Yurtdışına Göç Rehberi: Pes Edenler İçin 8 Alternatif Ülke

En çok soru aldığımız konuların bir listesini yapsak “nasıl bu kadar geziyorsunuz?” ve “zengin misiniz” (evet gayet ciddiyiz) sorusunun ardından “x’e nasıl taşınabilirim, yurtdışına göç meselesi nasıl oluyor?” sorusunu koyardık. Hal böyle olunca daha fazla ertelemeden Türkiye’den en çok göç edilmek istenen ülkelerin kendimizce bir listesini çıkarıp bu sorunun cevabını da mümkün olduğunca vermeye çalıştık. Aşağıda okuyacaklarınızı söz konusu ülkelerin resmi sitelerinden ve oralarda yaşayan eşimiz dostumuzdan topladığımız bilgiler üzerinden derledik. Tabii ki bu bilgiler güncellenebilir, değişebilir ya da durum göre çok daha detaylandırılabilir ancak kaba taslak haliyle durum bu. İşinize yarar diye umuyoruz.

*Bizi Instagram’dan takip etmek isterseniz onun da linkini şöyle bırakalım. 

yurtdışına göç

1. Kanada Göçmenliği

Türkiye’den en çok göç edilmek istenen ülkelerden birisi tartışmasız bir şekilde Kanada. Özellikle eğitim koşulları, refah seviyesi ve dinginliği ile buradan bakınca adama “her şey güzel olacak” dedirtecek bir hali olduğu aşikar. Eğer göç etmek için ilk tercihiniz Kanada ise öncelikli olarak Fransızca ya da İngilizce dillerinden birine iyi şekilde hakim olmanız, herhangi bir sabıkanız olmaması ve Kanada’da çalışabileceğiniz bir iş alanına hakim olmanız gerekiyor. Şayet Kanada’ya göç etmek gibi bir niyetiniz varsa, öncelikle şu sitedeki çeşitli soruları cevaplayarak, Kanada göçmenliği için uygun olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Şayet uygun görünüyorsanız, başvuru yapabileceğiniz şu gibi kategoriler var:

  • Eğer ailenizden birisi (anne, baba, kardeş, eş gibi) 18 yaşın üzerinde bir Kanada vatandaşı ise ya da oturma izni varsa, bu kişi size başvuru yapmanız için aracı olabiliyor.
  • Eğer Kanada’da bir firma için çalışmaya başladıysanız ve bu şekilde çalışma iznine sahip olduysanız, ülkede 2 sene tam zamanlı olarak çalıştıktan sonra, oturma izni için başvurma hakkı kazanıyorsunuz.
  • Eğer Kanada’ya bir uluslararası öğrenci statüsünde giderseniz ve mezun olduktan sonra orada yaşamak istiyorsanız yine diğer göçmenlere kıyasla bir puan önde başlıyorsunuz. Okulunuzu bitirdikten sonra Kanada’da tam zamanlı olarak çalışmaya devam ederseniz işiniz daha da kolaylaşıyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli detaylardan biri de, bazı eyalet hükümetlerinin, başka eyaletlerdeki okulları resmi olarak tanımayabiliyor olması.
  • Yukarıda da kısaca söz ettiğimiz gibi, eğer kalifiye işçi sınıfına giriyorsanız yine göçmenlik başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Örneğin tıp, mimari, akademisyenlik, mühendislik, hukuk, yöneticilik, bilim gibi alanlarda iş yapabilir durumdaysanız bu gibi alanlar için öncelik tanıyorlar ve bu başvuru biçim “Express Entry” olarak adlandırılıyor. Ancak tabii ki kalifiye işçi olma durumunun yalnızca yukarıda saydığımız alanlarla sınırlı olduğunu düşünmeyin, önemli olan iş gücü sağlayabilmeniz. Örneğin X eyaletinde hayvancılık alanında çalışacak işçiye ihtiyaç, Y eyaletinde madencilik konusunda çalışan gerekiyor ve bu sebeplerle de yabancı işçilerin ülkeye girişine destek verebiliyorlar.
  • Şayet Kanada’da yaşamak nasıl bir şeydir diye kafanız karıştıysa şurada ve şurada Kanada’da yaşayan Türkler ile yapılmış ve geçtikleri süreçleri anlatan iki adet röportajımız mevcut.

*Bu arada Quebec Eyaleti’nin göçmenlik süreçleri diğerlerinden farklı, aklınızda bulunsun.

*Ben daha fazla bilgi istiyorum diyenler için şuradaki resmi siteye tık tık.

yurtdışına göç

2. Amerika Göçmenliği

Amerika’ya göç edebilmek tahmin edeceğiniz üzere birçok ülkeye kıyasla daha da zorlu ve daha uzun bir süreçten geçmenizi gerektiriyor. Amerika’ya yerleşebilmek için ihtiyacınız olan şey pek çoğumuzun adını daha önce duyduğu “Green Card”. Ancak Green Card için de öyle kafanıza göre, ben bi’ başvurayım diyerek başvuru yapamıyorsunuz. Yerine getirmenize gereken bazı kriterler ya da Amerika’nın sizi Green Card başvurusunda bulunmaya uygun kişi olarak nitelendirmesi için sağlamanız gereken bazı özellikler var. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Çekirdek aileniz (anne, baba, çocuk, kardeş, eş şeklinde) Amerikan vatandaşıysa bu kişiler size Green Card’a başvurabilmeniz için kefil/aracı olabiliyor. Tabii ki bu çoğumuz için en düşük ihtimalli durum) Ayrıca eğer vatandaş olan birinci derece akrabanızın veya eşinizin aracılığıyla başvuracak olursanız süreç bir tık daha hızlı oluyor da diyebiliriz. (3. senenizde başvuru yapabiliyorsunuz, normalde süre 5 yıl)
  • Eğer Amerika’da bir iş bulduysanız ve söz konusu şirket ile X senelik bir anlaşmaya vardıysanız, Amerika’daki işvereniniz aynı şekilde size kefil/aracı olabiliyor. Ancak büyük firmalar dışında, bu durum genellikle çoğu işverenin tercih etmediği ve altına girmek istemediği bir sorumluluk. Aynı şekilde, bir iş bulmamış olmanıza ya da aracı bir firma olmamasına rağmen, eğer sıradışı ya da özellikli kabul edilebilecek bir yetkinliğiniz varsa ya da spor, bilim, sanat gibi alanlarda Amerika’nın değerlendirmesine göre özellikli kabul edilebilecek bir yetkinliğiniz varsa, yine göçmenlik başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Hayır arkadaşlar, amuda kalkmak ya pamuğun üzerinde fasulye çimlendirmek sayılmaz. L
  • Amerika’nın “Özel İş Kategorileri” olarak adlandırdığı ve Amerika’nın resmi göçmenlik bürosu USCIS’in web sitesinde ihtiyaçlara göre güncellediği bir listesi mevcut. Bu listede yer alan işlerden herhangi birinin kriterlerini yerine getirebiliyorsanız, nitelikli çalışan olarak ayrı bir süreçten geçebiliyor ve göçmenlik için başvurabiliyorsunuz.
  • Gelelim Türkiye’de yaşayan bireyler olarak çoğumuzun içine dahil olduğunu düşündüğü kategoriye “Sığınmacı Kategorisi”. Bu kategori dahilinde eğer, din, ırk, politik görüş gibi konular sebebiyle ülkenizde kalamayacağınızı kanıtlayabiliyorsanız, bu kategoriden bir başvuru yapabilme imkanınız da var.
  • En masraflı seçeneklerden biri de yatırım yapmak. Eğer kenarınızda köşenizde şöyle bir 500.000 – 1.000.000 dolarcığınız varsa ve yapacağınız yatırım en az 10 kişiye iş sağlıyorsa, bu göçmenlik başvurusu kapsamında Amerika’nın her sene kabul ettiği 10.000 kişiden biri olma şansını yakalayabiliyorsunuz.
  • Şayet bir Amerikan vatandaşı ile evlenecek olursanız da Green Card’a başvurabilme hakkınız var. Öyle ki bu durum şu anda Amerika’da bir sektöre dönüşmüş durumda desek abartmış olmayız, bayağı ciddi ciddi para karşılığı evlenen insanlardan falan bahsediyoruz. Artık o kadarına da girişmezsiniz herhalde. Zaten şayet girişecek olursanız, bu gibi vatandaşlık için sahte evlilikler yapılıyor olması nedeniyle Amerika devleti çok ciddi soruşturmalar yapıyor. Yani o filmlerde gördüğünüz çat kapı eve gelip, birbirinizi ne kadar tanıdığınızı sorgulamaya çalışan kişiler gerçekten var. Bunun için aynı zamanda şöyle bir sistem de geliştirmişler; Eğer vatandaş olan eşiniz üzerinden Greed Card başvurusu yapacaksanız, öncelikle size 1 senelik geçici bir oturma izni veriyorlar. 1 sene sonunda hala evliyseniz ve kriterlere uygunsanız, o zaman kalıcı bir Green Card sahibi oluyorsunuz.
  • Amerika’ya göç etmek için en çok tercih edilen seçeneklerden biri de tabii ki Green Card çekilişi sistemi. Bu şekilde özellikle Amerika’ya daha az göç aldıkları ülkeler arasından senede 50.000 kişi Green Card kazanma hakkına sahip oluyor. Bu gibi bir başvuruda bulunabilmek ve tarihleri takip edebilmek için şuraya göz atabilirsiniz. Size verdiğimiz link dışında bir sayfaya güvenmemekte fayda var, çünkü bu şekilde insanları dolandırmaya çalışıyorlar, aman dikkat.

Eğer bu süreçlerden geçip Green Card sahibi olursanız da bu yüzde yüz paçayı kurtardığınız anlamına gelmiyor. Amerika Green Card’ı laf olsun diye değil, ülkede ciddi ciddi yaşamayı düşünenler için veriyor. Çünkü Green Card sahibi olmak, aslında bir nevi oy kullanmak dışında bir Amerikan vatandaşının neredeyse tüm haklarına sahip olmak gibi bir şey. Size çalışma izni bile tanıyor. Eğer Green Card’ı aldıktan sonra hemen Amerika’ya yerleşmek gibi şansınız yoksa ancak bu hakkınızı kaybetmek de istemiyorsanız, Green Card’ı aldıktan sonraki süreçte her sene en az 1 kez Amerika’ya gitmeniz gerekiyor. Bu da size Green Card’ınızı elinizde tutmak için garanti vermiyor, çünkü eğer ciddi olarak Amerika’da yaşama niyetiniz olmadığı şüphesine düşerlerse, oturma izninizi iptal edebiliyorlar. Eğer gidip hemen Amerika’ya yerleşmek gibi bir niyetiniz varsa, Amerika’da 5 sene yaşadıktan ya da 5 sene içinde en az 40 ayınızı Amerika’da geçirdikten sonra Amerikan vatandaşlığı için başvurmaya hak kazanıyorsunuz.

Eğer Amerika’da yaşamak konusunda şüpheleriniz varsa, OitheBlog’un 8 sene boyunca Amerika’da yaşamış İdil’i ile yaptığımız ve Amerika’daki yaşam koşullarını anlatan bir röportajımız mevcut.

yurtdışına göç
3. Avustralya Göçmenliği

Göç konusundaki üç büyüklerin sonuncusu olan Avustralya’ya göç edebilmek öncelikle biraz ekstra cesaret istiyor, çünkü uzaklığı nedeniyle gidip gelmesi bile ayrı bir dert. Mesafe dediğin nedir ki gülüm, biz zaten Türkiye’den kaçmaya çalışıyoruz diyenler için konuyu açıklamadan geçmeyeceğiz tabii ki. Avustralya’da süreli veya kalıcı oturma izni sağlayan birçok vize çeşidi var. Bunlardan bazıları;

  • Eğer Avustralya’ya öğrenci olarak gitmek istiyorsanız bunun için öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor. Bu vizeyle birlikte, öğrenci olduğunuz süre boyunca Avustralya’da kalmak ve varsa eşinizi veya 18 yaşından küçük çocuklarınızın sizinle birlikte orada yaşaması için hak kazanmış oluyorsunuz. Mezun olduktan sonra Avustralya’da yaşamaya ve çalışmaya devam etmek isterseniz, Avustralya hükümetinin eğitim sonrası çalışmak isteyenler için sunduğu özel bir vizeye başvurabiliyorsunuz. Bu başvuruda en önemli kriterlerden biri, çalışmak istediğinizi alanı belirtmeniz ve bu alanın okuduğunuz bölüm ile ilgili direkt ilişkili olması. Eğer değerlendirmeler sonucu olumlu bir sonuç alırsanız, bu vize ile belirli bir süreliğine Avustralya’da çalışma ve yaşama olanağınız oluyor.
  • Bahsettiğimiz diğer ülkelerde olduğu gibi, Avustralya’da bir firmada çalışmaya başlarsanız, onların aracılığıyla çalışma ve oturma iznine başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak bu seçenek ile vizeye başvuru yapabilmeniz için 50 yaş altı olmanız ve bu firmanın size aracı olması için bir “sponsor” olarak uygun kriterlerde olması ve başvurusunun kabul edilmesi gerekiyor. Bu süreçte firmanın size vereceği pozisyonun da, şuradan ulaşabileceğiniz, CSOL olarak adlandırılan listeye dahil olması gerekiyor. Tabii aynı zamanda yetkinliğiniz, deneyiminiz ve İngilizce seviyeniz gibi başka kriterlere da bakarak değerlendirme yapıyorlar. Eğer başarılı sonuçlanırsa, ilk etapta 4 seneye kadar uzayabilen geçici bir vize almış oluyorsunuz. Aynı pozisyonda 2 sene çalıştıktan sonra eğer kriterlere uygun olursanız, işvereniniz kalıcı oturma alabilmeniz için size aracı olabiliyor.
  • Eğer herhangi bir firmadan bağımsız olarak çalışma ve oturma iznine başvurmak istiyorsanız, ülkenin istihdam ihtiyaçlarına yönelik belirlenen SkillSelect programı üzerinden “nitelikli göçmen” olarak da başvuru yapabilirsiniz. Bu seçenek için de öncelikle 50 yaşın altında olmanız ve yeterli derecede İngilizce biliyor olmanız gerekiyor. Eğer bu kriterle uyuyorsanız başvuru yapmadan önce ilk olarak, yetkinliğinizi değerlendirmek adına oluşturdukları, şuradan ulaşabileceğiniz, EOI adlı bir form doldurmanız gerekiyor. SkillSelect seçeneği üzerinden yapacağınız başvurular da vize tipine göre SOL veya CSOL listelerinde belirlenen iş dallarına göre değerlendiriliyor. SkillSelect üzerinden değerlendirebileceğiniz bir başka seçenek de, “bölgesel istihdam” olarak adlandırdıkları, Avustralya’daki eyalet veya bölgelerin ihtiyaçlarına yönelik belirlediği pozisyonlara başvurmak. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi almak ve güncel iş pozisyonlarına bakmak için, tüm ve eyaletlerin web sitelerinin listelendiği şu linke bir göz atabilirsiniz. Şu anda Avustralya doktorlara çok ihtiyaç olduğundan bu alan için ayrıca bir vize başvurusu alıyor, aranızda başka bir ülkeye göç etmek isteyen doktor varsa, Avustralya sizin için mantıklı bir seçenek olabilir.
  • Eğer 18 yaşında büyük olan ve Avustralya’da oturma izni/vatandaşlığı olan bir çocuğunuz, anneniz babanız, ya da eşiniz varsa işiniz çok daha kolay. Çünkü bazı ana kriterlere uyduğunuz sürece bu kişiler size oturma izni olmak için aracı olabiliyor. Aynı şekilde eğer yukarıda bahsettiğimiz seçenekler biri üzerinden çalışma ve oturma izni aldıysanız, eşiniz, 18 yaşın altındaki çocuğunuz ve duruma göre anne ve babanıza da aracı olarak oturma izni için başvuru yapabiliyorsunuz.
  • Eğer Avustralya’ya belirli bir iş alanında yatırım yaparak gitmek niyetindeyseniz bu da süreli ve kalıcı şeklinde farklı vize seçenekleri sunuluyor. Ancak bu da yatırım yapmak istediğiniz bölgeye ve ülkenin o dönem koşulları itibarıyla destekleme ihtiyacı duyduğu sektöre göre değişiyor. Dolayısıyla böyle bir yatırım için daha ciddi bir araştırma sürecine girmek gerekiyor. Yine de şu bilgiyle bir başlangıç yapabilirsiniz; resmi sitelerinde 1.500.000 ve üzerinde bütçelerden bahsediliyor.

Gelelim işin en son kısmına. Avustralya’da vatandaşlığa hak kazanabilmeniz için öncelikli olarak şu kriterlere uygun olmanız gerekiyor; geçerli bir Avustralya vizesi ile ülkede en az 4 yıl yaşamış olmanız, başvurudan önceki son 12 ayda kalıcı bir oturma izniyle yaşamış olmanız, bu süre boyunca ülke dışında toplamda 1 seneden fazla kalmamış olmanız, ve başvuru yaptığınız tarihten önceki 12 ay içinde 90 günden fazla ülke dışında bulunmamış olmanız, herhangi bir sabıkanızın olmaması, Avustralya’da yaşamaya devam etme niyetiniz veya yakın bir ilişkiniz olacağını göstermeniz gerekiyor.

Avustralya’da yaşamak nedir ne değildir merak ediyorsanız, Avustralya’ya göç etmiş Türklerin ülkeye bakış açısını çözebilmek adına şuradaki ve şuradaki röportajlarımıza göz atabilirsiniz.

 

yurtdışına göç

4. Almanya Göçmenliği

Eğer daha yakınlarına göz diktiyseniz oradaki Türk popülasyonundan da mütevellit Almanya’yı öncelikli olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. (ya da tam olarak bu sebepten değerlendirmiyor da olabilirsiniz tabii, neyse) Bu noktada şöyle bir süreç izlemeniz gerekiyor:

  • İlk başvurubileceğiniz seçenek oturma izni. Oturma izninin süresi sınırlı ve bu izne başvurabilmek için Almanya’ya göç ediyor olma sebeplerinizin Almanya hükümetinin beklentileriyle uyuşuyor olması gerekiyor. Yani neden bahsediyoruz? Almanya’da eğitim almak, Almanya’da çalışmak, aile bağlantılı olarak Almanya’ya göç etmek nedeniyle gidiyorsanız ya da Avrupa Birliği’nin bir başka üye ülkesinde oturma iznine sahipseniz Almanya’da oturma izni için başvurabiliyorsunuz. Oturma iznin süresi sınırlı olmasına rağmen koşullara göre uzatılabiliyor.
  • İkinci seçeneğiniz yakın zamanda yürürlüğe giren Mavi Kart uygulaması. Bu uygulama aslında nitelikli işçileri Almanya’ya çekmek için oluşturulmuş bir sistem. Mavi Kart’a başvurabilmek için en önemli kriterlerden biri eğitim seviyenizin yüksek okul ya da daha da üzerinde olması. Aynı zamanda ek bir ön koşul olarak emeklilik sigorta primlerinizi Almanya kriterlerine uygun olarak yatırmanız isteniyor. 33 ay boyunca düzenli olarak çalışıp primlerinizi yatırırsanız süresiz oturma izni hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer B1 seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlayabilirseniz oturma izninizi 21 ay sonra da alabiliyorsunuz. Eğer eşinizle gittiyseniz, eşiniz de siz orada çalışmaya başladığınız andan itibaren derhal çalışma iznine sahip oluyor.
  • Oturma iznini aldıktan sonra ya da Mavi Kart sahibiyseniz yerleşim iznini almak için 5 yıl boyunca oturma izni sahibi olmanız gerekiyor. Ancak bunun yanında tabii ki başka ön koşullar da istiyorlar. Örneğin kendinin ve aile üyelerinin geçimini sağlayabilmek, yeterli Almanca bilgisi ya da sabıkanızın olmaması gibi. Bu noktada Mavi Kartlılar oturma izni sahiplerine kıyasla bir tık daha avantajlı. Çünkü yüksek nitelikli göçmen oldukları için 5 yıl süre önkoşulu olmadan da bir yerleşim izni alabilme şansları oluyor.
  • Tüm bu süreçlerin ardından sınırsız oturma hakkınız varsa, eğer vatandaşlığa kabul testini geçtiyseniz, 8 yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet ediyorsanız, yeterince Almanca biliyorsanız, sabıkanız yoksa, kendi geçiminizi sağlayabiliyorsanız ve Almanya anayasal düzenine inandığınızı beyan ederseniz vatandaşlığa hak kazanıyorsunuz.

*Bu arada, hatırlatmakta fayda var, Almanya çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkeler listesinde. Bu sürece girmeden önce bu durumu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

 

yurtdışına göç

5. İspanya Göçmenliği

İspanya’ya göçmenlik sürecinize de tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi bulduğunuz bir iş ve işvereniniz aracılığıyla başlayabiliyorsunuz. Ancak İspanya’nın göçmenlik konusunda ön plana çıkmasının asıl sebebi özellikle gayrimenkul yatırımında bulunanlara oturma izni sağlıyor olması. Ancak tabii ki öyle rastgele bir yatırımdan bahsetmiyoruz, minimum 500.000 Euro’luk bir yatırım yapmanız gerekiyor. Eğer İspanya’ya aileniz ile birlikte gitmek istiyorsanız, bu kişi başına yapmanız gereken bir yatırım değil. Yatırımı yapan kişinin eşi ve çocukları da aynı şekilde oturma izni için başvurma şansına sahip oluyorlar.

Eğer ülkeye gayrimenkul yatırımı yapmak için başvuruda bulunursanız, size bu satın alma sürecini tamamlayabilmeniz için 1 sene boyunca geçerli olacak bir “yatırımcı vizesi” veriyorlar. Bu bir senenin sonunda eğer bir gayrimenkul almış olduğunuzu ispatlarsanız iki senelik oturma izni almaya hak kazanmış oluyorsunuz. Oturma iznini almaya hak kazandıktan sonra eşiniz, 18 yaşın altındaki çocuğunuz veya 18 yaşından büyük olsa da size ekonomik açıdan bağımlı olan çocuğunuz için de oturma izni başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Bu iki senenin sonunda ise, yatırımınızla ilgili gereken bütün yasal zorunlulukları olması gerektiği şekilde yerine getirdiyseniz, 5 senelik oturma izni hakkınız daha oluyor. 10 sene boyunca İspanya’da kalırsanız, İspanya vatandaşı olmaya hak kazanıyorsunuz.

 

yurtdışına göç

6. Malta Göçmenliği

Eğer aşağıda anlatacağımız durumdan haberdar değilseniz, neden bunca ülkenin içinde Malta’yı niye bu listeye koydular ya da galiba Malta’ya gidiyorum, acaba bir adaya düşsem yanıma alacağım 3 şey nedir gibi düşüncelere kapılmış olabilirsiniz, birazdan sizi aydınlatacağız. Malta’ya diğer pek çok ülkede olduğu gibi kriterleri yerine getirdiğiniz takdirde çalışma izni vasıtasıyla gidebiliyorsunuz. Ayrıca yeterli geliriniz olduğunu kanıtlayabilirseniz belirli bir süre için oturma iznine sahip olabiliyor ya da eğer varsa Malta vatandaşı olan bir başka aile bireyi aracılığıyla yine oturma izni için başvurabiliyorsunuz. Ancak bu seçenekler aracılığıyla bir oturma iznine başvurursanız, uzun süreli ikamet izni için en az 5 sene ülkede kesintisiz olarak yaşamanız gerekiyor.

Şimdi gelelim Malta’nın bunca ülke arasında ön plana çıkmasının asıl sebebine. Malta, aşağıdakileri gerçekleştirdiğiniz takdirde, size 12 ay gibi bir sürede direkt olarak Malta vatandaşı olma hakkı tanıyor.

  • Yatırımcı programı olarak adlandırdıkları seçenekte ilk etapta Malta’nın ekonomisine katkıda bulunmanız adına devlete 650.000 Euro’luk bir bağışta bulunmanız gerekiyor. Bunu sorun etmiyorsanız ve tabii ki 650.000 euro bağış yaparım beybisi ne olacak diyorsanız, küçük sürprizlerle şaşırtmaya devam edeceğiz çünkü işler bu şekilde bitmiyor. Eğer yanınıza eşinizi ya da 18 yaşın altında çocuğunuzu götürmek istiyorsanız her ikisi için de +25.000 Euro, maddi olarak desteklediğiniz ve 18 yaş üstü bir çocuğunuz varsa da 50.000 Euro daha ödemeniz gerekiyor. Bunun üstüne ise, Malta’da en az 350.000 Euro değerinde bir ev satın almanız ya da yıllık 16.000 Euro ve üzeri kira ödüyor olmanız gerekiyor. Durun, daha bitmedi! Nereye gidiyorsunuz, bir şey anlatıyoruz. Tüm bunları yaptıktan sonra yine Malta devletine bir katkıda daha bulunmanız bekleniyor ki onda da hisse ve bono üzerinden 150.000 Euroluk bir yatırım daha yapmanız gerekiyor. Bunun sonucunda da 12 gibi bir süre içinde Malta vatandaşı olmaya hak kazanıyorsunuz.
  • Malta’da yaşamak nasıl bir şeydir merak edenler için birkucukulke.com ile yaptığımız Malta’da yaşam röportajımıza göz atabilirsiniz.

 

yurtdışına göç

7. Norveç Göçmenliği

Eğer siz de İskandinav ülkelerinin düzenine vurulmuşlardansanız, Norveç’ göç etme seçeneğini değerlendiriyor olabilirsiniz. Norveç’e tabii ki yakınınız (çekirdek aileniz) üzerinden başvuruda bulunmak en net yöntem. Ancak tabii ki çoğumuz bu olanağa sahip değiliz. Dolayısıyla aşağıda size sunacağımız seçeneklerden birini değerlendirmek gerekiyor.

  • Eğitim sisteminin ne kadar başarılı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak Norveç’te üniversite okumak ya da Norveç’te yüksek lisans yapmak istiyor olabilirsiniz. Bu şekilde Norveç’e gidecek olursanız orada okuduğunuz süre boyunca öğrenci vizeniz ile birlikte orada yaşama ve haftada 20 saat çalışma izniniz de oluyor. Eğer eşiniz veya varsa çocuğunuzun da bu süre içinde yanınızda olmasını istiyorsanız, onlara kısa süreli oturma izni alabilmek adına da bir başvuruda bulunabiliyorsunuz. Ancak bu noktada tabii ki kendinizin ve ailenizin orada geçimini sağlayabileceğinize dair bir kanıtınız olması da gerekiyor. Bu seçeneği özellikle vurgulamamızın sebebi, Norveç’te bu şekilde bulunduktan sonra hem orada okumuş olacağınız hem de orada iş deneyiminiz olacağı için, bundan sonraki süreçlerde orada kendinize uygun bir iş pozisyonu yaratıp, kalma ihtimaliniz çok daha yüksek oluyor.
  • Eğer Türkiye’den Norveç’te bir iş bulma arayışına girdiyseniz ve henüz uzun süreli bir iş bulamadıysanız, Norveç’e “dönemsel işçi” olarak gidebiliyorsunuz. Örneğin turizm, yeme içme sektörü, tarım gibi alanlarda bir iş pozisyonu bularak, kısa süreli oturma izni hakkını da kapmış oluyorsunuz. Bu süre Norveç’te yasal olarak kalıp, daha uzun süreli bir iş arayışına girebilmek adına mantıklı olabilir. Bu arada, Norveç’in konumunu ve Norveçli balıkçılar ile ilgili esprileri hatırlayacak olursanız size garip gelmeyecek bir dönemsel işçilik seçeneği de gemilerde çalışmak.
  • Eğer eğitim seviyeniz üniversite mezunu veya üzerinde ise “nitelikli çalışan” olarak Norveç’ten oturma ve çalışma izni alabilme şansınız var. Bunun için birkaç seçeneğiniz var. Örneğin oradaki bir firmada çalışmaya başlayacak olursanız işiniz oldukça kolaylaşıyor. Ya da Türkiye’de bir firma sahibiyseniz, bu işinizin Norveç’le bağlantılı olduğunu kanıtlayabilirseniz bu şehirde de bir oturma iznine sahip olabiliyorsunuz.
  • Norveç’te 3 sene boyunca geçerli bir oturma izni ile yaşadığınız zaman eğer sabıkanız yoksa ve yeterli derecede Norveççe konuşabilecek noktaya geldiyseniz daha uzun süreli bir oturma izni almaya hak kazanıyorsunuz. Eğer son 10 yılınızın 7 yılını Norveç’te geçirdiyseniz de vatandaşlığa başvurma hakkı kazanıyorsunuz.

yurtdışına göç
8. Uruguay Göçmenliği

Eğer Uruguay’da yaşamak istiyorsanız, Uruguay vatandaşlığı sürecine geçiş yapmadan önce, tabii ki oturma izni almanız gerekiyor. İlk etapta bazı formalite belgeler (sicil kaydı, evliyseniz evlilik cüzdanı, Uruguay’da yaşayacağınız yere dair bilgi vs. gibi) sunmanız gerekiyor. Ayrıca orada çalışmaya başlayana kadar geçinebileceğiniz kadar paranız olduğunu kanıtlamanız da isteniyor. Bu gibi adamı çok da zorlamayacak belgeleri sağladıktan sonra başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz ve üstünde “BEN BURAYA UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI İÇİN GELDİM SELAM :)))” yazan bir kağıt falan vermediyseniz süreç başlıyor. Oturma iznini ne zaman alacağınız belirsiz, çünkü süreç dönemsel olarak değişkenlik gösteriyor. Ancak bu süreç boyunca Uruguay’da kalmanız için de size geçici bir kimlik benzeri belge sağlıyorlar. Uruguay’da oturma izniniz onaylandıktan sonra, eğer evliyseniz 3 sene, bekarsanız 5 sene içinde Uruguay vatandaşı olma hakkında sahip oluyorsunuz. Üstelik bu süreç, oturma iznini aldığınız andan itibaren değil, başvuruda bulunduğunuz günden itibaren sayılıyor. Yani Uruguay vatandaşı olmak için ülkeye herhangi bir yatırım yapmanız ya da herhangi bir konuda kendinizi ispatlamanız falan gerekmiyor.

*Uruguay ile ciddi ciddi ilgilenenleriniz için şurada Uruguay deneyimizi, ülkenin sistemini ve yaşam koşullarını anlattık.

121 Comments

  • En sevdiğim Blogger’lar sizsiniz vallahi 🙂 Bu arada İspanya 160.000 Euro ve üstündeki gayrimenkul alımına sınırsız oturum izni veriyor diye biliyorum. Vatandaşlık olmasa da o da iyi 🙂

  • Ciddi ciddi resmî sitelere falan bakıyordum ama tek tek bakmak, şu ne demek bu ne demek diye araştırmaktan sıtkım sıyrılmıştı. Diğer yazılarınızı zaten biliyorum ama bu ayrı bir güzel olmuş. Kanada testinde şu an için express entry ye hak kazandım, gidersem kart atarım.

  • Bir eşcinsel olarak sanırım en sonunda ülkemde siddet ve baskı gördüğüm için göçmenlik basvurusunda bulunacagim. Bununla ilgili çeşitli ulkelerden çeşitli makamlara yazsam da o ulkenin sınırları içerisinde olmadığım için yardım edemediklerini belirttiler. Bakalım gelecekte ne olacak

  • Yazı şahane ama istediğim ülke yok. Yeni zellanda’yı kayıp mı ettiniz? Onla ilgili de bir şeyler sıkıştırıverseydiniz ya 🙁

      • Depremler yerleşim yerlerine uzak ve derinde oldu son zamanlarda. Tsunami uyarıları oldu ama gerçekleşmedi. Depremler şimdilik etkilemedi şehirleri…
        Bir inşaat mühendisi olarak söyleyebilirim ki İstanbul’da deprem olunca sonuçları çok daha acı olacak maalesef.

      • Merabalar benim esimle baya sorunlarim var almanyada yasiyorum Ve bes cocugum var norvecde yasamak istiyorum cocuklarimla ayrilmama izin vermiyo aile büyükleri babamlar türkiyede cocuklari birak Gel diyor ama Ben cocuklarimla herkesten uzak bi hayat Kurmak istiyorum ne yapmaliyim yardimcinolurnusunuz lütfen

  • Göçmenlik üzere yaptığınız diğer röportajlarıda okudum, elinize sağlık, peki bu ülkelerde sağlık konusu nasıl işliyor, özellikle göçmenler sağlık hizmetlerinden nasıl ve hangi şartlarda yararlanabiliyor,hangi ülke bu konuda avantajlı, sağlık yazısı istiyoruz 🙂

    • İsviçre hakkında kısaca bilgi vereyim.

      Burnu havada bir ülke ve orada 10 yıldan fazladır yaşayan ve çalışan (biri microsoftta diğeri kendi pro makyaj stüdyosu var ve biri türk/ispanyol diğeri tc vatandaşı) bir karı koca dahi vatandaşlığı yeni aldı.
      Ha öğrencilikle ilgili konularda birşey diyemem.

  • Çok net rehber teşekkürler.İsveç, Finlandiya ,Estonya ,Danimarka da iyi seçenekler oralar da listenizi şenlendirir bence.

  • Ayni yaziyi hazirlamak benim de aklima gelmisti ancak siz en guzel sekilde ifade etmissiniz. Emeginize saglik blogunuzu cidden seviyorum sevgiyle kalin:)✋

  • Merhaba iyi akşamlar,

    Avustralya için Nitelikli Göçmenlik Başvurusu kapsamında bu yıl açıklanan meslek listesinde ‘barrister’ ve ‘solicitor’ adı altında iki ayrı meslek grubu listelenmiş. Hukuk fakültesi mezunu ve de avukatlık ruhsatı sahibi biri olarak, Nitelikli Göçmenlik Vizesi için aranan meslek gruplarından biri olarak kabul edilir mi acaba benim durumumdaki birinin başvurusu?

      • türkiye’de alınmış hukuk diploması avustralyada denklik alamadığı ve her eyaletin denklik uygulaması farklı ve zorlu bir süreç olduğundan kabul görmüyor diyebilirim. yani direk orada avukatlk-yargıçlık düşünüyorsanız burdaki diploma yok hükmünde :/

  • Arkadaslar ben 8 yildir Portekiz’de yasiyorum ve Century21(Naçoes) emlak sirketinde, gayrimenkul danismanligi yapiyorum.
    Portekiz’de Golden Visa gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için yardımcı olabilirim
    duygu.pereira@century21.pt
     

  • merhaba çok güzel bir yazı tebrik ederim. norveç te master yapmak istiyorum
    ailem de var yazınızda onlarında norveçe gidebileceği yazılmış. hangi vize ile müracat ediliyor ve oturma izi ve çalışma izni oluyor mu eşimin.

    konuyla ilgili sizden bilgi rica ederim.

  • Ben 10 aydır Uruguay’dayım. Özetle buraya doğum belgesi ve sabıka kaydının apostilli, noter onaylı ve tercümesi yapılmış olarak alıp geldim. İlk bir ayda çok kolay bir şekilde kimliğimi aldım.İki yıl geçerli. 4. ay iş buldum. Ben şanslıydım Türkçe bilen birini arıyorlardı. 3 ay çalışıp 3 tane maaş bordrosunu ve elimdeki belgeleri göçmenlik bürosuna verdim 3 ay sonra kalıcı oturum izniniz ile ilgili sizi arayacağız dediler. Haber bekliyoruz. Büyük ihtimalle hiç bir sorun olmayacak ve kalıcı izni alacağım. bekar olduğum için de 5 yıl içinde vatandaşlığa başvuracağım. Kısaca burada bürokratik işlemler kolay ama yavaş hayat ise pahalı ama güzel.

    • Merhaba Şahin,

      Seninle irtibata geçebileceğim e-mail adresini rica edebilir miyim ? Eşimle birlikte Uruguay ile ilgilieniyoruz. Bir Türk olarak bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterim sence de uygunsa.
      Teşekkürler…
      ukosar76@hotmail.com

    • bana yardımcı olurmusun lütfen ben 2 ay sonra burdan ucaga binip urugaya geçicem ,yanımda evraklarımla birlikte doğrudan urugaya giriş yapıcam sonra nereye başvuru yapıcam süreç nasıl olucak ,nerey gidip evraklarımla basvurucam ve gider gitmez nekadar sure içinde başvurmam lazım ? İngilizcem var İspanyolcam yok emailim : english_french@hotmail.co.uk

    • Merhaba, Ben sosyoloji mezunuyum ve insan kaynaklarında çalışıyorum. Milli yelkenciyim ama şu am aktif yelken yapmıyorum. Eşim basketbol antrenörü önceden profesyonel olarak basketbol oynadı, şu an özel bir okulda çalışıyor. İngilizcem var ama pratiğim çok iyi değil, bir de 10 aylık bir bebeğimiz var. Türkiyede. Ayrılmak istiyoruz, uruguay cazip geliyor. Deneyimlerinizi paylaşlirseniz ve sorularımızı cevaplayabilirseniz çok sevinirim. İletişim : damla_subasi@yahoo.com

    • Şahin bey

      uruguay ile ilgili ayrıntılı tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.

      bilgi verirseniz memnun oluruz

      syg

    • Keşke birgün bende bu ülkeden uzaklaşabilsem daraldım artık. Brezilyayı istiyorum ancak Uruguay da alternatifim olucak… Şu okul bir bitsinde Brezilya’ya gidebiliyim!

  • ha bide hocam isveçte olur ordada amcam var ikisinden birini düşünüyorum mümkün değilse isviçreye babamın kuzeni var yoksa uruguay veya kosta rika alternatif

  • Arkadaşlar biz Avuztralyaya geldik ama hiç memnun değiliz burada ciddi bir kriz var Asyalı istilası altında. Buraya Türkiyeden resident vizesi almadan sakın gelmeyin iş de vermiyorlar resident olmayanlara çok fazla milliyetçiler ama gizliyorlar. Herşeyde aussie olmak neredeyse önkoşul. Bu ülkenin maddi şartları eskiden çok iyiymiş doğru ama şimdi kimse düzgün şartlarda yaşamıyor burada.Ben yazmak istedim çünkü danışmanlar asla böyle yansıtmıyor çünkü onlar insanları gönderdikçe para kazanıyor.

  • Bir de öğrenci olarak gidin nasılsa bir yol bulur kalırsınız yalanına da inanmayın belki önceden bu geçerliydi ama şimdi Türkiyede yaşanan olaylardan dolayı özellikle Türklere hiç de o kadar oturum verme meraklısı değiller.

  • mrb ben ve esım alanında nıtelıklı ve belge sahıbı ınsanlarız ben erkek kuaforu esım sıgorta danısmanı avustralya ya gocmek ıcın nerden baslamamız gerekıyor ve sartlar agır mı

    • Cenk bey bizde yurtdışı dususnuyoruz esimde erkek kuaförü. Bilgi paylaşımı yapabiliriz. Bizde yurtdışında salon açmak istiyoruz. Face adresinizi yazın

  • İspanya 160.000 Euro değerinde ev alana sınırsız oturum ve schengen ülkelerine vizesiz giriş sağlıyor, 500.000 yazmışsınız onu düzeltirseniz insanlar yanılmaz.

    • merhaba,
      aslına bakarsanız aynı çelişkiye ben de düştüm , 500 bin euro ile ilgili olarak birkaç sitede doğrulama gördüm ama 160 bin euroyu doğrulayamadım… sizin bilgi aldığınız kaynak nedir acaba?

    • Alpay bey merhaba, bilgi için teşekkür ederim. Ancak bu konuda gerçekten detaylı kaynak bulmalta zorlanıyorum. Doğrudan konsolos ile mi görüşmek gerekiyor? Bilgini var mı ? Kim güvenilir kaynak? Bu dönemde siz de taktir edersiniz ki güven en önemli problem. Çok teşekkürler

      • sitenin verdigi bilgi dogru, ayrica Turkiyede bu 160 bin euro olayi nerden cikti hic kimsenin bir bilgisi yok. birkac gazete ellerinde her hangi bir veri olmadan boyle bir bilgi paylasti , insanlar pesine takilmis gidiyor. yani sozun ozu 160 bin euro ya oturma izni falan yok , hic bir zamanda olmadi. 2008 deki krizden sonra 2010 da boyle bir surece girdiler ama en basta bile 280 bin euro idi, hala oturma izni vermey devam ediyorlar bu gercek ama kriz asilmis durumda oldugu icin 500 bin euro rakami dogru. su an bu rakama oturma izni alabiliyorsunuz. ayrica cok onemli bir nokta daha var, 500 bin euroya ev almaniz yetmiyor. ispanyada asgari ucret 700 euro ve ev alsaniz dahi oturma izni vermek icin banka hesabi acmanizi ve o banka hesabina asgari ucretin 3 kati yani 2100 euro paranin her ay gelmesini istiyorlar. ordami calisirisniz ve kazanirsiniz, turkiyeden zaten bir gelirinizmi vardir orasi size kalmisama 2100 euro para hesabiniza her ay gelecegini garanti edemezseniz ev almakla o is bitmiyor. herkes pembe pembe anlatiyor. maalesef o kadarda kolay degil.

  • Kızım tıp öğrencisi ben 49 yaşında eczacıyım bizim için güvenli ve istikbali parlak refah içinde hangi ülke oturumu önerirsiniz
    Alpay bey uyarınız için de sağolun (160000euro)
    İspanya kültür açısından yakın bulduğumuz samimi insanların olduğu bir ülke ama biz düzenimizi kurup yaşarken orda da ekonomik kriz kapıda

  • Merhabalar, Çek Cumhuriyetinde EVS yapıyorum 4 ay oldu buradayım. Ayrıca Su ürünleri Mühendisiyim. Hangi ülkede kendi mesleğimle ilgili bir iş bulabilirim. Ya da kolayca kalıcı oturma izin alabileceğim ülke hangisi olabilir.Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Su ürünleri okudum bende. Fakat iş olanağı olduğunu hiç düşünmüyorum. Keşke yurt dışında bir yerlerde olsa da kendi meslegimizi yapabilsek.

  • Aranızda Ata’mızın kurduğu bu ülkeden kurtulmak isteyenleri görüyorum ne oldu sizin milliyetçiliğinize Ay yıldızlı Bayrağınıza Her Ne olursa Olsun Vatanımıza Canımız Feda Hele Su an Avrupa ülkeleri bizi dışlıyor Ve dünya bizi görmemezlikten geliyor eğer bu 3 tarafı denizlerle çevrili Edirne’den Kars’a Sivas’ına İstanbul’una Diyarbakırına bu vatandan bu kadarmı nefret ediyorsunuz yazıklar olsun size yürüyün gidin Bu ülkeden

    • Sonunun nereye varacağını biliyormusun ülkede ? Dağı taşı toprağı bırak. Kendi kanından canından etten kemikten bir insan olarak geldiğin dünyada, nasıl stressiz, rahat, huzurlu, sağlıklı v.s yaşarım diye bak. Hepimiz seviyoruz ülkemizi ama kullanmakta olduğumuz bi beynimiz var çok şükür.

    • Ülkede herkes özgür mu?Düşünce hürriyeti mı kaldı?Sürekli insanlarda bir korku ve endişe var,Temmuzdan bu yana yuzbinlerce insan işsiz kaldı farkında mısınız?Kaç üniv.kapatildi ve binlerce ıssız bilim insanı var.
      Biraz realitelerin farkına varın lutfen

    • Vatanda nefret etmekle alakasi nedir acaba bu mevzunun. Ulkede o kadar kalifiye ve issiz insan var ki ve siz nasil bir hayal dunyasinda yasiyorsunuz ki bu kadar olup bitenin farkinda degilsiniz. Farkindamisniz tubitak gibi bir kurumu hayvanat bahcesi muduru yonetiyor. Artik bir mevki sahibi olabilmek icin bilgi ve birikim gerekmiyor. onemli olan kimleri tanidiginiz. Dogal olarak genc ve donanimli insanlar daha iyi sartlarda yasamak ve calismak icin gitmeyi tercih ediyor.

  • Merhaba,İsveç hakkındada bilgi verebilir misiniz? Yurtdısından İsveç’e gocmenlik icin ne tür vize almalıyız? Oturum ve calısma izni hemen cıkıyor mu? Cifte vatandaslık verior mu?Ülkede yaşam şartları ve iş bulma olasılığı nasıl? Tecrübesi olanlar da varsa bilgi paylaşabilirler mi?

  • iki kızım da universiteyi yurtdışında okumak istiyor. Eşim doktor ben matematik öğretmenim bizim için en iyi ülke hangisi olur sizce

    • bence harika bir düşünce finlandiya, belçika gibi yerler yoksa buarada kalırsanız üniversiteyi okurlar ve okuduğu bölümden bir işe meslek sahibi olamaz

  • Merhabalar, bu araştırmaya Yeni Zelanda’yı da ekleyebilir misiniz?
    Çok detaylı olmuş ve Yeni Zelanda.da yeni talep gören ülkelerden biri.
    Desteğiniz için teşekkürler.

  • Merhabalar,

    Macaristan’da 300.000 EURO devlet tahvili alarak 5 yıl sonra aynen geri almak koşulu ile oturma izni alabilmektesiniz. Belki faydası olur

  • 8 yıldır yurtdışına gitmek için türlü türlü yollar araştırmalar yaptım ve gidemedim 🙂 yurtdışına gitmek için mutlaka gideceğiniz ülkede eş dost akrabanın olması gerekiyor. aksi halde orada iş bulmak vs. çok zor. ve cebinizde en az 30 bin usd olması gerekiyor. ayrıca dil yetkinliğinizin çok iyi olması lazım vs. en önemli konu bana göre para. bu kadar para verip orada bitirip geri hiç çalışamadan dönmekte var. ayrıca yabancıları genel olarak fabrikalar da vs. kullanıyorlar. bunca çileye çekmeye değer mi derseniz bence değmez. eğer bir gün piyango tutturursanız rahat rahat gidebilirsiniz. diğer türlü çok zor. boşuna hiç uğraşmaya gerek yok.

  • konunuzu öncelikle çok beğendim.evlilik ile en kolay hangi ülkenin vatandaşı olabilirim onu anlamadım.
    ABD,italya fransa ve almanya arasında hangi ülkenin dilini kesin bilmem gerek.
    ve benim ileri seviye ingilizcem var

  • Arkadaşlar işim gereği 2014 yunanistan 2016 portekiz 2017 de isveçe gitmiş biriyim. Ancak bi kaç günlük iş seyahatleriydi. ve firma çok güçlüydü.Yunanistanın batmış dediklerine inanmayın burdan iyi. Portekiz rahat ve tembel geldi biraz bana. İsveç ise en kralıydı tabi ama soğuk ve gün ışıgı yok memleketlerinde. Otomotiv firmasında satış temsilcisiyim.her gittiğim yerde araştırma yaptım ama öyle yerleşmek filan kolay değil. Şimdi keyfe keder 3. üniversitemi örgün siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü okuyorum. Sanırım bu şartlarda bana göre en iyi yöntem ÖĞRENCİLİK olacak. Aydınlatıcı bilgi vermek isteyen veyaz almak isteyen olursa bekir_alpak@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz. Ha emin olun Türkiye miz en güzeli ama malum şartlar ve önümüzü görememek.

  • haa bir de dip not: Almanya doğumluyum bu arada bi halta yaramıyor. Tek umudum pasaportta 3 farklı shengen girişi çıkışı var ve bu gerçekten avrupaya tatil için bile gitmede çok işe yarıyor.

  • Merhaba genç insanlar,
    Dünyaya açılmak görmek,öğrenmek kendini geliştirmek çok güzel…
    Türkiyede kim kalacak? Ülkeyi gelenekleriyle birlikte dunya izlenimleriyle harmanlıyarak yarınlara kim taşıyacak?
    Yazıların hepsini okudum bende bu noktada düşüncelerimi dile getirmek istedim..
    Bir anneanne..

  • Merhaba, Izmirde yaşıyorum.27 yasindayim ve yalnız Izmirde 4 sene tek başıma yaşadım. Starbucks ta çalışıyorum. Vardiya yöneticisi konumundayim.Yurt dışında yaşamak istiyorum.Gerçekten de Izmirden sonra gidebileceğim yer neresi olur.Yardımcı olabilirsiniz hayatımı Yurtdışında yaşamak istiyor. America yaşamımı sağlayabilirim diye düşünüyorum.Help me

  • Elinize saglik, yurt disina yerlesme sorularindan ben de darlanmis durumdayim yazilarimda ‘SORMAYIN’ dedigim halde ardi arkasi kesilmeyen sorulardan herkesin ailevi meselelerine ve mesleki yetkinliklerine hakim oldum 🙂
    Almanya ile ilgili ufak bir duzeltme yapmak istiyorum (ukalalik olarak algilamazsiniz bildigim icin); Mavi Kart sahipleri kalici oturma izni icin 5 yil yerine Almanca bilmiyorlarsa 33 ay ve en az B1 seviyesinde biliyorlarsa 21 ay sonra basvurabiliyorlar, kalan aylarimi saydigim icin ordan biliyorum. Calisma izniyle ilgilenenler suradan da yazima bakabilir, sevgiler cok cok. http://hayatveseyahat.com/almanya-calisma-izni/

  • Merhabalar bulgaristan cifte vatandisligim var . Turkiyede lisanstan sonra avrupa ulkesinde yuksek lisans yaparak orada kalmak istiyorum. Avantajim var mi bilgisi olan var mi. Severek yasadigim ulkemde cok yoruldum umudumumu kendi.adima degil de bebegim icin gitmek istiyorum kendi ugradigim haksizliklari yarin obur gun hic sebep yokken onada uygulanmasin diye. Tesekkur ediyorum.

  • yabancı ülkeler parası,yabancı dili,mesleği veya kariyeri olmayanı almıyorlar.istedikleri şartlar sizde varsa zaten yaşanacak en güzel ülke Türkiyemiz.Elbette düzeltilmesi gereken hususlar var ama biraz da bize görev düşüyor.Kaçıp gitmek kolay .Atalarımız gereken mücadeleleri vermeseydi 1000 yıldır burada yaşıyor olmazdık. KEMAL MARALCAN 17 NİSAN 2017 kmaralcan@skmteknik.com

  • Merhaba sevgili dostlar, ben klasik müzik sanatçısıyım ve üniversite öğr. gör.yim (1 yıldır.) Yeni Zelanda’nın sanatçılar için özel bir göçmenlik kanunu olduğunu duydum. Ancak bilgisine ulşamıyorum. Bana bu konuda önerisi olan var mı acaba?

    Şimdiden teşekkürler

    • Yeni Zelanda, Türk konsolosluğu varsa onlarla temasa geçebilirsiniz. Yeni Zelanda’da immigration konusunda deneyimli bir avukat bulup ona danısabilirsiniz. Yeni Zelanda’nın gocmenlik ile ilgili detaylı bir sitesi mutlaka vardır. Oradan bilgi edinebilirsiniz.

  • Merhaba..Simdi sorum soyle olucak bayan kiz arkadaşım doktor bende issizim suan ikimizde İstanbul’da yasiyoruz evlenecegim kiz arkadasimla almanyada yasamak istiyoruz.kiz arkadaşımla Türkiye’de evlenip bu sebeple çalıştığı hastaneden kidem tazminat almasini istiyoruz sonra tazminati alinca almanyada yaşamak icin once kendisi almanyaya gidip oturma ve calisma izni alip sonra beni evli olarak aile birlesimi ile almanyaya benimde yasamam icin basvuru yapicak ancak şöyle kritik bi durum var almanyada ikimizinde calisma ve oturma izni alması icin oncelikle o gidecek ama kiz arkadasimin oturum izni almasi icin bekar olarak gitmesimi yoksa turkiyede evli olarak almanyaya gitmesi oturum izini almayı kolaylastirir yani almanya aile birlesimi icin bekarmi gitmesi bizim avantajimiza yoksa turkiyede evli gitmekmi avantajimiza olacak acaba?

    • Merhaba,
      Almanya’da tonla Türk avukat var. Internette biraz arastırın. Oyle bir avukat bulun. Tüm sorularınızı ona sorun. %100 net garanti bilgileri edinin. Bu tür sitelerde edinilen bilgiler pek saglıklı olmaz. Zaten kelin ilacı olsa kendi basına sürer!!! Herkes bu tür sitelerde kendi derdine cozum arıyor ama malesef bu imkansız. Ben tesadufen buradayım ve insanların sorunlarına bakıyorum dertlerine, mesajlarına. Herkes kaçış rampasının yolunu arıyor ama, bunu başarabilmişlerin burada işi ne! Ben USA icin bunu basardım. O yüzden sana tavsiyem budur. Umarım istedigin gibi olur hersey. Basarılar.

  • Merhaba boyum 1,92 ve 120 kg yaş 36 bekar ve lise mezunuyum gayet sağlıklı tüm değerlerim normaldir:)

    konuyla alakalı olarak artık bu memlekette yaşamak istemiyorum.Bu konuları yeni araştırmaya başladım ve maddi olarak güçlü değilim.bana yardımcı olursanız çok sevinirim.yoksa İstanbul’un vahşi hayatında, 3, sayfa haberi olacağım.Burdan gidebilmek için gerekirse demeyeceğim büyük bir zevklede evlilik yapabilirim.o denli yani:)
    çok teşekkürler
    saygılar

  • Ben yurtdışına gitmek istiyorum ama 11 yaşındayım ve ailem ve maddi şartlar buna izin vermiyo :(((

  • Maddi olarak imkani olan arkadaslar justcanada.net basvursun. 3 4 ayda kanadaya yerlesebilirsiniz ama maddi birikim varsa yok ise cok ugrasmayin.

  • Ben brezilyaya gitmek mümkünse yaşamak çok istiyorum ordaki kültürü çok merak ediyorum.Amazonları çok merak ediyorum orda balıkçı falan olmak çok istiyorum ama sanırım hep hayellerimde kalcak

    • Brezilya açlık ve sefaletin kol gezdiği, bizden beter bir ülke. Reklamlara bakarak karar verme! Sokaktaki suç oranı Türkiye’nin en az 5 katı! Ekonomisi de kötü. Fantezilerden uyanıp gercekleri gormek lazım. Youtube’da video izlemek yerine, yabancı sitelerden (sosyal, kültürel, ekonomik vs. karşılaştırmaları yapan güvenilir sitelerden) net bilgiler edinerek karar vermek lazım. Sosyal imkanları cok iyi olan bir ulke icin hayal kurmanı oneririm. Hatta hayalle de olmaz, poponu kaldırıp birsey yapmak lazım 😉

  • merhaba ben kanadaya vizesiz gitmek için 2 bilet alsam birisi bi tane bosna hersek bileti bir tanede kanada bileti alıp pasaport kontrolünde bosna biletimi gösterip(vize istemiyor bosna) pasaport kontrolunden geçip . Sonrasında ise kanada uçağına binerken de kanada biletini gösterip uçağa binebilirmiyim uçağa binişte vize kontrolü oluyormu bu şekilde kanada hava alanına ulasabilirmiyim

    • ilahi Mehmet bey olmaz olurmu boarding sirasinda vizenizi elbetteki kontrol ediyorlar, ayrica daha check in bolumunde vizenizi kontrol ederler ve biletinizi falan almazsiniz parasini odediginizle kalirsiniz , yani oyle iki adet bilet alayim biri o olsun biri bu gibi bir sansiniz soz konusu degil. Daha yasal yollara basvurmayi deneyin. Basinizi beladan uzak tutmus olursunuz

    • Hahahaha Mehmet bey bu ilk sizin aklınıza gelmemiştir eminim 😀 yapmayın böyle şeyler. Hadi Canadaya adım attınız diyelim daha valizini almadan dönüş uçağına binmiş bulursunuz kendinizi…

  • uluslararası iliskiler okuyorum ve 4. Seneme girdim. Okulu bitirdikten sonra evde oturmak yada bir asgari ucrete tabi olmak istemiyorum. Hayatima sifirdan başlamak yeni bir yol cizmek istiyorum. Yeni diller ogrenmek yeni insanlarla tanismak istiyorum.Her şeyi okudum arastirdim yurtdisina gitmekte orada okumakta boyumuzu aşıyor. Parası olan icin her kapi açılıyor bizede kapi kapi gezip umutla beklemek düşüyor…

  • Ben Karadağ ile ilgili bilgi almak istiyorum. Başvuru yapıldığında izin alana kadar zorunlu bir kalma süresi var mı?

  • Merhaba arkadaşlar. Su an felsefe alanında master yapıyorum ve doktora için anadili İngilizce olan bir ülke arıyorum. Eğer doktora için gittiğim de şartlarını ve yaşam şeklini seversem Türkiye’ye dönmeyi de düşünmüyorum. Çünkü burada akademisyen de olsan artık bir anlamı yok. Sonuç olarak hem çalışıp hem de doktora eğitimi alacağım ülkelerle ilgili tavsiyelerinize ihtiyacım var. yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • Burda anlatılanlardan daha yüksek suç oranları.tvlerde gördügünüz gibi degil.eskiden (15-20) yıl önce göçmen olarak gelenler için güzeldi şimdi çok tehlikeli ve işsizlik artıyor.Adam trde evini satmak istiyormuş akıllı ol o parayı al trde kendine cafe aç.burda mahvedersin o parayı kardeşim.

  • İyi yazılar, biz eşimle beraber 4. sınıf FTR ( fizik tedavi ve rehabilitasyon ) öğrencisiyiz. Öncelikle Kanada, Norveç, Avusturalyaya gidip mesleğimizi irtica etmek istiyoruz. ne gibi yol izlemeliyiz

  • merhabalar tarih yukseklisans öğrencisiyim şuanlık ve bende çoğu arkadaş gibi yurtdışına çıkma evresindeyim bilgisi olan varsa bana yardımcı olursa sevinirim yurtdışında çalışma yerleşme vs..

  • Merhaba ben daha rahat ve özgür bir ülkede yaşamak istiyorum.Ayrıca eşcinselim.İsviçre ve diğer doğu avrupa ülkelerini merak etmiyor değilim..

  • Merhaba. Finlandiya yi dusunuyorum. Ben bilgisayar web tasarım mezunuyum (lise). Uluslararası ekonomi bölümü 2 yıl okudum (ukr), suanda uluslararası iliskiler birinci sinifim (acikogretim) rusça biliyorum. Orta derece ingilizcem var ama 1 yıla kalmaz ogrenebilirim 🙂 Sevgilim diş hekimi, birlikte Finlandiya ya nasıl gideriz ? Nasıl olur ? Bilgi verebilir misiniz ?
    Çok sağolun.

  • Selamlar;

    Açıkcası bende pes edenlerdenim. Bende İskandinav ülkelerine göçmek istiyorum. Finlandiya, Norveç, İsveç fark etmez bana yardımcı olurmusunuz ?

  • Merhaba ben 2 senedir ısrarla yurtdışına yerleşebilmenin yollarını arıyorum çok geçerli mesleğim var el sanatım çok iyi. 40 yaşındayım 20 yaşında bir oğlum 17 yaşında bir kızım var kızım yurtdışında liseyi olumak ve okul hayatına orda devam etmek istiyor bende mesleğimi yurtdışında yapmak istiyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim…

  • Mali müşavirim tr de annemle beraber başka bir ülkeye yerleşmek istiyorum mali müşavir olarak en kolay gidebileceğim ülke hangisi ?
    2. Soru isviçre nitelikli göçmenlik hakkında bilgi verir misiniz?

  • merhaba
    zooteknist ve veterınerim. ınglizce rusca ve baslangıc duzeynde almanca bilmekteyim.
    bu meslekler ile hangi ülkelere gidebilirim , iş bulma şansım ne olur ?

  • turkiyede alt sinifsa bir insan yurtdisi daha iyidir alim gucu artar, ama turkiyede alt sinif degilse yurtdisinda altsinif olur. hersey daralir. yapabilecegi isler, zevk alabilecegi aktiviteler sohbetler. bir sure honeymoon olur tabi ama standarta baglayinca yurtdisi bayar. sonra tatil gelsede turkiyede para harcasama doner olay. olmamisliktir gurbetcilik. kultur edinilir biseymidir?

  • Amerika’nın “Özel İş Kategorileri” olarak adlandırdığı ve Amerika’nın resmi göçmenlik bürosu USCIS’in web sitesinde ihtiyaçlara göre güncellediği bir listesi mevcut. Bu listede yer alan işlerden herhangi birinin kriterlerini yerine getirebiliyorsanız, nitelikli çalışan olarak ayrı bir süreçten geçebiliyor ve göçmenlik için başvurabiliyorsunuz.
    yazan kısımda bahsettiğiniz web sitesine giriş yaptım ancak işler ile ilgili bir kısım göremedim. Belki gözden kaçırıyor olabilirim. Ama genelde yeşil kart veya vatandaşlık başvuruları, öğrenciler gibi bilgiler ile karşılaştım. işler ile ilgili bilgileri nasıl bulacağım? yardımcı olursanız sevinirim.

  • Merhaba eşim pratisyen doktor ben de su ürünleri mühendisiyim. Sizce yurtdışında yaşamak için şansımız nedir ? Nasıl bir yol izlemeliyiz

  • Merhabalar yazınız çok güzel fakat Hollanda göçmenliği hakkında da bi yazı gelse şahane olur 🙂

  • Merhaba.İngilizce öğretmeniyim.Avrupada iş bulma ve yerleşme şansım olabilir mi??Mesleğimle ilgili olması gerekmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir