Küba seyahati ile ilgili yüzlerce güzel şey yazabilir, Küba’yı size saatlerce övebiliriz. Ne olursa olsun, Havana’da karakollara ve hatta hastanelere düşmüş bile olsak biz bu Küba’yı kontrolsüzce seviyoruz arkadaşım. (niye atarlandık biz de bilmiyoruz) Ancak yine de realist yaklaşımımızdan ödün vermeyerek bir gerçeği itiraf etmek durumundayız: Bireysel Küba seyahati planlamak gerçekten bayağı alengirli bir iş. Kesinlikle olmayacak iş demiyoruz, aslanız, 10 kaplan gücündeyiz, herhalde halledebiliriz, ancak diğer seyahatlerinize kıyasla biraz daha çaba göstermeyi göze almanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Peki neden böyle düşünüyoruz, daha yepyeni bir Küba seyahati planlamış insanlar olarak önce onu açıklayalım. Küba seyahati planlarken öncelikli sorununuz Küba ile iletişim kurmak olacak. Yani? Yani şöyle ki, gerek saat farkı, gerek Küba’daki internet aksaklıkları, gerekse Kübalıların sülalelerinin rahat olması sebebiyle iletişim sürekli olarak sorunlu bir şekilde ilerliyor. Diyelim ki bir otel ayarladınız, 3 gün sonra cevap veriyorlar. Velev ki bir yere rezervasyon yaptınız, o Kübalı arkadaşın paşa gönlü devreye giriyor ve şayet o gün canı istiyorsa size cevap veriyor. Bu iş böyle, bunu kabullenmek zorundasınız. İkinci temel sorun ise Kübalı birçok işletmenin herhangi bir web sitesinin olmaması. Yani normalde seyahatlerinizde internetten otelinizde kullanmak istediğiniz tuvalet kağıdını bile (abartmayı severiz) ayarlayabiliyorken söz konusu Küba seyahati oldu mu o işler öyle olmuyor canısı. Tamam, gerilmek yok, bunların hepsini çözebiliriz, beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır……. BEKLE BİZİ KÜBA, GELİYORUZ.
Başlamadan gelen işe yarar not: Küba seyahati ile ilgili biiiir sürü yazı yazdığımız için şayet Küba seyahatine çıkacaksanız bayağı işinize yarayacak şeyler var, buraya bırakalım.
*Küba’da Kalınacak Yer Nasıl Ayarlanır?
*Küba’da İnternet Meselesi
*Küba Vizesi Nasıl Alınır?
*Küba Gezi Rehberi: 4 Şehir, 4 Mutlu Gün
*Havana Gezi Rehberi
*Küba Romu ve Kokteylleri Dosyası
Küba Vizesi Nasıl Alınır?
Şimdiiiii, diyoruz ki adım adım ilerleyelim. Kafaya koydunuz, Küba seyahati planı kafanızda kesin gibi, ancak ilk olarak önünüzde bir Küba vizesi engeli var. Evet Küba Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. Ancak bu Küba seyahati planlamanın en kolay kısmı. Küba vizesi almak hiç de zor değil, hatta Küba seyahati planlaması genelinde en kolay üstesinden geleceğiniz konu olduğunu bile söyleyebiliriz. Eğer Pablo Escobar’ın yeğeni falan değilseniz muhtemelen hayatınızda en hızlı şekilde aldığınız vize Küba vizesi olacak. Dolayısıyla içiniz rahat olsun, biz bunun için üşenmeyip Küba vizesi almak üzerine işinize yarayabilecek tüm bilgileri kapsayan bir yazı yazdık ve Küba vizesini nasıl aldığımızı anlattık. Küba vizesi yazımıza şuradan bakabilirsiniz.
Küba Uçak Bileti İşini Ne Yapalım?
Geldik Küba seyahati planlamanın ikinci aşamasına. Küba’ya yürüyerek gitmeyeceğinize göre bu noktada Küba’ya ulaşım meselesini de çözmemiz gerekiyor. Bunun için birkaç farklı seçeneğiniz var. En garanti ve uğraştırmayan yöntem THY’nin direkt uçuşu ile Havana’ya uçmak. Kafanızı karıştıracak hiçbir konu yok, bileti alıyor, uçağa biniyor, Havana’ya gidiyorsunuz. End of story. Ancak bütçenizi biraz daha hafifletmek isterseniz biz üşenmeyip bir kıyaslama içine girdik ve AirFrance, KLM gibi firmaların aktarmalı uçuşlarının daha ucuza geldiğini fark ettik. Dolayısıyla ikinci ve büyük ihtimalle THY Havana uçuşlarına kıyasla daha uygun fiyatlı olacak Küba uçuşu alternatifiniz aktarmalı uçuşları değerlendirmek. Aktarmalı uçuş çileli bir işmiş gibi görünse de öyle düşünmeyin. Örneğin biz bir önceki Küba uçuşumuzda AirFrance’ın Paris aktarmalı uçuşu ile Havana’ya gittik ve Schengen vizemiz olduğu için dönüş yolunda birkaç saat boşluğumuz olunca birkaç saat Paris’de takıldık, pek de güzel oldu.
*Hazır oralara kadar uçmuşken Küba seyahati işini bir başka gezi ile birleştireyim, hatta komünizm ile kapitalizm arası inanılmaz bir geçiş yaparak bünyemin kafasını karıştırayım diyorsanız belki aklınızdan Amerika ve Küba gezisini birleştirmek geçmiş olabilir. DURUN. Bunun için şunu bilmeniz gerekiyor, her ne kadar basında Küba – Amerika ilişkileri normalleşmiş, Obama abimiz her şeyi halletmiş, dostluk rüzgarları esiyor gibi falan görünse de aslında işler tahmin ettiğinizden daha karmaşık bir durumda. Evet Amerika – Küba arası uçuşlar yapılıyor, ancak her iki ülkede birbirine hala sıkıntı çıkarıyor. Küba’ya gittiğinizde artık Amerikalıların Küba’da cirit attığını, binlerce Amerikalı turist olduğunu göreceksiniz ancak bu hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. Yani katı bir tutum sergilenmediği için var olan bir açıktan faydalanıldığını söyleyebiliriz, ilişkilerin normalleştiğine ve Amerika – Küba arası turistik ziyaretlerin normale döndüğüne dair resmi bir durum söz konusu değil. Özellikle Küba’dan Amerika’ya geçiş konusunda Amerika’nın tutumu bayağı belirsiz, neyle karşılaşabileceğiniz pek belli olmuyor. Eğer Amerika – Küba arası geçiş yapmakta ısrarcıysanız Amerikalıların kullandığı Meksika aktarmalı uçuş tekniğini kullanmanız daha mantıklı olabilir. Yani direkt Küba’dan Amerika’ya ya da Amerika’da Küba’ya uçmak yerine Meksika’yı bir geçiş noktası olarak kullanmanızdan söz ediyoruz.
Küba’da Ne Kadar Kalınır?
İşte bu gerçekten cevabı net olarak verilebilecek bir soru değil, çünkü tamamen nasıl bir Küba seyahati planlamak istediğinizle alakalı. Bu noktada size söyleyebileceğimiz en önemli şey, Küba seyahatinizin diğer geziler gibi olmaması gerektiği. Yani turistik yerleri gördüm, Hemingway’in gittiği barda içki içtim, bilmemne’nin rooftop’ına çıktım, e Devrim Meydanı’nında yumruğumu havaya kaldırıp fotoğraf da çektirdim, tamam bu Küba dosyasını kapatıyorum diyemezsiniz. Küba’yı gerçekten tanımak istiyorsanız turistik noktaların dışına çıkmalı, insanlarla konuşmalı, ara sokaklara dalmalı, başka şehirlere geçmelisiniz. Zaten bu noktada da biz devreye giriyoruz, bu koskoca Küba yazılarının hepsi bunları nasıl yapabileceğinizi çözebilmeniz adına yazılıyor. Yani Küba’da ne kadar kalınır sorusunun cevabının ucu açık. Eğer böyle bir deneyim yaşamak değil hakikaten turistik bir gezi geçirmek istiyorsanız Havana’da 3-4 gün turistik anlamda şehri tanımak için gayet yeterli. Diğer şehirler ise çoğunlukla küçük ve turistik açıdan çok fazla şey içermediği için birçok noktada 1-2 gün kalmak, hatta yer yer geçerken birkaç saat uğramak yeterli olacaktır. Küba’nın en turistik şehirleri için kaba taslak bir ne kadar kalınır hesaplaması isterseniz Trinidad, Varadero (çünkü kendinizi plajlara atacaksınız) Santiago de Cuba ve Pinar del Rio (yalnızca Vinales değil) için 2 gün, geri kalan Santa Clara, Cienfuegos gibi yerler için 1 gün, hatta saatler yeterli olabilir. Tabii ki tüm bu bilgiler yalnızca turistik, hızlandırılmış bir gezi için geçerli, tekrar vurgulayalım.
Küba Güvenli Bir Ülke Mi?
Küba seyahati planlayanları rahatlatacak net, tartışmaya kapalı ve son derece samimi bir cevap verelim: Evet, Küba güvenli. Şu ana gittiğiniz birçok şehirden, birçok ülkeden çok daha düşük bir suç oranına sahip olduğu gibi iddialı bir cümle bile kurabiliriz. Silahlı saldırı denilen şeyin ne demek olduğunu bile bilmeyen insanlardan bahsediyoruz, onlar bizden korksa yeridir asdfs. Ancak tabii ki cüzdanınızı bir parka bırakıp gidin de demiyoruz, o kadar da değil, yavaş. Evet kapkaç falan filan buralara henüz uğramamış şeyler ama, küçük çaplı hırsızlıklar yaşanabiliyor, her ülkede olduğu gibi burada da turistler bir tık daha dikkatli davranabilir, coşmayın.
Küba’da Konaklama Meselesi Nasıl Planlanır?
Bakın Küba seyahati planlarken bu noktada pes etmezseniz daha da pes etmezsiniz. Bizim en bunaltılı bulduğumuz kısım konaklama işini planlamaktı. Küba’da konaklamak için birkaç seçeneğiniz var, bunları detaylı açıklamamız işinize yarayacaktır diye üşenmeyip Küba’da konaklama ile ilgili ayrı bir içerik hazırladık. Orada Küba’da lokallerin evinde kalma, Küba’da otel ayarlama ve bunlarla ilgili dikkat etmeniz gereken her türlü detay mevcut. Dikkat etmeniz gereken pek çok detay olduğu için bizce hakikaten Küba’ya gitmek gibi bir planınız varsa Küba’da konaklama yazısı sizin için bayağı önem taşıyor, onu da ekleyelim.
Küba İçinde Ulaşım
Geldik Küba seyahati ile ilgili bir diğer can alıcı noktaya: Küba seyahati boyunca bir yerden bir yere ulaşmak! Eğer Havana içindeyseniz aslında bu konu çok da büyük dert değil, çünkü taksi, Coco Taxi, otobüs falan gibi bir sürü seçeneğiniz var. Zaten Havana’nın merkezinde vakit geçiriyorsanız bir sürü yere yürüyerek ulaşmanız şehri doğru düzgün keşfedebilmeniz açısından sizin açınızdan en doğrusu olacak. Asıl mesele Havana dışına çıkma kararı alınca başlıyor. Biz yine de hem Havana içinde ulaşım için, hem de Küba seyahati genelinde bir şehirden başka bir şehre geçişleriniz için gerekli bilgileri aşağı yığalım, siz seç beğen al yaparsınız.
*Havana genelinde bol bol yürüyecek olsanız da arada bir özellikle Vedado, Miramar gibi bölgelere taşacaksanız taksi kullanma ihtiyacı duyacaksınız. Bu noktada eğer şu yazıyı okumasaydınız bile kendi kendinize şu tespitte bulunacaktınız: Taksiciler nereye gitmeye çalışırsanız çalışın size 15 CUC cevabını veriyor. Şöyle düşünün. Abi Taksim’den Kadıköy’e gideceğim ne kadar tutar diyorsunuz, 15 diyor. Ertesi gün Taksim’den Nişantaşı’na gitmek istiyorsunuz, yine 15 diyor. Ulan dün 15’e Kadıköy’e gittim diyorsunuz, he tamam iyi 10 yeter o zaman diyor. 10 çok diyorsunuz, iyi tamam tamam 8 diyor sdfsd. Yani dememiz o ki, ne yapın ne edin taksicilerle pazarlık yapın ve bunu taksiye binmeden önce yapın.
*Gerek Havana, gerek Küba genelinde otobüs kullanımı son derece yaygın. Ancak neredeyse günün her saatinde cama yapışıp hiç tanımadığınız insanlarla kontrolünüz dışında gerçek bir samimiyet kurduğunuz kalabalık durumundaki otobüslerden bahsediyoruz. İşin kötü tarafı klima ya da işe yarar bir havalandırma da söz konusu değil, 5 dakikada İsmail Türüt gibi terliyorsunuz. Yani özetle “Küba’da otobüs deneyimi macerası” istemiyorsanız bizce otobüse bineceğinize yürüyerek gidin de en azından şehrin birkaç sokağını daha görün, hem de spor yapmış olursunuz. Kimse kusura bakmasın, prenseslikse prenseslik, o sıcakta o otobüslere binmek pek mantıklı değil.
*O gördüğünüz dünyalar güzeli klasik arabalar var ya, onlar bizim için çok çılgın olabilirler ama, aslında onlarda bildiğimiz taksi olarak kullanılıyorlar. Bunların bazıları o taksileri özellikli bulan hevesli turistler olduklarınızı bildikleri için sizden diğer sıradan taksilere göre daha fazla para isteyebiliyor. Ancak daha turistik noktalar dışındaki yerler de o Retro arabalar da tıpkı diğerleri gibi aynı ücreti istiyor. Dolayısıyla durduk yere onlar daha pahalıdır diye binmemeye çalışmayın, hayatınızda kaç kere o arabalara bineceksiniz canım allah allah.
*Yukarıda bahsettiğimiz klasik Amerikan arabalarıyla ilgili ücretlerin yükseldiği tek istisnai durum bu araçlarla Küba turuna çıkmak. Bu Klasik arabayla Havana turu Küba’nın en klasik turistik aktivitelerinden biri. Genellikle 1 saat için 25 CUC gibi bir fiyat çekiyorlar ancak süreyi biraz daha azaltacak olursanız ve azcık da pazarlık yaparsanız 18 CUC gibi bir şeylere düşebiliyorlar. Ya da biz çok mu çingenelik yaptık bilemiyoruz. Neyse. Deneyin işte.
*Taksilerle ilgili bilmeniz gereken son detay: Eğer herhangi bir yere yetişmek konusunda aceleniz varsa, havaalanına geç kalıyorsanız falan sakın taksi çağırıp beklemeye çalışmayın. Hep söyledik, hep söyleyeceğiz, bu Kübalıların sülalesi rahat arkadaşlar. Taksi çağırıyorsun en erken 20 dakika sonra geliyor. Yürüyerek gitseniz daha kısa sürer resmen. Siz siz olun, Küba’da taksi çağırdığınız takdirde hızlı gelmesini beklemeyin.
*Peki Küba seyahati boyunca araba kiralamak mümkün mü? Evet mümkün, ama doğruyu söyleyelim, en azından bizim popomuz (bizim orada göte göt demiyorlar) yemedi. Aslına bakarsanız yollar çok da vahim durumda bile değildi, üstelik birçok markanın yeni arabaları da var, öyle filmlerdeki gibi eski arabalardan da kiralamanız gerekmiyor ama, yine de yemedi. Neden diyeceksiniz, çünkü Küba. Neyin ne olacağı belli olmaz. He siz bize bakmayın, bir arkadaşımız kiralayıp Küba’nın bir sürü şehrine gitti ama, bizim yemedi işte. Şayet Küba’da araba kiralamak isterseniz Rex Car Rental’ın bu konuda en güvenilir olduğunu söylediler, direkt ona bakabilirsiniz.
-Sizin yemediyse bizim de yemez, komik bir şey varsa söyleyin beraber gülelim, biz de araba kiralamayacağız diyorsanız o zaman kaldınız otobüslere ve Viazul’a. Viazul ile Küba’nın birçok noktasına ulaşabilmeniz mümkün. Trinidad, Varadero, Santiago de Cuba, Vinales, allah ne verdiyse hepsine ulaşabiliyorsunuz. Üstelik merak etmeyin, bu otobüsler şehir içindeki otobüsler gibi değil. Klimali mlimali, gayet düzgün otobüsler. Tek sorunları saat konusunda kafalarına göre hareket ediyor olmaları sdfsd. Yani 15:00’te kalkacak bir otobüs 16:50’de kalkabilir ve bu durum son derece normalmiş gibi davranabilirler, çünkü Küba, yapacak bir şey yok…….
-Eğer tüm bunlar sizi gerdiyse ve “ay İsmet ben bu işin üstesinden gelemeyeceğim galiba panik atak geçiriyorum” diyorsanız öncelikle tam bir şehirlisiniz. Kendinize gelin, siz aslansınız kaplansınız, neden üstesinden gelemeyecekmişsiniz? Neyse, neticede onun da çözümü var, Cuba Travel Network. Bu site yalnızca Küba’da gezi planlamak üzerine kurulu olduğu için oradaki birçok firma ile de anlaşmalılar. Örneğin Vinales’e günübirlik gitmek istiyorsunuz ve Viazul’un salakça otobüs saatlerinden ötürü bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız Cuba Travel Network aracılığıyla günübirlik turlara katılabilirsiniz. Tabii ki kendiniz gezmek bir başka ancak hiç görememekten iyidir değil mi?
Küba Seyahati Bütçesi ve Küba Para Birimi Karmaşası
Küba seyahati planlayanların üstüne kabus gibi çökmeye hazırız. Bu işten bizi sorumlu tutarsınız diye bunu sonlara bıraktık, çünkü Küba gerçekten ucuz bir ülke değil. Evet, UCUZ DEĞİL. Görüntüsünden ötürü mü, civar ülkelerden ötürü mi bilmiyoruz ama insanlar Küba’yı ucuz zannediyor, sonra gidince havale geçiriyorlar. Allahtan siz bizi buldunuz da orada şoka uğramayacaksınız…….
–Bilmeniz gereken en önemli konu, Küba’da 2 para birimi olduğu. Bunlardan birisi CUP, diğeri ise CUC. CUP dediğimiz şey yerlilerin kullandığı, CUC dediğimiz ise değer olarak dolara eş olan ve turistlerin kullandığı para birimi. Bu demek değil ki CUP’u kullanamazsınız, ancak CUP, CUC’a kıyasla çok daha düşük bir değere sahip. (CUC, CUP’tan 25 kat daha değerli desek yeterli olur herhalde) Zaten CUP’a ihtiyacınızın olacağı sayılı anlar olacaktır. Onlar da çok lokal yerlerden alışveriş yapmanız, ne bilelim manavdan 1 muz almanız falan gibi durumlar. Çünkü siz CUC verince adam size diyecek ki kardeş bende bu paranın üstünü verecek kadar para yok, ne yaptın sen…….Bu gibi anlar haricinde bizce CUP’a ihtiyaç duyacağınızı pek sanmıyoruz.
-Para bozdurmanız gerektiği zaman diğer ülkelerde olduğu gibi aman havaalanında bozdurmayayım kazıklanırım, vay efendim şu meydanda daha farklı kur uygulanıyor paniği falan yaşamanıza gerek yok, her yerde aynı, çünkü bu da devlet kontrolünde. Eğer para bozduracak yer bulamadıysanız direkt bankalara yönelebilirsiniz. Örneğin Havana’da para bozduracaksanız Banco de Credito y Comercio’da bu işi çözebilirsiniz.
-Yanınızda dolar değil Euro götürün. Dolara çok daha fazla komisyon uygulanıyor, içiniz acır………
-Küba seyahati boyunca yanınızda nakit para bulundurmak durumundasınız, başka çareniz yok. Çoğu yerde kredi kartı geçmediğini göreceksiniz.
Küba’da İnternet Kullanımı
Birçok kişi Küba’da internet var mı yok mu diye şüphe ede dursun, biz Küba’dan türlü türlü story paylaştık, fotoğraflara boğduk, ortamı şenlendirdik. E nasıl? Çünkü Küba’da internet gayet de var efenim. Fakat bizim alıştığımız bir şekilde olmadığı gibi, turistlere farklı, lokallere farklı bir muamele söz konusu. Ancak bu derin ve ucu bucağı olmayan bir konu olduğu için biz üşenmedik, Küba’da internet nasıl kullanılır, ne durumdadır, Küba’nın yerlisi internete erişebiliyor mu gibi türlü türlü detayı kapsayan bir yazı yazdık. Küba’da internet yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Küba’da Sağlık
Biliyoruz, özellikle KÜBA KANSERE TEDAVİ BULDU diye bas bas bağıran haberlerden sonra hiçbir ülkede merak etmediğiniz kadar Küba’daki sağlık meselesini merak ediyorsunuz. Küba kansere gerçekten çare buldu mu bilmiyoruz, ancak Küba’nın sağlık konusunda almış yürümüş bir ülke olduğu kesin. Dünyadaki birçok ülkeye doktor ve hemşire gönderen, her vatandaşın sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlandığı, sağlık konusunda birçok açıdan örnek gösterilen bir ülkeden bahsediyoruz. Dolayısıyla Küba’da herhangi bir sağlık problemi yaşarsanız da panik olmanıza gerek yok, hatta hastalanacak en iyi yeri buldunuz bile diyebiliriz.
-Umarız Küba seyahati boyunca bu bilgilere ihtiyaç duymazsınız, ancak biz yine de söyleyelim. Havana’da başınıza bir iş gelecek olursa gitmeniz gereken hastanenin adı Cira Garcia Clinic. Burası turistlere ve yabancılara hizmet veren bir klinik. Çoğu kişi İngilizce konuşuyor ve derdinizi rahatlıkla anlatabiliyorsunuz. Ayrıca Küba’da turist olduğunuz için her önünüze gelen eczaneden bir şeyler alamıyorsunuz. Bu noktada da yine imdadınıza Cira Garcia’nın içindeki eczane yetişiyor, oradan bu gibi ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz.
-Biz gitmeden önce herkesin sürekli bahsettiği ve almadan dönmeyin, yüzünüz bebek poposu gibi olacak falan diye övdüğü bir krem vardı: Alicia. Yaşlanma ve kırışıklık karşıtı kremler içinde bir efsane olduğu söyleniyor, biz almadık, ancak konuya ilginiz varsa aklınızda bulunsun.
Küba Seyahati Öncesi Bilmeniz Gereken Birkaç Önemli Detay
–Küba ile Türkiye arasındaki tam 7 saat fark var. Türkiye Küba’dan 7 saat ileride. Sevgilinizi geride bırakmak için güzel bir fırsat……….. (yuva yıkan OitheBlog)
-Biz oradayken “ay ben hiç İspanyolca bilmiyorum nasıl olur Küba’ya gitsem” gibi sorular soranlar çok oldu. Hiçbir şey bilmeseniz de bir şekilde idare edebileceğinizin garantisini veriyoruz ancak yine de az biraz bilirseniz katkısı olduğu bir gerçek. Örneğin biz pasaportumuzu kaybetme olayı yaşadığımızda o dandik İspanyolca bilgimiz bile o kadar işe yaradı ki, bir noktada GRACIAS JESUS diye bağıracaktık. (i-i-i İspanyolca şovvvv)
-Priz girişlerimiz farklı, ona göre adaptör almayı unutmayın. Bazı otellerde bizimkine uygunu da çıkabiliyor ama belli olmuyor o işler, siz ne olur ne olmaz önlem alıp gidin.
-Küba’da konaklama yazısında söz etmiştik, burada da es geçmeyelim. Küba genelinde bazı hijyen ürünlerinde eksiklikler var. Tuvaletlerde peçete, sabun vb. şeyler bulamamak gibi sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Bu sebeple yanınıza bu gibi şeyler almanız bayağı büyük bir kurtarıcı olabiliyor, bu da yazıyı sonuna kadar okuyanlara bonus olsun……….
-İlginç bir şekilde Küba genelinde çok sivrisinek yok. Ancak Küba seyahati boyunca diğer bir takım sinekler musallat olup ağzınızı yüzünüzü şişirecek kadar ısırabiliyor. (küfür etmemek için kendimizi zor tuttuğumuz anlar) O yüzden sineklerden korunmak için allah ne verdiyse bavula.