Koh Samui Gezi Rehberi: Balayına Gitmeyenleri de Alıyorlarmış

Koh Samui dendi mi önünüzde iki seçenek var. Ya burası hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz ve size Koh Samui’den bahseden kişiye rezil olmamak adına “he evet ya duymuştum çok süpermiş” ayağı yapacaksınız ya da hakikaten de daha önce bu “balayı işi bizden sorulur, gelin havludan kuğu yapılmış ve gül yapraklarıyla bezenmiş (sahi sonradan napıyorsunuz o yaprakları, ayağınızla yatağın altına falan mı itiyorsunuz) odanızda ne istiyorsanız yapın” adasını duydunuz ve biraz balayı anısı dinleyeceksiniz. Şu balayı adası muhabbeti Koh Samui’nin üstüne yapışmış bir kere, bizim Havuç gibi düşünün, Çocuklar Duymasın illeti çocukcağızın üstüne nasıl yapıştıysa bu da öyle, sanki evlenmeyen adaya giremezmiş, arkadaşlar grupları havaalanından geri çevriliyormuş, çift halinde gelmeyenler 10 kırbaç cezasına çarptırılıyormuş gibi bir muamele söz konusu. Fakat biz bu oyunu gördük ve bozduk mu? OHOOO HEM DE NE BOZMAK. Koh Samui gibi tropik bir adaya arkadaş grubu halinde gidip DEV eğlenen insanlar olarak izninizle adayı yalnızca bir balayı adası olarak değil, bambaşka yönleri ile de anlatmak ve sizi en yakın zamanda oralara doğru gitmeye itmek adına elimizden geleni yapacağız. Buyursunlar, karşınızda Koh Samui Gezi Rehberi!

Koh Samui Gezi Rehberi

Koh Samui Gezi Rehberi
En basit şekilde anlatacak olursak Koh Samui Tayland’ın güneyinde, kendisi küçük, işlevi büyük, tropik bir ada. Binaların palmiyelerin boyunu geçmediği, milli içeceğin hindistan cevizi suyu olduğu, mayonuzun kendi tercihinizle giydiğiniz bir üniformaya dönüştüğü ve birkaç gün geçirdikten sonra kıyafet giymeyi unutmaya başladığınız, hiçbir telaşa yer olmayan, en büyük paniğinizin “aniden bastırıp 3 dakika içinde yerini güneşe bırakan yağmur” olduğu cennet simülasyonu gibi bir yer. Turisti bol, Benetton kataloğu gibi ırklar karması, ayrı telden çalan bir sürü insanı bir arada görebileceğiniz ve yerlisinden misafirine herkesin üzerine “ada rahatlığı” çöktürmüş bol gülücüklü, bol huzurlu bir adadan bahsediyoruz. Adadan ne alacağınız, bu adayı nasıl hatırlayacağınız, ne gibi anılarınızın olacağı tamamen size kalmış. (böyle diyip Koh Samui Gezi Rehberi yazmayı sonlandırıyormuşuz sdfs) Dilerseniz gerçekten de inanılmaz bir balayı geçirebilirsiniz, çünkü hem harika balayı otelleri var, hem de dünyanın en dertlerden arındırılmış yerindeymiş gibi hissediyorsunuz. Yok kardeşim biz arkadaş grubumuzla partilemek, eğlenmek istiyoruz derseniz tam yerindesiniz, çünkü ada gündüz plajda bayılıp, akşam partilemeye çok müsait, dünyanın dört bir yanından eğlenmeye odaklı arkadaş grupları ile tanışıp duruyorsunuz. Eğer yalnız gezginseniz tam yerine düştünüz, çünkü o kadar çok tek başına gezen ve burada 3-4 günlüğüne gelip adadan aldığı gazla 1. ayını deviren insana denk geldik ki, burası sosyalleşmek ve yeni insanlarla tanışmak için bayağı ideal bir ortam sağlıyor.  Özetle şu “Koh Samui bir balayı adasıdır” muhabbetini bir kenara bırakmamız gerekiyor, her ne arıyorsanız bu adanın beklentinizi karşılayacağına emin olabilirsiniz.

Koh Samui Gezi RehberiKoh Samui Gezi Rehberi: Koh Samui’ye Ne Zaman Gidilir?

Bir kere söz konusu Koh Samui gibi tropik bir ada oldu mu mevsimlerle ilgili şu ana kadar bildiklerinizi bir kenara bırakmanız gerekiyor, burada işler farklı bir mantıkta ilerliyor. Yazın sıcaktır, kışın soğuktur, bahar aylarında da yağmur olur, işte mevsimler budur (yerli malı haftası için tekerleme mi yarattım ben yanlışlıkla) genellememizi bir kenara koyuyoruz, burada tropik iklim koşulları konuşacak. Ada her zaman sıcak, her zaman güneşli o konuda içiniz rahat olsun. Fakat bu sebeple buranın mevsim kategorizasyonu da bir acayip şekilde kuru, sıcak ve yağmurlu sezon olarak üçe ayrılıyor. Biz gitmenizin en ideal olabileceği ve gitmemenizin daha iyi olacağı iki dönemi yazalım ve detaylandıralım;

Koh Samui Gezi Rehberi
*Aralık – Mart Arası:
Bu dönem adanın “yüksek ve kuru sezonu”. Çünkü en az yağış alan (ama hiç değil, o konuda bi’ anlaşalım), daha tahammül edebilir sıcaklıkların olduğu (ama yine de sıcak, onda da anlaşalım), daha az rüzgarlı bir dönem olduğu için en çok bu dönemde ziyaret ediliyor. Bu sebeple adanın daha kalabalık olması, sağa sola rezervasyon yapma zorunluluğu, otellerde yer bulma problemi gibi konular ortaya çıkabilir. Ancak bu büyük bir soruna falan dönüşmüyor, biz Ocak ayında gittik ve herhangi bir sorun yaşamadık, dolayısıyla adayı ziyaret etmek için en ideal dönem olarak bu aralığı baz alabilirsiniz. Bizim orada bulunduğumuz süre boyunca sıcaklık gündüz 29 – 30 derece, akşam ise 24 – 25 derece civarlarındaydı. Tabii hissedilen daha farklı, hissedilen İsmail Türüt’ün gömleği, hissedilen konser sonrası Beyonce’si, hissedilen yanıyorum söndürelim mi…. Yağmurun ise en kralı yağdı, sakin sakin otururken bir anda sucuk gibi olduk falan ama, bu da sevdaya dahil be sayın okuyucu, biz bu acayip hava durumu deneyimini yaşamaktan ve “oha hakikaten de dünyanın bambaşka bir yerindeyiz şu an” düşüncesinden resmen keyif aldık.

*Eylül – Kasım Arası: Koh Samui’ye en gitmek istemeyebileceğiniz, en “fırtınalar koparsa kopsun, -gerçek anlamda- sürüklesin ikimizi” dönem bu aralık. Çünkü yağmurun sapıttığı, ortalığı sellerin götürdüğü dönem tam olarak bu zamana denk geliyor. Bu sebeple özellikle yüzmek, güneşlenmek, ne bilelim dalış yapmak falan istiyorsanız bu dönemde gitmeseniz iyi edersiniz.

*Genel olarak Koh Samui ile ilgili kendinizi alıştırmanız gereken ve moral bozucu bir faktör olarak görmemeniz gereken mesele yağışlar. Adaya hangi dönemde gidecek olursanız olun aniden yağmur bastırabilir ve bu son derece beklenen, normal bir durum olur. Salın gitsin, buranın olayı bu, bavulunuza bir yağmurluk atıverin yeter.

*Eğer ülkemizde yaza denk gelen dönemde Koh Samui’ye gitmek niyetindeyseniz Haziran ve Temmuz ayları da burayı ziyaret etmek için fena sayılmaz. Sadece biraz daha fazla sıcak ve Avrupa’nın geri kalanının da yaz tatilinde buralara ilgi göstermesi sebebiyle biraz daha fazla kalabalık olabilir, aklınızda bulunsun.

Koh Samui Gezi Rehberi

Koh Samui Gezi RehberiKoh Samui Gezi Rehberi: Koh Samui’de Nerede Kalınır?

Koh Samui pek çok farklı türden gezgine hitap eden bir ada olduğu için adada konaklama açısından her bütçeye ve her türden insana hitap edecek seçenek mevcut. Canım benim ya, resmen daha gitmeden sarıp sarmalıyor bizi…… Biz bol bol eğlenelim, çok da kasıntı olmasın, ama aşırı salaş da olmasın gibi bir beklentiye girerek Lub D Koh Samui’yi tercih ettik ve bir gün bu adaya yine gidecek olursak yine burada kalırız. Burası iki konsepti bir arada bulabileceğiniz bir hostel/otel karışımı diyebiliriz. Yani isterseniz hostel mantığında çok kişi bir arada kalabiliyorsunuz, isterseniz özel banyolu gayet güzelinden krallar gibi odanız oluyor, tamamen size kalmış. Neticede hangi oda tipini seçerseniz seçin hem adanın en popüler noktası olan Chaweng Beach’te olması, hem şahane havuzu, hem eğlencelik alanları, hem partileri ile bayağı eğlenebileceğiniz bir otel. Öyle ki, buranın partileri için bilet falan satılıyor, akşam millet buraya doluşuyor, gerisini siz düşünün.

Olur da bu otelde kalmak istemezseniz ya da yer bulamazsanız da otelin bulunduğu bölgedeki başka otellere göz atabilirsiniz, bizim kaldığımız gibi direkt plajın yanında olan bir sürü otel var, avantajlı bir konum, dolayısıyla bu civarda otel bakmak iyi bir fikir.

Koh Samui Gezi Rehberi
Koh Samui Gezi Rehberi
*Eğer Koh Samui’ye gerçekten balayı niyetiyle gidiyorsanız değerlendirmek istersiniz diye düşünerek görüp çok beğendiğimiz, ama arkadaş grubu olarak gitmenin müthiş saçma olduğunu bildiğimiz için gitmediğimiz birkaç otel önerisini de şöyle bırakalım, artık gidip kalırsanız bizi hatırlarsınız. (saçma sapan bi’ anda hatırlamayın da aman diyelim sjfs) The Library Hotel (bunun havuzu kırmızı diye düştük yalan yok), Six Senses Samui ve Anantara Hotel. Bunların hepsi pahalı kabul edilebilecek oteller, hani balayı diye paraya kıyıyoruz kardeş gibi bir yaklaşımınız varsa o zaman göz atabilirsiniz.

*Eğer Koh Samui’de nerede kalınacağı konusunda otel önerisi değil de bölgesel bir öneri istiyorsanız üzgünüz ama sizi kategorize etmek zorunda kalacağız…Eğer daha hareketli, kalabalık, canlı bir bölgede kalmak isteyen iflah olamaz bir çılgınsanız, partilemek istiyor, gürültüden rahatsız olmuyorsanız Chaweng Beach tarafı sizin olayınız. Yok ben biraz daha sakin bir bölge istiyorum diyorsanız o zaman Lamai Beach taraflarına bi’ bakın deriz, oralar bir tık daha sakin. Lamai tarafını öyle ölüm sessizliğinde aşırı izole bir bölge gibi de düşünmeyin bu arada, sadece Chaweng’den daha sakin, yoksa oralarda da bir sürü mekan var tabii ki. Bir alternatif olarak Bophut tarafını da değerlendirebilirsiniz, orası da turistik bir nokta, bir seviye daha ailelerin kalmasına uygun denilebilir, Chaweng ile Lamai arası bir kategoride işte.

Koh Samui Gezi RehberiKoh Samui Gezi Rehberi: Koh Samui’ye Ulaşım & Koh Samui’de Ulaşım

Bu konaklama meselelerini de çözdüysek şimdi ulaşım kısmına girelim. E tabii önce işin Koh Samui’ye ulaşma kısmı var. Sahi, Tayland’ın güneyindeki adını ve haritadaki yerini bile yeni öğrendiğiniz ama ziyaret etmeyi kafaya koyduğunuz bir adaya Türkiye’den nasıl ulaşılıyor? Tahmin ettiğiniz kadar zor değil, hatta hiç zor değil, çünkü yalnızca 1 aktarma ile bu işi çözebiliyorsunuz. Biz Koh Samui’ye Singapur Havayolları’nı kullanarak gayet de rahat bir biçimde ulaştık. İstanbul’dan biniyorsunuz, Singapur’da 1 aktarma yapıyor ve ardından Koh Samui’ye ulaşıyorsunuz. İki uçuş satın almaktan bahsetmiyoruz yani, İstanbul – Koh Samui bileti satın alıyorsunuz, gerisi kendiliğinden çözülüyor.

*Şayet gidişinizi de dönüşünüzü de Singapur Havayolları ile gerçekleştirecek olursanız aklınızda bulunması gereken iki detayı da eklemeden geçmeyelim. Birincisi, Singapur Havaalanı’nda aktarmanız olduğu takdirde size havaalanı içinde harcamanız için 20 Singapur Doları değerinde bir hediye çeki veriyorlar, havaalanında onu edinmeyi unutmayın. (Havaalanının içinde Terminal 2 ve 3’te IShopChangi adlı yerlerden alınıyor) İkincisi, eğer yeterince uzun bir aktarma süreniz var ise moralinizi bozmayın, hatta çıkın çıkın gezin. Çünkü Singapur bizden vize istemiyor, hadi yine iyisiniz…

Koh Samui Gezi Rehberi
*Koh Samui içinde ulaşım için gitmeden önce düşündük taşındık ve en iyi seçeneğin araba kiralamak olduğuna karar verdik, gezinin ardından da bu kararın arkasındayız. Üstelik bu kararı Tayland’da trafiğin bize göre tersten akıyor olmasına rağmen verdik, BABAYİĞİTLİK LEVEL: 9000…..Şayet arabamız olmasaydı adayı kesinlikle bu kadar detaylı şekilde keşfedemez, bu kadar yerini göremezdik, o yüzden şayet trafik meselesi çok gözünüzü korkutmadıysa araba kiralamanızda ısrarcıyız. Aracımızı Sixt’ten kiraladık, havaalanından teslim aldık ve dönüşte de havaalanına teslim ettik, her şey gayet sorunsuzdu. Önemli not: Tam kapsamlı sigorta yaptırın, o ters trafik işine alışmak biraz zor oluyor, hani yanlışlıkla sağa sola çakacak olursanız, ne bilelim bizim gibi her şey terste olduğu için sinyal vermek yerine silecek çalıştıracak olursanız falan bi’ garantiniz olsun, bizden size dost önerisi…..

Koh Samui Gezi Rehberi
*Pek çok kişi Koh Samui’de motor kiralamamız konusunda öneride bulundu ve şimdi bi’ dönüp de bakınca anlıyoruz ki bu kişiler bizi ortadan kaldırmak isteyen vicdansız ve insafsız insanlardan başka bir şey değillermiş sdfsd. Zira Taylandlı olmayıp da Tayland’da motor kullanabilecek tek kişi Chuck Norris falandır herhalde. Ülkede o kadar yoğun bir şekilde motor kullanılıyor ve doğruyu söylemek gerekirse genel olarak o kadar psikopatça kullanıyorlar ki, o iş bir de tersten akan trafik ile birleşince gerçek bir çılgınlığa dönüşüyor. Biz uyarmış olalım da, karar sizin.

*Araç kiralayacaksanız aklınızda bulunsun, Türk ehliyeti geçerli, ancak yeni ehliyetlerden olması gerekiyor, çünkü eski ehliyetimizin uluslararası geçerliliği yok.

*Ulan araba kullanmıyorum belki ben, ne tutturdunuz araba araba, şimdi çıkıp giderim sitenizden diyenler, ya siz ne biçim insanlarsınız abi şurada bi’ çift laf edeceğiz onu da ağzımıza tıktınız. Neyse şimdi gerilmeyelim tamam, oturun çay koyduk hadi. Arkadaşlar, eğer araba kiralamayacaksanız size tüm Tayland genelinde kullanabileceğiniz çok şahane bir öneride bulunacağız: Grab kullanmak. Nedir bu Grab? Tayland’ın, hatta tüm bu civardaki ülkelerin Uber’idir. Uber neydi, Uber iyilikti, Uber dostluktu, Uber Selvi Boylum Al Yazmalım’dı…. Buradaki psikopat taksicilerle uğraşmak, sürekli kazıklandım mı endişesi yaşamak yerine huzur içinde her yere gidebileceğiniz, tüm Tayland gezinizin ulaşım işini sırtlayacak şahane bir uygulamadır. İndirin, duacımız olun. Hadi iyi tatiller.

Koh Samui Gezi RehberiKoh Samui Gezi Rehberi: Koh Samui’de Gezilecek Yerler

Tamam tropik bir adada olabilirsiniz, elbet poponuzu devirip plajda içinde şemsiye olan saçma sapan renkte kokteyller içerken yanınızdakine güneş kremi uzatıp “ya sırtıma sürsene” falan demeye bol bol vakit ayıracaksınız ama, bir yandan da tuzlu suya maruz kalarak form değiştirmiş  ıslak saçlarınız ile birkaç yer gezmeyecek misiniz? Koh Samui’de gezip görebileceğiniz pek çok yer var ve biz bunları kaçırmamanız konusunda ısrarcıyız, gelin hep beraber ne var ne yok bi’ bakalım.

Koh Samui Gezi Rehberi
Big Buddha Temple

Wat Phra Yai adıyla da karşınıza çıkabilecek Big Buddha Temple, adından da anlayabileceğiniz üzere üzerinde kocaman bir Budhha heykelinin bulunduğu, adanın en turistik tapınağı. Metrelerce öteden görebileceğiniz koskoca bir Buddha’nın üstünde yükseldiği ve çevresinde hediyelik eşya satan yerlerin, kafelerin, restoranların olduğu bu tapınağa giriş ücretsiz.

-Aklınızda bulunması gereken en önemli şey tapınağa öyle CISCIBILDAK giremiyor olduğunuz. Omuzlarınızdan dizlerinize kadar kapalı olacak şekilde girmeniz gerekiyor, bu Tayland’daki tüm tapınaklar için geçerli bir bilgi. Bu sıcakta boğazlı kazakla yün pantolon mu giyeyim sevgili OitheBlog, manyadınız iyice demeyin, çözümümüz var. Çantanıza şal vb. Bir şey atmayacak kadar üşengeçseniz bu tapınak da dahil çoğunun girişinde ücretsiz olarak üstünüze örtünecek bir şeyler alabiliyorsunuz. Hiç tanımadığınız 72 milletten insanın vücuduna değmiş kıyafeti bir de siz üstünüze değdirmek ister misiniz bilemeyiz, karar sizin, hoşçakal hijyen kuralları….

Koh Samui Gezi Rehberi
Secret Buddha Garden

Koh Samui’de ayak bastığımıza en mutlu olduğumuz, en hoşumuza giden turistik atraksiyon kesinlikle Secret Buddha Garden’idi. O kadar mistik, o kadar gizemli ve “welcome to Uzak Doğu BEYBİ” bir havası vardı ki, iyi ki uğraşmış da gitmişiz. Uğraşmak diyoruz, çünkü aslına bakarsanız şayet buranın varlığından haberdar değilseniz öyle denk gelebileceğiniz bir noktada falan değil, orman yollarından gitmeniz, bozuk yollardan geçmeniz, emek vermeniz gerekiyor. Çok da çileli bir şey gibi düşünmeyin, yalnızca Big Buddha kadar kolay bir noktada ve o seviyede turistik değil.

Koh Samui Gezi Rehberi
Secret Buddha Garden’ı yapan kişi Taylandlı bir çiftçi. Hatta şu Tayland’ın ve civarının ünlü kötü kokulu meyvesi Durian var ya (toplu taşımada yemenin, otellere ve mekanlara sokmanın yasak olduğu) onu yetiştiriyormuş. Sonradan, 77 yaşına geldiğinde çiftçiliği bırakıp yeşilliklerin arasında, minik bir şelalenin yanındaki bu rüya gibi noktaya çeşit çeşit Buddha heykelleri yapmaya başlamış ve 91 yaşında hayatını kaybedene kadar da yapmaya devam etmiş. Sırf gidiş yolunun güzelliği bile buraya gitmeye sebep sayılırken, bir de gidip o heykellerin ve kullanılmayan yapıların arasında dolaşınca emin olun Koh Samui’yle başka bir bağ kuracaksınız.

Koh Samui Gezi Rehberi
-Buraya araba olmadan nasıl gidildiği konusunda inanın hiçbir fikrimiz yok. Şayet araba ile ulaşacak olursanız yol tarifi ile hareket ettiğinizde “ulan sanki yanlış gidiyoruz, bu Oitheblog Thai mafyası ile anlaştı ve böbreklerimizi çalacak galiba” gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. İşte o düşünceye kapılırsanız doğru yoldasınız. Arada bir duraksayıp fotoğraf çekmeyi unutmayın, şahane manzaralar veriyor.

-Giriş ücretli, 80 Baht. Hemen bilet aldığınız yerin yanında bir kafe var, hani ormanın ortasında çişiniz falan gelirse panik olup sağa sola yapmaya çalışmayın, rezil etmeyin bizi…..

Koh Samui Gezi Rehberi

Koh Samui Gezi Rehberi
Chaweng Beach

Chaweng Beach Koh Samui’nin en en en turistik noktası, bu böyle bilinsin. Gece hayatı, yeme içme, plajlar, aklınıza ne gelirse hepsi Chaweng civarında sıralanmış durumda. En iyileri burada demiyoruz, ama en çok çeşit burada anlamında söylüyoruz. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi otelinizi bu civarda seçtiğiniz takdirde araba ya da herhangi bir toplu taşıma aracı kullanmadan pek çok noktaya yürüyerek ulaşabilir, gündüz otelinizin plajından denize girip akşam kalabalığın arasına karışabilirsiniz. Bu arada “beach” olarak adlandırdığımız için kafanızda direkt olarak plaj canlamış olabilir ama, Chaweng’i aslında bir bölge gibi düşünmelisiniz. Yani evet tabii ki plajı da kapsıyor,  ama aynı zamanda plajın paralelindeki ana cadde ve sokakları da burası kapsamında sayıyorlar.

Koh Samui Gezi Rehberi
Lamai Beach

Lamai Beach yukarıda söz ettiğimiz Chaweng’in daha sakin alternatifi. Chaweng’i sürekli işi gücü batırıp aileden para isteyen hayta dayı, Lamai’yi ise okulunu bitirip büyük adam olmuş diğer dayı gibi düşünün sdfs. Burası adada Chaweng’ten sonraki en büyük ikinci turistik alan ancak Chaweng kadar kaotik ve kalabalık değil. Fakat bu Lamai’nin Chaweng’den daha kötü olduğu anlamına falan gelmiyor, burada da çok güzel oteller ve restoranlar mevcut.

-Koh Samui’nin en iyi plajlarından biri olarak bilinen Silver Beach Lamai tarafında, yüzmek için burayı tercih edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Koh Samui Gezi Rehberi
Fisherman’s Village

Son derece turistik bir nokta olmasına rağmen Koh Samui’de vakit geçirmekten en keyif aldığımız bölgelerden birisi Bophut tarafındaki Fisherman’s Village oldu. Aslına bakarsanız öyle çok da büyük bir olayı yok, hediyelik eşyalar satan dükkanlar, masajcılar, ne bilelim restoranlar, kafelerin falan sıralandığı, bir paraleline geçtiğinizde aniden plaja kavuştuğunuz tatlı bir yürüyüş yolu işte. Ama bir şekilde ortam olarak pek keyifli olduğu için burada dolanmak, aylaklık etmek hoşumuza gitti, bizce siz de seversiniz.

Koh Samui Gezi Rehberi
-Bu civarda bir ara sokakta bulabileceğiniz “Samui Coconut Soap & Aroma” adlı dükkandan bir takım doğal yağlar alabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı almak istiyorsanız da tam yerindesiniz, aklınızda bulunsun.

Thai masajı yaptırmak isterseniz, ki istemezseniz kafayı yemiş olmalısınız, Fisherman’s Village’ın ana caddesi üzerinde Sakura adlı yerde fiyatlar çok uygun, masaj da şahane, direkt burayı deneyebilirsiniz.

-Eğer şu son dönemlerde akıma dönüşmüş ve ülkemizde manyakça fiyatlara satılan hasır çantalara tutulduysanız bu civarda çok daha ucuza bulabilirsiniz. Ama pazarlık yapın, ilk etapta turist olduğunuz için abuk fiyat çekiyorlar. O fiyat size ucuz gelebilir, ama aslında ondan çoook daha ucuza alabileceğinizi bilerek yaşayın ve pazarlığınızı ona göre yapın sdfs

Koh Samui Gezi Rehberi

Koh Samui Gezi Rehberi
Wat Plai Lahm

Geldik bir başka tapınağa. Bizce Koh Samui’de gezeceğiniz tapınaklar arasında en çok burayı beğeneceksiniz, çünkü tek bir yapıdan oluşmadığı ve daha çok bir kompleks gibi olduğu için burada ilginizi çekebilecek pek çok farklı yapıyı bir arada göreceksiniz. Hemen baştan merakınızı giderelim, o 18 kolu olan dev tanrıça figürünün adı Guanyin. Kendisi merhamet ve şefkat tanrıçası. Diğer figürler ile ilgili bilgi bulmayı başaramadık, özellikle şu gülen dev Buddha’yı biz de bayağı merak etmiştik, eğer bilgi edinirseniz bize de haber verin.

-Buranın net bir açılış kapanış saati yok, ama mantıklı olan gündüz gitmeniz, geç saate bırakmayın.

Koh Samui Gezi Rehberi
Cam platformun içine dikkatli bakar mısınız
Koh Samui Gezi Rehberi
Kendisi 1973 yılında hayatını kaybetmiş???

Wat Khunaram

Kızlar içimiz dışımız tapınak oldu, bi’ dursanız mı artık demeden önce sizi durdurmak istiyoruz, çünkü bu sefer bayağı acayip bir şeyden bahsedeceğiz. Evet tamam yine ortada bir tapınak söz konusu, ancak onun hemen yanında muhtemelen hayatınızda hiç karşılaşmadığınız bir şey göreceksiniz.

Efenim Luong Pordeang isimli Budist rahip 1973 yılında hayatını kaybediyor. Ancak beklediğiniz gibi gömülmesi yerine kendi isteğinin bu olması sebebiyle öldüğü günden beri meditasyon pozisyonunda, bir camın içinde, tam olarak bu tapınağın parçası olan bir alanda sergileniyor. Ölmeden önce çevresindekilere “eğer öldükten sonra vücudum çürüyerek olursa beni yakın, ancak eğer çürümezse o zaman Buddha’nın öğretilerini anımsatması adına bedenimi bu şekilde sergileyin” gibi bir talepte bulunduğu için halen sergilenmeye devam ediyor. Evet çoğumuz için garip, ama yine de gidip görebilirsiniz. Merak etmeyin, öyle kulağa geldiği kadar ürkütücü bir deneyim değil.

Ang Thong National Marine Park

Hava durumu koşullarının sapıtması sebebiyle gerçekleştiremediğimiz, bu yüzden nasıl bir deneyim olduğunu bilmediğimiz ama internet araştırması sonucu çok güzel olduğundan şüphelendiğimiz Ang Thong National Park’tan söz etmeden geçmek istemiyoruz. Biz deneyemedik ama siz gider, dönüşte de bize anlatırsınız işte fena mı? Bu ulusal park diye geçen yer aslında 42 adet adadan oluşan ve ormanları, denizi, plajları, gölleri, şelaleleri kapsayan kocaman bir alan. İsteğinize göre doğa yürüyüşlerine de çıkabilir, şahane manzaralara da şahit olabilir, dalış da yapabilirsiniz, bulunabileceğiniz çeşit çeşit aktivite mevcut.

Bu aktiviteyi gerçekleştirmek için bilmeniz gereken en önemli şey burayı yalnızca devlet tarafından onaylı turlar ile gezebilme imkanınız olduğu. Yani öyle kafanıza estiği gibi gidemiyorsunuz, bir turun parçası olmak durumundasınız. Bireysel turlar da ayarlayabilirsiniz, daha bütçe dostu olsun isterseniz bir ekip ile de yola çıkabilirsiniz, o kısmı tamamen size kalmış. İsterseniz konaklama/kamp seçeneği sunan turlar da mevcut, onları da bi’ araştırabilirsiniz. Normal koşullarda buraya tur önerisi yazmış olurduk ama dediğimiz gibi hava koşulları sebebiyle bu deneyimi yaşayamadığımız için tahmini bilgi vermek istemiyoruz.

-“Ulan açık havaya para mı alınır, YETİŞ ORHAN VELİ HAVA VE BULUT BEDAVA DEĞİLMİŞ” diyerek kazıklandığınızı düşünmemeniz için ekleyelim, park olarak kabul edilen bu bölgeye giriş ücretli; 200 Baht. Muhtemelen katılacağınız tur bu ücreti de paketin içine dahil ediyordur.

-Hava durumu elverişli olmadığı takdirde (ki bu Koh Samui’de çok sık karşılaşılabilecek bir durum) turunuz gerçekleşmeyebilir, bu ihtimale kendinizi şimdiden hazırlayın da moraliniz bozulmasın. Yukarıda size bahsettiğimiz havanın sıkıntılı olduğu dönemde gelecek olursanız parkın kapandığı da oluyormuş, burayı mutlaka görmek niyetindeyseniz seyahatinizi ona göre planlamak daha doğru olacaktır.

Koh Samui Yeme İçme
Koh Samui Gezi Rehberi: Koh Samui’de Yeme İçme Meselesi

Bilmiyoruz, açıklayamıyoruz, gerekirse İsviçreli bilim adamlarına danışacak, Amerikan başkanına kadar ulaşacağız. Biz bu seyahatten nasıl 300 kilo olmadan döndük? Tüm Tayland gezisi boyunca yediğimiz yemeğin, tükettiğimiz karbonhidratın, alınan alkolün haddi hesabı yok. Evet, bu sizin açınızdan da sevindirici bir haber olarak da kabul edilebilir, çünkü bu kadar yenilip içildiğine göre bir uygun fiyatlıklık durumu söz konusudur herhalde di mi? VALLA DA ÖYLE. Yani tabii ki çok baba ve gayet de fiyatlı restoranlar da mevcut ama, bir yandan da Thai mutfağının şahane örneklerini deneyebileceğiniz acayip uygun fiyatlı yerlere denk geleceksiniz. Şayet Thai mutfağına bizim kadar bayılıyorsanız şu an mutluluktan uçtuğunuzu tahmin ediyoruz. Şayet Thai mutfağı ile henüz o kadar da haşır neşir olma fırsatınız olmadıysa işte fırsatınız. Şayet Thai mutfağı sevmiyorsanız hemen kendinize gelin, burada bu işi düzelteceğiz. (bi’ tek acıyla aranız iyi değilse biraz müdahale etmeniz gerekebilir, dragon gibi ağzınızdan alev çıkaracak noktaya getirebiliyor çünkü) Gelin Koh Samui’deki birkaç favori mekanımızdan bahsedelim.

Koh Samui Gezi Rehberi
Chang, Leo ve Tiger lokal biralar. Bizim favorimiz Chang oldu.
Koh Samui Gezi Rehberi
Durian gelmiş geçmiş en kötü kokan meyve olarak biliniyor. Toplu taşımada, mekanlarda yemek ya-sak!

*Hut Cafe: Yolda yürürken görseniz salaş görüntüsü sebebiyle büyük ihtimalle aklınıza yatmayacak olan, ama oturup deneyecek olursanız şahane yemekleri olduğunu fark ederek gidip şeften bizzat  özür dileyeceğiniz mekan. Kajulu tavuk ve glass nooodle denemeniz konusunda ısrarcıyız. Lokal bira olarak da bir Chang yapıştırın gitsin. (bu son cümleyi tüm gezi için uygulayabilirsiniz)

*Khaw Glong Thai: Özellikle ülkenin dünya çapında en popüler yemeklerinden biri olan Pad Thai’yi gerçekten harika yapan mekan. Bunun dışında eğer curry’lerden söyleyecek olursanız insanlık dışı bir acılıkta geldiğini söyleyelim, ona göre dikkatli sipariş verin.

*Kob Thai: Yine Thai mutfağı konusunda gayet başarılı, yeşilliklerin arasında, özellikle akşam gitmenizi önerebileceğimiz bir mekan. Öyle çok hareketli, kalabalık bir yer değil, gayet kendi halinde. Aslında sahibi de buraya yıllar önce taşınmış bir Fransız, ama “valla ben yemeklere hiç karışmıyorum” yeminleri edince kendisine güvendik sdfd. Burası biraz merkez dışı bir noktada, arabayla ya da Grab ile ulaşabilirsiniz.

Koh Samui Gezi Rehberi


*Coco Tam’s:
Fisherman’s Village’in sonlarına doğru bir noktada, akşamüstü saatlerinden itibaren takılmanın inanılmaz keyifli olduğu, kendi plajı da olan mekan. Tam olarak Tayland’dan ve tropik bir adadan beklediğiniz görüntüyü veriyor. Akşam gidecek olursanız plajda çeşitli etkinlikler ve partilemeler de vuku buluyor, o yüzden özellikle akşama zorladık.

*Bar Baguette: Hemen Coco Tams’ın karşısında yer alan ve çoğunlukla lokal olmayanların tercih ettiği bir kafe. Sanıyoruz bunun sebebi yerel kahvaltı yerine daha uluslararası, daha bi’ alışkın olduğumuzu kahvaltılar sunuyor olmaları. Özetle canınız “batılı” bir kahvaltı çektiyse buraya uğrayabilirsiniz.

*4 Monkeys: Herhangi bir şeyi için “en iyi” diyemeyeceğimiz, ama lokasyonunun kölesi olduğumuz mekan. Gidin kapın içkinizi/kahvenizi, günü burada batırın. ÖZ LEN DİN.

Koh Samui Gezi Rehberi
Boys Organic Coffee’nin kahveleri ülkenin kuzeyinden, Chiang Mai’den.

*Boy’s Organic Coffee: Tayland’ın kuzeyinde, Chiang Mai tarafında kahve yetiştiğini biliyor muydunuz? İşte Boys Organic Coffee’nin kahveleri de o bölgeden geliyor. Kendilerini “adanın en iyi kahvecisi” diye nitelendirdiklerinde abartıyorlar sanmıştık, ama çok haklılarmış, gerçekten çok kaliteli kahveleri var. Ayrıca buranın lokasyonu, allahııım buranın plajında yudumladığımız o kahveler……Deliriyoruz.

*Think&Retro Cafe: Bakın buranın kahveleri rezalet, hiç öyle yok yere övemeyiz. Ama mekan çok tatlı, konum çok tatlı, plajı çok güzel….O yüzden ne yapıyoruz, risk almayıp birer hindistan cevizi söyleyip önce suyunu içiyor, sonra kestirip içini yiyor, keyfimize bakıyoruz. Mutluluk garantili.

Koh Samui Gezi Rehberi
Kajulu tavuklar, sizi sonsuza kadar özleyeceğiz.

*About Cafe: Adayı turlayacak olursanız ve kahvaltı için değişik bir yerde duraklamak isterseniz bir kahvaltı hakkınızı da About Cafe’de kullanabilirsiniz. Hem mekan sevimli, hem de köpekleri…..

*Denemediğimiz ama size alternatif sunmak adına isimleriyle çok sık karşılaştığımız için buraya yazmak istediğimiz iki mekan: Chez Francois (Thai mutfağından bayarsanız) ve Tree Tops (romantikli yemekler için).

*Koh Samui’de, hatta tüm Tayland genelinde geçerli önemli bir öneri: Burada acı/baharatsız yemek diye bir şey bulmak neredeyse ihtimalsiz gibi bir şey. Az acı istediğinizi zannedip öyle sipariş verirseniz önünüze gelen o “az acılı” yemek bile adamı perişan edebilir. Dolayısıyla bu konuda bir hassasiyetiniz var ise iyisi mi komple acısız isteyin, valla perişan olursunuz.

Koh Samui Gezi Rehberi
Koh Samui Gezi Rehberi: İşe Yarar Bir Takım İpuçları

*Koh Samui Gezi Rehberi kapsamında yazdığımız tüm bilgiler içinde sizi en çok alakadar edecek şeylerden biri ile girelim, böylece nasıl hunharca internet kullanıp yarın yokmuşçasına story paylaşabildiğimizi de açıklamış olalım. Efenim biz Tayland gezimizin tamamı için Tayland’dan hat satın aldık, böylece interneti de doyasıya kullanabildik. Dünyanın en şirin havalimanı olduğunu düşündüğümüz Koh Samui Havaalanı’na indiğinizde karşınıza bu alanda birkaç farklı seçenek çıkacak. Biz hangisinin iyi olduğunu tespit etmek adına iki farklı hat satın alıp ikisini de sizin için denedik, ikisi de gayet sorunsuzdu, artık kafanıza göre bütçenize uygun olanları alırsınız. İsimlerini de şöyle bırakayım; Dtac ve Ais. Bunların hepsi yan yana sıralanmış durumda zaten, bavulunuzu aldıktan sonra direkt karşınıza çıkacaklar.

Koh Samui Gezi Rehberi
*Koh Samui’nin tek olumsuz yanı: Sivrisinek popülasyonu. Dost acı söyler arkadaşlar, buradaki sivrisineklerin soyu Kont Dracula’ya, kökenleri Transilvanya’ya dayanıyor galiba, sizi rakı sofrasındaki paçana böreği gibi götürüyorlar, ruhunuz duymuyor, o yüzden önlem almak şart.  İşin kötüsü yalnızca akşam değil gündüz de taarruzdalar, kendinizi ona göre şimdiden hazırlayın, BU İNSANLAR VE SİNEKLER ARASINDA BİR SAVAŞ. Bunun için Türkiye’den götürdüğümüz hiçbir şey yeterli olmayınca lokallerin kullandığı şeylere başvurduk, size de söz etmeden geçmeyelim.

Citronella yağı Koh Samui’de eczanelerde ve pek çok dükkanda bulabileceğiniz ilk çözümünüz. Bunun kokusu o kadar yoğun ki insan bile yaklaşmayabilir, o sebeple sivriler de pek tercih etmiyor herhalde. Yine de çok etkili bir çözüm müdür tartışılır, eğer sivrisineklerin gözdesi değilseniz işe yarayabilir, ama öncelikli tercihleriyseniz pek önüne geçmiyor.

-Doğal çözümü geç kardeş, bana daha kesin bir şeyle gel diyorsanız yine eczanelerde ve marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz daha kimyasal, bizdeki OFF  benzeri şeylere dadanacaksınız. Bunların içinde “deet” denilen şeyin olması gerekiyor, çünkü buranın sineklerini anca o idare ediyor. Ama mümkünse oranı %40-50 bandının üstünde olanları kullanmayın, çünkü gerçekten sağlığa zararlı bir şey. Başlarım sağlığına diyecek olursanız başka türlü korkutalım, kıyafetlerinize değerse beyazlamalarına sebep oluyormuş, kıyafete bunu yapan vücuda neler yapmaz.

Koh Samui Gezi Rehberi

-Oldu da sineklerden bir türlü korunmadınız, kolunuzu bacağınızı daladı, o zaman ne olacak? Hemeeen bir adet Tiger Balm edineceğiz. Bu Tiger Balm oraların Vicks’i gibi bir şey, başın mı ağrıdı, bacağın mı koptu, kafan mı düştü, TIGER BALM imdadına yetişir dediler. Hakikaten öyle bir etkisi var mı? Yoo. Ama şöyle bir etkisi var, bu denli mentollü bir şeyi sürünce o kadar yanma hissi yaratıyor ki, kaşıntıyı unutup yanma hissine odaklanıyorsunuz, kafanız karışıyor. E bu da bir çeşit kaşıntı geçirme tekniği sayılır, hakkını yiyemeyiz. Alın gitsin ya, çok ucuz zaten, belki size işe yarar.

*Tüm tapınaklar için ana kural: Omuzlarınızdan dizinizin altına kadar örtünmüş olmanız gerekiyor. Öyle bikiniyle şorta tapınağa girmek yok yani. Bunun için ya yanınıza şal gibi bir şey alın ya da başka bir çözüm üretin. Bazı tapınaklarda örtünmeniz için ücretsiz olarak üst baş veriyorlar ama bazen herkes bu yönteme başvurduğu için kalmayabiliyor, aklınızda bulunsun.

*Koh Samui Gezi Rehberi için olmazsa olmaz bir bilgi daha geliyor. Biliyorsunuz Tayland’ın para birimi Baht. Dolayısıyla yanınızda götürdüğünüz parayı (biz dolar götürdük mesela) baht’a çevirmeniz gerekecek. Bu noktada kafanız karışabilir çünkü paranızı çevirmek için en güvenilir yerin neresi olduğunu tespit etmek biraz zor. Biz de “ulan kazıklanıyor muyuz DE Lİ RE CE ĞİM” hissi ile dolaşmaktan çıldırıp sağa sola sorarak biraz araştırınca para bozdurmak için en mantıklı yerin bankalar olduğunu öğrendik ve paramızı bankada bozdurduk. Chaweng tarafındaki Central Festival adlı alışveriş merkezinin içinde birkaç farklı banka var, onlardan birinde bozdurabilirsiniz.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir