Japonya Gezisi Nasıl Planlanır?

Tüm yarı gezginlik tarihimizde bizi en zorlayan seyahat planı hangisidir diye sorarlarsa artık çok net bir cevabımız var; Japonya gezisi. Valla gözünüzü korkutmuş gibi olduysak da yapacak bir şey yok, gerçekler acıdır, dost acı söyler ve konuyla ilgili diğer deyim ve atasözlerini buraya sıralamışız gibi düşünün. Neticede alfabesinden ulaşım sistemine, yediğiniz içtiğinizden gezip gördüğünüze her şeyiyle dünyada karşılaştığınız pek çok yerden kat kat daha farklı bir ülkeden bahsediyoruz. Resmen alternatif bir medeniyet ile tanışıyormuşsunuz gibi düşünmeniz lazım. Üstelik Japonlar o kadar plan program insanı ki, her şeyi mutlaka önceden ayarlamanız, her detayı önceden düşünmeyi alışkanlık haline gerekiyor, aksi takdirde mutlaka bir şeyleri kaçırıyorsunuz. Çoğumuzun Japonya gibi bir ülkeye birkaç kez gitme ihtimalinin düşük olduğunu göz önünde bulundurunca böyle bir şey yaşamak, ne bilelim görmeyi istediğiniz bir müzeye girememek ya da X trenini kaçırdığınız için 1 şehri ziyaret edememek herhalde sizi de delirtir değil mi?

Biz Japonya gezisi için yola çıkmadan önce kaynak konusunda öyle büyük bir eksiklik yaşadık ki, daha İstanbul’da yatağımızda yatarken bile her gece yeminler ediyorduk sdfs. BİZ ÇEKTİK, ONLARA ÇEKTİRMEYECEĞİZ diye dolaştık ortalıkta resmen ve neticede Japonya gezisi planlamak konusunda size yardımcı olabilecek her bir detayı tek bir yazıda topladık ki, siz bu süreci problemsiz ve BAŞLARIM JAPONYASINA DA GEZİSİNE DE demeden atlatın diye. Buyrun artık Japonya gezisi planımıza geçiş yapalım.

Başlamadan gelen not: Tokyo Gezi Rehberi, Osaka Gezi Rehberi, Kyoto Gezi Rehberi ve Japonya Yeme İçme Rehberi yazılarımız da işinize yarayabilir.

Tokyo gezi rehberi

Japonya’ya Vize Var Mı?

Japonya gezisi için yollara düşme fikri aklınıza girdikten sonraki dakikalarda muhtemelen aklınıza gelen ilk sorulardan biri bu olacaktır; cevap veriyoruz 90 günden fazla kalmayı düşünmüyorsanız Japonya’ya vize almanız gerekmiyor. Ülkeye giriş yaparken pasaportunuza ufak bir sticker yapıştırıyorlar, bu sticker aşağıda bahsedeceğimiz birtakım konular (tax free alışveriş, JR pass gibi ulaşım yolları) açısından önemli, dolayısıyla geziniz esnasında pasaportunuzu otelde bırakmak isteyecek olursanız bazı anlarda bu stickerı göstermenizin gerekeceği için pasaportunuzu yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Japonya’da ne kadar kalmalıyım? Nasıl bir Japonya Rotası Çıkartabilirim?

Mırın kırın etmeden tek seferde söyleyeceğiz, Japonya bayağı pahalı bir ülke. Bir yandan bu acı gerçekle yüzleşmeye çalışırken bir yandan da “acaba hayatımda bir daha Japonya’ya gider miyim” şüphesiyle insan Japonya’da ne kadar kalacağı, nereleri gezeceği konusunda büyük bir ikilimde kalabiliyor. Oralara kadar gitmişken, o kadar yol aşmışken sadece 1 şehir görüp dönmek manasız geliyor, ama orayı da göreyim şurayı da derken bu sefer de bir bakıyorsunuz 1 aylık bir rota çıkarmış, Japonların bile görmediği yerleri listenize almış, neredeyse Japonya vatandaşlığına başvuracak hale gelmişsiniz.

Kyoto Gezi Rehberi

Biz detaylı Japonya rehberleri çıkartma gayesiyle gittiğimiz için her şehre 1-2 gün fazladan ekledik ve biraz daha uzun kaldık ama siz de farklı şehirleri gezmek niyetindeyseniz 2 haftaya rahatlıkla sığdırabileceğiniz şöyle bir örnek Japonya gezisi rotası önerebiliriz; Tokyo (5-6 gün)Fuji  (1 gün)– Kyoto (3 veya 4 gün)Nara (buraya Kyoto’dan günübirlik gidebilirsiniz)– Osaka (3 gün)Kobe (Osaka’dan yarım saat uzaklıkta, özellikle sadece Kobe eti denemeye gidecekseniz birkaç saatinizi ayırmanız yeterli) – Hiroşima (Osaka’dan günübirlik gidilebilir). Son gününüzde ise sabahtan Osaka’dan trenle Tokyo’ya dönerek aynı gün İstanbul’a uçabilirsiniz.

Japonya’ya Nasıl Ulaşabilirim?

Seçenekleriniz belli, ya aktarmalı uçacaksınız ya da direkt. Biz Qatar Airways ile uçtuk ve Doha’da kısa bir aktarmamız olduktan sonra 9 saat gibi bir sürede Tokyo Haneda Havalimanı’na vardık, dönüşte de Narita Havalimanı’ndan döndük (Qatar’da her iki seçenek de var). Özellikle promosyon dönemlerine denk gelirseniz Qatar Airways’den diğer seçeneklere kıyasla çok daha uygun fırsatlar yakalayabilirsiniz, bilet alma aşamasında mutlaka kontrol edin.

Tokyo havalimanına ulaştıktan sonraki aşama için sizi Tokyo gezi rehberimize alalım, o yazımızda her iki havaalanından da şehre nasıl ulaşılabildiğini detaylı bir şekilde yazdık.

Japonya İçinde Ulaşımımı Sağlarken Neleri Bilmeliyim?

*Yukarıda önerdiğimiz rotaya benzer bir rota izleyecekseniz şehirleri arası geçişlerinizi Shinkansen, yani hızlı tren kullanarak yapmanız en mantıklı seçenek olacaktır, mesafeler birbirine çok uzak olduğu için diğer seçenek uçak olur ama bu çok daha pahalı ve meşakkatli bir seçenek. Dolayısıyla ilk değerlendirmeniz gereken şeylerden birinin Japan Rail Pass (JR Pass) olduğunu bilmelisiniz. Bu başlı başına bir konu olduğu için aşağıda merak edebileceğiniz soruları ayrı bir bölümde uzun uzun detaylandırdık.

*Bir noktada otobüsü tercih edecek olursanız, örneğin biz Tokyo’dan Fuji Dağı’na otobüsle geçtik, biletlerinizi highwaybus.com sitesinden alabilirsiniz, biz oradan aldık ve gayet sorunsuzdu. Biletleri önceden almakta fayda var, özellikle Fuji Dağı çok popüler bir destinasyon olduğu için biletler önceden tükenebiliyor, aynı güne bırakmayın deriz.

Tokyo Gezi Rehberi

*Şehir içindeki metro ve tren gibi toplu taşıma seçenekleri her şehirde farklı olduğu ve bu noktada kafanızı karıştırmak istemediğimiz için hepsini ayrı ayrı oluşturduğumuz Tokyo Gezi Rehberi, Osaka Gezi Rehberi ve Kyoto Gezi rehberlerinde detaylandırdık.

*Gitmeyi hedeflediğiniz şehre otele/eve check in yapamadığınız bir saatte ulaşacak olursanız ya da bir yeri konaklamadan günübirlik gezip başka bir yere devam edecekseniz bavullarınızı ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Özellikle resepsiyonu olmayan Airbnb’lerde karşılaşılabiliyor bu sorunla sık sık. Genel olarak çoğu tren/metro istasyonunda ve turistik noktalarda bavullarınızı bırakabileceğiniz, farklı farklı boyutlarda olan kilitli dolaplar var. Ücreti bırakacağınız süreye göre değişiyor. Bazen bu dolaplar dolu olabiliyor ya da bavulunuz çok büyükse sığmayabilir, bu durumda “baggage storage” ya da “baggage counter” olarak görebileceğiniz ve günlük sabit bir ücret uygulan emanet odalarına bırakabilirsiniz. Bazı büyük tren istasyonlarında ya da turistik noktalarda bulunan “Tourist Info” ofislerinde de böyle bir seçenek vardı, hiç olmadı oraya bi’ göz atarsınız.

Japan Rail Pass nedir?

Yukarıda şöyle bir bahsettiğimiz Japan Rail Pass çok işinize yarayacağı için onu ayrıca detaylandıralım, çünkü bu konuyu internette araştırmaya kalkıştığınız noktada sizi kafa karışıklığına sürükleyebilecek sorular olabilir ve bu çok normal. Şöyle özetleyelim; Japan Rail Pass, Japonya’daki hızlı trenleri, yani şu uzay mekiği görünümünde olan ve dünyadaki en hızlı trenlerden biri olarak kabul edilen Shinkansen trenlerini belli bir süre boyunca sınırsız kullanabilmenizi sağlayan bir pass. İlk bakışta ekonomik görünmeyebilir, ama işin detayına indiğinizde bütçenizi ciddi anlamda hafifleteceğiniz fark edeceksiniz.

Örnek verecek olursak;

7 Günlük Japan Rail Pass fiyatı 29.000 Yen (şuna bak ya, neye karşılık geldiğini bilmeseniz bile tipinden belli çok olduğu) gibi bir şey, yalnızca Tokyo-Kyoto gidiş dönüş Shinkansen bilet fiyatı neredeyse bu kadar ediyor zaten. Dolayısıyla birkaç şehre geçiş yapacaksanız passi almak çok daha uyguna geliyor, satın almanın mantıklı olup olmadığına izleyeceğiniz rotaya göre karar verebilirsiniz.

*JR Pass’i ne kadar süre önce satın almak gerekiyor? Bizce en az 1 ay gibi bir süre önceden alın, çünkü pass öyle gezinize 2 gün kala falan online sipariş verip çıktı alarak kullanabileceğiniz bir şey değil, Japonya gezisi için yola çıkmadan Türkiye’deki adresinize fiziksel olarak ulaştırılması gereken bir evrak. Aslında size ulaşması yalnızca birkaç gün sürecek ama yine de risk almaya gerek yok. Ha tabii geziniz 10 ay önceden falan kesinleşirse o kadar da önceden almayın SAKIN, çünkü satın aldıktan sonra 3 ay içinde kullanmanız gerekiyor.

*JR PASS nereden satın alınıyor? Adresinize ulaştırılması gerekiyor dedik ya az önce, onun size Japonya’dan ulaştırılmasıyla uğraşmak istemiyorsanız, herhangi bir sorun yaşama ihtimalinde “ben daha İngilizce’yi aşamamışken Japonca iletişim kurmam gerekmesi skandalı” moduna geçmek istemiyorsanız bu işin tek ve net bir çözümünü sunabiliriz; Türkiye’den almak. Türkiye’de de tek bir seçeneğiniz var, H.I.S Global firmasından, şu sayfadan online sipariş vermek. Birkaç gün içinde adınıza düzenlenmiş evrağı evinize kargoluyorlar, bu kadar kolay. Sipariş formunu doldururken yazdığınız ismin pasaporttaki isminizle birebir aynı olduğuna dikkat edin. Formda “seyahat tarihi” kısmında belirteceğiniz tarihin pass’i kullanmaya başlayacağınız tarih olması gerekmiyor bu arada, o kısmını birazdan anlayacaksınız.

Tokyo Gezi Rehberi 6

*Kaç günlük pass almak mantıklı? Bizce yukarıda önerdiğimiz gibi 2 haftalık bir rota izleyecekseniz 7 günlük Japan Rail Pass ile idare edebilirsiniz. Rotanızı planlarken bilmeniz gereken EN önemli detaylardan biri; passi ilk kullanmaya başlayacağınız gün, saat 23:50’de olsa, gece 00:00’da 1 gün kullanılmış sayılacak. Yani ilk kez Pazartesi kullanırsanız, 7 günlük pass Pazar akşamı geçerliliğini yitiriyor, Pazartesi’den Pazartesi’ye gibi düşünmeyin.

*Ordinary Car ve Green Car arasındaki fark nedir? Green Car neden daha pahalı ve gerek var mı? Ordinary ekonomi, Green “first class” gibi düşünebilirsiniz, bunun haricinde hiçbir farkı yok. Hiç uzatmayalım Green car falan hiç bakmayın bile, gerçekten gerek yok. Ordinary kısmı zaten baya konforlu bizce, green’de ne oluyor ayak masajı falan mı yapıyorlar? Paşalar gibi gidiyorsunuz Ordinary kısmında.

*Evrak ulaştı, şimdi…? Şu aşamada onu geziye çıkarken yanınıza almayı unutmamak haricinde yapmanız gereken bir şey yok. Bir sonraki aşamada Japonya’da olacaksınız, HAZIR MISINIZ? HEYECANINIZ YÜKSEK Mİ? E YOLUNUZ DA BAYA UZUN? Neyse Japonya’ya vardığınızda JR Pass’i kullanmaya başlamanız için passin aktive edilmesi gerekiyor. Bu ne demek, o evrakla birlikte havaalanı ya da şehirde birçok lokasyonda bulunan JR Travel Service Center noktalarından birine gidip, “ben bunu bugün ya da x tarihinde kullanmaya başlamak istiyorum” demek. Bunu yapmadan yalnızca o elinizdeki evrakla paşa gönlünüzce elinizi kolunuzu sallaya sallaya trenleri kullanamıyorsunuz, YOK ÖYLE. Size ofisteki yetkili trenleri kullanırken göstermeniz gereken, üzerinde isminiz, hangi tarihe kadar passin geçerli olduğu gibi bilgilerin yazdığı küçük bir kitapçık veriyor ve siz bunu gezi bitene kadar asla kaybetmiyorsunuz. Eğer ofise gittiğiniz gün değil de daha ileri bir tarih için aktive etmek isterseniz sorun değil, önünüzdeki 1 ay içinde herhangi bir tarih olabiliyor. Yani siz Tokyo’da gezinirken bir anda bir JR ofisiyle karşılaşırsanız dalın gitsin, passi illa o gün kullanmaya başlamanız gerekmiyor, bir iş halletmiş olursunuz fena mı?

*JR Pass ile Shinkansen’e binerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Shinkansen trenleri Japonya genelinde çoğunlukla ana ve büyük istasyonlardan kalktığı için biraz kaotik, belki tedirginlik yaratan bir hal alabilir. Ama o kadar panik yapacağınız bir durum yok söz veriyoruz. Çünkü tüm istasyonlarda hangi trenin hangi platformdan kalktığına dair bilgilerin olduğu ekranlarda İngilizce de yazıyor ve istasyon genelinde sizi o platformlara yönlendirecek tabelalar gayet net. Hiçbir şey olmazsa Shinkansen kelimesi Japonca’da bizim okuduğumuz şekilde telaffuz edildiği için İngilizce bilmeyen bir görevliye bile ŞİNKANSEN? diye seslenirseniz size doğru yolu gösterecektir. Dikkat etmeniz gereken şeylerden biri bu passin tüm Shinkansen trenlerinde geçerli olmadığı. Shinkansen trenleri birkaç farklı kategoriye ayrılıyor ve JR Pass, Nozomi ve Mizuho isimli trenlerde geçerli değil. Ama ulaşmak istediğiniz birçok noktaya (Kyoto, Osaka, Kobe, Hiroshima, Nara gibi birçok yere) bu trenlerin alternatifleri olan Kodama, Hikari ya da Sakura gibi trenleri kullanarak da ulaşabilirsiniz. Biliyoruz bu noktada bu söz ettiğimiz tren isimleri sizin açınızdan pek de bir şey ifade etmiyor ve biz bu yazıyı size yol göstermek niyetiyle yazıyor olsak bile belki sizi “ULAN NE DİYOR BUNLAR”  dedirtecek bir noktaya getirmiş ve bir panik ortamına sürüklüyor olabiliriz. Ama o istasyonlardan birine bir kez ayak bastığınızda hızlıca adapte olacaksınız söz veriyoruz.

Dikkat etmeniz gereken bir başka detay da trenlerdeki rezervasyon sistemi. Aslında trenleri kullanmak için rezervasyon zorunluluğu yok, ama özellikle popüler bir dönemde gidiyorsanız sizin gibi birçok insanın passi olabilir ve trenleri kullanacak olabilir. Dolayısıyla yerinizin garanti olması açısından ve ayakta kalmamanız için (evet 3,4 saatlik tren yolculuklarında bile ayakta gitmek diye bir şey varmış buna şahit olduk) JR Travel ofislerinden birine gidip koltuk rezervasyonu yapabilirsiniz. Hem böylece pass ile hangi trenlere biniliyordu karmaşası da yaşamamış olursunuz, ofisteki görevli hem hangi trenleri kullanabileceğinizi, tren saatlerini söyleyebilir hem de koltuk rezervasyonu yapabilir.  Trenlerdeki vagonlar “reserved” ve “non-reserved” şeklinde 2’ye ayrılıyor ve koltuk rezervasyonu yaptığınız takdirde size verecekleri bilette hangi vagondan bineceğiz yazıyor, rezervasyon yapmazsanız da “non-reserved” vagonlarından herhangi birine binebilirsiniz. Rezervasyon yapmayacaksanız platforma biraz erken gitmekte fayda var çünkü trene binebilmek için vagon numaralarının belirtildiği noktalarda sıraya girmeniz gerekiyor ve çok sıra varsa koltuk kapamayabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Tokyo Gezi Rehberi

Japonya Güvenli Mi?

Biz Japonlar için güvenli miyiz şeklinde sorsak daha yerine olurdu belki……Japonya gezisi planı yaparken acaba ülke güvenli mi değil mi konusunu sorgulamak hiç aklımıza bile gelmedi açıkçası, hakkında pek de olumsuz bir şey duymadığımız gibi aksine baya da güvenli bir ülke olduğu izlenimine kapıldığımız için belki de. Yine de oturup ülkenin suç oranını araştırmış, grafikler incelemiş falan değiliz ve neticede “abi Japonya aşırı güvenli” gibi kesin bir sonuç çıkarabilecek bir bilgimiz yok tabii. Cüzdanınızı masada bırakıp içeri kek almaya falan gitmeyin yani. Ama biz bu gezide hiçbir sorun yaşamamak ile birlikte bizi şüphe içine düşürecek herhangi bir şeyle de karşılaşmadık. Tabii ki dünyanın her yerinde olduğu gibi belli bölgeleri, sokakları es geçme, özellikle metroda çantalarınıza dikkat etme ve akşam saatlerinde yürürken bi etrafınızı kolaçan etme kuralları burası için de geçerli, o kadar da rahat davranmayın, evinizde salondan mutfağa yürümüyorsunuz neticede. Özetle güvenlik konusu sizi gitmekten caydıracak, tedirginlik yaratacak, annelerinizi uykusundan edecek bir seviyede değil. Rica ederiz anneler, biz de sizi çok seviyoruz.

Japonya Gezisi Boyunca Dil Problemi Yaşacak Mıyım?

Önce kötü haberle mi başlayalım iyi haberle mi? Kötüyü bi aradan çıkartalım en iyisi; Japonya’da insanlar hakikaten de pek İngilizce bilmiyor, dedikleri kadar varmış arkadaşlar. İngilizce’ye daha aşina olmasını beklediğiniz, bizim yaş grubumuzdaki insanların bile bazı temel kabul edilebilecek kelimeleri duyunca Sims karakteri gibi kafasında kocaman bir soru işareti beliriyor. WHERE IS YAYOI KUSAMA MUSEUM diyorsun, gülümsüyor falan sdfs. Bir de üstüne Japonca’nın anlaması mümkün olmayan bambaşka bir alfabesi olması gerçeği ve birçok kaynakta yollarda, metroda, sokaklarda hiçbir şeyin İngilizce tabelası yok gibi tedirgin edici şeyler yazması biraz göz korkutucu bir hal alabiliyor ve “ulan ne bok yiyeceğiz orda” diye düşündürtebiliyor.

Böyle olumsuz şeyleri üst üste sıralayıp ortamı iyice gerdik o yüzden iyi habere geçelim en iyisi; bu durum yakın zamanda mı değişti bilmiyoruz ama bizim gittiğimiz dönemde tabelalar hiç de internette okuduğumuz gibi değildi. Tüm ulaşım yollarında, tren/metro istasyonlarında, otobüslerde İngilizce tabelalar var. Muhtemelen sizi en çok tedirgin edebilecek konulardan biri yer yol bulmak olacağı için bu konuda sizi rahatlatalım, dediğimiz gibi hem İngilizce tabelalar var hem de Google Maps yol tarifi konusunda inanılmaz verimli çalışıyor, sadece ona güvenerek bile çok rahat hareket edebilirsiniz.

Ayrıca çoğu insan İngilizce bilmiyor olabilir ama en azından sizinle bir şekilde iletişim kurmaya gayret ediyorlar, tıkandıkları yerde emek verip Google Translator bile açıyorlar, dahice bir öneri olmayabilir ama siz de gitmeden yükleyin mutlaka, onun üzerinden iletişim kurmak hiç tuhaf karşılanan bir durum değil.

Japonya’da Araba Kiralama Meselesi

Instagram’da Japonya gezisi storylerimizi takip ettiyseniz görmüşsünüzdür, hani şu tüm Fuji Dağı rotasını araba kiralayıp gezmek üzerine planlayıp bir elimizde önceden yaptığımız rezervasyon çıktısı, bir elimizde ehliyetimizle tüm özgüvenimiz ve heyecanımızla arabayı teslim almaya gittiğimiz noktada bize NAH ALIRSINIZ dedikleri bir an vardı ya… İşte şimdi o konuya geldik. Türk ehliyeti ile araba K İ R A L A Y A M I Y O R S U N U Z. Eski ehliyetiniz olsun, yeni ehliyetiniz olsun YOK, kiralayamıyorsunuz. Kardeşim ne demek YOK, bir sürü ülkede araba kiraladım bu ehliyetle ben diyorsunuz YOK. Yok yani kiralayamıyorsunuz. Yalnızca Türkiye’ye özgü bir durum değil, bildiğimiz ehliyetlerden tamamen bağımsız olan bir uluslararası sürücü belgesi istiyorlar, ki bunun için Türkiye’deyken birtakım belgelerle birlikte 700 lira civarında bir ücret ödeyip başvuru yapmanız gerekiyor. Biz Japonya’yı araştırma sürecimizde bu konudaki bilgi eksikliğinden dolayı böyle bir hataya düştük, siz düşmeyin. Fuji’de arabayla gezmeyi planladığımız bir sürü yeri toplu taşıma ile ulaşması zor olacağı için kaçırdık ve üzdü mü? Evet bayağı üzdü. Ama bu bilgiyi önceden edinmiş olsaydık bu kadar para verip uğraşır mıydık? Muhtemelen uğraşmazdık. Karar sizin, araba gezinizin olmazsa olmaz bir detayıysa bu uluslararası ehliyeti bir süre önceden halletmeyi ihmal etmeyin.

Akihabara Tokyo

Japonya’da Tax Free Alışveriş Meselesi

Birçok ülkede (Türkiye de dahil) bir ürün satın alırken etiketin üzerinde, ya da söz konusu bir restoransa menüdeki fiyatlar hali hazırda vergi (kdv gibi) dahil fiyatlar oluyor ancak Japonya’da çoğunlukla böyle değil ve vergi satın alırken kasada/hesapta ekleniyor. Çoğu mağazada ürün etiketlerinde biri vergi dahil, biri vergi hariç olmak üzere 2 fiyat görürseniz şaşırmayın. Eğer Tax Free alışveriş  yapma olanağı sağlayan bir mağazaysa 5000 Yen üzerinde yaptığınız alışverişlerde vergi ödememe seçeneğiniz var. Yani örneğin Avrupa’da olduğu gibi alışveriş yaparken vergiyi ödeyip, daha sonra havaalanında bu ödediğiniz verginin bir kısmını iade almanız gibi bir durum söz konusu değil, baştan vergiyi ödememe seçeneği sunuyorlar. Tax Free alışveriş yapabilmek için pasaportunuzun yanında olması gerekiyor (yukarıda pasaportunuzun yanında olması gerekiyor dediğimiz durumlardan biri) ve pasaportunuza bu alışverişe dair bir fiş yapıştırıyorlar. Bu fişi pasaportunuza neden yapıştırdıklarına dair inanın hiçbir fikrimiz yok, biz herhalde ülkeden çıkarken bunlara dair bir işlem yapmamızı isteyecekler diye düşündük ama yoo? Ne pasaport kontrolünde ne de başka bir noktada hiç kimse bir şey sormadı ve elimizi kolumuzu sallaya sallaya çıktık……..Normalde soruyorlar da bizim şansımıza mı kimse sallamadı bilmiyoruz ama en iyisi o fişleri gidene kadar atmayın.

Japonya Para Birimi ve Para Bozdurma Meselesi

Yurtdışı gezilerinde en sıkıcı ve adapte olması en sıkıntılı şeylerden biri o ülkede alışık olmadığınız bir para birimi olmasıdır herhalde. Euro’nun, Dolar’ın şokunu hiçbir zaman atlatabileceğimizi sanmıyoruz ama en azından oralarda kapasitemizin yettiği bir çarpma işlemi yapabiliyoruz, çarpı 5 yapıyosun üstüne biraz ekliyorsun falan bir yerlere varabiliyorsun. Ama bu Yen ne böyle kardeşim, TANJANT KOTANJANT falan mı kullanılıyor TL karşılığını hesap edebilmek için, grafik mi çıkaracağız napılıyor böyle? Zaten Japonya pahalı mı diye ayrı bi’ bölüm yazmaya korkacağımız seviye pahalısın Japonya, rica ediyoruz daha fazla bizim sinirimizi bozma. Neyse yine durumu biraz abarttık tabii, çünkü aslında kendimizi matematik yeteneğimizi sınayıp küçük düşürecek bir duruma sokmamak için birçok ülkede yaptığımız gibi harcamalarımızın TL karşılığını anlamak için XE Currency adlı uygulamayı kullandık, öneririz.

Paranızı orada Yen’e çevirecekseniz, ki bu en mantıklı seçenek olacaktır, Amerikan Doları ya da Euro götürün. (İkisi de olur ama Dolar bir tık daha yaygın olabilir). Ülke genelinde para bozdurabileceğiniz birçok döviz bürosu, banka ve alakasız yerlerde bile karşılaşabileceğiniz para bozdurma makineleri var. İndiğiniz anda havaalanında bir miktar para bozdurmak konusunda da çekinmeyin, biliyoruz havalanlarında genelde kazıklıyorlar ama en azından Tokyo’da havalimanında pek öyle değildi, hatta birçok yere göre daha iyi bir kur veriyorlarmış sonradan fark ettik.

*Şu bahsettiğimiz makinelerin en yaygın olanlarından biri “Smart Exchange” adlı makineler, biz bu makinede para bozdururken “discount code” gibi bir bölüm görünce fark ettik ki, şuradaki QR kodunu okutursanız size daha iyi bir kur oranı veriyor, eğer kullanacak olursanız aklınızda bulunsun.

*Ülke genelinde bazı küçük mağazalarda, yemek yerlerinde kredi kartı geçmeyebiliyor, her zaman yanınızda bir miktar nakit para bulundurmakta fayda var.

Japonya Gezisinde Faydalı Olabilecek Mobil Uygulamalar

*Bu yazıda ve Japonya gezisi ile ilgili tüm diğer yazılarımızda birkaç kez bahsettik ama bizim için o kadar faydalı oldu ki bir kez daha üzerinde durmadan geçmeyelim. Dahice bir öneri gibi gelmeyecek olsa da bu gezi sizi kurtaracak tek bir uygulama önerisi verecek olsak o Google Maps olurdu. Yer yol bulma konusunda kesinlikle güvenebilirsiniz, istediğiniz noktaya hangi tren veya metroyla gidebileceğinizi, başka bir hatta aktarma yapmanız gerekiyorsa hangi duraktan yapabileceğinizi, ne kadar sürede ulaşacağınızı, biletin ne kadar olduğu ve metronun hangi çıkışından çıkmanızın mantıklı olacağı gibi ihtiyacınız olabilecek tüm detayları veriyor. İsterseniz önceden araştırdığınız, tabii ki ailenizin blogu OitheBlog’dan baktığınız gezilecek yerleri, restoranları da haritaya işaretleyebiliyorsunuz ve önceden offline harita olarak yükleyebiliyorsunuz, bu da aklınızda bulunsun.

*Yukarda para bozdurma kısmında da söz etmiştik, XE Currency bizim birçok ülkede kullandığımız, para birimlerini birbiriyle kıyaslayan, kafanızda “bu şimdi kaç TL oluyor” hesabını yapma çilesiyle uğraşmamak adına baya faydalı olabilecek bir uygulama.

*Klook uygulaması türlü türlü aktiviteler, turlar, deneyim paketleri, ulaşım biletleri, wifi&sim kart gibi birtakım ihtiyaçları indirimli satın almaya yönelik bir uygulama ve Japonya’da baya popüler. Biz pek bu tip aktivitelere girişmediğimiz için kullanma ihtiyacı duymadık ama genel olarak bir bir şey satın almadan belki bi’ göz atmakta ve diğer platformlarla kıyaslamak mantıklı olabilir.

*Gezide internetiniz olacaksa çok da ihtiyaç duyar mısınız bilmiyoruz ama biz her halükarda bir yere gitmeden önce mutlaka bir offline harita yükleyip gezeceğimiz tüm noktaları işaretleyip, yeme içme, gezilecek yer vs diye tek tek kategorilendiriyoruz. Hem rota planlalamak hem de bölgeleri kavrayabilmek açısından baya faydalı oluyor bize kalırsa. Google Maps’te de işaretleyebilirsiniz ama orada renklerle ayrıştırma seçeneği olmadığı için Maps Me gibi bir offline harita uygulaması kullanmak daha pratik olabilir.

Japonya’da Konaklama Meselesi

Bu konu bizi tüüüm Japonya planı yapma sürecinde en çok bunaltan konu oldu herhalde. Özellikle Tokyo’da oteller pahalı (Osaka ve Kyoto gibi yerlerde daha uygun, rahatlayalım), odalar koğuş gibi, tam “hah bir şey buldum galiba” diyorsunuz yeri kötü çıkıyor, metro/tren istasyonlarına uzak oluyor, başa sarıyorsunuz. İstanbul’da yaşadığımız evi ararken bu kadar uğraşmamışızdır herhalde……Biz bu sorunlarla özellikle Tokyo’da karşılaştığımız için konaklamaya ilişkin aklımıza gelen ve bu süreçte size yardımcı olabilecek ipuçlarını Tokyo gezi rehberinde uzun uzun anlattık, aynı şeyleri buraya da yığmayalım diye oraya bakmanızı önereceğiz. Ama tekrar vurgulamak isteriz ki, bu işi hem daha uyguna getirebilmek hem de içinize sinen bir yer bulabilmek için olabildiğince erken davranın.

Japonya Gezisi İçin Yola Çıkmadan Önce Başka Neleri Halletmem Gerekir?

*Uçak biletiydi, konaklamaydı falan derken bir sürü şeyi çözmekle uğraştıktan sonra işin asıl keyifli olan Japonya’da gezilecek yerleri araştırma kısmını sonraya bıraktıysanız tekrar bir düşünün deriz, çünkü sonradan pişman olabilirsiniz. Özellikle Tokyo’daki bazı önemli ve gezmek isteyebileceğiniz müze ve sergi alanları için bir süre önceden internet üzerinden bilet almanız gerekiyor. Bazı müzeler biletleri 1 ay ya da daha bile önceden satışa çıkıyor ve aynı saat içinde bile tükenebiliyor, biz saat kurmamıza rağmen Tokyo’daki Ghibli Müzesi’ne bilet kapamadık o derece. O sebeple gitmek istediğiniz müzeleri önceden tespit edip biletlerin hangi tarihte satışa sunulduğunu öğrenmenizde fayda var.

*Sushi, Kobe eti gibi Japonya’ya özgü yemekleri daha “özellikli” kabul edilen restoranlarda deneyimlemek istiyorsanız bunlar için de bir süre önceden rezervasyon yapmanız gerekecek, çünkü bazı restoranlar çok küçük ve yer kalmayabiliyor. Bazı restoranların sitelerinden yapılabiliyor ama bazısı için arayarak yapmak gerekiyor ve İngilizce sorunsalı olduğu için bazen iletişim kurmak pek kolay olmayabiliyor. Biz bu şekilde zorlandığımız 1 resotoran için Airbnb ev sahibimizin arayıp rezervasyon yapmasını rica ettik, siz de aynı şekilde otelden ya da ev sahibinizden isteyebilirsiniz, garip karşılanan bir durum değil.

Japonya’da İnternet ve İletişim Meselesini Nasıl Halledebilirim?

Özellike uzun süreli bir Japonya gezisi için yola çıkıyorsanız iletişim ve internet için Türkiye’de kullandığınız operatörleri kullanmak isteyeceğinizi pek sanmıyoruz, yerine başka bir ülkeye 1 uçak bileti daha alırsınız…… Ama bir yandan da bu gezide internetiniz olmazsa özellikle yer yön bulma konusunda oldukça zorlanabilirsiniz. O sebeple bizce internet erişimini çözmek olmazsa olmaz şeylerden biri. Bu noktada özellikle bir grup halinde seyahat ediyorsanız en pratik ve bütçe olarak uygun seçenek hep birlikte aynı anda bağlanabileceğiniz taşınabilir bir wifi modemi kiralamak. Biz hem pilinin uzun süre dayandığı, hem bir kullanım sınırı olmayan, hızlı internet sağlayan hem de fiyat olarak daha uyguna gelebilecek tüm seçenekleri araştırdık ve sonucunda Japan Wireless firmasından kiralamaya karar verdik. Neredeyse 3 haftalık gezimizde gayet sorunsuz bir şekilde çalıştı ve pili günde 10 saatten fazla dayanmasa da modemin yanında taşınabilir yedek şarj verdikleri için hiç sorun yaşamadık.

*Aynı gün satın almak daha pahalı olabiliyor ve bazen modemler tükenebiliyor, dolayısıyla önceden internetten sipariş verip teslim alacağınız noktayı belirtmekte fayda var. Havaalanlarındaki ofislerinden ya da şehirlerdeki postane gibi farklı noktalardan teslim alabiliyorsunuz. Kaldığınız yere de gönderebiliyorlar ama biz Airbnb’de kaldığımız için karmaşık olabilir diye kendimiz Tokyo’daki Shibuya teslim noktasından aldık.

*Son günü ise size modemi teslim ederken verdikleri iade zarfına modemi ve aksesuarları koyup şehirdeki ya da havaalanlarındaki posta kutularından birine bırakıyorsunuz.

Tokyo Gezi Rehberi

Japonya Gezisi İçin Birtakım Diğer İpuçları

*Japonya’daki prizler bizdekilerden farklı, yanınızda dönüştürücü götürmeyi unutmayın.

*Ülke genelinde sigara kullanımı oldukça katı bir şekilde kısıtlanmış durumda, öyle kafanıza esen yerlerde bi sigara yakam diye içemiyorsunuz. Çoğu sokakta, hatta komple bölgelerde (mesela Beyoğlu’nda komple sigara içilmesinin yasak olması gibi düşünün) sigara içmek yasak ve sadece belirlenmiş noktalarda içebiliyorsunuz. Sevgili tiryakiler, Japonya gezisi boyunca gerilim dolu günler sizi bekliyor diyebilir miyiz…..

*Japonya’da bahşiş vermek diye bir şey yok :))))) Kültürlerinde bahşiş vermek diye bir şey yok komple, hatta bahşiş vermek ayıp bir şey olarak bile kabul ediliyor-muş yer yer. Eğer gittiğiniz restoranda böyle bir beklenti varsa zaten genelde servis ücreti olarak hesaba ekliyorlar kendileri.

2 Comments

  • Aşırı faydalı bir yazı olmuş kızlar. Gideceğim zaman yazınızı ezberleyeceğim. Bu arada dil mevzusu hakkaten fena. Ben de Vietnam’da aynı dertten muzdarip oldum. İçtiğim kahvenin parasını ödemem bile saatlerimi aldı, neredeyse saçımı başımı yolacaktım 🙂

  • Her zamanki gibi cok faydali ve eglenceli bir yazi. Sadece bir not, benim gibi Japonya`da yasamiyorsaniz aslinda Japonya ici ucus turistlere o kadar pahali degil. Herhangi bir alliance`a tabi olmaksizin Japonya gidis gelis ucak biletiniz oldugu takdirde ANA ile tek yon ucuslarinizi 90 Dolara getirebilirsiniz Visit Japan Airfare ile. JAL`in de benzer bir programi var diye biliyorum. Ozellikle Hokkaido ve Okinawa gibi daha uzak bolgeleri de planlarina eklemek isteyenler icin cok uygun. Bir diger kolaylik da Japonya ici ucuslarda havalaani vergisi olmamasi, THY ile olan Miles and Smiles millerinizle de tek yon 7.500 mil ile vergisiz ANA`dan bilet alabilirsiniz. Ozellikle uzun Japonya seyahatlerinde ucusla JR passi kombine etmek bazen cok mantikli oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir