Hazır Tomorrowland ile festival dosyasını aralamışken, bir başka akın akın gittiğimiz ya da her sene plan yapıp sonra Rock’n Coke’da son bulduğumuz, bir başka festival olan Sziget Festival ‘ın detaylarına da bir göz atalım dedik.
Öncelikle 2013 Aftermovie’ye bakıp şöyle güzelce bir kıskanıyoruz.
Elbet aranızda “Sziget ne ulan küfür kısaltması gibi?” diyecek olanlar vardır. Öncelikle onlar için durumu açıklamakta fayda var. Sziget Festival, 93 yılından beri yapılmakta olan, ödüllü bir festival. Her yıl çeşit çeşit ülkeden yüzbinlerce kişi katılıyor ve ortalık adeta Benetton kataloğu gibi oluyor. Festival genelinde, yaklaşık 50 farklı etkinlik alanı ve günlük 200’e yakın farklı program bulunuyor. (Rock’n Coke’a pek benzemiyor değil mi?) Budapeşte’nin orta yerindeki bir “adacık”ta (Obuda Adası) gerçekleşen festival, haliyle size Budapeşte’yi gezme imkanı da tanıyor. Gördüğünüz gibi, Festival+Yeni Bir Şehrin Sokakları= Mükemmel Kombinasyon.
Festival bu sene 11-18 Ağustos tarihleri arasında. Ancak henüz hangi isimlerin katılacağı açıklanmadı. Ancak izninizle geçen sene katılan birkaç ismi sıralamak istiyorum, ondan yola çıkarak bu seneyi de öngörebilirsiniz; Azelia Banks Blur, Empire of the Sun, Dub FX, Parov Stelar, Erol Alkan, Tame Impala, Booka Shade, Boys Noize, Bat for Lashes.
Gördüğünüz gibi listenin çok küçük bir kısmını yazmış olmama rağmen gitmeniz için yeterli sebebi size sunmuş bulunuyorum. Ben hepsine bakacağım, bakmalara doyamadım diyenler için şuraya tık tık
Bu sene Sziget’i gönlüne yazmış olanlar için, birinci adımımız acil bir şekilde biletlere girişmek. Bileti festivale gittiğinizde orada almanız da pek tabi mümkün. Ancak online olarak alabiliyorken öyle bir atraksiyona girmenize hiç gerek yok. Bunun için şuraya girmeniz yeterli olacaktır. Tabi bir de paranızın da olması lazım. Evet.
Bilet için farklı seçenek ve seçeneğin kapsamına göre şöyle farklı fiyat aralıklar mevcut:
Tüm Festival Boyunca Geçerli Bilet+Kamp: 30 Nisana kadar 209 Euro, sonrasında 249 Euro
Tüm Festival Boyunca Geçerli Bilet 30 Nisana kadar kadar 179 Euro, sonrasında 209 Euro
Günlük Biletler: 50 Euro
Biletinizi VIP Camping Kategorisine Yükseltmek: 130 Euro
Bunların içinden bütçe ve konaklama şeklinize göre seç beğen al yapabilirsiniz. Online alırken herhangi bir sorun yaşarsanız, sitede yardım için iletişim kurabileceğiniz birileri de mevcut. O kişiler biz değiliz. Onu da belirteyim.
–VIP Camping nedir, yeri gelmişken onu da basit bir cümleyle açıklayayım; festival alanı kayırmacası. Yani, satın aldığınız festival biletinizin üstüne vereceğiniz bir 109 Euro’nuz daha var ise, festival alanında kurulmuş, içinde yüzme havuzu, sayıca fazla duşlar ve tuvaletler, güvenlik kasaları, cep telefon şarj üniteleri, internet, Wi-Fi, bakkal, büfe, 7/24 resepsiyon, güvenlik vs. bulunan bir alana giriş hakkına sahip oluyorsunuz.
-Diyelim ki festivalin 2 gününe gideceksiniz, dolayısıyla 5 günlük kamp biletini almak istemiyorsunuz. Hiç sorun yok. Eğer üst üste 2 gün için bilet aldıysanız, size kamp olanağı tanıyorlar, o kadar da acımasız değiller. Ayrıca oradayken kampsız bileti kamplıya çevirme şansınız mevcut. Gördüğünüz gibi tam bir “adamlar yapıyor işte abi..” anı. Bizdeki gibi sorun çıkarmak için yer aramak yerine, insanların keyfini kaçırmamak ya da yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
-Bileti online olarak almanın bir diğer faydası da, (Sziget Official sitesinden almanızdan bahsediyorum, bu söyleyeceğim başka siteler için geçerli değil) olur da biletinizi kaybederseniz, oradaki problem çözüm masasına gittiğinizde, sistemlerinden bileti alıp almadığınızı görüntüleyerek, bu probleminize çözüm getirebilmeleri. Bence çok önemli bir detay, zira bilet kaybetmeye son derece meyilli bir ortama gidiyorsunuz. Festival alanına girdi çıktı yapma ihtimaliniz de çok yüksek, dolayısıyla kesinlikle işinize yarayabilir.
-Konaklama için iki seçeneğiniz mevcut; ya kamp yapacaksınız ya da Budapeşte’deki otellerde veya hostellerde kalacaksınız. Kamp yapacaksanız, yanınıza ekipmanınızı almanızı söylememe gerek yok sanıyorum. Yapmayacaksanız, Budapeşte’de kalabileceğiniz otellere yalnızca bir “köprü” uzaklığında olan festival alanına yakın bir otelde kalacaksınız.
-Eğer karavanınız varsa, festival konaklama alanında karavanlar için de özel bir bölge ayrılmış bulunuyor. Ayrıca karavanınız olduğu için sizi çok kıskanıyoruz ve sizinle arkadaş olmak istiyoruz. Selam :))))))
-Sziget için Türk organizatörler ve tur şirketleri tarafından düzenlenen turlar da oluyor, uğraşamam benim yerime halletsinler diyenler için daha kolay bir alternatif olabilir. Bu işte hangisinin daha iyi olduğunu bilmediğimiz için uydurma bilgi vermek istemeyiz tabi.
–Budapeşte’ye nasıl ulaşacağınız aşikar. Bu başlık daha çok, Budapeşte’ye ulaştıktan sonra, festival alanına nasıl ulaşacağınızla ilgili. Bunun için treni, tramvayı ya da festival shuttle’ını kullanabilirsiniz. Ayrıca festival alanına kalkan, belli saatleri olan bir bot da mevcut. Bu gibi detaylar, tarih yakınlaştığında netleşiyor, şimdilik shuttle ve bot saatleri belli değil.
-Eğer blog’u biraz olsun takip etmişliğiniz varsa, özellikle ilk kez gittiğim şehirlerde genellikle edindiğimi fark edebileceğiniz “City Pass” almanızda fayda var. Böylece kaldığınız süre boyunca her türlü toplu taşıma kullanımı, ve hatta vakit bulabilirseniz gezeceğiniz müze vs. için para ayırmaya çalışmazsınız. Önceden bu işe bir çözüm getirmiş olursunuz. City Pass’i havaalanından, tren istasyonlarından ya da festival alanında girişten temin etmeniz mümkün. Pass’i internetten alıp (bu şekilde küçük bir indirim uygulanıyor), yanınızda satın aldığınıza dair bir çıktı götürürseniz size kolaylık sağlayabilir.
Bir Takım İpuçları
-Eğer Rock’n Coke ile kıyaslayacak olursak, tuvaleter burada “bir tık” daha iyi durumda. En azından daha sık temizleniyor. Yine de büyük beklentiniz olmasın tabi.
-Festival alanında sigara alabileceğiniz bir yer mevcut. Sigara alırken genellikle kimlik göstermeniz isteniyor.
-Yine Rock’n Coke kıyaslaması yaparsak, öyle manyak gibi yemek kuyrukları, akabinde yemeğe ulaşamayıp açlıktan bayılanlar falan olmuyor, bu konuda sistemi oldukça iyi oturtmuşlar, koşullar daha insancıl. Harcamalarınızı, festival alanında edindiğiniz ve içine para yükleyip festival boyunca kullandığınız kart üzerinden yapabiliyorsunuz.
-Festival alanında bavulunuzu ve önemli eşyalarınızı bırakabileceğiniz ayrı bir alan ve 24 saat kullanabileceğiniz ATM’ler bulabilmeniz mümkün.
-Alana içki sokmanız yasak, ama yiyecek ve alkolsüz içecek sokabilirsiniz. Sadece belli bir limiti var, onu da çok sallamıyorlar.
-Şarj alanları da mevcut, panik yok. Ancak yanınıza çoklu priz alma sinsiliğinde bulunarak, birkaç kişi aynı anda şarj edip, etrafınızdakileri zekanıza büyüleyebilirsiniz.
-Bunun dışında Budapeşte gece hayatı ile ilgili detayları merak edenler için: https://oitheblog.com/2013/10/21/yerlisinden-budapeste-gece-hayati-tavsiyeleri/
-Ben abartıp Budapeşte’de yaşayacağım/okuyacağım diyenler için: https://oitheblog.com/2013/09/20/budapeste-bir-erasmus-ogrencisinin-yasantisina-dair-her-sey/
“Gerçekten Budapeşte harika ve sakin bir şehir.Tekrar gitmiş gibi olduk:) Ben gItmeden önce rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve şehir turu kusursuzdu ve fiyatları uygundu. ( http://www.budapestetur.com ) Vaktinizi iyi kullanmak için kesinlikle aynısını yapın derİm. Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergona gelmiş gidin derim.
“