Kazbegi Gezi Rehberi: Gürcistan ile Bağları Kuvvetlendirme Girişimi

Az önce kapı çaldı. Eskimiş metal grubu tişörtüm ve berbat şekilde toplanmış saçım ile kapıyı açmamın ardından kargocu “komşunuz bilmemkim bey…” diye başlayan bir cümle kurdu, ben de dedim ki “bilmiyorum, kendisini tanımıyorum”. Yazıya başlangıç olsun diye sallamıyorum gerçekten tam şu an oldu bu. Peki bu aşırı önemsiz ve aksiyonsuz hikayenin Kazbegi Gezi Rehberi ile alakası nedir… Nedir biliyor musunuz, Gürcistan’ın da komşumuz olması ve onu da tanımıyor olmam… Kargocu bana “komşunuz Gürsitan bla bla” deseydi ona da “bilmiyorum, Gürcistan’ı tanımıyorum” diyecektim…Tabii şayet Tiflis’ten Kazbegi’ye giden o yolculuğu gerçekleştirmemiş olsaydım…Derin…

Şaka bir yana, gerçekten de pek çok açıdan Türkiye ile benzeştiğine artık emin olduğumuz sevgili komşumuz Gürcistan ile ilgili bilgimiz insan komşusunu hiç mi tanımaz be kardeşim seviyesinde kısıtlıydı. Tamam daha önce Tiflis’e gitmiştik ve elbet bazı şeyler hakkında fikrimiz vardı ama bu bilgiler Tiflis özelinde kısıtlı kalmıştı, onlar da en nitelikli bilgiler sayılmazdı. Kendi aramızda Tiflis’in değil Batum’un başkent olduğunu iddia etmeye bile yaklaşmıştık, yakışmadı… Ancak bu seferki Tiflis ziyaretimizin ardından rotayı Kazbegi taraflarına doğru çevirmemiz neticesinde artık komşumun kargosunu teslim alabilecek hale geldim, şimdi sevgili komşumuzu çok daha iyi tanıyorum… (benim üst katı hala tanımıyorum bu arada ama Gürcistan’ı hallettik en azından) Çok gezen bilir hanesine bir tik atıp bizlerle ilgili daha fazla utanç verici bilgi paylaşımında bulunmadan hemen Kazbegi Gezi Rehberi kısmına geçiş yapalım. 

Başlamadan gelen not: Tiflis Gezi Rehberi için şuraya, bu anlattıklarımızı videolar halinde izlemek için Instagram sayfamızdaki sabitlenmiş Gürcistan hikayelerine bakabilirsiniz.

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi de Neresi?

Buraya kadar geldiğinize göre Kazbegi ile ilgili bir şeyler duymuş olmalısınız. Ancak duymadıysanız ve yeni rotalar için ilham arayışındaysanız öncelikle size biraz Kazbegi’den bahsedelim. 

Kazbegi, diğer adıyla Stepantsminda, Tiflis’in kuzeyinde, Rusya sınırına 12 km uzaklıkta, heybetli dağlarla çevrili, mimari açıdan şaheser sayılmasa da tartışmasız güzellikteki doğası ile Gürcistan’ın en turistik noktalarından biri haline gelmiş bir kasaba. Özellikle Tiflis’e yakın olması sebebiyle Tiflislilerin hafta sonu kaçamağına gittiği bir yer olduğu için yerli turisti de çok. Aşağıda Kazbegi Gezi Rehberi kapsamında size anlatacaklarımız ise aslında yalnızca Kazbegi’yi değil, Tiflis’ten Kazbegi’ye ulaşana kadar yolda gezip göreceklerinizi de kapsıyor ve Kazbegi’yi de ana varış noktamız gibi düşünebilirsiniz. 

Anlatacağımız aktivitelerin hiçbirini gerçekleştirmemeyi tercih edip direkt basıp Kazbegi’ye sakin bir dağ tatiline de gidebilirsiniz tabii, çünkü zaten Kazbegi gezisinin kendisi de özellikle aşağıda önereceğimiz otel ile birleştirildiğinde başlı başına bir aktivite, bu noktada tercih sizin. İçinizde hiç mi keşfetme isteği yok BU NE MERAKSIZLIKTIR diye yargılanmayacaksınız korkmayın… (yargılanacaksınız)

*Stepantsminda ismini tamamen aklınızdan çıkarmayın çünkü genel olarak daha çok Kazbegi adı kullanılsa da aslında şu an resmi adı Stepantsminda olduğu için yolda tabelalarda falan bu adıyla göreceksiniz. Aslında Kazbegi Sovyet dönemindeki adı-imiş, artık o dönem geride kalsa da belki daha basit olmasından mıdır bilinmez, günlük kullanımda Kazbegi adı halen daha çok tercih ediliyor gibi.

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi’ye Ne Zaman Gidilir?

Aslında Kazbegi’yi ziyaret etmek için çok kötü bir zaman yok, çünkü harika bir doğası olması sebebiyle yılın hangi döneminde giderseniz gidin mutlaka hoşunuza gidecektir, insanın her mevsim aynı noktanın fotoğrafını çekip arka arkaya koyduğu o paylaşımlardan yapası geliyor… Ancak tabii ki dağlık bir bölge olması sebebiyle özellikle kış döneminde kapanan ve daha zorlu olan yol koşulları ile karşılaşmanız olası. Dolayısıyla yol konusunda daha az sorun yaşama ihtimaliniz olması ve güzel havalarında tadını çıkarmanız açısından Mayıs sonu Haziran başı ya da bizim gitmiş olduğumuz Ağustos sonu Eylül başı dönemi Kazbegi’yi ziyaret etmeniz için en iyi dönemler olabilir.

*Bizim gittiğimiz dönem olan Ağustos sonunda hava gündüzleri 22 dereceye kadar çıktı tişörtle gezdik, akşamları 6-7 dereceye kadar düştü, bu sefer de bavulumuzdaki tüm kıyafetleri üst üste giyip gezdik. Bavulunuzu buna göre hazırlasanız iyi edersiniz, bizim gibi hava durumuna burç muamelesi yapıp “yok canım o kadar da soğuk olmaz herhalde” diyerek inanmamazlık etmeyin, sweatshirt, mont falan bir şeyler alın. Ayrıca Temmuz-Ağustos aylarının Kazbegi’nin en turistik dönemi olduğunu da ekleyelim, dolayısıyla otel rezervasyonunuzu mümkün olduğunca önceden halletseniz iyi edersiniz.

*Yoğun kar yağışı ihtimaline ve daha problemli yol koşullarına ek olarak özellikle hiking yapmaktan hoşlanıyorsanız yine kış dönemi Kazbegi’ye gitmek için pek mantıklı olmayabilir, çünkü bu dönemde pek çok noktada hiking yapılması önerilmiyor, hatta bazı noktalara gitmek direkt yasak. Zaten kış Kazbegi’nin en az ziyaret edilen dönemi olduğu için bazı mekanlar ve yollar komple kapanabiliyor, dolayısıyla çok yüksek ihtimalle mükemmel doğa manzaraları sunacak olsa da sanılanın aksine kış tatili için burayı değerlendirmek pek de iyi bir fikir olmayabilir. 

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi’ye Ulaşım/Kazbegi’de Ulaşım

Tiflis ile Kazbegi arası yaklaşık 155 km. Yani aslında mesafe çok uzak değil fakat have ve yol durumuna, trafiğe, yolda ne kadar duraksadığınıza (manzara vs için de illa ki duruyorsunuz çünkü) göre minimum 3-4 saat gibi bir şey sürebiliyor. Üzerinde gideceğiniz yolun ismi ise Georgian Military Highway olarak geçiyor, burası Rusya ve Gürcistan’ı birbirine bağlayan yol olduğu için yukarıda size “trafik olabilir” dememiz de bununla ilişkili, çünkü tahmin edeceğiniz üzer birçok tır, kamyon benzeri araç da bu yolu kullanıyor. 

Kazbegi’ye ulaşmak için araba kiralamak, tura katılmak, özel şoför ile gitmek, marshrutka ile gitmek gibi birçok seçeneğiniz var. Direkt konunun detaylarına girip madde madde ilerleyelim ve siz onlar arasından mantıklı bulduğunuz seçeneğe yönelin.

-Kazbegi’de Araba Kiralamak;

Bir yere araba ile gitmek mümkünse bizi daha özgür kıldığı ve istediğimiz yerlerde duraksama olanağı tanıdığı için genelde tercihimiz bu yönde olur. Bu sebeple Kazbegi gezisinde de koşulların uygun olduğuna karar verince araba kiraladık. Gürcistan’a gitmeden önce Enterprise’dan rezervasyonumuzu yapmamızın ardından Enterprise’ın “32 Kote Afkhazi Street” üzerindeki şubesinden arabamızı teslim aldık ve Kazbegi dönüşü de arabamızı Tiflis Havaalanı’ndaki Enterprise’a teslim ettik, teslim aldığınız yere bırakmanız gerekmiyor yani, siz de böyle bir plan yapabilirsiniz. Hertz, Avis gibi diğer araba kiralama firmaları da Gürcistan’da mevcut, gideceğiniz dönemde bunlar arasından hangisinde istediğiniz gibi bir araba ve daha makul fiyat seçeneği var ise aralarından tercih yaparsınız, direkt Enterprise’dan kiralamanıza gerek yok yani.

*Kiraladığımız araç Toyota Corolla’ydı ve gittiğimiz dönemde hava koşulları iyi olduğu için herhangi bir sorun yaşamadık. Ancak yağışlı, özellikle karlı olduğu takdirde bu arabanın Kazbegi yolları için yeterli olmayabileceği sonucuna vardık, dolayısıyla gideceğiniz dönemin koşullarına göre doğru arabayı tercih etmek önemli, hava durumunu göz önünde bulundurarak uygun bir araba kiralamaya dikkat etin.

*Kazbegi’ye giderken ve Kazbegi’de olduğunuz süre boyunca iyi hava koşulları olduğunda çok problemli sayılmayacak ana yollar olduğu için bu yolculukta araba kullanmak bizi pek de germedi. Ancak yoğun tır trafiği, psikopat gibi kullanan insan yoğunluğu ve spesifik olarak virajlarda sollama yapmayı seven insanlar sebebiyle en huzurlu yol koşullarında olacağınızı da söyleyemeyiz. Hele bir de kar falan yağarsa bu yol ufak çaplı bir mücadeleye dönüşme potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla deneyimli, kendine güvenen bir şoför değilseniz bu yol ürkütücü bir hal alabilir, lütfen böyle bir durum söz konusuysa araba kiralamadan önce diğer alternatifler de değerlendirin.

-Kazbegi’ye Ulaşmak İçin Diğer Seçenekler;

Bu kısım ile ilgili arabada olduğu gibi detaylı bilgi verebilmemiz zor, çünkü böyle bir deneyimimiz olmadı, dolayısıyla çok fazla detay paylaşmaktan çekiniyoruz, ancak bildiklerimizi de esirgeyecek değiliz tabii. Araştırma yaparken karşılaştığımız seçenekler arasında en sık gördüklerimiz marshrutka ile ulaşmak, özel şoför ile Kazbegi gezisine gitmek ya da otobüsle gidilen turlara katılmak seçenekleriydi.

*Marshrutka dediğimiz şeyi minibüs gibi bir şey olarak düşünün. “Didube İstasyonu’ndan” Kazbegi’ye giden marshrutkalar orada sizi bekliyorlar… Farkındaysanız bu seçeneği oldukça dandik bir şekilde anlatıyorum ki mümkünse değerlendirmeyin. Çünkü oralı arkadaşlarımız da dahil pek çok kişi bu araçları kullanan kişilerin inanılmaz güvensiz/hızlı şekilde kullandığını ve mümkünse bu yöntemi tercih etmememizi söyledi, dolayısıyla biz de size aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye’den giden turistler için çok şok edici bir durum değil, Amerikalılar havale geçirirdi…..

*Eğer araba ile gitmek istemiyorsanız ve Marshrutka belasında da bulaşmak istemezseniz o zaman yapılacak en mantıklı şey kaldığınız otele danışmak ve onların önerdiği Kazbegi turlarından birine katılmak. Daha az kişiyle gidilen daha butik turlar, hatta birkaç kişiyseniz özel araç kiralayıp şoför ile istediğiniz noktalarda durarak dolaşma opsiyonları da var. Önceden plan yapmak isterseniz gitmeden önce kalacağınız otele danışarak ilerleyebilirsiniz. Mesela biz Tiflis’teki çok sevdiğimiz Fabrika Hostel’de kaldık ve otelin birçok yerinde Kazbegi turlarına ilişkin afişler olduğu dikkatimizi çekti, yani bunu sormanız garip değil, huzur içinde otelinizi darlayabilirsiniz.

*Gürcistan’ın Uber’i olarak düşünebileceğiniz Bolt adlı uygulamayı Tiflis’e gidecekseniz zaten yükleyin, çok işinize yarayacak, fiyatlar makul. Kazbegi’de de kullanılabiliyor ancak tabii ki öyle bir yerde daha az sürücü olduğu için ne kadar verim alabileceğinize pek emin değiliz, yine de aklınızda bulunsun.

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi’de Nerede Kalınır?

Kazbegi de kaldığımız Rooms Hotel Kazbegi buranın Tarkan’ı gibi bir şey… Etrafta ondan iyisi yok ve herkes tarafından seviliyor. Yeni bir yer yapılana kadar tartışmasız bir şekilde Kazbegi’nin en iyi oteli ve zaten burada kalmanın kendisi başlı başına bir aktivite, insanlar özel olarak burada konaklamak üzere Kazbegi’ye gidiyor. (Aşırı lüks bir yer diye de düşünmeyin bu arada böyle anlatınca, cool ama) Bu otelde kalmayanlar bile zaten Kazbegi genelinde pek de fazla restoran ve mekan olmamasının da etkisiyle buranın terasının harika dağ manzarasının tadını çıkarmaya, restoranında yemek yemeye ya da barında vakit geçirmeye gidiyor. Rooms, gerçekten çok hoş ve tam olarak göründüğü gibi bir oteldi, dolayısıyla eğer mümkünse başka hiçbir yer arayışına girmeden direkt olarak bu otelde kalmanızı öneriyoruz. Akşam soğukta Gürcü şarabı yudumlayarak bilardo oynama sırasının size gelmesini beklerken ya da sabah balkonunuzda dağ manzarasına bakarak kahvenizi yudumlarken bizi hatırlarsınız……

Bu otel dışında “acaba şurada kalınır mıydı” diye bir bakındığımız otellerin çoğuyla oradayken karşılaşınca iyi ki kalmamışız dediğimizi de hatırlatalım, macera peşinde koşmayın ve söylediğimiz otelde kalın?? Olur da yer bulamazsanız en çok önerilen diğer oteller Intourist Kazbegi ve Kazbegi Cabins oldular, daha farklı bir deneyim isterseniz Juta’daki Fifth Season Cabin’e de bakabilirsiniz. Bunların herhangi birinde kalmadığımız için lütfen güncel yorumlara iyi bakın, olumsuz bir şeyle karşılaşmayın.

*Kazbegi’ye gitmeden önce otellere bakınırken çoğunun kredi kartı kabul etmediğine ilişkin bazı yorumlar görmüştük ancak deneyimimiz bu yönde olmadı, en azından Rooms’da kart ile ödeme yaptığımızı söyleyebiliriz. Yine de özellikle başka bir otelde kalacak olursanız falan tam nasıl ödeme yapabileceğinize emin olun ki bir aksilik yaşamayın. 

*Kazbegi’de ne kadar kalınacağına değinecek olursak, kişisel deneyimimiz 2 gecenin yeterli olduğu yönünde. Fakat yine de net olarak böyle yapın demeye cesaret edemiyoruz çünkü aslında bu biraz hangi aktivitelerde bulunacağınıza da bağlı. İflah olmaz bir hiking sevdalısıysanız, 5 saatlik doğa yürüyüşlerine çıkıp ulaşması daha zor yerlere gidecekseniz, ne bilelim daha önce 127 Hours filmini izlemediyseniz daha uzun kalmak isteyebilir ya da tam tersi ben sadece bir dağ otelinde sakin sakin takılmak ve şöyle bi’ ortalığı görmek niyetindeyim, Instagram’a şömine önünde fotoğraf koymaya geldim diyorsanız 1 gece de yeterli olabilir. Neticede Tiflis’ten günübirlik gezilerin bile düzenlendiği bir nokta olduğunu düşünürsek yine kararı siz vereceksiniz. 

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi’de Gezilecek Yerler

Aşağıda Kazbegi Gezi Rehberi kapsamında anlatacağımız yerleri mümkün olduğunca Tiflis’ten Kazbegi’ye doğru ilerlerken göreceğiniz sıralama ile yazacağız, böylece sizin açınızdan da daha az karmaşık olur diye umuyoruz. Bunlardan bazılarının mesafeleri birbirine gerçekten yakın, zaten toplamda 3-4 saatlik bir mesafe olduğu için en uzağı bile o kadar da uzak değil. 

300 Aragveli

Tiflis’ten yola çıktıktan sonra Kazbegi yolu üzerinde karşınıza çıkacak ilk yer 300 Arageveli Anıtı. Gürcü tarihinde önemli olan bir direnişte Tiflis şehrini savunan kişiler için yapılmış bu anıt özellikle Sovyet dönemi mimarisi ile ilgiliyseniz dikkatinizi çekebilir. Şöyle kısa bi’ bakınacağınız, yanında arabanızı bırakabileceğini bir yerin de olduğu, herhangi bir ücret ödemeden duraksayabileceğiniz bir nokta. Zaten yolda giderken bu nedir diye ilginizi çekecekti, ya geçerken bakarsınız ya da yanından geçip devam edersiniz, çok büyük bir olayı yok. 

Zhinvali Reservoir

Bizimle benzer hava koşullarında denk gelirseniz Zhinvali Baraj Gölü suyunun rengi ve sunduğu hoş manzara sebebiyle mutlaka dikkatinizi çekeceği için bu noktada da yine kısa süreli duraksamak isteyebilirsiniz. Zaten hediyelik eşya satan kişiler ve güvensiz salıncaklarda çocuklarını uçuruma doğru sallayan yerli turistler görünce oraların durulacak noktalar olduğunu anlayacaksınız. 

*Buranın biraz ilerisinde Aragvi nehrinin koyu ve açık renkte iki farklı kolunun birleştiği bir manzara noktası var. Eğer daha az yağışlı dönemde gittiyseniz bu renk farkı pek belirgin olmayabilir ama zaten yolunuzun üstünde olduğu için bir bakabilirsiniz.

Ananuri Fortress

Kazbegi yolunda gördüğümüz en dikkat çekici yapı olan Ananuri Kalesi Zhinvali’den aşağı yukarı 10 km sonra bir yerlerde kalıyor. Tarihi 13. yy’da kadar dayanan kalenin ana binası olarak göreceğiniz kilise ise 1600’lü yıllarda inşa edilmiş. Park edebileceğiniz, hatta su&atıştırmalık bir şeyler alabileceğiniz noktaların da hemen yanında olduğu kalenin içini de görmek isterseniz kıyafetinizin kilise kurallarına uygun olması gerekiyor.

-Her gün 9:00 – 20:00 arası açık, daha erken yola çıktıysanız içini göremeyebilirsiniz. Herkesin yaptığı gibi otoparkın içine değil kenarına park ederseniz otoparka gereksiz bir para ödemezsiniz.

Pasanauri Köyü

Pasanauri hakkında hiçbir şey bilmeden civarından geçecek olsanız “aman da amannn bu ne şirin köymüş Monet burada olsa bayılırdı, bi girip bakalım” diyeceğiniz bir köy değil, yani öyle görsel olarak çekici bir şey falan beklemeyin. Buranın olayı geleneksel bir Gürcü yemeği olan Khinkali’nin çıkış noktası olması. Yani gözümüzü değil midemizi mutlu etmek için buradayız, aramızdan kimsenin buna karşı çıkacağını sanmıyorum?

Dev bir mantı olarak betimleyebileceğimiz Khinkali gerçekten de lezzetli bir yemek. Zaten Kazbegi yolu üzerinde şahane restoranlar falan da olmadığı için bizce çok da ilginizi çekmediyse bile burada durmama seçeneğini direkt masadan kaldırın. Dinlenme tesislerinde dururken bayıldığınız için mi orada duruyorsunuz… 

Burada Restaurant Guda ya da Korbuda adlı iki mekandan birini tercih edebilirsiniz. Biz Guda’yı denedik, arkada minik bir bahçesi de vardı, Khinkali’mizi yedik, Gürcü şarabımızı içtik (arabayı kullanan kişi hariç, kendisine teşekkür ederiz) ve tekrar yola düştük. Dürüst olalım, hiçbir khinkalinin Tiflis’teki Cafe Daphne’ninki kadar güzel olamayacağını biliyor ve bundan acı duyuyoruz… Ama buradaki de kötü değildi tabii. 

Russia – Georgia Friendship Monument

İşte geldik rüzgardan havalandığımız, kendi isteğimiz dışında uçma girişiminde bulunduğumuz, paralize olduğumuz, başlarım friendshipine de monumentına da diye dağlara haykırdığımız, o sesin dağlara çarpıp geri dönüp bize bi’ tane yapıştırdığı o yere… 

Burası her zaman bu kadar rüzgarlı mı oluyor yoksa sevgili Doğa Ana bize özel unutulmaz bir şaka hazırlayıp TikTok’ya paylaşmak falan mı istedi bilemiyoruz. Ancak yine de sizi uyarmak isteriz, eğer o gün bizim başımıza gelen şey sizin de başınıza gelecek ise “kendi imkanları ile en uzun uçan insan rekoru” denemesi için buraya yanınızda bir Guinness yetkilisi ile gitmek iyi bir fikir olabilir. Bir taşla iki kuş, eforsuz bir tarihe geçme fırsatı…

Kişisel deneyimizi bir kenara koyacak olursak buraya, hiçliğin ortasına, adından da anlayacağınız üzere Rusya ve Gürcistan arasındaki dostluğu temsilen (o sırada Gürcistan’ın tüm duvarlarında Rusya’ya yönelik yazılmış küfürlü duvar yazıları aklımdan film şeridi gibi geçiyor) bir anıt yapılmış ve Kazbegi’ye giden yol üzerindeki en turistik noktalardan biri haline gelmiş. 

Bu kocaman ve bulunduğu ortam ile bir arada gayet de hoş görünen muralı görmek için duraksadığınızda arabanızı bırakabileceğiniz bir otopark var, ancak ücretli. Alternatif bir yer görürseniz buraya bırakmayın, çünkü hiçliğe araba bırakmak için ücret alınması biraz manasızdı? Dostluğun bedeli olur mu… Yakışmadı…

Jvari Pass

Jvari Pass duraksamanızı gerektiren bir nokta değil. Sadece buradan geçerken nereden geçtiğinizin farkında olmanız için yazdık, çünkü bu tabelaları gördüğünüzde Tiflis – Kazbegi yolunun en yüksek noktasından geçiyor olduğunu anlamına geliyor. Özellikle dağlarda kar olan bir dönemde geçiyorsanız çok daha güzel, heybetli dağ manzaraları ile karşılaşabilirsiniz, buradan itibaren yaklaşık yarım saat sonra tek bir durağımız daha kalıyor ve sonra direkt Kazbegi’ye geçiyoruz.

Sno Giant Stone Heads

Sno Giant Stone Heads’ı internette gördüğümüzde vayyy demiştik VAY VAY VAY, Paskalya Adası mı kardeşim burası?? Bunlar ne güzel heykeller, bu ne mistik yer, biz bu gezide buraya gitmezsek komple gezmeye gitmeyelim daha iyi. Oraya yaklaşırken nasıl şevklendik, nasıl heveslendik bir bilseniz, acayip bir şeyler karşılaşacağız diye düşünüyoruz falan. Sonra gidince tam bir “hayaller vs. hayatlar anı yaşandı… Bu Nemrut Dağı gibi çıkmasını beklediğimiz yer pek de beklediğimiz gibi çıkmadı. (Bu durumun ardında sanatçının yaşadığı çeşitli imkansızlıklar yatıyormuş, bunu dönünde öğrendik) Ama yine de zaten uzaklarda olmadığı için gidip kendi gözünüzle görüp kendi kararınızı kendiniz vermeniz taraftarıyız.

Peki bu heykeller nedir böyle diye soracak olursanız, özetle bunlar lokal bir sanatçının yapmış olduğu, her biri Gürcistan’ın ulusal şairlerini temsil eden eserler. Aslında amaç çok daha fazla heykel yapmak ve Gürcistan tarihinde önemli başka isimlerin de bu serinin içinde yer almasıymış. Kendisine ilişkin şuradaki yazıyı okuyunca engel olamadığım bir bağ kurduğum için bu heykellerin geri kalanının yapılamamış olmasına bozuldum ve üzüldüm…. 

Gergeti Trinity Church

İşte geldik Kazbegi Gezi Rehberi yazma sebeplerimizden birine, buraların ana aktivitesine. Gergeti Trinity Church 14. yy’da yapılmış, deniz seviyesinden 2170 metre yükseklikte yer alan bir kilise. Kilisenin kendisinden öte bulunduğu nokta da oldukça etkileyici bir görüntüye ve manzaraya sahip olduğu için buraya gitmeniz = olmazsa ol-maz. 

Eğer bundan kısa bir süre önce bu yazıyı yazmış olsaydık buraya gitmenize ilişkin paragraf paragraf yazı yazmamız gerekecekti çünkü yolu oldukça sıkıntılıymış, düşünün ki yürüyerek tırmanmak daha kolay alternatif-imiş. Fakat neyse ki yakın zamanda buraya arabanızla huzur içinde gidebileceğiniz bir yol yapılmış ve mücadele vermeden de çıkabiliyorsunuz. Birkaç ipucu ile devam edelim;

*Biz yazın orada olduğumuz için yolda bir sıkıntı yaşamadık, ancak biraz daha yağışlı bir dönemde neticede virajlı ve yokuşlu bir dağ yolu olduğu için buraya hangi araba ile gittiğinizin bir önemi olabilir. Hangi dönemde ziyaret edeceğinize göre yol koşullarına uygun araba kiralamaya, deneyimli bir şoför ile yola çıkmaya ve en önemlisi kendinize dikkat edin lütfen. Bölgede psikopat gibi araba kullanan çok fazla insan var, o sebeple size bu gergin ihtimallerden söz ediyoruz ki olabilecek en temkinli şekilde gidin. 

*Gergeti’ye Hiking yaparak çıkmak isterseniz şu rehberden faydalanabilirsiniz, biz bilgimiz olmadığı için bu gibi konularda yönlendirme yapmaya çekiniyoruz.

*Kilise saat 9:00 ile 17:00 arası açık, yani çok erken gidip en boş haliyle görelim düşünceniz varsa bile bu saatler olanak tanımayabilir. 

Kazbegi Kasabası

Kazbegi Gezi Rehberi dedik durduk, kasaba kısmından da şöyle bir bahsedelim. Bizim gittiğimiz dönemde ciddi anlamda bozuk ve yapılmakta olan yolları olduğu için (arabamız idare etti ama biraz zorladı) pek de detaylı keşfetmeye çalışamasak da zaten çok küçük ve aksiyonsuz olan bu kasaba, görsel olarak herhangi bir çekiciliği olmayan, yalnızca markete, eczaneye ya da ne bilelim atm’ye falan gitmek istediğinizde işinizin düşeceği bir nokta gibi. Bir iki sokak sanatı girişimi ve bazı küçük, şirin evler görsek de genel olarak kasabada bulunan herkes bir işini halletmek için oradaymış gibi bir havası vardı. Yine de siz gittiğinizde yollar düzeltilmiş olursa bi’ dolanabilirsiniz tabii ki. 

Dariali Monastery

Buraya bakarken Rusya sınırına yakın olduğunu anlamıştık. Ancak tam olarak sınırda olmasını da beklemiyorduk? Görsel olarak gerçekten hoş bir manastır olduğu için özellikle Kazbegi’de 2 gününüz/yeterli zamanınız varsa burayı da görmeye gidebilirsiniz. Ancak Ananuri Kalesi ve Gergeti Trinity Kilisesi’ni gördüyseniz ve ardından kısıtlı zamanınız varsa o zaman bizce burayı es geçebilirsiniz.

*Bu yazdığımız yerler dışında gitmeye vaktimizin yetmediği ya da otelin terasındaki koltuklara çökmenin verdiği rahatlığa kapılmamız neticesinde tercihen gitmediğimiz Gveleti Waterfall, Pansheti Mineral Pool gibi yerler oldu. Juta, Truso Valley, Gergeti Glacier gibi noktalara ise hiking yaparak ulaşılması sebebiyle gitmedik, pek öyle bir vaktimiz yoktu, yine bakmak isterseniz diye düşünerek onlardan da bahsetmeden geçmeyelim. Bir de Pasanauri yakınlarında Sovyet dönemi arabalarının bulunduğu bir “araba mezarlığı” dikkatinizi çekebilir. Burayı sahiplenmiş olan adam inanılmaz mantıksız ücretler istediği için içine girmememiz konusunda ısrarcı olan buralı arkadaşımız sebebiyle biz göremedik, çok ilginizi çekiyorsa belki bakarsınız?

Kazbegi Gezi Rehberi: Kazbegi’de Yeme İçme

Yeme içme konusunda Kazbegi’de pek de fazla bir seçenek yok, bu sebeple genelde herkes herhangi bir öğün için Rooms Hotel’in restoranına akın ediyor. Hangi öğün için gidecek olursanız otelde konaklıyor olun ve ya olmayın mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Daha az kalabalık bir sezonda gidiyorsanız rezervasyon yaptırmasanız bile şansınızı deneyebilirsiniz tabii. Burası dışında Restaurant Maisi’ye de mutlaka yolunuzu düşürün, inanılmaz yemekleri olduğu için değil ama ortamın, mekanın hoşluğu sebebiyle. Kahvaltı ya da yemek için gitmeyecekseniz bile kahve molasına gidebilirsiniz. Son olarak yeni açılmış olan ama deneyemediğimiz Restaurant Tiba da aklınızda bulunsun. Bunlar dışında Panorama Restoran, Cozy Corner, Kazbegi Good Food gibi birçok rehberde karşınıza çıkacak popüler mekanlar var, bunların herhangi birine gitmedik, sadece bir sebepten seçeneksiz kalırsanız diye yazıyoruz.

Kazbegi Gezi Rehberi: Birtakım Notlar

*Dini yapılara girebilmek için çeşitli giyim kuşam kuralları var. Kimisinde saçınızı, kimisinde hem saçınızı hem açıksa omzunuzu kapatmanızı istiyorlar. Çok kısa şort vb. şeyler ile girmek de sorun oluyor. Özetle siz yanınıza bir şal almayı ihmal etmeyin.

*Biz internet/telefon işini Tiflis’teki Magti adlı gsm operatöründen çözdük ve hiç sorunsuz çalıştı. Eğer aynı şeyi yapacaksanız ve Kazbegi’ye Tiflis’ten ulaşıyorsanız bu işi havaalanında değil şehir merkezindeki Magti’lerden birinde halledin çünkü fiyatlar daha makul. Eğer havaalanından Kazbegi’ye doğru yola çıkacaksanız oradaki paketlerden almak dışında bir çare yok tabii.

*Eğer sınıra daha yakın yerleri ziyaret etmek gibi bir niyetiniz varsa (her yer yakın gerçi, özellikle Dariali Monastery diyelim) yanınızda kimlik/pasaport bir şey taşıyın, alakasız kontroller yaşanabiliyor, sizin için bir gerilim sebebine dönüşmesin. (Biz böyle bir durum yaşamadık bu arada okuduklarımızda yola çıkarak yine de uyarmak istedik)

*Eğer Gürcistan’a ve bölgeye ilişkin çok daha fazla detay isterseniz Wander Lush adlı web sitesine bakmanızı öneririz. Kendisi Gürcistan’da yaşayan bir içerik üreticisi olduğu için ve orası özelinde çok iyi ve detaylı blog yazıları yazmış, sitesinde arayıp da bulamayacağınız bir şey yok desem abartmış olmam. Bizim de ufak bir tanışıklığımız oldu ve önerilerinden çok faydalandık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir