Kuleyi İtiyormuş Gibi Yapmayacaklar İçin Pisa Gezi Rehberi

DURUN. Ne düşündüğünüzü biliyoruz…Evet Pisa Gezi Rehberi diye geldiniz ama, öncesinde aklınızdan geçen o çirkin planı siz hayata geçirmeden durdurmak için buradayız. Yapmayın. İndirin o elinizi. O kuleyi itiyormuş gibi yaparak poz verip o fotoğrafı Instagram’a koymayın. Siz böyle bir insan mısınız…….Yakışıyor mu size……İleride çoluğunuza çocuğunuza bu fotoğrafı nasıl açıklayacaksınız? Bu çocuk anasını babasını bu halde görmeyi hak ediyor mu? (çok ileri gittik planlarda bu gazla) O ellerinizi boşluğa doğru kaldırıp kuleye denk getirmeye çalışırken fotoğrafınızı çeken kişiye “oldu mu, denk geldi mi, biraz daha sağa geleyim mi” soruları sormaya çekinmeyecek misiniz hiç…..Lütfen, herkesi biraz sağduyulu olmaya davet ediyoruz…Lütfen….Dünyada yeterince bu fotoğraftan var. Lütfen…

Pisa Gezi Rehberi
Evet, uyarılarımızı yaptık, şimdi huzur içinde Pisa Gezi Rehberi kısmına geçebiliriz. Buraya kadar geldiğinize göre yakın bir zamanda dünyanın en ünlü kulelerinden birini kendi gözlerinizle göreceksiniz. Heyecan var mı heyecan? Yıllarca önünüze fotoğrafının düşüp durduğu bir yapıyı kendi gözlerinizle görmek açıklaması güç, tuhaf bir his. Adama başka bir şeyle eş tutulamaz bir haz veriyor, o yüzden sizin adınıza heyecanlıyız, güzel deneyim olacak. Tabii bu noktada Pisa’ya sadece Pisa Kule’sinden ibaret diye yaklaşmamak lazım, neticede dev gibi olmasa da bir şehirden bahsediyoruz, elbet burada bulunabileceğiniz başka aktiviteler de var. Öyle koca bir listeden bahsetmiyoruz ama, Pisa’da geçecek 1 gününüzde sadece Pisa Kulesi’nin etrafında dört dönmemeniz için aşağıda size bir takım aktiviteler yağdıracağız.

Başlamadan gelen not: Pisa civarında gezebileceğiniz bir sürü yer var, o yüzden İtalya’ya ilişkin tüm rehberlerimizin bulunduğu sayfayı şöyle bıraktık. Ayrıca Pisa gezimizde ne yaptık ne ettik izlemek isterseniz sizi şuraya bekleriz. 

Pisa Gezi Rehberi
Pisa Gezi Rehberi
Pisa Gezi Rehberi: Pisa’ya Nasıl Gidilir?

Pisa’ya çok kolay gidilir. Çünkü çoğu kişi bundan haberdar olmasa da İstanbul’dan Pisa’ya direkt uçuş var. Ama doğruyu söylemek gerekirse eğer özel bir sebebiniz yoksa buradan kalkıp sadece Pisa’yı gezmeye gitmenin pek de bir alemi yok. (belki 1 gece kalmalı hafta sonu gezisi olabilir çok gaza geldiyseniz, şuradan direkt merkezde ve yüksek puanlı olan otellere filtrelenmiş halde bakabilirsiniz) Bizce Pisa gezisi, civardaki diğer şehirler ile birleştirilecek, “aa burası da yakınımızdaymış gelmişken görelim bari” şeklinde ziyaret edilecek bir şehir. Öyle uzun uzun kalmanın, günler geçirmenin bir alemi yok. O yüzden ya Pisa’ya uçup orayı dolaştıktan sonra başka şehirlere geçerek bir İtalya rotası çıkarabilir ya da yakınlarınızda sayılabilecek (trenle 2,5 saat civarı her ikisi de) Bolonya, Cenova gibi şehirlere uçup bu civarı dolaşabilirsiniz. Buralara kadar gelmişken direkt uçuş olmayan Floransa’nın da yakınlarınızda olduğunu hatırlatalım, tam birleştirmeye uygun rotalar.

Pisa Gezi Rehberi
*Pisa Havaalanı’ndan şehir merkezine
ulaşmak gayet kolay. Zaten havaalanı merkeze oldukça yakın. Şu treni kullanarak laps diye merkezdeki tren istasyonuna ulaşıyorsunuz. Ücreti 2,70 Euro.

*Hazır ulaşımdan konu açılmışken Pisa içinde ulaşımınızı nasıl sağlayabileceğinizi de söyleyelim: Yürüyerek. Evet çok dahice bir öneri değil, sadece gitmeden önce içinizi rahatlatmak istedik, şehrin turistik ve gezmek isteyebileceğiniz noktalarının çok büyük bir kısmı birbirlerine yürüme mesafesinde. Dolayısıyla yürüyerek gezmek hem kolay, hem şehri tanımanın en iyi yolu, hem de masrafsız.

Pisa Gezi Rehberi: Pisa’da Ne Yapılır & Pisa’da Gezilecek Yerler


*Pisa Kulesi ve civarı görülür. (e yani)

Oooh valla biz olmasak bittiniz ya. İyi ki söyledik di mi Pisa’ya gidince Pisa Kulesi’ni görmenizi, hayatta aklınıza gelmezdi. Biz de böyle insanlarız işte, hep bi’ çılgınlık, hep bi uç fikirler……Bitmek bilmeyen şakalarımızı bir kenara koyacak olursak, tabii ki Pisa’nın ana turistik aktivitesi Pisa Kulesi’ni görmek ve “aa hakkaten bayağı yamukmuş ya, tartışmaya açık olmayacak derecede eğik abi bu” reaksiyonu göstermek. Ancak oraya vardığınızda fark edeceksiniz ki bu yemyeşil çimleri ile de aklınıza kazınacak alanda Pisa Kulesi harici dev gibi, heybetli yapılar da var. Şöyle bi’ anlatalım, neleri gördüğünüzü, tam olarak nerede olduğunuzu bilerek gezmek daha keyifli olur.

Pisa Gezi Rehberi
-Öncelikle bulunduğunuz meydanın adı Piazza del Duomo (Campo dei Miracoli diye de geçiyor), yani Katedral Meydanı. Anlayacağınız üzere kulenin yanındaki o devasa yapı da Pisa Katedrali. Zaten Pisa Kulesi de aslında bir çan kulesi olarak inşa edilmiş. Yine aynı meydandaki oval, katedrale göre daha küçük yapı ise St. John Baptistery, yani vaftizhane.

-İsterseniz Pisa Kulesi’ne çıkabiliyorsunuz, bunun için internetten bilet almak daha mantıklı çünkü o kalabalıkta bilet bulabilme ihtimaliniz biraz düşük olabiliyor, internetten alarak onun önüne geçebilirsiniz, linkini şöyle bıraktık. Biz Pisa Kulesi’ne çıkmanın bir gereği olmadığına karar verdik, dolayısıyla içi ne vadediyor bilemiyoruz, ancak duyduğumuz ve okuduğumuz kadarıyla doğru karar almışız, bizce dışarıdan görmek yeterli.

Pisa Gezi Rehberi
-Hazır konusu açılmışken Pisa Kulesi’nin neden eğik olduğunu da söyleyelim; tabii ki kasıtlı olarak o şekilde yapılmamış, kuleyi yaptıkları zeminin elverişli olmaması sebebiyle zamanla eğilmeye başlamış. Hatta aynı meydandaki katedral ve vaftizhane de aynı toprağın üzerine inşa edildiği için onlar da “batıyormuş”.

Pisa Gezi Rehberi
Pisa Gezi Rehberi
*Nehir kenarında dolanılır, hatta nehrin diğer tarafına geçilir.

Pisa’nın içinden bir nehir geçiyor, Arno Nehri. Onun şehri ikiye ayırdığını düşünün, kulenin olduğu taraf turistik taraf, diğer taraf ise daha az turistin olduğu, şehri keşfetmek için keyfi olarak geçebileceğiniz taraf. Bu noktada yönünüzü belirlemek için Santa Maria Della Spina adlı kiliseyi baz alabilirsiniz. Kule tarafından bu kiliseye doğru yürüyecek olursanız hem nehre ulaşıp o civarda turlayabilir ve güzel fotoğraflar yakalayabilir, hem de köprüden geçerek nehrin diğer tarafına geçiş yapabilirsiniz. Hazır bu tarafa geçmişken şehrin “alışveriş caddesi” sayılabilecek Corso Italia ve civarında da şöyle bir turlayabilirsiniz. Alışveriş anlamında çok büyük beklentiye girmeyin, Türkiye’de karşınıza çıkmayacak çok özel markalar falan yok, ama bizim yaptığımız gibi bu cadde üzerindeki mağazadan (adını bir türlü hatırlayamıyoruz, ama mutlaka bulursunuz) evinize trüf mantarlı ürün stoğu yapabilirsiniz, zira bu civarda yetiştiği için çeşit çeşit trülü ürün mevcut. -bu cümleden sonra kalkıp üşenmedim ve kalkıp ekmeğin üzerine zeytinyağı ile trüflü zeytin sürdüm, böyle de bir yeme sevdalısıyım-

Pisa Gezi Rehberi
*Keith Haring muralı görülür.

Keith Haring’i biliyorsunuz. Hani sanatçı olan. Hani şey ya, Andy Warhol’un kankası, sanatı sokağa taşıyan, tarzı sebebiyle nerede görseniz “aa bu Keith Haring eseri olsa gerek” dedirtecek adam. Hatta Lacoste bir Keith Haring koleksiyonu çıkartmıştı, hatırladınız mı? Şayet bilmediğinizi düşünüyorsanız bile kendisini şöyle bir Googlellayacak olursanız çalışmalarını görünce bildiğinizi fark edeceksiniz. İşte Pisa’da nehrin diğer tarafında geçtiğinizde kendisine ait koca bir mural çalışması olan Tuttumundo’yu görebilme imkanınız var, hem de bir kilisenin duvarında! Olay Pisalı bir öğrencinin New York’da şans eseri Keith Haring ile tanışması üzerine gelişmiş, e iyi ki de tanışmış. İlginizi çekerse Keith Haring’in Pisa’ya gelişi ve bu çalışmayı gerçekleştirmesine ilişkin şöyle bir video da var.

-Adres: Piazza Keith Haring (haritanızca bu şekilde çıkmazsa Via Zandonai diye bakmayı da deneyin)

Pisa Gezi Rehberi
*Piazza dei Cavalieri görülür.

Piazza dei Cavalieri Pisa için önemli bir meydan. Zaten adı ŞÖVALYELER MEYDANI, belli yani, bir zamanlar burada önemli bir şeyler dönmüş. Şehrin en büyük ikinci meydanı olmasının yanı sıra Ortaçağ döneminde şehrin politik merkezi olarak da kabul edilen Piazza dei Cavalieri’nin en önemli binası Palazzo Della Caravona da şu anda Pisa Üniversitesi’ne ait-imiş. Oralara kadar gitmişken merkezi bir noktada da sayılabileceği için gidip görülür, bir seviye daha az turistik bir meydanın keyfi çıkarılır.

Pisa Gezi Rehberi

Pisa Gezi Rehberi

*Günlük karbonhidrat dozu alınır.

Eee bi zahmet ya, İtalya’dasınız, herhalde Pisa Gezi Rehberi yazarken konu yeme içmeye bağlanacak. Gerçi doğruyu söylemek gerekirse ya bu sefer yaptığımız seçimler konusunda şanslı olmadığımızdan ya da Pisa’da kısıtlı zaman geçirdiğimizden, pek de hatırladıkça ağzımızın sularını akıtan restoran önerilerimiz yok. Yine de 1-2 denediğimiz yeri şöyle aşağı bırakalım:

*Filter Coffee Lab: İtalya’da özellikle küçük şehirlerde karşınıza çıkmayacak üçüncü dalga kahveci konsepti Pisa’ya uğramış. Çok da tatlı mekan yapmışlar, özellikle arkadaki minik bahçesinde mola verilir, gün planı yapılır. (Via Santa Maria 30)

*Pizzeria Il Montino: Normal koşullarda burayı yazmazdık, ancak bize ihanet edip başka kaynaklardan araştırmaya giriştiğinizde çok kez karşınıza çıkacağı için söz etmeden geçmek istemedik. Pizzeria Il Montino Pisa’nın en ünlü pizzacısı olabilir. O yüzden manyaklar gibi sıra beklemeyi göze almanız da gerekebilir. Üstelik biz neticede önümüze koyulan pizzanın İtalya standartlarını göz önünde bulundurduğumuzda pek de iyi olduğunu düşünmüyoruz. Merakınıza kapılıp deneyecek olursanız bakalım siz ne düşüneceksiniz? (Pizzanın kralı için Floransa – Gusta Pizza diyoruz, bu gezide oraya da gidecek olursanız bizi daha iyi anlayacaksınız)

*Osteria del Cavalieri: Özellikle akşam yemeği için çok tercih edilen bir restoran, gitmek niyetindeyseniz rezervasyon yapmanız önerimizdir. Rastgele gitmeyi deneyecek olursanız saatlerini mutlaka kontrol edin, İtalya’daki pek çok restoran gibi öğlen ve akşam yemeği arası birkaç saat kapalı, sonra aç biilaç kapıda kalıp camları indirmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir