Şu Tromso Gezi Rehberi başlığını atarken bile şaşkınız, biz ki sırf Avrupa’daki kıçı kırık (kıç dedik ama, sorun olmaz di mi) soğuk için bile küfür konusunda yaratıcılığın sınırlarını zorlayan, ekstrem olmayan soğuklara bile paragraf paragraf saydıran insanlar olarak nasıl oldu da kalktık Tromso gibi bir yere gittik, hakikaten inanamıyoruz. Tromso’nun haritadaki yerine baktıkça, Atatürk arasa “gel bu sefer de Samsun’a değil Tromso’ya çıkıyoruz” dese anca öyle bir sebepten giderdik gibi geliyordu, lakin şu kuzey ışıkları denen ve her gezginin “ölmeden önce görmezsem tepeme yıldırım insin” listesinde yer alan bu bir acayip doğa olayı bize bunu da yaptırdı, valla helal olsun. Pişman mıyız? ASLA. Yine olsa yine yaparız, zira bu senenin en güzel gezilerinden biri olduğunu daha senenin ilk aylarındayken söyleyebiliriz.
İzninizle önce Tromso hakkında biraz bilgi vererek başlamak istiyoruz, çünkü bizce ülkece “TROMSO FACİASI LÖLÖLÖ” geyiğinin ve Tromso’yu bir “kupon takımı” olarak görmenin ötesine geçmemiz gerekiyor. Kimseye laf soktuğumuz yok, gaza gelmeyin, biz de gidip de görene kadar Tromso hakkındaki bilgi seviyemiz yukarıdakilere ek olarak bol kuzey ışığı potansiyeli taşıdığı ve haritadaki lokasyonu-idi, şimdi hep beraber aydınlanacağız.
*Yurt dışında internet kullanımı için bir e-sim uygulaması olan Airalo’yu önerebiliriz, böyle bir gelişme olduğundan beri neredeyse tüm gezilerimizde bu yöntemle internete erişim sağlıyoruz. Operatörlerin paket ücretlerinden çok daha makul bir fiyata denk geliyor ve ne kadar süre, ne kadar kullanıma ihtiyaç duyacağınıza göre istediğiniz paketi seçebiliyorsunuz. Uygulama ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık.
Tromso Gezi Rehberi: Önce Bi’ Tanışalım
Hazırsanız Tromso’yu biraz daha yakından tanıyarak kaynaşalım, aradaki buzları bi’ eritelim. Buzları eritmek cümlesi hiç bu kadar anlamlı olmamıştı…..
*Öncelikle adını doğru okuyalım, Tromso diye yazıyoruz, çünkü orijinal adındaki harf bizim klavyede yer almadığı için üşeniyoruz. Doğrusu Tromsø ve TromsÖ diye okunuyor. (bazı kişiler O’ya yakın da okuyabiliyor, ama çoğunlukla ö) Norveç’in bayağı bir kuzeyinde, Troms bölgesinde yer alıyor ve nüfusu 75.000’e yakın. Kulağa az gelebilir ama aslında Kuzey Norveç’in en büyük şehri olarak biliniyor, bizce o soğuğa o kadar insan yine iyi toplanmış, NAZAR DUASI……..
*Evet oldukça soğuk bir yere gidiyorsunuz ancak yine de şanslısınız, çünkü Tromso, Gulf Stream akıntısı sebebiyle havanın civardaki diğer şehirlere kıyasla daha ılıman olmasını sağlıyor. Ilıman derken 32 derecede “İsmail sırtıma krem sürsene” diyeceğiniz türden bir şeyi kast etmiyoruz tabii, yine -5’lerden falan kol geziyor ama, burası için iyi sayılır.
*Bölgenin asıl yerlilerinden haberdar olmadan geçmemek lazım; Sami halkı. Saimler Asya kökenli bir halk. Konuştukları dil, Ural-Altay kökenli, ilkokulda dersi biraz dinlediyseniz Türkçe’nin de öyle olduğundan haberdarsınızdır. Zamanında Norveç ve İsveç ile Finlandiya ve hatta Rusya’nın kuzey bölgelerinde kalan topraklara yerleşiyorlar. Aslına göçebe bir hayat sürdürmeye alışkın oldukları için yerleşiyorlar demek pek doğru olmayabilir ama, bu civarda yaşamlarını sürdürüyorlar diyelim. Ancak şok edici bir şekilde insan hakları konusunda almış yürümüş toplumlar olduğunu düşündüğümüz İsveç ve Norveç’te Samilere karşı ciddi bir baskı ve 1990’lara kadar süren asimilasyon çalışmaları başlatılıyor. Bunlar halkı Hristiyanlaşmaya zorlamak, dil, din, kültür ve geleneklerinin yasaklanması, verimli toprakları ellerinden alıp yerlerinde İsveçli ve Norveçli ailelerin yerleştirilmesi, halkı göçe zorlamak ve 60.000’den fazla insanı kısırlaştırmak gibi korkunç çalışmalar. Öyle ki 100.000’lere varan nüfusları bu olayların ardından 10.000’e kadar düşüyor. (Şu anda yukarıda bahsettiğimiz ülkelerde total 80.000 civarı bir nüfusları var) Tüm bu sebeplerden, Samilere ilişkin bu kadar az bilgi olması, Norveç, İsveç ve Finlandiya’da bu konudan neredeyse hiç bahsedilmiyor olması ve hatta “Sami Experience” şeklinde “eğlenceli” turlar satıyor olmaları kesinlikle üzerine düşünülmesi gereken bir konu. Günümüzde Sami halkı varlıklarını sürdürmeyi başarmış bir halde halen hakları için mücadele ediyorlar. Konu ilginizi çektiyse şu videoyu izlemenizi öneririz, tam bir FACEBOOK SİLMEDEN İZLE videosu oldu ama, bizce izlemeye değer.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’ya Ne Zaman Gidilir?
Bu sorunun bizim için net bir cevabı var: Kuzey ışıklarını ne zaman görebilecekseniz o zaman! Evet Tromso pek tatlı, pek şirin, pek Nordik ama, bizce o kadar tepeye ve soğuğa çıkmak için en geçerli sebep kesinlikle kuzey ışıkları. Bu bölgenin dünya üzerinde kuzey ışıklarını gözlemlemek için en iyi bölgelerden biri kabul edildiğini düşünürsek zaten daha fazla ısrar etmemize gerek yok. Peki ne zamandan söz ediyoruz? Söz konusu Tromso olduğu için ihtimaliniz Eylül’den başlıyor – Nisan ortasına kadar uzanıyor. Yani illa kış aylarında olmanız falan gerekmiyor, o dedikoduları komple unutun. Aslına bakarsanız kuzey ışıklarının görülme ihtimalinin en yüksek olduğu aylardan birinin Mart olduğunu bile söyleyebiliriz.
*Eğer bir taşla iki kuş vurmak isterseniz Tromso Film Festivali döneminde de şehri ziyaret edebilirsiniz ki kendisi uzun yıllardır Ocak ayında gerçekleşiyor.
*Eğer kuzey ışıklarının acayipliği yeterli gelmediyse çıtayı biraz daha yükseltip Kasım sonu Ocak ortası arasına denk gelen “Polar Night” döneminde gidebilirsiniz. Bu dönem dünyanın geri kalan bölgelerindeki insanlar için oldukça ilginç, çünkü havanın neredeyse hiç aydınlanmadığı ya da çok az aydınlandığı, güneş ile vedalaştığınız çok acayip bir dönemden bahsediyoruz.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’da Ne Giyilir?
Farkında olmayabilirsiniz, ancak aslında şu anda Tromso Gezi Rehberi içindeki en önemli bölümü okuyorsunuz. Tromso’da ne giydiğiniz çok, çok ama çok önemli, yoksa kayıp kafanızı kırabilir, donarak ölebilir, yüz felci geçirebilirsiniz. (ve biletler iptal edilir sdfsd) Yine abartıyoruz sanıyorsunuz di mi? Anneniz klavyemizi ele geçirdi gibi bir giriş oldu ama valla abartmıyoruz, biz ki bunca önlem aldık, buna rağmen dışarıda 3 dakikadan fazla durunca “bir başkadır benim memleketim” söyleyecek hale geldik, o yüzden burada söylediklerimizi kesinlikle dikkate alın.
*Özellikle kuzey ışıklarını görme ihtimalinizin daha yüksek olduğu bir dönemde yani Eylül – Nisan ortası aralığında gidecekseniz, hava sıcaklığının -25 derece ile 3 derece arasındaki korkunç bir yerde olacağı gerçeğini kabullenerek, tüm kıyafet seçimlerinizi buna göre yapmanız gerekiyor. Üstelik Osmanlı’nın yıkılmasının görünen sebepleri ve asıl sebepleri klişesini biraz değiştirerek buraya da uygulayabiliyoruz; Tromso’nun buz gibi havasının görünen derecesi ve asıl derecesi. Yani “oh kardeş hava 3 derece, İstanbul da 6’ydı zaten, iyiymiş” diye Maldonado gibi dışarı çıkarsanız hissedilen derece yüzünüze bir tokat basar ki, Tromso’ya geldiğinize geleceğinize şaşarsınız. Bu demek oluyor ki o sevdiğiniz kazağınızı, ciciş montunuzu, Zara indiriminde kaptığınız güzel botlarınızı falan bir kenara bırakacaksınız. Yani? Yani outdoor kıyafetlere yönelecek, yün ile haşır neşir olacak, hatta büyük ihtimalle daha önce bu koşullarda bir geziye çıkmadıysanız biraz ekstra masraf yapacaksınız. İtiraz istemiyoruz, sus çocuğum, sus evladım. Biz daha önce İzlanda’ya gitmiş olmamıza rağmen orada bu gibi bir soğuğa maruz kalmadığımız için ilerideki benzer gezilerimizde de (yani sonsuza kadar çünkü çok para anneciğiiim) kullanırız düşüncesi ile bu alanda küçük çaplı bir yatırım yapıp Karaköy’deki Atlas Outdoor’dan ihtiyacımız olan her şeyi aldık, eğer İstanbul’daysanız oraya göz atabilirsiniz. Şayet orada kafanıza göre bir şeyler bulamazsanız da bu bölgede birçok outdoor malzemesi satan yer var, onları dolanırsınız.
*Biz tüm Tromso gezisi boyunca ne giydik ve ölmemeyi başardık onu söyleyelim: İçlik, üstüne ince polar, üstüne daha kalın bir polar, onun üstüne ise outdoor, rüzgar geçirmeyen mont. Ek olarak yün bere, ayaklarımıza da yün çorap giydik. Tüm bunlar rağmen donduk, ama bunlara olmasa havaalanından adım attığımız anda HASTAAAANEEEEE olacaktı galiba.
*Outdoor kıyafet olayına girdiğiniz zaman 23423 çeşit görecek ve bu konudan anlamıyorsanız siz de bizim gibi ayvayı yediğinizi düşüneceksiniz. Durun, onu da hallediyoruz. Hallediyoruz derken öyle ufkunuzu falan genişletemeyeceğiz ama, en azından neyi ne marka aldığımızı söyleyelim. İçliklerimiz Falke, koşullara uygun pantolonlarımız ve polarlarımız Jack Wolfskin, ikinci katı çıktığımız polarlarımız ve montlarımız da Columbia ve North Face’ten. Altımıza giydiğimiz ve “ya içlik aslında o kadar çirkin bir şey değilmiş he” dedirten içliklerimiz ise BlackSpade. İlla bunları almak zorunda değilsiniz, kesinlikle eş değer olan bir sürü ürün mevcut, ancak biz yine de yol göstermesi açısından yazalım dedik.
*Hazır bu işlere girişmişken Tromso’da çok işinize yarayacak bir şey daha söyleyelim, yoksa hakikaten gezi boyunca havalandığınız ya da yerde iki seksen yattığınız anılarınız ayaktakilerden fazla olur; Kayma Önleyici Taban. Herhangi bir ayakkabının önüne ve arkasına geçirdiğiniz, altında çivi gibi şeyler olan plastiğimsi bir aparattan bahsediyoruz, buzlu yollarda kaymanızı önlüyor. Sanmayın ki Tromso’da sadece şehir dışında durum bu, şehir içinde de yuvarlanan yuvarlananaydı, o yüzden bu resmen insanlık için küçük, sizin için büyük bir yatırım olacaktır. Bunu da outdoor malzemeleri satan mağazaların çoğunda bulabilirsiniz. Unutmadan ekleyelim, zemine zarar verebildiği için şehirdeki birçok mekan bu tabanları ayağınızdan çıkarmanız konusunda uyuzlanabiliyor, size özgü bir durum değil, o işe alışmanız gerekecek.
*Tromso geziniz boyunca dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri aldığınız tüm bu malzemeleri nasıl giydiğiniz. Artık iyice kafayı yediler, detay vereceğiz diye giyinmeyi öğretiyorlar demeyin, elimin tersindesiniz, şimdi bi’ tane yapıştırırım. SANKİ KEYFİMİZDEN SÖYLÜYORUZ, SİZİN İÇİN BUNLAR HEP. Şaka bir yana, önemli olan çok kalın giyinmenizden çok, kat kat giyinmeniz. Bu çok daha koruyucu olmakla birlikte hava durumunun değişimine ve iç mekanlara girip çıkma durumunuza göre bu katmanları çıkarmanız/tekrar giymeniz gerçekten önemli.
*Yine küçük ama önemli bir detay, daha sıcak tutsun diye ayağınıza iki kat çorap giymeyin. Bu size mantıksız bir öneri gibi gelebilir, ancak Tromso’nun resmi sitesinde yazdığını söylersek belki biraz daha aklınıza yatar. Bunun sebebi 2 kat çorap ve giydiğinizde ayağınızın daha az hareket etmesi ve bu sebeple daha çok üşümesi. Onun yerine tek bir yün çorap giymek daha mantıklı.
*Ayakkabı seçimi konusunda şunu söyleyebiliriz, biz yanımıza kar botu da aldık, postal & Timberland benzeri ayakkabı da. Doğruyu söylemek gerekirse kar botunu bir kere bile giymedik, ancak o bizim şansımız, gittiğimiz dönemde kar olmasına rağmen kar botu giymeyi gerektirecek seviyede değildi. Eğer imkânınız ve yeriniz varsa yanınıza kar botu alın. Ancak illa ki onunla dolaşmak zorunda olmayacağınız bir havaya da denk gelebilirsiniz, o yüzden bir alternatif ayakkabı daha almakta fayda var.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’da Konaklama
Tromso tahmin edebileceğiniz üzere gayet küçük bir şehir. Aynı zamanda hayvan gibi pahalı da olmasından mütevellit bu noktada otelinizin konumunu falan geçip en uygun fiyatlı olanını bulmaya çalışma işine odaklanabilirsiniz. Çünkü dağın tepesinde bir kulübe kiralamaya falan kalkışmazsanız oteliniz nerede olursa olsun mutlaka bir yerlere yürüme mesafesinde olacak ya da toplu taşımaya yakın olacaksınız. Biz Comfort Xpress Tromso’da kaldık ve kendisi Tromso geneline bakıldığında diğer otellere göre çok daha uygun fiyatlı. Sebebi odaların küçük ve ek olarak alacağınız her şeyin ücretli olması. Ancak bu kulağınıza kötü bir şey gibi gelmesin, tam tersi faydanıza. Oda temizleme, ek havlu, kahvaltı vb. şeylerin tamamı ek ücrete tabi, eğer isterseniz ödeme yapıp bu hizmetleri alabiliyorsunuz. 3 gün ek havlu almadan ve odayı temiz tutarak yaşayabilirsiniz herhalde? Hoşçakal ekstra masraf……..
*Alternatif bir öneri olarak Tromso’da AirBnb’ye de dadanabilirsiniz. Bunun kendince artı ve eksileri var. Size ait bir ev olmasının keyfi bir yana, aynı zamanda şehrin biraz dışında kalan bir noktada ev kiralayacak olursanız balkonda oturup kuzey ışıklarını izleme ihtimaliniz bile olabilir. (çünkü şehir ışıkları sebebiyle kuzey ışıklarını merkezden görmeniz daha düşük ihtimal) Ancak bu gibi yerler şehir merkezine daha uzak olduğu için merkeze ulaşmak konusunda her zaman bir araca gereksinim duyma durumunuz olacaktır, bu noktada karar size kalmış.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso Pahalı Mı?
Vay başımıza gelenler, vay ki ne vay………Tromso pahalı mı? Hayır efendim, pahalılık dediğimiz şey başka bir şey. Tromso pahalı değil, TROMSO İNSANLIK DIŞI. Tromso AİLE ÇÖKERTİR, ADAMI İNTİHARA SÜRÜKLER, Tromso adamı sarhoş olup gece 3’te çocuğunu uyandırıp gofret veren babaya çevirir. Kim bilir belki gidersiniz de paranız bitti diye geri bile dönemezsiniz, giderken ailenizle falan ona göre vedalaşın sdfsd. Dalga geçtiğimize bakmayın, söylediklerimizi ciddiye alın, Tromso gerçekten hayatımızda gittiğimiz en pahalı yerlerden biri. Bu sebeple çok çok hazırlıklı gitmenizde, mümkünse bilet ve otel işini olabilecek en uyguna getirerek gitmekte fayda var. İnanmıyorsanız size bazı olası harcamalarınızı göz önünde bulundurarak bir takım ortalamalar verelim: (para birimi NOK, Euro değil)
*Su: 1 NOK bile vermeyin, musluk suyu şahane. Mümkünse 1 şişe edinip musluktan doldurun, herkes öyle yapıyor.
*3. Dalga Kahvecide Latte vb. Kahve: 35 – 50 NOK
*Kokteyl: 110 – 125 NOK
*Bira: 70 – 95 NOK (Lokaller bile her yerin indirim yaptığı günü keşfetmiş, gününe göre o mekanlarda içiyorlar, öyle düşünün)
*Ortalama bir restoranda burger: 95 – 120 NOK
*Popüler bir restoranda somon, et vb. ana yemek: 270 – 350 NOK
*Ortalama bir restoranda makarna, pizza vb. yemek: 110 – 180 NOK
*Benzin: Litresi 14 – 16 NOK civarı
*Norveç’in para biriminin Euro değil Norveç Kronu olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla bir noktada paranızı krona çevirmeniz gerekecek. Bu işlemi Türkiye’de yapmak biraz zorlu olduğu için (çünkü tahmin ettiğiniz gibi her yerde Norveç kronu yok) yanınızda Euro götürüp orada krona çevirmeniz mantıklı bir hamle olur. Ancak lütfen bunu havaalanında yapmayın, çünkü resmen kazıklıyorlar. Havaalanından merkeze ulaşma aşamasında çok az bir para bozdurup gezide kullanacağınız paranızı Tromso’nun merkezinde bozdurmak çok daha doğru. Bunu ise postanede yapmanız en mantıklısı, kulağa garip gelebilir ancak orada gayet normal bir durum. Postanenin adresini de söyleyelim, kolaylık olsun: Sjogata 7. (Radisson Blu’nun karşısı)
*Neredeyse her yerde kredi kartı geçiyor, bu konuda içiniz rahat olsun.
*Bütçenizi daha uyguna getirmek için kullanabileceğiniz bir şehir kartı benzeri bir şey maalesef mevcut değil, boşuna arayıp da bulamadınız sanmayın, ÜZDÜ……Ama biraz olsun teselli edecek bir şey söyleyelim, Tromso’da gezilecek yerler yazımızda bahsedeceğimiz birçok müzenin girişi ücretsiz, yeeehaaaaaa. (bu da Çarkıfelek’te araba yerine derin dondurucu kazanma gibi bir teselli oldu ama neyse)
*Cebinizden para çıkaracak bir konu olduğu için bunu da buraya yazacağız, biz Norveç’de “prepaid sim card” satın aldık. Bu şekilde belli bir ücret karşılığında konuşma ve internet paketiniz oluyor. Türkiye’deki hattınız yerine bu hattı takıyor ve orada bulunduğunuz süre boyunca farklı bir telefon numarasına sahip oluyorsunuz. Tespit edebildiğimiz en uygun versiyonunu Norveç’te birçok yerde karşılaşabileceğiniz Narvesen adlı marketimsi yerde bulduk, ismi MyCall. Yalnızca Tromso’da değil Norveç’in tamamında geçerli bir hat sağlıyor ve yine yalnızca Tromso’da değil Norveç’te birçok yerde bulabileceğiniz bir market olduğu için paketiniz biterse ülkenin birçok noktasında ek paket satın alabiliyorsunuz. Açılış fiyatı 49 NOK. Geri kalanı ise aldığınız pakete göre değişiyor. Örneğin biz 7-8 günlük gezi için 3 GB internet olan paketini satın aldık ancak daha ucuz ve pahalı versiyonları da mevcut, o kısmı size kalmış, artık bütçenize ve ihtiyacınıza göre seçersiniz.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’ya Nasıl Gidilir?
Yerine bakıp anasının nikahına gidiyoruz nasıl olacak bu iş diye düşünebilirsiniz ama, aslında Tromso’ya gitmek sandığınız kadar zor değil. Biz bu süreçte ilk etapta THY’nin Tromso uçuşunu değerlendirmiş olsak da sonradan önce Pegasus ile Oslo’ya uçup oradan yerel bir havayolu olan Norwegian Air ile Tromso’ya uçmanın THY uçuşundan çok daha uygun fiyata geldiğini fark ettik. Siz de gideceğiniz dönemde benzer bir yöntem izleyebilirsiniz. Bir diğer güvenilir alternatif olarak Oslo’dan Tromso’ya geçmek için SAS Havayolları’nı da kullanabilirsiniz, biz Oslo’dan İzlanda’ya giderken kullanmıştık ve gayet sorunsuzdu. Fiyatları kontrol edip SAS mı daha ucuz Norwegian mı onu tespit edin, hangisi daha uyguna geliyorsa onunla seyahat edin.
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’da Ulaşım
Tromso’da ulaşım konusu önemli bir mevzu. Eminiz ki siz de şimdiden acaba araba kiralaya bilir miyiz, kiralarsak yol koşulları nasıldır, karda kışta nasıl dolanacağız diye kara kara düşünmeye başlamışsınızdır. Biz bu kara kara düşünme sürecini sizden önce yaşadığımız için dert edebileceğiniz tüm konulara çözüm getirelim, size de mutlu mesut gezmesi kalsın. Biz de sizi seviyoruz, TŞK.
*Tromso Havaalanı’ndan Merkeze Ulaşmak: İlk sorunumuzu baştan çözelim, Tromso’ya indiğinizde dımdızlak ortada kalmayın. Merkeze ulaşmak için 3 seçeneğiniz var.
-Flybussen Airport Express: Yalnızca Havaalanı – Merkez arası hizmet veren otobüs. Saatler, tamamen o günkü uçuşların iniş/kalkış saatlerine göre belirleniyor. Bununla merkeze yolculuğunuz 15 dakika kadar sürüyor.
-Şehir Otobüsü: 40 ya da 42 numaralı otobüslerden birine binecek olursanız her ikisi de sizi merkeze ulaştırıyor. Biletinizi otobüse bindiğinizde alabilirsiniz, ücreti 50 NOK. Ancak daha ucuza getirmek mümkün, bunun için havaalanı içindeki Point adlı mağazaya gidip oradan bilet alırsanız 31 NOK tutuyor.
-Taksi: Bu kadar pahalı bir şehirde taksi kullanmak pek makul olmasa da, eğer birkaç kişiyseniz ücreti bölüşerek (200 NOK civarı) taksi kullanımını değerlendirebilirsiniz. Geceleri ve haftasonları daha yüksek ücret uyguladıklarını ekleyelim. AŞK OLSUN NORVEÇ, YETMEDİ Mİ???????
*Tromso İçinde Ulaşım: Geziniz boyunca en az sorun yaşatacak, en dertsiz tasasız konu Tromso içinde bir yerden bir yere ulaşmak. Çünkü şehir küçük, turistik yerler ise birbirine son derece yakın. Zaten şehri keşfetmek için her yere yürümek isteyeceksiniz, işiniz gayet kolay olacak. Arada bir yürümekten bunalırsanız gayet başarılı bir otobüs sistemi de mevcut. Otobüs biletlerinizi bindiğinizde otobüsün içinden alabiliyorsunuz, ücreti 50 NOK. Biletinizi otobüsten değil de şurada listelenmiş yerlerden birinden edinirseniz daha ucuz (31 NOK) oluyor,
*Tromso’nun Farklı Bölgelerine Ulaşım: Kuzey ışıklarını görmek, fiyortları ya da şehrin farklı bölgelerini görmek ve doğaya karışmak istiyorsanız, ki Tromso’da bunu yapmamak biraz ŞEY bi’ durum olur, iki seçeneğiniz var; Ya otobüs kullanacaksınız ya da araba kiralayacaksınız. Araba kiralayacaksanız zaten nasıl olacağı aşikar, açacaksınız offline haritanızı (biz CityMaps2go kullandık) bulacaksınız yolunuzu. Araba kiralamadıysanız bir seviye daha alengirli olabilir ama yine de olmayacak iş değil. Gitmek isteyebileceğiniz birkaç yere hangi otobüsün gittiğini şöyle bırakalım: (bu yerlerde neler olduğunu Tromso’da gezilecek yerler yazımızda anlatacağız)
-Sommaroy: 420 numaralı otobüs
-Ersfjordbotn: 425 numaralı otobüs
-Oldervik: 450 numaralı otobüs
Tromso Gezi Rehberi: Tromso’da Araba Kiralamak
Gerginlik üstüne gerginlik, endişe üstüne endişe, “ulan bi’ geziye çıkacağız 40 tane derdimiz oldu” diye düşünmeye başlamışsınızdır muhtemelen. Tamam, bunu da halledelim, sonra kuş yuvadan uçsun, arkanızdan su dökeceğiz. Aslında bu da yine gereksiz seviyede endişe veren bir konuymuş, ama bunu Tromso’ya gidip de yollara düşene kadar anlayamıyorsunuz tabii. O yüzden biz size söyleyelim, panik yok, söyleyin annenize sakin olsun, Tromso’da araba kiralamak o kadar da büyük bir dert değil. Bu konuyu da daha anlaşılır olması için madde madde açıklayalım.
*Öncelikle buna niyetlenmiş olmanızı çok mantıklı buluyoruz, arkanızdayız, çünkü Tromso’da araba kiralamak gerçekten de mantıklı bir hamle. Neden? Çünkü kalkıp buradan ta Tromso’ya gidiyorsanız bunu sırf şehri gezmek için değil, Tromso çevresini, Kuzey Norveç’in inanılmaz doğasını ve tabii ki kuzey ışıklarını da görmek için yapıyorsunuz. YÜRÜYÜN BE, KİM TUTAR. Bu noktada tabii ki yerel turlara katılmak gibi bir alternatifiniz olsa da, insanın kendi zaman planlamasını yapıp araba ile dolaşmak gerçekten çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Özellikle kuzey ışıklarının nerede, ne zaman çıktığı belirsiz olduğu ve ışıkları gözlemleyebilmek için pek çok farklı noktanın bulunduğunu da göz önünde bulundurursak, araba sizi resmen bir adım ileri taşıyor. Ayrıca dilediğiniz yerde durup fotoğraf çekebilme özgürlüğü, bir tura ayak uydurma zorunluluğu olmaması gibi artılar da bonus olarak geliyor.
*Yeterince araba övdüysek ve ikna olduysanız nereden araba kiraladığımızı söyleyelim: Hertz. Ama daha uygun fiyatlı bir araba bulursanız Sixt, Avis, Europcar gibi seçenekleriniz de var, bu noktada tamamen bütçeye göre karar verebilirsiniz. Bu arkadaşların hepsi Tromso Havaalanı’nın çıkışına geldiğinizde solunuzda kalıyorlar, seviyorsanız gidip konuşun bizce. Ancak önerimiz araba kiralama işini önceden internetten halledip havaalanından teslim almanız, çünkü pek çok kişi bu seçeneği tercih ettiği için ya uyduruk arabalara kalabilir ya da komple arabasız kalabilirsiniz. Bu gezi öyle spontane takılabileceğin bir gezi değil, biraz planlı olmayı gerektiriyor.
*Tromso’daki yol koşulları konusunda çok büyük bir endişeniz olmasın. Evet yollarda buz oluyor, evet yer yer hava koşulları gerçekten çılgınlık olabiliyor, ancak ekstrem durumlar dışında Türkiye’deki kadar vahim bir hal almıyor. Şehir içi gayet sorunsuz olmakla birlikte, şehrin dışında çıktığınızda da kar lastiğiniz olduğu takdirde öyle 4×4 bir aracınız olmasa bile (bizim yoktu) ana yolları takip ettiğiniz sürece yollar gayet problemsiz. Tekrar ediyoruz, bu durum çok manyakça hava koşulları yaşanmadığı zamanlar için geçerli, onu zaten önceden bilmek pek de mümkün değil.
*Araba kiralayacak olursanız aklınızda bulunması gereken bir diğer önemli detay da öyle her yere park edemiyor oluşunuz. Yalnızca P tabelalarının olduğu yerlere, onlarda da saat 8:00 – 17:00 arası ücretli, geri kalan saatlerde ücretsiz olarak park edebiliyorsunuz. Bu P yazanların bazıları da “private parking” olarak geçiyor, yani ya o civarda yaşayanlara ya da çalışanlara ait park yerleri, onlara da park edemiyorsunuz. Sakın nasıl olsa bir şey olmaz diye düşünüp laps diye yol kenarına park etmeyin ya da nasıl olsa 5 dk. duracağız diye parayı ödememezlik etmeyin, bu konuya acayip takıklar.
*Park yerlerinde ödeme yapma işi bilmeyenler için ilk etapta biraz karmaşık gelebilir, onu da açıklayalım. Bizimki gibi otoparkçı abiler falan yok. Zaten siz de “Tromsolu otoparkçı abi” diye bir karakteri düşünmekte güçlük çekmişsinizdir sanıyoruz sdfsd. Her park alanının yanında makineler var, içine yalnızca bozuk para atabiliyor ya da kredi kartıyla ödeme yapabiliyorsunuz. Bazı park yerlerinde maksimum 2 saatlik ödeme, bazlarında ise 3 saatlik yapabiliyorsunuz. Sonrasında süreniz bittiğinde aracınızı halen orada park halinde bırakmak istiyorsanız aynı makineye gelip ödeme yapmanız ve sürenizi uzatmanız gerekiyor. 17:00’den sonra sabah 8’e kadar ücret ödemeniz gerekmiyor. Son olarak ödeme yaptıktan sonra makinenin size verdiği bileti alıp arabanızın ön camına koymanız gerekiyor ki kontrol eden arkadaşlar gelip bakınca ödeme yaptığınızı anlayabilsinler.
Tromso Gezi Rehberi: Kuzey Işıkları Nasıl ve Nerede Görülür?
Hopppaaaaa, geldik Tromso Gezi Rehberi yazımızın son kısmına, burayı da anlatıp zirvede bırakacağız. Gözünüzle görebileceğiniz en güzel şeylerden biri olan kuzey ışıklarını görmenizi canıgönülden istiyoruz, bu sebeple Tromso’da kuzey ışıklarını görebilmeniz için elimizde olan tüm bilgileri buraya yığacağız. Yine madde madde ilerleyelim, her şey daha net olsun.
*Bu yalnızca Tromso için değil, kuzey ışıklarını görebilmek için genel bir bilgi olacak. Kuzey ışıklarını görebilmek için en önemli faktör tabii ki doğru bölgeye gitmek. Siz Tromso’ya doğru yola çıkma planı yaparak yapabileceğiniz en mantıklı hamlelerden birini görüyorsunuz, çünkü Tromso kuzey ışıklarının dünyada en iyi şekilde gözlemlenebildiği yerlerden biri. Ama bu yeterli mi, maalesef değil. Kuzey ışıklarını görebilmek için bir araya gelmesi gereken şeyler şu şekilde:
-Kuzey ışıklarının görüldüğü dönemde gitmek. (Eylül – Nisan ortası aralığı)
-Şehir ışıklarının minimum seviyede olduğu, ışık kirliliği olmayan ortam
-Bulutsuz/az bulutlu ve yağışsız hava
-Kuzey ışıklarının belireceği bir güne denk gelmek (bu tamamen şans)
Başlarım böyle işe ulan, isterseniz kırmızı kar yağsın diye çemkirebilirsiniz, gayet de haklı olursunuz, ancak maalesef durum bu. Işıkları görmek öyle şıp diye oluveren bir şey değil. Biz ihtimalinizi yükseltmeye çalışalım, zaten Tromso’da bu ihtimal birçok yere kıyasla gayet yükseliyor, moraliniz bozulmasın.
*Kuzey ışıklarını görme ihtimalinizi yükseltmek için kuzey ışığı avına 20:00 – ve gece 3:00 aralığında çıkmak ihtimalinizi kuvvetlendirecektir, daha öncesinde veya sonrasında da ortaya çıkabilirler ama bu saatlerde daha yüksek olasılık söz konusu.
*Peki kuzey ışıklarını görme ihtimalinize dair ne yapacak, nereyi kontrol edeceksiniz? Tabii ki bunu için yapılmış uygulamaları! Bizim en güvendiğimiz “Norway Lights” adlı app oldu. Bu app Norveç’e ait bir uygulama ve size önünüzdeki 3 gün bulunduğunuz Norveç şehrindeki kuzey ışığı ihtimallerini olabilecek en basit şekilde gösteriyor. İhtimaliniz varsa “go” düşük ise “try” şeklinde ortalığı gazlıyor. Bunun dışında Aurora ve Aurora Fcst adlı app’leri de kontol ettik. Ancak yüzde yüz app’lere güvenerek hareket etmenizi ne biz öneriyoruz, ne de lokal arkadaşlarımız. Çünkü Tromso’da ve civarında hava durumu anlık olarak değişebildiği için siz kendiniz de havayı gözlemleyin, hatta günlük yaşantınızda kullandığınız hava durumu uygulamalarından ve yerel sitelerden de bulut durumunu, yağış durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Unutmayın ki bizim kuzey ışıklarını görmeyi başardığımız günlerden birinde o güvendiğimiz app “try” diyordu, buna rağmen görmeyi başardık.
*Tromso’da kuzey ışıklarını görme ihtimalinizin nerelerde daha yüksek olduğunu özet geçelim:
Skibotn: Finlandiya sınıra doğru olan taraf. Birçok tur şirketi özellikle Tromso yakınında ihtimaller düşükse burayı tercih ediyor. Tromso merkezine 2 saat kadar uzakta kalıyor.
Ersfjordbotn: Tromso merkezine 20 dk. gibi bir uzaklıkta olan bölge. Burada kuzey ışıklarını 2 farklı günde de gördüğümüzü düşünürsek bizce şansınızı kesinlikle deneyin. Tam olarak hangi noktaya gideceğinizi de söyleyelim, hayatımızda gördüğümüz en tatlı ve en güzel manzaralı kafelerden biri olan Bryggejentene’nin yanındaki plaj. Gece vakti kafe de kapalı olduğu için biraz ürkütücü ve izbe oluyor. Korkutmak gibi olmasın ama kurt uluması sesleri bile geliyor sdfds. (korkuttular) Ancak civarda yaşayanlar ve evler olduğu için zaten kuzey ışıklarını gördünüz mü koyveriyorsunuz, korku morku kalmıyor, buraya kesin gidin. (Burası kesmezse Tromvik’e kadar uzanabilirsiniz, ancak oranın yolunun biraz daha sıkıntılı olabileceği söyleniyor)
Sommaroy: Tıpkı Ersfjord gibi merkezde değil Kvaloya tarafında kalan (bu tarafa köprüden geçerek gideceksiniz, Tromso’nun bulunduğu karaya bağlı bir başka kara parçası gibi düşünün) bir başka nokta. İlla ki buraya kadar gitmek zorunda bile değilsiniz, buraya doğru giden yola girecek olursanız yolun inanılmaz karanlık olduğunu göreceksiniz, yani her an kuzey ışıkları ile karşılaşabilirsiniz. Burada karanlık resmen sizin dostunuz, come to the dark side canısı, we have kuzey ışıkları. Ancak sakın öyle lönk diye durmayın, kenarlarda cep gibi yerler oluyor, onlardan birine ulaşana kadar sakince ilerleyin.
Fjellheisen: Eğer şansınıza kuzey ışıklarının daha kuvvetli olduğu bir döneme denk gelirseniz o zaman bu Aurora dediğimiz şey ışık kirliliği falan dinlemiyor, tepenizde bitiveriyor. Şayet bu kadar şanslı bir dönemde denk gelirseniz teleferik ile tepelere çıkıp bir yandan zatürreye meydan okurken bir yandan da şehre tepeden bakabilir, üstüne bu güzellik yetmezmiş gibi bir de kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Umuyoruz ki hayat size bu kadar iyi davranır.
*Tüm bu ipuçlarına uyup da Tromso’da kuzey ışıklarını görmek üzere yollara düştüğünüzde lütfen sabırsız davranıp Shining’deki Jack Nicholson’a dönüşerek cinnet geçirmeyin. Buraya bunun için geldiniz, gerekirse sabah biraz daha geç kalkar, ama ışıkları görene kadar beklersiniz. Kuzey ışıkları öyle hemen belirmiyorlar, beklemeniz, sabırlı olmanız gerekiyor.
*Ayrıca ışığın ne kadar büyük bir etken olduğunu kanıtlamak adına şu salakça anımızda anlatalım; Buz gibi havada Ersfjorbotn’da arabada oturmuş ışıkları beklerken ortalığın korku filminde ölecek iki salağın girdiği karanlık yer gibi olması sebebiyle arabanın içindeki ışığı kapatmamıştık. Bir ara bir sebepten ışıkları kapatınca fark ettik ki tepemizde kuzey ışıkları takla atıyormuş, biz arabadaki o minicik ışık yüzünden kendilerini geç fark etmişiz. MALLIK. O yüzden siz siz olun, bütün ışıklardan kurtulun.
*Son bir öneri ile kapanışı yapıyoruz. Şayet bu aktivitelere tek başınıza girişmek, kendi kendinize yollara düşmek sizi tedirgin ettiyse sizi çok iyi anlıyoruz, neticede hiç bilmediğiniz bir yere ve iklime gidiyorsunuz. Bu noktada alternatifiniz kuzey ışığı turlarına katılmak. Bu pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntem. Adamlar uzun yıllardır bu işi yaptıkları, hava durumunu, neyi, nereden kontrol etmeleri gerektiğini bildikleri ve oranın yerlileri oldukları için sizi ışıkları görme ihtimalinizin en yüksek olduğu yerlere götürüyorlar. (bunlar bizim yukarıda yazdığımız yerler zaten, o yüzden her yerde kendileriyle karşılaşıp durduk, bizi pek sevmiyorlar sdfds) Biz tura katılmayacak olmamız rağmen güvenilir olup olmadıklarını anlamak adına sinsi gibi gidip adamlarla konuştuk. “Ayyy biz tura mı katılsak diyoruz ama ne yapsak yaaa” diye yaya yaya sorular sorduk, işte araştırmacı gazetecilik………Neticede güvenilir bulduğumuz 2 tur var: Chasing Lights ve Arctic Explorers. Bu arkadaşlardan birine güvenebilirsiniz, zaten kocaman ofisleri falan var, gayet kurumsallar yani, tedirgin olmayın. Üstelik tur satın aldığınız akşam hava durumunda ani bir değişiklik olursa, ki bu gayet olası, “bugün olmayacak galiba” diyerek gayet dürüst davranıyor ve başka güne ayarlama yapıyorlar.
Okurken üşüdüm. Ben Tromso’ya gidersem giydiklerinizin iki katını giymem lazım. Oradayken instagramda paylaştığınız storyler de çok iyiydi. Elinize sağlık:)
Rehberim olacak anlatımlarınız…teşekkürler..
Kaleminizle yanıbaşınızdaydım…teşekkürler…