Evde Spor Yapmak: Mümkün Mü, İşe Yarar Mı, Pizza Söyleyelim Mi?

evde spor yapmak
Ne demiş Ernesto Che Guevara? Gerçekçi ol, imkansızı iste! Tabii adamcağız bunu “ivdi spir yipmik istiyirim” temalı bir yazının başına yazılsın da hunharca harcansın diye söylememiş ama, yine de aslında bu yazının alt metni bu tatta bir şey olacak. Niye? Çünkü evde spor yapmak öyle çok da kolay bir şey değil. Hele de bizim gibi azimsiiiz, gamsııız, gördüğü her “headstand” (hani şu yogacılar falan amuda kalkıp duruyorlar ya işte sdfsd) fotoğrafına “abi tamam iyi hoş tebrikler ama niye peki?” reaksiyonu gösteren insanlar için hiç kolay değil. Biz istiyoruz ki aklımıza estikçe pizza falan söyleyelim, 4-5 kişiden oluşan arkadaş grubu temalı Amerikan dizisi karakteri gibi yaşayalım, ne bilelim film izlerken bir yandan sushi ve noodle gömelim (bu isteğin sorumlusu da Big Bang Theory resmen), işte cheesecake’in biri gelsin brownie’nin biri gitsin falan. Ama olmaz, olmaz güzel kardeşim olmaz, hele bahar aylarına girince bizim bile vicdanımız sızlıyor.

“E görüyoruz sizi danalar gibi yiyorsunuz da kilo almıyorsunuz, evde spor yapsanız ne yazar, yapmasanız ne yazar” diyen bir sürü kişi olacaktır, ona da hazır böyle bir yazı yazmışken açıklama yapalım. Tabii ki kilo alıyoruz arkadaşlar, mutant mıyız biz? Hamburgeri ısırıyormuş gibi yapıp fotoğraf çektiren sonra da yemeden çöpe atan Hollywood ünlüsü müyüz biz? Tabii ki günlük yaşantımızda sürekli olarak hamburgerler pizzalar falan yemiyoruz, bıraksalar yeriz de, hazırlamaya üşeniyoruz. O sebeple fena olmayan bir beslenme düzenimiz var diyebiliriz, çünkü hazırlaması en kolay şeyler sağlıklı şeyler olduğu için (salata, yulaf ezmesi, sebze yemekleri gibi) kilomuz da da çılgın bir artış görülmüyor. Ama bunun da ötesinde temel sebep gezilerde manyaklar gibi yürüyor olmamız, yoksa inanın çok daha beter bir durumda olurduk.

evde spor yapmak
Neticede bir şehir keşfine ya da seyahate çıkmadığımızda sürekli masa başında olduğumuz ya da koltuktan kumandaya erişmeye bile üşendiğimizden istemesek bile 5 bölüm üst üste dizi izleme modunda olduğumuz için baktık ki bu iş böyle olmayacak, tamam dedik, biraz evde spor yapalım. Spor salonlarından, spor salonlarındaki kalabalıktan ve insanların tuhaf kendini gösterme gayretinden daraldığımız için çare evde spor yapmaktı, çünkü biz böyle insanlarız yapacak bir şey yok. Belki bu yazı sizi de gaza getirir he?

*Buralara kadar geldiyseniz Realist Bir Sağlıklı Beslenme Girişimi: Ne Kararlar Aldık? adlı yazımız da işinize yarar gibi geldi.

evde spor yapmakEvde Spor Yapmak: Ne Yapıyoruz, Nasıl Yapıyoruz?

Şimdiii, öncelikle evde spor yapmak hiçbir uzmanlığımız olmadığını, belinizi kırarsanız falan sorumluluğun bizde olmadığını en baştan söyleyelim ve şu yükü bi’ üstümüzden atalım. Biz kendimizce bize iyi geldiğini keşfettiğimiz şeyleri özet geçeceğiz, tabii ki en doğrusu bunlardır gibi bir iddiamız yok. En doğrusu bunlardır iddiamız seyahat yazılarımız için geçerli, öyle bir şey okumak istiyorsanız gidip onları okuyun sdfsd. Daha kolay okunabilir olması açısından madde madde ilerleyelim.

*Öncelikle evde spor yapmak derken neyi kast ettiğimizden bahsedelim; Tahmin edeceğiniz üzere çoğunlukla pilates. Ama aşağıda bahsedeceğimiz bazı şeyleri keşfettikten sonra bir takım başka şeyler de deniyoruz, onlar da işe yarar gibi duruyor, merak etmeyin detaylandıracağız. Neden pilates? Birincisi çok uzun soluklu olmasa da ufak çaplı bir pilates geçmişimiz var (öyle üstadı falan değiliz, bunlar biliyor, evde spor yaparlar tabii diye düşünmeyin), o yüzden neyi nasıl yapacağımızı belli bir seviyede biliyoruz, spor yapacağım süper olacağım diye heves edip sonuç olarak kolumuzu kırma ihtimalimiz daha düşük. İkincisi ekipmanına ulaşmak internet sayesinde hem zorlu değil, hem de çok pahalı değil, dolayısıyla bir gün motivasyonumuzu yitirip tekrar koltukta popo yayma evresine geçiş yapacak olursak “of ne para yatırmıştım” üzüntüsü yaşamayacağımızı biliyoruz. Üçüncüsü, şayet pilates konusunda hiçbir bilginiz yoksa, ne hareketler yapacağınızı bilmiyorsanız bile internet bu konuda sonsuz bir kaynağa dönüşmüş durumda, kimseye muhtaç olmadan oradan pek çok şey öğrenebiliyorsunuz. Bizce şu an evde pilates yapma kararı almanın çok da saçma olmadığı konusunda anlaşmışızdır, di mi?

evde spor yapmak*İyi hoş tamam, evde spor yapılacak, peki ekipmanı nereden bulacağız? Bakın bu kısmı gerçekten çok basit, gözünüzde hiç büyümesin, çünkü internet bu konuda gerçekten acayip kolaylık sağlıyor. Trendyol vb. sitelere sürekli olarak bu tip ekipmanlar satan mağazalar gelip duruyor, onlardan herhangi birinden alabilirsiniz, fiyatları da çok çılgın olmuyor, biz oradan aldık. O aklınıza yatmıyorsa zaten Decathlon benzeri büyük mağazalarda ve hatta alışveriş merkezlerinin hepsinde mutlaka bulunan spor mağazalarında da bulunuyor. Zaten bize kalırsa özellikle başlangıç aşamasındaysanız öyle her bulduğunuz şeyi almanıza gerek yok. Bizim kullandıklarımız ve gerekli olabileceğini düşündüğümüz evde spor ekipmanları:

-Mat: Konuya dair hiçbir fikri olmayanlar için şu yere serilen, üstünde hareketlerin yapıldığı şeyden bahsediyoruz. Öyle inanılmaz bir şey almanıza gerek yok, kaymayan bir versiyonu olsun ve çok da küçük olmasın yeter. İnternetten alacak olursanız zaten ebatları yazıyordur.

-Küçük pilates topu: Aslına bakarsanız ilk etapta bunun o kadar da lüzumlu bir şey olmadığını sanıyorduk, ancak evde pilates yaptıkça anladık ki işe yarar bir şeymiş. He birçok aktiviteyi bunun yerine küçük bir yastık vb. bir şey kullanarak da yapamaz mısınız, yaparsınız. Ama bazı spesifik hareketler için gerekebiliyor, karar sizin.

-Pilates Çemberi: Yine ilk gördüğümüzde neye yaradığını pek anlamadığımız ve zamanla önemini kavradığımız bir alet. İç bacak ve kol çalışırken çok işe yarıyor olması bir yana, kaslarınızın ayvayı yememesi için ya da daha esnek olmak için yapacağınız hareketlerde bile çok işinize yarayabiliyor.

-Topları şişirmek için pompa: Pilates toplarınızın altından girip üstünden çıkacağınız için zamanla şişkinliklerini yitirmeye başlıyorlar. Bu pompayı almak da hep unutulduğu için eklemeden geçmeyelim dedik. Bulması zor bir şey gibi düşünebilirsiniz, hiç de değil, internette her yerde var. Google’a pilates topu pompa falan yazın (aman dikkat edin ya çok tehlikeli bi’ arama terimi oldu sdfsd) çıkar zaten.

evde spor yapmak*Bunlar dışında büyük pilates topu (bunun ebatını boyunuza seçmeniz gerekiyor, aklınızda bulunsun), pilates bandı (bunu yedeğiyle alın, zamanla gevşeyip kopabiliyor) ve köpük rulo gibi ekipmanlar da edinilebilir. Bizde var, ancak bunları o kadar çok kullanmadığımızı fark ettiğimiz için “mutlaka alın” listesine dahil etmek istemedik, karar size kalmış.

*Ekipman işini de halletiysek bir başka işe yarayabileceğini düşündüğümüz konudan bahsedelim. Evde spor yapmak için aldığınız ekipmanların haricinde evinizdeki birçok şeyin potansiyel spora yardımcı eşya olduğunu fark etmeniz lazım. O ne demek? Mesela squat yapmayı öğrenmek istiyorsunuz, daha yenisiniz. Hop, alıyoruz sandalyemizi, squatımızı sandalyeye oturuyormuş gibi yaparak çalışmaya başlıyoruz. (tabii sonra sandalyeden kurtuluyoruz) Mesela bazı hareketleri yaparken dengede durmakta güçlük mü çekiyoruz, bu sefer de sandalyemizi dayanak olarak kullanıyoruz, ondan destek alarak yapıyor, zamanla alışıyoruz. Daha da yaratıcılaşalım. Karın hareketleri çalışırken bacaklarımızı daha yüksek bir yere koymak işe yarayabiliyor, bunun için illa bir alet edevat olması gerekmiyor, yatağımızı ya da koltuğu kullanıyoruz. Bu konuda yaratıcı olun, saçmaladım diye düşünmeyin, vallahi de billahi de işe yarıyor.

*Yukarıda söz etmiştik, evde spor yapmak için kullanabileceğiniz Youtube kanalları, web siteleri, Instagram sayfaları var. O kadar çok seçenek var ki, bunları açıp evde uygulayarak sonuç almanız hiç de olasılıksız değil. Üstelik bu sayacaklarımızın hepsi pilates üzerine de kurulu değil. Aslına bakarsanız çoğu pilates üzerine kurulu değil bile diyebiliriz, yani pilates yapmak zorunda falan değilsiniz. Bizim bildiklerimizi, duyduklarımızı, kullandıklarımızı hemen sıralayalım:

evde spor yapmak
*Fitnessblender: Bu arkadaşların (evlilermiş, dedikodu da verelim sdfsd) hem web sitesi, hem Youtube kanalları var. Gerçekten inanılmaz çeşitli videolar hazırlıyorlar, hepsini denemeye kalkışsanız zaten aylarınız geçer. İstiyorsanız bölgesel çalışabilirsiniz, istiyorsanız birkaç farklı egzersizi üst üste yaparak farklı farklı bölgelerinizi çalıştırabilirsiniz. Evet İngilizce, ancak İngilizce konusunda bir probleminiz varsa bile zaten videoda gözünüzle de göreceğiniz için bu durum çok da sorun olmaz. Bu arada eğer 4-5 dolar vermeyi sorun etmezseniz şu sitelerinden kendinize ihtiyaçlarınıza göre evde spor programı da oluşturabiliyorsunuz, kullanan ve memnun olan pek çok kişi var, biz henüz onu denemedik, ruhumuz bedavacı………….

*Hasfit: Bu arkadaşlar da yine bizim yukarıdakiler gibi ikili halindeler ve evde spor üzerine odaklanmış durumdalar. (bunlar da evli mi bilmiyorum, o kadar stalklamadık henüz) Yine çok çeşitli videoları var ve hepsi farklı farklı alanlara yönelik. Ayrıca ekipman kullanmak zorunda olmadığınız pek çok video da çekiyorlar, illa bir şeylere yatırım yapmanız gerekmiyor, ekipman gerektiriyorsa da en başından söylüyorlar zaten. Biraz kurcalarsanız 30 günlük evde çalışma programları olduğunu da, yeni başlayanlar için ayrı programları olduğunu da, vay efendim sırtı ağrıyanlar için ayrı, beli ağrıyanlar için ayrı önerileri olduğunu da göreceksiniz, özetle bayağı başarılı bir kanal, kesin bakın.

evde spor yapmak
*Blogilates: Özellikle pilatese odaklanmak istiyorsanız buyrun size pilates odaklı bir kanal. Kanalın sahibi samimiyetsiz gülümsemesiyle bir süre sonra sizi biraz sinirlendirecek olabilir ama idare ediverin, çünkü gerçekten kaydadeğer videolar paylaşıyor.

*Popsugar Fitness: Bu kanal biraz daha ortaya karışık bir şey, ama yine hepsini evde uygulayabileceğiniz türlü türlü hareket gösteriyorlar. Ortaya karışık derken dans içerikli şeyler de var, boks da karıştırabiliyorlar, hatta bazen tarifler bile veriyorlar. Özetle işinize yarayabilecek bir başka kanal, bakınız.

evde spor yapmak
*Leslie Sansone’s Walk At Home: Nasıl olsa evdesiniz, istiyorsanız kulağa en babaanne işi gibi görünen sporu bile yapabilirsiniz, maksat en üşenmediğiniz versiyonunu bulup devamlılık sağlamak. Bu hakikaten fikir olarak çok babaanne işi geliyor, öyle pilates yapanların yaptığı gibi “AY BEN EVDE YÜRÜYORUUUM” diye duyurmak isteyeceğiniz sanmıyoruz, çünkü hakikaten evde yürümekten bahsediyoruz. Bu kanalın varlığı bizde bir yandan da acayip hüzün, acayip bir “şehir hayatının içinde sıkışmışlık” hissi yaratıyor ama, yapacak bir şey yok, egzoz içinde, ayın yüzeyi gibi delik deşik sokakları olan bir şehirde yaşayan insanlar olarak yine de hiç hareket etmemekten iyidir. Efenim Leslie ablamızın yaptığı gerçekten de tam olarak sizi evin içinde, olduğunuz yerde yürütmek. Tabii ki bunu çeşitlendirmiş, bir takım ek hareketler eklemiş falan, bir sürü farklı versiyonu var. Öyle yerlerde yuvarlanıp kafamı bacağımız altından falan geçirmek istemiyorum diyorsanız en azından buna dadanabilirsiniz. Bu arada bakmayın öyle basitmiş gibi durduğuna, gerçekten ananızı ağlatıyor, bayağı kan ter içinde kalıyorsunuz, hiç hafife almayın yani.

*Hazır sizi bu konuda gaza getirmişken bir takım gerçekleri de yüzünüze vurmadan burayı terk etmeyelim. İstediğiniz kadar spor yapın, bu iş beslenmenize dikkat etmediniz mi olmuyor. Bunun farkında olduğunuzu ve muhtemelen burayı okurken “bravo ya sen söylemesen aklımıza gelmezdi” diye düşündüğünüzü biliyoruz, sadece bir kez daha söyleyelim dedik. BIRAK O HAMBURGERİ.

3 Comments

  • Ben de @yogawithadirene isimli youtube kanalını önermek istiyorum. Adriene Mishler adında çok çok tatlı bir kadına ait. Tamamen yoga üzerine bir kanal evet ama “meeeh yoga ne yiaaa” denecek türden değil. Yogaya bakış açınızı değiştirebilecek bir kanal çünkü yogayı birçok şeyle harmanlamış ve her şey üzerine bir yoga videosu var. Evlilik hazırlığı, okula dönüş, tatil, yolculuk, meditasyon ve hala keşfedemediğim bir sürü şeyle ilgili aylık programlar şeklinde veya dakikalara ayrılmış ya da bölgesel çalışabileceğiniz ve ihtiyaca yönelik yüzlerce videosu var. İncelemelisiniz!

  • Ya çok güldüm…:))) Gülümseterek okuttuğunuz çok güzel bir yazı olmuş, dilerim Allah da sizi güldürsün 🙂 İnsanı gerçekten de harekete geçirici aynı zamanda; malum üşengeçliğimize iyi gelen bir yazı. Sitenizi yeni keşfettim bu arada, çok güzel, çok cici… Daim güzellikler, güzel geziler ve mutluluklar diliyorum – ve paylaşımlar için tabii ki çok teşekkür <3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir