Madem bu göç etme meselelerine girdik, yurtdışına göç etme rehberinden tutun, Kanada’da, Avustralya’da, Dubai’de hatta Uruguay’da yaşama kadar uzandık, bu işi tam yapalım dedik. Bu sefer konumuz Yeni Zelanda’ya göçmenlik! Şanslıyız ki Sevgi Hanım gibi biri ile tanıştık ve bize her şeyi o kadar güzel bir biçimde açıkladı ki neredeyse kafamızda hiçbir soru işareti kalmadı desek yeridir. Arada Yeni Zelanda göçmenlik konularına dalıp işin içinden çıkamayan, Yeni Zelanda’nın yaşam koşullarını merak edenler varsa onlar için çok faydalı bir röportaj oldu diye düşünüyoruz. İyi okumalar!
Avrupa’nın çeşitli ülkelerine, Avustralya’ya, Kanada’ya hatta Amerika’ya yerleşen kişilerle karşılaşmak gayet olası. Özellikle son dönemlerde… Fakat Yeni Zelanda öyle mi! İnsanların seyahat etmek için bile uzuun bir düşünce sürecinden geçmesine sebep olan, “dünyanın bir diğer ucu” şeklinde nitelendirilebilecek bir yere yerleşmişsiniz. Nereden çıktı bu fikir?
Sevgi İkinci – Ne ilginç geliyor şimdi Yeni Zelanda’nın bu kadar uzak görülmesi… 🙂 Tamam Yeni Zelanda Türkiye’ye en uzak ülke olabilir ama Avustralya’dan uçakla sadece 3,5 saat ötede. Avustralya bu kadar kabul görmüşken Yeni Zelanda hep uzak. Bu ülkeyi çok bilmiyor olmamız uzaklık algımızı mı etkiliyor acaba diye düşünüyorum.
Buraya gelmemiz hadi gel Yeni Zelanda’ya yerleşelim şeklinde olmadı aslında. Sevgili arkadaşım Demet’le (Demet Bulca) hem hayatımızı değiştirelim hem de İngilizcemizi geliştirelim diye ülke araştırmaya başladık bundan yaklaşık 6,5 yıl önce. Daha çok da iklimi nedeniyle Avustralya’da karar kıldık ama baktık ki bütçemiz Avustralya için biraz dar. Ne yapalım diye düşünürken Yeni Zelanda’nın koşulları da benzer neden orası olmasın fikri ile Yeni Zelanda’yı araştırmaya başladık. Baktık ki aradığımız herşey bu ülkede mevcut. E hadi o zaman dedik hadi Yeni Zelanda’ya gidelim. Böylece öğrenci vizesi ile dil eğitimi almak üzere geldik.
Peki Yeni Zelanda göçmenlik koşulları konusunda herhangi bir fikriniz var mıydı ya da ülkeyi daha önce ziyaret etme fırsatınız olmuş muydu? Nasıl bir beklenti ile gittiniz?
SI – Hiçbir fikrim yoktu. Amacım İngilizce öğrenmek, eğer bir iş bulursam da belki bir kaç sene yaşamaktı. Buraları bu kadar seveceğimi tahmin etmemiştim.
Bize Yeni Zelanda’ya yerleşme ve Yeni Zelanda’ya göç etme süreciniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Örneğin oturma izni alabilmek için ve sonrasında vatandaşlık için ne gibi süreçlerden geçmek gerekiyor, süreç nasıl işliyor? Bunlar zorlu süreçler mi?
SI – Öğrenciyken mutfağında çalıştığım kafe zincirinin ofisinde iş bulunca önce çalışma vizesi ardında da bu ülkede oturum aldım. Göçmenlik süreci oldukça zorlu diyebilirim. Oturum aldıktan beş yıl sonra vatandaşlık için başvuru yapabiliyorsunuz. Öncelikli olarak oturum almak gerekli. Oturum almanın da çeşitli yolları var, bunlar immigration.govt.nz adresinde detaylandırılmış durumda. Kabaca özetlemek istersek; oturum başvurusu yapabilmek üzere bir puanlama sistemi kurulmuş. Buna göre eğer 160 ve üzeri puanınız varsa ve İngilizce seviyenizi IELTS puanı ile (General English – 6,5 over all skor) gösterebiliyorsanız oturum başvurusu yapabiliyorsunuz. Yaşınız, eğitiminiz, mesleğiniz ve eğer Yeni Zelanda’da bir iş bulmuşsanız iş akdiniz size puan getiren faktörler. Her yıl ülkede ihtiyaç olan mesleklerle ilgili listeler yayınlanıyor. Eğer bu mesleklerden birine tecrübe yoluyla sahip ya da o alanda eğitimli iseniz bu size puan getiren bir unsur oluyor. Başvurular ülkede bulunmadan da yapılabiliyor.
Şu anda Yeni Zelanda’da nerede yaşıyorsunuz? Sizce yaşamak için ideal bir nokta mı? Bize biraz yaşadığınız şehirden bahsedebilir misiniz?
SI – Auckland’da yaşıyorum. Auckland’ı birçok nedenle çok seviyorum. Auckland Yeni Zelanda’nın en büyük ve kalabalık şehri ama hala yeşili, doğayı her yerde bulabileceğiniz, mem şehir, hem doğa aktivitelerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir merkez. Dil öğrenmek için gelenlere küçük kasabalara gitmelerini öneririm. Büyük şehirlerde yerli halk ile entegre olmak çok zor. Herkes sizin gibi başka bir yerlerden gelmiş. Bu durum dil öğrenmeye hiçbir katkı sağlamıyor. Bu nedenle dil için gelenlere Acukland’ı tavsiye etmemç Ancak diliniz varsa iş bulmak ve yaşamak için gayet ideal. Ayrıca, eğer trafikten uzak bir yaşam istiyorsanız ya işinize yakın bir yerde yaşamalı ya da Auckland dışında bir yeri yaşam merkezi olarak seçmenizi tavsiye ederim.
Genel olarak Yeni Zelanda yaşam koşulları ve pahalılık durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yaşamak için pahalı bir ülke mi, yoksa kazancınız ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde mi oluyor? Bize kira, yeme-içme gibi genel masraflardan örnekler vererek konuyu biraz açıklayabilirseniz eminiz herkes çok sevinecek.
SI – Yaşam standardı yüksek ve bu nedenle de ucuz sayılamayacak bir ülke. Türkiye’den gelenler özellikle sebze ve meyveyi çok pahalı bulacaklardır. Kiralar da özellikle Auckland’da oldukça pahalı gelecektir. Ancak siz de analiz etmişsinizdir, başka ülkelere gidildiğinde fiyatları geldiğin ülkenin fiyatlarıyla karşılaştırmak çok sağlıklı değil. Fiyatları o ülkedeki kazanca göre kıyaslamak daha doğru. Böyle bakıldığında standart bir yaşam, eğer bir işiniz varsa çok da zorlanılmadan sağlanabilir. Bu ülkede gelir ve giderler haftalık olarak elde edilip harcandığından ben de değerleri haftalık olarak ileteceğim. Auckland’da bir kişinin ortalama kira ve fatura giderleri haftalık 250 NZD (Yeni Zelanda Doları) minimum yaşam yemek giderleri de yaklaşık 200NZD civarında olacaktır.
Yeni Zelanda’nın mükemmel doğası ve her daim “refah seviyesi en yüksek ülkeler” listelerinde tepelerden yer kapması haricinde aslında ülke hakkında pek fazla şey bilinmiyor. Sizce ülkenin öne çıkan özellikleri neler?
SI – Yeni Zelanda bir doğa ülkesi. Doğayı, doğa yürüyüşlerini, kamp yapmayı sevenler için bir cennet. Her yerde küçücük yeşil alanların bile düzenlendiğini görmek, günü birlik ya da haftasonu için çıkıp ormanlara, düzenlenmiş yürüyüş parkurlarına ulaşabilmek, buraların tertemiz olduğunu ve sahiplenildiğini görmek mutluluk verici. Her türlü doğa sporu yapmak mümkün ayrıca macera-severler için hayal ülkesi. Her çeşit adrenalin sporu burada bulmak mümkün.
Peki iyi ki göç etmek için Yeni Zelanda’yı seçmişim diyor musunuz? Sizi oraya bağlayan, etkileyen, Türkiye ile arasında dev farklar olduğunu düşündüren konulardan biraz örnek verebilir misiniz? Nedir Yeni Zelanda’yı yaşanılası kılan?
SI – Beni en çok etkileyen şey bir kadın olarak kendimi güvende hissetmem. Dışarı çıktığımda insanların rahatsız edici bakışlarını üzerimde hissetmemem. Yeni Zelandalılar dış görünüşe hiç önem vermiyorlar. İnsanları dışarıda her türlü giysiyle görebilirsiniz. Bu bir yargılama konusu değil. İlk başta ilginç gelmişti. Hemen ardından da Kiwilerin (Yeni Zelandalılar) en sevdiğim tarafı oldu bu. İnsanlar birbirine saygılı ve birbirine selam verip gülümsüyor. Bunca temel ve insani olguların nasıl çeşitli kaygılarla unutulduğunu, ancak onu yeniden bulduğunda ayırt etmek, edebilmek üzücü bir yandan. Stres yaşamın hemen her alanında oldukça asgari boyutlarda.
Buradan bakınca Yeni Zelanda sorunsuz, kusursuz bir ülke izlenimi yaratıyor…Ülkenin olumsuz bulduğunuz ya da sizi şaşırtan yönleri oldu mu? Gerek kültürel, gerek siyasi açıdan soruyoruz. Örneğin Yeni Zelanda’da haberleri açtığınızda, gazeteyi okuduğunuzda ne gibi sorunlardan söz ediliyor?
SI – Bizim ülkemizle karşılaştırıldığında evet sorunsuz gibi duruyor ancak Yeni Zelanda’nın da pek çok sorunu var. İnsanlar siyasi olarak çok yıpranmış olmadığından insanlar siyasetle bizde olduğu kadar ilgili değil, görünürde güllük gülistanlık bir yaşam yaşanıyor. Özellikle biz başka ülkelerden gelenler büyük ihtimalle geldiğimiz ülkenin siyasetini daha fazla takip ediyoruz farkına varmadan. Yeni Zelanda yerlileri Maori halkı beyaz Avrupalılar tarafından uzun yıllar domine edilmiş. Ülke eski İngiliz kolonisi olması dolayısıyla birçok olumlu ve olumsuz uygulamasını İngiliz kültürüne borçlu. Maoriler çok güçlü bir kültüre sahip direne direne, hak araya araya sonunda pek çok hak edinmişler. Ancak hala mücadeleleri sürüyor diyebiliriz. Örneğin daha yeni haberlerde çıktı. Yeni Zelanda’da bir nehire insan hakları verildi. Bu Maorilerin çok önemli bir adımı. Bunu Yeni Zelanda’nın bir kazanımı olarak değil örnek teşkil etmesi bakımından dünya adına bir kazanım olarak görüyorum. İlgili habere de şuradan göz atabilirsiniz bu arada.
Yeni Zelanda’nın yeme içme kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir Türk mutfağı özlemi var mı?
SI – Yeni Zelanda’nın milli yemeğim dediği yemeğin fish and chips olduğunu söylesem sanırım İngiliz yemek kültürünün bu ülkedeki boyutları daha anlaşılır olur. 🙂
Hal böyle olunca yaşasın Hindistan ve Çin restoranları J Kiwi mutfağının zayıf olması dolayısıyla burada tüm dünya mutfaklarından gayet iyi örnekler bulmak mümkün. Göçmenlerin çok önemli bir bölümü ülkeye yemek servisi vermek üzere bu ülkede bulunuyor desem sanırım çok da yanlış söylemiş olmam. Ayrıca Türk mutfağı bu ülkede çok seviliyor. Neredeyse girebileceğiniz en küçük mahallede bile bir Turkish Kebab Shop görmek de her zaman şaşırtıcı.
Peki ya sosyal yaşam? Yaşadığınız bir şehirde sıradan bir gün nasıl geçiyor? Sosyal aktiviteler, etkinlikler açısından aktif, hareketli bir yerde olduğunu hissediyor musunuz? İnsanların sosyalleşme anlayışı Türkiye’dekine benzer mi?
SI – Burada çok aktif bir sosyal yaşam var. Yeter ki siz sosyal yaşam arayışında olun. Yine de gençlerden gece hayatını zayıf bulanlar var. Sosyalleşme Türkiye’de yemek yemekse burada içki içmek diyebilirim. 🙂
Son olarak yerleşmeyi değil de Yeni Zelanda’yı gezmeyi planlayanlar için buralara kadar gelmişken mutlaka gezin, görün, deneyin dediğiniz birkaç lokal öneri alabilir miyiz?
SI – Yeni Zelanda’da gezecek görecek yer çok. Buraya turist olarak gelmek isteyenlere minimum bir ay ayırmalarını ve iyi bir planlama yapmalarını tavsiye ederim. Auckland’da Piha ve Muriwai Beach. Auckland’ın kuzeyinde Cape Reinga, 90 miles Beach, Bay of Islands. Coromandel, Hahei Beach, Hot Water Beach. Mt Maunganui, New Plymouth, Wellington. Abel Tasman National Park, Takaka, Queenstown, Milford Sound. Bunlar benim gezip görüp sevdiğim sadece birkaç örnek. Deneyimlerimi ve gezilerimi paylaşmaya gayret ettiğim bloguma da göz atabilirsiniz.
Merhaba, öncelikle böyle kapsamlı bir blog hazırladığınız için teşekkür ederim. Sanırım yakında eşim ve çocuklarım Yeni Zelanda’ya gelebilecekler. Bu çerçevede sorum; eşyaları göndereileceğim sizin veya tanıdıklarınızın taşınırken kullandığı bir uluslararası nakliye firması önerebilir misiniz ? İlginize şimdiden teşekkürler. Saygılarımla,
bE YENIZELANADAYA GELMEK VE ORADA YASAMAK ISTIYORUM 22 YIL AMERIKADA KALDIM SIGORTA NUMARAM VAR 2 YIL OLDU KESIN DONUS YAPALI FAKAT SIMDI ISE YENIZELANDA AVUSTRALYA YA GITMEKI ISTIYORUM MESLEGIM TERZILIK SIPARIS VE TAMIR UZERINE BAY BAYAN ISI YENIZELANDAYA NASILGELEBIULIRIM VIZE KONUSU ORADA NASIL IS BULABILIRMIYIM INGILIZCEM YETERLI AVUSTRALYADA OLABILIR YAQRDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM TESEKKURLER.
Yeni Zelanda da çalışmak ve yerleşmek istiyoruz aileçek lise mezunuyuz eşim ve ben çocuklar 2 tane oğlum 15 yaşında kızım 8 yaşında aynı zamanda çocukların eğitimi içinde.yardımçı olursanız sevinirim.
YENİ ZELANDA YA GİTMEK İSTİYORUZ. EŞİM VE BİR ÇOCUĞUM VAR.
BURADA MUHASEBECİLİK YAPIYORUM ORADA İŞ BULMAK VE ORAYA TAŞINMAK İSTİYORUM. BİZE YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?
Aiemle birlikte yeni zelanda da yaşamak istiyorum lise mezunuyum havalimanında öze bir firmada çalışıyorum meslek sahibiyim ( uçak boyuyorum ) ingilizcem orta seviye eşim 24 yaşında kızım 4 yaşında bir bebegim var yeni zelanda da yaşamak oranın vatandaşlığını almak ve hatta orda son nefesime kadar durmak istiyorum bu konuda bilgi verebilirmisiniz.
Merhaba, yorumlardan cesaret alarak bende destek almak konusunda başvuruda bulunmak istiyorum. Aslen Resim öğretmeniyim. Ancak kariyerimin önemli bir kısmı küçük yaş guruplarına Satranç eğitimi vermekle geçti. 10 yıllık özel okul öğretmeniyim. Son iki yıl kodlama ve robotik dersleri de verdim. Ülkemizde koşullar elverişli olmadığı için sanatçı yönümü ortaya çıkarma imkanım olmadı. 9 yıllık evliyim ve büyüğü 6 küçüğü 2 yaşında olan 2 kızım var. İngilizce seviyem çok iyi değil. Ailecek göç edebilmek için yardıma ve desteğe ihtiyacım var. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba bende ailemle birlikte göç etmek istiyorum evli 2 çocuk babası eşimle lise mezunu insanlarız. Taksi şoförü olarak çalışan biriyim sizden bilgi rica ediyorum.
Merhaba;
Bu yorumlara cevap yazıyor musunuz bilmiyorum ama bir soru sormak istiyorum. Yeni Zelanda’da vatandaş olduktan sonra ailemin diğer üyelerini Yeni Zelanda’ya getirmem kolaylaşır mı? Mesela vasıfsız 4 kişiye karşılık ülkeye 1 milyon dolar para yatırımda bulunduğumuzda o kişilere de vatandaşlık alabilir miyiz?
Merhaba 28 yaşındayım bekarım dekorasyon isleri yapıyorum. Kendime ait sirketim var. Türkiye de yasamak oldukca zor olduğundan bu ülkeye inşaat dekorasyon amaçlı gidip çalışma imkanım varmı? Teşekkür ederim
merhaba,
yazılanları okuyunca heyecanlanmak ve Yeni Zelanda’da yaşama isteğinin artmaması mümkün değil 🙂 5 yaşında oğlumla Yeni Zelanda’ya yerleşmek istiyorum ancak ingilizcem orta seviye sayılır.Restorasyon mezunu olmama rağmen mesleğimi yapma fırsatım olmadı, satınalma departmanında çalışıyorum.
maddi olarak bir birikimim yok, bütçe olarak ne kadar gerekebilir? iş bulma şansı nedir? bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Merhabalar,
Eczacılık son sınıf öğrencisiyim.Yıllardır İngilizce,İspanyolca başta olmak üzere 4 farklı dilde özel lisan dersi vermekteyim.Paradan yana da sıkıntım yok.Lakin araştırmalarım sonucunda gerek mesleğimin nitelikli iş grubunda yer alması gerek yurt dışında bulunma ki uzun zaman Amerikada kalma imkanım oldu.
Yani ingilizcem de fena değil,dil derdim de yok.
Lakin nasıl yabancı ülke vatandaşı olunur bu konu hakkında hiçbir fikrim yok.
Bu konuda aydınlatacak arkadaşa da saygın ve vefa borcum olur.
mail adresim : pharmaorg45@gmail.com
SAYGILARIMLA DOSTLAR…. 🙂
Gidip yerleşmek lazım. Erken davranmışlar gerçekten. 3-5 yıl çalışıp para biriktirip dönmek lazım okuduğum kadarıyla
Ben de yazayım bari. Müzik öğretmeni ve besteciyim. İngilizce seviyem iyi sayılır. Eşim Endonezyalı ve onun da İngilizce seviyesi gayet iyi. Serbest gazeteci olarak çalışıyor. Endonezya’da yaşıyoruz. Yeni Zellanda’ya yerleşmemiz ne kadar olasıdır? Teşekkür ederim.
Tekrar yazayım. Ben bir müzik öğretmeni ve besteciyim. İngilizce seviyem iyi. Endonezyalı eşimle İngilizce anlaşıyoruz. Eşimin İngilizce seviyesi de gayet iyi, ki çeviri bile yapıyor. Şu an Endonezya’da yaşıyoruz. Buranın sanatsal yönü çok iyi değil. Beste çalışması yapıp bunu çaldıracak orkestra ya da topluluk bulabilmek açısından Yeni Zellanda’da yaşamak daha iyi olur düşüncesindeyim. Acaba bu olası mıdır? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Ben Antalya’da 5 yıldızlı Oteller de Teknik Servis müdürü olarak görev yapıyorum. Üniversite Elektrik Teknikerliği mezunuyum. Uzun zamandır ciddi olarak yeni zelandaya yerleşmekonusunu ddüşünüyorum. Ancak bunun kolay olmadığını ve destek almadan yapilamacagini biliyorum. Yardım ve desteklerinize ihtiyacım var. Herşey için şimdiden teşekkür ederim. …
Mesleğiniz yeni zelanda’da aranan meslekler listesi içinde bu yönden şanslısınız birde yanında iyi derecede ingilizce biliyorsanız değmeyin keyfinize.Evet Yeni Zelanda’ya gitmek oraya yerleşmek orda kalmak oldukça zor bu inkar edilemez fakat biliyoruz ki her yıl yüzlerce insan bu sebepten o ülkeye gidiyor ve kimisi amacına ulaşıyor kimisi ulaşamayıp geri ülkesine dönüyor.
Umarım siz ulaşanlardan olursunuz 🙂
merhabalar biz 2 aileyız 2 aileninde 2 çocugu var biz yeni zelendaya gitmek istiyoruz orada kuaför salonu açmak istiyoruz bu konu hakkında bıze yardıncı olursanız cok seviniriz koşullar nelerdir bu işi orada yapabilirmiyiz acil yardımınızı beklıyoruz bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz. şimdiden hersey için cok teşekkür ederim sevgiler
böyle güzel bir site hazırladığınız için öncelikle teşekkür ederim.aile hekimi olarak görevliyim bekarım 42 yaşındayım ingilizce orta seviyede yeni zellanda da yaşamak istiyorum nasıl bir yol izlemeli nereden başlamalı tavsiyeleriniz önemlidir…
Merhaba 6 yıl önce Yeni Zelanda Aucklanda gittim 3 ay kaldım. Ada ülkesi olması nedeniyle yeme icme ve konaklama oldukça pahalı. Ülkede yeşillik alabildiğine doğası mükemmel. Açıkçası Wellingtona gitmedim oralar hakkında fikrim yok. Ülke tipik Ingiliz sömürgesi ve Ingiliz kültürü geçerli. Güzel bir tatil oldu benim için ama kalma fikri pek cazip gelmedi gezmek daha iyiydi. Biraz da hayattan ne beklediğinize bağlı.
Merhaba,
Butik pasta tasarımcısı olarak çalışıyorum, eşim ve çocuklarım ile yeni zelanda yı düşünüyoruz, nasıl başvurabilirim bilgilendirebilirmisiniz.
merhaba iyi günler ben Balıkesir den yazıyorum benim hep hayalim yurt dışında yaşamak yurt dışında dil eğitim alıp yurt dışında kalmak istiyorum lise mezunuyum dil bilmiyorum ama yurt dışında hem dil öğrenmek hem çalışmak istiyorum yurt dışında yaşamak için ilk önce kendi ülkemizde önce dil örenmemiz mi gerekir yoksa orada da öğrene bilirmiyiz yeni zellendayı duydum ferah ve refah yüzdesi yüksek bir ülke son olarak bu ülkeye gidebilmek için ne yapmam gerekir ve bize oraya gitmek nasip olursa maaliyeti ne olur malum asgari üçretle çalışan bireyiz yardımçı olursanız sevinirim saygılarımla
Merhaba.
Yeni Zellandada ailem ile yasamak istiyorum.1kizimiz var.
Heykeltrasim ve iyi derecede Ingilizce biliyorum.
Yardiminizi bekliyorum.
Allah bağışlasın.Öncelikle mesleğinizin Yeni Zelanda’da aranan nitelikli meslekler arasında var mı yok mu onu araştırın.Eşiniz ne iş yapıyor ingilizcesi var mı ?
Eğer mesleğiniz aranan meslekler arasında ise biraz daha şanslısınız.
Çok düşük bir ihtimalde şu ; Yeni Zelandanın iş arama bulma siteleri oldukça fazla bunlardan popüler olanlarına girin trede me gibi. Buralardaki mesleğinizin iş ilanlarına bakıp başvuruda bulunun bu ihtimalin gerçekleşmesi çok düşük ama olurda iş başvurunuz kabul alırsa size ordan iş teklifi yaptıkları taktirde sizin oraya gitmemeniz için hiçbir engel yok demektir.
Kİmseyi iplememişsiniz, cevap verme tenezzülü bu sayfada gözükmüyor(var olan yanıtsızlık bu düşünceye sürüklüyor okurlarınızı).Bu konu da başka insanların sizden ümitlenmemesi adına bunu yazmak zorundayım.Teşekkür ederim.
Selam,
Bu röportajı yaparken henüz sırf Yeni Zelanda’da yaşayan biri ile iletişime geçip röportaj yaptığımız için Yeni Zelanda’ya göç konusunda uzman ilan edileceğimizi bilmiyorduk. Bizim konuyla ilgili hiçbir bilgimiz, profesyonelliğimiz, bağlantımız yok ve bu insanları “iplememek” değil, bilgi sahibi olmadığımız bir konuda atıp tutmamaktır.
Biz teşekkür ederiz.
Yeni Zellanda da 4 yıl Avusturalya da 5 daha sonra Amerikada 1 yıl Hollanda da 6 ay yalnız yaşadım ve Türkler için hiç uygun bir yer değil. Kesinlikle Türkiyeden daha güzel bir ülke yok dünyada gezdiğim 50 den fazla ülkeyi de saymıyorum.
Orada hepimiz hemfikir olabiliriz fakat artık burada yaşamak gerçekten çok çekilmez bir hal almaya başladı.Herşey oldukça pahalı her yıl düzenli olarak herşeye 2 katı zam geliyor.Bunun yanı sıra güvenlik açısından da pek güvenli sayılmaz trafikte insanlar birbirlerini öldürüyorlar.Bunun yanı sıra her tarafımız suriyeli afganistanlı ne yedüüü belirsiz insanlarla dolu.
Henüz bekarım fakat evlenirsem Ülkemde yaşamak gibi bir hayalim yok malesef.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Ne anlatsanız boş bizim ülkemizde zelanda aratmayacak kentler var yanlız bakış açısı ! Tavsiyem Antalya Türkiyenin yeni parlayan yıldızı 12 ay güneş kristal denizi yeşil ormanları vs …
Bu gidişle dediğiniz hiçbir yer kalmayacak. Doğayı hoyratça kirleten bir ülkedeyiz. Antalyada gidip bir kumsala bakın bakalım ne göreceksiniz . Her yer sigara izmariti. Denizde balık tutan balıkçıların bir gününü izleyin. O bahsettiğiniz kristal denize pisliklerini yüreği cız etmeden ne kadar rahat atabiliyorlar.
Bu arada röportajı paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Çok faydalı oldu.
Koca bir ulusun umutsuzluğu
Adam bir başka ülkede yaşamayı anlatmış. Güzel bir ülkeyi bir Türk’ün gözü, değer yargılarıyla tanıtmış. Gayet de hoş olmuş. Akıllarına sağlık, emeklerine teşekkürler.
Güzel bir ülke tanımış olduk. Modern yaşama egemen olan Batılıların kent yaşamını organize etmekte bu denli başarılı olmalarına rağmen, önyargılarından, üstünlük kibrinden kurtulmakta ne kadar zorlandıklarını, hep bir “ötekiler ve ben” ruh hali içinde yaşadıklarını gördüm.
Gel gör ki yurdumun insanının nasıl umutsuz, nasıl çaresiz nasıl kolaycı olduğunu da gördüm. İçim acıdı.
Bir ülke tanıtan yazarı o ülkenin, oraya göçmenin uzmanı sanmak/saymak hemen yardım istemek nasıl bir ruh hali.
Yorumlara “ne güzelmiş”, “bizde de var böyle yerler ama kıymet bilmedik” vb yorumlar okurum diye bakmıştım ancak ne gezer. Türkiye’den nasıl kaçarım, feryadı.
Hanımlar beyler nereye gitseniz kendinizi de götüreceksiniz. O kendinizin içinde ülkeniz, tarihiniz, hatalarınız, güzellikleriniz hep olacak.
Başka bir ülkede yaşama deneyimi bir zenginliktir. Güzel olur. Ancak Türkiye’den kaçayım diye olmaz. O insani bir deneyimdir. Değerlidir.
Merhaba. Yeni Zelanda’yı çok seviyorum, şuan değil ama ileriki zamanlarda, muhtemelen 3 yıl içinde Yeni Zelanda’ya yerleşmeyi planlıyorum. Doğayı ve yeşile büyük saygım ve inanılmaz sevgim var. Türkiye’de maalesef doğaya saygı yok, yeşile de pek önem verilmiyor ve ben bundan rahatsız oluyorum. Bu yüzden Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kendime yer arıyorum..
Nişanlım Arabistan vatandaşı, ben de Türkiye vatandaşıyım. Yeni Zelanda’da oturum izni alabilmek için bir puanlama sisteminden söz etmişsiniz. Bu puanlama sisteminin ayrıntılarını internette bulamadım. Neye göre puan veriliyor acaba? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Yazılan yorumlara inanamıyorum. Gülmekten kendimi alamadım ve o kadarda üzüldüm. Yazık bu ülkeye ya!!!
İnsan olan iki satır cevap yazar .:( .O kadar insana cevap yazmakta zoe kardeşim onunda farkındayım ama bie ”cee ee” desseydiniz bari.
biz sadece röportajı yaptık, konuyla ilgili en ufak bir bilgimiz yok, bu konuyla ilginen bir kurum falan da değiliz. bilmediğimiz konuya ilişkin yönlendirmelerde bulunmak daha kötü olmaz mıydı sizce de 🙁