Hayat Kurtarır: Gezerken Kullanabileceğiniz En İyi Seyahat Uygulamaları

Şimdi siz başlığı görünce sanacaksınız ki biz buraya dayadık internetten bulduğumuz listelerdeki bir takım uygulamaları, öyle saçma sapan bir içerik oluşturduk. Yok efendim, OitheBlog’da öyle şey olmaz, kalbimizi kırıyorsunuz, ayıp ettiniz. Aksine, özellikle yurtdışındayken bol bol kullandığımız, şu “abi bilmediğiniz yerde nasıl o kadar kolay buluyorsunuz her yeri” ya da “ananızla babanızla nasıl konuşuyorsunuz” sorularına cevap olabilecek tüm aplikasyonları (bu ne biçim bi’ sözcük ya) toparlamaya, hangisini ne amaçla kullandığımızı açıklamaya çalıştık. Alın telefonunuzu elinize, açın yeni bir dosya, aktif olarak kullandığımız en iyi seyahat uygulamaları ellerinizden öper!

en iyi seyahat uygulamaları1. En iyi seyahat uygulamaları favorisi CityMaps2Go

Bırakın yurtdışını ya da bir başka şehri, yeri gelince İstanbul’da bile kullandığımız, bizi birçok dertten kurtaran gerçek aşkımız CityMaps2Go en iyi seyahat uygulamaları listemizin bir numarası olmayacaktı da ne olacaktı? CityMaps2Go, adından da anlayabileceğiniz üzere harita içerikli bir uygulama. Hangi şehre gidecekseniz gitmeden önce telefonunuza o ülkenin haritasını indiriyorsunuz ve üzerinde gitmek istediğiniz her yeri işaretleyebiliyor, kendinize listeler oluşturabiliyorsunuz. Offline olarak kullanabiliyor olmanızın yanı sıra, gideceğiniz lokasyon ile aranızda ne kadar mesafe olduğunu, yakınınızda hangi müzeler, kafeler, barlar, oteller olduğunu, hepsini görebiliyorsunuz. Galiba kendisi olmadan yaşamımız çok daha farklı olabilirdi, o derece! O yüzden ne yapın ne edin, CityMaps2Go’yu edinin. Evet, o yukarıdaki sorunu cevabı bu uygulamaydı. Bu arada biz bu yazıyı yazarken uygulamaya bir güncelleme daha geldi. BREAKING NEWS. Bu uygulama aracılığıyla gideceğiniz yerlerdeki gezeceğiniz noktaları, kafeleri ya da artık her ne konuya ilgi duyuyorsanız onları farklı farklı listeler haline getirebiliyorsunuz ve bunu arkadaşlarınızla beraber ortak listeler oluşturup gerçekleştirebiliyorsunuz. Atıyorum Ahmet, Ayşe ve Mehmet şeklinde tatile gidecekseniz hepiniz kendi telefonunuzdan aynı liste üzerinde oynama yapabilirsiniz. Harikalık.

unnamed2. XE Currency

Özellikle matematik konusunda benim (İdil’i haksız yere suçlamayalım, Öykü ben) gibi embesil seviyesinde olan, basic seviyeyi bile aşamamış bünyeler için tam bir kurtarıcı bulduk: XE Currency. Biliyorsunuz sevgili matematikten muzdarip, sosyal bilimlere gönül vermiş arkadaşlarım, dolar sapıttıkça, euro alıp başını gittikçe işler iyice zorlaştı. 8’le 7’yi çarparken bile “ulan ya yanlışsa” gerginliği yaşayan bünyelerimiz, 58 euro’luk tişörte ne biçim para bayılacağını anlarken oracıkta bayılıverir…….Allahtan XE Currency var. Çünkü bu uygulama istediğiniz her, ama HER para birimini size otomatik olarak istediğiniz başka para birimlerine çevirebiliyor. İlk önce uygulamanın hangi para birimini baz alacağını seçiyorsunuz, sonra da karşılaştırmasını istediğiniz diğer para birimlerini.  Gideceğiniz yere göre listeye yeni bir para birimi ekleyerek uygulamanın ana ekranında görünmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin Belarus’a gidecekseniz ve Ruble’yi kavramaya çalışıyorsanız, Ruble’yi ana para birimi olarak seçip aynı anda hem TL hem Euro hem Dolar gibi birkaç farklı para birimi ile kıyaslayabilirsiniz. Kurlar uygulamaya her girdiğinizde güncelleniyor, dolayısıyla güncel olmaması gibi bir durum da söz konusu değil. Tabii ki internet bağlantınız olunca güncellendiğini söylememize gerek yok herhalde.

icon175x1753. Skype

Siz no shit Sherlock demeden önce hemen duruma müdahale edelim. Bazılarınız çoktan bunu keşfetmiş olabilir ama inanın o kadar çok kişiden “yurtdışında telefon görüşmelerinizi hayatınızın sonuna kadar fatura ödemeyecek şekilde nasıl çözüyorsunuz” sorusu geliyor ki, bir açıklama yapmamız şart. Herkes bilmek zorunda değil ya canım! Efenim Skype’ın avantajları büyük, illa flörtünüzle görüntülü konuşma yapmak için kullanmanız gerekmiyor……;););) Özellikle bildiğiniz operatörlerin daha insancıl olabilecek paketlerinin geçerli olmadığı ülkelerde kendisi imdadınıza yetişiyor. Çünkü Skype Credit satın alarak rezervasyon yapmak istediğiniz restoranı da, ananızı babanızı da Skype üzerinden arayabilirsiniz. Üstelik o yükleyeceğiniz para bayağı, bayağı, bakın BAYAĞI uzun bir süre gidiyor. O aldığınız kredilerin herhangi bir son kullanma tarihi, vay efendim şu ülkeleri arayamazsınız o sayılmaz gibi problemleri falan da yok. Ayrıca bu Skype aramalarını illa ki yurtdışındayken kullanmanız gerekmiyor. Türkiye’deyken yurtdışındaki bir arkadaşınızı arayacaksanız ya da ne bilelim önceden gözünüze kestirdiğiniz bir yere rezervasyon yapmak, otelinizi aramak için bile kullanabilirsiniz.

icon175x175-14. Duolingo

Daha önce kaç kez yeni bir dil öğrenme kararı alıp kaç kez bu işi ertelemişizdir bilemiyoruz. Neticede elimizde bir tek İngilizce ile kaldık, İspanyolcamız ise adam eğlendiriyor. Ama en azından artık bir konuda tutarlılık gösteriyoruz: Gideceğimiz her yeni ülkenin dilini 5-10 sözcükle bile olsa konuşabilir hale gelmek ve oradayken biraz olsun konuşmaya çalışmak. Bunun için birçok uyduruk ve işe yaramaz uygulama kullandıktan sonra sonunda Duolingo ile karşılaştık ve çok da iyi oldu, çok da güzel iyi oldu. (hayır bu bir anlatım bozukluğu değil, aklımızdan bir türlü gitmeyen Türkçe katliamı temalı videonun üzerimizdeki etkisi) Bir telefon uygulaması aracılığıyla dil öğrenilebileceğine inanmıyor olabilirsiniz. Biz de inanmıyorduk ama, inanın olabiliyormuş. Yani tabii ki yaldır yaldır Hintçe konuşacaksınız, Çince sizin için çocuk oyuncağı olacak, 5 DAKKADA FİNCE GARANTİ falan demiyoruz ama, olaya bir girizgah yapmakta bayağı yardımcı oluyor. Biz size Instagram’da o saçma sapan Almanca esprileri 7. sınıfta öğrendiğimiz Almancamızla yapıyoruz sanıyorsanız yanılıyorsunuz, bunlar hep Dualingo. Üstelik bayağı bir dil seçeneği sunuyor ve gayet de eğlenceli bir şekilde öğretiyor. Bir de insan öğrendiğini görüp pratiğe döktükçe iyice gaza geliyor, o yüzden eminiz sizin de hoşunuza gidecektir.

unnamed-15. Google Translate

Google Translate’ten elbet haberdarsınız ancak Google Translate’in telefon uygulamasının nimetlerinden haberdar mısınız bilemeyiz, dolayısıyla sizi eksik bırakmak istemeyiz. Bazı ülkelerde dil bariyeri daha ciddi boyutlara ulaşabildiği, hatta “yan yana gelmiş anlamsız şekillere bakakalmak” noktasına ulaşabildiği için bu uygulamanın bayağı yardımı dokunabiliyor. Neden? Çünkü Google Translate sayesinde bir metnin, bir cümlenin ya da bir sözcüğün fotoğrafını çekip direkt olarak onun çevirisine ulaşabiliyorsunuz. Tabii ki bazen “Sen koştu, küllük uçtu, dişi balık” gibi anlamı olmayan saçmalıklar ortaya çıkabiliyor ama çoğunlukla konunun ne olduğunu anlayabileceğiniz seviyeye erişiyor. Bir duvarda Çince “bu kapıdan içeri girerseniz ağzınızı keserler” falan gibi bir şey yazıyorsa onu aşağı yukarı anlasanız iyi olur di mi?

unnamed-2

6. Google Trips

Kurban olduğumuz Google bizi her alanda düşünüyor. Bu sefer sanki “toplanın, OitheBlog için bir uygulama yapalım” demişler gibi bir şey söz konusu: Google Trips. Google kullanıcı adınızla uygulamaya giriş yaptığınız zaman eğer söz konusu account’u aktif olarak kullanıyorsanız size tüm verilerinizi bir araya getirerek ne var ne yok döküyor. Hangi tarihte nereye gitmişsiniz, belirlenmiş, gideceğiniz hangi gezileriniz var hepsi tek bir uygulama içinde toplanıyor. Tabii ki tek özelliği bu değil. Bir kere offline çalışıyor. Ayrıca gideceğiniz gezileriniz için söz konusu şehirde bulunabileceğiniz aktiviteleri, kaydettiğiniz yerler, rezervasyonlarınızı, bölgedeki en yüksek oylanmış yeme içme mekanlarını, hepsini tek bir yerde önünüze seriyor. Şu an bazı eksik yönleri olduğunu reddetmeyeceğiz ama, zamanla bayağı şahane bir uygulamaya dönüşeceğine eminiz. Şimdiki hali ile bile biz kullanıma geçirdik, önerimizdir.

citymapper-09-535x535

7. City Mapper

Bir şehrin haritasını önünüze koyup gideceğiniz yeri bulmaya çalışmak ayrı bir zevk. Ama artık kabullendik, telefonlar ve uygulamalar hem hayat hem de zaman kurtarıcı olabiliyor. Özellikle keşfetmeye çalıştığınız söz konusu şehir büyük ve geniş bir toplu taşıma ağına sahipse, nereye nasıl ulaşacağınızı çözmek zulüme dönüşebiliyor. Hatta kendinizi başka bir şehrin metrosunu kavramaya çalışırken, yer altında geçirdiğiniz zamanın yeryüzünde geçirdiğiniz zamandan daha fazla olduğunu fark etmiş bir şekilde bile bulabilirsiniz. Bu noktada kullanabileceğiniz en mantıklı uygulamalardan biri City Mapper. Başlangıç noktanızı ve gitmek istediğiniz yeri seçtiğinizde kullanabileceğiniz tüm toplu taşıma yollarını ve ne kadar süreceğini gösteriyor. O kadarla da kalmamışlar. Kullanacağınız toplu taşımanın en yakın kalkış saatlerini, o mesafeyi yürürseniz ya da bisikletle giderseniz aşağı yukarı kaç kalori yakacağınızı bile söylüyor. Herhalde bir sonraki güncellemede bizi gelip evden alacaklar.

unnamed-3

8. TAV Mobile

İstanbul’un kaosunun ve trafiğinin en çileli olduğu yerlerden biri havaalanı. Öyle ki havaalanının girişinde ya da geliş terminalinin önünde bekleme yapan arabaların birbiriyle ve havaalanı yetkilileri ile verdiği mücadele bir gerilim filminin konusu olabilecek kadar korkunç bir sahneye dönüşebiliyor. Korna sesleri, birbirine bağıran insanlar, polisin sadece megafona nefes vererek çıkardığı “KHHK” sesi ile ortama iyice korku salması ve “BEKLEME YAPMAYIN” haykırışları esnasında tanıdık bir araba veya yüz görme arayışı… Durum öyle stresli bir hal alabiliyor ki artık biri “sizi havaalanından alayım mı” diye sorduğunda taksiye atlayıp kendimiz gitmeyi tercih edecek noktaya geliyoruz. Durum havalaanından uzak bir noktada yaşayan ya da şehir dışından/yurt dışından gelecek misafirini karşılamak isteyenler için farklı olabiliyor tabii. Böyle bir durumda en kurtarıcı uygulama da TAV. Bu uygulama üzerinden gelen/giden tüm uçuşları takip edip, gelecek kişinin kaçta iniş yapacağını, herhangi bir rötar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Hatta takip etmek istediğiniz uçuşu kaydederseniz, uçak iniş yaptığında bildirim bile alabilirsiniz.

17 Comments

  • Bende Maps.Me kullanıcısıyım ama sizin kodun fırsatını kaçırmayacağım. Siz Maps.Me denediniz mi yada kıyaslama fırsatınız oldu mu?

  • Ben de Maps.Me kullanıcısıyım ama sizin kodun fırsatını kaçırmayacağım. Siz Maps.Me denediniz mi yada kıyaslama fırsatınız oldu mu?

  • Eger arabanizla yurtdisinda seyahat ediyorsaniz viamichelin sitesini kullanmanizda fayda var. Akaryakit istasyonlari, tamir atolyeleri ve lastik patlamasi gibi durumlar icin harita uzerinde cok detayli bir veri akisi saglayabiliyor. Zira makedonyada lastik patladiginda bana tek yardimci olan sey buydu.

  • Sayenizde premium uye olduk Maps2Go’ya. Ilk kez Marakes’ de deneyecegiz uygulamayi. Tesekkurler kizlar ♥

  • Merhaba, blogunuzu keşfettiğimden beri büyük bir heyecanla takip ediyorum, emeğinize sağlık, hepsi de gerçekten çok faydalı olacak yazılar . Benim sorum belki biraz cahilce olacak ama şunu merak ediyorum, skype kredi satın aldıktan sonra yurtdışından türkiye’yi aradığımızda, bu durumun aranan numaraya bir masrafı oluyor mu acaba? çünkü benim açımdan gerçekten çok uygun ve cazip, ama bilip bilmeden anamın babamın faturasını kabartmak istemiyorum yani:) pazartesi yola çıkıyorum, yani en kısa zamanda cevaplarsanız inanın içimi çok rahatlatmış olacaksınız:)

    • Selam Elif,

      Çok teşekkürler güzel yorumlar için! 🙂 Ya keşke cevaplayabilseydik ama emin olamadık bir türlü bu konuyu aramızda tartışıp. Acaba annenlerin telefonuna da mı Skype yüklesen? Bu şekilde garanti olur fatura meselesi. Skype üzerinden ararsın direkt onları belki?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir