Belgrad Gezi Rehberi: “Dostum Burası Resmen 90’lar”

belgrad1


2022 yılında gerçekleştirdiğimiz 3. Belgrad gezimizin ardından (yazar burada bu rehber güncellendi demek istiyor) rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Belgrad gerçekten de her seferinde bizi şaşırtabilen bir şehir. Nedenini tam bilmediğimiz bir şekilde ne zaman bir Belgrad gezisi planı ortaya çıksa şehre o kadar da büyük beklentiler ile yaklaşmıyor, ancak istisnasız her seferinde “ya burası ne güzel şehirmiş biz niye burun kıvırdık ki” şaşkınlığı ile geri dönüyoruz. Bu güzellik durumunu yalnızca “görsel güzellik” anlamında değerlendirmeyin, Belgrad o kadar canlı, o kadar yaşayan bir şehir ki, belki hayatınızda gezdiğiniz en ilginç müzeleri gezmeyecek ya da en etkileyici sokakları görmeyeceksiniz ama, şehrin size verdiği enteresan bir haz duygusu olacak ve bir şekilde buraya gerçekten de sempati duyarak ayrılacaksınız. Pek çok açıdan Türkiye’yi, hatta son yıllarda hasret kaldığımız 90’lar Türkiye’sini acayip şekilde hatırlatıyor olması sizi acaba “bizim ülkede de durumlar böyle olabilir miydi” düşüncelerine itecek, Ağustos sıcağında sokak sulayan teyze ya da bari tabağındakini etleri bitir diye ısrar eden garsona denk gelip kıyaslamalar içine girecek ve bir şekilde bu şehrin kendine özgülüğünden keyif almaya başlayacaksınız.

Neyse, hadi daha fazla uzatmadan Belgrad Gezi Rehberi kısmına geçelim.

*Belgrad gece hayatı ile ilgili şurada ne biliyorsak yazdık, oraya da bekleriz.
*Alternatif Belgrad Rehberi ve Belgrad’da Yeme İçme notlarımızı da buraya bıraktık.

*Belgrad Gezi Rehberi içinde ne var ne yok okuduktan sonra anlattığımız yerleri izlemek isterseniz sizi Instagram’daki sabit storylerimize bekleriz.

Belgrad Gezi Rehberi: Belgrad’a Ne Zaman Gitmeli?

Belgrad’a gitmek için en iyi zamanı belirlemenin yolu, kendinizi bir “her iklimin gezgini” olarak görüp görmemenizden geçiyor. Neden? Çünkü kışlar burada biraz çılgın geçiyor. Karsa kar, yağmursa yağmur, çamursa çamur. Yani eğer gittiğiniz şehirlerde zorlu iklim koşullarına gelemiyorsanız buraya yazın gitmek daha iyi bir fikir. Biz yine konuyu biraz açalım:

-Kış: Belgrad Aralık’tan Mart’a kadar ortalama 3-4 derecelik bir sıcaklık ortalamasına sahip. Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgasından az çekmemiş insanlar olarak ne derece bir soğuğa maruz kalacağınızı aşağı yukarı tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu sebeple, eğer sert hava koşullarına gelemiyorsanız, ya da bizim gibi “aa sonunda kalpak takabilirim oley” şeklinde saçma sapan şeylere sevinmek gibi bir huyunuz yok ise, kış aylarında Belgrad’ı tercih etmek sizin açınızdan pek de mantıklı olmayabilir. Özellikle gece hayatına vurulup gidiyorsanız, kış döneminin biraz daha sakin geçtiğini hatırlatmakta da fayda var.

-Yaz: Şimdi burada satırlarca yaz överdik ama, aranızda sıcaktan çok da hoşlanmayanlarınız olduğunu da bildiğimiz için içimizde bir tedirginlik var. O yüzden ne biliyorsak söyleyip gideceğiz. Efendim yaz dönemi tabii ki Belgrad’ın gece hayatı ve etkinlik bakımından en aktif dönemi. Bu nedenle gideceğiniz yerlerin çoğu diğer dönemlere kıyasla daha kalabalık olacak olsa da, 27-28 derecelere ulaşan sıcaklığı hissetmek isteyenler için iyi dönemler.

-İlkbahar&Sonbahar: Last but not least (Essay’lerin kralı olmak için sizin de kullanmışlığınız vardır) kullanmanın tam yeri olduğunu hissettiğimiz ilkbahar & sonbahar dönemi, biraz risk almayı kabulleniyorsanız sizin için iyi bir tercih olabilir. Risk diyoruz, çünkü yağmur ihtimali çok yüksek. Ancak Mayıs ya da Eylül civarında giderseniz 17-18 dereceleri görmeniz, gayet mutlu mesut dolaşabilmeniz mümkün. Yine de orada bizde olduğu gibi yağmur başladıktan 1 dakika sonra ortalıkta esrarengiz şekilde beliren şemsiyeci amcalar olmadığını göz önünde bulundurarak kendi şemsiyelerimizi unutmuyoruz.


Belgrad Gezi Rehberi: Belgrad Pahalı Mı?

Bütçe kısmı birçok gezi rehberinin en karamsar noktası olduğu için, Belgrad Gezi Rehberi girişine daha sevindirici bir cümle yazmak isterdik ama maalesef artık Belgrad da bizler için “çok ucuz şehir” kategorisinden çıkmış durumda. Evet, Avrupa şehirlerine kıyasla kesinlikle pahalı bir şehir değil. Ancak birkaç sene önceki “abi taksici kazıklasa bile bi’ bakıyorsun sadece 2 lira kazıklamış çıkıyor” cümlelerini kurduğumuz günler maalesef geride kalmış. 2022 koşullarında Türkiye’de harcadığınız paraya benzer bir şeyler harcayıp bir başka ülke deneyimi yaşıyorsunuz şeklinde özetleyerek biraz içine su serpebiliriz ama… Yine de daha önce Belgrad’a gidip ucuzluğun tadını çıkardığınız günleriniz olduysa bu gezi sizi biraz üzecek olabilir. Yok mu bi ağlayan emoji falan buraya koymalık.

-Sırbistan’ın para biriminin Sırp Dinarı olduğunu ve RSD şeklinde geçtiğini hatırlatalım.

Su: 60-70 RSD civarı (kiosk yani büfe benzeri yerlerde)

Kahve: 220-350 RSD civarı

Bira: 220-260 RSD civarı

Kokteyl: 350-580 RSD civarı

İyi bir pizzacıda pizza: 950-1100 RSD

Ortalam bir restoranda noodle&makarna benzeri yemek: 700-880 RSD

Fine dining restoranında 2 kişilik başlangıç&ana yemek&şarap kapsayan yemek: 5000 RSD

zigzag belgrade

Belgrad Gezi Rehberi: Belgrad’da Konaklama

Belgrad’da konaklama meselesinde adeta nokta atışı yapmış olmanın haklı gururunu yaşayarak size güzel bir yer önereceğiz; Zig Zag Belgrade. Önceden belirtmekte fayda var, burası bir otel değil, size kısa dönemli evler kiralayabileceğiniz bir servis sağlıyorlar. Evin içi kendi evinize dönmek istemeyeceğiniz kadar şahane dekore edilmiş, üstelik lokasyonu bizim abuk subuk yerlere yapılan toplu konutların reklamlarında söyledikleri gibi “Her yere yürüme mesafesi”. (tabii bu gerçekten öyle) Yürümeyecekseniz toplu taşımaya, araba kiralayacaksanız otoparkınız dibinizde. Üstelik size yardım etmeye Whatsapp’tan ekleyecek kadar gönüllü insanların çalıştığı bir yer olduğu için gerçekten buradan mutsuz ayrılmanız mümkün değil. İlgilenenler için şurada işinize yarayacak her türlü bilgi mevcut.

Eğer başka bir konaklama alternatifi isterseniz o da var. Son Belgrad gezimizde aklımıza yatan evlerden birinde bir türlü yer bulamadığımız için Boutique Hotel Museum adlı otelde kaldık ve yine hem konum olarak çok iyiydi (sadece 1 kez toplu taşıma kullandık öyle düşünün) hem de çalışanları o kadar kibardı ki bir noktada “ulan bunlar neden bu kadar kibar” diye şüphelenmeye bile başladık, neredeyse gidip resepsiyona baklava falan bırakacaktık. Nezakete mi hasretiz anlamadım, kibar insandan şüphe duymak delilikte hangi seviye….


Belgrad Gezi Rehberi: Belgrad’da Ulaşım

-Belgrad İçinde Ulaşım

Gittiğiniz herhangi bir şehirde bol bol yürümenin o şehri tanımanın en iyi yolu olduğunu düşündüğümüz için Belgrad bizi bu konuda bayağı mutlu etti. Çünkü pek de büyük bir şehir olmadığı için sağa sola yürümek baya kolay olduğu gibi, ilk günler “aa nasıl buraya çıktık ulan, amma yakınmış” şeklinde tepkiler verdirttiği bile oldu. Ancak tabii ki toplu taşımaya ve yer yer taksiye ihtiyacınız da olacaktır. Bunun için seçenekleriniz daha çok adını duymayalı uzun zaman olan TROLEYBÜS ve otobüs üzerine kurulu. (hayır metroyu yazmayı unutmadık)

*Öncelikle havaalanından şehre ulaşım işini çözelim. Bunun için ya otobüse ya da taksiye bineceksiniz. Eğer otobüse binecekseniz zaten seçenekleriniz şunlar.  A1 ve 72 numaralı otobüs en çok kullanılan seçenekler, en uygun fiyatlı alternatif ise 72 numara. Her ikisi de merkeze yarım saat gibi bir sürede ulaşıyor.

Eğer taksiye binecekseniz havaalanında bavulunuzu alıp çıktıktan sonra çıkışa doğru ilerlerken üzerine taxi yazan bir standın önünden geçeceksiniz. Tam olarak oraya gidip, nereye gideceğinizi gösterip oradan damgalanmış bir fiş ediniyorsunuz. Elinizde bu fiş ile resmi taksi durağına (otobüs durağının önünden kalkanlar resmi değil, taksi tabelalarını takip edin) gidip sürücüye bu fişi veriyorsunuz ve orada yazan ücret her ne ise sizi o ücrete gideceğiniz yere götürmek durumunda. Sizinle ekstra pazarlık yapmaya kalkışırsa, hayır fiyat değişti bu doğru değil derse ya da daha da yaratıcılaşarak türlü bahaneler üretip daha fazla para isterse kabul etmeyin. Buranın taksicileri gerçekten de tam dayaklık insanlar. Neyse ki bu durum bi’ yerden tanıdık geliyor ve “dostum biz sizin gibilerini sabah kahvaltısında yiyoruz” modunda bu düzene tak diye uyum sağlayabildik LOL. Şehir içinde taksiye binecek olursanız da uyanık olun, mümkünse pembe tabelası olan taksileri tercih edin, taksimetre açmayan, anormal paralar talep eden taksicilerle dolu bir şehirde olduğunuz unutmayın.

*Şehir içinde ulaşım için ise otobüs troleybüs falan dedik ama, zaten dediğimiz gibi çoğunlukta yürüyerek gezeceksiniz, çünkü mesafeler buna müsait. Olur da bir şekilde toplu taşıma aracı kullanmanız gerekirse zaten muhtemelen şu acayip durum ile karşılaşacaksınız: Belgrad’da toplu taşımaya kimsenin para ödememesi… Normalde otobüse binip “ustam bize 2 bilet” diyip eski usül bilet alabiliyorsunuz (ya da kiosklardan alınıyor) ancak biz bunu dediğimizde otobüs şoförü bize “BİLET Mİ…KIZ SİZ SALAK MISINIZ” der gibi bir şey oldu. Yani demedi tabii ama bakışları o yöndeydi. OK OK GO GO dedi ama o anlamda dedi işte…Bunu önceki senelerde de yaşamıştık. Sebebini anlamaya çalıştığımızda her kafadan bir ses çıktığı için (hükümeti protesto ettikleri iddiası en popüler olan) tam sebebini anlayamamakla birlikte resmen zorlasak da bu şehirde bilete para veremedik. Hayatımızda hiç bir bilete bu kadar şiddetli şekilde para vermek istememiştik, gülüp geçtiler bize dostlar… Bilet kontrolüne denk gelirseniz keriz turistlerden para almanın tadı bir başka olduğu için yüksek ihtimalle ceza yiyebilirsiniz bu arada, o yüzden siz mümkünse zorla da olsa bilete para ödemeye çalışın deriz.

novi sad


-Belgrad’dan Başka Şehirlere Ulaşım

            Belgrad’da vaktiniz bolsa ve yeni yerler arayışındaysanız seçeneğiniz bol. İster Hırvatistan’a geçin, ister Bosna’ya, ister Sırbistan’ın diğer şehirlerine. Biz Belgrad gezilerimizden birinde kapıdan baktırıp kazma kürek yaktıran sinsiler sinsisi Mart ayının başlarında gittiğimiz Belgrad’da karar verdik ve Bosna’ya doğru yola çıktık. Fakat o konunun detaylarına girmeden önce bu yola çıkma meselesini sizin de nasıl yapabileceğinizi açıklayalım: Ya araba kiralayacaksınız, ya da otobüs ile yollara düşeceksiniz. Otobüslerin inanılmaz bitik olduğu ve gereksiz uzun sürdüğü konusunda birkaç farklı kişi tarafından korkutulmamız sonucu biz araba kiralama kararı aldık. Size de şiddetle tavsiye ederiz.

-Arabayı Nikola Tesla Havaalanı’na indiğimizde Europcar’dan kiraladık ve 2 gün için 170 Euro gibi bir ücret ödedik. Bu fiyatın içine, navigasyon ücreti, kış lastiği, zincir gibi şeyler ve board pass de dahil. Gitmeden önce işin bir kısmını internetten halletmeye karar verdiğimizde bize 141 euro tutacağını söylemiş olsalar da, Belgrad’da işler biraz “geçirmasyon”a dönüştü, buradan kendilerini kınıyor ve arkalarından bol bol küfür ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Eğer kışın gidecekseniz kış lastiği dahil fiyatı özellikle sorun, çünkü sitede yazan fiyatlar kış lastiği dahil fiyatlar değil. Öyle deseler bile değil. Güvenmeyiniz. Bu arada, tabii ki daha uygun araba seçenekleri mevcut, sitelerine girip inceleyebilirsiniz.

            -Saraybosna

            Belgrad’dan Saraybosna’ya geçmek gayet mantıklı bir karar. Yolculuk hava koşulları iyi olduğu takdirde arabayla yaklaşık 4 saat kadar sürüyor. Ancak eğer hava kötüyse, özellikle kar varsa gitmenin çok da mantıklı bir tercih olduğunu söyleyemeyeceğiz, çünkü yollar belli bir noktaya kadar o kadar da sorunlu olmasa da, bir noktadan sonra dağ yolundan ilerlemeniz gerekiyor ve koşullar gerçekten de sıkıntılı olabiliyor. İşin kötüsü yolda küçük kasabalara denk gelecek olsanız da, beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldığınızda konaklayabileceğiniz pek fazla seçenek yok.

-Eğer arabanıza navigasyon aldıysanız ilk istikametinizi Tuzla (evet şehrin adı Tuzla) olarak belirleyip oraya kadar ulaştıktan sonra Saraybosna olarak seçebilirsiniz, işler daha kolay oluyor.

            -Novi Sad

            Birçok insanın en az Belgrad kadar sevdiği, bizim ise geçirdiğimiz kısa süreden midir bilinmez o kadar vurulmadığımız Novi Sad, Sırbistan’ın turistik anlamda ilgi çeken bir diğer şehri. Bunun en büyük sebebi sanırsak Belgrad’a 1 saat uzaklıkta olması. Yani eğer Belgrad’da vaktiniz bol ise ve bir şehir daha keşfetmek niyetindeyseniz oldukça mantıklı ve sevimli bir tercih. Eğer şehri çok yakından tanımak gibi bir niyetiniz yok ise 1 günde birçok yerini görebilme şansınız da olacaktır.

Belgrad’da Gezilecek Yerler


*Kalemegdan

Kalemegdan, yani Türkçe kökenli adından da anlayabileceğiniz üzere Kale Meydan, adı Osmanlı döneminde verilmiş olan ve zamanla adı Sırpçaya daha yakın bir hale getirilmiş, kalenin bulunduğu bölgeye verilen isim. Belgrad’ın en turistik bölgelerinden biri olmasının yanı sıra halen ciddi anlamda Osmanlı etkileri yaşıyor. Hem tepeden şöyle bir şehir manzarasına bakabileceğiniz, hem parkta vakit geçirip hediyelik eşya alabileceğiniz hem de Kalemegdan kapsamındaki anıt, saat kulesi, kilise ve Askeri Müze gibi yerleri gezebileceğiniz bölge, gayet merkezi bir noktada olduğu için ulaşımınız da gayet kolay olacaktır.

-1750 yılında inşa edilmiş İstanbul Kapısı’nı ve Doğa Tarihi Müzesi’ni de gözden kaçırmayınız.

-Buradaki hediyelik eşyalar şehrin diğer noktalarına göre daha çeşitli ancak fiyatlar bir tık daha yüksek.


*Aziz Sava Katedrali

Belgrad’ın ikonik yapılarından biri olan ve inceden Helsinki Katedrali’ni anımsatan Aziz Sava Katedrali, Belgrad’daki en ihtişamlı yapılardan biri. Aslına bakarsanız Helsinki Katedrali’nin yanı sıra bir camiyi andırdığını düşünüyorsanız da yalnız değilsiniz. Zira birçok kişi bu katedralin Ayasofya’ya benzemesi niyetiyle yapıldığını düşünüyor. Gidip kendi gözlerinizle görünce bir kez daha değerlendirirsiniz artık, içeri girmeyi de ihmal etmeyin, giriş ücretsiz.

*Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla gibi efsanevi bir adamı daha yakından tanımak isterseniz Belgrad’da sizi heyecanlandıracak bir şeyler mevcut. Bu müzede bizce en önemli nokta kesinlikle rehberli turlardan birine katılmanız. Çünkü aksi takdirde müzede neyin ne olduğunu, ya da “ulan ne adammış be” dedirtecek cinsten bir takım deneyleri deneyimleyebilmeniz mümkün olmayacaktır. Aslında küçük bir müze olsa da, büyük bir adam üzerine olduğu için çok yüksek ihtimalle ilginizi çekecektir, ancak yine de çok daha iyi bir müze beklentisiyle gitmiş olduğumuz ve inceden hayal kırıklığı yaşadığımızı da itiraf edelim.

-10:00-18:00 arası açık. Giriş rehberli tur dahil 800 RSD. Rehberli tura katılmazsanız gerçekten iyice manasız bir deneyime dönüşebilir, o sebeple İngilizce turun hangi saatte olduğuna da bakarak gitmenizde fayda var, onun için bakacağınız yeri şöyle bıraktık.

-Krunska 51’de.

belgrade ulusal müzesi


*Sırbistan Ulusal Müzesi

Belgrad’ın en ünlü meydanlarından Republic Square in göbeğinde bulunan National Musem Titian, Raphael, Monet, Degas, Van Gogh, Rubens, Kandinsky, Picasso, Gustav Klimt şeklinde ilerleyen dev sanatçıların eserlerini kapsayan bir müze. Aynı zamanda Yugoslavya döneminden kalma birçok esere de ev sahipliği yapıyor.

-Giriş ücreti 300 RSD, Pazar günleri giriş ücretsiz.

skadarlija


*Skadarlija

Belgrad’ın “bohem bölgesi” olarak nam salmış Skadarlija, gayet sevimli bir bölge olsa da, günümüzde biraz daha turistik bir hale geldiği için o bohem havasını biraz olsun kaybettiğini söyleyebiliriz. Cumhuriyet Meydanı’nın aşağısında kalan kısımları kapsayan ve şehrin pek ünlü Skadarska Caddesi’ni de kapsayan Skadarlija’nın sokaklarını, sanat galerilerini ve restoranlarını keşfetmek hoşunuza gidebilir.

-Skadarska üzerinde lokal yemekler deneyebileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz birçok restoran mevcut. Evet turistler buraya fazlasıyla akın ediyor, ancak lokaller de bu bölgeyi tamamıyla turistlere teslim etmemiş durumdalar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


*St. Mark’s Kilisesi

Türkçe kökenli ismiyle adını kolay bir biçimde aklınızda tutabileceğiniz Tasmajdan’ın hemen yanında bulunan St. Mark’s Church halen aktif olarak kullanılan ve mimarisiyle çok yüksek ihtimalle ilginizi çekecek bir Ortodoks kilisesi. Kendileri Bizans mimarisin canlandırmak niyetiyle inşa edilmiş. Buraya kadar gelmişken Tasmajdan Parkı’nı da şöyle bir turlayabilirsiniz.

*Knez Mihajlova

Her yeri İstanbul’da bir noktaya benzetmezse ölecek hastalığına yakalandığımız için Knez Mihajlova’yı da bir çeşit İstiklal Caddesi olarak kabul edebiliriz. Türlü türlü mağaza, pasaj restoran, sokak sanatçısı ve birkaç sanat galerisi ile karşılaşabileceğiniz bu caddeyi şöyle bir turlayabilir, yazın gittiyseniz kalabalıktan cinnet geçirebilir, mümkünse yemek programınızı bu cadde üzerindeki mekanlardan birinde değil, aşağıdaki önerilerimden birine yapabilirsiniz.

*Belgrad’da gezilecek yerlerin geri kalanı için şuradaki rehberimize bakmanızda ısrarcıyız, orada daha yeni ve ilginizi çekebilecek başka önerilerimiz var, mesela keşfetmek isteyebileceğiniz birtakım bölgeler ve müzeler. Yazıya girmeniz için sinsi gibi buraya yazmayacağız nasıl fikir…..

Belgrad Gezi Rehberi: Belgrad’da Yeme-İçme

Belgrad’da da hayat bizdekine benzer akıyor. İnsanlar hafta içi saat 22:00 oldu mu evlere çekilmiyorlar, son saniyeye kadar sokakta, mekanlarda, kafelerde oturmaya çalışıyor, garson mekan kapanıyor allahın belaları kalkın artık diye gözünüzün içine bakma noktasına gelene kadar mekanlardaki varlıklarını sürdürüyorlar. (Pazar günleri hariç, özellikle kışın pazarları ortalıkta cinler cirit atıyor) Böyle söyleyince olumsuz yorumluyoruz gibi görünmüş olabilir ama aksine biz bu durumdan bayağı hoşlanıyoruz, şayet siz de bu canlılığı seviyorsanız Belgrad’da gezdiğiniz tek bir yeri umursamasanız bile şehirden keyif alabilirsiniz diye düşünüyoruz. Hemen Belgrad’daki favori mekanlarımıza geçiş yapalım;

*Belgrad’da bu aralar kahvaltı için gidebileceğiniz en popüler ve lezzetli alternatif Bloom. Önünde kuyruklar görebileceğiniz kadar sevilen bir mekan, ama gerçekten de şehir kahvaltı standartlarının üstünde şeyler yapıyorlar, dolayısıyla buraya öncelik verebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise (özellikle influencerlar arasında, sabah 10’da fotoğraf çekimine gelen bir sürü aşırı şık insan vardı…), La Boulangerie, burada da kruvasan ve birtakım hamurişi şeyler yiyebilirsiniz. Biraz merkezin dışında kalıyor ama öyle yürünmeyecek bir mesafe değil. Gidemediğimiz ama belki siz denemek istersiniz diye önerebileceğimiz Miamiam da popüler bir başka seçenek.

*Kahve için favorimiz D59B oldu, hatta 2 kere gittik. Cold brew harici soğuk kahvelerini pek sevmedik ama, sütlü içecekseniz mümkünse bildiğimiz sıcak latteye yönelin. Şehrin farklı bir noktasında kahve içmek isterseniz Hotel Beograd Cafe de güzel bir seçenek (hayır bir otelin içinde değil). Bunlar dışında Uzitak, Koffein ve Java yıllardır var olan ve halen popülerliğini koruyan bazı kahveciler, son gezide daha yeni mekanlar keşfetme peşinde olunca bunlara uğramadık.

*Dondurma yemek isterseniz şehirde inanılmaz popüler hale gelmiş bir dondurmacı var; Crna Ovca. Ne zaman gitseniz dolu, ne zaman önünden geçseniz kalabalık. Ama gerçekten lezzetli dondurmalar yaptıklarına katılıyoruz, dolayısıyla bizce uğrayın.

*Pizzaseverler, buyrun, bakın sizin işinizi çok hızlı çözebiliriz, doğru yerdesiniz. Avrupa’nın en iyi 50 pizzacısından biri seçilen Majstor i Margarita’da gerçekten çok iyi pizzalar yedik, gitmek isterseniz rezervasyon yapmayı da ihmal etmeyin. Bizim orada bulunduğumuz tarihlerde kapalı olan Pizza Emma’da da aklımız kaldı, çünkü oralı arkadaşlarımız bayağı seviyorlar, artık siz gittiğinizde açıksa bi’ bakarsınız.

*Şehrin farklı bir bölgesinde akşam yemeği yemek isterseniz Beton Hala‘ya doğru gidebilirsiniz. Buranın en sevilen mekanı Comunale. Ama Cantina de Frida, Ambar, Toro ve Druga Pizza gibi mekanlar da yıllardır var, biz son gezide bunlardan herhangi birine uğramadık, ama önceki Belgrad ziyaretlerimizde gitmiş ve herhangi bir sorun yaşamamıştık (mükemmeldi diyemeyiz ama kötü de değildi gibi), seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Başka bir bölgede bu tatta bir restoran arayışındaysanız Endorfin ve Smokvica lokaller arasında sevilen mekanlar.

*Eğer fine dining deneyimi yaşamak isterseniz size iki seçenek sunabiliriz, Iva New Balkan Cuisine ve Homa. Fine dining olunca fiyatlar tabii ki çok uygun değil, ancak Avrupa’daki fiyatları düşünüp öyle bir kıyaslama içine girecek olursanız her ikisi de hala uygun diye değerlendirilebilir.

*Akşam çıkıp bir şeyler içmek isterseniz direkt Cetinjska tarafına doğru gidebilirsiniz. Daha nokta atışı bir seçenek önerin diyorsanız Zaokret’e, orada yer bulamazsanız Dvoristance ya da Polet’e oturabilirsiniz. Dim‘e gitme kararı alırsanız biraz daha geç saatleri beklemenizi öneririz. Yok kardeşim biz partileyeceğiz diyorsanız ve geziniz hafta sonuna denk geliyorsa 20/44 işinizi çözer gibi…

*Balkanlar’a özgü kebabımsı bir yemek olan (bizdeki köfteler gibi bir köfte, kajmak -kaymak yani- ve pide) Cevapcici’yi denemek için bayağı salaş bir mekan olan To Je To’ya gittik ve beğendik. Bir önceki gezide Kafana Cubura’ya gitmiş ve onu da sevmiştik, artık hangisi aklınıza yatarsa.

*Bu gezide deneyip de net olarak pek aklımıza yatmayan iki yer oldu, bu darbeleri de kontrolsüz Asya mutfağı sevgimiz yüzünden aldık, suç bizim…..Vietnam mutfağına odaklanan Istok‘u vasat bulduk, noodle benzeri şeyler yapan Wok Republic’i ise resmenbeğenmedik, galiba Belgrad’da Asya mutfağı işine şimdilik pek girmemek gerekiyormuş.

*Biz Belgrad’da yediğimiz en efsane yemekleri gerçekten esnaf lokantalarında yedik. Bunu “ayy esnaf lokantasına bayılıyorum çok orijinaaal….” diyenlerin tribiyle söylemiyoruz, hakikaten çok başarılı şeylere denk geldik. Belgrad’ın en iyi Cevapi’sini, en güzel musakkalarını, en güzel elma tatlılarını hep bu tip restoranlarda yedik. Adını yaz ulan o zaman diyebilirsiniz, alfabelerini algılayamadığımız için yazamıyoruz maalesef, artık sizin keşif gücünüze kaldı. (Bir tanesi Amelie Cafe’ye çok yakın)

*Restoranlara giderken 1-2 gün önceden, hatta Belgrad’a gitmeden rezervasyon yaptırmakta fayda var, çünkü özellikle yukarıda da belirttiğimiz gibi dönemsel olarak popülerleşen restoranlarda ciddi anlamda izdiham oluyor ve gününde yer bulabilme ihtimaliniz çok düşük.

*Ülkenin yerel içkisi Rakija. Genellikle shot şeklinde, çeşitli aromalar ile servis ediyorlar. Öyle renkli, şirin durduğuna bakmayın, adamın ağzını kırar, ona göre için.

Cevapi, ya da diğer adıyla Cevapcici’yi denemeyi unutmayın. Aslında bildiğimiz Tekirdağ köfte formunda gelenleri olsa da, bir de dev bir köftenin altına kaymak doldurulmuş halde gelen versiyonu var ki, adamı ağlatır arkadaşlar. Kaçırmayınız.


Belgrad Gezi Rehberi: İpuçları

Belgrad’ın alışveriş yapmak için şahane bir tercih olduğunu söylersek, basbayağı sallamış oluruz. Çünkü hem Türkiye’ye kıyasla seçenek az, hem de var olan seçenekler Türkiye ile benzer fiyatlarda ve hali hazırda bizde de bulunan markalar. Ama ben bu yola baş koydum, alışveriş merkezi görmeden yaşayamıyorum diyorsanız USCE Shopping Center ellerinizden öper. Ama beklentileri düşürmekte fayda var. Dönüşte Belgrad’a gidip alışveriş merkezi mi gezdiniz diye yargılamak üzere bekliyor olacağız….

-Belgrad’da her yerde sigara içiliyor. Her yerde derken abartmıyoruz, tüm kapalı mekanlar, barlar, restoranlar, hatta bazı butiklerde bile. Bu konuda bir hassasiyetiniz varsa bittiniz, soğukta sigara içmekten sıkıntı bastıysa yaşadınız diyelim.

-Alışveriş yapmak işini asla Pazar gününe bırakmamalısınız zira birçok şehre göre çok daha aktif bir şehir olmasına karşın Belgrad Pazar günleri komple kapanıyor desek abartmış olmayız. Bu durum birçok kafe ve restoran için bile geçerli.

57 Comments

  • belgrad’a gitme fikri her daim aklımın bir köşesinde vardı zaten, bu yazı ile iyice ayyuka çıktı diyebilirim:) https://buypasa.com dan uygun bir uçak bileti de buldum, bu kez olacak sanırım:)

    • okuyucularımız eder mi bilmiyoruz ama, özellikle fazla masraflı bir tatil istemiyorsanız bizce kesinlikle tercih edebilirsiniz 🙂

  • Belgrad benim çok beğendiğim bir şehir. Zemun bölgesi mutlaka görülmeli. Fiyat-performans açısından kesinlikle çok tatmin edici. Belirttiğiniz gibi Sırpların Türklerle herhangi bir sıkıntısı yok aksine “Turko” diyeyakın davrandıkları çok oldu.
    Çok güzel bir yazı olmuş.

  • merhaba gidiş dönüşünü belgraddan dönüşü priştineden yapmak istiyoruz eşimle. fakat belgradda sorun yaşarsınız diyorlar. gidiş dönüşü belgraddan almak zorundamıyız

    • merhaba, Belgrad’dan Priştine ye direk geçemezsiniz. Üsküp üzerinden geçmeniz gerekir.eğer Priştina’ya özel bir sebepten gitmek istemiyorsanız dönüşünüzü Üsküp’ten yapmanız daha mantıklı olur. Sırbistan ile Kosova arasındaki sınır sorunlu olduğundan orada açık bir sınır kapısı yok.

  • Yazınızı ve resimleri çok beğendim yarın yola çıkıyoruz eşimin isteği benim pek sıcak bakmadığım bir tatildi ama yazınızı okuduktan sonra inanın çok heyecanlandım ve gitmek için sabırsızlanıyorum emeğiniz için teşekkürler

    • selam! asla önyargılı gitmeyin, kesinlikle güzel zaman geçireceksiniz, umarız müthiş bir tatil olur! 🙂

  • Merhaba. Ljubljanaya Belgrad aktarmalı gideceğiz.akşam 6tan sabah 5e kadar vaktimiz olacak. Gezelim diyoruz havaalanında beklemeyelim. Bu sure içersinde ne yapabiliriz ve havaalanından merkeze nasıl, ne kadara gideriz ?

  • İyi günler yazının gayet bilgilendirici nitelikte olmuş ben sadece son zamanda kafama takılan birşeyi size danisacagim. Eylülde sirbistana gitmeyi planliyordum ordan bosna ve karadağa geçip karadagdan dönüş yapmayı düşünüyordum fakat sırbistan sanırım tek yön bilet olayına izin vermiyor çift yön aldığımızda yani dönüşü sırbistan olarak acaba bizi olumsuz etkiler mi bosna ve karadağa ulaşımı kolay sağlayabilir miyiz ?

    • arabayla karadağ’a kadar gitmediğimiz için uydurma bilgi vermeyelim, ancak bosna yolları çok şahane değil o aklınızda bulunsun. eylül ayında kar kış olmayacağı için çok bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum ama, yine de dikkatli olmakta fayda var.

    • Belgrattan arabayla Karadag Podgoritsa 10 saat tutuyor.Ama mükemmel bir manzarası var..Sınurda sorun yok..Cacak ve Kolasin üstü gidiliyor.Ama kar yağarsa şöförlük sağlam değilse önermem..Ama manzara inanılmaz..Podgoritsa dan Bar a 1-1.5 saat sürer..Karadağda radara dikkat edin 150 Euro…

  • Belgrad gerçekten de harika bir ruha sahip. Başlığı görünce bu şehri gerçekten de hakettiği gibi gezdiğinizi, yaşadığınızı düşündüm. Gayet detaylı ve içten şehri tüm detaylarıyla anlatmışsınız. Tebrikler 😀

    • kesinlikle harika bir ruha sahip! o yüzden özellikle önyargılı olanlar için gerçekten ne kadar keyif aldığımızı aktarmaya çalıştık. beğenmenize sevindik, teşekkürler!:)

  • Merhabalar yazınızı keyifle okudum. Ben de belgrada gitmeyi düşünüyorum da sadece pasaport yeterli mi acaba yoksa sağlık sigortası, banka hesap cüzdanı gibi şeyler istiyorlar mı? Teşekkürler ! 🙂

  • Güzel yazı için teşekkür ederim , merak ettiğim havalimanında yer alan free shop (duty shop) mu veya şehir merkezinde yer alan marketlerden mi alışveriş yapmak gerekir. (içki için 🙂

  • Canlı bir gece hayatı var ama beni pek sarmadı nedense. Ben gittiğimde Freestyler ve onun yanındaki gece kulübü en iyi ikili idi. Güzel şehir lakin 2-3 günde biter. Kalemeydan’ı mutlaka görün derim. Kalemeydan’daki askeri müzeye de uğrayın. Sava ve Tuna nehirlerinin birleşim noktasını görün orada. Tesla Müzesi’ne gitmeyin derim, boş para tuzağı, hiç girme! Sırplar genelde iyilerdi. Türk etkisi çok ama Türk’e karşı bir milliyetçi doktrinasyona maruz kalmışlar sanki. Bir kere gördüğüm için mutluyum, ikinci kez gider miyim şüpheli. Kızları çok güzel ama bana hitap etmediler. Şu taksileri kullanın derim: 1.Pink Taxi 2.Lux Taxi 3.Gold Taxi Belgrad’ta alış veriş yapılmaz, yok o ortam/mağazalar yani. Belgrad’ta Bayraklı Camii varmış, göremedim ve namaz kılamadım içimde kaldı. Knez Mihailova Caddesi civarında bir hayli gezmiştim. Güvenli şehir Belgrad.

  • Bu muhteşem anlatım ve bilgilendirmeden dolayı sizlere teşekkür edip,nisanın 2. Haftası Belgrad’a gidiyorum…. Ellerinize sağlık

  • Şuan havaalanında kahvemizi içerken ve ne yapacağız Belgrad da diye düşünürken bu yazı ne de iyi geldi.:) Teşekkürler çok..

  • Güzel yazı olmuş, çok detaylı çok yararlı bilgiler içerdiğine inanıyorum. Uzun süredir Belgrad’da yaşayan biri olarak, bilgiler gayet güncel. Yazı tarzınızı da beğendim, keşke bende böyel yazabilseydim :). Benimde Belgrad üzerine yazdığım bir web sayfam var, bir göz atmanızı isterim, Belgrad seyahatlerinizde iyi bir kaynak olabilir. http://www.belgradgezirehberi.com.

    Ellerinize sağlık.

  • Belgrad sokakları pislik içerisinde herkes sokaklarda içki içiyor. İnsanları sert, kaba, anlayışsız. Eski ve donuk binalar ile çevrili heryer. Kalemegdan denilen yer tam bir ucube, tuna denilen nehir ise çamura batmış artık. Hiçbiryerde enerji yok. Knez Mihajlova bir ucundan bir ucuna 3-5 cafe ve mağazadan oluşan keza hep kapalı bulunan pasajları. Taksim İstiklal caddesi ile kıyaslanınca tepem atıyor. Saçma sapan bir caddeden ibaret. St. Mark’s Kilisesi içi 150 m2 bir alan, içeride manevi hava sıfırın altında. Skadarlija için samimi olmak gerek çok kaliteli ve bir o kadar da ucuz rest. var. Memnun kaldım. Beklentinizi genel olarak yüksek tutmayın. Para ile ilgili sıkıntı yapmayın. 300 euro bozdurun yanınıza da çuval alın çünkü ciddi bir para veriyorlar karşılığında. Bizim paramızın 1/38’i. Taksiler ucuz, alışveriş ucuz diyemiyorum çünkü alacak bişey yok. Vesselam

    • Biz demek ki 14 gün rent a car la başka ülkeye gittik:)Bu yorumda güzel kızlar bulma rüyasıyla Belgrada gidip eli boş dönen hırçın bir delikanlının acı dolu tecrübeslerini seziyorum:)Geçmiş olsun..Dünyanın en güzel şehirlerinden birini beğenmemişsiniz….

    • 🙂 Bir senedir Belgrad’da yaşıyorum. Bu arkadaşımızın yorumunu okuyunca Şener Şen’in kapalı kamyonetle Münih diye Istanbul’a bıraktığı İlyas Salman geldi aklıma. Çok güzel filmdi. Güzeldi. Münih camilerle donatılmış, ortasından boğaz geçen köprülü bir şehir. Belgrad’da aynen arkadaşın anlattığı gibi. Güney Irak’ta, kurumuş bir göl ile hes yüzünden suyu azalmış bir nehrin kıyısında.

  • merhaba Belgrad’a gelip güzel şeyler görmek ve bu şehir hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ve sorunuz “kaç para” ile başlamayacaksa facebook adresim “Belgrad Balkanlar “

  • Merhabalar, Ocak ayının sonlarına doğru 3gecelik mini bir belgrad tatili planlamaktayız fakat mevsim gereğinden dolayı kafamızda şüpheler var, belgrad’da kış nasıldır?

  • merhaba, eşimle birlikte ramazan bayramında gitmeyi düşünüyoruz. otellerde odalar küçük ve fiyat/performans bizi biraz düşündürüyor. bahsettiğiniz yerlerinse güvenliğinden pek emin olamadık. Bu odalar/apartlar bir tesis içinde mi, yani yardımcı olacak veya güvenliği sağlayacak biri var mı, yoksa apartman daireleri gibi bağımsız mı?

  • Siz siz olun Belgrad Nicola Tesla Avis ofisinden araba kiralamaya kalkmayın..İnternetten her şey dahil arabanızı kiralıyorsunz..Ondan sonra yurda dönünce bir bakıyorsunuz kartınızdan 500 euro indirmişler..Açıp soruyorsunuz efendim SWDS-İT-KIŞ LASTİĞİ-GREEN CART ,Extra Sigorta almışsınız diyor..Hiç alakası yok.Bir de kendilerini sağlama alıyorlar;ilk gün arabayı teslim alırken bir ekrana imza attırıyorlar.O ekrandan imzanızı alıp bu extra hizmetleri almışsınız gibi gösteriyorlar..SIRBİSTANDA Rent A Car alacaksanız kağıda imza atın..Avisten uzak durun…

  • Buraya Saraybosna’dan gelip buradan da Sofya’ya geçmiştim. Belgrad balkanlarda beğendiğim en güzel yerlerden biridir. Bu yüzden tam olarak 3 kere gitmiştim. Sırbistan’ın Bulgaristan sınırına yakın olan Niş şehride oldukça güzel bir şehirdir.

  • Merhaba,oncelikle cok guzel bir yazi olmus emeginize saglik.Ben ve kuzenim temmuz ayinda belgrad da baslayip,uskup te bitirecegimiz bir gezi turu yapmayi planliyoruz.Belgrad dan bosna ya gecmeyi dusunuyoruz.Belgrad da araba kiralasak bosnaya gecerken bir sikinti yasar miyiz?

    • Selam,

      Biz aynı şeyi yaptık ve hiçbir sorun yaşamadık, aslına bakarsan biraz fazla sorun yaşamadık bile diyebiliriz, bi’ kontrol etselerdi di mi? hahah Bence rahatlıkla kiralayabilirsiniz.

      Sevgiler!

  • Stockholm’e gidiyorum blogunuzu okuyorum. Daha önce 2 defa gittim Belgrad’a yine “kesin kaçırdığım biryerler vardır” diye bloga gözatıyorum. Çok tatlısınız 🙂 Bol bol gezin e mi!!

  • Gayet güzel bir yazı.Ben temmuz ayında ailemle 1 hafta kaldım Belgrad’da.Aslında Belgrad hiç bir blogda yazan gibi değil desem yeridir.Çünkü çok enteresan yerlere sahip.Mesela Ada Ciganlija.Yazın gidecekseniz eğer çok güzel bir nehir kıyısı tatili yapabilirsiniz.Nehrin dalgasız tatlı suyunda yüzmek mükemmel.Hem de ücretsiz..Eğer şezlong şemsiye gibi bişey istiyorsanız da kıyıdaki mekanlarda var o da ücretsiz sadece bir içecek almanız bile yeterli aksama kadar kullanabilirsiniz.Ayrıca adada bisiklet kiralama-paintball-piknik-golf-spor sahaları gibi etkinlikler de var ve bangır bangir bağıran müzik yok.Tam kafa dinlemelik..Tek bir otobüsle 10 dakikadan az bir zamanda geliniyor şehir merkezinden.Bu arada gene bloglarda yazan birşeye dikkatinizi çekerim..Burası diğer Avrupa Şehitlerine göre ucuz.Türkiye ye göre pahali.Mesela dediginiz gibi 150 rsd tek biniş ücreti toplu taşımada…yani 5 tl ye geliyor.Türkiye de 5 tl toplu taşıma olayı yok..Bu bakımdan bizden pahali..bir de tabi zaman farkı var..Bu yazı yazıldığında fiyatlar daha başka olabilir.Ülkemizde euro aldı başını gidiyor.doğal olarak burası da pahalaniyor.Yıl 2017 parasıyla 30 rsd yaklaşık 1 lira.Bizim tercih ettiğimiz restoranlarda 2000-3000 rsd arası ücret ödedik 2 yetiskin 1 cocuk..buralar da çok pahalı yerler değildi aslında ama fiyat bu şekilde.Bir de yazıdaki novi sad kısmına aynen katılıyorum yani fazla abartıli yazılar var..hele dediginiz gibi o otobuslerle gittiyseniz bizim gibi çok sıkıntılı..Çünkü otobüsler eşli ve Klima sorunu var..Ayrıca gittikçe kalorifer yanıyor gibi ayağınızın altı sicaklasiyor…biz araba kiralamada geç kaldık o yüzden mecbur kaldık bu yüzden tavsiye etmem…Gidenlere bir önerim de şu olsun son olarak.Kalemegdan dan Skadarlija bölgesine yürüyüş turu yapacaksanız eğer knez mihailovadan değil de bi paralel dorcol mahallesinden giderek yapın. .gerçekten mükemmel bi bölge..Avrupa-Balkan hissini orada yasayabilirsiniz.Çok turistik takılmadan güzel bir yürüyüş olur..tavsiye ederim…bu arada bunları öykü ve İdil hanima yazmadım onlar zaten herseyi anlatmis …ben ek olarak siteyi ziyaret edenlere yazdım. .Çünkü diger bloglarda o kadar alakasız şeyler görüyorum ki bence onlar Belgrada gitmemiştir.

  • Belgrad gezim sırasında yazınız çok yardımcı oldu,teşekkür ederim. Sade anlatımınız göz yormuyor. Yalnız ben Mamma’s Biscuit House’ u kapalı olduğu için göremedim. Onun yerine yakınlarında ki Blaznavac cafe’yi keşfettim. Tavsiye ederim.

  • Söylediğiniz her yere gittik ve bayıldık!Çok teşekkürler yazınız için. Kısa süreliğine giden birinin Belgrad’da yapabileceği her şeyi düşünüp aktarmışsınız. Yalnız Koffein kapanmış sanırım önünden geçtik ama kepenk gibi bir şeyle kapatmışlardı dükkanın girişini. İstanbul’da olsak burası pahalıdır girmeyelim diyeceğimiz her yerde yedik içtik 2 gün boyunca her öğünde ve toplamda 200 lira harcamışız kişi başı içtiğimiz kahveler dahil. Ucuzdan ziyade turist kazıklama mantıkları olmadığı için değecek fiyatları istiyorlar, o yüzden mutlu ayrılabildik mekanlardan her seferinde.

  • Belgrad’a gitmeden önce tam da aradığım yazı ve anlatım buydu. Gerçekten çok yararlı görünüyor, bahsettiğiniz tüm mekanları deneyeceğim. Çok teşekkürler yazınız için.

  • çok tatlısınız , bayılıyorum yazılarınızı okumaya. Keşke benim arkadaşım olsaydınız. Lviv ve Küba notlarınız kardeşime çok uymuş. Emekleriniz için teşekkürler

  • Selamlar,

    Şu an Belgrad’dayız. Şehri sevdik, önerdiğiniz cafeleri denemeye çalışıyoruz. Çalışıyoruz diyorum çünkü bazıları bize sinir krizi geçirtiyor. Genel olarak garsonların neden suratsız olduklarını anlayamadık ama baya bi mutsuz olduklarını düşünüyoruz. Amelie cafe tıklım tıkış olduğu için yakınındaki Koffein’i deneyelim dedik ama bin pişman olduk. Önce kahve isteyip ardından tatlı sipariş ettik diye midir nedir bize sinir oldular ve tatlımızı getirmediler, üzerine kapatıyoruz hesabı ödeyin dediler hala tatlımızın gelmediğinden haberleri yok. Neyse söylene söylene kalktık otelimize dönüp kalan meyvelerimizi tüketip sağlıklı şekilde tatlı ihtiyacımızı giderdik artık. Buraya deneyimimizi yazalım istedik belki bize böyle denk geldi demeden de kendimizi alamadık.

    Sevgiler,

  • Prava Pljeskavica yı denedik. Öyle ahım şahım bir şey değildi ama hostelimize çok yakındı ve fiyat performans olarak çok iyiydi. Bonus olarak köfteleri hazırlayan amca da çok sıcakkanlıydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir