Hatalarımızdan ders almamak konusundaki ısrarcılığımızın bir belgesi olarak bir önceki Tiflis Gezisi Notları kapsamında “buraya çok sıcakta gitmeyin Ağustos çok fena!!1!” uyarılarında bulunmamızın ardından işte bir Ağustos ayı daha Tiflis’te geçti… Şikayetçiyiz gibi anlaşılmasın, gayet memnunduk. Üstelik bu sefer bir önceki kadar sıcak da değildi, demek bu Tiflis’in sıcağı meselesini genellememek gerekiyormuş. Hem bu sefer bu eylemimiz için mantıklı bir açıklamamız da vardı, Tiflis’e kadar gitmişken uzun süre önce gözümüze kestirdiğimiz Kazbegi’ye de gitmek istiyorduk ve bu ay orayı ziyaret etmek için en ideal aylardan biriydi, pişman değiliz, yine olsa yine yaparız.
Tiflis ile aramız bayağı iyi, seviyorduk, bu gezinin ardından hala sevmeye devam ediyoruz. En son 6 sene önce bir araya gelip hala sevdiğinizi sandığınız arkadaşınızın rezalet bir insana dönüştüğünü fark etmeniz gibi bir etki yaratmadı yani. Sadece şehir genelinde bacak görünce kınayan, göbek görünce yadırgayan dayı popülasyonunda beklenmedik bir artış olmuş ama neyse ki şehrin olumlu yanları olumsuz yanlarını görmezden gelmemizi olanak tanıyor. Tiflis hala canlı, hareketli; eskimiş görüntüsünün ardında sokaklarda vakit geçirmeyi seven insanlar, şehrin bilmediğiniz yerlerinde kayboldukça mutluluk veren detaylar var ve günün bazı saatlerinde sıcaktan asfalta yapışsanız da burası gerçekten yaz günlerini geçirmenin keyif verdiği bir lokasyon.
Daha önce Tiflis’e ilişkin yeterince detaylı bir rehber yazdığımız için aşağıda önceden yazdığımız şeylerin büyük bir kısmından bahsetmeyeceğim, dolayısıyla oraları da mutlaka okumanızı öneririm zira ana rehberler onlar gibi düşünebilirsiniz. Aşağıda kişisel tarihimizdeki ikinci Tiflis gezisi neticesinde keşfettiğimiz yeni şeyleri, şehirdeki yeni gelişmeleri, mekanları, gezilecek yerleri anlatacağız. Bir önceki Tiflis Gezi Rehberi yazımız için şuraya, Tiflis Yeme İçme notlarımız için buraya bakabilirsiniz. Ayrıca tüm bu anlattıklarımızı izlemek isterseniz sizi Instagram profilimizdeki sabit Gürcistan ve ayrıca bir önceki Tiflis hikayelerimize bekliyoruz.
Bu gezide de diğer tüm gezilerimizde olduğu gibi yurt dışında internet kullanımı için bir e-sim uygulaması olan Airalo’yu kullandık, çünkü operatörlerin internet&konuşma paketi ücretlerinden çok daha makul bir fiyata denk geliyor. Ne kadar süre ihtiyaç duyacağınıza göre istediğiniz paketi seçebiliyorsunuz, uygulamaya ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık.
Tiflis Gezisi Notları: 2023 Tiflis Gezisinde Neler Yaptık?
*Tiflis Gezisi Notları kapsamında önce işinize yarayacak kısa bilgiler ile başlayalım. En uygun fiyatlı bilet alternatifini Pegasus Havayolları’nda bulduğumuz için bir önceki ziyaretimizde olduğu gibi bu sefer de Tiflis’e yine Pegasus ile uçtuk. Zaten bir yere Pegasus uçuyorsa en makul fiyatlı bileti orada bulduğumuz için size de aynı şeyi önerebiliriz. Pegasus’un haftanın her günü Tiflis’e uçuşu olduğunu da hatırlatalım, böylece bilet alma aşamasında haftanın dilediğiniz gününden size en uygun olana göre istediğiniz gibi seçim yapabilirsiniz.
*Bu gezimizde de tabii ki yine Fabrika Hostel’de konakladık. Burada kalmayanların bile vakit geçirmek için mutlaka gittiği, Tiflis gece hayatının da vazgeçilmez bir parçası olan bu otel abartısız bir şekilde kalmayı en sevdiğimiz yerlerden biri olabilir, o yüzde alternatif aramadık bile. Eğer burada konaklamasaydık muhtemelen Stamba’da kalırdık. Bu ikisinden birini tercih edebilirsiniz, Fabrika’da paylaşımlı olmayan odalarda kalacak olursanız muhtemelen ayrılmak istemeyeceğiniz kadar seveceksiniz terasınızda içeceklerinizi yudumlarken bizi hatırlayın…
*İnternet/telefon işini bu sefer Magti adlı gsm operatörü aracılığıyla hallettik ve son derece sorunsuz çalıştı. Siz de aynı şeyi yapacaksanız havaalanında değil, şehir merkezindeki Magti’lerden birinde hallederseniz daha iyi olur çünkü fiyatlar daha makul. (Örneğin biz otelimize uzak olmadığı için Agmashenebeli Caddesi üzerindeki Magti’den aldık) Aldığımız paket 7 gün boyunca geçerliydi ve sınırsız internete sahipti, ayrıca dilerseniz ve telefonunuz buna olanak tanıyorsa e-sim olarak da alabiliyorsunuz, hat değiştirmekle uğraşmanız gerekmiyor yani.
Genel olarak gezeceğiniz yerlerin biletlerini tek tek sitelerinden girip almakla uğraşmamak, biletlerinizi tek bir yerden kontrol etmek isterseniz şu siteyi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu sayfadan şehirde katılabileceğiniz rehberli turlara, bulunabileceğiniz farklı aktivitelere de göz atabilir ve yine aynı yerden bilet alabilirsiniz. Biz bazen varlığından bile haberdar olmadığımız aktiviteleri buradan bulduğumuz için gezilerimizden önce burada ne var ne yok mutlaka bi’ bakınıyoruz, ayrıca bazı biletleri sonradan iptal etme hakkı da sunduğu için faydalı olabiliyor, sizin de aklınızda bulunsun.
*Daha önce çıkmaya üşendiğimizi itiraf etmeye utanmadığımız Narikala Kalesi’ne çıkmaya tekrar üşendik. (tıpkı Mtatsminda Park’taki o yamuk renkli evleri görmek için oraya kadar çıkmaya üşendiğimiz gibi) Amaaa kaleye doğru ilerleyen ve Tiflis’i farklı noktalardan görmemizi sağlayan bir yolu takip ederek en azından bunu yaptığımıza memnun olduk. Siz de aynı rotayı izlemek isterseniz Lado Asatiani Street’ten başlayıp Betlemi Street’e devam edebilir ve oradan kalenin tabelalarını takip ederek yukarıya kadar ulaşabilirsiniz. Rahat ayakkabılarınızı giyin, çünkü birtakım yokuşlar sizi bekliyor…. Şehrin simgelerinden Kartlis Deda’yı ve ilginizi çekiyorsa kale tarafını gördükten sonra isterseniz Botanical Garden’ı da ziyaret edebilirsiniz.
*Tam bir Instagram noktasına dönüşmüş olması sebebiyle ünlenmiş olan Gallery 27 biz sosyal medya bağımlılarından yılmış olacak ki o güzel vitraylı bölümü ziyarete kapatmış. O sebeple internette sağda solda görüp buraya boşu boşuna gitmeyin, çünkü onun dışında buradan alacak pek bir şey de yok.
*İçinin görüntüsünü görünce Museum of Books’u ziyaret etmeyi istedik ancak Gürcistan’da sık başınıza gelebilecek bir durum olan “Google’da yazan saatlere sadık kalmama durumu” burada da yaşandığı için biz gittiğimizde tabelalarında farklı bir şey yazsa da kapattıklarını söylediler. Şöyle bir dışarıdan baktık, güzel bir binaydı. 5’ten önce gidecek olursanız içini de görebilirsiniz, olur da yine keyiflerine göre kapatmış olurlarsa en azından sokağı da hoş olduğu için gezmenize vesile olmuş olur.
*Gabriadze Theatre’ın saat kulesini daha önce görme fırsatımız olmadığı için önce onu ziyaret edip ardından civar sokaklarını dolaştık. Bu taraf turistik olsa da kalabalıklarla boğuşulan bir hali yok, o yüzden sırf saat kulesi için gibi düşünmeyip o noktadan başlayarak etrafı dolaşabilirsiniz.
*Lado Gudiashvili Meydanı tamamen yenilenmiş, güzel de olmuş. Sessiz sakin, güzel evlerin olduğu bir meydan, gidip şöyle bir bakındıktan, belki sakinliğin tadını çıkararak buradaki banklardan birinde kahvenizi yudumladıktan sonra diğer sokaklara dalabilirsiniz.
*Orijinal binası ile dikkatinizi çekmemesinin imkansız olduğu Rike Concert Hall artık kullanılmıyormuş. 🙁 Ancak yine de binasını dışarıdan görmek isteyebilirsiniz. Turistik bir nokta olan Bridge of Peace’ten geçerek buraya doğru ilerleyebilir, yok ben o kadar da merak etmiyorum diyorsanız yukarıda söz ettiğimiz kaleye doğru çıkan rota üzerinde tepeden buraya doğru bakarak hevesinizi alabilirsiniz.
*Zurab Tsereteli Museum of Modern Art’ı daha önce ziyaret etmiş ancak hemen yanındaki Apple of Love adlı eseri gözden kaçırmıştık. Bu sefer aynı hataya düşmedik, siz de gitmek isterseniz eseri ücretsiz olarak görebiliyorsunuz. Eseri yapan sanatçı müzeye de adını veren Gürcistan’ın ünlü heykeltıraş ve ressamı Zurab Tsereteli. Kendisi aynı zamanda Chronicle of Georgia’yı yapan kişi. (aşağıdaki fotoğraf)
*Opera and Ballet Theater of Tbilisi’nin binası şahane olduğu için bu sefer hızla önünden geçmeden bol bol fotoğrafladık, dilediğimizde inceledik ve sonrasında harika binaların olduğu ünlü Rustaveli Caddesi’nde yürüyerek şehrin tadını çıkardık.
*Atoneli Street üzerinde 29 numaradaki heykelleri çok hoşumuza giden binaya ve 31 numara üzerindeki binanın da içine bir göz attık. 31 numaralı bina çok ilgi görüyor olacak ki bir noktadan itibaren “lütfen içeri girmeyin” uyarısı asmışlar. Girmedik, camın ardından baktık, mutlu musunuz…
*Sonunda tüm heybeti ve güzelliği ile Chronicle of Georgia’yı görebilmeyi başardık. Şehrin biraz dışında kaldığı için Kazbegi’ye gitmek üzere araba kiraladığımız gün buraya uğrayarak işimizi kolaylaştırdık. Ancak böyle bir planınız yoksa oraların Uber’i olan Bolt uygulamasını kullanarak da ulaşabilirsiniz.
Tiflis Gezisi Notları: Nerede Yedik İçtik?
Bir önceki Tiflis gezisinde gittiğimiz birçok yer halen güncelliğini koruduğu için bu noktada diğer Tiflis gezi rehberlerimize bakmanızda tekrar ısrar etmek isteriz. Yoksa birçok güzel mekanı gözden kaçırabilirsiniz, bunu istemeyiz…
*Tiflis’te kahvaltı için bu sefer Sol, Hello Breakfast ve Chicos’u denedik. Hiçbiri için muhteşem diyemesek de kötü olduklarını söylemek de abartı olur, özellikle de kahvaltıyı bizler kadar abartılı şekilde önemsemeyen Gürcistan halkı için belki çok iyi bile olabilirler? Neyse, zaten Chicos’u iç tasarımı o kadar güzel yapmışlar ki kendi gözümüzle görmezsek acayip aklımız kalırdı… Puri Guliani çok popüler olmasına rağmen deneyip hiç memnun kalmadık, hatta tek memnun kalmadığımız yerdi. Blamanje ise seçenek olarak yine aklınızda bulunsun. Slink’i denemeyi de çok istedik ama kapalı olduğu güne denk geldik, belki bizim yerimize siz gidersiniz.
*Kahve için Pulp ve hemen 2 bina yanında Bnkr, Hello Breakfast’ın hemen yanındaki şehrin en sevilen kahvecisi Shavi Coffee, bezelye sütü seçeneği ile beni şaşırtan Milk Coffee Shop, freelance çalışanların favorilerinden Chernyi Coffee ve uzun yıllardır popülerliğini koruyan kitapçı/kahveci They Said Books gibi birçok seçeneğiniz var. En çok Pulp’ın kahvesini sevdik, ikinciliği Shavi’ye veririz, genel olarak hiçbiri kötü değil ama.
*Wine Factory N1 ve Satburi çeşitli mekanları kapsayan ve son zamanlarda popülerleşmiş iki yer. Özellikle akşam saatlerinde daha hareketli oluyorlar. Wine Factory’deki Holy Restaurant ve Kikodze’nin menülerine göz atabilirsiniz, aklınıza yatarsa rezervasyon şart.
*Geleneksel Gürcü yemeği dev bir mantı olarak tanımlayabileceğimiz Khinkali’nin en en en güzel halini Cafe Daphna’da yedik. Hem kıymalısı (kişniş istemiyorsanız söylemeyi unutmayın acımaz basarlar valla) hem de peynirli&patateslisi nefisti! Yemeniz için tek bir yer seçecek olsak burayı seçerdik. Alternatif olarak daha salaş ve geleneksel bir yer de denemek isterseniz Asi Khinkali lokallerin tercihi.
*Akşam yemeği haklarımızı bazı denemek istediğimiz yerlerin telefonlarını açmamakta ısrarcı olup bizi sinir krizine sokması sonucu Iasamani, Honore ve Ninia’s Garden’da kullandık. Ben kişisel olarak en çok Honore’yi sevdim ancak genel olarak hepsinin hem ortam olarak hem de lezzet olarak hoş olduğunu söyleyebilirim. Tamamı geleneksel Gürcü mutfağının modern yorumlayan restoranlar, burada bunu yapmayan restoran bulmak gerçekten de zordu? Gürcü mutfağından yıldığınız noktada Fabrika’daki Shio Ramen’e sığınabilirsiniz.
*Çeşitli restoranların bir arada bulunduğu Bazari Orbeliani aslında food market konseptini çok seviyor olmamıza rağmen ne yazık ki tam olmamış gibiydi… Belki zaman geçtikçe bir değişim yaşanır umuduyla bir ihtimal göz atmak istersiniz diye düşünerek söz etmek istedik.
*Çok, çok, çok fazla Gürcü şarabını çok çok çok severek içtik. Eve şarap almak isterseniz mekanlarda denediklerinizi not alıp markette bulmak dışında Tsitska Wine Shop’a gidip orada tadarak da seçim yapabilirsiniz. 8000 Vintages zaten bir klasik.
*Cafe Littera, Linville, Lolita, Cafe Stamba, Shavi Lomi, Keto and Kote gibi mekanlar hala popülerliklerini koyumaya devam ediyorlar, önceden gittiğimiz yerlere gitmek yerine size yeni seçenekler çıkarmak istediğimiz için bu sefer onlara uğramadık. Ne demiştik, önceki gezinin rehber ve storylerine bakmayı unutmuyoruz……
*Tiflis Gezisi Notları için kapanışı yapmadan önce Mutant Radio ve Cocktail Factory’e gidip deneyecek olursanız nasıl olduklarını bize yazar mısınız ricasında bulunmak istiyoruz, merak etmiştik, içimizde kaldı… Tşk, oitheblog iyi günler diler…