Disneyland Paris Rehberi’ne Başlamadan Gelen Not: Ride, Roller coaster gibi terimlere uygun Türkçe bir alternatif bulamadığımız için bu yazıda gereksiz derecede bir İngilizce kullanımı oldu, biz de rahatsızız, kusura bakmazsınız değil mi?
Başlamadan Gelen Bir Diğer Not: Paris için oluşturduğumuz diğer rehberlerimiz de işinize yarayabilir, Paris’te yeme içme, Paris Müzeleri, Paris’te Gezilecek Yerler gibi önerilerimizi kapsayan rehberlerin bulunduğu sayfayı da şuraya bırakalım.
Disneyland Paris Rehberi: Disneyland Park & Walt Disney Studios
Disney deyince sizin de kafanızda hemen kontrolsüzce bir Mickey Mouse görüntüsü beliriyor di mi? Doğal olarak birçoğumuz Disney’i direkt olarak Mickey, Minnie, Donald Duck gibi klasik çizgi film karakterleriyle ve şirin ötesi pembe şatolar ve prenseslerle özdeşleştiriyor olabiliriz, çünkü bunlar artık Disney’in simgeleri haline gelmiş ve beynimize yerleşmiş şeyler. Peki Star Wars’un, ne bilelim Marvel’in, Pixar’ın ve bunlar bünyesinde çekilen tüm filmlerin Disney’in himayesi altında olduğunun bilincinde miyiz? Sizin hemen aklınıza geldiyse helal olsun, biz resmen bunun farkında değilmişiz, o bizim mercimek vizyonluluğumuz, kabul. Şahsen biz bu bilgiyi parka ayak basıp ortalıkta Star Wars karakterlerinin cirit attığını görene ve “ULAN DOĞRU YA” şeklinde bir aydınlanma yaşayana kadar tamamen aklımızdan çıkarmışız.
Sayın OitheBlog bu konuyu neden bu kadar uzattınız diyecek olursanız, şöyle ki parklarda sizi nasıl bir ortam beklediğini, rideların, bir takım atraksiyonların ve etkinliklerin yalnızca daha “çocuksu” karakterlerle değil ve karşınıza çıkmasını pek de beklemediğiniz karakterlerle de ilişkilendirildiğini bilmeniz açısından böyle bir giriş yaptık. Bu konuyu daha da detaylandıracak olursak Disneyland Paris aslında 2 farklı parktan oluşuyor;
1. Disneyland Park: Parkın bu kısmı bir tık daha “çocuksu” olarak nitelendirebileceğimiz, yukarıda söz ettiğimiz o pembe şatoların, Mickeylerin hüküm sürdüğü ve tam olarak bir Disney ortamı ve deneyimi yaşayabileceğiniz park. Ancak bu parkın tamamen yalnızca çocuklara yönelik olduğu anlamına gelmiyor tabii, aslına bakarsanız tüm Disneyland’da en heyecanlı kabul edilebilecek roller coasterlardan Indiana Jones ve Star Wars Hyperspace Mountain gibi roller coasterlar da bu parkın kapsamında. Parkın bu kısmı ayrıca birbirinden farklı temaları olan Adventureland, Fantasyland, Discoveryland, Frontierland ve Main Street, USA (parkın ana girişi olan ve bir takım restoranları ve mağazaları kapsayan bölge) olarak 5 bölümden oluşuyor.
2. Walt Disney Studios: Disneyland’daki bir diğer park da dev bir film stüdyosunun orta yerine düştüğünüzü hissedebileceğiniz, Disney temalı filmlerin özel efektleri, yapımları ve arka planlarında ne gibi şeylerin döndüğü üzerine kurulu bir park. Bu taraf yetişkinleri daha tatmin edebilecek tatta roller coaster ve atraksiyonları kapsayan park da diyebiliriz. Aerosmith temalı Rock’n Roller Coaster, Ratatouille ve Tower of Terror (asansörle boşluğa düşme temalı) muhtemelen favorileriniz olacak, bunlara öncelik vermek mantıklı olabilir.
Disneyland Paris Rehberi: Disneyland Paris’e Ne Zaman Gidilir?
Bu soruyu Disneyland Paris’e ne zaman gidilmez şeklinde güncellesek daha yerinde olurdu sanırsak. Belki de Paris’in tarihinde yaşadığı en sıcak Nisan günlerinden birinde 27 derecelik bir havada Disneyland Paris’e gitmiş bir ikili olarak size çok net bir öneride bulunalım; mümkünse Disneyland’a sıcak bir havada gitmeyin. Gerek yok yapmayın, tüm gününüzü dışarıda geçireceksiniz ve muhtemelen sıra beklemek durumunda kalacaksınız (ki çoğu ride’ın sırası dışarı bir noktada bulunuyor ve gölge olsa bile uzun süre sabit durmanız gerekebileceği için o sıcakta buhran geçirebilirsiniz). Bineceğiniz roller coasterler bünyenizi yeterince sarsacak zaten, başınıza daha fazla iş açmayın deriz.
Kış dönemini ise Paris’in bu aylarda aşırı soğuk ve karlı olma ihtimalinin yüksek olduğunu göz önünde bulundurunca es geçmek mantıklı olabilir. Parkın daha az kalabalık olması ve sıra beklemeyecek olmanız cazip bir fikir gibi geliyor olabilir ancak hava durumunun aşırılığına göre bazı ridelar kapalı olabiliyor ve yağmur çamurda dolaşmaya çalışmanın pek keyifli olmayacağı aşikar.
Geriye zaten 2 tane mevsim kalmasından mütevellit aslında size bu noktada hangi dönemleri önereceğimizi tahmin edebiliyorsunuzdur. Bizce Disneyland Paris’i ziyaret etmek için en mantıklı dönemler bahar dönemleri. Evet bu dönemlerde de kalabalık söz konusu olabiliyor, evet bu dönemlerde de yukarıda da örneklendirdiğimiz gibi sıcak havalara denk gelebiliyorsunuz ancak yine de gitmek için en garanti dönemler olduğu için biz oyumuzu bu aylardan yana kullanıyoruz.
Son olarak mümkünse gezinizi haftasonuna ve Paris’in genel olarak çok yoğun olabileceği bir takım günlere denk getirmemekte fayda var.
Disneyland Paris Rehberi: Disneyland Paris Bilet Fiyatları Meselesi
Eveeet, Disneyland Paris gezisi yapmaya karar verdiniz ve muhtemelen kaç yaşında olduğunuza bakmazsızın içinizde aşırı bir heyecan duygusu yaşamaya başladınız. Bu heyecan duygusu Disneyland Paris bilet fiyatı meselesine değindiğinizde ve gördüğünüz fiyatın TL karşılığını anlamaya çalışırken çarpı işlemleri yapmaya başladığınızda yerini hüzne bırakabilir doğruya doğru. Ancak hayatınızda kaç kere Disneyland’a gideceksiniz? Neyse sizi bu konuda daha fazla endişelendirmeden konuya girelim. Disneyland Paris bilet fiyatları sezonuna hatta gününe göre bile değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla en net fiyat bilgisine şuradaki link üzerinde gideceğiniz tarihi seçerek ulaşabilirsiniz. Biletlerle ilgili aklınızda bulundurmanız gereken bir takım detayları da paylaşmadan geçmeyelim.
*Günlük ve birkaç günlük olmak üzere 2 farklı bilet seçeneği var. Yukarıda paylaştığımız linke tıkladığınızda eğer günlük bilet almayı düşünüyorsanız “1 day” seçeneğine, eğer 1’den fazla gün için bilet alacaksanız ise “Multi-day” seçeneğine tıklayın.
*Sonraki aşamada ise gideceğiniz tarihi seçerek bilet fiyatını görüntüleyebilirsiniz.
*Günü ve alacağınız bilet sayısını seçtikten sonra 2 seçenek daha olduğunu fark edeceksiniz; birisi “Ticket Magic 1 park” yani yalnızca tek bir parka giriş sağlayan bilet (örneğin yalnızca Walt Disney Studios Parkı), diğeri ise “Ticket Magic 2 parks” yani her iki parka da giriş sağlayan bilet.
*Kapıdaki bilet fiyatları ile web sitelerindeki bilet fiyatları değişiklik gösterebilir, en garantisi gitmeden internet üzerinden almak. Böylece parkta bilet almak için de ayrıca sıra beklemeniz gerekmez, ki bu sıralar döneme göre çok uzun olabiliyor.
*Disneyland Paris’te bir otelde konaklayacaksanız hem park biletlerini hem Disneyland konaklamanızı kapsayan paketler oluyor, dolayısıyla kalmayı düşünüyorsanız bu paketlerden birini değerlendirebilirsiniz.
Disneyland Paris Rehberi: Disneyland Paris’e Nasıl Gidilir?
Disneyland Paris’i çok yüksek ihtimalle bir Paris şehir gezisi ile birleştireceğinizi varsayacak olursak size Disneyland’a Paris’in merkezinden nasıl ulaşabileceğiniz hakkında bilgi vermemiz daha mantıklı olur sanırsak.
Disneyland Paris şehir merkezine yaklaşık 35km uzaklıkta ve parka ulaşmanın en kolay ve en hızlı yöntemi Paris Gezi Rehberi yazımızda da söz ettiğimiz RER treni. RER treninin birkaç farklı hattı bulunduğundan kafanız karışmasın, Disneyland’a gitmek için RER A hattını kullanmanız ve Disneyland’a 4-5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Marne-la-Vallee/Chessy durağında inmeniz gerekiyor. Böyle akılda zor kalacak bir durak adı olması konusunda endişeniz olmasın zaten yanında Disneyland diye kabak gibi yazıyor.
Şehirde RER A hattı üzerinde olan birkaç farklı durak bulabilirsiniz ancak ana duraklardan biri Gare de Lyon, aklınızda bulunsun. Buradan Disneyland durağına tek yön bilet fiyatı günümüz itibarıyla 7,60 Euro.
Disneyland Paris Otelleri ve Konaklama Seçenekleri
Normal şartlarda 1 gün her iki parkı da gezmek için gayet yeterli bir süre. Normal şartlarda diyoruz çünkü parkların içindeki atraksiyonların ne denli ilginizi çekeceğini, hangi etkinliklere ve şovlara dahil olmak isteyeceğinizi öngörmemiz oldukça zor, bu kişiden kişiye göre değişir tabii. Özellikle çocuklarla gidecek olursanız eminiz parkta sizin bile öngöremeyeceğiniz birçok şey ilgisini çekecektir, dolayısıyla rahat rahat gezebilmek, parkta olabildiğince fazla şey deneyimlemek gibi bir niyetiniz varsa parkta konaklamanız aslında hiç de saçma bir fikir değil. Evet biraz saçma olan bir şey varsa o da parktaki otellerin fiyatların pek de uygun olmadığı gerçeği olabilir ancak bunu da muhtemelen hayatınızda sadece 1 kez deneyimleyeceğiniz bir şey olarak düşünecek olursanız içiniz bir tık daha rahat olabilir. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi Disneyland Paris otellerinden birinde konaklayacak olursanız parka giriş biletlerini kapsayan paketler de mevcut. Parkın içinde Disney temalı olan oteller ve parkın hemen yakınında olan otellerle birlikte toplamda bu civarda konaklayabileceğiniz 15+ otel seçeneği var, dolayısıyla bütçenize göre bir tercih de yapabilmeniz mümkün. Disneyland kapsamındaki otellere ve Disneyland’e yakın konaklama seçeneklerine şuradan bakıp aklınıza yatan seçeneğe karar verebilirsiniz.
Disneyland Paris Rehberi: Disneyland Paris’te Yeme İçme
Bu konuyu çok eveleyip geveleyip uzatmanın alemi yok, Disneyland Paris’te yeme içme pek de uygun fiyatlı değil, restoran/kafelerde çok uzun sıralar olabiliyor ve genel olarak lezzet açısından çok da iyi bir performans göstermiyor. Ancak gününüzün neredeyse tamamını orada geçireceğinizi düşünecek olursak yemek yememek pek de bir seçenek değil, valla bir yerde düşer bayılırsınız saçmalamayın. Bu noktada yanınızda su ve bir takım ufak atıştırmalıklar getirmeniz aşırı mantıklı bir karar olabilir. Biz kendimiz denk gelmedik ancak aşırı tatlı bazı takipçilerimizden parkta su sebilleri olduğuna dair bazı bilgiler aldık. Sanırsak park genelinde bu bilgiyi pek de yaymamaya çalışıyorlar zira böyle bir şeyin olma ihtimalini düşünmemize sebep olabilecek hiçbir bilgilendirme ya da yönlendirme yoktu.
Özetle yanınızda bir şişe su getirmeniz ve bu sebilden su doldurmanız çok mantıklı olur, aksi takdirde parkta bir şişe suya 10 TL vermek zorunda kalınca susuz kalıp baygınlık geçirme riskini göze almak isteyebileceğiniz noktaya gelebilirsiniz. Dışarıdan yiyecek içecek getirmek konusunda da bir çekinceniz olmasın, “ay o ne be öyle rezil oluruz” demeyin, 72 milletten insan aynı şeyi yapıyor, kendi gözlerimizle gördük. En komiği yanında 2 tencere ile gelmiş ve bulduğu ilk çimlik alanda piknik yapan Koreli aile-idi, valla helal olsun ya, ne azimmiş gerçekten sdfsg. (bu gerçek bir hikayedir)
Disneyland Paris Açılış ve Kapanış Saatleri
Bu konuya ayrıca değinmek istedik, çünkü evet bu bilgiye aslında web sitelerinde çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz ancak Disneyland’ın kaçta açılıp kaçta kapandığına dair aklınızda bulundurmanız gereken bir takım detaylar var. Bunlardan birincisi eğer Disneyland’da bir otelde konaklayacak olursanız parka normal açılış saatinden önce giriş yapabilecek ve muhtemelen Disneyland’ın en sakin olabilecek saatlerinde sıra beklemeden birçok atraksiyondan faydalanabileceğiniz gerçeği. Ancak bu da sabahın körü bir saate tekabul ediyor, Disneyland için ne kadar heyecan duyduğunuza göre bir karar kılabilirsiniz biz yine de söylemiş olalım.
Diğer detay ise Walt Disney Studios tarafının ana parka kıyasla daha erken bir saatte kapanıyor oluşu. Dolayısıyla her iki parkı da ziyaret etmek gibi bir niyetiniz varsa önce Studio tarafını gezmek daha mantıklı olabilir.
Son olarak aslında Disneyland’ın en büyük atraksiyonlarından biri olarak kabul edilen, aşırı bir havai fişek şovunu kapsayan ve dev bir panayır ortamına bürünen “park kapanışı” etkinliğini deneyimlemek istiyorsanız park kapanışına kadar beklemek durumundasınız. Bu da döneme göre değişiklik gösterebildiğinden (ve havanın kararmasını beklemek durumunda kaldıklarından) geç bir saate kadar parkta beklemek durumunda kalabileceğiniz anlamına geliyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında gidecek olursanız akşam saat 10’dan sonraya kadar da beklemeniz gerekebilir, dolayısıyla gidiş saatinizi de buna göre planlamak isteyebilirsiniz.
Disneyland Paris’te Yaş Sınırı ve Boy Sınırı Var Mı?
Parklara giriş yapmak veya ridelara binebilmek için herhangi bir yaş sınırı yok, ancak bazı roller coasterlarda boy sınırı var. Bu da bazı rideların aşırı hızlı gidiyor, takla atıyor ve sizi oradan oraya savuruyor olmasıyla alakalı. Tüm bu atraksiyonları yaşarken araçlardan dışarı fırlamamanız için sizi koruyan, tepenizden geçirdiğiniz güvenlik kilitleri (öyle küçük çaplı bir şeyden bahsetmiyoruz, boynunuzun vücudunuzun sarsılmasına engel olan ve sabit durmasını sağlayan şeyler) belli bir boya göre yapıldığı için boy sınırı koyulması gerekiyor. Bu sınır tabii her ride için geçerli değil, zaten olanlarda çok net bir şekilde belirtiliyor. Boy sınırları 81cm-1.20m arasında değişiyor. Ayrıca boy sınırı haricinde bazı ridelar özellikle hamile kadınlar veya kalp hastalığı gibi bazı rahatsızlıkları olanlar için uygun değil, bunların hangi ridelarda geçerli olduğu da belirtiliyor. Hangi atraksiyonlarda nelere dikkat etmeniz gerektiğine haritada veya telefon uygulamasında göz atabilirsiniz.
Disneyland Paris Fast Pass / Hızlı Geçiş Seçeneği
Bize Disneyland Paris gezisi boyunca en çok sorulan sorulardan birine de ayrıca değinmeden geçmeyelim. Her iki parkta da bir takım ridelarda (hepsinde değil) fast pass, yani bizim Türkçeleştirdiğimiz haliyle hızlı geçiş seçeneği var. Bu ne demek? Bu pass ile normal ve muhtelemen uzun süre beklemek durumunda kalacağınız sıraya girmeden çok daha hızlı ilerleyen bir sıraya girebilmeniz, 45 dakika sürebilen sıralarda sinir krizi geçirmemeniz ve parkı terk etme raddesine gelmek zorunda kalmamanız demek. (her halükarda bir sıra bekleyeceksiniz onu geçin) Bu noktada en çok merak ettiğiniz soru muhtemelen bu pass için ne kadar ücret ödemeniz gerekeceği di mi? İşin en tuhaf kısmı da bu noktada beliriveriyor, çünkü fast pass için park biletiniz haricinde herhangi ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Evet bu noktada siz de hiç anlam verememiş, bizim gibi “ücretsiz bir şeyse o zaman herkes bu özelliği kullanır ve sıra nasıl daha hızlı ilerleyebilir” şeklinde düşüncelere kapılarak bunu bir mantığa oturtamamış olabilirsiniz. Ama bu iş şöyle işliyor efenim, daha anlaşılır olması açısından aşağıda madde madde yazalım.
*Fast pass seçeneği olan bir ride’a gidiyorsunuz (woww cidden mi)
*Normal sıranın hemen yanında bir noktada bulunan, “fast pass” yazan gişeye gidiyorsunuz ve burada bulunan biletmatik/makinelere park biletinizi yerleştiriyorsunuz.
*Makine size fast pass sırasına girebilmek için girişte yetkililere göstermeniz gereken bileti veriyor. Bu noktada biletin üzerinde bir saat yazdığını göreceksiniz, bu fast pass sırasına girebileceğiniz saati gösteriyor. Örneğin o anda saat 15:00 ve fast pass biletinizde yazan saat 15:30 ise, fast pass sırasına 15:30’da girebiliyorsunuz (daha öncesinde almıyorlar biz tabii ki 6 kez falan denedik fhsfjd) Yani bir nevi yerinizi ayırtmış oluyorsunuz ve vaktinizi sıra bekleyerek harcamaktansa o aradaki süre içinde başka bir ride deneyebilir, ya da bir yerde soluklanabilirsiniz.
*Fast pass tarafında da öyle laps diye ridelara binemiyorsunuz, “bize de mi sıra” diye düşünmeyin, çünkü evet, size de sıra. Ancak biz de orada Bülent Ersoy gibi “NE DEMEK SIRA BİZİ BURAYA YÜCE HALKIMIZ GETİRDİ” falan diye yaygara çıkarınca verilen cevap, fast pass sırasının her zaman 10 dakikadan az sürdüğü yönündeydi. En azından bizim de deneyimlediğimiz kadarıyla bunun doğru bir genelleme olduğunu söyleyebiliriz.
*Gidip aynı anda 5 tane ride’dan 5 farklı fast pass alamıyorsunuz, önce ilk aldığınız fast pass’i kullanmanız gerekiyor. Yani ilk aldığınız fast pass biletinin saati geçtikten sonra yeni bir fast pass alabiliyorsunuz. Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak 2. Bir fast pass almak için 15:30’un geçmesini beklemeniz, ya da ilk bileti aldığınız saatin üzerinden 2 saat geçmiş olması gerekiyor.
*Rideların ana girişinde fast pass için rezervasyon yapabileceğiniz saatler yazıyor, bileti almadan saatin size uyup uymayacağını oradan kontrol edebilirsiniz. Bu saatlerin yazdığı noktada aynı zamanda normal sıranın da ne tahmini ne kadar sürdüğü yazıyor, baktınız çok sıra yok fast pass ile uğraşmadan direkt girmeniz de mantıklı olabilir.
Disneyland Paris İçin İşinize Yarayabilecek Bir Takım İpuçları
*Genel olarak parkın içinde neyin nerede olduğunu tespit edebilmek ve herhangi bir noktayı atlamamak için harita kullanmanızı öneririz, zaten biletlerle birlikte size direkt veriyorlar herhangi ekstra bir ücreti yok. Ayrıca harita üzerinde hangi ridelarda fast pass seçeneği olduğu, herhangi bir boy sınırlaması veya başka dikkat edilmesi gereken bir durum olup olmadığına dair bilgiler de yazıyor.
*Yukarıda söz ettiğimiz, haritada yer alan bilgilere Disneyland Paris’in telefon uygulamasından da ulaşabilirsiniz. Uygulamanın en faydalı kısmı hangi ridelarda ne kadar sıra olduğunu da görebiliyor olmanız, örneğin haritada x ride’ın üzerine geldiğinizde x dakikalık sıra var şeklinde bir bilgilendirme var. Ek olarak parklarda gerçekleşen etkinliklerin saatlerini, tuvalet, sigara içme alanları, restoranlar, mağazaların nerede olduğunu da uygulama üzerinden çok daha kolay tespit edebilirsiniz, aklınızda bulunsun. Daha da arttırıyoruz, eğer bu uygulamaya park biletlerinizi tanımlarsanız buradan yukarıda söz ettiğimiz fast pass biletlerini de alabilirsiniz. Uygulama üzerinde oluşturduğunuz biletleri direkt fast pass gişesindeki kişiye göstermeniz yeterli.
*Olur da parktan çıkış yapmak ve gün içinde başka bir saatte tekrar giriş yapmak isterseniz biletinizi tekrar kullanabiliyorsunuz, yani “vay efendim bir kere girmişsiniz bir daha buraya adımınızı atamazsınız deyyuslar” gibi bir durum söz konusu değil.
*Belli dönemlerde bazı ridelar bakım vs gibi şeylerden ötürü kapalı olabiliyor, güncel listeye sitelerinden ulaşabilirsiniz. En azından hayal kırıklığınızı önceden evde yaşayın, orada insan kendini 8 yaşında gibi hissettiği için daha sarsıcı oluyor.
*Eğer havaalanından direkt Disneyland’e ya da tam tersi Disneyland’den direkt havaalanına gitmek gibi bir niyetiniz olursa ve yanınızda bavulunuzla gitmek durumunda kalırsanız, bir ücret karşılığında eşyalarınızı “storage” bölümüne emanet edebilirsiniz. Sanıyoruz parkın içinde bu gibi 1-2 farklı nokta var ama biz kendi gözümüzle gördüğümüz ve emin olduğumuzu tarif edelim; Disneyland parkında (Studios olmayan park yani) ana girişin orada bir tane bulabilirsiniz.
*Parkların içinde kafanızın her estiği yerde sigara içemiyorsunuz, sigara içebileceğiniz, özel olarak ayrılmış belli başlı noktalar var. Bunun için parkın içindeki tabelaları takip edebilirsiniz ama parkların bayağı büyük olduğunu göz önünde bulundurursak bizce en kolayı haritadan tespit ederek yolunuzu bulmak. Bazı çılgın asileri parkın çeşitli yerlerinde gizli gizli sigara içmeye çalışırken görebilirsiniz, onlara uymayın, yakalanırlarsa yaygara çıkıyor.
*Eğer yanınızda roller coasterler konusunda sizinle aynı heyecanı yaşamayan oyunbozan ya da korktuğunu belli etmemeye çalışıp “abi bunlar çok çocuksu yaa….” diye ayak yapan bir arkadaşınız olursa ve bir şeye tek başınıza binmek durumunda kalırsanız arkadaşınıza çok da uyuzlanmayın bizce, çünkü bazı roller coasterlar’da “single rider” şeklinde görebileceğiniz, tek kişi binecek olanlara ayrılmış ve daha az sıra olan ayrı bir bölüm var.