Kanada’da yaşam ve göçmenlik meselesi üzerine bol bol soru alıyoruz. Bu sebeple yeni röportajımızda Türkiye’deki birçok kişi tarafından kurtarılmış bölge olarak görülen Kanada’ya bir kez daha parmak basalım dedik ve bir süredir Kanada’da yaşamakta olan Eray Küçükçay ile şahane bir röportaj gerçekleştirdik. Her şeyi gerçekten o kadar detaylı ve gerçekçi bir şekilde aktardı ki, Kanada’da yaşamak nasıl oluyormuş, nasıl olmuyormuş, göçmenlik sancılı bir süreç miymiş, şayet öyle değerlendirecek olursanız bu süreci en rahat şekilde atlatmanın yolları nelerdir hepsini açıklamış bulundu. Buradan kendisine teşekkürlerimiz sunarak konuya geçelim.
Başlamadan gelen not: İlgilenenler için şurada bir adet Kanada’da yaşam ve göçmenlik içerikli röportajımız daha var.
Ne kadar süredir Kanada’da yaşıyorsun? Türkiye’den daralıp terk etme durumu mu yaşadın, yoksa başka sebeplerin mi vardı?
Kanada’ya geleli neredeyse 4 yıl oldu. Üniversiteyi Türkiye’de okudum ve sonrasında yüksek lisans planları üzerinden Kanada’ya gelmenin iyi bir fikir olabileceğini düşündüm. Eğitim konusunun yanında, kendimi tanımak ve geliştirebilmek için tek başına bambaşka bir ülkeye gidip hem zorlukları hem de avantajları ile kişisel bir tecrübe de yaşamak istiyordum. İnsan kendini yalnız kalmayı öğrenince daha da iyi tanıyor ve analiz ediyor. Bu süreç sonucunda da bireysel olarak çok daha güçlü bir kişiliğe sahip oluyorsunuz uzun vadede. Türkiye’de toplumun çoğunluğundan farklı olmak ne yazık ki insanı hem yoran hem de sömüren bir durum. Eğitim/kişisel gelişim gibi konuların en temelinde aslında toplumun çoğunluğuna uymamanın, -her ne sebeple olursa olsun- farklı olmanın getirdiği ‘güçlü olma zorunluluğu’ yatıyor. Bu da zamanla farklı planlar yaparak, farklı sistem ve toplumlar içinde yaşayarak kendini geliştirme planlarına kayıyor. Kanada, bireysel hak ve özgürlükler konusunda önde gelen ülkelerden biri olduğundan dolayı benim için her zaman diğer ülkelerden daha ön plandaydı.
Şu an hangi şehirdesin? Sence yaşamak için ideal bir bölge mi? Bize oradaki yaşam koşullarını biraz detaylandırabilir misin?
Geldiğimden beri Ottawa’da yaşıyorum. Ottawa şehri Kanada’nın başkenti ve son derece düzenli bir şehir. Coğrafi olarak Ontario’da yer alsa da Quebec eyaleti sınırında olduğundan çift dilli bir kültüre sahip. Kanada’nın iki resmi dili olan İngilizce ve Fransızca şehirde nereye giderseniz gidin geçerli, ve bu iki dilde de servis alma hakkına sahipsiniz. Memur kesimi oran olarak ülkenin diğer şehirlerinde olduğundan çok daha fazla ve bu da beraberinde Kanada’nın en eğitimli şehrini oluşturmuş durumda. Şuradan konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerden gelenler için şehir ilk başlarda biraz sıkıcı gelebilir, çünkü nüfusu 1 milyonu geçmiyor. Şehir merkezi canlı ve eğlence için kötü sayılmayacak bir yapıya sahip. Şehir merkezinin dışına çıktıkça toplu taşıma ve canlılık da azalmaya başlıyor tabii. Çoğu insanın “sıkıcı” olarak nitelendirebileceği bu durum aslında buradaki insanların huzur beklentilerini tam olarak karşılıyor. Doğa ile iç içe bir şehir olduğundan dolay spor yapmak büyük bir eğlence şehirde. 7’den 70’e herkes bisiklet, kano, buz pateni vb. sporlarla uğraşıyor ve sigara içen sayısı diğer şehirlere göre göreceli olarak çok daha az. Dolayısıyla stabil bir hayat isteyen, sporunu yapan ve arada sırada şehir merkezine gidip eğlenmek isteyen insanlar için kesinlikle yaşanacak bir şehir diyebilirim. Çevresinde doğal parklar ve diğer şehirler çok olduğundan (Ontario ve Quebec’in komsu olduğu bölgede bulunduğundan Toronto, Montreal, Kingston, Perth gibi şehirlere yakın) insanlar iyi zaman geçirmenin yollarını keşfediyorlar. ABD’nin NY eyaleti sınıra araba ile 50 dakika mesafede olduğundan günübirlik ABD’ye alışverişe gitmek de bazıları için güzel bir opsiyon oluyor.
Şehrin iki büyük üniversitesi var (University of Ottawa ve Carleton University) ve çoğu alanda ve seviyede (lisans, yüksek lisans, doktora) uzmanlık alınabilecek programlara sahipler. Bunun yanında birkaç tane de iyi sayılabilecek kolej kurumu var ki, bu kurumlarda eğitim almak Ottawa’daki iş imkânları için en iyi yollardan biri.
Kanada ile ilgili herkesin en çok merak ettiği konulardan biri göçmenlik meselesi. Süreç nasıl işliyor? Gerçekten de tahmin edildiği kadar zorlu mu?
Kanada’da göçmenlik konusu son derece geniş ve kişinin pozisyonuna özgü olarak değişebilen bir konu. Kimileri için göçmenlik kısa bir prosedürden ibaret iken bazıları için yıllar alan ciddi bir amaca dönüşebiliyor. Bu da eğitim durumunuza, hangi eyalete/şehre gittiğinize, finansal durumunuza ve dil bilginize göre değişiyor. Göçmenlik sistemi son senelerde ciddi değişimlere uğradı ve muhtemelen yakın gelecekte de uğramaya devam edecek. Sürecin spesifik safhaları için en iyi kaynak Kanada hükûmetinin web sitesi oluyor, dolayısı ile çok ince detaylardan ziyade genel anlamda neler yapmak avantajlı onlardan bahsetmek daha doğru bir yol diye düşünüyorum. İlk aşama eğitim seviyesi ve gelinen eyalet kombinasyonu. Örneğin Ontario’da, eyaletin herhangi bir üniversitesinden master veya doktoranız varsa göçmenlik için çalışma ihtiyacı duymadan başvuru yapabiliyorsunuz. Ontario başvurunuzu onayladıktan sonra federal hükûmete yapılan başvuru da otomatik olarak onaylanıyor, ve ortalama 9 ay – 1 yıl içinde göçmenliğinizi alma şansı elde ediyorsunuz. Lisans ve ön lisans mezunları için de benzer bir prosedür geçerli, ancak master/doktora mezunlarından farklı olarak, belirlenmiş (ve sürekli güncellenen) iş alanlarında asgari 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. Türkiye’de İngilizce eğitim veren bir üniversiteden mezun olmak da oldukça büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanında, göçmenlik başvurusu yaparken IELTS gibi uluslararası alanda kabul alan bir sınavdan İngilizce seviyenizi kanıtlayacak bir derecenizin olması da zorunlu.
Süreç genel olarak belge gönderip beklemek ile geçiyor, dolayısı ile zaman dışında çok yoran bir olayı yok. Çok iyi araştırmak, tecrübeli insanlarla konuşup fikir ve ipuçları almak, internet üzerinden gelişmeleri takip ederek başvurunuzu güncel tutmak en önemli kısımları. Eğer sürekli olarak ilgilenirseniz başvuru öncesi ve sonrası, düşünüldüğü kadar zor bir durum söz konusu değil. En büyük hata, hazır olunmadığı halde (Gerekli şartları sağlamadan, okulu bitirmeden, İngilizce sınavını yollamadan, finansal garanti sunmadan) başvuruyu yapmak oluyor. Bir kez ret gelince bunu tersine çevirip tekrardan kabul almak zorlaşıyor. Göçmenlik işlemi aksadığında da iş bulmak da zorlaşıyor. Çünkü çalışma izniniz varsa bile ülkede kalıp kalmayacağınız belli olmuyor veya göçmenlik prosedürü tamamlanmadan çalışma izninizin bitebilme ihtimali var. Bu gibi durumlarda her zaman finansal olarak bireyin kendini garantiye alması en önemli destek.
Peki ya dil meselesi? İngilizcesi ortalama seviyede olup Kanada’ya göç etmek isteyen birçok insan var. Sence bu olası bir durum mu? Üstelik bildiğimiz kadarıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde Fransızca’nın yoğunlukta olması gibi bir durum da var…
Orta derece İngilizce ile direkt göç etmeyi amaçlamak çok gerçekçi bir senaryo değil ne yazık ki. Daha gidilen ülkenin dilini konuşamadan kimse göçmen olamıyor, çünkü başvuru sırasında zaten bildiğinizi kanıtlamanız gerekiyor sınavlarla ve gerekirse mülakatlar ile. Sadece göçmenlik için değil, stabil ve başarılı bir hayat edinebilmek için de İngilizceyi konuşabilmek ve düzgün iletişim kurabilmek önemli bir etmen. Dolayısıyla orta-alt seviye İngilizcesi olanların göçmenlikle ilgili planlar yapmadan önce amaçlaması gereken ilk hedef dillerini akıcı hale getirmek ve bunun için bir kursa gitmek olmalıdır. Bunu Kanada içinde yapmak, ülke kültürünün getirdiği günlük hayat dilini de öğrenme imkân vermesi sebebi ile uzun vadede tabii ki daha avantajlı.
Genel olarak yaşam koşulları ve pahalılık durumu hakkında ne düşünüyorsun? Sence yaşamak için pahalı bir ülke mi, yoksa kazancın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mi? Bize kira, yeme-içme gibi genel masraflardan örnekler vererek konuyu biraz açıklarsan eminiz herkes çok sevinecek ☺
Kanada, burada çalışıldığı ve para kazanıldığı sürece yaşaması aşırı pahalı bir ülke değil, ancak özellikle öğrenciler için, eğer aile desteği ile geliniyorsa biraz pahalı gelebilir. Telekomünikasyon servisleri kesinlikle pahalı olarak nitelendirilebilir mesela. Kiralar da şehrinse göre ciddi anlamda olarak değişir. Ottawa’da aylık 700 dolara 1+1 bir daire bulmak mümkün iken bu fiyat Toronto için 1300 e çıkabilir. Kijiji.ca gibi web siteleri bu tarz kira değerlerini araştırmak için yardımcı olabilir. Çalışma hayatına giren ve tutunan ortalama bir çalışan için ekonomik olarak oldukça stabil bir ülke. Yeni gelenlerin, her ne kadar hesaplanırsa hesaplansın ekstra giderlerinin olacağının farkında olmaları gerekiyor. Başka bir ülkede yaşamak yalnızca kira/yemek gibi detaylar ile hesaplanamıyor. Bunun göçmenlik işlemleri var, ehliyeti var, vergi ödemeleri ve o vergileri geri alma olay var… Özetle eğer finansal olarak eğer hazırlıklı gelinmezse sizi hızlıca zora sokabilir.
Yurt dışında yaşamaya başlayan birçok göçmenin genel sorunu “Orada bizde olduğu gibi can ciğer dostluk yok…” meselesi. Sence gerçekten böyle bir durum var mı? Bize kıyasla daha bireysel bir yaşantı sürüyor olmaları insan ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor mu?
Türkiye’de doğup büyümüş insanlar olarak pek çoğumuzun ‘yakın arkadaş’ olma beklentisi Kanadalıların bakış açılarına uygun olmayabiliyor. Kanadalılar genelde iş/okul sonrası bir yere gidip yemek yemek/içki içmek yolu ile sosyalleşme imkânı buluyor diyebilirim (her ne kadar bölgeden bölgeye değişiyor olsa da). Bunun yanında kış döneminde ev içinde toplanıp yine içki eşliğinde muhabbet etmek en yaygın yol. Dolayısı ile insanların ‘arkadaş’ tanımına oturacak tanıdıklarından beklentileri de farklı. Biz yakın arkadaşlarımızı tanımlarken hızlıca yakınlaşıp ‘kanka olmayı’ idealize ediyoruz. Kanadalılar ise bir yerde toplanıldığında uyumlu bir muhabbetiniz var mı yok mu ona bakıyorlar. Sonuç olarak yeni gelen Türklerin, Kanadalılar ile arkadaş olma beklentileri de bir süre sonuçsuz kalabiliyor. Ancak zamanla yerel iletişim kültürü (bahsettiğim şey İngilizce bilmekten ziyade, İngilizcenin o kültürde nasıl kullanılarak iletişim kurulduğu ile alakalı) anlaşıldığında ve uyum sağlandığında bu sorun da ortadan kalkmış oluyor belli bir derecede. Kanada multi-kültürel bir ülke olduğundan dolayı her çeşit milletten arkadaş edinmeniz son derece olası. Zaman içinde kendi arkadaş çevrenizi o ya da bu şekilde edinmiş oluyorsunuz. Kanadalı bir partnerinizin olmasının uyum sürecini ciddi bir şekilde hızlandırdığını da belirtmeden geçmemeliyim.
Yeme-içme meselesinde sorun yaşadığın oluyor mu? Örneğin sence “Kanada Mutfağı” diye bir şey var mı, yoksa çoğunlukla farklı milletlerin birleşmesiyle oluşmuş karma mutfaklardan mı ibaret?
Türkiye’deki beslenme şeklimi çok da değiştirmek zorunda kalmadım açıkçası. Pek yemek ayrımı yapmıyorum kişisel olarak, ama dini değerleri sebebi ile çeşitli yemekleri yiyemediğinden sorun yasadığını söyleyen pek çok insan var. Onun dışında pek çok şey bulunabiliyor Ottawa’da. Çoğu bölgede Orta Doğu yemeklerini satan marketler var ve nereye gideceğinizi bildiğiniz sürece istediğinizi bulabilirsiniz yiyecek konusunda.
“Kanada Mutfağı” var, ama çok çeşitli yemekler yok ne yazık ki. Çoğu, Quebec’in sahip olduğu Fransız kültürü arka planına dayanıyor ünlü yemeklerin. Poutine, en popüler yemeklerinden Kanada’nın. Nereye gitseniz bir Poutine’ci görürsünüz, ya da en kötü ihtimalle bir restorana veya pub’a girdiğinizde menü yer alan bir yemektir. Bunun yanında Tourtière gibi ağız tadımızın çok da uyumlu olmadığı, daha ağır yemeklere de sahipler.
Buradan bakınca Kanada ile ilgili minimum seviyede bilgisi olan insanın aklında bile yer etmiş tek bir cümle var: Kanada çok soğuk oluyor-muş! Hakikaten öyle dayanılmaz bir soğuk durumu var mı? Bu durumun günlük yaşantıyı olumsuz etkilediği oluyor mu?
Kanada tartışmasız soğuk bir ülke, ancak bu tespit sadece kış ayları için geçerli. Örneğin Ontario’nun güney ve doğu bölgeleri, yazları İstanbul’u aratmayacak bir sıcağa sahip. İlkbahar ve sonbahar gibi dönemler çok kısa sürüyor, dolayısı ile Ekim-Kasım gibi belirgin bir şekilde hava soğumaya başlıyor ve birden kendinizi kışın içinde buluyorsunuz. Şubat-Mart ayları gibi hava -30 civarına erişiyor (Yaşadığım şehir için konuşuyorum, Kanada’nın koca bir kıtaya kurulmuş bir ülke olduğunu hatırlatmak isterim, koşullar gittiğiniz şehre ve bölgeye göre büyük değişiklik gösteriyor). Buna rağmen, Kanada halkı soğuğa alışkın ve hayatını şartlara göre şekillendirebilmiş insanlardan oluşuyor. Eğer ki soğuktan aşırı nefret etmiyorsanız, çoğunlukla yazın ne yapıyorsanız kışın da bu yaptıklarınıza devam edebilirsiniz. Belediyeler yolları, kaldırımları ve gerekli bölgeleri temiz ve güvenli tutmak için kışları 24 saat çalışıyorlar. Her sabah 4-5 gibi koskoca kamyon benzeri araçların yollardan kar temizlemesini izleyebilmeniz olası. Sabahın 7’sinde, kar yığınlarının arasında, buz gibi soğukta okul otobüsünü yakalamak için koşan 10 yaşında çocuklar görürsünüz. Haliyle günlük hayatın havadan etkilenmediğini fark eder ve siz de ona göre zamanla uyum sağlarsınız . Sıkı giyinildiğinde pek bir sorun olmayacaktır.
Peki “Neden geldim ulan buralara?” anları yaşadığın oluyor mu? Kültürel anlamda adaptasyon yaşamakta güçlük çektin mi? Ya da bir türlü anlamlandıramadığın kültürel farklılıklar var mı?
İnsan arada sorguluyor böyle şeyleri… Sonuçta başka bir ülkeye gitme kararı vermek sadece o kararı almış olmaktan ibaret değil, sonrasında da bunu başarabilmek için baya çaba göstermek gerekiyor. O çaba da motivasyon eksikliği ile olabilecek bir şey değil. Dolayısı ile bu süreç içinde insan her zaman kendine soruyor “acaba değdi mi, dönmek daha mı mantıklı, avantajları/dezavantajları neler” diye. Bu durumda insanın motivasyonunun ne olduğu çok önemli yurtdışında yasarken. Eğer geçerli sebeplerinizin olduğunu düşünüyorsanız, gerekli altyapınız varsa, aile ve yakın çevreniz de sizi destekliyorsa başka bir ülkeye gidip uzun vadeli kalmak ideal bir plan olabiliyor. Özetle ‘neden geldim’ ve ‘neden geri gitmiyorum’ gibi sorular sanırım zamandan bağımsız olarak her zaman oralarda bir yerde duruyor aklınızın içinde.
Öncesinde İstanbul gibi bir şehirde yaşadığım için kültürel adaptasyon olarak çok büyük bir sıkıntı çektiğimi söyleyemem. Geldiğim şehir nüfus olarak 1 milyonu aşmadığından dolayı insanların az olması, şehrin planlama olarak aşırı düzenli ve geniş bir alana yayılmış olması gibi konular daha çok garibime giden olgular oldu. Apartman dairelerinde yaşamaya alışmış bir bünye için müstakil evde yasamaya başlayıp kar küremesinden ev bakımına pek çok yeni konsept öğrenmek zorunda kalmak ilk başlarda baya bir garip hissettiriyor.
Yaşadığın şehirde sıradan bir gün nasıl geçiyor? Daha önce Türkiye’de yaşadığın düzene göre ne gibi farklılıklar var? Örneğin etkinlik, gece hayatı ya da sosyalleşme açısından daha aktif bir yerde yaşadığını düşünüyor musun?
Şu sıralar iş hayatından dolayı tekdüze geçtiğini söyleyebilirim günlük yaşantımın. Sabah uyanıp işe gidiyor, akşam çıktıktan sonra ya spor yapıyorum ya da yakın çevrem ile vakit geçiriyor oluyorum. Şehirde sosyal anlamda yapılacak en güzel aktivite çevre bölgelerde doğa gezileri yapmak ya da arkadaşlar ile yemeğe gitmek. Kışları bu durum biraz daha kapalı alanda spor yapmaya kaymaya başlıyor, insanlarla da kapalı alanlarda vakit geçirmek daha mantıklı bir hal alıyor. Dolayısıyla sosyalleşme/gece hayatı gibi konularda geldiğim şehir olan İstanbul’dan daha aktif bir yer olduğunu söyleyemem Ottawa’nın. Bunun yanında festival kültürü oturmuş durumda şehirde, yaz kıs demeden festivaller oluyor. Örnek olarak Jazz festivali, Pirzola festivali, Yunan/Pers/İtalyan/Çin festivalleri, Kış/Kar festivali, hatta Akçaağaç şurubu festivali bile yapılıyor.
Son olarak, buralara kadar gelmişken denemeden/görmeden dönmeyin diyebileceğin birkaç lokal ipucu verebilir misin?
Ottawa için konuşmak gerekirse; Parlamento Binası ve çevresi görülmeye değer bir bölge kesinlikle. Bunun yanında Ottawa’nin kardeş şehri olan ve Ottawa nehrinin öbür yakasında yer alan Quebec eyaletinin Gatineau şehri de görülmeye değer yerlerden (özellikle Ottawa’nın kış görüntüsü buradan muhteşem). Kış sezonu geliniyorsa, kışları donarak dünyanın en uzun buz pateni pisti durumuna gelen Rideau Kanalı’nda paten kaymak da muhteşem bir aktivite turistler için. Yine kış sezonu için çevre dağlarda kayak/snowboard yapmak da çok pratik ve ulaşılabilir. Yazları kesinlikle doğa ile iç içe olunmalı kanaatindeyim. Gatineau Park son derece büyük bir alanı kaplıyor ve bisikletten koşuya, kanodan yüzmeye pek çok şey yapılabilir. Çok fazla irili ufaklı göl olduğundan Cottege denilen gol kenarı evler kısa vadeli kiralanabilir ve kamp yapılabilir. Kesinlikle görmeye değer çevre şehir/bölgeler ise Ontario’da Perth, Kingston, Wesport ve Gatineau’da Mont Tremblant, Montebello ve Parc Omega olarak sıralanabilir. Tabii ki 2 saat uzaklıktaki Montreal’i söylemeye bile gerek yok, muhteşem bir şehirdir hem yaz hem kışları.
***OitheBlog’la Saçma Sorular Saati
-Orada yaşadıkça buz hokeyine ilgi duymaya başladın mı?
Bir ara maçlarına bile gittim izlemek için, insanlar için önemli bir spor Kanada’da. Ama bir türlü bizdeki futbol kültürü gibi olmadı açıkçası, takım tutma sekli ayni değil ve alışmak zaman alıyor.
-Kanadalılar gerçekten sürekli hiking, trekking gibi aktivitelerde bulunuyor mu?
Hava durumu elverdiği surece evet! Yazları tüm şehirler cıvıl cıvıl olduğundan herkes spor yapmaya gayret ediyor. Kışları da spor yapanlar var ama hava durumundan dolayı çoğu insan kapalı ortamda sporu tercih ediyor.
-Gece 3’te acıktın, ne yemeksepeti, ne ıslak hamburger var, ne sipariş verebilirsin?
Ottawa için konuşmak gerekirse; çevrede 24 saat acık birkaç pizzacı kesin vardır. Bunun yanında ‘shawarma’ diye tabir ettikleri bizim ‘döner’ konseptine çok yakın yemek yapan restoranlar da acık oluyor. Amerikan tipi hamburgercilerin bazıları da 24 saat servis verebiliyor. Bazı marketler de tüm gün acık olduğundan yemek olayı sorun olmuyor çok. Orta Doğulular sayesinde her yerde marketler olduğundan arada özlediğiniz lezzetleri de bulmanız mümkün; sucuk, salam, pastırma, hatta lokma tatlısı, lahmacun ve simit bile bulunabilir.
-Kanadalıların aşırı kibar oldukları doğru mu?
Büyük şehirlerde doğru. İnsanlar gülümsemeyi bir selamlaşma şekli olarak kullanıyor, bunun yanında özür dilemek de iletişim kurarken nezaketi simgeliyor. Dolayısı ile bir süre sonra kendinizi hiç tanımadığınız insanlara gülümserken ve özür dilerken bulabilirsiniz.
Merhabalar.Enfes bir yazı olmuş.Edindigim bilgilerin aksine rahatlatan bir röportaj.Ancak bir süredir Kanada planları olan biri olarak bilgi konusunda biraz yardıma ihtiyacım var. Eray Bey ile iletişim kurabilme şansım var mıdır? Teşekkürler.
Iyi hayat yolculuğuna her yaşta başlayabilirsiniz.
Yeter ki siz isteyin!
Gelecek Elinizde! Yolunuz Açık Olsun!
http://www.yeni-hayat-kanada.com
With my family I want to come to Canada as immigrants.In Turkey, socio-economic and political issues as I am worried about the future.If you care about what I have to do I’d appreciate it…thanks
Ailemle Kanada’ya göçmen olarak gelmek istiyorum.Türkiye, sosyo-ekonomik ve siyasi sorunlar, gelecek hakkında endişelerim var.Ben,eşim ve onüç yaşında oğlum ve dört yaşında kızım var.Kanadaya ailece göç etmiş tanıdığım arkadaşlarım var,onların bu konuda bana faydası olabilir mi ?.
Merhaba Gamze Hanım,
Son yazınızdan itibaren Kanada’ya gidebildiniz mi acaba ? Gittiyseniz memnunmusunuz ? iş bulabildinizmi ? hayatınız seyri şu anda nasıl acaba ?
Merhaba.
Kanada göçmenliği ile ilgili bir grup kurdum. Grup içerisinde, göçmenlik, kanadadaki yaşam, eğitim, vatandaşlık, yatarımcı göçmenlik, yerleşim bölgeleri vss. gibi konularda fikir alışverişi yapmak, hayallerimize bir adım daha yaklaşmak için, profesyonel kişilerin de katkı sağyalacağı grubumuza katılmanızı isteriz. Sevgiler…
https://www.facebook.com/groups/171870633154092/171882333152922/?notif_t=like
Mehaba.
Kanadaya gocmek istiyorum ama bildiyim dil yok. Bir Turkceyi biliyorum. Oraya gocdukden sonra is bulmam ne kadar zor olur? yardimlariniz icin tesekkur ederim.
Iyi hayat yolculuğuna her yaşta başlayabilirsiniz.
Yeter ki siz isteyin!
Gelecek Elinizde! Yolunuz Açık Olsun!
http://www.yeni-hayat-kanada.com
Meyaba, kanadaya gocmeyk istiyoyum. Ama tuykceyi de biymiyoyum. Kanadada is buyabiyir miyim diil de ne kaday zoy oluy diye dusunuyoyum. :/ siyzce beni kanadaya aliylay miy
Lütfen bana emai adresinizi atarmisiniz
Kanadaya göç etmek istiyorum lütfwn yardımcı olurmusunuz..
Bykarizma_254@windowslive.com
Merhaba yazı için tesekkur ederiz
yemeğe soguga ıvır zıvıra razıyız. ama gene önemli basvuru steplerini yazmamıssınız.
iyi ingilizce almanca bilen uni mezunu mimarlık diplomalı ankaralı bir 26 yasında vatandas ilk is ne yapmalıdır?
Kanada elciliginin kapısındaki güvenlikcilere mi gitmelidir
Gocmenlik icin varolan basvuru stepleri diye birsey yok ne yazik ki herkes icin. Geldiginiz sekle ve basvurdugunuz programa gore degisen stepler var. Mesela resmi websitesine (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp ) gidip oradaki sorulara cevap vererek ne gibi bir gocmenlik programi altinda basvuru yapilir ogrenebilirsiniz.
Merhaba . Bende 30 yıllık sosyal hizmet uzmanıyım…Kanada ya göçmenlik için başvurduğumda ing bilgimi sınavla tescillesemde acaba eşim içinde aynı dil sınavı geçerli olurmu. .Ben yıllar önce kpds 66 almıştım…Şimdi için bu gereken sınavı geçmem için istanbulda önerdiğiniz bir kurs varmı…
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür erderim
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür erderim çok güzel bir röportaj olmuş ☺️
Üniversite 1.sınıf öğrencisi olarak başvurabiliyor muyuz? Amerikan Kültürü ve Edebiyatı öğrencisiyim, oradaki başka bir üniversitede okuyabilir miyim bu bölümü?
Selam Erkut,
Unversiteler arasi transfer sartlarini yerine getirirsen, Kanada’daki bir okula transver olabilirsin. Okulu bitirdikten sonra da o zamanki gocmenlik sartlarina gore basvurunu yapabilirsin.
Biz eşim ve bebeğimiz ile (3 kişilik çekirdek aile) göçmen olarak Kanada’ya yerleşmek istiyoruz. Eşim mühendis , ben de öğretmenim.
İelts sınavına ikimizin de girmesi gerekiyor anladığım kadarıyla, peki çocuklar için kaç yaşından itibaren sınav gerekli?
Teşekkürler
Selamlar Tugce,
Bildigim kadari ile bebekler veya cocuklar icin (16 yasina kadar) IELTS sinavi gerekmiyor gocmenlik basvurusunda. Dolayisi ile esiniz de siz de aldiginiz anda IELTS i dil acisindan bir engel kalacagini sanmiyorum.
Eray bey merhaba, ben ve eşim avukatız ve kanada da bir yaşam sürmek istiyoruz. 2 yaşında bir oglumuz var. Avukat olarak meslegimizi devam ettirme konusunda ciddi prosedürler olduğunu okudum ancak bu konuda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
Özge Hanım merhaba, aynı durumdayız sizinle (Ben ve eşim de avukatız, 2 yaşında bi oğlumuz var), acaba gidebildiniz mi Kanada’ya ya da meslekle ilgili bilgi alabildiniz mi?
Oncelikle selamlar. Bende ottawada dogdum. 1 yil ottawada yasadim. Eger bir kurs veya ingilizce egitimi almak istiyorsaniz kentin icinde cogu yerde var ayrica cogu yerde orta dogu yemekleri oluyor gerek marketlerde gerek kucuk orta dogu dukkanlarinda hatta bazen turk abur cuburlarini bile bulabiliyorsunuz. Araplarin bu bolgede yogunlugu oldugundan shawarma dedikleri donere benzeyen bir yemekleri var. Sehrin nufusu (ottawadan bahsediyorum) 500.000 civari dogduktan sonra ilk gittigimda ilk verdigim cevap: ne kadar yesillik var boyle idi. Bunun yani sira cok guzel avmleri var gerek sehrin tam ortasindaki rideau centre veya biraz daha disarda kalan bayshore. Otobus sistemleri cidden cok etkileyici ozel yollar var otobusler icin. Kucuk duraklar gene sehrin icinde ama biraz uzaktaki duraklar icin ayri bir yol var trafikin disinda. Ben oraya gittigimde universtiy of ottawanin icinde bir ingilizce kursuna gidiyordum. Turkiyede olsa bu uzakliktaki yere 2 saatte anca gidersiniz ama kanadada 30 dakika da gidebiliyrdum. Billings bridge duragindan binip elmvale, riverside gibi duraklardan gecip 30 dakikada ulasabiliyordum. Eger daha fazla merak ettiginiz birsey varsa buranin altina yazabilir veya instagram: ahmet.altnbs
Dm den istediginiz sorulari sorabilirsiniz
Merhabalar!
Su anda amerikada yasamaktayiz ama Kanada ya yerlesmeyi dusunuyoruz. Esim IT uzerine calisiyor ve 3 yillik tecrubesi var. Master yapmak icin gelmisti zaten buraya. Bize guvenilir immigration avukati lazim. Bizi yonlendirmeniz mumkun mudur? Selamlar ve tesekkurler
Merhaba iyi günler.Ben stj. Av. Mehmet arslan.Tr de yaşiyorum 3 ay içerisinde avukatlik ruhsatimi alacağım.Sonrasında Kanada’da yaşamayı düşünüyorum. Bu numaradan ulaşabilirsiniz bana. 5453570733
Ahmet bey merhabalar,biz ailece Kanadaya tasiniyoruz bu yaz,ama Ottawa ve Montreal arasinda kararsiz kaliyoruz,cocuklarimiz 8 ve 5 yaslarindalar,hem alisma sureci,hem yasam kolayligi acisindan muhit olarak nereler daha iyi olur,bir de okul olarak da elimizde bi kac isim var ama hangisi daha iyidir bilemiyoruz,simdiden tesekkurler.
merhaba ben istanbul da yaşıyorum. mobilya ustasıyım ve inigilizcem düşük seviyede. sizce benim kanada ya yerleşmem ve iş bulmam mümkün mü? mantıklı mı ?
İyi günler Ahmet bey bende kanadaya toronto kentine gitmeyi düşünüyorum benim elimde şu an oto boya mesleği var bunun bana faydası olur mu ve liseyi aciktan okuyorum çok yakın bir zamanda bitecek inşallah. Orda güzel bir hayat sürebilir miyim cevaplarsaniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
Ahmet Bey selamlar
Eşimle birlikte Kanada’da doğum ile ilgili araştırma yapıyoruz
Kanada’da doğmuş biri olarak doğuştan Kanada vatandaşlığı kazanmanın avantajlarına sahipsiniz diye düşünüyorum, bu konuda biraz detay verebilir misiniz bize acaba ?
Ben IT ve business alaninda tecrubeliyim ve bir ingiliz univeristesinden master diplomam var, esim de su an yunanistan’da doktora ogrencisi. Kanada’ya yasamak ve calismak icin basvuru yapabilmek, gocmenlik ve vatandaslikla ilgili bilgi edinmek istiyoruz. Yonlendirebilecek kimse var mi?
Merhabalar arkadaşlar. kocaeli üniversitenin yüksek okulunda inşaat programını bitirdim ve halen inşaat teknikerliği yapmaktayım. yaklaşık sekiz seneye uzanan bir iş tecrübesine sahibim . Başlangıç seviyesinde ingilizce bilgisine sahibim. göçmenlik konusunda ki şansım ne boyuttadır. bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yorumlarını alabilir miyim ?
selamlar bilgileriniz için teşekkür ederimKanadaya gitmek istiyorum 22 yaşında üniversiteden yeni muzun olmuş biriyim.Dil bilgim anlaşacağım seviyede var.Vize çalışma işlemleri için hangi kurumları önerirsiniz.teşkkürederim
Kanada ya gidis hakkinda daha fazla bilgi icin http://www.kanadabilgi.com
Merhabalar Ben uluslar arası çalışan tır şoförüyüm elimde İngiltere ve Schengen vizeleri varKanada’ya göçmenlik başvurusunu nasıl yapabilirim kabul edilme ihtimali varmıdır
Şuan gencim ve müzik alanında ilgileniyorum kanada’da müzik alanında nasıl iş bulabilirim?Ve ya bulabilir miyim?
Merhabalar, yüksek lisans yapmak üzere Kanada’ya gitmeyi planlıyorum. Okul ve prosedürler ile ilgili soru sormak için Eray Bey’e ulaşabileceğim bir iletişim adresi mevcut mudur?
merabalar ben canadaya göc etmek orda calısmak ıstıyorum ıngılızceyıde cat pat bılıyorum benı bılgılendırebılırsenız sevınırım
merhaba ben kocaaeli üniversitesinde 1.sınıftayım . metalurji ve malzeme mühendisliği okuyorum. 4 yaşımdan beri ailemden ve çeşitli kişilerden ingilizce eğitimim var. çevirmenlik yapıyorum tatillerde ancak fransızca bilgim yok. okul bittikten sonra kanadaya göç etmek için başvurmam sizce uygun mu?
ayrıca etkisi olur mu bilmiyorum ama 2 sene lisansımı kaybettim gerçi ama buz hokeyi oynadım profesyonel olarak 😀
Gerçekten detaylı ve güzel bir röportaj olmuş. Biraz korkutmadı değil açıkcası, ama değer.
Sevgiler.
Merhabalar,
Çok değerli bilgiler paylaşmışsınız, teşekkürler.
Marmara Üniversitesinden Üroloji Uzmanı olarak bitirmek üzereyim. Kanada”da uzman doktor olarak çalışma olasılıkları nedir?
Gecmeniz gereken birkac bilim sinavi var bildigim kadariyla ve ielts akademikten 7 uzeri almaniz gerekiyor.Burada tip 7 yil ve tip fakultesine Kabul edilmek icin onceden baska bir bolumde 2 yil okumaniz gerekli yani direk liseden tibba baslayamiyorsunuz.doktorlar hele uzmanlar iyi kazaniyor ancak denklik alabilirseniz .Hic ama hic kaprisli ukala doktor gormedim burada cok saygili ve ilgililer bu biraz bizim ulkemize ters ha demiyorum Turk doktoru kotudur cok iyi tip hizmeti alabileceginiz kuruluslar ve doktorlar bolca mevcut Turkiyede de. Kanada egitime cok ama cok onem veriyor .Egitim almak da parali okullara Kabul de ayri bir sorun ve tabii Kanada ihtiyacini gocmen alarak gideriyor.Ihtiyac duydugu meslek gruplari ve sartlari genelde belli ayrica Ustaliga,uzmanliga dogru kagitlara ve tecrubeye sahipseniz deger veriyor.Benim kanaatim direk doktor olarak gelmek tesisatci olarak gelmekten sanki daha zor.A ma unutmayin Kanadanin Kanadaya uyum saglayabilecek kaliteli insan gucune ihtiyaci bitmez.
İyi günler bende kanada da işçi olarak çalışmak istiyorum sıhhı tesisat ustasıyım belgelerim var bu konuda ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim
7 yil kanada da yasadim.istediginizi sorabilirsiniz e mail de atabilirsiniz.
Merhabalar kerim bey. 7 yıl kanada da yaşadığınızı söylemişsiniz acaba mesleğiniz neydi? Endüstri mühendisiyim orada y.lisans veya çalışmak için gelmek istiyorum ielts den 7.5 civarı alma durumum var vancouver istiyorum bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
merhaba
kanadaya göçmeyi düşünüyoruz eşim ve 2,5 yaşında kızımla. ancak okadar olumsuz yorumlar var ki hangisine inanmalı bilemedik??? eşim inşaat yüksek mühendis i ben yüksek okul mezunuyum. eşim ingilizce biliyor ben ise az.
lütfen söyler misiniz istanbul mu kanada mı??? gelmeye değermi herşeyi geride bırakıp??? bizi orda bekleyen gerçekler neler??? lütfen bildiklerinizi paylaşır mısınız
şimdiden teşekkürler…
Kerim bey merhaba,
Kanadaya yerleşmeyi düşünüyorum. Galiba siz Türkiye’ye geri döndünüz. Vatandaşlığını aldınız mı? Hangi şehirde yaşamayı önerirsiniz?
Ben oğlumun daha iyi eğitim alması için böyle bir işe kalkışıyorum. Fikrinizi öğrenmek isterim.
Teşekkürler
536 599 17 20 ararsanız sevinirim numaranız yoktu
İlgine Teşekkürler sormak istediğim 45 yaşında marangozum is olanağı ve kazancı iyi olduğu söyleniyor orda çalışma imkanım olurmu baş vursam gelme ihtimalim ne kadardır bir fikriniz varmi Teşekkürler
Size nasıl ulasabilrim?
selamlar ben Kanadaya göçmek isteyen düz lise mezunu bir çalışanım orta az seviyede ingilizce biliyorum meslek olarak otomotiv sektöründe fabrikada çalışıyorum acaba başvuru yaparsam bu kriterlerle kabul edilebilirmiyim artık ülkemizde gerek siyasi gerek ekonomik olarak umudum kalmadı lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler
Merhabalar Biz eşimle ikimizde emekliyiz.13 yaşında oglumuz var.Kanadaya çocuğun eğitimi ve bundan sonraki hayatımızı idame ettirmek istiyoruz.Edmonton da arkadaşlarımız var..onlar bize nasıl yardım edebilir.Bu konuda nasil bir yol izlemeliyiz.
Teşekkürler
Merh, makina müh, son sınıf ve fen lisesi son sınıfa başlıyacak olan iki çocuğum var. Eğitimlerini kanada da tamamlama imkanlarıvar mı acaba.. Lise son sınıfa başlıyacak olan kızım oradan mezun olarabilir mi ve hangi haklara sahip olabilir?bunun için ne yapmalıyız, ailece gelmek istiyoruz, yardımcı olur ve detay bilgi verirseniz çok memnun olurum. Bir de vize için müracatımız eğitim üzerinden olabilir mi? Çok tşkler
Kanadaya turist bile artik gitmek cok zor artik. Kanada dan birinin size sponsor olmasi icin ugrasmaniz daha mantikli. Bunun en kolay yolu da is teklifi almak. Yoksa gidemezseniz gitseniz de kalici olamazsiniz. Egitimlw artik kalmak cok zor. Egitim sonunda is bulamazsaniz gene donmek zorunda kalirsiniz. Is teklifi almak icin istihdam ofislerini ulasin.
Herkeze merhaba. Ilk önce sizlere bunu söylemek istiyorum zor diye bir sey yok bu hayyatta. Arkadaslar hersey kendininzden asli bir seyi yapmak istiyorsaniz oturub beklemekdense bi yerden baslayacaksiniz karsiniza bir zaman koyun ve o zamana kadar islerinizi hal edin dil ögrenin para toplayin zaman yetisdimi gitme proseduru kolay. Uyari ( bir cok firma mar ve bir cogunada guveyin para hiylesi nasilki mesela green card basvuru formu bedava yapiliyor ama adamlar buyuk meblalar veriyor paranizi heba etmeyin ) gitmek isteyenlere tüm bilgilerimi bedava paylasa bilirim inanin cok yardimciniz olacak ve hic bir sirket araciligi olmadan rahat gide bilirsiniz. Benim isimi ve konumu sorursaniz yabancilarla ayni ortamda calisdim projelerde camplara katildim bircok konsolosluk gorevlileriyle tanisma sansim oldu yani bilgi bolugu var paylasirim bedava
Mrb.oraya gelebilmenin yollarını çok iyi biliyorum diyorsunuz.ben bir tavsiye istiyoru
Erdal bey siz ogrenci olarak gide bilirsiniz. Bircok şirketler varki bircok dil okulu kolej universitelerle anlasmalari var sadece komisyon oduyorsunuz ama islem yapacaq yeri iyi secmelisiniz sonrasi ise bankaya okula kayit yaptirdiginiz ayi size yetecek kadar para yatirmali bu para yoksa esden dostan yada araci sirketlere biraz para vererek hesabiniza buyuk miktarda para yatirdib dekondunu ala bilirsiniz , isminize yada ailenizin ismine kayitli deyerli esya ev araba mulk evraklari ve polisiyeden temizlik evragini almayi unutmayin viza almanizi kolaylasdirir. Yok sirkete komisyon odemeden bisey yapmak isterseniz ingilizcenizde varsa internetten ucuza okullar bula bilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken bir husus var sececeginiz okul bulundugu nuz eyalette kayit altinda calisan bir kurs okul kolej olmasi zorunda yoksa viza almanizda skinti yasata bilir. Yada isterseniz orada yasayan bir tanidiginiz yada tanidiginizin tanidigini filan bulursaniz o size davetiye yolaya bilir bu nasil oluyor derseniz orada şirket acmak cok kolay ve şirket acan şahis bulundugu ildeki kuruma giderek saati 5 dollara eleman ilanini verdiyini ve adam bulamadigini (nasilki kanada gibi yerde saati 5 dollara kimse calismaz ) ve kendi memleketinden 5 dollara calismayi kabul eden tanidiginin, birisinin oldugunu ve onun burda kalacak yerini ve sigortasini kendimce karsilayacagimi ikna ettikten sonra cok kolaylikla gide bilirsiniz nasilki bir cok insan bu yolla gidiyor. Insan olu isderse cok sey yapar sadece biraz qayret ve azim. Ve herkeze bi tafsiyem hemen hemen soyleyipde kuru kuru acele gitmekdense ( dil orda ogrenirim iside kolaylikla bulurum) kendinize 6 ayla 1 yila kadar sure bekleyn ve bu zaman yetisene kadar dil ogrenin ve bir beceri mesela berberlik ya makyaj vijazis ya ufak tefek ev tamiri isleri boya isi yada buyuk tamir arabalarinin kulanimi sertifikasiki bu islerde eleman herzaman araniyor ve iyi para kazaniliyor ve zaman yetisdimi hem biraz para toplamis olur paranizin uzerine atarsiniz ve dili ogrenmis olur ve yapa bileceginiz bi mesleyiniz olurki inanin yardiminiza dokunur
Benim ozel durumlarimi yazacagim uzun bir yazim olacak size. mail adresiniZe ozel olarak atsam daha uygun olacak. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Tesekkurler
merhabalar, yorumunuzu gördüm ve nasıl ulaşacağımı bilmediğim için email adresimi bırakmak istiyorum. sizin için sorun olmazsa bana ulaşmanız mümkün mü?
Transit vizeyle iltica eden varmı tesekurler
Merhabalar herkes birşeyler anlatıyor göçmenlik ve iltica ile ilgili ama kimse . Transit vize ile kanada dan başka ülkeye geçiş sırasında . Kanada ya havalimanında nasıl iltica edilir sorusuna cevap vermemiş .Bu konu ile ilgili web’te google de hiç bir bilgi yok . Biriside buna cevap versin gerçekten bilen varsa tabiii teşekkürler.
Surec cok basit isliyor; havaalanina vardiginizda pasaportunu yirtip en yakin polise gidip ‘ben vatansizim’ diyorsun. Onlarda seni hemen Kanada vatandasi yapiyolar.
Artik hersey siz dediginiz gibi kolay olmuyor. Eskiden vardi oyle seyler nasilki cok akinin bulundugu hiri hirsizida gidib pasaportunu yirtib kolayca alamanya ve diger avrupa ulkelerinde kamplara yerlesdiriliyorlar ve vatandasligini aliyolardu ama artik avrupa bile bunu yemezken kanada gibi ulke bunu yermi?!)
Merhabalar ben üniversite birinci sınıf öğrencisiyim. Biyoteknoloji okuyorum. Kanada’da biyoteknoloji bölümü okuma şansım varmı?
Merhaba Yunus bey. Evet sizin Kanada daBiyoteknoloji okuma şansiniz var. Siz hangi universitede okuyorsunuz? Eger Okuduğunuz Universitenin Kanadada anlasmali oldugu bir universite varsa değisim programindan yararlana bilirsiniz hatta burslu okuya bilirsiniz bu 1 ve 2 yil surecine kadar uzaya bilir eger kalan seneleride dönmeyip orda okumak isterseniz oda olur sadece artik burs almayacaksin kendi hesabina okuyacan. Yada baska programlarla 1 yillik gidib tecrube yapa bilirsin. Hatta senin icin arasdirma yaptim 11 tane orta ve iyi düzeyde Biyoteknoloji universiteleri buldum bulundugu ortam, konum, fiyatlrin farki kabul sistemi burs verip vermedikleri hepsi hakkinda bilmek istersen yardimci olurum universite listelerinide size yollarim burdan irtibat kura bilirsiniz bverdiyev@gmail.com
Merhaba
Oğlum üniversiteyi Kanada’da okumak istediğini söyledi.Kızım da liseyi orada okumak istiyor.Ev aldığımız taktirde oturma izni alabilir miyiz,eğitimden nasıl faydalanabiliriz?
Cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba Tuğba hanim. Evet siz Kanadada yatirim yaparak oturma izni ala bilirsiniz ama büyük miktarda paranizin olmasi gerek. Eger Kanada devletine yatirim yaparsaniz oturum sonrasinda da vatandaslik ala bilirisiniz.Bunun icin 400bin dollar yatirim yapmalisiniz ve bankanda büyük miktarda paran olmasi gerek. Kanada Dunyanin en buyuk 2ci ulkesi. Yasam sartlarinin cok yuksek derecede oldugu , suc oraninin en az seviyede olmasi ve Americayla komsu olmakla yanasi Americaya vizesiz gecmek hakki olan bi yer bu yuzden sartlari pahali ve biraz zor ola bilir. Kanada buyuk yer buyuk topraklari var 40000dollara bile ev ala bilir yada daha ucuza arsa ala bilirsiniz amma oturma izni arkasinca vatandaslik almak icin buyuk yatirim yapmaniz gerekir. Kaldiki okullarina cok ust derecede hatta bircok American vatandaslari bile statiklere baktikta Canadayi terci ediyor ve Americadan ucuz ve bunu nasil gore bilirsiniz eger ingilizce biliyorsaniz sadece dill okularina bile baksaniz 2 ulke arasindaki farki gore bilirsiniz. Eger yardim lazim olursa yardimci ola bilirim hangi eyaleti ucuz okul fiyatlari kac bulundugu yerin suc orani ne kadar yasam maliyeti ne kadar ve baska bilgileride paylasirim
bazılarınız yazıyı okumadan ezbere yorum yapmışınız,yazıda sorduğunuz sorulara cevaplar var,
Selam nasil siniz ben karzan Iraq liyim kanadaya gitmek istiyorum evliyim bir cocugum var kanadaya yaşamaya ve mutlu olmaya gitmek istiyorum aylece
Merhaba Karzan bey. Ilk once Kanada devleti gocmenlik web sitesini gozden gecirin. Oradan herzaman bas vuru yapa bilirsiniz. Eger orda tanidiginiz varsa o sizi davet ede bilir eger yoksa kendiniz bir vekil tutarak onun yardimiylada gocmenliye bas vura bilirsiniz iltica icin vekil size herturlu yardim eder. Bol sanslar.
Merhabalar. Ben Beden Eğitimi öğretmenlik ve Antrenörlük mezunuyum. Kanada da bu bölüm ile ilgili mastır yapabilir miyim? ingilizcem çok iyi değil. Ne kadarlık bi birikimim olması gerekiyor oraya gidebilmem için? Asıl amacım orda göçmenlik almak. Ablam da orda yaşıyor…
Merhaba Ceyda hanim. Eger ablanizla araniz iyiyse o size yardim ede bilir oraya gitmenize. Arasdirma yapiyorsaniz gideceginiz sehri secimini dogru yapmalisiniz mesela oyle sehirleri varki orada sadece fransizca konusuluyor eger fransizca bilmiyorsaniz is bulma sansiniz cok az mesela Montereal fransizca konusulan sehirlerden birisi. Fazla is avantajinin bol oldugu ingilizce konusulan yer isdiyorsansa Toronto canadanin 2 ci buyuk sehri ve 2 ci pahali sehri. Is avantajina gorede harika guzel bir kariyer yapa bilirsiniz ve kendinize uygun universitede bula bilirsiniz. Eger ufak ucuz bi sehir ariyorsaniz Victoria yi onerirm, universitelerde fazlasiyla bulunmakta. Ve gocmenlik alimi rakam filan sehirlerine gore degismekte ve en cok gocmen kabul eden sehirlerinden Manitoba ve Alberta sehirlerini tafsiye ederim. Bol sanslar.
Çılgın bilgi var yazıda. Çok teşekkür ederim gerçekten.. Biz de kendi göç hikayemizi anlatmaya çalışıyoruz. İlginizi çekerse:
http://livelovethank.com/category/kanada/
Yatirimci girisimci degilsen ve saglam bir paran yoksa gocmenligi anca is teklifi yoluyla alabilirsiniz. Bunun icinde profesyonel bir yardim almaniz gerekir. Ama maddi olarak saglam degilseniz cok ugrasmayin derim.
Yazı mükemmel. Epey bilgilendirici. Yalnız, benim kafama takılan birkaç şey var eğitim durumu ile ilgili.
1) Şu an üniversite 1.sınıf öğrencisiyim. Mezun olduğumda master/doktora yapmak için Kanada’daki üniversitelerden birine başvurduğumda süreç nasıl işliyor?
2)Öğrenciyken gitmem imkansız mı?
Merhaba Eray Bey, Temmuz 2015 sizin ile yapılan röportajı okudum. Ben ve eşim ülkenin stresli hali ve geleceği belirsiz durumu nedeniyle ikiz ve biri engelli olan kızlarımızın daha güvenli ve mutlu hayat sürebileceklerine inandığımız için Kanada ya göçmen olarak gitmek istiyoruz. Ben 49 yaşında ve Makine Mühendisiyim(1,5 yıl İngiltere de kaldım), Eşim 47 yaşında ve Hemşire. Kızlardan Elif engelli, Zeynep Lise 1 de okuyor. Bizi Kanada göçmenlik konusunda bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Ayrıca,mail adresim dur.
Konuşma Sonu
Bir mesaj yaz…
Merhaba arkadaşlar ben yıllardır araştırmalar yaptım insanca yaşamak için evet çok iyi bir ülke olduğunu söyledi arkadaşlar fakat bayanlar için iş sıkıntısı olduğunuda söylediler yıllardır uğraşıyorum gidemedim en son turist olarak gitmek istedim fakat amerikan vizesi olmamış bir kişiye hiç bir şekilde vize vermediğini söyledi turlar önce amerikan vizesi çünkü ne maddi şartlar ne manevi şartlar göçmen lik için uygun değil. Türkiye’de ingilizce ne kadar öğrenebilir ki hani mülakatta geçebilesiniz. Arkadaşlarım var fakat ben kendi çabamla gitmek istiyorum zaten bu zamanda kimseden bir şey beklememek lazım son zamanlarda giden varsa paylaşabilir mi acaba şimdiden teşekkür ederim
Arkadaşlar merhaba,ben fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü son sınıf öğrencisiyim.Yaşama için çok güzel bir ülke olduğundan bahsediliyor fakat insan tabi görmeden bilemiyor.Mezun olup oraya gitmem nasıl olur,nekadar zorluk çekerim,özel olarak ulaşabilecek bilgili biri varsa çok sevinirim
Selam Deniz,
Kanada’ya gidebillirsen ilk önce bir ziyaret etmekle başlayabilirsin. Kafanda soru işareti çok azılır bence. Ne kadar istediğine kolay karar verirsin sanki. Araştırmaya devam et tabi ama ya gidenlerle iletişime geç, ya da bir görmeyi dene derim naçizane.
Biz de kendi Kanada hikayemizi yazıyoruz, 6 ay önce eşim gitti Toronto’ya taşındı, umarım yakında ben de gideceğim. Yazılarımıza buradan bakabilirsin… Ya da soru sorabilirsin kafana takılan şeyleri..
http://livelovethank.com/kanadaya-goc/
Merhaba, bende fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü son sınıf öğrencisiyim, mezuniyet sonrası Kanada da çalışmak istiyorum. Eylül ayı gibi Toronto’da 6 aylık bir dil okulu planlıyorum hem gidip görmek hem de bilgi sahibi olabilmek için. Bu konu ile ilgili öğrendiklerinizi benimle de paylaşa bilirseniz çok sevinirim..
Merhaba Ben ankara’da yaşıyorum. Kimya meslek lisesi mezunuyum. Kimya Teknisyeni olarak uzn yıllardır kamuda çalışıyorum. Sosyal hizmetler önlisans bitirdim. Tayland’da Profesyonel Masaj eğitimleri aldım. Tayland Sağlık bakanlığından onaylı 3 diplomam var. Eşim Balerin, 2 çocuğumuz var. İngilizcem iyi Kurslara gittim ve başarıylabitirdim. IELTS’den 7.0 aldım. Acaba başvurmak için nasıl bir yol izlemeliyim. Şansım olabilir mi?
merhaba,ben hemşireyim ve kanada da mesleğimi icra ederek yaşamak istiyorum bu konuda nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda beni bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler:)
Merhaba ben büyük baş hayvan sagim sistemleri ve tavuk kümes ekipmanlari satan bir firmada elektrik tek. Olarak calismaktayim orada elektrik teknisyeni veya sagim sistemleri üzerine ciftlikte calisma imkanim ve getirisi neler olabilir is bulma sıkıntısını ne zorlukta cekerim. Yardimlarinizi beklerim. Tesekkurler.
Ya inanmiyorum size o kadar guzel ulkemiz varki cok sanslisiniz cok zor emin olun hayat kanadada hemde cok ben cok pismanim evet kanadada yasiyorum evet maddi durumum cok iyi cocuklarim cok iyi okullarda inglizce ve fransizca okuyor Eşim okadar calisiyorki yuzunu ancak 1 saat gorebiliyor veriyo ama cok seyde aliyor malesef ama en zoruda vatana olan ozlem geriside yalan
kanada nın yazısından sonra herkes gitmekten tırstı sanırım ben de açıkcası şüpheye düştüm bizim ülkemiz gerçekten güzel tek sıkıntı yaşam şartları ekmek parası o yüzden gitmeyi düşünüyorum doğru dürüst bişey de okumadım işletme aöf den bitirdim siz düşünün 🙂 Acil durum ve Afet yönetimi okumayı düşünüyorum faydası olmaz ama yine de okucağım kız arkadaşım oraya geçecek 1 yıl içinde
Merhaba. Ben çalışma psikolojisi alanında çalışan bir yardımcı doçentim. Eşimse uzmanlığını tamamlamış bir tıp doktoru ve o da yardımcı doçent. Kanada’ya göçmenlik ve çalışma başvurusu açısından diplomalarımızın denkliği olmadığını öğrendim. Gerçekten bu doğru mu? Yani oraya gidip başka bir iş mi aramalıyım? Bilgisi olan veya yardım edebilecek birisi var mı?
merhabalar
ben lisans mezunu hemşireyim 3 yıllık da çalışma deneyimim mevcut
Kanada’ya yerleşip mesleğimi yapmak istiyorum
sanırım RN sertifikası almam gerekiyormuş
meslek sınavına girmem gerekiyormuş
yabancı dil olarak ingilizcem var onu da toefl ile belgelemem gerekiyormuş
Fakat Kanada’ya bir göçmen olarak nasıl başvurabilirim?? nasıl çalışma izni alabilirim?? hiç bir bilgim yok maalesef. ayrıca hemşirelik iş ilanlarına baktım da saatlik 40-50 canada doları diyor aylık 9 bin – 10 bin canada doları diyor. acaba bu ücretlerle geçinebilir miyim?? bunlar brüt ücret midir?? net ne kadar olur??
ve ülkenin en sıcak şehri neresi?? Türkiye’de güneyde yaşadığım için soğuğa pek alışkın değilim de.. gerçi Kanada’da marketler kafeler gayet sıcakmış sanırım.. Ottowa?? Toronto?? Vancouver?? Yaşam şartları nasıl ??? hangisi daha uygun ve ucuz ?? Kanada’nın çok pahalı olduğunu söylüyorlar.. teşekkür ederim.. iyi günler.. teşekkürler…
Merhabalar. Ben şuan daha 20 yaşın da okul okumamiş ama tekrar akşam lisesine başlamış bir lise 2. Sinif oğrencisiyim. Şuan da istanbul da bir film, dizi yapımcısının asistanıyım. Kanadaya film dizi eğitimi için 2, 3 veya 4 yıl eğitim almak amacı ile gitmek istiyorum. Şuan dil seviyem çok çok kötü, maddi seviyem dil seviyem den daha da kötü. Öğrenmek istediğim maddiyatı ayarlayıp ora da bir dil kursuna yazılıp buradan dil amacı ile gelebilirmiyim (vizenin de daha rahat çıkabileceğini düşünüyorum) ve geldiğim zaman da nasil hayatımı idame ettirebilirim. Geçmişim’de bulgaristan hollanda türkiye de çeşitli ticaretler yaptım bunun yanı sıra vize geçmişlerim çok temiz. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
Merhabalar,
Eczacılık son sınıf öğrencisiyim.Yıllardır İngilizce,İspanyolca başta olmak üzere 4 farklı dilde özel lisan dersi vermekteyim.Paradan yana da sıkıntım yok.Lakin araştırmalarım sonucunda gerek mesleğimin nitelikli iş grubunda yer alması gerek yurt dışında bulunma ki uzun zaman Amerikada kalma imkanım oldu.
Yani ingilizcem de fena değil,dil derdim de yok.
Lakin nasıl yabancı ülke vatandaşı olunur bu konu hakkında hiçbir fikrim yok.
Bu konuda aydınlatacak arkadaşa da saygın ve vefa borcum olur.
mail adresim : pharmaorg45@gmail.com
SAYGILARIMLA DOSTLAR…. ?
Merhaba,
Esim makine muhendisi iyi derecede ingilizcesi var, Yildiz yuksek lisans mezunu, 8 yildir yurtdisinda calisiyor. Ben Ulusalarasi iliskiler mezunuyum 8 yıldır tercumanlik yapiyorum ileri drrecede ingilizce ve rusca biliyorum, kanadaya gocmenlik basvurusunda bul7nmak istiyoruz, sizce değer mi ve iyi bir maaşa is bulma sansimiz varmi?
Meb güzel yazı olmuş tebrikler. Bende yurt dışına gitmek istiyorum önce dil okulu sonra unv. Felan ama orada kalmak istiyorum. 12 aylik bir dil okulundan sonra orda kalmam mümkün mu. Gocmen olarak veya çalışma izni almam. Ufak tefek bi iş olur. Bu aralar o kadar kötü durudayimda turist vizesi alip orada yırtmayı bile düşündüm böyle bir ihtimal de sizce durumum ne olur..
Ben lisans mezunu hemşireyim.50 yaşındayım.Kanadada yaşamak istiyorum.
Dil ve okul için kanadaya gelip hemşirelik denkliğini almak için ne yapmam lazım.
Hem çalışıp hemde okumak mümkünmü.
gıda mühendisi gıda teknikeriyim. yaklasık 2 yıldır özel sektörde calısmaktayım. kanada ya yerleşip dilimi geliştirip mesleğimi orta yapmak istiyorum. dil kursu veya göçmenlik hangisinin başvurusu daha mantıklı ve hangi yoldan gideceğimi tam olarak bilmiyorum. bilgi yardımlarınız için.. ::
ibrahimkrcc@gmail.com
12 yıl Kanada’da yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim: Kanada bir göçmen olarak yaşanacak en iyi ülkelerden biri, ama bu demek değildir ki seni kırmızı halı serip bekliyor! Kariyer açısından hayat Türkiye’de bıraktığın yerden başlamıyor, pek çok sektörde maaşlar Türkiye’ye göre çok düşük. Ama sosyal güvence, eğitim sistemi dediğinizde de Kanada’nın üstüne ülke tanımam!