Kullandığımız Favori Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Kişisel Instagram (gerçekten bizi takip etmiyor olabilir misiniz, bu bizi üzer……..) tarihimiz boyunca en çok aldığımız soru “ŞU FOTOĞRAFI HANGİ PROGRAMLA EDITLEDİNİZ??” Hayır işin garibi öyle matah bir şey de yapmıyoruz, iki soluk yapıyoruz, ne bilelim azıcık saturation’a boğuyoruz falan, öyle büyülenilecek fotoğraflar bile yok ortada. Hemen 50 tane “hangi uygulama” sorusu geliyor. Bi’ kişi de çıkıp demiyor ki “kızlar güzel fotoğraf çekiyorsunuz he”. İlla edit kısmı övülüyor, bi’ kere de fotoğrafçılık yeteneklerimizi övün be kardeşim……..(kendilerini Mert and Marcus sanmalar) Neyse, belki işin içinde olduğumuz için bize sıradan geliyordur, o kısmını bilemiyoruz, neticede tabii ki bildiklerimizi sizden esirgeyecek değiliz. Bu arada bu instagrammer/bloggerlar arasında kullandığı progamı sinsi gibi saklama, bir türlü kullanılan programların adını söylememe gibi bir durum da varmış, merak etmeyin, ne kullanıyorlarsa hepsini tek tek afişe edeceğiz sdfs.

Aranızda “abiiii bunu bilmeyen de gitsin Motorola ya da Panasonic falan kullansın artııık” yorumları getirebilir diye baştan söylüyoruz, öyle vay şu popüler bunu listeye koymayalım, aman bu çok özel bunu bi’ tek biz biliyoruz bunu yazalım gibi bir ayrım yapmadan ne biliyorsak yığıyoruz, artık doyasıya editlersiniz.

*Başlamadan gelen not: Gezerken Kullanabileceğiniz En İyi Seyahat Uygulamaları da ilginizi çeker mi sanki?

Kullandığımız Favori Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Vscocam
Kaynak: https://goo.gl/cwfSKF

Vscocam

Listeye çoğu kişi için pek de şok edici olmayan, fotoğraf düzenleme uygulamaları içinde gelmiş geçmiş en popüler programlardan biriyle girizgah yapalım. Zaten bu uygulamayı bilmiyorsanız Instagram’dan çıkın gidin hakikaten ya, gerçekten bu şekilde devam edemeyiz……..Tamam tamam, bilmiyorsanız da bu işi hep beraber çözeceğiz, bozuntuya vermeyin, soran olursa ezelden beri biliyormuş gibi yaparsınız.

Vscocam’in en büyük olayı, filtreleri. Yani tabii ki filtreleri olacak diyeceksiniz ama, şunu anlatmaya çalışıyoruz; fotoğrafı manuel olarak kurcalamak, ayarlarını değiştirmek, rengini bilmemne yapmak istiyorsanız bunu Vscocam’dan yapmasanız da olur, onun için aşağıda başka program söyleyeceğiz. Vscocam’da hali hazırda bulunan filtreler ve satın alabileceğiniz filtreler resmen çöpün fotoğrafını çekip uygulasanız onu bile güzelleştiriyor. Bizim en sevdiklerimiz HB1 – HB2 (beyaz ağırlıklı şeyler yapmak istiyorsanız) ve A6 (daha retro bir hava istiyorsanız) artık siz de kendi favorilerinizi tespit edersiniz.

*İpucu: Programı yüklediğinizde gelen filtrelere ek olarak para verip bir sürü farklı filtre paketi satın alabilirsiniz. Öyle çok çılgın fiyatları olmamakla birlikte yok kardeşim ben para mara veremem diyorsanız bu adamlar arada bir indirim de yapıyor ve filtreler hakikaten uygun fiyata geliyor, hatta yer yer ücretsiz paket hediyeleri de olabiliyor, bu işe gönül verdiyseniz bunları kovalamayı ihmal etmeyin.

Lightroom
Kaynak: https://goo.gl/yocctc

Lightroom

Bildiğiniz, tanıdığınız öz hakiki photoshop’u piyasaya salan Adobe’nin bir programı olan Lightroom fotoğraf düzenleme uygulamaları arasında en sık kullandıklarımızdan bir diğeri. Türkiye’deki yaygınlık durumuna tam hakim değiliz ama, yabancı influencerlar’ın “presets” diye sattıkları, Derya Baykal gibi önceden hazırlayıp ücretli olarak başka kullanıcılara da sundukları filtreler hep Lightroom üzerinden hazırlanıyor.

Peki Lightroom’u ne amaçla kullanıyoruz? Hani yukarıda Vscocam’i anlatırken “manuel olarak editlemek” diye anlatmaya çalıştığımız, yani filtre uygulamak yerine fotoğraf değerlerini kurcaladığımız, işte doygunluk, keskinlik, ışık, renk gibi detaylarla oynamak için kullandığımız program Lightroom. Aslında Instagram’ın içinden de bunları daha yüzeysel olarak yapabilme imkanınız var ama, Lightroom çok daha detaylı düzenleme şansı tanıdığı için kendisi öncelikli tercihimizdir.

*İpucu: Eğer kendiniz oturup editlemeye üşeniyorsanız Lightroom’u yüklediğinizde otomatik olarak gelen Presetler de mevcut, onları da bi’ kurcalayabilirsiniz. Aşırı gelirlerse preset’i uyguladıktan sonra manuel olarak değerleri biraz düşürebilir ve üstünde değişiklik yapabilirsiniz.

Afterlight
https://goo.gl/v595Xx

Afterlight

Aslında fotoğraf düzenleme uygulamaları arasında Afterlight bir seviye daha az ünlü. İlk etapta şöyle bi’ açıp kurcalayacak olursanız çok fazla filtre çeşidi sunduğunu görüp “aa çok iyiymiş ya hem de bedava” sevinci yaşayabilirsiniz ama, aslında filtreleri genel olarak biraz “aşırı” olduğu ve fotoğrafı biraz fazla değiştirdiği için biz Afterlight’taki filtreleri pek tutmuyoruz. E ne halt etmeye Afterlight kullanıyoruz o zaman? İki sebepten; Dusty ve Light Leak seçenekleri. Dusty sekmesi altında fotoğrafı daha eskitilmiş, daha grain’e boğulmuş (grain’i Türkçeleştiremedik bir türlü) bir hale sokabilmek için birçok filtre seçeneği mevcut. O çok sorduğunuz eskitilmiş görüntüyü istediğimiz gibi veren en baba uygulama Afterlight. Light Leak seçeneği ise aslında normal koşullarda eskiden kullandığımız filmli kameralarda “bozukluk” olarak kabul edilecek o ışık patlamaları vb. görüntüleri fotoğrafa eklemek için. Bu noktada zamanında hata kabul ettiğimiz şeyin şimdi moda olmasını da sorgulayabilirsiniz, biz seviyoruz, engel olamıyoruz. Neyse, bu Light Leak’in tam olarak ne yaptığını ifade etmek biraz zordu, girip kurcalayınca neyi kast ettiğimizi daha iyi anlayacaksınız.

*İpucu: Eğer söz ettiğimiz Dusty ve Light Leak seçeneklerinden birini kullanacak olursanız ve gözünüze biraz “fazla” görünürse, Afterlight onların şiddetini de azaltma seçeneği sunuyor, illa ki olduğu gibi kullanmanız gerekmiyor yani, aklınızda bulunsun.

Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
https://goo.gl/HEXfgB

LD

Çüş artık ALLAH SİZİ KAHRETSİN NE DİYEBİLİRİM Kİ……… dedirtecek bir programı da buraya yazmaktan çekinmeyeceğiz. Bu LD denen deccal ne yapıyor biliyor musunuz? FOTOĞRAFA GÜNEŞ MÜNEŞ EKLİYOR. Manyaklık değil mi? Hem de türlü türlü seçeneği var, böyle patlamış ışık da ekleyebilirsiniz, inceden vuran bi güneş de ekleyebilirsiniz, güneşi istediğinizi yere de koyabilirsiniz, aklınıza ne geliyorsa. Bu arada, yağmur, kar, sis falan da ekleyebiliyorsunuz, bayağı şizofreni tetikleyen bir program, hangi hava durumunu canınız çektiyse yapıştırın gitsin sdfsd. O Karadeniz’deki aşırı sisli blogger fotoğrafları nasıl oluyor sanıyorsunuz, yer miyiz biz bunları?

Ek bir bilgi olarak, LD’nin açılımı “lens distortions”. Yani adından da anlayacağınız üzere aslında yukarıda Afterlight için anlatmaya çalıştığımız şeyin daha da detaylısını yapmış adamlar. Bildiğimiz fotoğrafa hatalar eklemeye çalışarak fotoğrafınızı daha özel ve “eşsiz” kılmaya çalışıyorsunuz.

Snow

Şurada yazdıklarımızı doğru düzgün okumayıp Snow’u indirecek olursanız muhtemelen “bu kızlar neden 3-B’den Pelinsu’nun kullanacağı bir uygulamayı bize önerdi” diye düşünerek bize bileneceksiniz. O yüzden umuyoruz ki okuyorsunuzdur. Snow aslında Kore çıkışlı bir uygulama. Korelilerin şirinlik, minnoşluk ve komiklik anlayışına göre şekillendiği o kadar belli ve o kadar Asyalılara göre yapılmış bir uygulama ki, zaten filtrelerin çoğu yüzünüze bir türlü oturmuyor bile. Bu yüzden yarın akşam saat 8’de Taksim Meydanı’nda Snow uygulamasının yaratıcılarını protesto etmek için toplanacağız, IRKÇILIĞA HAYIR……….sdfsj

Evet tamam, devam edelim. Snow’da işinize yarayacak kısmın bir adı olmadığı için ikonunu kullanarak tarif edeceğiz; fotoğraf makinesi ikonu. O sekme altında yer alan filtreler hem storyler için hem de postlar için güzel seçenekler sunabiliyor. Eğer videolarınıza müdahale etmek istiyorsanız “movie” ve “vlog” sekmelerini de kurcalayabilirsiniz, onlarda da güzel seçenekler var. Onun dışında bu uygulama çöp arkadaşlar, bakacaksanız direkt buralarına bakın.

Snapseed
https://goo.gl/tUFNDN

Snapseed

Hakkını verelim, Snapseed fotoğraf düzenleme uygulamaları arasında Lightroom ile birlikte en kullanışlı, en işlevsel programlardan biri. Üstelik arayüzü son derece sade olduğu için kafanızı karıştırıp sizi hasta da etmiyor, ne yapmak istiyorsanız kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Biz Lightroom’a tutulduğumuz için Snapseed’i onun kadar sık kullanmıyoruz, ancak yine de iyi bir alternatif. Snapseed’i çoğunlukla çekiliş vb. postlar hazırlamak istediğimizde fotoğraf üzerine alengirli yazı yazabilmek için kullanıyoruz. Ayrıca öyle devasa bir şeyden söz etmiyorsak, ne bileyim eski sevgilinizi fotoğraftan çıkarmaya falan çalışmıyorsanız “iyileştirme” seçeneğini (verdiğimiz örnek ile iyileştirme sözcüğü çok uyumlu olmadı mı sdfd) kullanarak bir şeyleri fotoğraftan silebilirsiniz. Yok o kadar dev prodüksiyona girmeyecekseniz aynı özelliği kullanarak sivilce mivilce de yok edebilirsiniz, hadi yine iyisiniz.

Hyperlapse

Başlığı fotoğraf düzenleme uygulamaları diye attık ama, hazır konuya girmişken kullandığımız 1-2 video uygalamasından da bahsedelim. Sanıyoruz ki Hyperlapse’i çoğunuz biliyorsunuz, ancak bilmeyenler dışlanmış hissetmesin, yetiştik. En basit şekilde anlatacak olursak, bu program videolarınızı hızlandırmaya yarıyor. Tepeden bir sokağı çektiniz, arkadaşlarınızla rakıya oturmuşken telefonu yerleştirip masayı çektiniz, x eylemini gerçekleştirirken videonuzu çektiniz, hooop Hyperlapse ile onu daha hızlı bir hale getiriyorsunuz. Zaten uygulamanın arayüzü son derece basit ve amaca yönelik, öyle komplike bir şey yok. Videonuzu çektikten sonra da hızı üzerinde değişiklik yapabiliyorsunuz, aklınızda bulunsun.

8mm App
http://8mm.mobi/

8mm

Bir başka video düzenleme uygulaması, 8mm. Bu zaten “vintage camera” diye de geçtiği için aşağı yukarı neye yaradığını anlayacaksınız. Videolarınıza daha bir vintage, daha bir retro hava katıyor, neyi çekerseniz çekin ayrı bir hava katıyor, bu sebeple bizce kesin hoşunuza gidecektir. Filtreleri biraz aşırıya kaçabiliyor ama öyle uzun soluklu videolar için değil de daha kısa şeyler için kullanılabilir.

Unfold

Unfold yeni mi türedi, yoksa son dönemlerde mi popüler oldu bilmiyoruz ama, bunu kullanmayan influencer kalmış mıdır inanın biz de bilemiyoruz. Bu app aslında hem fotoğraf düzenleme uygulamaları kategorisine hem de video kategorisine girebilir, her iki için de ekmek çıkıyor. Daha çok storylere yönelik bir app, ama Instagram postuna uygun formatta kaydetme seçeneği de sunuyor. Zaten yalnızca 1-2 blogger takip ediyorsanız bile app’i yükleyince “heee tamam bunu diyorlar” şeklinde bir aydınlanma yaşayacaksınız. Güzel uygulama, indiriniz.

İpucu: İçindeki “FF1” adlı paketi indirecek olursanız onun içinde de güzel seçenekler var, ancak ücretli.

Glitch Art
https://goo.gl/fMXuce // Fotoğraf bozuk değil, Glitch Art böyle bir şey

Glitch Art

Geldik fotoğraf düzenleme uygulamaları listemizin sonuna, zaten 23423 tane uygulama yazdık, artık fotoğraflarınız bunlarla da güzel olmuyorsa salıverin gitsin arkadaşlar, demek siz bu işten anlamıyorsunuz, yapacak bir şey yok, biz sizi böyle de severiz. Glitch Art listemizin en az popüleri. Hipster sevindiren bir uygulama, çünkü aslında fotoğraflarına bir takım hatalar ekleyerek ilginç estetik kaygılar peşinde koşan arkadaşların (mesela biz sdfd) AAA ÇOK İYİYMİŞ BU demesine sebep oluyor. Konuya app adı olarak yaklaşmayıp Google’a Glitch Art yazacak olursanız aslında bunun bir çeşit yeni nesil akım olduğunu anlayacaksınız zaten.

8 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir