Osaka Gezi Rehberi: Japonlar da Yere İzmarit Atar

İtiraf ediyoruz, Japonya gezimiz genelinde en düşük beklentiler ile gittiğimiz şehir Osaka’ydı. Yani neredeyse sırf, “abi Japonya’ya kadar gitmişken bi Osaka Gezi Rehberi de çıkarmadan dönmek olmaz” diye gittik bile diyebiliriz, öyle bir iteledik ve öteledik kendisini. Sanki metrobüsle Beylikdüzü’ne gidiyormuş, Hiroşima’ya geçmeden önce Afyon dinlenme tesislerinde duruyormuşuz gibi bir muamele yaptık koskoca şehre. Neden diyecek olursanız, tamamen internet etkisi. Gitmeden önce giriştiğimiz araştırma sürecinde biz de her insan oğlu gibi Google’a “Osaka travel guide” benzeri şeyler yazdık, böyle gezecek 3-5 tane yer çıkıyor. Osaka Kalesi aşağı, Osaka Kalesi yukarı, başka da bir şey çıkmıyor. Bir şehrin gezilecek yerler listesinde neon tabela çıkar mı abi? Çıkıyor işte, gidin neon tabelaya bakın yazıyor resmen bir sürü farklı kaynakta.

Osaka Gezi Rehberi.
Neyse, biz tam bu modda Kyoto’dan Osaka’ya doğru yola çıktık. Shinkansen’de (şu hızlı trenleri işte biliyorsunuz) yayıldık, Japonlar toplu taşıma araçlarında bir şeyler yiyenlerden pek hoşlanmasa da her türlü tepkiyi göze alarak yiyecek içeceğimizi stoklamışız, kulaklık takmışız, günlerdir yollarda olmanın verdiği perişanlığı trende müzik dinlerken kısa süre de olsa sızarak üzerimizden atma planları yapıyoruz. ZANK diye “GELDİNİZ OSAKA’DASINIZ HOŞGELİŞLER OLA HADİ KALKIN” anonsu yapıldı. Bu hızlı tren gerçekten de hızlıymış dostlar….En azından 1 saat falan sürmesini beklediğimiz yol resmen 15 dakikada bitti, çantada düğüm haline gelmiş kulaklığı çözene kadar varmıştık? Öyle olunca daha da bi’ bilendik şehre….Neticede biraz gönülsüz ve yorgun bir halde Osaka sokaklarında dolanmaya başladık ve birtakım şaşırtıcı gelişmeler yaşandı. Bi’ kere yerlerde sigara izmaritleri var, hayırdır? Bu şu ana kadar gezdiğimiz Japon şehirlerinden yola çıktığımızda İMKANSIZ bir şey? Metroda konuşan birileri var? Evet basbayağı birbirleriyle konuşuyorlar ve kimse buna surat asmıyor, Japonya koşullarında bu şu ana kadar mümkün değil gibiydi. Birileri de metronun içinde bir şeyler yiyor? Şaka mı bu? İnsanlar birbiriyle göz kontağı kuruyor, çıl gın lık. Burası resmen Japonya gibi değil, neler oluyor? Bu söylediklerimiz hepimiz için sıradan şeyler olsa da Japonya’da, en azından bizim ayak bastığımız kısımlarında mümkün olmayan şeyler, bunu Japonya’ya ayak bastığınızda çok daha iyi anlayacaksınız. Şimdi “yerde sigara olması güzel mi yani SİGİRİ ÇİK ZİRİRLİ Bİ ŞİY” diyecek kişiler çıkacaktır kesin, BURADA KONU O DEĞİL CANLARIM, ONU Bİ GEÇELİM. Burada konumuz, Osaka’nın bu asi ve isyankar yönünün bizi resmen şoka uğratmış olması. Burada konumuz, Osaka’nın gördüğümüz ve tanıdığımız Japonya’dan çok daha farklı olması ve Japonya’nın yüzümüze okkalı bir “daha sürprizlerim bitmedi canım” tokadı vurması. Osaka, önyargılı tavırlarımız için özür dileriz, baştan alabilir miyiz?

Başlamadan gelen not: Buraya kadar geldiyseniz muhtemelen Tokyo Gezi Rehberi, Japonya Gezisi Nasıl Planlanır? ve Japonya Yeme İçme Rehberi , Kyoto Gezi Rehberi ve Fuji Dağı Gezisi Notları da işinize yarayacaktır.

Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi: Osaka Neden Farklı?

Yukarıda bahsettiğimiz mevzu bizi gerçekten de etkiledi. Çünkü elbette her şehir birbiriyle birebir aynı olmayacaktı, ancak bizce bu kadar somut bir farklılık, sokakta yürürken aldığınız hissin bile aniden bu kadar değişmesi gerçekten de üzerinde durmaya değer bir konuydu. Hal böyle olunca konuyu biraz araştırdık, çünkü bunun bir açıklaması olup olmadığını ve başkalarının da bizim gibi hissedip hissetmediğini bilmek istedik. Sadece “Tokyo’da yerlerde sigara yoktu ve Osaka’da var, demek ki çok asiler” yüzeyselliğinde geçemeyeceğimiz bir konu gibi geldi.

Neticede konuyu biraz araştırınca bu gözlemin kesinlikle bize özgü bir şey olmadığını fark ettik. Osakalılar için pek çok kaynakta “Americans of Japan” yakıştırmasıyla karşılaşıyorsunuz. Özellikle Tokyolulara kıyasla çok daha girişken, konuşkan, rahat ve kimilerine göre daha “kaba” olmaları sebebiyle böyle bir yakıştırma yapılıyor. Bu durum bölgenin tarihi geçmişine de dayandırılıyor. Çünkü bu bölge geçmişte tam bir “ticaret bölgesi” olduğu ve herkes bir şeyleri daha ucuza satmaya çalıştığı için, böyle durumlarda ise sıcakkanlı/esprili olmayı bir satış tekniği olarak kullanmayı tercih ediyorlar-imiş. Bizim Kapalı Çarşı esnafı gibi düşünün ya da ne bilelim şaka makinesi gibi davranan Maraş dondurmacıları falan hep benzer işler. Özetle bu Tokyolulara kıyasla daha insan ilişkisi kurmaya meyilli hallerinin Osakalıların kökenlerinde olduğu söyleniyor. Gerçekten de Tokyolular ile kurulan kısacık diyaloglarınızda ya da tek kelime konuşmasanız bile onların daha soğuk ve mesafeli olduğunu hissedebiliyorsunuz. Osaka’da ise durum çok daha farklı.

Eğer bu konu bizim kadar ilginizi çektiyse şu yazıya bi’ göz atabilirsiniz, orada konuyu baya hoş ve detaylı bir şekilde ele almışlar.

Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi: Osaka’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Osaka’ya ulaşmak için direkt uçuş yok; en azından şimdilik. Bu sebeple Osaka’ya  Tokyo aktarmalı olarak ulaşmak durumundasınız. Biz Tokyo’ya Qatar Havayolları ile ulaştık, sonrasında ise Shinkansen, yani hızlı treni kullanarak önce Kyoto’ya, oradan da Osaka’ya geçtik. Zaten çok yüksek ihtimalle Japonya’ya sadece Osaka’yı görmek üzere gitmiyorsunuz ve Tokyo ile Kyoto da gezi rotanız dahilinde, dolasıyıyla gözünüzde büyüyecek herhangi bir durum söz konusu değil, sırasıyla ilerleyeceksiniz işte.

Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi: Osaka’da Ulaşım

Osaka içinde ulaşımınızı sağlarken herhangi bir problem yaşayacağınızı sanmıyoruz, çünkü yaşasın Japonya’nın efektif ulaşım sistemi, GOD BLESS RAYLI SİSTEM. Tıpkı diğer şehirlerden söz ederken anlattığımız gibi burada da metro ve tren ile ulaşmakta güçlük çekeceğiniz herhangi bir nokta olmayacak. Hatta Tokyo kadar pek büyük bir şehir olmadığı, çok fazla gezilecek yer kapsamadığı ve daha küçük bölgelerden oluştuğu için birkaç noktası hariç yürüyerek keşfetmeye de baya uygun bir şehir. 

Metro veya tren kullanmaya ihtiyaç duyacağınız durumlar için Osaka’nın ulaşım sistemiyle ilgili faydalı olabilecek birkaç ipucu ekleyelim;

*Öncelikle Osaka’ya çok yüksek ihtimalle Shinkansen ile ulaşacaksınız ve şehre ulaşmak için ya “Shin-Osaka” ya da “Osaka” istasyonlarından birinde inmeniz gerekecek. Osaka İstasyonu şehir merkezine bir tık daha yakın olduğu için daha mantıklı olabilir ama öbüründe inmeniz gerekirse de hiç sorun değil, çünkü her iki istasyondan da metroya aktarma yaparak istediğiniz noktaya ulaşabiliyorsunuz ve araları trenle yalnızca 5 dakika falan fark ediyor.

*JR Pass’iniz varsa -ki Osaka’ya Shinkansen ile geldiyseniz çok yüksek ihtimalle bu noktada aktif bir JR Pass’iniz var demek- şehir içindeki ulaşım için bu pass’e çok da bel bağlamayın deriz çünkü çok geniş bir JR tren ağı yok ve Osaka Kalesi gibi 1-2 gezilecek nokta hariç pek fazla gitmek isteyeceğiniz noktayı kapsamıyor. Kafası karışanlar için şunu da belirtilen, JR yani Japan Rail tren hattı ile metro hattı farklı şeyler.

*Muhtemelen şehir içindeki ana noktalara daha çok metro ile ulaşacaksınız ve bu noktada Tokyo gezi rehberi gibi diğer yazılarımızda söz ettiğimiz, para eklenebilen Suica gibi kartlardan birini kullanmıyorsanız en mantıklı seçenek ya tek seferlik bilet almak, ya da kullanım sıklığınıza göre “Osaka 1 day Pass” almak. Bu pass ile gün sonuna kadar metroyu ve şehir içindeki otobüsleri sınırsız olarak kullanabiliyorsunuz ve bir takım turistik noktalara (Osaka Kalesi mesela) bir tık indirimli giriş yapabiliyorsunuz. Ücreti haftasonu 600, haftaiçi 800 Yen ve metro istasyonlarındaki bilet makinelerden satın alınabiliyor.

*Osaka’da bisiklet kullanımı oldukça yaygın, hatta o kadar yaygın ki sokaklarda arabalardan çok üzerinize gelen bisikletlere dikkat etmeniz gerekebilir. Eğer bisikletle keşif yapmak hoşunuza gidiyorsa burası tam sizlik, kiralamak isterseniz ya da bir bisiklet turuna katılmak isterseniz Cycle Osaka ‘ya göz atabilirsiniz.

Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi: Osaka’da Nerede Kalınır?

Biz Osaka’da konaklamak için Japonya gezimizin geri kalanında olduğu gibi yine bir Airbnb evi tercih ettik, ancak hayatımızda ilk kez berbat bir ev seçtiğimiz için size link vermek gibi bir kötülükte bulunmayacağız. Ev öyle kötüydü ki her sabah yattığımız yatağın sağına soluna değmemek için kaskatı, hiç kıpırdamadan uyandığımız günler oldu ve yastık kılıfların üzerine tişörtlerimizi geçirip yüzümüzü onlara koyduk. Tam o sırada aranızdan birinin “dikkat edin Japonya’da bazı Airbnb evlerinin içinde kamera oluyormuş ve bu görüntüleri Çin’de yayınlıyorlarmış” mesajı ile iyice fenalaştık ancak ilerleyen günlerde konuya adapte olarak her gece kapanışı “iyi geceler Çin” diyerek yaptık. Eğer aranızda Çin’de yaşayan biri varsa ve orada herhangi bir ün yakaladıysak, yani bir gün Çin’e gittiğimizde çelenklerle ve kırmızı halılarla karşılanacaksak lütfen bizi önceden haberdar edin ona göre giyinip gelelim.

Özetle biz en iyisi en azından hangi bölgede kalmanızın daha mantıklı olabileceği konusunda sizi yönlendirmeye çalışalım. Bizce hem civarını yürüyerek keşfedebileceğiniz, hem de yeme içme seçeneklerinin yoğun olduğu Namba bölgesini tercih edebilirsiniz. Namba istasyonuna yakın bir nokta bulabiliyorsanız şahane, olmadı ulaşım anlamında kolaylık sağlaması adına civardaki başka bir metro istasyonuna yakın bir nokta bulmaya çalışın deriz. Umeda bölgesi de özellikle otel seçeneğinin bol olduğu bir bölge olduğu için gözünüze çarpabilir, burası da Osaka’nın hareketli bölgelerinden biri ama “şehir merkezi” olarak kabul edilen noktaya bir tık daha uzakta kalıyor. Ama orada aklınıza yatan bir konaklama seçeneği bulursanız tutun gitsin, buradan da metroyla/trenle istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Osaka Gezi Rehberi
Osaka Gezi Rehberi: Osaka’da Gezilecek Yerler

Girişte bahsetmiştik, aslında Osaka’da gerçekten de gezecek o kadar fazla bir yer yok. Yani pek tabii zorlasanız, ne bilelim bir elemede bulunmaksınız her müzeye gidip her bölgeye ayak basacak olsanız elbet görecek bir yerler çıkıyor ama, biz bu tarzdan pek hoşlanmıyoruz. Bizim Osaka’yı sevme sebebimiz gezip gördüğümüzden çok, buranın ülkenin geri kalanından son derece farklı olmasına ve bize tam bir son dakika golü atmasına dayanıyor. Tam artık Japonya bizi daha fazla şaşırtamaz dediğimiz noktada “SAY MY NAME” diye bağırdı resmen, o yüzden sizin de bu şehre o gözle bakmanızda ısrarcıyız, emin olun bu bakış açısıyla bu şehrin kalbinizde başka bir yeri olacak.

https://pottermoosh.tumblr.com/

Osaka Castle

Osaka’nın en baba turistik aktivitesi, Japonya’nın simgelerinden biri haline gelmiş Osaka Kalesi’ni mutlaka bir şekilde bir yerde görmüşsünüzdür. Şimdi de sıra geldi burayı kendi gözünüzle görmeye, ohhh ne güzel his di mi….Biz bu hissi bilemeyiz, çünkü utanmadan söyleyeceğim; Osaka Kalesi’ne gitmeyi unuttuk? ŞAKA DEĞİL. Çok uzun süre Japonya’da dolandıktan sonra Osaka’daki son günümüzde akşam üstü saatlerine doğru bir olmamışlık hissi geldi. Böyle ters giden bir şey varmış gibi mi desek nasıl anlatsak bilemiyorum. Nuri Bilge Ceylan filmi karakteri gibi bir iç sıkıntısı bastı, sanki bir şeyler eksikti….Ve o anda fark ettik ki günlerdir Osaka’da cirit atıp, gezilmedik yerini bırakmayıp ÜLKENİN SEMBOLÜNE GİTMEYİ UNUTMUŞUZ. Tabii ki sizin böyle bir şey yapmayacağınızı (yapmazsınız di mi dostlar) göz önünde bulundurarak konuya geri dönelim.

Kalenin etrafında dolanıp şöyle bir fotoğraflayacaksanız herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor, ancak içini de dolaşmak istiyorsanız 600 Yen gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Metro ile Tanimachi hattında inerek ulaşabilirsiniz. Eğer JR Pass kullanıyorsanız herhangi bir ücret ödememek için Osaka Loop Line adlı hat üzerindeki Osakajokoen durağında inebilirsiniz.

Glico Man Osaka
Dotonbori Bölgesi

İşte geldik o bölgeye, hani şu yukarıda “neon tabela var, gidin onu görün” önerisi var diye bahsettiğimiz yer. Gerçekten de aslına bakarsanız bölgede spesifik olarak şunu yapın, bunu görün diyecek bir nokta yok. Bol kalabalıklı, kaotik, canlı, özetle şehrin göbeği diyebileceğimiz, hem turistler, hem de lokaller arasında popüler bir bölgeden bahsediyoruz. Her yerde restoranların, koca koca tabelalı mağazaların, dev reklam panolarının olduğu oldukça popüler bir nokta. Burayı turlarken es geçmemeniz gereken 1-2 yerden de söz edecek olursak;

*Dotonbori Street bölgenin en işlek caddesi diyebiliriz. Tamamen yaya yolu olan bu alanda özellikle dikkatinizi çekecek şey ise muhtemelen pek çok restoranın üstünde göreceğiniz devasa yengeç, ne bilelim ahtapot ya da o restoranda her ne yapılıyor ise ona ilişkin birtakım süsleme/dekor benzeri şeyler olacak. Bir noktada işler o kadar acayipleşiyor ki, kendinizi anlatırken kulağa inanılmaz saçma gelen bir rüyanın içinde gibi hissetmeye başlıyorsunuz. Böyle SUSHIYE DOLANMIŞ SPIDERMAN falan gibi şeyler var, baya sürreal ve absürt, görmeniz lazım.

Dotonbori Osaka
*Ebisbashi Bridge civarı en çok neon tabelanı yığıldığı yer ve bunlardan bir tanesinin önünde daha yoğun bir kalabalık olduğunu fark edeceksiniz. O “Glico Running Man” adlı tabela. 1935 yılından beri o noktada bulunuyor ve defalarca kez değiştirilmiş. Bu bölgenin simgesi kabul edildiği için artık ikonik bir hale gelmiş, o yüzden herkes önünde fotoğraf çektiriyor.

*Japonya’nın “1 milyoncusu” gibi bir şey olan ve herhangi bir ürünün bayağı ucuz versiyonlarını bulabileceğiniz Don Quijote adlı mağazanın bir şubesi de bu civarda. İçeri girecek olursanız kolay gelsin, bazı günler adeta bir delirmişlik örneği olabiliyor…….

*Bu noktaya geldiğinizde Japonya’da elimizi sürebileceğimiz, bütçe dostu olmaya en yakın sayılabilecek, Urban Outfitters tadında olan Wego (Urban Outfitters dedik diye beklentinizi zirveye çıkarmayın tabii), Japonya genelinde sık sık karşınıza çıkacak popüler sneaker/ayakkabı mağazası ABC Mart, kozmetik alışverişi için en popüler mağazalardan biri olan Matsumoto Kiyoshi gibi birçok mağazanın bir arada bulunduğu, şehrin en yoğun alışveriş caddelerinden biri olan Shinsaibashi Shopping Street’e de yakınsınız demektir.

Osaka Gezi Rehberi
Amerikamura Bölgesi

Amerikamura Bölgesi Osaka’nın Harajuku’su diyebiliriz. Harajuku’nun ne olduğunu anlamadıysanız Tokyo Gezi Rehberimizi okumanız gerekir, orada uzun uzun anlatmıştık. Dotonbori’ye kıyasla bir seviye daha alternatif ve daha hip bir bölge olduğunu söyleyebiliriz, çeşit çeşit kafe, restoran, butik, Vintage mağaza bir arada. İki adımda bir Champion, Fila vb. markaların ürünlerini satan mağazalar göreceksiniz, resmen herrrr yer mağaza. Ama sadece alışveriş bölgesi gibi de değerlendirmeyin tabii ki, genel olarak sokaklarına dalıp keşif yapmayı hak eden ve açıkçası bizim de en çok vakit geçirdiğimiz bölgelerden biri.

*Buranın merkezini tam olarak algılayamadıysanız Sankaku Koen Park’ı baz alabilirsiniz. Gençler arasında da oldukça popüler bir nokta.

Osaka Gezi Rehberi
Universal Studios Osaka

Evet, Osaka’da da bir adet Universal Studios parkı var. Biz daha önce deneyimlediğimiz için burada gitmeme kararı aldık, ancak eğer daha önce Universal Studios’a gitmediyseniz eğlenceli bir deneyim olabilir. Şöyle bir araştırdığımız kadarıyla Amerika’dakiler kadar büyük değilmiş ve bazı atraksiyonları Japonca olması işi biraz anlamsız kılabiliyormuş ama tabii bunlar sağdan soldan okuduklarımız. Gitmek niyetindeyseniz resim sitesinden bilgi alabilirsiniz, onu da şöyle bırakalım. 

Osaka Aquarium Kaiyukan

Eğer bu gibi aktiviteler ilginizi çekiyorsa iyi yere düştünüz, çünkü Kaiyukan Akvaryumu dünyadaki en büyük akvaryumlardan biri. Zaten bu sebeple de Osaka’nın en popüler turistik aktivitelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Chuo hattını kullanıp Osakako istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti biraz tatsız, çünkü 2300 yen :))))) (tl’ye çevirip yazmayacağım, keyfi kaçmak isteyen buyursun baksın)


Umeda Sky Building

Hem Megatron kılıklı acayip mimarisi hem de tepeden şehir manzarası görmeli bir nokta olması sebebiyle Osaka’daki turistik noktalardan biri haline gelmiş Umeda Sky Building, adından da anlayacağınız üzere Osaka’nın Umeda bölgesinde yer alıyor. 1500 yen gibi bir ücret ödeyerek her gün akşam 22:00’ye kadar açık olan bu binanın tepesine çıkabiliyorsunuz. Havanın açık olduğu günlerde bırakın tüm Osaka’yı, Awaji Adası’na kadar görebiliyormuşsunuz, ilginizi çekiyorsa bi’ çıkarsınız artık.


Osaka Gezi Rehberi: Osaka’dan Günübirlik Geçilebilecek Yerler

Osaka’ya olması gerekenden fazla gün ayırdırsanız ya da tam şu an Japonya gezinizi planlama aşamasındaysanız size çok güzel haberlerimiz var. Civarınızda görmek isteyebileceğiniz ve hızlı tren ile acayip kolay bir biçimde ulaşabileceğiniz çok iyi noktalar var. Bunların herhangi birinde konaklamadan günübirlik olarak, hatta kimine yalnızca yemek yiyip dönmek için bile geçebilirsiniz. Buyrun seçeneklerimizden şöyle bir söz edelim, istediğinize yönelirsiniz.

Kobe: En yakından başlıyoruz, Kobe. Osaka’dan hızlı tren ile Kobe’ye resmen yarım saatte ulaşıyorsunuz. Düşünün ki İstanbul’da Avrupa yakasından Anadolu’ya yarım saatte geçemiyoruz, burada cart diye şehir değiştiriyoruz, teşekkürler Caponyam….Kobe’ye illa ki bütün günü geçirmeye gitmeniz gerekmiyor, maksat dünyaca ünlü Kobe Beef’i yerinde denemek, o konudan Japonya yeme içme rehberimizde bahsetmiştik, oradan detaylara bakarsınız.

Kobe Eti
Nara:
Yine hızlı tren kullanarak 1 saat gibi bir sürede ulaşabileceğiniz Nara da seçenekler arasına alınabilir. Nara’nın popüler olmasının en büyük sebebi: Nara Park ve geyikleri. Böyle sokakta yanınızdan kedi geçiyormuşçasına tapınağın içinde geyiklerin dolaştığını falan düşünün, eğlenceli bir deneyim olmaz mı?

Hiroşima: En uzak ama en vurucu olanı sona bıraktık, evet Osaka’dan Hiroşima’ya günübirlik geçebilirsiniz. Haritadan baktığınızda çok uzak bir mesafe gibi görünse de Shinkansen, yani hızlı treni kullanarak 2-2,5 saat gibi bir sürede Hiroşima’ya ulaşabilir, tüm gününüzü orada geçirip akşam da aynı şekilde Osaka’ya dönebilirsiniz. Zaten Hiroşima turistik anlamda çok fazla şey barındıran bir şehir olmadığı için 1 günde rahatlıkla gezebilirsiniz.

Buralara kadar inmişken Hiroşima’ya geçmek çok iyi bir fikir olabilir.

Osaka Gezi Rehberi: Osaka’da Ne Yenir & Nerede Yenir?

Osaka yeme içme anlamında Japonya’nın ön plana çıkan şehirlerinden biri. Osakalılar bu konuda da farklarını ortaya koyuyorlar, çünkü Japona genelinde kendileri için “ülkenin yemeğe en çok kafa yoran şehri” deniyormuş. WE FEEL YOU BROTHERS.

Şehrin en popüler yemekleri takoyaki ve okonomiyaki. Aynı zamanda “Fugu”yı da cesaret edebiliyorsanız burada bulabilirsiniz; hani şu zehirli olan balon balığı türü var ya, onu diyoruz. (doğru şekilde hazırlanmadığı takdirde zehirleniyorsunuz harika di mi :D) Bu konuyu burada fazla uzatmak istemiyoruz, çünkü Japonya Yeme İçme Rehberi başlıklı koskoca bir yazı yazdık ve orada hem genel olarak Japon mutfağından, hem de Osaka özelinde nerelerde ne yiyebileceğinizden bahsettik, bekleriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir