Kuzey Kore ile Karışmasın: Pyongyang Değil Pyeongchang Gezisi

Pyeongchang’ı hiç duymamış olabilirsiniz, “biz buranın adını bile duymadık, bizim kızlar üşenmemiş gezmeye gitmiş” diyebilirsiniz, normaldir. İşe bir diğer garip açıdan yaklaşacak olursak bizi Kuzey Kore’ye gittik bile zannedebilirsiniz, her şey bir “Ch” vurgusunu es geçmenize bakar. Gitmeden çevremize “Pyeongchang’a gidiyoruz” dediğimizde insanlarda bi’ “OHA KUZEY KORE’YE Mİ GİDİYORSUNUZ?” algısı oluşunca anladık, biz Pyeongchang’ı doğru telaffuz edemiyoruz ve bu durum biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. O yüzden daha başlıkta söyleyelim istedik; biz Kuzey Kore’de Pyongyang’a değil, Güney Kore’de Pyeongchang’a gittik. Tamam şimdi tam olarak nereye gittiğimizi açıkladık ama daha fazla detaya girmeden önce “Neden özellikle Pyeongchang’a gittiniz?” sorusunu cevaplamamız gerektiği gibi bir hisse kapıldık çünkü aranızdan Güney Kore’yi seven, bilen, ortamlarda öven birçok kişiden “Neden Güney Kore’yi ilk ziyaretinizde Busan ya da Jeju yerine Pyeongchang’a gittiniz?” sorusunu bol bol aldık. Bunun sebebi Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları’nın burada gerçekleştirilecek olması ve bizim bu geziye Kore Turizm Organizasyonu işbirliği ile, Pyeongchang keşfi için gitmiş olmamız. O yüzden Seul gezisi ardından Olimpiyatların gerçekleşeceği Pyeongchang ve Gangneung bölgelerini keşfetmek için yollara düştük. İyi ki de böyle bir proje gerçekleştirmişiz ve Pyeongchang tarafını keşfetme fırsatımız olmuş. Evet tabii ki Busan ve Jeju Adası’nı göremediğimiz için aklımızın bir yerinde kaldılar ancak normal koşullarda ilk Güney Kore gezimizde Pyeongchang gibi bir bölgeyi keşfetmek aklımızın ucundan geçmezdi. Ülkenin çok daha lokal bir bölgesini keşfettiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu sebepten KTO’ya bir kez daha çok teşekkür etmeden de geçmeyelim, sizi seviyoruz!

*Hayat bir şekilde sizi bu yazıya kadar getirdiyse, Güney Kore gezisi notlarımıza, Seul gezi rehberimize ve Seul’un pek acayip kafelerine bakmak da isteyebilirsiniz.

Pyeonchang 2018

Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları

Yukarıda şöyle bir bahsettik, biraz daha detaylandırarak konuyla ilgilenenleri sevindirelim, ilgilenmeyenleri aydınlatalım. Bu sitede cehalete yer yok, öğrenmek zorundasınız………Efenim 9-25 Şubat 2018’de gerçekleşecek olan Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları kapsamında buz pateni, buz hokeyi, kayakla atlama, sürat pateni, snowboard gibi 12 farklı spor dalı var. Hani şu kayaklarla, snowboardlarla bilmem kaç metre havaya uçup, taklalar atan ve başlarına bir iş gelecek korkusuyla adeta bir anneanne edasındai bir gözümüz kapalı izlediğimiz ekstrem sporcular oluyor ya, onları da bu  Pyeongchang 2019 Olimpiyatları kapsamında bol bol izleme ve şaşkınlığa uğrama şansı yakalayacağız. Ayrıca bu olimpiyatlar kapsamında Paralimpik Kış Oyunları da gerçekleşecek. Tüm bu müsabakalar Güney Kore’nin Gangwon-do bölgesinde bulunan Pyeonchang, Gangneung ve Jeongseon’da olacak. Birkaç farklı noktada olmasının sebebi ise kayakla atlama gibi bazı oyunların Pyeonchang gibi dağlık bir bölgede, buz hokeyi gibi oyunların Gangneung gibi daha kentsel bir bölgede bulunan arenalarda oynanacak olması. Konuyla ilgili daha fazla detay merak ediyorsanız şuradaki sitelerine göz atabilirsiniz.

Güney Kore Gezilecek Yerler

Pyeongchang’a Ulaşım ve Pyeongchang’da Konaklama

Pyeongchang’a ulaşmak aslında hiç de zor değil. Seul ile arasının yalnızca 2,5 saat civarı bir şey olduğunu düşünürsek ve Dongseoul Otobüs Terminali’nden günde 10 tane sefer olduğunu da eklersek size de ulaşımın kolaylığını direkt özetlemiş oluruz. (Bu otobüs terminalinden Kore’nin birçok yerine ulaşabiliyorsunuz bu arada) Artık buna da üşenirseniz birinin sizi kucağına alıp Pyeongchang’a taşımasını falan bekliyorsunuz demektir, şımarmayın……..Bir alternatif olarak araba kiralayıp da gidebilirsiniz tabii. Ayrıca insanların Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatlarına kolay ulaşmasını sağlamak için günümüz itibarıyla Incheon Havalimanı’ndan direkt Pyeonchang yakınlarında bulunan Gangneung’a  gidecek bir hızlı tren opsiyonu geliştiriliyor, 2017 yılında bir noktada bitecekmiş. Aşağıda Gangeung’da da görmek isteyebileceğiniz bir takım yerlerden söz edeceğiz, belki orayı da rotanıza dahil etmek isteyebilirsiniz. “Adamlar yapıyor abi” kalıbını kullanmak için ideal bir anda olduğumuz fark etmişsinizdir, çekinmeyin kullanın….

Konaklama konusunda Pyeongchang genelinde pek çok seçenek var. Biz yine KTO’nun desteği ile InterContinental Alpensia Pyeongchang Resort’ta konakladık ve tahmin edeceğiniz üzere otel şahaneydi. Kendimizi kaybedip iki arada bir derede köpüklü banyolar falan yaptık afsdfsd. Gönül isterdi ki bi’ 23 gün falan daha kalalım, ama daha çok yer keşfetmek için resmen her gün yer değiştirmemiz gerekti, yapacak bir şey yok, artık siz bizim yerimize de kalırsınız. Daha uygun bütçeli otel seçenekleri ararsanız bölgenin bir “Ski Resort” olması sebebiyle civarda pek çok seçenek var, aklınızda bulunsun.

Pyeongchang’da Gezilecek Yerler

pyeongchang gezilecek yerler

*Woljeongsa Tapınağı

İlginç bir tapınak deneyimi yaşamak isterseniz, hatta tam anlamıyla “filmlerdeki gibi” bir tapınak deneyimi yaşamak isterseniz Woljeongsa Tapınağı’na yolunuzu düşürmek isteyebilirsiniz. Burası bir Budist tapınağı. Kuruluş tarihi çok çok eskilere dayanıyor ve yüzyıllardır aktif olarak kullanılıyor. Odeasan Dağları’nın doğusunda, Odeasan Ulusal Parkı kapsamında yer alan Woljeongsa Temple aslında birçok tapınağın birleşiminden oluşuyor. Üstelik bu tapınakların çoğu Kore Savaşı döneminde ciddi anlamda hasar görmüş ve büyük bir kısmı yeniden inşa edilmek durumunda kalınmış. Tabii burası Kore olduğu için işler bizdeki gibi ilerlememiş ve “şuraya da bir branda gerelim yeter” falan demek yerine müthiş bir şeklinde eski haline getirmişler.

Bizim bu tapınak deneyiminden bu denli etkilenmemizin temel sebebi sanırsak Budist rahiplerle tanışmış ve beraber vakit geçirmiş olmamıza dayanıyor. Çünkü sabahın köründe kalktık, tarihi 7. yüzyıla dayanan bu tapınağa doğru yollara düştük, rahiplerle tanıştık ve tanışmakla kalmadık, kendilerinden çeşitli ibadet etme biçimlerini, hatta rahiplerin nasıl selamlaştığını açıklamalarıyla beraber öğrendik. Ardından bizim kültürümüzden yola çıkarak “tespihe” benzetebileceğimiz, “Mala” adı verilen şeyi yaptık ki bunu yapmak hiç de öyle tahmin ettiğiniz kadar kolay bir şey değil. Zira Mala yaparken ipe taktığınız her boncuk için Budizm öğretisine özgü belli ibadet eylemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bayağı oturma kalkma gerektiren, uzun bir süreç. Üstelik bunu 108 kez yapmanız gerekiyor, çünkü tam 108 boncuk var. Araya iyi bilgi de girelim, 108 boncuk olmasının sebebi bu sayının Budizm’de büyük bir önemi olmasına dayanıyor bu arada. Özetle bunun Güney Kore gezimiz genelinde yaşadığımız en iyi deneyimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Mala’larımız da evimizde duruyor, başka kimsenin dokunmaması gerekiyormuş, gizledik, dokunan yanar.

Woljeongsa Tapınağı

Son bir bilgi olarak Woljeongsa’da “Temple Stay” adı verilen bir deneyim de yaşıyorsunuz. Tam bir Eat, Pray Love kafası desek yeridir. Belirli bir süre boyunca rahiplerle beraber tapınakta kalıp Budizm öğretisine göre yaşayabiliyorsunuz. (gece 3’te güne başlamayı gerektiriyor, tüm sığlığımızla bunu söylememiz gerekiyordu asfsdf) İlginizi çekiyorsa şuradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

*Alpensia Bölgesi

Pyeongchang bölgesi 2018 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacaksa bir sebebi var! Bu bölge Güney Kore halkının kayak yapmak için ülke genelinde en çok tercih ettiği bölge. Haliyle kış olimpiyatlarını gerçekleştirmek için de gayet mantıklı bir seçim olmuş tabii. Alpensia Ski Resort ise Pyeongchang genelinde kayak için en çok tercih edilen noktalardan biri diyebiliriz. Şayet kayak yapmak için gitmeyecekseniz buranın en büyük olayı Pyeongchang 2018 Olimpiyatları’nın simgesi haline dönüşmüş olan 150 metre yüksekliğindeki “Ski Jump Tower”. Ne yapayım o kuleyi diyeceksiniz, doğru bir soru. Şöyle yapabilirsiniz, hemen yanında yer alan gözlem kulesine çıkarak “bugün sana tepeden baktım aziz Pyeongchang” diye bağırabilirsiniz mesela. Çünkü neden olmasın?

*Bu noktadan itibaren Gangneung’a geçiş yaptığımız için burayı Gangneung’da Gezilecek Yerler şeklinde değerlendirebilirsiniz. Yukarıda da söz ettik, 2018 Kış Olimpiyatları’nın bir kısmı da Gangneung’da gerçekleştirileceği için Pyeongchang keşfini Gangneung tarafı ile birleştirdik.

cherry blossom güney kore

*Gyeongpoho Gölü ve Civarı

Şimdiiii, doğru bildiğiniz gerçekleri yıkmaya, Japonya’yı can evinden vurmaya geldik. Sanıyor musunuz ki kiraz çiçekleri yalnızca Japonya’da açıyor? Sanıyor musunuz ki o Sakura’lar, o Cherry Blossom’lar, o adına artık her ne demeyi tercih ediyorsanız işte çiçekleri yalnızca Japonya’ya özgü bir durum? YOK CANIM. Alın size kiraz çiçeği festivalinin kralı. Hem de Güney Kore’de! Kelime anlamı “bir ayna kadar net” anlamına gelen (Korece de öğrenmişiz bize bakar mısınız bize…….) Gyeongpoho Gölü etrafında bir kiraz çiçeği festivali vuku buluyor ve gerçekten i-na-nıl-maz bir görüntü oluyor. Özellikle Nisan-Mayıs aylarında gidecek olursanız harika manzaralara denk gelebilirsiniz. Bize inanmıyorsanız fotoğraflara bakın, fotoğraflar yalan söylemez sayın okuyucu…(Kylie Jenner’ın fotoğrafları hariç, çünkü fotoşok)

Haslla Art World

Pyeongchang 2018

Haslla Art World

*Haslla Art World

Siz hiç Japon Denizi manzaralı sanat müzesi gördünüz mü? Biz gördük ve iddia ediyoruz, sizin de görmeniz lazım. Manzarası bizim İstanbul Modern ile kapışacak güzellikte bir modern sanat müzesi görmek de varmış. Tabii burayı size yalnızca manzarası ve bir acayip mimarisi için övmeyeceğiz. Haslla Art World, özellikle Güney Koreli sanatçılarla tanışmak için şahane bir fırsat olduğu gibi yemyeşil bir alanın ortasında böyle bir heykel parkı gezebilme deneyimini de muhtemelen dünyanın pek çok noktasında yaşayamazsınız. Tek sorunu söyleyelim, ne bir İngilizce broşür, ne bir İngilizce audio guide’a denk geleceksiniz, artık o kısmını da “lokal yere geldik işte bak görüyor musun” diye bahaneler üreterek kendiniz idare edeceksiniz, yapacak bir şey yok.

-Haslla Art World’de aynı zamanda bu Japon Denizi manzarası (manzaraya gel ya hala inanamıyoruz oraları gördüğümüze resmen) karşısında kahvenizi yudumlayabileceğiniz tatlı bir kafe, lokal yemeklerin tadına bakabileceğiniz bir restoran da bulunuyor, aklınızda bulunsun.

Güney Kore Gezisi

Güney Kore Gezisi

*Seonyojang House

Yetmedi Kate Middletonlar Prens Williamlar falan, gözünüz biraz başka soylu aile görsün arkadaş. Burası 1700’lü yıllarda burada yaşamış olan Naebeon Lee ailesinin mülkü efenim. Gezerken kocaman bir alan olduğu için “kim bilir burada kimler kimler yaşamıştır” diye düşünebilirsiniz, biz de öyle düşünmüştük. Fakat öyle değil işte, burada yıllaaar yıllar boyu aynı aile yaşamış. Üstelik tarihi bu kadar geriye dayanmasına rağmen bölge o kadar iyi korunmuş ki, “Güney Kore’de en iyi şekilde korumuş 10 tarihi konut alanı” arasında kabul ediliyormuş. Günümüzde bu alanı gayet detaylı bir şekilde, hatta bazı binaların içine girerek, giremediklerinizi de kapıdan inceleyerek gezebiliyorsunuz. İnsan böyle bir kültürün içinde büyümüş olsam nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyor, güzel deneyim.

yulgok yi yi

Ojukheon House

*Ojukheon House

Hazır konu soylu ailelerden açılmışken Ojukheon’dan da bahsetmeden geçemeyiz. (gören de burayı yıllardır biliyoruz sanacak, daha adını okuyamıyoruz, neyse) Burası da tıpkı Seonyojang gibi oldukça eski bir tarihe dayanan ve 1500’lü yıllarda Shin Saimdang’ın yaşadığı ve oğlu Yulgok Yi Yi’nin doğduğu mülk. Shin Saimdang, Güney Kore tarihindeki en önemli kadın sanatçılardan biri. Yazar, şair ve aynı zamanda kaligrafist olan Saimdang yalnızca bir sanatçı olarak değil, aynı zamanda “ideal” bir eş ve anne olmasıyla tanınıyor ve Güney Kore kadınları için öncü biri olarak kabul ediliyor. Oğlu da annesinin izinde Güney Kore tarihinde önemli bir yer almayı başarmış. Kendisi Kore Konfüçyanizm’inin en önemli bilginlerinden biri olarak kabul edilen bir filozof. Aynı zamanda Kore’deki eğitim ve savunma gibi alanlarına önemli yenilikler getirmesiyle tanınıyor. Her ikisini de günümüzde 5000 ve 50.000 Won banknotlarında görebilirsiniz.

gangneung gezilecek yerler

*Gangneung Coffee Street

Söz konusu bir ülkenin daha otantik ve geleneksel bölgelerini keşfetmekse bu durum lokal yemeklerin dibine vurmayı da gerektirir. Ama bu konuya geçmeden önce bizim gibi temel besin kaynağı kahve olanlara güzel bir haberimiz var. Gangneung’da Anmok Plajı’nın hemen yakınından yaklaşık 500m uzunluğunda ve yan yana 20+ kafenin bulunduğu bir cadde var! Yani burası adının hakkını kesinlikle veriyor diyebiliriz. Gangneung’un beklenmedik bir şekilde özellikle kahve konusunda bayağı şanı varmış, meğer kahve cennetinin orta yerine düşmüşüz haberimiz yok. Artık gözünüze güzel görünen bir kafe seçer denersiniz, kafelerin çoğu kendi kahvelerini öğütüyor.

kore barbeküsü

*입암대굴령하누촌

Eğer talihsiz bir şekilde yukarıda bir takım küfürler falan yazmıyorsa, burası Gangneung’da Kore Barbeküsü denediğimiz restoran. En azından öyle umuyoruz diyelim. İngilizcesini bulamayacağımız kadar lokal bir restoran olduğu için direkt Korece ismini kopyalayıp yapıştırdık. Eğer Gangneung tarafına gidecek olursanız burayı kaçırmamanızı önereceğimiz için üşenmedik, araştırdık, koordinatlarını bulduk ve sizinle paylaşıyoruz, buyurunuz efenim. Valla bu konuda mütevazi olamayacağız, biz resmen çok iyi insanlarız. Neyse konumuza dönecek olursak, burada yediğimiz yemek 1 haftalık Güney Kore gezisi boyunca yediğimiz en lezzetli Kore yemeklerinden biriydi. Burada da işler geleneksel Kore Barbeküsü mantığında ilerliyor. Etinizi seçiyorsunuz ve yanında marulun içine çiğ köfte gibi sarıp sarmalayabileceğiniz türlü türlü malzemeler geliyor. Ah şimdi bi’ olsa da yesek, bazen hala acıkınca aklımıza düşüyor resmen.

Jeonggangwon

Kore Yemekleri

*Jeonggangwon

Pyeonchang tarafına geçiş yapıyoruz. Kore mutfağı ile tanışmak, Kore mutfağına aşinaysanız daha da iyi tanımak, bir ileri boyuta taşıyarak Kore’nin geleneksel yemeklerini yapmayı öğrenmek gibi değişik bir deneyim yaşamak istiyorsanız istikamet Jeonggangwon. Burada hem yemek kurslarına katılıp yaptığınız yemekleri deneyebiliyorsunuz, “yok biz üşeniriz” derseniz direkt geleneksel yemeklerden oluşan menülerin tadına da bakabiliyorsunuz. “Ben kendi yemeğimi de yaparım, lokalliğin dibine vurmak istiyorum” diyorsanız, burada bulunan “hanok”ta, yani geleneksel Kore evlerinden birinde konaklama seçeneğiniz de var. Bu kadarı yeter zaten daha ne yapsınlar ülkenin anahtarını size mi versinler? Daha fazla bilgi için şuraya göz atabilirsiniz.

Kore Mutfağı

*Pyeonchang civarını keşfederken civarda birçok noktada kurutulmak üzere asılan balıklar görebilirsiniz. Bu Korece “Hwangtae” olarak geçen, İngilizcede ise “Pollack” olarak bilinen geleneksel bir balık türü. Bu kurutulmuş balık geleneğinin kökeni Pyeongchang olduğu için özellikle bu civarda bolca görebilmeniz ve denemeniz mümkün. Buraya özgü bir şeyler denemek isterseniz birçok farklı restoranda farklı farklı çeşitler halinde (çorba, ana yemek vb şekillerde) bulabilmeniz mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir