Como Gölü Gezi Notları: Bizim George’dan Neyimiz Eksik?

como gölü

Como Gölü, İtalya’nın köklü ailelerinin, Clooney’lerden George’un (bu espriyi yapmadan Como Gölü Gezi Rehberine başlayamazdık), birbirinden hiç sıkılmadıklarını iddia eden ve baş başa vakit geçirerek romantizm yaşamak isteyen çiftlerin ve “şehir beni çok yordu, göl kenarına kafamı dinlemeye gidiyorum’cuların” favori destinasyonlarından biri. Biz de son zamanlarda romantik destinasyonlara gitmeyi hatta romantik yerlere gide gide sevgili pozları vermeyi huy edinen 2 BFF olarak, Milano ile başladığımız İtalya turunu, bir başka romantik destinasyon olan Verona’ya uğradıktan sonra Como Gölü ile sonlandırdık.  Como Gölü, gerçekten de fotoğraflarda göründüğü gibi, insanda hemen kalkıp gitme isteği uyandıran bir güzelliğe sahip. Ancak dünyada eşi benzeri olmayan bir yer mi, orası tartışılır. İzlanda’ya ayak basıp her doğal güzelliği orayla kıyaslamaya başlayanlar derneği eş başkanları olarak burayı da eleştirmeden duramadık tabii. Sevmedik sanmayın, durum hiç de böyle olmadı ve hemen övmeye geri dönüyoruz. Como, insanda yalnızca doğa manzarası  ile değil, küçük bir şehir tadında olan şehri ve göl kenarındaki küçük ama işlevi büyük kasabalarıyla da sempati puanları topluyor. Warning: Como’ya karşı besleyeceğiniz sempati yılın hangi döneminde gittiğinize göre büyük oranda değişiklik gösterebilir.

Başlamadan gelen not: Benzer bir rota izleyecekseniz Como gölü gezi rehberi ile birlikte Milano Gezi Rehberi ve Milano Yeme İçme Notlarımıza da bakmak isteyebilirsiniz.

como varenna

Como’ya Ne Zaman Gidilir?

Bu konuyla ilgili yukarıda da verdiğimiz spoilerdan anlayabileceğiniz üzere Como geziniz, gittiğiniz döneme göre çok farklı gelişebilir. Bir döneminde zombi istilası sonrası terkedilmiş şehir tadında oluyor, bir döneminde ise kafa dinleme niyetiyle gidip, tatil sonrası toparlanma tatiline ihtiyaç duymanıza sebep olabilecek cinsten bir kalabalıkla boğuşmak zorunda kalıyorsunuz. Hangi dönemde gideceğinizi Como’dan beklentilerinize göre şekillendirmenizi öneriyoruz. Gelin bu konuyu sizin için biraz detaylandıralım, sonra OitheBlog bize niye yardım eli uzatmadı deyip küsmeyin..

como

*Kış, Como’nun en sakin olduğu dönem. Öyle bir sakinlikten bahsediyoruz ki, göl civarındaki kasabalarda -en bilinenleri olan Belaggio, Varenna gibi yerleri de dahil- insan görünce gidip sarılmak, açık mekan gördüğünüzde aç olmasanız bile sonrasında bulamam endişesiyle yemek yemek istiyorsunuz. Como merkezinde, göl kenarındaki kasabalara kıyasla biraz daha hayat var. En azından restoran, mekan ve mağazalar konusunda biraz olsun seçicilik yapabiliyorsunuz. Ama hemen şımarmayın tabii, gideceğiniz mekanda sizin dışınızda yalnızca 3 kişinin olma ihtimali yüksek. Bu durum bir süre sonra sıkmaya başlasa da aslında kış dönemi Como’nun doğal güzelliğini sakin bir ortamda görmek için en ideal zamanlardan. Eğer gezi amaçlı değil, kafa dinleme amaçlı gidiyorsanız tam size göre. Üstelik turistlerin çok tercih etmediği bir dönem olduğu için fiyatlar biraz daha uygun oluyor. Şanslıysanız bu dönemde güneşli, ılıman bir havaya, şanssızsanız yağışlı ve gölün neredeyse görünmez olduğu sisli puslu bir havaya denk gelebilirsiniz. En iyimser durumda bile, gecelerin inanılmaz soğuk olabileceğini hatırlatalım. Buraya yağış ve soğuk havaya uygun kıyafet götürüyoruz.

como italya

*Yaz, Como’nun en kalabalık ve aktif olduğu dönem. Yukarıda söz ettiklerimizin aksine, insan görmekten sıkılacağınız, mekanlarda rezervasyonsuz yer bulamayacağınız, ulaşım için sıra bekleyeceğiniz, trafiğe maruz kalabileceğiniz, konaklama için çok daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalacağınız bir Como’ya hoşgeldiniz. Aktivite ve sosyallik açısından çok daha mantıklı bir tercih yapacak olabilirsiniz, ama az önce belirttiğimiz şartları da mutlaka göz önünde bulundurun. İnsanlar genelde Como’ya su sıcaklığının daha yüksek olduğu Temmuz ve Ağustos’ta gitmeyi tercih ediyorlar. Bu yoğun sezon Eylül’ü de kapsıyor. Biraz olsun daha rahat bir ortam istiyorsanız gezinizi tatil günlerine ve haftasonlarına denk getirmemekte fayda var. Bu arada gündüzleri hava 30 derece civarında olsa da, akşamları bir anda serinleyebiliyor. Hangi havada giyileceği belirsiz, arada kalmış, “ben bunu aldım ama ne ara giyeceğim” dediğiniz kıyafetlerinizi kullanmak için uygun bir yer olabilir. Son olarak, burası yaz yağmurlarıyla da meşhur bir yer, dolayısıyla ne olur ne olmaz yağmurluk ve şemsiyesi götürmeyi unutmayın.

*İlkbahar/Sonbahar Como’ya gitmek için en ideal dönemler. “Ben yukarıda anlattığınız koşulların arasında bir Como istiyorum diyorsanız” Ekim, Nisan, Mayıs aylarını tercih edebilirsiniz. Bu dönemlerde de yine haftasonlarını ve tatil günlerini es geçmekte fayda var. Her hava koşuluna uygun kıyafet götürmeyi de ihmal etmiyoruz. Como’da yağış çok sık karşılaşılan bir durum.

**Biliyorsunuz, OitheBlog sizi anneniz kadar düşünür. Size “seyahatte mutlaka yanınıza almanız gereken x şey” ya da “bavulunuzu en iyi şekilde toplamak için 2323 teknik” gibi önerilerle gelmesek de, bu noktada ufak bir hatırlatma yapalım istedik. Como Gölü’nde bol bol yürüyüş yapıyor, zaman zaman tırmanıyor olacaksınız. Yani her türlü hava koşuluna uygun ve rahat ayakkabı götürmeyi unutmayın.

como gölü

Milano’dan Como’ya Günübirlik Geçiş

Como Gölü Milano’ya olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı itibariyla günübirlik bir gezi için çok uygun. Milano merkezinden Como’ya ulaşmak için birkaç seçeneğiniz var;

*Trenord Treni

Trenord İtalya’nın ana firmalarından biri ve Como’ya Milano’nun 2 farklı istasyonundan hızlı tren seferi düzenliyor.

Birinci seçenek Milano’nun Centrale istasyonundan kalkan ve Como’nun merkezindeki Como S Giovanni istasyonuna giden tren. Bu tren yaklaşık 30 dakika sürüyor ve ücreti 4.80€. Biletleri internet sitelerinden, Centrale’de bulunan gişelerden ya da bilet makinalarından alabilirsiniz. Sık sık sefer düzenlendiği için direkt istasyondan almak daha kolay olabilir. Centrale oldukça büyük ve kaotik bir istasyon. Dolayısıyla bir süre önceden gitmekte ve trenin hangi perondan kalkacağını takip etmekte fayda var.

İkinci seçenek ise Milano’nun Cadorna istasyonundan kalkan ve Como merkezinde bulunan bir başka istasyon Como Nord Lago’ya giden tren. Bu tren yaklaşık 1 saat sürüyor ve ücreti diğer tren ile aynı.

*TrenItalia Treni

Trenitalia’nın Centrale istasyonundan Como Gölü’ndeki Varenna kasabasındaki Esino istasyonuna giden bir tren seferi var. Bu tren de yaklaşık 1 saat sürüyor ve ücreti 6.70€.

como varenna

*Araba Kiralama

Araba kiralamanız konusunda baya ısrarcı davranacağımız bir gezi rehberine daha hoş geldiniz. Favorimiz hala Amerika olsa da, İtalya, road trip için en sevdiğimiz ülkeler arasında yerini garantilemiş durumda. Yol koşulları gayet düzgün, benzin fiyatları uygun ve yol boyunca görülecek çok güzel manzaralar var. Özetle tüm işaretler size araba kiralamanızı söylüyor. Milano’dan Como’ya trenle ulaşmak kolay olabilir ancak Como gölü civarı arabayla keşif yapmak bizce çok keyifli, yürüyerek ulaşmanızın zor olduğu noktalardaki manzaraları görmek ve vapurların sık ya da hiç uğramadığı kasabaları gezmek için çok daha mantıklı bir seçenek. Ayrıca bu şekilde vapurlara bel bağlamak zorunda kalmayarak daha esnek davranabilirsiniz.

como italyaBiz Milano Centrale istasyonunda bulunan Avis/Budget’tan araba kiraladık. Keşke hakkında güzel yorumlar yazabilsek ancak size ASLA tavsiye etmiyoruz. Biz daha önce sık sık kullandığımız ve güvendiğimiz bir web sitesi olan cheaptickets.com aracılığıyla otomatik bir araç için rezervasyon yapmamıza rağmen, gittiğimizde otomatik araçları olmadığını ve konuyla ilgili yapabilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Yaklaşık 1 saat tartışmasını verdikten sonra lütfedip başka bir ofislerinden araç getirmeyi kabul ettiler ama bu da seyahatimizden ayrı bir 2-3 saat çaldı. Üstelik döndükten sonra bu olayın başka bir arkadaşımızın daha başına geldiğini öğrendik, yani bizce buradan araba kiralamaya çalışarak seyahatinizi mahvetmeyin.  Bunun yerine Centrale civarında bulunan Europcar ya da Sixt’ten araba kiralamayı tercih edebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun: kış aylarında arabada zincir bulundurmak zorunlu, rent a car şirketi uygun bir teklif sunarsa kabul edin deriz, sonra İtalyan polisleriyle uğraşmayın.

Aklınızda Bulunsun #2: Milano’dan Como’ya giderken otobanı kullanacaksanız birçok kez gişeden geçmek zorundasınız. Gişelerin fiyatları ne kadar mesafe gittiğinize göre değişiyor. Yanınızda bozuk para bulundurun. (Gerçi bazen hayvan gibi pahalı olduğu için bozuk paradan fazlasına ihtiyacınız olabilir, o ayrı)

como gölü ulaşım

Como Gölü Çevresinde Ulaşım

Como gölü civarındaki kasabalara ulaşmanın en pratik ve hızlı yolu vapur veya araba. Eğer Menaggio, Varenna ve Bellagio gibi ana kasabaları gezecekseniz çok yüksek ihtimalle Navigazione adlı vapur firmasını kullanacaksınız. Kendilerinin Como merkezi de dahil olmak üzere gölün civarındaki kasabalara gün içinde birçok seferi oluyor. İsterseniz yayan, isterseniz de arabayla geçiş yapabiliyorsunuz. Biz arabayı Menaggio’da bırakıp yayan olarak sırasıyla Varenna ve Bellagio’ya geçtik, ama turunuzu Bellagio’da sonlandırıp Como’nun merkezine veya Milano’ya dönüşe geçecekseniz arabanızla geçiş yapmanız da mantıklı olabilir. Vapurların kalktığı iskelelerin civarında arabanızı bırakabileceğiniz park alanları var ve Menaggio’daki ücretsizdi. (diğerlerindeki ücret durumunu bilmiyoruz çünkü biz Menaggio’ya bıraktık) Tarifeleri yaz kış değişkenlik gösterdiğinden şuradaki sitelerinden güncel saatlere göz atıp plan yapmanızda fayda var.

como bellagio

*Menaggio, Varenna ve Bellagio Arası Geçiş

Menaggio, Varenna ve Bellagio gibi noktalarda birinden diğerine geçiş 15 dakika sürüyor ve ücretleri durağa göre değişiyor. İsterseniz günlük bilet alarak duraklar arasında dilediğinizce gidip gelebilirsiniz. Garip bir şekilde biz sorduğumuzda günlük bilet opsiyonu yok dediler, dönem ile alakalı olabilir ya da KANDIRILDIK.  Ücretler ile ilgili daha detaylı bilgi için şuraya tık tık.

Warning: Yaz dönemlerinde vapur için kuyruk olabiliyor veya yer kalmayabiliyor, indiğiniz yerde dönüşünüz için bilet alın, yer kalmama ya da sıra beklerken vapur kaçırma gibi bir durum yaşamayın. Sonra insan kendini tutamayıp ırkçılık yapmaya, Asyalı turistlere yüklenmeye başlıyor, bu ayıbı önceden önlemek isteriz….

como konaklama*Como’da Otopark Meselesi

Como’da konaklayacaksanız veya arabanızı merkez civarı bir yerde park etmek istiyorsanız Como Katedrali’ne yakın olan Via Indipendenza üzerinde 24 saat açık olan açık bir otopark ya da Viale Lecco üzerinde kapalı bir otopark bulunuyor. Biz karşımıza ilk çıkan olması sebebiyle açık otoparka bıraktık ve 15 saatlik ücreti yaklaşık 20 Euro’ydu. 24 saat gibi bir süre bırakırsanız 30 Euro gibi bir ücrete geliyor.

Como’da Konaklama

Como’yu nasıl gezeceğiniz size bağlı. İsterseniz günübirlik gelerek hızlandırılmış bir gezi yapabilirsiniz, isterseniz de gezilecek yerleri zamana yayarak Como Gölü’nü ve çevresini daha detaylı bir şekilde keşfedebilirsiniz. Biz çoğu zaman 2. seçenekten yana olan insanlar olarak Como’da da bir süre konaklamaya karar verdik. Kış sezonu ortasında gitmemize ve ortamın ölü olmasını rağmen daha ilk gecemizden “ulan keşke daha uzun kalsaydık” diye şikayet etmeye başladık. Çünkü burada yapacak çok aktivite olmasa da, boş boş sokakları dolaşmaya, manzara karşısında sakince bir şeyler yudumlamaya bile doyamıyor insan. Yani özetle, eğer vaktiniz varsa buraya biraz zaman ayırarak keyfini çıkarın.

como gölü

Lafı fazla uzatmadan bizim Como’da nerede konakladığımız konusuna gelelim. Biz burada da daire kiralama sevdamızdan vazgeçmedik ve Como’nun merkezinde bulunan Il Vicolo’da konakladık. Daireler çok geniş, çok temiz, çok merkezi ve ev sahibi çok ilgili biri. Belki biraz fazla ilgili bile olabilir, teklif etsek çaya kalacaktı adam. Neyse. Gördüğünüz gibi biz buradan oldukça memnun kaldık ve merkezin civarında daire kiralamak isteyenlere mutlaka öneririz. Eğer manzara ve romantizm peşindeyseniz Como Gölü’nün civarındaki kasabalarda da konaklayabileceğiniz çok güzel oteller var. Ancak kışın bu kasabaların ölü olması, yazın da çok kalabalık ve pahalı olması insanı biraz caydırmıyor değil.

Como Gölü Civarında Gezilecek Yerler

Como Gölü’nde gezilecek yerler ikiye ayrılır. Birincisi Como Gölü kenarında bulunan kasabalar ve görülecek yerler, ikincisi ise Como şehir merkezinde gezilecek yerler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi göl kenarında bulunan kasabaların en popülerleri Varenna, Menaggio ve Belaggio. Konuyu biraz detaylandırmak gerekirse.

bellagio como

*Bellagio

Bellagio Como Gölü’nün en turistik ve en pahalı yeri denilebilir. Hem vapur ulaşımının ana duraklarından biri, hem de lüks villaları ve bahçeleri, otel, restoran ve mekanlarıyla birçok turist çektiği için çoğunlukla ana baba günü oluyor. Bu konuyu tekrar vurgulamakta fayda var; ne kadar turistik olursa olsun kış aylarında burası da zombi istilasına uğramış hissiyatı verecek kadar ölü. Como Gölü’nü bir V şeklinde düşünecek (bu benzetme meselesi çok karmaşık, Y diyen var, V diyen var, ters Y diyen var, G falan diyen çıkacak diye korkuyoruz) olursanız üst uçlarda Menaggio ve Varenna, alt ucunda ise Bellagio bulunuyor. Bu durumda Ali Varenna’dan Bellagio’ya ne kadar sürede gider dememize çok az kalmış gibi ilerliyoruz di mi? Peki bunu neden bir ilkokul matematik problemine dönüştürdük? Çünkü Bellagio’nun lokasyonu, gölün ortasında bir noktasında olduğu için en güzel manzaraları yakalama fırsatı sunuyor. Yani ölü bir sezonda bile gidecek olursanız, sokakları dolaşabilir, biraz tırmanmayı göze alıyorsanız gölün harika manzaralarını yakalayabilirsiniz.

-Yukarıda da bahsettiğimiz gibi buraya Como, Menaggio ve Varenna gibi kasabalardan vapurla ulaşabilirsiniz. Arabayla ulaşmak istiyorsanız da Como’nun merkezine yaklaşık 30km mesafede bulunuyor.

-Biz kış ayında gittiğimiz için buradaki yeme içme konusunda da herhangi bir beklentiye girmedik, ancak yemek için Ristorante Bilacus’u ve manzarasından ötürü Mistral’i pek övdüler. Olur da deneme şansınız olursa bize de haber edin.

varenna como

*Varenna

Burası göl kenarındaki en sevimli kasabalardan biri. Bellagio’ya kıyasla daha sakin, daha otantik kalmayı başarmış. Size bu bölgede özellikle şunu yapın, bunu görmeden dönerseniz sizi döverler diyebileceğimiz pek bir şey yok. Gezilecek yerler listenize bir tik atma derdiniz olmadan sokaklarını dolaşın, renkli eski binaların bol bol fotoğrafını çekin, su kenarına gidip panoramik bir manzara yakalayın, keyfini çıkarın. Burayla ilgili size verebileceğimiz en kayda değer öneri birçok turistin yaptığı gibi iskelede indikten sonra direkt göl kenarını yürümek yerine, öncelikle birazcık yokuş çıkmayı göze alarak Piazza S. Giorgio taraflarına doğru ara sokaklardan yürümeniz. Çünkü göl kenarının güzel olduğu kadar ara sokaklar da çok sevimli ve güzel fotoğraflar yakalamak için çok müsait.

-Varenna’ya da aynı şekilde Menaggio’dan ya da Bellagio gibi noktalardan vapurla ulaşabilirsiniz. Yukarıdaki ulaşım kısmında da bahsettiğimiz gibi, Milano’dan tren ile direkt Varenna’ya gelmek de bir seçenek olabilir.

varenna como

-Sanırsak çok da fazla seçenek olmamasından ötürü buralarda ne yenilir ne içilir diye sorulduğunda herkes Il Molo’yu ve yanındaki mekan Nilus Bar’ı işaret ediyor. Bizim mekanların kapalı olması sebebiyle (şaşırdınız di mi) buraları deneme şansımız olmadı, ancak göl kenarında, güzel bir manzaraya sahip olan sevimli mekanlara benziyorlardı. Biz kendimizi bu civarda acıkmamaya programladığımız ve tek derdimiz kahve olduğu için, tek açık olan cafe La Passerella’ya gittik. Tatlı ihtiyacınızı ev yapımı dondurmayla gidermek isterseniz, ya da kahve araşıyı içindeyseniz size burayı önerebiliriz efenim.

*Menaggio

Burası Varenna ve Bellagio ile kıyasla daha az turistik ve dolayısıyla daha sakin bir bölge. Hiking, treking, golf ve su sporları derdinde olan sporseverleri direkt buraya alabiliriz. Yok biz çok derdinde değiliz ama biraz tırmanmayı göze alıyoruz ve temiz havada biraz yürüyüş yapmak, manzara görmek isteriz derseniz dağda bunun için çok müsait olan patikalar var. Çevredeki spor aktiviteleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Piazza Garibaldi’deki tourist information ofisine uğrayabilirsiniz.

Villa del Balbianello

*Villa del Balbianello

Star Wars Spoiler Alert!!!!!! Aranızda Star Wars serisini hiç izlememiş olan çılgınlar var mı bilmiyoruz, ancak izlememiş ve izleme niyetinde olan varsa bu kısmı çok acil terk etsin! İzlemeyenlerle ayrıca konuşmak istiyoruz, bi’ ara bize uğrayın ve AZARLANMAYA HAZIR OLUN.

“Ne alaka ulan şimdi Star Wars, biz romantizm için gelmiştik?” diyecek olabilirsiniz. Hemen aklınıza Anakin ile Padme’nin evlendiği sahneyi getirin. Hani Naboo’daki (isterseniz Naboo gezi rehberimize bir göz atabilirsiniz…) şu inanılmaz göl manzaralı yerden bahsediyoruz. İşte Villa del Balbianello, tam olarak o sahnenin çekildiği yer. Star Wars ile alakalı olabilecek herhangi bir konuda aşırı tepkiler gösterenler olarak Como’ya vardığımız gibi buraya koştuk desek abartmış olmayız. Hatta abartıp yanımızda Darth Vader maskemizi bile almıştık. Bu villa Casino Royale gibi başka ünlü filmlerin de set olarak kullanmayı sevdiği ve gerçek hayatta da düğün yapmak için oldukça popüler olan bir mekan. Görmek için illa bir Natalie Portman ya da evlenecek olmanız gerekmiyor, dışarıdan ziyaretçi de kabul ediyorlar.

Giriş: Bahçelere giriş 8 Euro, isterseniz ekstra bir ücrete villa’nın özel bir turuna katılabiliyorsunuz.

Ulaşım: Arabayla gidecekseniz villa, Menaggio yolu üzerinde, Lenno yakınlarında bir noktada bulunuyor. Ancak maalesef villaya direkt arabayla ulaşamıyorsunuz. Ya ana yol üzerinden Villa del Balbianello tabelalarını takip ederek arabayla gidebileceğiniz kadar gideceksiniz ve yaklaşık 1km kadar yürüyeceksiniz (inceden tırmanmalı bir patika olduğunu da belirtelim), ya da Lenno’dan kalkan teknelere bineceksiniz. İkinci opsiyonu tercih edeceğinizi tahmin ediyoruz.

como italya
*Como Şehir Merkezi

Como Gölü civarını gezip de, Como’nun merkezini, yani şehir kısmını gezmeden olmaz. Çünkü buranın da apayrı bir güzelliği var. Şehir deyince gözünüzü korkutmayalım, aslında epey küçük bir yer Como. Ana yerlerini görmek için öyle günlerinizi ayırmanız gerekmiyor. Aslında size aşağıda önereceğimiz yerlerin hepsini birkaç saatte gezmeniz bile mümkün. Ancak eğer vaktiniz varsa burası da vakit geçirmenin oldukça keyifli olduğu ve daha yakından tanımaya değecek bir yer.

Biz Como’ya arabayla gittiğimiz için arabamızı park edip sokakları keşfetmeye başlıyoruz.  Şehre vapurla ulaşacağınızı varsayacak olursak, şehre ayak bastığınız anda kendinizi Como’nun en bilinen meydanlarından biri olan Piazza Cavour’un orta yerinde bulacaksınız. Burası ulaşımın ana noktalarından biri olması ve civarında restoran ve cafeler bulunması nedeniyle şehrin en kalabalık noktalarından biri. Via Domenico Fontana sokağı üzerinden yürümeye devam ederseniz karşınıza Como’nun bir diğer ünlü meydanı olan Piazza Volta çıkacak. Bu meydanın ortasında, pili icad eden Comolu fizikçi Alessandro Volta’nun bir anıtı bulunuyor.

como katedrali

Piazza Cavour’dan şehrin içine doğru ilerlerseniz karşınıza, kaçırmamızın pek de mümkün olmadığı, Piazza Duomo’da bulunan Como Katedrali çıkıyor. İtalya’nın küçük bir şehrinde bile ihtişamlı bir katedral gördüğümüze pek de şaşırmıyoruz. Meydanda birkaç restoran var, karnımız aç, Como’da yemek konusunda beklentilerimiz çok da yüksek değil ama yolumuza devam ediyoruz, çünkü başka hedeflerimiz var. Meydanın yanındaki sokağa kafamızı uzattığımızda, mağaza tabelaları ve bir hareketlilik olduğunu anlıyoruz ve alışverişin yoğunlaştığı Via Cinque Giornate, Via Bernardino Luini ve Vittorio Emanuele gibi caddeleri keşfediyoruz. Bu bölgede bildiğiniz markalar da var, orijinal şeyler çıkma potansiyeli yüksek olan tasarım dükkanları da. Via Bernardino Luini’den devam edince karşımıza S. Fedele Bazilikası’nın ve birkaç restoranın olduğu küçük bir meydan çıkıyor. Artık Como’da görmemiz gereken yerleri tamamlamanın da verdiği rahatlıkla, sokakları keşfetmeye devam ediyor ve İtalya’nın bu sevimli şehrini tanımış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

*Brunate

Size yukarıda güzel manzaralar yakalayabileceğiniz bir sürü yer önerdik. Ancak hala manzara peşinde koşmak isteyen iflah olmaz bir çılgınsanız size bir seçenek daha sunacağız; Brunate. Burası Como’nun yakınlarındaki bir kasaba ve turistlerin ilgisini çekmesinin ana sebeplerinden biri tepeye çıkan bir füniküler olması. Füniküler, tepe, manzara dedikten sonra iş biter, turistler akın eder. (bu  kafiyeyi isteyerek yapmadık). Tepeden hem Como şehrinin hem de gölün güzel bir manzarasını yakalayabilirsiniz. Çıkmışken biraz tırmanmayı ve yürümeyi göze alıyorsanız, Faro Voltiano olarak bilinen deniz fenerine de bir göz atabilirsiniz.

Ulaşım: Como’nun merkezinden, Piazza Alcide de Gasperi, 4. Füniküler yaklaşık 7 dakika sürüyor.

Ücret: Gidiş dönüş yaklaşık 5 Euro

como yeme içme

Como’da Ne Yenir, Ne İçilir?

1 hafta gibi bir süredir Milano ve Verona’da inanılmaz yemekler yiyip, hamur işine doymaya yakın olmamızdan mıdır ya da 80.000 bine yakın bir popülasyonu olan ve çok da fazla restoran/bar seçeneği olmayan bir şehirde mekanların bu kadar boş olmasına şaşırmamızdan mıdır bilinmez, burada yeme içme konusunda beklentilerimiz pek de fazla değildi. Yine de notlar alınmıştı, hedef belliydi ve Osteria l’angelo del Silenzio restoranına doğru yol aldık. Risotto’sunu, balkabaklı ravioli, ve ıstakozlu ravioli’sini denedikten sonra mekandan memnun bir şekilde ayrıldık. Eğer Como’da yemek için bir seçeneğiniz varsa, burayı önerebiliriz. Tabi olur da Como’nun en iyi restoranını araştırmak gibi bir girişimde bulunursanız sonuçlarda The Market Place de çıkabilir, burayı da deneyebilirsiniz. Ardından restoranın yakınında bulunan Fresco Coktail Shop’da kokteyl yudumlamak konusunda pek hevesliydik, ancak mekanın tek kapalı olduğu gün olan Salı’ya denk gelmiş olmamız ufak bir sorun yarattı. Zaten çok da fazla bar seçeneğinin olmadığı Como’da buraya bir şans verebilirsiniz.

Kokteyl konusunda kararlı ve azimli bir şekilde yolumuza devam ettik ve Piazza Volta yakınlarında karşımıza çıkan Vintage Jazz Bar’da duraksadık. Dünyanın en klasik kokteyllerinden biri olan Margarita’yı bile nasıl bu kadar kötü yapabildikleri konusunda bir şoka uğramış olsak ve böyle sempatik bir yerde bar çalışanlarının antipatikliği konusunda dumura uğramış olsak da, komplike bir tarif gerektirmeyen içkiler içmek isterseniz buraya uğrayabilirsiniz.

como gölü

Como Gölü’ne Giriliyor mu?

Hava sıcak (eğer yazın gittiyseniz), bunaldınız ve önünüzde serinleme kaynağı olan dev bir göl var. Ama çok yüksek ihtimalle aynı zamanda kafanızı kurcalayan bir soru da var; Como Gölü’ne giriliyor mu? Size Silivri yazlıkçılarının favori muhabbeti “biz suyu test ettirdik, yüzde şu kadar cıva çıkmış yüzde bu kadar bilmem ne toksik maddesi çıkmış, bizim sitede doktor var” gibi muhabbetlerle gelmek istemediğimiz için bu soruya da net bir cevap vermemiz mümkün değil. Ancak lokallere soracak olursanız su temiz ve girmenizde herhangi bir sıkıntı yok. Bizim konuştuklarımız “pis diyorlar ama bence temiz…….” gibi dahice cümlelerle geldiler. Eğer aklınıza yattıysa ve suya girme kararı aldıysanız, Como Gölü civarında suya girebileceğiniz bazı “lido”lar yani “beach club”lar var. Onların da bi’ listesini şurada bulmanız mümkün.

Como Pahalı mı?

Como’nun turistik bir yer olduğunu ve zengin insanların bu civarda takılmayı sevdiği bir yer olduğunu söylemiştik. Bu durum, birçok sezonluk tatil destinasyonunda da olduğu gibi fiyatların da bir tık daha pahalı olmasına sebep oluyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu geziyi daha uyguna getirmek istiyorsanız, yaz sezonunu es geçeceksiniz. Bu şekilde en azından konaklama, araba kiralama vb. şeylerde daha uygun teklifler almanız mümkün oluyor. Yeme-içme fiyatları ise Milano ile aşağı yukarı aynı seviyede. Bir fikir edinmek isterseniz Milano gezi rehberimizde detaylandırdığımız bütçe konusuna bir göz atabilirsiniz.

como italya

Milano Civarındaki Göller

Bize buralar yetmedi, daha fazla göl, daha fazla huzur istiyoruz diyorsanız, Milano civarındaki diğer bölgelere ve göllere (hatta başka bir ülkeye) taşabilirsiniz. Bunlardan bazıları; Como Gölü yakınlarında bulunan Lecco, Como’dan yaklaşık 60km mesafede olan ve bir kısmının İtalya’ya bir kısmının ise İsviçre’ye ait olduğu Maggiore Gölü ve İsviçre’nin en bilinenlerinden biri olan Lugano. Biz Como’yu tam keşfetmeden başka bir yere gitmek istemediğimizden buraları gezme şansımız olmadı. Olsun, bir gün sizin için de geri döneceğiz!

10 Comments

  • Birçok yerde okumadığım çok güzel detaylar buldum.Gezi öncesi çok yararlı olacak .Teşekkürler.

  • Cok karışık olmuş. harita veya adım adım anlatsaydiniz keske. Arabayi comoda birakip, bellagio ya feribotla gidip oradan teknelerle küçük üçgen ve geri feribotla dönmek de bir alternatif. Konu cok zor ama okuyana umarım faydası olur..

  • Como gölüne yapmayı planladığımız gezi için çok yararlı bilgiler edindim yazınızdan. Elinize sağlık

  • Kızlar, yazıda verdiğiniz linkler çalışmıyor. Bir baksanız.

    Elinize sağlık, güzel yazı onun dışında. ^_^

    • teşekkür ederiz haber verdiğiniz için! düzelttik galiba şu anda bizde sorunsuz çalışıyor gizi gözüküyor ama siz de tekrar bir bakıp bize haber verebilirseniz süper olur <3

  • Merhaba,

    Biz ailecek 3 günlük bir gezi planlıyoruz.Como ve çevresindeki bir kaç yeri gezeceğiz, belagio gibi.İki konuda tavsiyenize ihtiyacım var. Como da merkezde mi kalmalı,çevresinde bir yerde mi konaklamalı ?
    Ayrıca feribot gezileri ve boattrip ler daha manzaralı ve güzel olabilir,araba kiralamalı mı? Feribot ve tren mi tercih etmeli mi?

  • Selam, biz Bellagio’da 2 gece konakladık ve çok güzeldi. Hatta bu yaz yeniden gitmeyi planlıyoruz. Coma’dan Bellagio’ya 2.30 saatlik bir feribot yolculuğuyla geçtik ve şahaneydi. Bellagio’dan Lecco’ya geçtik. Kesinlikle çok güzel ve alış veriş için ideal bir yer. Bellagio’da Pizza Bella’da pizza yemeden sakın dönmeyin. Como’ya dönüşü otobüsle yaptık ve keyifliydi.Kesinlikle ve kesinlikle burada konaklayın deriz.

  • Merhaba
    yazılarınız için teşekkür ederiz:))
    İnternet ihtiyacını nasıl çözdünüz acaba?Önereceğiniz harita var mı çevrimiçi olmadan kullanabileceğim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir