Montevideo Gezi Rehberi: Uruguay’ın “Tanısan Seversin” Şehri

Montevideo Uruguay

Montevideo’yla ilk görüşte aşk yaşamak pek de olası değil. O mimarisine vurulmalı Avrupa şehirlerini, otantikliğinden etkilendiğiniz Uzak Doğu ülkelerini ya da “başka bir dünya mümkün mü” diye sorduran Küba gibi ülkeleri falan bir yana bırakın. Montevideo gezisi deneyiminiz hiçbir şekilde bunlar gibi olmayacak. Aksine, ilk gördüğünüzde pek de etkileyici olmadığı kanısına varma ihtimaliniz çok yüksek. Fakat sonra acayip bir şey olacak, insanlarla tanışmaya, konuşmaya, etrafınızı gözlemlemeye başlayacaksınız. İşte o zaman işler değişecek. Tamam diyeceksiniz, burayı seveceksem taşından toprağından, müzesinden, binasından ötürü değil, başka sebeplerden ötürü seveceğim. Henüz oralara ayak basmadıysanız bu cümleler sizin açınızdan oldukça soyut olabilir. O sebeple sizi Uruguay’ın düzenini, sistemini ve insanlarını anlattığımız yazımıza alalım ki neden bahsettiğimiz biraz daha anlam kazansın. Hazır Uruguay’a kadar gitmişken başka bir şehre daha geçmek isterseniz dünyanın en şirin şehirleri listesine her türlü ekleyeceğimiz Colonia Del Sacramento rehberimize de bakabilirsiniz. Ardından beraber Uruguay övmeye başlayabiliriz.

Burada konumuz başka, buyursunlar, Montevideo Gezi Rehberi ellerinizden öper!

Uruguay SokaklarıMontevideo’ya Ne Zaman Gidilir?

Bu konuyu yalnızca Montevideo olarak değil de Uruguay genelinde ele alacak olursak bilmeniz gereken en önemli konu, bizim yarım kürede kışken, orada yaz olduğu durumu. Bu zıtlığı tüm diğer mevsimler için de uygulayacak olursanız Uruguay’a ne zaman gitmenin doğru olacağını tespit etmek de daha kolay olacaktır. Evet, ilkokul bilgilerimiz hala işe yarıyor, kullanıma geçirmek güzel bir hismiş değil mi?

Uruguay’da Yaz: Uruguay’da yaz ayları, yani Aralık-Ocak-Şubat dönemi gayet sıcak geçiyor. Hatta bu üçlüye Kasım ve Mart aylarını da katabilirsiniz. Biz de şehri bu dönemde ziyaret ettiğimiz için kesin bilgi verebiliriz, sıcaklık gün içinde 30’lu derecelere kadar ulaşıyor ve yer yer bunaltıcı olabiliyor. Ancak akşamüstü saatlerinden itibaren hava genellikle biraz daha serinliyor ve üzerinizde hırka ile dolaşacağınız noktaya gelebiliyor. Dolayısıyla yaz döneminde gitmenizi tavsiye edebiliriz. Yaz tatili döneminde gitmiş olduğunuz için şehrin bir tık daha boş olmakla birlikte, birçok mekanın kapalı çıkabileceğini de hatırlatalım. Şayet bu dönemde Uruguay’a ayak basmaya kararlıysanız Güney Amerika genelinde bayağı ünlü bir “parti şehri” olarak bilinen Punta del Este’ye geçebilirsiniz, çünkü “NEREDE ULAN BU MONTEVIDEO HALKI” diye sinirlendiyseniz tam olarak orada olduklarını söyleyebiliriz.

Uruguay’da Kış: Uruguay’ın her daim sıcak ve güneşli olduğu gibi bir rivayet ortaya çıkmış. Kim çıkardıysa onu gelsin buraya efendi gibi yüzümüze söylesin. Öyle bir şey yok arkadaşlar. Haziran, Temmuz, Ağustos döneminde sıcaklık 10 derecelere kadar düşüyor, kışlıklar çıkıyor, yazlıklar HURÇLARIN (bu sözcük bir garip değil mi ya) içine koyuluyor, Uruguay’lı genç delikanlılar annelerinin ısrarlarıyla hurçları dolapların tepelerine kaldırıyor. Oradayken öğrendiğimize göre çok kışlar çok yağışlı geçmemesine, hatta bol bol gün ışığı almalarına rağmen coğrafi konumları itibarıyla soğuk bayağı ciddi hissediliyormuş. Dolayısıyla yanınıza alacağınız kıyafetleri ona göre seçmekte fayda var.

İlkbahar & Sonbahar Dönemi: Ara dönemler Montevideo’yu ziyaret etmek için iyi bir fikir olabilir. Ancak bu dönemlerde yağış olma ihtimali yaz ve kış dönemlerine kıyasla daha yüksek olduğu için yanınıza şemsiye alsanız iyi edersiniz. Yaz döneminde bile akşamları biraz serin olduğunu söylemiştik, bu sebeple ara dönemlerde akşamları daha da serin olabilir.

Güney AmerikaMontevideo Bütçesi

Yukarıdaki Uruguay’da havanın hep güzel olduğu rivayetini ortaya atan arkadaşı hatırladınız mı? Onun bir de tüm Güney Amerika ülkelerinin uygun fiyatlı olduğu versiyonunu çıkaranı var. Bir ara bu ikisini bulup karşımıza alıp efendi gibi konuşacağız. Çünkü böyle bir durum da kesinlikle yok. Aslına bakarsanız birçok gezgin Montevideo’yu pahalı bir şehir olarak bile değerlendiriyor. Gidip de şaşırıp kalmamanız için şu bütçe konusunu biraz detaylandırmak isteriz;

*Anlaşılır olması açısından para birimini Uruguay pezosu olarak değil Amerikan doları olarak yazıyoruz.

Su: 0,80 – 1 dolar civarı

Ortalama bir restoranda ana yemek: 9 – 15 dolar arası (15 doları dev bir steak olarak düşünebilirsiniz)

Çay/kahve: 2-3 dolar civarı

Bira: 2-4 dolar arası

Tek kullanımlık otobüs bileti: 1 dolar civarı

Montevideo UruguayMontevideo’da Ulaşım

Montevideo’ya Ulaşmak

Eğer kontrol ettiyseniz fark etmişsinizdir, Türkiye’den Montevideo’ya direkt uçuş yok. Dolayısıyla aktarmalı seçenekleri değerlendirmek zorundasınız, ki bayağı uzun bir uçuş olacağını düşünürsek aktarma yapmak pek de fena olmuyor, en azından uçağın içinden çıkıp şöyle bir yürüyüp dolanmış oluyorsunuz. Bu noktada birkaç seçeneğiniz var. Ben bildiğimden şaşmam diyorsanız THY’nin Buenos Aires uçuşu ile kıtaya ayak basacak ve ardından Buenos Aires’ten deniz otobüsü aracılığıyla Montevideo’ya geçecekseniz. Ya da başka havayolu şirketlerine güvenerek Avrupa’ya ulaşıp oradan Montevideo’ya direkt uçuşu olan şehirlerden birinden uçacaksınız, o noktada tercih sizin. Eğer Buenos Aires’ten deniz otobüsü kullanacaksınız 2 ana firma Buquebus ve Seacat. Bazı seferleri direkt Montevideo’ya giderken bazıları da Uruguay’ın başka bir şehri olan Colonia del Sacramento’ya uğrayarak Montevideo’ya geçiyor. Saat ve fiyat durumuna göre karar verebilirsiniz. Benim Buenos Aires ile hiç işim yok diyorsanız ve Güney Amerika’da başka bir şehirden Montevideo’ya ulaşmak istiyorsanız, bizim sık sık kullandığımız LAN Airlines aracılığıyla Montevideo’ya geçebilirsiniz.

Montevideo İçinde Ulaşım

Montevideo büyük bir şehir değil. Ayrıca gezip göreceğiniz yerler çoğunlukla birbirine yakın. Dolayısıyla birçok turistik noktayı birinden diğerine kolaylıkla yürüyerek keşfedebilirsiniz. Ancak elbet toplu taşıma kullanmanız gereken anlar olacak. Bu noktada ulaşım ağının gayet iyi olduğunu ve geç saatlere kadar çalıştığını da söylersek sizi daha da rahatlatmış oluruz herhalde.

Otobüs: Şehrin neredeyse her noktasına otobüs ile ulaşabilirsiniz. Nereden bilet alacağım kargaşasını yaşamanıza da gerek yok çünkü otobüse bindiğinizde şoföre ödeme yapabiliyorsunuz.

Taksi: Taksi konusun Güney Amerika genelinde “aman binmeyin KAÇIRIP TÜM ORGANLARINIZI ALIRLAR” falan gibi bir söylenti olsa da, Uruguay her konuda olduğu gibi bu açıdan da bir tık daha güvenli. Üstelik kesinlikle pahalı değil, dolayısıyla rahat rahat kullanabilirsiniz. Taksici ile müşteri arasında bir cam bulunmasını yadırgayabilirsiniz, biz de yadırgadık çünkü kendimizi içeri tıkılmış gibi hissettik. O da gerek taksicinin, gerekse müşterinin güvenliği için yapılmış bir uygulama-imiş ve işe yaradığını da söylüyorlar, artık ona da hep beraber alışacağız.

Uruguay GezisiMontevideo’da Konaklama

Montevideo’da nerede kalacağınız konusunda aslında iki seçeneğiniz var. Ya şehir merkezinde, yani Centro’da kalacaksınız, ya da Pocitos bölgesinde. Dediğimiz gibi, burası büyük bir şehir değil, ayrıca gezip göreceğiniz yerler ve yiyip içeceğiniz mekanlar da çoğunlukla bu iki bölgeye dağılmış durumda. Bize kalırsa mantıklı olan Pocitos tarafında kalmak ve bunun birkaç sebebi var. Birincisi burası Montevideo’nun en güvenli bölgesi olarak biliniyor. Evet tamam, Uruguay diğer Güney Amerika şehirleri içinde en güvenlisi olarak nam salmış olabilir, ancak yine de özellikle Centro tarafında akşam vakti Pocitos’a kıyasla daha çok sıkıntı çıkıyor, çünkü turist avlamak için en uygun bölge burası. İkincisi hoşunuza gidebilecek restoran ve barlar çoğunlukla Pocitos tarafında yoğunlaşıyor. Centro’dakiler ya turistik, ya da belli bir saatten sonra kalabalık Pocitos ve Rambla taraflarına yöneldiği için kapanıyorlar. Ayrıca Montevideo’da ulaşım meselesi de gayet rahat olduğu için istediğiniz zaman Pocitos tarafından merkeze kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Biz ev kiralama geleneğimizi bozmadık ve Montevideo’da pek şahane seçeneklere denk gelemediğimiz için “kötünün iyisi” tadında diyebileceğimiz Merit Montevideo Apart & Suites’te kaldık. Hayallerimizin evi olduğunu söyleyemeyeceğiz ama lokasyon, ulaşım ve hijyen açısından gayet başarılıydı. Ayrıca hem dairelerin kendi balkonu, hem de en üst katta tatlı bir teras ve çalıştığından biraz şüphe ettiğimiz bir jakuzi var. Selam çiftler, selam……….

Montevideo’da Gezilecek Yerler

Montevideo’da gezilecek yerler öyle uzayıp giden bir liste halinde değil, aksine eğer şehri yalnızca turistik açıdan tanımak niyetindeyseniz 2 günde bayağı bir iş başarabilir, ortamlarda “Montevideo mu? Montevideo benim göbek adım….” şeklinde kasım kasım kasılabilirsiniz. Hep söylüyoruz, hep de söyleyeceğiz, Uruguay’ı tanımak ve sevmek istiyorsanız buranın taşına, toprağına, mimarisine, müzesine değil, insanlarına yöneleceksiniz. İnsanını tanıdıktan sonra Montevideo’nun -maalesef- o kadar da etkileyici bir şehir olmayışı hiç de umurunuzda olmayacak zaten. Böyle konuşuyoruz diye Montevideo gezi rehberi yazıp Montevideo’da gezilecek yerleri anlatmadan geçmeyeceğiz tabii ki.

Plaza Independencia MontevideoPlaza Independencia

Plaza Independencia, İngilizcesiyle Independence Square,  Montevideo’nun kalbi ve en turistik bölgesi. Zaten turisti pek de bol olmayan Montevideo’da var olan tüm turistlerin de esrarengiz bir güç tarafından buraya çekildiğini düşünebilirsiniz. Meydanın en ilgi çekici binası kesinlikle Palacio Salvo. Evet o yüksek (bir zamanlar Güney Amerika’nın en yüksek yapısıymış) ve şahane mimarisi olan binadan bahsediyoruz. Bina otel olarak tasarlanmış, ancak günümüzde çoğunlukla ofislerden oluşuyor. Meydanın tam ortasında yer alan mozole, Artigas’a ait. Artigas Uruguay’ın ulusal kahramanı, atası ve kurucusu olarak biliniyor, haliyle en ünlü meydanlarının tam orta yerine de mozolesi yerleştirilmiş.

Meydanın şehrin en merkezi noktalarından biri olduğunu düşünürsek, tabii ki şehrin birçok önemli ana caddesi de buraya çıkıyor. Bir tarafı şehrin en ana caddesi olarak kabul edilebilecek Avenida 18 de Julio’ya uzanıyor, diğer tarafı ise çok yüksek ihtimalle yolunuzun birkaç kez düşeceği Sarandi’ye. Eğer Buenos Aires Caddesi tarafına gidecek olursanız da Uruguay’ın en eski ve önemli tiyatro binası olan Teatro Solis’i görebilirsiniz.

-Sarandi 349’da yer alan Jacinto Cafe’yi hem kahvaltı, hem öğlen atıştırmalığı için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda para bozdurma işlerinizi de Sarandi üzerindeki yerlerden halledebilirsiniz.

-Yine Montevideo’da yeme içme meselesine değinecek olursak Sarandi 460’ta yer alan Estrecho’ya yolunuzu mutlaka düşürün. Mekan yalnızca öğlen 12:00-16:00 arası açık ve menüsü her gün değişiyor. Bayağı kalabalık oluyor ve herhangi bir masa düzeni yok, taburelere oturup hızlıdan bir öğle yemeği yiyorsunuz. Güzel ve lokal ortam, seversiniz.

Montevideo UruguayPlaza de la Contitucion

Plaza Independencia’dan Sarandi tarafında doğru basıp gittiniz mi varacağınız bir diğer meydan Plaza de la Constitucion. Kafanız karışmasın burası aynı zamanda Plaza Matriz adıyla da biliniyor. Genelde kalabalık, yaşlılar ortadaki yeşil alanın içine yerleştirilmiş banklarda oturuyor, sağda solda ortama neşe katan sokak müzisyenleri ve evet Uruguay’ı seviyoruz diye gizlemeye çalışmayacağız, köşeleri kapmış uyuyan evsizler. Bu meydanın en dikkat çeken yapısı ise tabii ki Montevideo Metropolitan Cathedral. İlginizi çekerse içine girip gezebilirsiniz.

Torres Garcia UruguayMuseo Torres Garcia

Efenim Uruguay’lı sanatçıları tanımakta bizim gibi ısrarcıysanız daha gitmeden en ünlülerinden birinin Torres Garcia olduğunu çözmeyi siz de başarmışsınızdır. Kendileri dünya çapında ses getirmiş bir sanatçı olduğu için daha önce başka ülkelerde başka eserlerini de görme fırsatı yakalamıştık, ancak yalnızca ona özgü bir müze ziyaret etmişliğimiz olmadığı için buraya da bayağı büyük bir heves içinde gittik. Müze pek de büyük değil. Sanıyoruz aslında 7 kattan oluşuyor ancak yalnızca 3 katı sergi alanı olarak kullanılıyor ve maalesef audio guide ya da İngilizce açıklamalar da bulunmadığı için Garcia’nın hayatına dair anlatılanları da kavrayabilmeniz pek olası değil. Yine de ziyaret etmeye değer diye düşünüyoruz. Soyut çalışmalarının yanında tarihe damgasını vurmuş ünlü düşünür, kişi ve sanatçıların portrelerini çalıştığı bölümü gözden kaçırmayınız!

-Adres: Sarandi 683 10:00-18:00 arası açık.

Müzenin hemen karşı sokağında kalan Bacacay adlı sokakta yer alan Cafe Bacacay, Eduardo Galeano, Jose Mujica gibi isimlerin sık sık ziyaret ettiği bir kafe. Kafenin sahibi ile çekinmeden konuşabilirsiniz, bize Galeano’nun eskiden hep hangi masada oturduğunu, Mujica’yla ilgili anılarını falan anlattı, gayet tatlı ve konuşkan bir adam. Mujica buraya genelde haftada 1-2 kez uğrarmış ve çoğunlukla eşi ile gelirmiş. Bir köşeye oturup gazetesine gömülürmüş ancak özellikle başkan olduğu dönemde yanına konuşmaya, tanışmaya geleni de çok oluyormuş, hiçbirini de reddetmezmiş. Nasıl sevmeyelim bu adamı ULAN? Neyse. Bu arada böyle isimlerden söz edince kafeyi gözünüzde bayağı havalı bir yer olarak canlandırabilirsiniz, lakin hiç de öyle değil, gayet de özelliksiz bir kafe.

Museo Historico Nacional UruguayMuseo Historico Nacional

Uruguay’ın tarihine dair bir şeyler öğrenmek niyetindeyseniz siz de bizim gibi Ulusal Tarih Müzesi’ne yolunuzu düşürmek isteyeceksiniz. Ancak çok yüksek ihtimalle karşınıza bir sürü adres çıkacak, kafanız karışacak, hangisine gideceğinizi bulmaya çalışırken etrafınızdaki insanlara müzenin yerini sorunca daha da kafası karışmış insanlarla karşılaşacaksınız ve süreç pes etmenizle sonuçlanacak. Bu durumun başınıza gelmemesi için biz bu süreci sizin adınıza yaşadık ancak pes etmedik ve ana binanın hangisi olduğunu keşfetmeyi başardık, Casa de Rivera! Müzeye giriş ücretsiz, ancak bu noktada da ortaya daha da hüzünlü bir durum çıkıyor, müzede İngilizce namına hiçbir şey yok. Hal böyle olunca kendinizi ortalıkta aylak aylak dolaşıp “bu abi kim olabilir acaba” tartışmalarına girerken falan buluyorsunuz. Gidip görürseniz ve İspanyolcanız varsa dönünce bize de nedir ne değildir anlatın lütfen.

Rambla Montevideo UruguayRambla de Montevideo

Rambla Montevideo’nun sahil şeridine verilen isim. Aslında bayağı geniş bir alanı kapsıyor, Montevideo’yu çevrelediğini bile söyleyebiliriz, ancak özellikle halk arasında popüler olan kısmı Ciudad Vieja, yani Old Town civarına yakın olan kısımları olarak kabul edilebilir. Burada gündüzleri koşan, paten yapan, matesiyle ortalıkta takılan, yürüyüşe çıkmış bir sürü insanla karşılaşabilirsiniz, bu alanı son derece aktif bir şekilde kullanıyorlar. Eğer Pocitos tarafına doğru kaptırıp gidecek olursanız Rambla’nın insanların yüzdüğü, güneşlendiği, plajda bayıldığı kısmına geleceksiniz. Eğer ilginizi çekerse burada sağına soluna tırmanıp fotoğraf çektirebileceğiniz “Montevideo” yazısı da burada yer alıyor. Rambla’nın Pocitos tarafı akşamları da gayet hareketli. Gençler gruplar halinde oturuyor, aileler dondurma yiyerek ve tabii ki mateleriyle ortalıkta dolanıyor falan, bayağı Türkiye’nin güney kesimi terk bir hale dönüşüyor yani, öyle tatlı bir ortam.

-Buranın çok ıssız ve karanlık taraflarına gitmenizi pek önermiyoruz. Çünkü özellikle akşamları yoğun bir evsiz ve sarhoş abi popülasyonu da oluyor. Zaten kalabalık taraflarında da genellikle polisler dolanıyor.

Pocitos

Pocitos Montevideo’nun “üst kesiminin” yaşadığı bir bölge olarak biliniyor. Tabii ki Uruguay genelinde bizde olduğu gibi çılgın bir uçurum yok, ancak yine de insanın bulunduğu her yerde kontrolsüz bir sınıf ayrımı oluştuğu için burada da hiç olmadığını söyleyemeyeceğiz. Burası gerek konaklama, gerek akşam vakit geçirme açısından en mantıklı bölgelerden birisi. Aynı zamanda suyu pek “çekici” görünmese de insanların yüzdüğü, güneşlendiği, plajda voleybol oynadığı alan da tam olarak Pocitos’ta yer alıyor, bu sebeple özellikle yaz döneminde daha canlı bir bölge olduğunu söyleyebiliriz.

Montevideo GezisiHazır Montevideo’ya kadar gitmişken;

  • Çok ilgimizi çekiyor olmasına rağmen bir türlü vakit ayıramadığımız, modern sanat ağırlıklı iki müze Museo Arte Contemparaneo ve El Museo Nacional de Artes Visuales’e yolunuzu düşürebilirsiniz.
  • Montevideo’nun en büyük şehir parklarından biri olan Parque Rodo’ya uğrayabilirsiniz. Biz civarında şöyle bir dolandık, içinde tatlı bir göl de var, bot kiralamalı işlere falan bile girişebilirsiniz.
  • Mimarisi pek etkileyici olan Palazzo del Parlamento’yu gezebilir, “Vay be, buraya girerken güvenlik aramasından geçmedik, helal olsun” konuşmaları yapabilirsiniz. İlginizi çekiyorsa rehberli turlar da mevcut.
  • Eğer Montevideo’da alışveriş yapmak gibi bir niyetiniz varsa tüm şehrin yaptığı gibi siz de çaresizce Montevideo Shopping Center’a gideceksiniz. Biz yakınındayken Forever 21’e uğramak için şöyle bir girdik. Çünkü 20’li yaşlarında beyaz bir kız olmak bunu gerektirir.
  • Uğrayamadık, uğrayıp geri bildirim yaparsanız seviniriz, şehir kütüphanesi Biblioteca Nacional de Uruguay, Av. 18 de Julio üzerinde yer alıyor.

Uruguay MutfağıMontevideo’da Yeme İçme Meselesi

Montevideo’da ne yiyeceksiniz? Et, et, et ve tabii ki ET. Arkadaşlar bu konuda iyi olduklarını bildikleri ve elde de etten bol bir şey bulunmadığı için gerçekten sabahtan akşama kadar et tüketiyorlar. Sevgili vegan ve vejetaryen dostlarımız, burada sizi zor günler bekliyor. Gerçi burada bol bol soya da yetiştiriliyor, belki oradan kurtarırsınız. Et seviyorsanız Montevideo’da sırtınız yere gelmez, her türlü çeşidine gömülün gitsin. Bunun için Arjantin’e gittiyseniz oradan da tanıdık gelecek Parilla’lara, yani oralara özgü lokal et restoranlarına gideceksiniz ve mutlu mesut günler geçireceksiniz. Aşağıda size bu konuda öneriler vereceğiz.

Uruguay sınırları içinde asla kaçamayacağınız ve çok yüksek ihtimalle ilginizi çekecek bir diğer şey ise tabii ki Mate. Mate tadı yeşil çaydan hallice olan bir bitki ve Uruguay, Arjantin, Brezilya’nın güney kesimleri tarafında deliler gibi tüketiliyor. Bakın deliler gibi derken hiç abartmıyoruz. Uruguay’da genç, yaşlı hatta yer yer çocuk fark etmeksizin çok büyük bir kesim mate içmek için sabahtan akşama kadar ellerinde termos ve mate bardağı ile dolaşıyorlar. Neden öyle dolaşıyorlar peki? Çünkü mate öyle demleyip bir çırpıda bardağa koyabildiğiniz bir çay çeşidi değil. Mate bardağının içine bitkiyi yerleştirdikten sonra az az su koymanız ve biraz bekleyip öyle içmeniz gerekiyor, aksi takdirde bitki yanıyor ve tadı kötü oluyor-imiş. Hal böyle olunca herkes elde termos, bardak dolaşmaya başlamış. İşin komik yanı gittik sorduk, kardeş siz neden bunu oturup içmiyorsunuz, neden üşenmiyorsunuz taşımaya, biz de çok çay içiyoruz, tuvalette çay içen bile var, ama en azından oturup içiyoruz dedik. Yok dediler, Brezilya’da oturup içenler varmış, ama biz böyle içiyoruz. Zaten ilerleyen günler boyunca da bahçe sularken koltuk altında termos, elinde mate bardağı sulayan, otobüs kullanırken bir yandan mate yudumlayan, plajda yürürken termoslu, mateli dolaşan yüzlerce insanla karşılaştık ve bizim için de normalleşmeye başladı. (yine de hala biraz güldürdüğün itiraf etmeliyiz) Özetle, mateyi deneyin, en azından neyin bu kadar bağımlısı oluklarını da öğrenmiş olursunuz.

Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz restoranların yanına birkaç yeme içme mekanı önerisi daha ekleyelim;

Mate Çayı Uruguay*Mercado del Puerto: Parilla arayışına girmek yerine çeşit çeşit versiyonunu bir arada bulacağınız bir yere gitmek isterseniz Mercado del Puerto sizi paklar. Evet turistik, evet kalabalık ve evet içerisi her daim et piştiği için çok sıcak. Ancak yemek yemeseniz bile ortamı görmek için mutlaka uğrayın.

*La Otra: Parilla ısrarımız bitmek bilmiyordu. Çünkü bizce La Otra bu konuda çok iyi! Yalnızca bize öyle gelmemiş olacak ki, burası şehrin iyi restoranlarından biri olarak kabul ediliyor ve burada yiyip de sevmediğimiz bir şey olmadı.

*Milajo: Et yemekten sıkıntılar basarsa imdadınıza kim yetişir? Tabii ki İtalyan mutfağı. Uruguay’da ne işi var demeyin, Milajo bu işte gayet iyi. Üstelik çalışanları çok sempatik ve pek iyi İngilizce konuşamıyor olmalarına rağmen verdikleri çaba nedeniyle yanaklarını sıkasınız geliyor.

Cafe Brasilero Montevideo*Cafe Brasilero: Buraya ya gideceksiniz, ya gideceksiniz. Eduardo Galeano’lar Mujica’lar gitmiş, günlerini geçirmiş, biz mi gitmeyeceğiz? İşin o kısmı bir yana, hem ortam çok sevimli, hem yemekleri lezzetli, hem de şehir merkezinde öğlen molası için bizde daha tatlı bir alternatif yok. Duvarlardaki fotoğraflara bakmayı unutmayın!

*Tandory: Özellikle akşam yemeği için şehirdeki en iyi alternatiflerinizden biri kesinlikle Tandory. Merak etmeyin, yine et yemek zorunda değilsiniz. Bir de küçük bir not, buraya mümkün olduğunca geç saate rezervasyon yapın ki bomboş bir ortamda yemek yemeyin.

*Bar 62: Akşam ne yapsam, ne etsem derdine düştüyseniz Bar 62 iyi bir seçenek. Tek problemi her daim çok kalabalık olması ve garsonlarının çoğunun İngilizce konuşuyormuş gibi yapan ama aslında ortaya karışık bir dil konuşan kişiler olmaları. Yer bulmak için biraz uzun süre beklemeniz gerekebilir.

*Le Fleur: Mercado del Puerto’nun yakınlarında küçük, tatlı bir kafe. Mekanın sahipleri çok tatlı bir çift, oturup saatlerce muhabbet ettiğinizi havanın kararmasıyla anlayacağınız tipte insanlar diyelim, siz anlayın. Kafelerinde de kahve ya da akşamüstü birası için mola verebilirsiniz.

1 Comment

  • Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bir kaç mekan dışında yeme-içme mekan önerileriniz çok başarılıydı. Hemen hemen hepsini denedim ve kesinlikle bir pişmanlık yaşamadım. Ayrıca gezimin çok başarılı, rahat, kolay ve sıkıntısız geçmesini (yeme-içme kısmı benim için çok önemlidir) sağladınız. Montevideo’ya yolu düşecek arkadaşlara kesinlikle bu bölümde yazılan rehbere uymalarını tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir