Moka Pot Kullanımı: Moka Pot Nedir & Moka Pot ile Nasıl Kahve Yapılır?

Evet, evdeki kahve makinemiz ile bozuştuk ve yolları ayırmaya karar verdik. Hoşçakal yiğidim, hoşçakal, seninle güzel günlerimiz oldu, ama şimdi ayrılık zamanı…Seni aldatmıyoruz, senden sıkılmadık, sana düşman değiliz, sadece artık bu ilişkinin yürümediğini fark ettik. Açık açık söyleyeceğiz, gönlümüz moka pot’a kaydı, yapacak bir şey yok. Hoşçakal eski kahve makinemiz, hoşçakal……..

*Hazır buraya kadar gelmişken bizi Instagram’dan takip etmiyorsanız nasıl kalbimizi kırdığınızı bilemezsiniz. Şöyle bırakalım.

Hayat sizi bu yazıya getirdiyse şu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
*Eve Kahve Makinesi Almak
*İtalyan Kahve Kültürü

Moka Pot Nedir?

Moka Pot Nedir, bu ismi yanlış yazılmış gibi görünen alet neye yarar, nereden hayatımıza girdi? AZ SONRA. (nasıl şakacıyız) Efendim aslında bu moka pot’un bizim hayatımıza girişi ilk İtalya gezimize dayanıyor. Çünkü İtalya’da moka pot bizim Türk evlerindeki çaydanlığın varlığı kadar yaygın bir şey, o yüzden herhangi bir yer de satıldığını, herhangi bir İtalyan arkadaşınızın hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu görmek hiç de tuhaf değil. Biz de kahve bağımlıları olarak moka potu bu vesileyle edinmiş olduk.

Moka pot dediğimiz şey aslında kahve demlemek için kullanılan, son derece basit mekanizmaya sahip, ama krallar gibi kahve yapmanızı sağlayan bir alet. Hiç öyle alengirli bir tarafı yok, gayet pratik bir şey ve hemen adapte olabileceğinizi düşünüyoruz, o sebeple eğer kafanızda alsam mı almasam mı gibi bir düşünce varsa biz oyumuzu direkt almanız yönünde kullanıyoruz.

Hangi Marka Moka Pot’u Almalıyım?

Hiç kafanızı karıştırmadan cevabını verelim, Bialetti. Moka Pot’u piyasaya salan, kullanımını bu kadar yaygınlaştıran, özetle moka pot’un yaratıcısı Bialetti olduğu için hiç alternatifler peşinde koşmanıza gerek yok. Öyle bulması zor bir şey de değil, artık Türkiye’de de birçok yerde satılıyor, internetten de kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.


Moka Pot İçin Kahve Öğütme Meselesi

Moka pot nedir ne değildir öğrendik, şimdi moka potun içine koyacağınız kahve konusunda bi’ konuşmamız gerekiyor. Öyle laps diye bulduğunuz ilk kahveyi koyamazsınız, bu işin de doğrusu yanlışı var. Eğer siz de bizim gibi çekirdek kahve satın alıp kahvenizi evde kendiniz öğütüyorsanız o zaman moka pot için kahve öğütürken yapmanız gereken kahvenizi Türk kahvesi için çekilmiş kahve ile filtre kahve için çekilmiş kahve arasında bir yerde tutmak, espresso kahvesi inceliğinde bir şeye yakın diyebiliriz. Anlaşılır olmadı ise biraz daha açıklayalım. Biliyorsunuz Türk kahvesi bayağı ince çekilmiş bir kahve oluyor, moka pot için çektiğiniz kahvenin kesinlikle o kadar ince olmaması gerekiyor. Aksi takdirde kahveyi koyduğunuz yer tıkanıyor falan, rezil ediyorsunuz kahveyi. Eğer çok kalın olursa o zaman da tam ayarını tutturamıyorsunuz, öyle çekirdekten hallice bir şekilde kalmaması gerekiyor yani. Eğer ilk etapta nasıl öğüteceğinize karar veremediyseniz bir kahveciye gidip moka pot’ta kullanacağınızı belirterek kahvenizi öğüttürürseniz ilerleyen zamanlarda kahvenizi onu baz alarak öğütebilirsiniz.

Moka Pot ile Nasıl Kahve Yapılır?

Geldik işin en sevdiğimiz kısmına; moka pot ile kahve yapmak. Seviyoruz, çünkü çok basit. Dijital bir şey yok, elektronik bir sistem söz konusu değil, bayağı geleneksel bir şekilde hazırlıyorsunuz yani. Sabah kalkıp da daha gözümüzü bile açamazken kahve yapmaya çalışıyoruz ya hani, o sırada böyle komplike, uğraştıran bir şey ile cebelleşmek çok sinir bozucu olmuyor mu? İşte moka pot kullanmaya başlarsanız bu derdiniz de ortadan kalkıyor ve hop diye kahvenizi elinizde buluyorsunuz, şahanelik!

Şimdi moka pot ile nasıl kahve hazırladığımızı görseller aracılığı ile bi’ anlatalım:

Moka Pot (3)
1. Alt hazneye suyumuzu dolduruyoruz. (İtalyanlar genellikle sıcak su koyuyorlar, çünkü bu şekilde su daha hızlı kaynayacağı için kahvenin yanmasına engel oluyor ve daha yumuşak içimli oluyormuş, ama açıkçası biz üşengeç olduğumuz için soğuk su koyuyoruz, karar sizin)

moka pot
2. Suyu koyarken coşmuyoruz, şu yukarıdaki görseldeki demir şeyi geçmemesine özen gösteriyoruz.

Moka Pot Nedir (2)
3. Bu delikli kısmı yerine yerleştirip üstüne kahvemizi koyuyoruz. (kahvemizi deliler gibi sıkıştırmıyoruz)

Moka Pot Nedir (3)
4. Üstüne diğer bölümü yerleştirip çevirerek kapatıyoruz.

Moka Pot Nedir (4)
5 .Fokur fokur fokur sesini duyduğumuz gibi kahvemizi alıyor (aslında fokurdamadan yakalasanız daha bile iyi ama o kadar başında durmaya üşenirsiniz kesin) ve içiyoruz. (iyi ki içmenizi söyledik di mi)

*Deneyimlerine üzerine gelen tespit: Kahveyi kısık ateşte hazırlarsanız kesinlikle daha lezzetli oluyor. O yüzden aceleniz yoksa mümkünse bırakın hazır olması 1,2 dakika daha fazla sürsün, neticede daha iyi bir sonuç alacaksınız.

Moka Pot Nasıl Temizlenir?

Bakın bu konuda acemiyseniz kafanız karışabilir ve üşengeçliğin size verdiği yetkiye dayanarak bir takım yapmamanız gereken şeyler yapabilirsiniz, ilk etapta bizim de karışmıştı, o yüzden buraya kulak verin. Moka potumuzu asla ama ASLA BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKAMIYORUZ. Yoksa bir süre sonra kahvenizin tadı rezil gibi gelmeye başlar, bizden söylemesi. Hatta sabunla bile yıkamıyoruz. Su ile temizleyip, sonrasında kuruluyoruz. Öyle haşır huşur fırçalarla ovalayıp içine etmeyin, aman diyelim. İnanmıyorsanız şuraya bakın.

8 Comments

  • Ben de yakın zamanda alıp deneyimlerimi paylaşmıştım. Lezzet olarak baktığımda lezzet olarak çok iyi bir kahve içmek isterseniz deneyebileceğiniz yöntemlerden biri diyebilirim. Ben de Bialetti almıştım. Ancak İkea’dan alıp da memnun olanlar da var.

  • Allah aşkına şu moka potun içinde oluşan kireçlenmeyi nasıl halledeceğiz? bir ara içindeki nemi kurulamadan bırakmış ve uzun süre kahve pişirmemiştim ve şimdi kullanamıyorum 🙁

  • Buna moka ot mu deniliyormuş o.o Ben espresso machine ya da espresso cezvesi diyordum ve haşır huşur deterjan ile yıkıyordum :/

  • TR’de http://www.kahhve.com satıyor, aynı zamanda TR’deki dağıtımcısı onlar bildiğim kadarıyla, ben oradan almıştım, çok yardımcı olmuşlardı. Paslanmaz çelik modelleri de var, onlarda ıslak kaldı vs derdi de olmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir