Ülkece benimseyemediğimiz ve aslında ucuz uçak bileti bulmak adına pek faydalı olan bir gerçeğe parmak basmanın zamanı geldi de geçti diye düşünüyoruz. Biliyorsunuz ya da tahmin ediyorsunuzdur ki hayatımızın büyük bir kısmı seyahat etmek üzerine kurulu olduğu için artık daha uygun fiyatlı uçak bileti bulmak konusunda Harvard’da ders versek yeridir, işin her türlü sinsiliğini çözmüş, her türlü açığını yakalamış durumdayız. Sizlerle sosyal medya üzerinden bol bol iletişim halinde olmamızdan mütevellit gün içinde defalarca kez “ya o kadar ucuz biletleri nasıl yakalıyorsunuz” ya da “uçak biletimizi nereden alsak daha ucuza gelir” temalı soru ile karşılaşıyoruz ve cevaplarımızın çoğu ya promosyon kovalamak ya da low cost havayollarına dadanmak üzerine kurulu oluyor. Artık tek tek mesaj üzerinden anlatmaya çalışmak yerine şuradan konuya bir değinelim de, low cost havayolu nedir hep beraber aydınlanalım dedik, iyi olmamış mı?
*Low Cost Havayolu Nedir, Ne Anlama Gelir?
Türkçesiyle Düşük Maliyetli Havayolu olarak da adlandırabileceğimiz ama belki yabancı kaynaklardan da araştırmak istersiniz diye düşünerek orijinal adını kullandığımız Low Cost havayolu terimi aslında ne anlama geldiğini adından belli ediyor. Amaç bir şeylerden kısarak, uçak biletini olabilecek en düşük maliyeti ile insanlara sunmak. Kısmak derken ayakta uçacaksınız, koltuk yerine tabure var, kemer seçeneği sunmuyorlar gibi şeylerden bahsetmiyoruz tabii ki sdfsd. Çeşitli özelliklerden feragat etmekten değil, ihtiyacınız olan özellikleri satın alabilme seçeneği tanıyarak, istemediğiniz özellikleri daha baştan size ekstra masraf olarak dayatmamalarından bahsediyoruz. Bu, dünya çapında uzun yıllardır var olan bir kavram ve milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Türkiye’de ise bu sistemin en bilinen ve en çok kullanılan temsilcisi tahmin edebileceğiniz üzere Pegasus Hava Yolları.
*Low Cost Havayolları Neden Daha Ucuz Oluyor?
Aslında mantık çok basit, daha anlaşılır olması için Pegasus örneği üzerinden ilerleyelim, hepimizin bildiği yerden gelsin. Pegasus Hava Yolları’nın biletleri, diğer firmalara kıyasla neden daha uygun fiyatlı oluyor? Çünkü bilet fiyatının içine yemek, bagaj hakkı, koltuk seçimi gibi şeyler dahil değil. İlk etapta bakıldığında, bu negatif bir cümle gibi görünse de, aslında bu Pegasus Hava Yolları’nın uygun fiyatlı uçak bileti sunabiliyor olmasının temel sebebi. Bu noktada şunu hepimizin aklına sokması gerekiyor: Neden ihtiyacımız olmayan şeyler için ekstra ücret ödeyelim? Örneğin 2 günlüğüne Berlin’e gideceksiniz, sırt çantanızı kaptınız ve yollara düşüyorsunuz. 20 kilo bagaj hakkını ne yapacaksınız ki? Neden bunun için uçak biletinizin içine dahil ekstra bir ücret olsun? Zaten ihtiyaç duyarsanız, örneğin alışveriş yapıp da dönüyorsanız, dönüşte ekstra bagaj hakkı satın alabilirsiniz. Ya da yemek konusundan dem vuralım. Gerçekten uçakta 5-6 çeşit yemek yemek için uçak biletine daha fazla ücret ödemenize gerek var mı? Yoksa uçakta kafanıza göre küçük bir atıştırmalık seçip sonra gittiğiniz şehirde lokal lezzetleri tatmak daha mı mantıklı? (he canınız sushi istediyse, ya da yolda giderken bi’ köfte atalım diyorsanız o da var zaten de, o ayrı mesele) Özetle, çoğu kişinin zannettiğinin aksine Pegasus vb. low cost hava yollarının gayesi “hadi şunlara daha az hizmet sunalım da bi’ günlerini görsünler” değil, ihtiyacınız olmayan şeyleri size baştan dayatmayarak uçak bileti masrafınızı düşürmek. Yani şu “ağğbii su bile paralı” muhabbetini hep beraber bi’ geçmemiz gerekiyor, çünkü aksi takdirde başka low cost iş modeline sahip olmayan havayollarında “suya bile para vermeyeceğiz” diye aslında abuk subuk bilet fiyatları ödüyoruz.
*Biz Low Cost Havayolu Mantığı ile Nasıl Tanıştık?
Sene 2011, Amerika’dayız, OitheBlog’dan eser yok ama dostluğumuz baki. New York’tan Los Angeles’a geçeceğiz, ulaşıma ne kadar az para ayırsak kardır düşüncesi ile uçak bileti bakıyoruz. Tam “biz New York’tan New Jersey’e bile zor gideriz canısı” düşüncelerine kapılmışken absürt derecede ucuz bir bilete denk geldik. NASIL BU KADAR UCUZ UÇAK BİLETİ OLUR SAÇMALIK düşünceleri ile yaklaşık 2,5 saat falan bileti alamadık, çünkü kafamızda “herhalde uçağın yapım tarihi 1912” ya da “böbreklerimizi mi isteyecekler acaba” gibi düşünceler oluştu. Neticede nasıl olsa 2 böbreğimiz var, Los Angeles uğruna birini feda edebiliriz herhalde diyerek bileti aldık ve uçuş günü gelince havaalanına doğru yola koyulduk. Her şey gerçek olamayacak kadar iyi ilerliyordu, check in yapmaya gittik, eşekler gibi alışveriş yaptığımız için dev bagajımızı ablaya doğru uzatırken kendisinin “canım bi’ 20 dolarını alırım” demesi ile aha dedik, bunlar bizi kandırıyor. Tabii o zaman Low Cost havayolu nedir, bu mantık nasıl işler, sonradan nasıl da hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak hiçbir fikrimiz yok… Neticede biz o 20 doları verince internete saldırıp konuya dair araştırmaya giriştik ve aslında biletin bu kadar ucuz olmasının sebebinin yanlışlıkla da olsa bir Low Cost havayolu firmasını seçmemiz olduğunu, şayet öyle olmasaydı o 20 doları bırakın, kim bilir kaç 20 dolar daha vereceğimizi falan fark ettik ve o günden beri Low Cost havayolu dediğimiz şey bizim canımız ciğerimiz, ebedi dostumuz.
*Low Cost Havayolları Neden Dostumuzdur?
Çok net cevap verelim mi? Çünkü o daha pahalı uçak biletine vereceğiniz para ile gideceğiniz yerde kim bilir neler neler yaparsınız! Çünkü uçakta krallar gibi ağırlanmanıza gerek yok, önemli olan yolculuk kısmında önünüze yemek koyulmasından ya da uçağa girerken “gazete var okursanız” denmesinden çok indiğiniz yerde ne yaptığınız. Çünkü acıktıysanız zaten menüden istediğiniz yemeği seçip söyleyebilirsiniz ve acıkmadıysanız neden durduk yere yine de yemek parası ödeyesiniz ki? Çünkü ekstra bagajınız olmamasına rağmen neden bilmemkaç kilo bagaj hakkı için daha en baştan durduk yere fazla para ödemeniz gereksin, zaten ihtiyacınız olursa onu da satın alabilirsiniz. Hepimiz seyahat esnasında masrafı düşürebilmek için çaba gösteriyorken daha olayın girizgah aşamasında neden bilete gereğinden fazla ve ihtiyacımız olmayan özellikler için para verelim ki? OH BE, SÖYLEDİK DE RAHATLADIK.
Çok güzel bir yazı olmuş ^_^ Özellikle ekşi’de pegasus’un yeni reklamı için başlık açıldığından beri “su bile vermiyorlar” geyiği dönüyordu. Ülkece geç tanıştığımız bir vasıta olduğu için hala uçağı “aşırı pahalı ve süper lüks hizmetli” bir şey olarak görüyoruz ve ucuz olanından bile aşırı hizmet bekliyoruz ne yazıkki 😀 Ben 1500 kilometrekarelik uzaklığa kadar araba taraftarıyım ama yine de insan yorgunken 900 kilometre öteye otobüsün yarı fiyatına uçak bileti bulunca seviniyor ^_^ Bu arada blog yazısında random gülme görmek ayrı bir samimiyet hissi verdi 😀 Sizi seviyorum <3
Aslinda bu yazinin altina seyahatlerinizde kullandiginiz bir kac low cost havayolu firmasi koysaydiniz cok tatli olurdu 🙁
Çok tatlısınız♥️
Airbaltic
Easyjet
Eurowings
Norwegian
Pegasus Havayolları
Ryanair
Transavia
Vueling
WizzAir =)