Daha önce Arap ülkelerinden herhangi birine gitmemiş bir birey Katar’a gitme kararı alınca türlü türlü beklenti içine giriyor. Bir anda kendinizi evde oturmuş Muharrem İnce gibi “Katar bize ne Katar” diye düşünmeye başlamışken buluyor ve akabinde bu cümleyi toplum içinde sesli olarak dile getirmemek için yeminler ediyorsunuz. Evet tamam, tabii ki daha önce gittiğimiz yerler gibi olmayacağını biliyoruz. Peki ne olacak? Dubai gibi mi? Daha farklı mı giyinmemiz gerekiyor? Abartılı bir ihtişam ile mi karşılaşacağız? Kadınlara karşı nasıl bir yaklaşım söz konusu? ÇÖLLERE Mİ DÜŞECEĞİZ? Bunlar bizim tek başımıza düşündüğümüz, sadece bizim kafamızda olan sorular değil. (tamam sonuncusunu bi’ tek biz düşünmüş olabiliriz) Katar’a gideceğimizi Instagram’dan duyurduğumuzda hepiniz benzer sorular sordunuz, benzer konularda meraka kapıldınız ve koca bir topluluk halinde Katar hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu, hepimizin kafasının karışık olduğunu fark ettik. Neyse, neticede biz de kalkıp oralara kadar boşuna gitmedik, bu yazının sonuna geldiğinizde Katar hakkında çok daha fazla şey biliyor olacaksınız, merak etmeyin.
Gönül isterdi ki yazının giriş kısmını henüz Katar’ı görmemişkenki naif ve an itibariyle biraz da cahilce bulduğumuz duygularımız ile yazmış olalım ve dönüşte ikinci bir giriş ile tanıdığımız, tanıştığımız Katar’ı anlatalım, şahane bir kıyaslama olsun. Çünkü Katar’ın bizi ne kadar şaşırttığı, aslında en iyi bu şekilde anlatılabilirdi. Ancak Katar’a doğru yola çıkarken böyle bir bakış açısı edinerek döneceğimizi bilmediğimiz için böyle zekice bir karar da alamamışız, o yüzden en iyisi biz size Katar’ı en iyi ve doğru şekilde tanıtmaya çalışalım.
*Buraya kadar geldiyseniz Dubai ile de ilgileniyor olabilir misiniz? Biz Dubai’de yaşam ve çalışmak üzerine yaptığımız röportajı da şöyle bırakalım en iyisi.
*Yurt dışında internet kullanımı için bir e-sim uygulaması olan Airalo’yu önerebiliriz, böyle bir gelişme olduğundan beri neredeyse tüm gezilerimizde bu yöntemle internete erişim sağlıyoruz. Operatörlerin paket ücretlerinden çok daha makul bir fiyata denk geliyor ve ne kadar süre, ne kadar kullanıma ihtiyaç duyacağınıza göre istediğiniz paketi seçebiliyorsunuz. Uygulama ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık.
Katar Gezi Rehberi: Önce Bi’ Merak Edilenleri Özet Geçelim
Madem hepimizin Katar hakkında bilgi edinmeye ihtiyacı var, o zaman işin Katar Gezi Rehberi kısmına geçiş yapmadan önce Katar’a dair öğrendiğimiz şeyleri içeren bir girizgah yapmakta fayda var diye düşünüyoruz. Herkes bütün izlenimlerini ve önyargılarını bir kenara koysun, hep beraber biraz şaşıralım.
*Önce size Katar’a gitmek, Doha’yı gezmek ile ilgilenmek için bir sebep vermek istiyoruz, Türkiye’ye uçak ile 4 – 4,5 saat civarı bir mesafede olan Katar’a giderken vize almanız gerekmiyor. (30 günden fazla kalacaksanız gerekiyor sanıyoruz, o kadar kalmazsınız herhalde abartmayın) Sağol Katarcığım, biz de seni seviyoruz.
*En basit bilgilerle girelim, ortamlarda Katar hakkında konuşurken “belli ki bu adam bir şeyler biliyor” dedirtecek bir cümleniz cebinizde dursun. Efenim Katar aslında çok yeni bir devlet, belki burayı okuyan bazılarınız Katar’dan büyüktür bile, zira ülke bağımsızlığını 1971 yılında ilan etmiş. Ülkenin nüfusu 2,5 milyon civarı ve bildiğiniz üzere (artık bunu da bilin çüş) başkenti Doha. Anlayacağınız üzere öyle çok da büyük bir ülke değil, ancak büyüklük önemli değil tezi burası için de geçerli, çünkü Katar 2018 itibariyle kişi başına düşen gelir açısından bakıldığında DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKELERİNDEN BİRİ. (Gezmeye gidecekleri bir bütçe korkusu sardı di mi)
*Ana bilgilerden devam edelim; Katar’ın yönetim biçimi monarşi. Yani? Yani ilkokul bilgilerimizi tazelemenin vakti geldi anlamına geliyor. Ülkenin devlet başkanı daha çok “Emir” sıfatıyla duyacağınız Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani ve tahmin edeceğiniz üzere kendisi emirliği babasından devraldı. 2018 itibariyle her arabanın arkasında, pek çok gökdelenin, binanın üzerinde, otellerin içlerinde, berberlerin, dükkanların, evlerin duvarlarında, her yerde, ama her yerde fotoğrafı var.
*İşin biraz izlenimler kısmına geçecek olursak söyleyebileceğimiz en net şey ülkenin genel havasının DEV BİR İNŞAAT ALANI tadında olması. (tanıdık geldi di mi) Bir noktada sanki Truman Show 2’nin parçası olmuşuz da biz gitmeden önceki gün “davranın, ülke inşaa edek” demişler gibi hissetmeye başladık. Gerçekten her yer ama her yer inşaat halinde. Dev binalar, gökdelenler, yeni sosyal alanlar ile kocaman bir ülkenin yükseliş dönemine şahit olmuş gibi hissediyoruz. Özellikle West Bay tarafında açıklayamadığımız bir yapaylık, bir sunilik söz konusu. Orada yaşayan takipçilerimizden duyduğumuza göre durum uzuuun bir süredir böyleymiş, bakalım bundan yıllar sonra ne olacak?
*Katar’ın bize en büyük sürprizlerinden biri ülkenin modern mimari konusunda gerçekten almış yürümüş bir halde olmasıydı. Doğruyu söylemek gerekirse hayatımızda gördüğümüz en orijinal camileri (örneğin Education City Mosque), en şok edici modern kütüphanelerden birini (aşağıda detaylandıracağız), en etkileyici mimariye sahip ve çok ünlü mimarlar tarafından yapılmış müzeleri Katar’da görmeyi beklemiyorduk. En zengin ülke olmakla kalmayıp bu gibi yenilikçi şeylere yatırım yapıyor olmaları içimizi umutla doldurdu desek yeridir.
*Bir diğer sürpriz, Katar’ın sanata, özellikle çağdaş sanatlara olan ilgisi! Yalnızca havaalanında bile onlarca dev sanat eserinin sergilendiği (en ünlü olanı İsviçreli sanatçı Urs Fischer’e ait Lamp Bear, kendisi dev gibi sarı bir ayıcık), şahane bir modern sanat müzesine sahip, (Arab Museum of Modern Art) ülke genelinde halka açık pek çok alanda çağdaş sanat eserleri ile karşılaşacağınız, dünya çapında ünlü sanatçıları ağırlayan, sanat projelerini destekleyen bir ülkeden bahsediyoruz. Doğruya doğru, Katar’ı ziyaret etmeden önce gezdiğimiz her noktanın buram buram sanat kokacağını bilmiyorduk ve hatta aksini tahmin ettiğimiz bir beklentiye sahiptik.
*Bize hiçbir şey ifade etmeyen, ama ilgilenenler vardır diye son bir bilgi girelim, 2022 Dünya Kupası Katar’da gerçekleştirilecek-imiş. Belki o yüzden her yer inşaat halindedir?
*Katar’da alkol kullanımını merak etmeniz çok normal, onu da hemen açıklayalım. Alkol tüketimi ülke çapında pek hoş görülmese de tamamen yasak değil, ancak çok çok kısıtlı. Bir turist olarak alkol tüketebileceğiniz noktalar sadece alkol ruhsatı edinmiş otel zincirleri ve kapsamında bulunan restoran ve barlar.
Katar Gezi Rehberi: Katar’a Ne Zaman Gidilir?
Bakın bu konu önemli, öyle aklınıza estiği gibi gitmeye kalkışıp Katar hava durumu kontrolünde bulunmazsanız artık buharlaşır mısınız, süblimleşir misiniz biz de bilemiyoruz. Zira zaten her daim sıcak kabul edilebilecek Katar’da hava sıcaklığı yazın 50 derecelere, bakın ELLİ, E L L İ, elli (iyice anlaşılsın diye her şekilde yazdık) derecelere kadar çıkabiliyor. 50 derecede bırakın yeni bir şehir gezmeyi, valla tuvalete bile gidemez, asfalta yapışır kalırsınız. O sebepten siz de bizim yaptığımız gibi yapın ve Katar gezinizi mümkünse Kasım – Mart aralığında bir döneme denk getirmeye çalışın. Örneğin biz Katar’ı Şubat ayının sonunda ziyaret ettik ve 20 – 24 derece aralığında, keşif yapmaya gayet elverişli bir havada dolaştık. Çok şükür Katar konusundaki bilgi eksikliğimiz hava durumunu da algılayamayacak kadar dipte değilmiş.
Katar Gezi Rehberi: Katar’da Ne Giyilir?
Ayrı bir başlığı hak eden bir diğer konuya da parmak basmadan olmaz. Özellikle kadınlar Katar’a giderken ne giyileceği konusunda endişeleniyor ve yine bilgi eksikliği sebebiyle bu gayet normal. Biz de aynı endişeyi yaşadık, ancak gidip gördükten sonra tabii ki bu konuda da söyleyeceklerimiz var, herkes sakin olsun.
Efenim Katar’da bir turist olarak giyim konusunda öyle büyük taviz vermenizi gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değil. Evet tamam, en rahat halinizde olamayacağınız kesin, ancak yine de öyle daralacağınız bir durum, Katar’a gitme planını rafa kaldırmalık bir mesele yok. Bunu maddeler halinde açıklayacak olursak:
*Kadınların Katar’da giyim konusunda ülkenin kurallarına da saygı göstermek adına birkaç şeye dikkat etmesi gerekiyor. Bunlar nedir? Omuzların kapalı olması, çılgın dekolte kıyafetler giymemek ve altınıza giydiğiniz her ne ise onun dizlerinizin altında bir noktaya denk gelmesi. Yani tişört, kot, dizinizin altında kalan etekler vb. şeyler kesinlikle sorun değil, bunları rahat rahat giyebilirsiniz. He bu arada bazı bölgelerde askılı ve şort ile koşuya çıkmış yabancı çalışanlar görmedik mi? Bol bol gördük, ama bizce böyle bir şeyin deneyini yapmaya gerek yok.
*Büyük otellerde, bu otellerin restoranlarında/barlarında istediğiniz herhangi bir şeyi giyebilirsiniz, yukarıdaki kurallar otel içleri için geçerli değil. Katar’da ciddi sayıda yabancı ülkeden gelen çalışan ya da iş için dönemsel olarak gelen yabancılar bulunduğu için ve onlar da çoğunlukla bu otellerde vakit geçirdikleri/sosyalleştikleri için otellerin içinde böyle kısıtlamalar söz konusu değil. Atıyoruz Four Seasons’ın restoranlarından birine yemeğe gittiniz, istiyorsanız gece elbisesi de gidebilirsiniz. Biz Inflow Summit sebebiyle de Katar’da bulunduğumuz için otellerde bol bol vakit geçirmiş bulunduk ve bağrına kadar açık dolaşan, rahat rahat giyinen bir sürü insan gördük. (oh giyinin kız kim tutar)
*Katar’da erkekler için herhangi bir giyim sınırlaması var mı diye düşüneniniz olmuş mudur bilmiyoruz ama onu da açıklayalım. Erkeklerin de bazı yerlerde şıpıdık terlikler ve kısa şortlarla dolanmasının pek hoş karşılanmadığı söylendi. Lakin biz bu şekilde dolaşan bol bol insana denk geldik ama özellikle cami vb. yerlerde bunun bir sorun yaratabileceğini tahmin ediyoruz, dolayısıyla en azından turistik yerleri gezeceğiniz gün bir tık daha dikkatli davranabilirsiniz. Bu noktada cinsiyet fark etmeksizin Katar’a sinirlenmemeniz konusunda bir müdahalede bulunmak istiyoruz, çünkü aynı durumu Avrupa’da bir sürü kiliseye girerken de yaşayabiliyorsunuz, dünya genelinde bakınca çok da tuhaf bir durum değil aslında.
*Bu kadar sıcağa gidiyorken yüzemeyecek miyim, sıcak kumlardan serin sulara kavuşamayacak mıyım, Katar’da denize giriliyor mu diye düşünmüş olmalısınız, e tabii düşüneceksiniz. Yine yukarıda söz ettiğimiz gibi büyük otellerin plajlarında bikini ve mayo giymeniz, diğer gittiğiniz plajlarda her ne yapıyorsanız aynılarını yapmanız konusunda herhangi bir sorun yok. Bunlar özel plajlar ve giyim kuşam konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Özetle hayır, halka açık plajlarda mayokininizle mojito’nuzu yudumlayamazsınız, evet, bunu otelin plajında yapabilirsiniz.
Doha Gezi Rehberi: Doha’da Gezilecek Yerler ve Bir Takım Sürprizler
Doha’da gezilecek yerler listesi öyle çılgınlar gibi uzayıp gitmiyor, o sebeple aslında 2-3 gün gibi bir sürede şehirde turistik pek çok yeri kolaylıkla gezebilirsiniz. Eğer yüzmek güneşlenmek vb. planlarınız yoksa ya da alışveriş merkezlerinde çürüyeceğim çünkü ben buna değerim diye düşünmüyorsanız bize kalırsa Doha geziniz için 3 tam gün yeterli olacaktır. Şimdi hep beraber Doha’da gezilecek yerlere geçiş yapabiliriz.
Souq Waqif ve Falcon Souq
Doha’nın olabilecek en turistik, en “ben Katar’dayım” hissini yaşayacağınız, en filmlerden fırlamış ve ilgi çekici yeri kesinlikle Souq Waqif. Bu sebeple Doha’da gezilecek yerler listenizde önceliği buraya vermeniz mantıklı olur diye düşünüyoruz, biraz moda girin, biraz Sex and The City’nin filminden kesitler yaşayabilme ihtimalinize odaklanın sdfsd. Souq Waqif, lokal dükkanların, restoranların, hediyelik eşya satan yerlerin ve çoğunlukla geleneksel görüntüye sahip kafelerin bulunduğu bir açık hava çarşısı ve aynı zamanda Doha’nın göbeği diyebiliriz. Zaten algıladığımız kadarıyla Souq sözcüğü Arapça’da da çarşı, pazar anlamlarına geliyor.
Souq’ta şöyle bir dolandıktan, “abi resmen bir Orta Doğu ülkesindeyim” hissinizi doyasıya yaşadıktan sonra spesifik olarak gitmenizi önereceğimiz bir nokta da olacak; Falcon Souq. Bu noktada muhtemelen daha önce şahit olmadığınız bir pazar yerinden bahsedeceğiz çünküüüüü burada şahin ticareti yapılıyor! Evet evet ya, bildiğimiz şu bulmacada çıksa “yırtıcı bir kuş türü” diye çıkacak olan şahin işte. Souq Waqif’in içinde bir noktada yer alan Falcon Souq’a ulaştığınız zaman bu bölgede dükkanlarda şahinlerin satıldığını, şahinlere ilişkin malzemelerin satıldığı onlarca dükkanın olduğunu göreceksiniz. Doğruyu söylemek gerekirse kuşları o şekilde bağlanmış ve gözleri kapalı halde kapalı bir alanda tutulurken görmek son derece hüzünlüydü, ancak bu iş Katar’da tam anlamıyla bir kültür olduğu için haliyle üzüldüğünüzle kalıyorsunuz. Bu arada, şahinler cinslerine ve özelliklerine göre inanılmaz büyük paralara satılıyormuş! Yakın zamanda şahin almak gibi bir planınız yoksa bu kısmın sizi o kadar da ilgilendireceğini sanmıyoruz, ancak içeri girip fotoğraf çekmek konusunda herhangi bir çekinceniz olmasın, bunu hiç sorun etmiyorlar.
*Buralarda yemek yemek isterseniz yemeklerine çok bayıldığımızdan değil ama, girişi ve içi çok güzel olduğu için Parisa Restoran’a bir şans verebilirsiniz. Ya da fotoğraf çekip kaçar mısınız artık bilemiyoruz………
*Burada yaşayan arkadaşlar Souq’un akşam saatlerinde ışıklandırılmış hali ile daha keyifli ve kalabalık olduğunu söylediler, biz gündüz görmüş bulunduk, denk getirebilirseniz akşam uğramak da mantıksız değil, aklınızda bulunsun.
*Buraya kadar gelmişken özellikle mimarisi sebebiyle Qatar Islamic Cultural Center’ı görmeyi unutmuyoruz.
Katara Cultural Village
Size söylemiştik, yine söyleyeceğiz, bunu bir eleştri anlamında değil ama gözlem olarak söyleyeceğiz; Doha gerçekten bir film seti gibi. Yani o geleneksel görüntüye sahip olan noktalarda bile aslında çoğu şeyin yeni olduğunu, eskiymiş gibi görünen yerlerin bile aslında maksimum birkaç sene önce yapılmış olduğunu pek çok yerde hissediyorsunuz. Katara Cultural Village de yine Doha’nın turistik ve geleneksel görüntüye sahip olmasına rağmen aslında yeni oluşturulmuş yerlerinden. İçinde etkinliklerin gerçekleştiği, kafelerin, restoranların yer aldığı, galerilerin, kocaman etkinlik ve sergi alanlarının bulunduğu ancak son derece Katar’a, Orta Doğu’ya özgü görüntüye sahip bir yer düşünün. Genel olarak burayı şöyle bir turlayıp hediyelik eşyalar kapabilir ve güzel fotoğraflar da yakalayabilirsiniz ama görmeden geçmemeniz gereken yerleri de şöyle bir sıralayalım, işiniz kolaylaşsın:
*Güvercin Kuleleri: Buranın en çok fotoğraflanan yapısı olabilir, dev bir güvercinlik gibi
*Katara Camii: Mimari olarak çok beğendiğimiz, Osmanlı mimarisi esintileri olan camii. Minaresinin camiden ayrı olduğuna dikkatinizi çekeriz.
*Katara Opera House: Çünkü kıskanalım, çünkü şaşıralım diye. Gece ışıklandırması ekstra güzel oluyor, aklınızda bulunsun.
*Katara Plajı: Katara’nın iç kısımlarından sıyrılıp deniz kenarına doğru çıktığınızda, Katara’yı arkanıza aldıktan sonra sağa doğru devam ederseniz (artık daha ne kadar detay verebiliriz bilmiyoruz sdfsd) Katara Beach’e ulaşacaksınız. Evet bildiğimiz plaj ya, öyle kelime oyunu falan yok. Fakat kelime oyunu olmadığı gibi plajda mayo/bikini ile dolaşabilme gibi bir imkanınız da yok, dolayısıyla şayet yüzmek niyetindeyseniz yeriniz burası değil. Bakın plajda giyim kuşam ile ilgili şöyle bir şey bile mevcut. Ne demiş ünlü düşünür Metalika, sad but true……..
*Katara’da gerçekleşen bir etkinliğe denk gelmek isterseniz şuradan etkinlik programına bakabilirsiniz. Etkinlik derken illa ki tiyatro, opera vb. şeyler düşünmeyin, festival, açık hava pazarı gibi aktiviteler de oluyor.
*Doha’ya özellikle sıcak bir dönemde gittiyseniz burada daha çok açık havada vakit geçirmeyi isteyeceğiniz için en azından 5’ten sonra gitmenizi önereceğiz. Yürüyeceğiniz noktaların üstleri bez gibi şeylerle kapatılmış olsa da oraların sıcağı bez met tanımaz, ona göre.
The Pearl Katar
EYYYY DUBAİ. Senin yapay adaların var da Doha’nın yok mu sanıyorsun? Sen kimsin Dubai? Valla kimse kusura bakmasın, bu yapay ada işi sizi etkiliyor mu, “woww denizin üstüne ada kondurmuşlar büyülendim” falan diyor musunuz bilemeyiz ama bizde herhangi bir his değişikliğine sebep olmuyor. Yine de tabii ki Doha’ya kadar gitmişken The Pearl’ü görmeden dönmeyecektik, o kadar da meraksız değiliz. Neticede buranın dev bir Ataşehir ne bilelim dünyaca ünlü olmuş bir Bahçeşehir gibi bir yer olduğu kanısına vardık, hiç yalan söylemeyelim.
Kişisel görüşlerimizi bir kenara bırakacak olursak aslında The Pearl’ün oluşturulma sebeplerinden birini ilginç bulduk, size de anlatalım.. 4 milyon metrekare (beynimiz almadı bilgiyi) gibi bir alana yayılan ve merkez tarafından çok “West Bay” adlı noktaya yakın olan bu yapay adanın yapılmasının sebeplerinden biri , buranın Katar’da yaşayan yabancılara yönelik bir proje olması. Onlara yönelik derken şunu kast ediyoruz; Katar’ın nüfusunun ciddi bir bölümünü burada çalışan yabancılar oluşturduğu için ve Katar vatandaşı olmayan kimseler yalnızca belli bölgelerden ev alabildiği için bu zamanla bir soruna dönüşmeye başlamış. Hal böyle olunca bu kişilerin ev alabileceği bir alana ihtiyaç duyulmuş ve The Pearl gibi bir alanın inşa edilmesindeki temel sebeplerden birisi de bu olmuş. Aslında temel gaye ülkeye yatırım yapılmasını sağlamak ve turizme katkıda bulunmak da diyebiliriz. Belki de Ataşehir terk bir halinin olması da bu sebepten. Tabii burayı inşa ederken yalnızca evler yapmakla kalmamış, restoranlar, kafeler, lüks mağazalar da yığmışlar, ortaya böyle bir şey çıkmış.
*Eğer burada vakit geçirmek niyetindeyseniz en vakit geçirilebilir alanı Qanat Quartier, aklınızda bulunsun. Aşağıda burada uğramak isteyebileceğiniz yeme içme mekanlarından bahsedeceğiz.
Qatar National Library (Ulusal Kütüphane)
Biliyorsunuz, son gezilerimizde yeni bir adet çıkardık, gittiğimiz şehirlerin kütüphanelerini gezmeye bayılıyoruz. Aslına bakarsanız Katar gezi rehberi kapsamında bu kadar etkileyici bir kütüphane yazacağımızı kütüphaneye adımımızı atana kadar bilmiyorduk. Ancak bu gezinin ardından Katar Ulusal Kütüphanesi hayatımız boyunca gördüğümüz en etkileyici kütüphaneler arasında sonsuza dek yerini alacak gibi görünüyor. Bazılarınız “zaten 2 gün geziye gidiyoruz, onda da oturup kütüphanede kitap okumaya vakit ayıramayacağımıza göre siz ay cnm bn çk kitap okuyormmmm gösterişi yapıyorsunuz galiba” diye düşünmüş olabilir fakat inanın bu öyle bir durum değil.
Birçok dünyaca ünlü üniversitenin kampüsünün bulunduğu Education City adlı bölgede yer alan Ulusal Kütüphane, öyle tahmin ettiğiniz gibi klasik görüntüye sahip, eski görünümlü kütüphanelere pek benzemiyor. Son derece modern bir mimariye sahip olduğu gibi aynı zamanda ağzınızı açık bırakacak seviyede teknolojik bir kütüphane. Hiçbir konuda hiçbir ücret ödemeniz gerekmeyen kütüphanede şayet Katar vatandaşıysanız kitap alırken ve teslim ederken hiç kimseyle konuşmanız bile gerekmiyor, her şey teknolojik yöntemlerle halloluyor, adamlar bizden daha akıllı kütüphane yapmış resmen. Üstelik iade ettiğiniz kitap pek acayip bir sistem sayesinde otomatik olarak olması gereken bölüme yerleştiriliyor ve kitapların her birine çip yerleştirilmiş olduğu için hangi kitabı aldığınız, ne yaptığınız ne ettiğiniz hepsi insansız bir şekilde çözülüyor. RESPECT diye bağırmak istiyoruz, helal olsun.
İslam Eserleri Müzesi
Katar’da yer alan en önemli ve mimari açıdan en etkileyici müzelerden biri de tartışmasız bir şekilde İslam Eserleri Müzesi. Bir kere bina zaten Louvre’un önündeki piramidin de mimarı olan Ieoh Ming Pei tarafından yapılmış, o bilgi aklınızın bir köşesinde dursun! Müzeyi gezmek için kısacık bir vaktiniz olsa bile (bizim öyleydi) binanın kendisi o kadar etkileyici şekilde dizayn edilmiş ve o kadar görmeyi bekleyeceğiniz İslam Eserleri Müzesi’nin dışında ki, gerçekten büyülenmemek elde değil. Biz maalesef burada zaman kısıtlamamız olması sebebiyle dünyanın en büyük İslam eserleri koleksiyonlarından birine sahip olan müzeyi çok etraflıca gezemesek de, en azından her katı şöyle bir dolaşıp müzenin kendisini tanımaya vakit ayırdık ve çok ama çok etkilendik.
*Burası mimari açıdan sizin de ilginizi çektiyse çoğu kişinin gözden kaçırdığı ama OitheBlog okuyan süper ötesi süper insanların kaçırmasına izin vermeyeceğimiz spesifik bir nokta söyleyelim. Müzeye girdiğiniz zaman sağınızda kalan tuvaletlerin olduğu tarafa doğru giderek dış alana giderseniz hem müthiş bir avluya çıkacak, hem de şahane bir Doha manzarasına şahit olacaksınız. Instagram arkadaşlarınız kusura bakmasın, burası fotoğraf yığılmasını hak ediyor.
*Müzeye giriş ücretsiz. Burada giyim kuşam konusunda biraz dikkatli olmanız gerekiyor (yukarıda söz ettiğimiz kurallara uymanız yeterli) aklınızda bulunsun.
Doha Corniche
Eğer Doha’nın şehir manzarasını fotoğraflamak ya da yerli halkın güzel havalarda (yani 50 derecede kavrulmadıkları günler mesela) deniz kenarında cirit attığı 7 km boyunca devam eden sahil şeridinde dolanmak isterseniz istikamet Doha Corniche. Aslında genel olarak burada özellikle yapacağınız bir şey yok ve zaten çok uzun bir alandan bahsettiğimiz için siz direkt yukarıda bahsettiğimiz İslam Eserleri Müzesi’ne gidebilirsiniz. Zira burası da Corniche’in bir parçası olduğu için hem müze hem manzara kombosunu bir arada halletmiş oluyorsunuz, daha mantıklı bir plan oluyor. Ama yok o bana yetmez diyorsanız şehrin sembollerinden biri olan dev incinin (çünkü eskiden Katar’da inci avcılığı temel geçim kaynağı-imiş, günümüzde devam ediyor mudur onu bilemiyoruz) olduğu bölüme de bi’ uğrayabilirsiniz.
Arab Museum of Modern Art
Gidemediğimiz için içimizde kalan bir müze önerisi vererek Doha’da gezilecek yerlerin kapanışını yapalım, en azından bizim yerimize siz gidersiniz de biraz olsun rahatlarız. Yukarıda bahsettiğimiz Education City’nin içinde yer alan Arab Museum of Modern Art, Katar’ın en iddialı müzelerinden bir diğeri. İçeride oldukça geniş bir koleksiyon ve dünyanın pek çok farklı ülkesinden sanatçıların eserleri sergileniyor.
*Bu müze ile İslam Eserleri arasında ücretsiz bir shuttle var, ikisini aynı güne denk getirirseniz ulaşım konusunda mantıklı bir plan çıkarmış olursunuz. Ayrıca müzeye giriş ücretsiz.
Katar’da Çöl Safarisi
Geldik Katar gezi rehberi yazımızın ennnnn zevkli kısmına. Katar’a kadar gitmişsiniz, (ortalığı birbirine katın esprisi yapmamak için kendimizi çok zor tutuyoruz) çölde safari yapmayacak mısınız ya? Çılgın mısınız, tabii ki çöle gidilecek, hemen bu kısmı da planlıyoruz! Bunun için makul olabilecek iki seçeneğiniz var. Bir film karakteri olmadığınıza göre kendi başınıza çöle gitmeye çalışmak manyaklık olduğu için ya bunu düzenleyen turlardan birinin parçası olacaksınız ya da birçok otelin kendi organize ettiği turlardan birine katılacaksınız. Her iki seçenekte de grup ile hareket etmek durumunda değilsiniz, bireysel geziler de planlayabiliyorsunuz. Bu gibi turlar da kendi içlerinde çeşitlendirilmiş. Yemekli turlar var, sadece çölde takıldığınız turlar var, 1 gece çölde konaklayabildiğiniz turlar var. En kısa turlar genellikle 4 saat kadar sürüyor çünkü zaten çölün olduğu noktaya ulaşmak bile 1,5 saat kadar sürdüğü için bunu da tur planına dahil ediyorlar. “Uzatma ulan, tur öner artık” diyor olabilirsiniz ancak öneremiyoruz, çünkü bu gezimiz bir proje dahilinde olduğu için işin bu kısmını kendimiz ayarlamamıştık, o yüzden en iyisi hangisidir bilemedik. Özür dileriz………..
Yok ben daha da manyakça bir şey istiyorum diyorsanız bizim yaptığımız gibi Monster Bus adı verilen manyakça araçlara binerek bol sarsıntılı bir çöl turu da yapabilirsiniz. Bu arada çöl tarafı Inland Sea ya da Khor Al Adaid olarak geçiyor. Şaşırtıcı bir şekilde çölün bittiği yerde ise deniz başlıyor, ki bu dünyada çok az noktada görülen bir durum. Olur da çöle mahsur kalırsanız lütfen susuz kalınca deniz suyu içmeye çalışmayın, bir hayatta kalma programında izlemiştik, önermiyoruz………………. (ne kadar da düşünceliyiz ya)
Katar’da Alışveriş: Türkiye’deki AVM’ler Yetmediyse Burada DAHA ÇOK var
Katar tam anlamıyla bir alışveriş merkezi cenneti. Sevenlerini mutlu edecektir belki ama, burada alışveriş merkezinde vakit geçirme işinin bu kadar yaygın olması bize resmen buhran geçirtti. Sevmiyoruz kardeşim alışveriş merkezlerini, SOKAKTA DOLAŞACAĞIM BEN YA NİYE BENİ BİR YERLERE KAPATIYORSUNUZ. Evet. Sakinleşiyoruz. Neyse, neticede alışveriş yapmak istiyorsanız en popüler alışveriş merkezleri Ezdan Mall (Forever 21 var), Villaggio (hani şu içi Venedik gibi yapılmış olan), Doha Festival City (bu şehir merkezine uzak ancak içinde Topshop var) ve Mall of Qatar en popüler olanlar arasında. Bunun dışında Katar’da hediyelik eşya almak, lokal şeyler edinmek istiyorsanız Souq Waqif işinizi çözecektir. Son olarak Katar Havaalanı’nın adeta dev bir alışveriş merkezi tadında olduğunu ve insanların sırf bu sebepten havaalanına 2-3 saat erkenden gittiğini de ekleyelim, belki ilginizi çeker.
Katar Gezi Rehberi: Doha’da Nerede Yiyelim?
Geldik en sevdiğimiz kısma. Bak güzel kardeşim, bak canım kardeşim, rehberin olarak bizi seçtiysen her şehirde olduğu gibi Doha’da da manyaklar gibi yiyip içecek, 7 ölümcül günahın en az yarısını işleyecek, kilonu alıp güzel güzel memleketine döneceksin. Vay efendim ben sağlıklı besleniyorum, BON KORBONHODROT YOMOYOROM DEMEK YOK. Aşağı mekan yığıyoruz, öneri kısmı bizden, yemesi sizden, dönünce “kilo aldım” hüznü yaşaması yine sizden. Zaten Doha gezimizin ortasında bir zehirlenme krizi yaşadığımız için (çünkü yanlışlıkla deve sütü içmişiz THE REAL TURİST dfgsd) yeterince yemek yiyemedik, denemedik istediğimiz bir sürü yeri deneyemedik vs. Artık elimizde olanlarla idare edeceksiniz.
Cheesecake Factory: Bizi Katar’daki Amerikan restoranlarının fazlalığı kadar sevindiren çok az şey vardır. Kalp krizi geçirtecek türden yağlı ve dev porsiyonları ile gönlümüzde taht kurmuş, cheesecake çeşitliliği ile gözümüzden mutluluk göz yaşları akıtan Cheesecake Factory, tekrar hoşgeldin dünyamıza………
Magnolia Bakery: Yine Amerika’dan hastası olduğumuz, dünyaca ünlü hale gelmiş Magnolia Bakery’nin (hani şu pudingi olan işte ya) bir Doha şubesi var. Eğer kendinize bir tatlı yeme hakkı verecekseniz o hakkınızı buradan yana kullanabilirsiniz.
IHOP: Tamam, IHOP ile Amerikan restoranı önerilerimizin sonuna geliyoruz, ama zirvede bırakıyoruz. N’apalım kardeşim karşı koyamıyoruz ya. Henüz kendisi ile tanışmayanlar aslında IHOP tam bir “American Diner” konseptli mekan. Burada yaptığımız Amerika terk kahvaltıların verdiği hazzı bilemezsiniz. Sağlıklı olmak ile uzaktan yakından hiçbir bağlantısı olmayan ama yine de kefil olduğumuz IHOP’a gitmeniz şiddetle tavsiyemizdir.
Flat White: Hayret, bizim kızlar 3. dalga kahveci bulup övmeyecek mi diye düşündünüz di mi? Korkmayın, bulduk tabii. Hatta bayağı da iyi bir versiyonunu bulduk, adamlar Berlin favorilerimizden olan The Barn’ın kahvelerini bile satıyorlar. Doha genel olarak kahveci konusunda çok başarılı seçeneklere sahip olmasa da Flat White bu açığı kapatacak kadar başarılı diyebiliriz, özetle Doha’daki iyi kahve ihtiyacımızı burada gideriyoruz.
Eggspectation: Zehirlenme krizi sebebiyle gidemediğimiz ama hem sevdiğimiz insanların önermesi, hem menüsüne şöyle bir göz atmış olmamız sebebiyle muhtemelen çok seveceğimiz bir mekan olduğunu tahmin ettiğimiz Eggspectation, Doha ile birlikte dünyanın pek çok farklı noktasında mevcut. Adından da anlayacağınız üzere çeşit çeşit yumurta seçeneği sunuyor ve kahvaltı konusunda ÜSTADIMIZ diyebileceğimiz bir mekan. Ama illa kahvaltıya gitmeniz gerekmiyor, diğer öğünlerde de bayağı başarılıymış gibi duruyor, affetmeyin.
Red Velvet Cupcakery: Katara Cultural Village içinde dolanırken canınız şöyle tatlı bir şeyler çekerse bu cupcake yapan mekana uğrayabilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse cupcake’leri efsanevi değildi, ancak buraya yazmayacağımız kadar kötü de değildi. Aklınızda bulunsun.
Isla Mexican Kitchen: Bizim gibi Meksika mutfağına hasta oluyorsanız ya da henüz hiç denemediyseniz ve iyi bir versiyonu ile konuya girizgah yapmak istiyorsanız iyi yere kapak attınız. Ne alaka Doha’da Meksika mutfağı iyice kafayı yediniz demeyin, pişman olursunuz.
Katar Gezi Rehberi: İşinize Yarayabilecek Bir Takım İpuçları
*Başkent Doha kesinlikle, ama kesinlikle yürüyerek keşfetmek için uygun bir şehir değil. Toplu taşıma konusunda pek başarılı olmadıkları gibi anladığımız kadarıyla lokaller de ya araba ya da taksi/Uber gibi seçenekler ile yaşamlarını sürdürüyorlar. Taksi genel olarak çok pahalı olmadığı için rahatlıkla kullanabilirsiniz, ancak bu konuda rahat olamayacağınız mesele taksi bulmak. O sebeple önerimiz Uber ve Careem’i baş tacı yapmanız. Bir de orada yaşayan bir arkadaşımızdan öneri olarak (Ece seni seviyoruz) oranın lokal taksisi Karwa’nın app’ini de indirebilirsiniz. Taksimetre’yi açtıklarına emin olmayı unutmuyoruz, oralardan kazıklanıp da dönmüyoruz.
*Alkol alabileceğiniz yerlerde, yani otellerde pasaportunuz yanınızda bulunsun, ihtiyacınız olabiliyor.
*İngilizce konuşan insan bulmak konusunda hiçbir probleminiz olmayacağını söyleyebiliriz, İngilizce son derece yaygın olarak kullanılıyor, herhangi bir endişeniz olmasın.
*Madem Katar Gezi Rehberi yazdık, e Katar para biriminden bihaber gitmemeniz için onu da ekleyelim: Katar Riyali. Otellerde de paranızı riyale çevirebilirsiniz. Biz tercihen (ve öneriler üzerine) yanımızda dolar götürdük, TL ile gitmedik ve onu riyale çevirdik.
çok yararlı bir yazıydı. 3 hafta içerisinde 6 aylık bir süre için katara çalışmaya gideceğim. hem turistler hem de benim gibi şehri gitmeden tanımak isteyen expatlar için çok faydalı olmuş. ellerinize sağlık 🙂