Los Angeles Yeme İçme Rehberi: Favori Mekan Önerileri

Bunu söyleyeceğimizi biz bile düşünmezdik, çünkü mekan çeşitliliğine, farklı mutfaklar denemeye, bir şeyin en lezzetlisini tespit edebilmek için uğrunda yol gitmeye her daim hazır insanlar olarak bu kadar çeşitlilikle biz bile başa çıkamadık! Tabii ki çok mekan olması denediğimiz her mekanın önerilebilir seviyede başarılı olduğu anlamına gelmiyor, bu sebeple Los Angeles’ta mekan çeşitliliği ile başa çıkabilmeniz adına denediğimiz her mekanı yazmak yerine Los Angeles Yeme İçme Rehberi için favorilerimizden bir derleme yapma kararı aldık.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (4)
Peki Los Angeles neden böyle? Yani neden bu kadar çok mekan, bu kadar çok seçenek, bu kadar çok çeşitlilik var? Aslında bu sorunun cevabını vermek o kadar da zor değil, özellikle de Los Angeles’ı gidip gördükten sonra. Temel sebep kesinlikle kültürel çeşitlilik. Bu şehirde o kadar farklı kültürden insan bir arada yaşıyor ve insanlar bu şehre bir şekilde bir yönüyle adapte olsalar da kültürlerini o kadar rahat bir şekilde yaşatabiliyorlar ki, bu durum adeta Los Angeles’ı Los Angeles yapan şeye dönüşmüş. Şehir genelinde Little Tokyo’dan tutun, Little Armenia, hatta Little Ethiopia’ya kadar bir sürü bu tip bölge var. (Bunu Amerika’da birçok büyük şehir için söyleyebiliriz aslında) Sırf bunlardan herhangi birine gittiğinizde bile o kültüre özgü tatları tadabiliyor, hatta gidip o ülkede yeseniz aynısıyla karşılaşacağınız lezzetlerle karşılaşabiliyorsunuz. Üstelik bu sadece belli bir mahalleye gidip belli bir mutfağı denemekle sınırlı değil. Türkiye’de herhangi bir mekan kendini ucu son derece açık bir kavram olan “dünya mutfağı” kategorisine sokarak dayıyor fettuccine alfredoyla şnitzeli menüye, buyrun işte dünya mutfağı diyor. Amerika’da ise gerçek bir İtalyan restoranına gidip gerçek bir İtalyan makarnası yiyebiliyor ya da hakkında hiçbir şey bilmediğiniz Vietnam mutfağı bir anda en sevdiğiniz mutfağa dönüşebiliyor, çünkü böyle bir seçeneğiniz olduğu gibi, böyle bir talep de var. Tabii ki Türkiye’de de istisna durumlar ve mekanlar söz konusu, ancak çoğunlukla durumun böyle olduğunu da kabullenmek gerekiyor bizce.

Neyse, konumuza geçelim, karşınızda Los Angeles Yeme İçme Rehberi !

Başlamadan gelen not: Los Angeles Gezi Rehberi için şuraya tık tık. 

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (1)
Eggslut Los Angeles
Çeşitliliğin Kralı İçin: Grand Central Market

Madem konuya çeşitlilik vurgusu ile girizgah yaptık, o zaman LAPSSSS, alın size çeşitlilik. Öyle bir çeşitlilik ki, o kadar farklı mutfaktan o kadar çok seçenek sunuyor ki, buraya aklınızda net bir mekan düşüncesi ile gitseniz bile eminiz ki kendinizi kaybedip sağda solda başka şeyler de denemeden buradan çıkamayacaksınız.

Grand Central Market 50’den fazla restoranın (restoran derken, öyle koca koca mekanlar değil, restoranlara ayrılmış bölümler gibi düşünün) kapsamında bulunduğu kocaman bir alan. İçeride Amerikan, Japon, Kore, İspanyol, Meksika, Thai, Filipin, Çin, Arjantin mutfağı da dahil (bu liste çok fena uzayıp gider, tüm yazıyı bu listeye feda edemeyiz) pek çok mutfaktan farklı farklı şeyler deneyebilirsiniz. Seçim yapmak gerçekten çok zor, istediğiniz her şeyi deneyebilmek için buraya birkaç kez gelmeniz gerekir. Biz bu noktada arkadaşlarımız tarafından çok övüldüğü için sabah saatlerinde basıp gittik, Eggslut’ı denedik ve UNUTAMIYORUZ. Adı ile ilgili türlü türlü espri yapmaya müsait Eggslut, anlayacağınız üzere yumurta üzerine kurulu bir mekan; ama bildiğiniz yumurtalardan değil! Neden söz ettiğimizi anlamak için buraya gidip, o çılgın sırayı bekleyip (hızlı ilerliyor korkmayın), bir adet Fairfax sipariş veriyor, sonra hislerinizi bize Instagram’dan mesaj atıyorsunuz. Konu kapanmıştır, itiraz istemiyoruz…………

*Kahvaltı sonrası kahve isterseniz NY Times tarafından “Los Angeles’ın en iyi Iced Latte’sini yapan mekan” ilan edilen G&B Coffee’ye doğru ilerleyebilirsiniz. Biz bu iddiaya katılmıyoruz, en iyi olduğunu düşündüğümüzü aşağıda yazdık.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (6)
Los Angeles Yeme İçme Rehberi (7)
Gerçekten Kaliteli Bir Kahve İçin: Intelligentsia Coffee

Yaklaşık 50 yazıdır falan size kahve övüyoruz arkadaşlar, artık birbirimizi tanıyoruz, uzaktan dost sayılırız, hala sizi kahveyi ne kadar sevdiğimize ikna etmemize gerek var mı? Bırakınız içsinler, bırakınız sevsinler……. Los Angeles gezisinin kahve tarafında kazananı bizim için Intelligentsia Coffee oldu. Aslında şehirde kahve tüketimi yoğun olduğu için çok fazla sayıda ortalama üstü kahveciye denk gelebilirsiniz, ancak bir favori seçecek olursak hakkımızı Intellegentsia’dan yana kullanırız. Mekanın Venice ve Silver Lake olmak üzere iki farklı lokasyonu mevcut, kahve içmeyen vicdansız arkadaşınız yanınızdaysa Kombucha vb. şeyler de satıyorlar. Ek olarak kruvasandı, tatlıydı, o tip atıştırmalıklar da mevcut. Şu paragrafın ardından daha da buranın adını yazmam, ben böyle zor bir şey görmedim.

*Deneyebileceğiniz diğer iyi kahve yapan birkaç mekan: Dinosaur Coffee, Giorgi Porgi Coffee (kahveleri müthiş değil ama mekanın çok orijinal, bi bakın bizce), Paramount Coffee Project, G&B Coffee (bu NY Times tarafından LA’in en iyi iced latte’sini yapan mekan seçilmiş) ve Go Get’em Tiger.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (10)
Kendinizi kaybedeceğiniz bir bakery & kahvaltı deneyimi için: Republique

Bu satırları yazarken bilin ki Cihangir’de bir yerlerde bilgisayar başında Republique’te yediği creme brulee dolgulu donut’ı düşünerek 45 dakika boyunca uzaklara dalmalı durağan sanat filmi gibi oturan bir Öykü var. Eğer midemin konuşma imkanı olsaydı, emin olun o tatlıyı yeme kararı aldığı için beynime teşekkür eder, plaket gönderirdi. Kahvaltıda bunu mu yedin diyeceksiniz, evet yedim, ve inanın şu kadar (şu derken elimi nasıl yaptığımı gözünüzde canlandırdınız di mi) pişman değilim. Tabii yanında menüdeki BLT Toast adlı şeyi de mideye indirdim, yanlış olmasın. Yerim kalsa Passion Fruit’lu (çarkıfelek meyvesi diyemem valla kusura bakmayın) ve ahududulu tartı da indirirdim, artık bir dahaki sefere…Diyeceğimiz o ki, Republique’e kahvaltıya giderek kendinize büyük bir iyilik yapmış olacağınız gibi, sonrasında burayı sonsuza kadar özleyeceğiniz için farkına varmadan kötülük de yapmış olursunuz, karar sizin. Sizin için menülerini de şöyle bırakıyoruz. 

*Canınız “woww Amerika’dayım o halde şöyle pis bir Amerikan kahvaltısı yapayım” çektiyse Uncle Bill’s Pancake House, ilk seçenek kadar kalp krizi geçirtme ihtimali olmayan bir kahvaltı için ise Jon & Vinny’e yolunuzu düşürebilirsiniz.

Sqirl Los Angeles
Sağlıklı kahvaltı seçeneği olarak: Sqirl

Los Angeles’ta sağlıklı yaşam tam anlamıyla bir takıntıya dönüşmüş durumda. Her sabah koşuya çıkmalar, organik beslenme, acai bowl ile kahvaltılar, yanında smoothie’niz ile gezmeler falan bunlar artık sıradanlaşmış, günlük yaşamın parçası haline gelmiş şeyler. Bu yıllardır süregelen bir şey olacak ki, Sex & The City’nin bir bölümünde bile bu temayı işlemişlerdi, aklımıza onu getirdi, hatırlıyor musunuz? Bu sebeple eğer beslenme konusunda dikkatli davranıyorsanız bu konuda pek çok alternatif mekan ile karşılaşmak eminiz sizi sevindirecektir. Ancak bunların arasında en çok sevilen mekan, en azından şu aralar, kesinlikle Sqirl. Normal koşullarda, özellikle seyahatteyken “hadi bi sağlıklı beslenelim ya” diyecek yapıda değiliz ama, bu kadar sevildiğini duyunca meraka kapılıp gittik, gayet de memnun ayrıldık doğrusu. O yüzden ne sağlıklı beslenmesi abi şimdi şurda tatile gelmişiz demeyin ve bi’ şans verin deriz.

*Biz Hold The Rice, Sorrel Pesto Rice ve Brown Rice Porridge denedik, hepsini de sevdik doğrusu, kararsız kalırsanız aklınızda bulunsun.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (20)
West Coast Klasiği Sayılabilecek Bir Aktivite İçin: Food Trucklar

Food Truck Türkçe’ye nasıl manalı bir biçimde çevrilir karar veremedik. Yemek kamyoneti mi diyelim ne diyelim? Öyle de bütün havası kaçtı. Seyyar yemekçi mi desek? Yok o hiç olmadı. Neyse, konuyu anladınız işte, bunlar restoran gibi şeyler değiller, bildiğiniz sokakta bir kamyonet ve uzmanlaştığını iddia ettiği alan ne ise onu satıyor. Bu bir taco truck da olabilir, acai bowl da satıyor olabilir, Thai ya da Kore mutfağı da olabilir, sosisli de. Los Angeles’ta bu iş bayağı popüler hale geldiği için pek çok çeşit ile karşılaşabilirsiniz. Biz taco’yu çok sevdiğimiz için en çok onu kovaladık ama, arada denk geldikçe farklı mutfaklar da denedik tabii. Bunun daha baba versiyonlarıyla San Francisco’da karşılaşmış olsak Los Angeles’ta da fena şeyler bulmadık, aşağı birkaç bildiğimizi sıralayalım.

*Leo’s Tacos Truck: Lokaller tarafından çok sevilen, pek sevilen bir taco truck. En popüler seçeneği “Al Pastor”. Porsiyonlar küçük, öyle 1 tane söyleyip doyabilme ihtimaliniz yok yani. Hafta içi gece 2’ye, hatta bazı lokasyonlarında Cuma – Cumartesi 4’e kadar açık olduğu için buranın gece atıştırmalığı favorilerinden birine dönüşmüş.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (16)
*El Flamin’ Tacos:
Yine çeşitli lokasyonlarda bulunan bir başka taco truck. Galiba bu Al Pastor konusunda aralarında bir çekişme olacak ki, El Flamin’in “öz hakiki al pastor’u biz yapıyoruz kardeşim diğerlerine kanmayın” gibi bir iddiası var, sağa sola öyle yazıyorlar. Artık hangisini beğenirseniz..

*Acai Dream Bowl Truck: Santa Monica’da denk geldiğimiz, gerçekten acayip lezzetli acai bowllar yapan truck. Sadece organik ürünler kullanıyorlar. (ya da en azından öyle iddia ediyorlar bilemiyoruz)

*Yeastie Boys: Kahvaltı işini şöyle hızlı bir şekilde çözmek isterseniz Yeastie Boys’a gidip çeşit çeşit bagel içinden kendinize göre bir şeyler bulabilirsiniz. Öyle dümdüz uyduruk bagel da değil, bacon’lı, avokadolu, peynirli, hatta nutellalı muzlu bagelları falan da var, seversiniz.

Thai Mutfağı Sevenler İçin: Night + Market

Geçiyoruz başka bir dünyaya; konumuz Thai mutfağı. Biz genel olarak Thai mutfağını bayağı sevdiğimiz için gittiğimiz ülkelerde bu konuda gözümüz açık oluyor, iyi olduğunu duyduğumuz bir yer bulduk mu affetmiyoruz. Night + Market’a da tamamen bu hevesimizi gidermek üzere, bir takım arkadaşlar tarafından “saldırın çok iyi” komutu almamızın ardından gittik. Hedefe kilitlenmiş arkadaşlar için baştan güzel haberi vereyim; yemekleri başarılı. Yani Tayland’da yiyebilecekleriniz seviyesine ulaşıyor mu tartışılır, ama bizim ana kıstasımız olarak belirlediğimiz “Pad Thai’yi iyi yapabiliyorlar mı” sınavımızdan A alarak geçtiler, onu söyleyebiliriz. Eğer başka bir şey denemek isterseniz “fried chicken sandwich” deneyebilirsiniz, biz yemedik ama bu restoranın en çok övülen yemeği olduğunu biliyoruz.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (8)
E Bi’ de Hawaii Mutfağına Bakalım Derseniz: Sweetfin Poke

Bu poke işinin acil bir şekilde Türkiye’de popüler hale gelmesi lazım, çünkü ilk olarak 1 sene önce falan Hollanda’da yediğimizde “bu ne ya pilava salata dökmüşüz gibi işte, çok da bir olayı yok” gibi sığ bir yorum getirdiğimiz poke bowllar’a 1-2 kez daha şans verince acayip sevdiğimize karar verdik. Poke dediğimiz şey aslında Hawaii mutfağına özgü bir yemek. Gerçekten de pirincin (kinoa ya da esmer pirinç vb. çeşitlendirmeleri de oluyor) üzerine somondu, ton balığıydı (pişmiş değil ama) vay efendim edamameydi, işte bir takım sebzelerdi artık ne seçenek varsa onların eklenmesi ile hazırlanıyor. Son olarak çoğu yerde sos seçenekleri de sunuluyor ve kendi tabağınızı oluşturuyorsunuz. Genelde konsept bunun üzerine kurulu, öyle hazır bir poke bowl seçmek durumunda değilsiniz yani, kendi tabağınızı kendiniz yaratabilirsiniz.

Bu poke işi Hawaii çıkışlı olması sebebiyle de olsa gerek, Amerika’da bayağı popüler hale gelmiş ve gittiğiniz çoğu şehirde birçok poke dükkanı görebilirsiniz. Biz de birkaç tane denedikten sonra en sevdiğimizin Sweetfin olduğu kanısına vardık. Yukarıda söz ettiğimiz konsept burada tam olarak geçerli, menüdekilerden seçmek zorunda değilsiniz yani, kendi poke bowl’unuzu kendiniz oluşturuyorsunuz.

*Sweetfin’in pek çok farklı lokasyonu mevcut, yakın olduğunuz birine yolunuzu düşürürsünüz artık.

-Poke için farklı bir alternatif daha denemek isterseniz Mainland Poke Shop’a da uğrayabilirsiniz.

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (14)
Los Angeles Yeme İçme Rehberi (15)
Venice Bölgesinin En Sevilen Mekanı İçin: Gjusta Bakery

Gjusta gerçek bir internet ünlüsü. Bize ihanet ederek başka sitelerde Venice tarafında nerede yiyip içeceğiniz araştırmasına giriştiyseniz eminiz ki karşınıza burası çıkmıştır. Bakmayın adının bakery diye geçtiğine, biz buraya akşam yemeği için gittik mesela, illa öyle sabah falan gitmenizi gerektirmiyor yani. Ancak bir bakery olmalarından mütevellit ekmekleri gerçekten çok güzel olduğu için tatlarına bakmayı da ihmal etmeyin. Biz burada yediğimiz her şeyi gerçekten çok beğendik ve neden bu kadar popüler olduğunu konusunda da bu şekilde aydınlanmış olduk.

Gjusta’ya gündüz saatlerinde gidecek olursanız gündüze özgü, farklı bir menüleri var. Akşam gidecek olursanız “Dinner Menu” şeklinde karşınıza çıkacak akşam yemeği menülerinin yanında şöyle bi’ mekana girip içeri de bakınmanızı öneriyoruz, çünkü gününe göre başka bir sürü çeşit şey de olabiliyor. Örneğin biz menüden seçmek yerine komple içeriden seçtiklerimizden yedik ve cidden çok başarılıydı.

*Gjusta’yı alemin kralı yaptık ama, aslına bakarsanız Venice tarafında pek çok başarılı mekan mevcut. Aralarından seçmece yapacak olursak Butcher’s Daughter ya da Rose Cafe’ye de (bu ikisinin adını kafanızda Türkçe’ye çevirince nasıl havaları kaçıyor ya farkında mısınız)  uğrayabilirsiniz, ayrıca bu civardaki kahve ihtiyacınızı kahvecilerin efendisi Intellegentsia’da giderebilirsiniz.

Coolhaus Los Angeles
Los Angeles Yeme İçme Rehberi (9)
İflah Olmaz Bir Tatlı Manyağıysanız: Coolhaus

Dondurma yer miyiz tatlı kız? Yeriz tabii, hem öyle sıradan bir şeyle gelmiyoruz merak etme. Normal koşullarda LA’de dondurma mevzusu açılınca akıllara hemen Salt & Straw geliyor ama, biz Coolhaus’un daha orijinal olduğu kanısına vardık. Bu çoğumuzun çocukluktan beri hastası olduğu Nugger diye bir dondurma var ya hani, işte Coolhaus’un dondurmalarını öyle düşünün; dondurma sandviçleri! Üstelik o dışındaki kurabiyemsi kısmından tutun, dondurmasına kadar hepsi için farklı farklı aromalar/tatlar seçebiliyorsunuz ve bayağı orijinal şeyler var. Orijinal derken neyi kast ettiğimizi anlayabilmak adına şuraya bakabilirsiniz, biraz heveslendirelim.

*Bu kadarı yetmez canım, bana biraz daha tatlı yiyecek yer alternatifi lazım diyenleri çok iyi anlıyoruz, buyrun: Sprinkles Cupcake ATM (gerçekten cupcake atm’si, biz denemedik ama merak edebilirsiniz diye yazıyoruz), gerçek bir Amerikalı gibi davranmak isterseniz Sidecar Doughnuts’ı deneyebilirsiniz. Ayrıca klişe ama sempatik, her zaman güzel cheesecake çeşitlerine denk geleceğiniz de garanti; Cheesecake Factory’nin yanağından da bi’ makas alırsınız artık.

Grand Central Market
West Coast’ta Fast Food Denince Akla Gelen Yer: In-n-Out Burger

Geldik Los Angeles Yeme İçme rehberi yazımızın en hassas kısmına arkadaşlar. Bu In-n-Out Burger bırakın Türkiye’yi, dünyada Amerika harici hiçbir yerde bulunmamasına rağmen ne halt etmeye bu kadar ünlü oldu diye sizin de düşündüğünüz oluyor mu? Bizim oluyor. O yüzden ruh hastası gibi LA’e indik ve arabaya atlayıp kendimizi buraya attık. Görüyor musunuz sosyal medyanın gücünü ya, resmen büyülenmişiz. NE VAR ULAN BU KADAR NE? Neden bu bloggerlar sapık gibi burada fotoğraf çekip duruyor, kim popüler etti kardeşim burayı bu kadar? Yani iyi tamam kötü değil, gayet de yenilebilir güzellikte ama, böyle uğrunda ölecek bir şey yokmuş gibi geldi bize. Yine de bizce deneyin, kendi yorumunuzu getirin. Bu arada unutmadan, burada yiyeceğiniz menüyü “Animal Style” istemeyi unutmayın, buralarda o makbul.

*Bana bakın siz kim oluyorsunuz da In-n-Out’u beğenmiyorsunuz diyenler, gidin Five Guys’da hamburger yiyin, öyle konuşalım………

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (11)
Vejetaryen Dostlara Sevindirici Haber: Gracias Madre

Evet, mekanın adı ANAM SAĞ OLSUN olabilir ama yine de bu burayı ziyaret etmenize engel değil. En baştan doğruyu söyleyelim, biz çok sevilen bir mekan olmasına rağmen Gracias Madre’nin en büyük hayranları sayılmayız. Çünkü vejetaryen olmamamızdan da mütevellit, söz konusu Meksika mutfağı olunca bi’ et beklentisine girmedik desek yalan olur. Burada tacosundan quesadilla’sına kadar çoğu şeyde et bulunmuyor. (bir takım istisnalar olabilir, vejetaryenseniz dikkatli sipariş verin) Ancak özellikle vejetaryenseniz ve Meksika mutfağına meraklıysanız bu mekan size uygun olabilir, dolayısıyla bunu da seçenekler arasına eklemeden geçmek istemedik. Afiyetler!

Los Angeles Yeme İçme Rehberi (12)
Evlenilecek Değil, Eğlenilecek Bir Bar Alternatifi: Good Times At Davey Wayne’s

Geldik Los Angeles Yeme İçme Rehberi yazımızın eğlencelik kısmına. ÇIKIYOR MUYUZ AKŞAM? Tabii ki çıkıyoruz, kendinize gelin ya, Los Angeles’tasınız. Sağda solda “ay Los Angeles gece hayatı o kadar da iyi değil şekerim” diyenler gördük ve şunu söylemek isteriz ki; Hey dude wtf is wrong with you? Los Angeles gece hayatı, doğru yerlere gittiğiniz takdirde pek hareketli, çok hareketli. Ama öyle club club dolaşma kısmından bahsetmiyoruz, biz daha çok bir bara gidip sosyalleşmeli, yeni insanlarla tanışmalı, Los Angeles’a gerçek bir adaptasyon yaşamalı gece çıkmaları peşinde koştuk. Bu anlamda en çok keyif aldığımız mekan tartışmasız bir şekilde Good Times At Davey Wayne’s oldu. Belli bir saatten sonra oldukça kalabalık ve eğlenceli olmakla birlikte konsept olarak da bayağı güzel bir mekan yaratmışlar. Özellikle mekanın arka tarafındaki açık alanı gözden kaçırmamanız önerimizdir, asıl eğlence orada dönüyor. Son olarak mekanda farklı etkinlik ve canlı performansların gerçekleştiğini de ekleyelim, sitesinden girip o gece ne olduğunu kontrol edebilirsiniz.

*Los Angeles gece hayatının tadını çıkarmak için hoşunuza gidecek birkaç mekanı daha buraya bırakalım: Everson Royce Bar, E.P & L. P. (burası rooftop), Tenant Of The Trees (yine güzel bir dış mekanı var), Mamma Shelter Rooftop (yine rooftop, sırt çantasıyla gidince aşağı teslim etmeniz gerekiyor, aklınızda bulunsun).

*Eğer biraya özel bir ilginiz varsa Kopenhag’da tanıştığımız ve çok sevdiğimiz bir brewery olan Mikkeller’in LA şubesi var, bizce kesin uğrayın.

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir