Grand Canyon gezisi için öyle bir giriş yapacağız ki, ya bunlar kafayı yemiş abi, kapatıyorum bu sayfayı şu an diyeceksiniz ya da “ya aslında evet he bi’ dakika ya” diyerek aklınıza gireceğiz. Dürüst davranıyoruz, arkadaş arası muhabbetini buraya taşıyoruz, DALGA GEÇMEK YOK. Ama bunun için önce bi Google’a girip görsellere Grand Canyon yazmanız lazım. Hadi, hemen şu an yeni sekme açıp yazın ve şöyle bi’ bakının. Tamam mıyız? Geri geldiniz mi? (Yapmadınız di mi, aşk olsun be) Yapanlar için sadede geliyorum; biz de sizin az önce yaptığınız gibi Grand Canyon gezisi için yola çıkmadan önce Google’a Grand Canyon yazıp şööyle bir fotoğraflar arasında dolandık, tam olarak ne ile karşılaşacağımızı bilelim dedik. E pek tabii fotoğraflarını daha önce görmüştük ama, gitmeye bu kadar yakınken bakmak bir başka oluyor. Neyse, neticede fotoğraflara bakınca beğendik beğenmesine ama, (saçmalamayın deme ihtimaliniz olan kısım geliyor) öyle “AMAN TANRIM NELER GÖRÜYORUM WOWWW” gibi bir etki yaratmadı bizde. E tamam gidip görsek güzel olacak biliyoruz ama, ne bilelim, öyle büyülenmedik işte. Hani kuzey ışıklarının görsellerine bakarsınız da dibiniz düşer ya, Grand Canyon bize görseller üzerinden o hissi bir türlü vermedi. Neyse, sonra zaman geçti, Grand Canyon’a doğru yola çıktık, arabadayız, öyle çok da büyük bir heyecan hala yok falan derken kendisi ile ilk kez karşı karşıya kaldığımız, kendi gözlerimizle gördüğümüz ana geldik ve VAY ANAM VAY NELER DÖNMÜŞ SERHAT YA?
Ömrümüzde gördüğümüz en güzel, en heybetli, en görkemli oluşumlardan biri ile tanışacağımızı tahmin etmeden gidince bizde yarattığı şok hissini bir bilseniz! Öyle aval aval baktık, birbirimizle konuşmayı bile bırakmışız, sonradan fark ettik. Üstelik o sırada o baktığımız noktanın kanyonun sadece küçük bir kısmı olduğunu bile bilmiyorduk. Biraz daha dolandıktan, farklı gözlem noktalarını da ziyaret ettikten sonra buranın neden dünyanın hiçbir yerine benzemediğini, neden burası için “ay Kapadokya gibi aynııı” denilemeyeceğini ve doğanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçı olduğunu biliyorduk ve şu noktadan sonra da kimse fikrimizi değiştiremez galiba. Hani Gaia’nın kendisinin arayıp yok şekerim benden büyük Michelangelo var diye haber etmesi gerekir, anca öyle. Demek istediğimiz şu ki; Grand Canyon’ın herhangi bir fotoğrafının oranın muhteşemliğini yansıtması mümkün değil ve şayet Amerika’nın bu taraflarına gidecek olursanız Grand Canyon’ı görmeden dönmek gibi bir düşünceyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Sevdiğimizden söylüyoruz bunları, blogger sözü dinleyin biraz……….
Başlamadan gelen not: Grand Canyon gezisi yapıyorsanız onlara da ihtiyacınız olabilir, Amerika’da gezdiğimiz diğer şehirlere ilişkin tüm rehberlerimiz şurada.
Grand Canyon Gezisi: Grand Canyon’a Ne Zaman Gidilir?
Özellikle şehir odaklı gezi rehberlerimizde “şu zaman gitseniz daha iyi olur ama aslında paşa gönlünüz ne zaman isterse o zaman gidilir” temalı geniş yaklaşımlar sergilesek de, söz konusu Grand Canyon gezisi olunca zamanlamanın gerçekten de önemi var. Civarında gezmenizi önereceğimiz yerleri de göz önünde bulundurunca hava durumunun sizden yana olması işinizi kolaylaştıracağı için bu konuyu detaylandırmadan geçmek istemiyoruz. Konuya madde madde girerek işi kolaylaştıralım:
*Asıl cevabını almak istediğiniz konuyla girelim, gerisini okumak istemeyen çeksin gitsin. Grand Canyon gezisi için en ideal hava koşullarını yakalamak istiyorsanız Mayıs ya da Eylül & Ekim civarı gitmenizi önereceğiz. Bu dönemlerden birinde gidecek olursanız hava sıcaklığı ne sıcaktan bayıltacak noktada ne de soğuktan parmaklarınızı hissetmeyecek noktada olmayacağından yaldır yaldır yürüyüp doyasıya keşif yapabilirsiniz. Hangi dönemde gidecek olursanız olun havanın akşam saatlerinden itibaren popo donduran bir hal alabildiğini ekleyelim, hazırlıklı gidin.
*Olur da geziniz kış dönemine denk gelirse mutlaka şurayı kontrol edin, çünkü kanyonun belli noktaları hava koşulları sebebiyle ziyarete kapatılabiliyor, boşu boşuna gitmeyin.
*Hazır kış döneminden konu açılmışken şunu da ekleyelim, kendi içinde South Rim ve North Rim olarak ikiye ayrılan Grand Canyon’ın kış döneminde South Rim ekstrem bir durum olmadığı sürece ziyarete açık olsa da North Rim diye geçen taraf Kasım ayının sonlarından itibaren belli saat sınırlandırmaları dahilinde gezilebiliyor ya da bazen komple gezilemeyebiliyor, anlayacağınız üzere orası South Rim’e kıyasla bir tık daha zorlu.
*Grand Canyon gezisi için yaz dönemini tercih ettiyseniz bu dönemin buraların en kalabalık dönemi olduğunu bilmeniz gerekir, çünkü bizim gibi pek insan sevmiyorsanız bu durum bayağı tatsız bir hal alabiliyor. Ulan eşek kadar kanyonda ne kalabalığı demeyin, biz Ekim başı gitmiş olmamıza rağmen onda bile kalabalık sayılırdı. Özellikle aşağıda anlatacağımız gözlem noktalarında fotoğraf çekmek için tepenize binen ve hayata vizörden bakmayı bir yaşam biçime çevirmiş Asyalı turistler ile mahsur kalmak bayağı tatsız oluyor, biz uyarmış olalım.
Grand Canyon Gezisi: Grand Canyon’a Nasıl Gidilir?
Grand Canyon’a gitmek için önce Amerika’nın Arizona eyaletine ulaşmanız gerekiyor. Nasıl akıllıyız di mi, erdem saçıyoruz adeta. E Arizona’ya ulaşabilmeniz için ise eğer Türkiye harici bir noktadan gitmiyorsanız önce Amerika’nın batı yakasında bir yerlere ulaşacaksınız tabii. Bunun için ülkemizden direkt uçuş olan noktalar içinden en mantıklısı Los Angeles’a ulaşıp oradan Grand Canyon’a gitmek, ki bu bile 7-8 saat kadar süren bir araba yolculuğu demek. Ancak bunu bizim yaptığımız gibi başka noktalar ile birleştirecek olursanız Arizona’ya Las Vegas ya da Joshua Tree tarafından ulaşmak çok daha kolay, çünkü mesafe daha kısa. Eğer vaktinizi ayarlayabilirseniz meşhur Route 66’nın bir kısmını, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Joshua Tree ve Arizona ile Utah’ın bir kısmını kapsayacak şahane bir road trip planlayabilirsiniz, biz öyle yaptık, onun için ayrı bir yazı yazıyor olacağız.
*Grand Canyon’a Los Angeles’tan gidecekseniz iç hesaplaşmalarınız önceki geceden halledip (allah kahretsin neden sabahın bu saatinde ayaktayım, herkes ve her şey kahrolsun vb.) yola erken çıkmaya bakın, çünkü zaten yolunuz pek kısa sayılmaz ve Los Angeles’ta sabah saatlerinde trafik ciddi anlamda yoğun olabiliyor, durduk yere trafikte cebelleşip Grand Canyon taraflarındaki gününüzden yemeyin. Derde gel ya oturduk Los Angeles trafiği yeriyoruz.
*Yine Los Angeles’tan gidecekler için şu yol tarifi işinize yarayabilir, en mantıklı ve Grand Canyon resmi sitesinin de önerdiği güzergah bu. Las Vegas’tan Grand Canyon’a ulaşacaksanız işiniz daha kolay, 4,5 saat gibi bir şey sürüyor, onun yol tarifini de şuraya bırakıyoruz.
Grand Canyon Gezisi: Grand Canyon’da Nerede Kalınır?
Grand Canyon’ın zebanullah gibi (ne?) büyük olduğunu görünce konaklamak için nerenin doğru nokta olabileceği konusunda işler karışabilir, o yüzden hemen yardıma yetişelim. Şu an Batman’i çağırmak için gökyüzüne tuttukları o spotu tutmuşsunuz gibi düşünün, HEMEN GELİYORUZ… Bu noktada çoğu kişinin de tercih ettiği Flagstaff bölgesinde kalmak gayet mantıklı bir seçenek oluyor. Birincisi South Rim tarafına yakın sayılabilecek kasabalardan biri olduğu için, ikincisi izbe bir yerde kalmak yerine mekanların, restoranların, yerleşimin olduğu kasaba tadında bir yerde kalmak hem keyifli hem de daha pratik olduğu için. Flagstaff “ya hakikaten de şu anda Amerika’nın göbeğindeyim” hissini net olarak veren bir yer, turistik Amerikan şehirlerinden çok uzak ama hoşunuza gidecek bir havası var, o yüzden bizce iyi bir tercih.
*Biz Flagstaff’ta Bates Motel’den hallice, “allahım nolur gece duş perdesinin ardında katil belirmesin” ya da umarım birazdan DEA odamızı basmaz dedirtecek bir yerde kaldık ve inanır mısınız bunu yaptığımız için çok mutluyuz. Resmen özellikle böyle bir otel aradık da kaldık, bu Hollywood bizim beynimizi nasıl yakmış belli değil gerçekten. Otelin adı Super 8 by Wyndham Flagstaff.
*Eğer burada yer bulamaz ya da daha alternatif bir yerde konaklamak isterseniz şuraya bakabilirsiniz. Eğer Grand Canyon’ın göbeğinde kalmak isterseniz Grand Canyon Village’in içinde kalabileceğiniz daha “cabin” tarzı yerler ve alternatif seçenekler mevcut. Bunlardan birinde kalmak istiyorsanız yerler çabuk doluyor, rezervasyonunuzu önceden yapsanız iyi edersiniz.
Grand Canyon Gezisi: Kanyonu Nasıl Gezmeli & Planlama
Bu noktada bilmeniz gereken en önemli şey, Grand Canyon’ın gerçekten de adının hakkını verecek derecede büyük olduğu. Yani aklınıza her ne geliyorsa onu 5’le çarpın, ne bilelim sonra o çıkan sonucu da bir kere daha 5’le çarpın, işte o kadar büyük. İsmini “Gerçekten de Grand Canyon” olarak değiştirmelerini talep etmeyi bile düşündük. Dolayısıyla burayı detaylıca gezmek niyetindeyseniz planlamanızı iyi yapmanız gerek. Özellikle kanyon içinde aktivitelerde bulunacak, ne bilelim hiking yapacak, çeşitli turlara katılacaksanız zaten bu planlamayı yapmadan istediğiniz şeyleri gerçekleştirmeniz mümkün değil gibi.
*Bir kere baştan anlaşalım, Grand Canyon bir “ulusal park” olarak geçiyor ve buraya giriş yaparken bir ücret ödemeniz gerekiyor. Otel mi bu kardeşim kanyona girerken ne para ödemesi diye düşünmüş olabilirsiniz, yapacak bir şey yok, ödeyeceksiniz, WELCOME TO MEERICA. Aracınızla giriyorsanız farklı bir ücret, araçsızsanız farklı bir ücret söz konusu. Onlara şuradan bakabilirsiniz. Giriş ücretinizi orada da ödeyebilirsiniz, internetten de alabilirsiniz, şu verdiğimiz linkte onlara ilişkin de her türlü bilgi var.
*Yukarıda bahsetmiştik, onu biraz açalım, Grand Canyon South Rim ve North Rim olarak iki ana alana ayrılıyor. Aslında tabii ki West ve East tarafları da var, aşağıda oralarda kalan 1-2 görmek isteyebileceğiniz (mesela Skywalk ve Horseshoe Bend) noktadan da söz edeceğiz ama, ana ayrım genellikle South ve North şeklinde yapılıyor. Eğer zamanlama konusunda bir sınırınız var ise gezi tarzınıza göre bu iki bölgeden birini seçmeniz gerekecek, çünkü büyük bir alan olduğu için hepsini, misal 2 günlük bir geziye sığdırmanız pek de olası değil.
*South Rim daha turistik ve daha kolay gezilebilir olanı, North Rim ise biraz daha bakir ve bir seviye daha zorlu olduğu için genellikle South Rim kadar tercih edilmiyor. Biz de burada kısıtlı süremiz olduğu için South Rim tarafını tercih ettik, çünkü aşağıda size bahsedeceğimiz gözlem noktaları, yemek yiyebileceğiniz alanlar, market, bilgi noktaları, hatta konaklayabileceğiniz yerler falan hep South Rim’in kapsamında yer alıyor, özetle işiniz daha kolay oluyor. Kuzey taraf olan North Rim’de ise hava koşulları bile daha farklı (daha soğuk mesela), ayrıca dediğimiz gibi bir seviye daha zorlu olduğu için yer yer kapanabiliyor, sezonu daha kısa oluyor.
*Grand Canyon gezisi planlarken gaza gelip kanyonu helikopter ile tepeden görmeli aktivitede bulunmak isterseniz şuraya güvenebilirsiniz, yine Grand Canyon resmi sitesinin önerdiği bir kuruluş. Bu arada biliyoruz, kulağa çok uçuk bir fikirmiş gibi geliyor ama aslında fiyatlar böyle özel bir aktivite için çok da çılgın sayılmaz, dolayısıyla böyle bir hayaliniz varsa girip bakabilirsiniz. Helikopterle Grand Canyon’ı gezmek burada çok çılgın bir fikir olarak kabul edilmiyor, bayağı bi’ insanın yaptığına şahit olduk, olmayacak iş değil yani.
*Bizim gibi South Rim’i gezme kararı aldıysanız ve araba ile hareket etmek istemiyorsanız Grand Canyon’ın içinde hizmet veren shuttle servislerini kullanabilirsiniz, bu durumun en büyük artısı sizi haritayla uğraşmaktan kurtarıp doğru noktalara bırakıyor olması. Eğer shuttle kullanma kararı aldıysanız bilmeniz gereken en önemli şey 4 farklı rotaya sahip shuttle servisi olduğu. Bu rotaların neler olduğuna, Grand Canyon içinde hangi noktalara uğradığına, tüm gün shuttle’ın düzenine göre hareket edecek olursanız rotanın ne kadar sürdüğüne falan şuradan bakabilirsiniz. Hangi shuttle’ı kullanacağınıza ve hangi rotada ilerleyeceğinize Grand Canyon’da ne kadar vaktiniz olduğuna göre karar verebilirsiniz. Örneğin “Hermit’s Rest Route” en fazla noktaya uğrayan (9) shuttle rotası olduğu için 80 dakika sürüyor. Ama “Kaibab Rim Route” daha hızlandırılmış bir tur olduğu için 50 dakika sürüyor, o verdiğimiz linkten incelersiniz, karar sizin.
Grand Canyon Gezisi: Kanyonda Kaçırmamanız Gereken Noktalar
Grand Canyon’ı dolaşmak için 2 ana seçeneğiniz var gibi düşünün. Ya “view point” adı verilen noktalara gidip farklı farklı açılardan kanyonu görecek ve daha az zorlu bir gezi planı çıkaracaksınız ya da direkt 127 Hours filmi misali direkt kanyonun içine sızıp hiking aktivitelerine girişeceksiniz. Biz hiking’e girişmedik, çünkü bu cidden vakit alan bir aktivite. Onun yerine kanyonu daha çeşitli noktalardan gözlemlemeyi tercih ettik, ama vaktiniz varsa kanyonun içine girmek eminiz harika bir histir, aşağıda bununla ilgili bildiklerimizi de yazmaya çalışacağız.
*South Rim’in turist merkezi gibi kabul edebileceğiniz Grand Canyon Village kaçırmamanız gereken ilk nokta, çünkü özellikle kendiniz gezecekseniz buradan harita edinebilir, gezmek isteyeceğiniz noktaları daha kolay saptayabilirsiniz. Ayrıca çişiniz mişiniz varsa, ne bilelim yanınıza atıştırmalık falan alacaksanız o işleri burada halledin.
*Grand Canyon Village’da işinizi çözdükten sonra kanyonu izleyebileceğiniz gözlem noktalarına yönelin. Dediğimiz gibi, kanyon devasa olduğu için ulusal park olarak kabul edilen alanın içinde türlü türlü gözlem noktaları oluşturulmuş ve siz aracınızla parkın içine girip, yer yer yürüyerek, yer yer aracınızla ya da shuttle ile gözlem noktasına kadar ulaşarak buradan kanyonu izleyebiliyor/fotoğraflayabiliyorsunuz. Bizim gittiğimiz ve etkilendiğimiz gözlem noktaları Yavapai Point, Hopi Point ve yukarıda bahsettiğimiz Hermit Road’un başlangıcı olan noktadaki Village Route Transfer noktası. Bunlar dışında Mather Point, Yaki Point, Moran Point ve Grandview Point’e de uğramak isteyebilirsiniz, ne kadar görmek istediğinize kalmış.
*Yavapai Point’e gittiğiniz takdirde ekstra bir ücret ödemeden gezebileceğiniz ve kanyon hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz Yavapai Geology Museum’ı es geçmeyin.
*Grand Canyon’a cam bir platform üzerinden bakabileceğiniz Skywalk, South Rim tarafında değil Grand Canyon West’te kalıyor ve bu ikisinin arasında bayağı bir mesafe var. Bayağı bir mesafe var derken 380 KM’DEN BAHSEDİYORUZ. Yani eğer buraya gitmek ve bu deneyimi yaşamak istiyorsanız bayağı oturup buna göre plan yapmanız lazım, öyle “ay hadi gelmişken şuraya da uğrayalım ya” denilecek bir şey değil. Ek olarak buraya çıkmak için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor, onun ücretlerine bakmak ve bilet almak için şuraya tık tık.
*Eğer Grand Canyon’da hiking turlarına katılmak, olaya bir de içinden dahil olmak isterseniz öncelikle sizi öpüyoruz, çok güzel karar, biz yapamadık, yerimize siz yapın. Fakat bu iş şakaya gelmez, oranın yetkilileri de bu konuda bayağı panik, ciddi ciddi 127 Hours filmindeki gibi olursunuz, bu işi çok iyi planlamanız, kafanıza göre hareket etmemeniz lazım. Her yıl ortalama 250’den fazla insanın kurtarılmasının gerekeceği durumlar yaşanıyormuş, öyle yaldır yaldır kendinizi atmayın kanyonun ortasına. Bu iş ciddi bir mesele olduğu için ve biz de deneyimlemediğimiz için size rastgele internet bilgileri vermek istemiyoruz, o yüzden kanyonun resmi sitesindeki şu bölüme girip oradan hiking meselesinde nasıl ilerleyebileceğinizi kontrol etmeniz ve tamamen oranın yönlendirmesiyle hareket etmeniz en doğrusu olacaktır. Genel olarak bölgede gerçekleştirebileceğiniz turlara göz atmak isterseniz şuraya bakınabilirsiniz, tabii ki Amerikalılar hikingden helikopter turuna kadar her şeyin turunu yapmışlar.
Grand Canyon Gezisi: Yakınlarda Görmeniz Gereken Noktalar
Grand Canyon gezisi için yola çıkmış, oralara kadar gitmişken bu civarda görebileceğiniz inanılmaz güzel noktalar var. Bunların bazıları buraya doğru gelirken ya da buradan başka bir noktaya doğru ilerlerken yol üzerinde kalıyor, bazıları için özellikle yollara düşmeniz gerekiyor, her halükarda vaktinize göre rotanıza dahil edebileceğiniz yerler. Bu bölge doğa anlamında müthiş olduğu için aslında buraya koskoca bir liste girebilirdik ama, onun yerine biraz seçmece yaparak yazacağız, bizim gidebildiklerimizden başlayalım;
*Horseshoe Bend
Abartısız söylüyoruz, Horseshoe Bend hayatımız boyunca kendi gözümüz ile gördüğümüz en güzel şeyler listesinde ilk 5’e girer. Sanki yalnızca filmlerde görebileceğimiz, internette görsek varlığından şüphe edeceğimiz, böyle bir şey nasıl var olabilir diye düşündüren bir doğa harikasından bahsediyoruz, NE YAPIN NE EDİN BURAYA GİDİN!
*Horseshoe Bend Grand Canyon Village’dan yaklaşık 200km uzaklıkta. Eğer bizim de yaptığımız gibi Grand Canyon tarafına Las Vegas civarından gidiyorsanız burası yolunuzun üstünde kalacak, dolayısıyla ilk buraya uğramak mantıklı olabilir.
*Buraya herhangi bir tura katılarak gitmeniz gerekmiyor, kendiniz kalkıp gidebilirsiniz. Ama lütfen, lütfen, lütfen fotoğraf çekerken dikkatli olun, gaza gelip hem aşağı, hem de haberlere düşmeyin olur mu? Bu yaşanmamış bir şey değil, daha önce birileri aşağı düşmüş.
*Antelope Canyon
Antelope Canyon, seni ömrümüzün sonuna kadar unutmayacağımızı daha İstanbul’da salonumuzda oturmuş buranın turu için rezervasyon yaparken biliyorduk. Çok da haklıymışız, bu nasıl güzellik, bu ne güzel deneyim, bu nasıl “ölmeden önce görmeniz gereken yerler” listelerinin baş tacı olabilecek bir aktivite böyle ya. Aslında Windows kullanıyorsanız yıllardır “arka plan olarak karşınıza çıkan o yer” olarak tanıdık gelmiş olabilir, şayet daha önce hiç görmediyseniz de emin olun bayılacaksınız.
*Antelope Canyon’a tura katılmadan giremiyorsunuz, yasak. Bu sebeple daha Amerika’ya ulaşmadan önce bu tur rezervasyonu işini çözmeniz şart, aksi takdirde yer kalmıyor, çünkü zaten her gün belli sayıda kişi kanyona girebiliyor. Tur araştırmasına girdiğinizde belli seçenekler olduğunu göreceksiniz, arada bazı kandırmaca siteler de çıkabiliyor, dikkatli davranın. Bizim kullandığımız turu da böyle bırakalım, şans eseri onda yer olduğu için onu seçtik bu arada, başka bir sebebi yok.
Olur da bizim kullandığımız turda yer olmazsa ya da bir şekilde artık çalışmayı bırakırlarsa falan şu ve sitedeki benzeri turlara göz atabilirsiniz, aklınıza yatanı seçersiniz, yorumları incelemeyi unutmayınnn.
*Antelope Canyon gezisi için tur seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu: Bu kanyon da ikiye ayrılıyor. Upper Antelope Canyon ve Lower Antelope Canyon. İkisinin turları ayrı ve aralarında bir seçim yapmanız gerekiyor. Biz yoğun bir araştırma süresinin ardından hem daha kolay geziliyor olması hem de güzel fotoğraflar veriyor olması sebebiyle Lower Antelope Canyon’ı seçtik. Yine de tercih sizin tabii.
*Kanyonu hangi saat aralığında ve nasıl bir günde gezdiğinizin önemi var, çünkü belli saatlerde içerideki ışık çok daha güzel oluyor ve çoook daha güzel fotoğraflar veriyor. Güneş ışınlarının daha dik geldiği ve güneşli bir günü tercih etmeye özen gösterin. Ancak olur da öyle bir güne denk gelmiyorsanız da gitmemezlik etmeyin, o ışıklar olmadan da mükemmel görüntüler oluşuyor.
*Antelope Canyon’a girerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Çoğu tur yanınıza sadece 3 şey almanıza izin veriyor, bunlar da telefon, su ve bir başka küçük ihtiyacınız daha olabilir. Öyle büyük sırt çantalarıyla, tripodlarla ve gopro’yla falan giremiyorsunuz mesela, yasak. Bel çantası falan boşa zorlamayın, onlar bile olmuyor, çanta meselesi nanay, unutun çantayı. Kanyonda yer yer dar noktalardan geçeceğiniz için risk almak istemiyorlar ve bu konuda gerçekten katılar. Dolayısıyla tura katılırken eşyalarınızın çoğunu arabanızda bırakmanız gerekecek, haberiniz olsun. Değerli bir şeyiniz falan varsa bizce otelde bırakın.
*Turu satın aldıktan sonra bi’ 45 dakika öncesinden size verdikleri adrese gitmeniz gerekiyor, bunu size mail atacaklar. Sonrasında orada bir araya gelip araçlara biniyor ve araçlarla kanyonun girişine götürülüyorsunuz. Bu kısım bayağı komik oluyor çünkü ortam bayağı Mad Max gibi, post apokaliptik filmlerden herhangi bir sahneyi yaşıyorsunuz adeta. Bol bol da sarsılıyorsunuz, çünkü çölde gidiyorsunuz neticede, biz bu kısımda aşırı eğlendik.
*İçerisi dar dedik diye tribe girmeyin, öyle bunalıp sıkılacağınız kadar dar değil, en azından Lower Antelope Canyon kısmı için bunu söyleyebiliriz.
*Kanyonun tepesi dar da olsa açıklık olduğu için rüzgarlı günlerde üstünüze manyaklar gibi kum yağıyor. Emin olun otelinize döndüğünüzde saçınızın arasından tutun vücudunuzun derinliklerine (sdfsd o neyse) kadar her yeriniz kum içinde kalıyor. En azından gözünüzü korumak için güneş gözlüğü ve ağzınızı kapatmak için bir şey uydurun deriz.
*Antelope Canyon da yukarıda söz ettiğimiz Horseshoe Bend gibi Las Vegas-Grand Canyon rotası üzerinde kalıyor. Biz bu iki aktiviteyi Grand Canyon’a geçmeden aynı gün oldurabilmek adına Las Vegas’tan sabahın köründe yollara düştük, şayet satın aldığınız turun saati çok da erken değilse siz de böyle bir rota izleyebilirsiniz. Sabah çok erken bir saatte tura katılacaksanız Antelope Canyon’a yakın bir nokta olan Page’de konaklayabilirsiniz, Grand Canyon tarafında konaklıyorsanız da aralarında 220km gibi bir mesafe var.
*Bu civarda The Wave olarak bilinen baya güzel bir diğer doğa harikası var. Bu kadar güzelse bunu niye böyle araya serpiştirdiniz, neden detaylandırmıyorsunuz diyecek olabilirsiniz. Detaylandıramıyoruz çünkü gidemedik. Keyfimizden değil, zamanımızı olduramadığımızdan ya da çok uzak falan kaldığından değil, buraya ayak basabilmek için sizin gibi buraya ayak basmak isteyen binlerce insanla birlikte bir çekilişe katılmanız ve resmi bir izin almanız gerekiyor. Günde yalnızca 20 kişiye izin veriliyor, şansınızı zorlamak isterseniz izinlerin nasıl alındığına dair şurada detaylı bir yazı var, oraya göz atabilirsiniz.