Çok samimi söylüyoruz, Bursa’da en iyi iskender nerede yenir diye algılayabilmek için ayırdığımız vakti başka şeylere ayırsaydık, gerçekten çok büyük yerlere gelirdik. Şu iskender meselesini çözene kadar gerçekten Das Kapital’i yarılayabilirdik, o kadar üstüne düştük konunun. Zaten Bursa’da en iyi iskender nerede karmaşası yetmiyormuş gibi bir de millet birbirinin amcaoğlu, dayısı falan çıkması bizim için ortalığı iyice karıştırdı. Tam bir yere gidip oturacağız, birinizden mesaj geliyor “DURUN ORADA YEMEYİN ORASI OĞLUNUN YERİ, SİZE DAYISININ YERİ LAZIM” falan diye. Gerçekten macera dolu bir yolculuktu diyebiliriz. İşin garibi tüm bu iskender yemelerin sonucunda artık 7 ölümcül günahtan konuyla ilişkili olanın mensubu olduğumuz için midir, yoksa damak tadımız yeterince gelişmediği için mi bilemiyoruz ama, hangi iskenderi yediysek beğendik arkadaş. Hani utanmasak Bursa’daki en iyi iskender, Bursa’da yediğiniz her iskenderdir diyerek yazıyı burada sonlandıracağız da, beklentiniz var diye çekiniyoruz. Sizin de üstünüze o kadar tereyağı ve domates sosu falan dökseler sizin de tadınız çok güzel olur yani, nasıl kötü olabilir ki sdfsd? Neyse, konuya girelim hadi.
Bu arada, eğer “keşke şurada yeseymişsiniz ya da şu iskenderci Bursa’da en iyi iskender yapan yerdir dedikleriniz varsa söyleyin de diğer uğramalarımızda onları da deneyelim.
Bursa’da En İyi İskender Nerede Yenir?
Kebapçı İskender
Bursa gezimiz boyunca Bursa’da en iyi iskender arayışımızdaki karmaşanın baş kahramanı ile konuya girizgâh yapacak olursak hikayemizin ana kahramanı bu mekan olurdu. Lokaller ona Mavi Dükkân da diyor. Biz ise kendisine Kebapçı İskender diye sesleniyoruz. Bazıları ise Vahşi Batı’nın en iyi İskendercisi diyormuş……..(YALAN) İşin komiklik şakalar kısmını bir yana bırakacak olursak, burası yalnızca Bursa’nın en iyi iskendercisi olarak anılmakla kalmıyor, aynı zamanda “İskenderin temellerinin atıldığı yer” olarak da geçiyor. Bu sebeple Bursa gezisi boyunca yalnızca en iyi iskender için değil, sırf bir turistik aktivite gerçekleştirmek adına bile buraya uğranıyor. Evet, abartmıyoruz, burayı ziyaret etmek Ulu Cami’yi ziyaret etmek gibi bir şey, artık gerçekten Bursa’ya özgü bir turistik aktiviteye dönüşmüş durumda. Hele Vedat Milor de buraya yüksek puanı basıp geçince işler iyice çılgınlaşmış. Şimdi özellikle Mavi Dükkan’a gidecek olursanız (başka şubeleri de var çünkü) hele şöyle bayram dönemi falansa gerçekten ayvayı yediniz, ciddi ciddi 40 dakika falan sıra beklemeniz gerekiyor. İçinizdeki iskender aşkını test etmek için iyi bir tercih.
*Orijinal, ilk kurulan, tarihi şubesi Mavi Dükkan. Hakikaten de mavi zaten. Kafanız karışmasın, adresi Tayyare Kültür Merkezi yanı diye geçiyor, ona göre bulursunuz artık.
*Mavi Dükkan dedik durduk ama, Kebapçı İskender’in başka şubeleri de var. Bu konuyla ilgili bir sürü kişi “orijinal yerindeki tadını bulamazsınız, başka şubeye gitmeyin” yorumu yaptı. Çoğunluğu İstanbullu olmak üzere birçok kişi de “ay işte aynı hepsi canım” yorumu getirdi. Biz bu “asıl yeri gibi olmaz” modunu daha çok seviyoruz ama, yine de Bursa’daki diğer şubelerini de yazalım: Carrefour AVM ve Bursa Korupark AVM. Olur da diğerlerinde yer bulamazsanız en azından bunlarda denemek istersiniz belki.
*Mavi Dükkan haftaiçi 18:30’da, haftasonu 20:30’da kapanıyor, çok geç gitmeye kalkışmayın yani.
Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta
Şimdii, bizim için Bursa’da en iyi iskender yenilecek yeri bulma meselesinin adeta bir yılan hikayesine (yılanın soyu ERKAN gibi değil tabii, liseliler anlamaz) dönüşmesinde yine büyük payı olan bir yere geçelim, Uludağ Kebapçısı, Cemal & Cemil Usta. İsimleri adeta bir Indie rock grubu gibi olduğu için kendilerine Cemal & The Cemils diyoruz, siz de kullanıma geçirir misiniz bilemiyoruz artık.
Bu mekan da tıpkı Kebapçı İskender gibi bize Bursalılar tarafından “Bursa’nın en iyi iskenderi buradadır” diye önerildi. Hatta burayı sevenler, Kebapçı İskender’e yüklendi, Kebapçı İskender’i sevenler burayı kötüledi falan. Bildiğimiz iskender savaşları. İşin kafa karıştırıcı bir diğer yönü ise Vedat Milor’un buraya da bir yüksek puan verip geçmiş olması, hani onun izinde gezelim diyecek olursanız oradan da bir sonuca varılamıyor. Bu noktada bizim size vereceğimiz altın değerindeki tavsiye nedir peki? Tabii ki her ikisinde de iskender yemeniz. İskenderden bıkacak değilsiniz herhalde? Kendinize geliniz kuzum.
Cemal & Cemil Usta’nın tarihi de taa 1964 yılına dayanıyor bu arada. Zamanında Cemal Usta tarafından kurulmuş, sonra kardeşi Cemil Usta ile birlikte burayı işletmeye başlamışlar. Günümüzde de aile işletmesi olarak çocukları/aileleri tarafından işletiliyor ve birçok kişi kalitesini halen koruduğunu iddia ediyor. Bize sormayın, biliyorsunuz biz iskender konusunda vizyonsuz olduğumuz için her iskenderi seviyoruz.
- Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta’nın orijinal yerine gitmek istiyorsanız Bursa Eski Garaj şubesine gitmeniz gerekiyor. Buranın da saat 18:00’e kadar açık olduğunu hatırlatalım, geç gitmek yok.
- En az Mavi Dükkan kadar popüler dediysek ciddiyiz, burada da özellikle Eski Garaj şubesine giderseniz ciddi bir sıra bekleme durumu olabiliyor. Neyse, beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır arkadaşlar, sırada sessiz sinema falan oynayın da zaman geçsin.
Kebapçı Hüseyin Usta
Biz Kebapçı İskender ve Cemal & The Cemils karmaşası ile boğuşurken Bursalı takipçilerimiz tarafından mesaj kutumuza yığılan bir yer daha vardı, o da Kebapçı Hüseyin Usta. Burası da yaklaşık 40 yıldır servis veriyor ve seveni de bol. Genellikle “o popüler yerleri geçin, asıl burada deneyin” diye anılıyor, ama biz bu konuda yorum yapmayacağız, o kısmına kendiniz deneyip karar verin. Burası da tıpkı bizim diğer popüler Bursa iskendircilerinin orijinal lokasyonları gibi küçük ve salaş dükkân kontenjanından. Duyduğumuza göre acayip ikram-sever olmalarıyla da nam salmışlar. Yani pideniz azalınca pide, etiniz azalınca et takviyesi geliyor falan, çok samimi geldi bize öyle olması. Özetle Bursa’da en iyi iskender nerede yenir diye tespit etmeyi kafaya koyduysanız bir porsiyonunuz da (1,5 mu yoksa) Kebaplı Hüseyin Usta’dan gelsin, dönünce bize de aktarmayı unutmayın!
-Adres: Tuzpazarı Sokak No:16
İskender Efendi Konağı – Yavuz İskenderoğlu
Hani yukarıda size dedik ya bu iskender meselesi amcaoğlu, hala kızı falan diye karışıyor, işler birbirine giriyor. İşte o işin zirve yaptığı yere geldik. Ne ulan bu kadar, bi’ tane iskender yiyeceğiz, amma olay yarattınız diyeceksiniz belki ama, biz yine merak edenler için neden sakin sakin iskenderimizi yiyecekken bir anda kendimizi bir aile karmaşasının içinde bulduğumuzu anlatalım. Bu iş resmen Twix kardeşler meselesinden hallice, oturup size soyağacı çıkarmamız falan gerekir yani. Şu bizim ünlü Mavi Dükkân var ya. Onun tarihi “iskenderin mucidi” diye bilinen İskender Efendi’ye dayanıyor hani. (Çünkü İskender Efendi’nin oğlu Cevat İskenderoğlu tarafından kurulmuş) Şu an anlatacağımız İskenderoğlu denen yer de aslında yine İskender Efendi ile ilişkili. Çünkü bu da İskender Efendi’nin torunu Yavuz İskenderoğlu’na ait. Anlamayanlar bir daha okusun, bu işi hep beraber çözeceğiz. Okudunuz mu bir daha? Tamam, bizce şimdi anladınız.
Şimdi konumuza dönecek olursak, bu iskendercinin de birkaç farklı şubesi var tabii. Ancak yine Bursalı takipçilerimize güvenerek biz en çok övülenine gittik ki, o da Botanik Park şubesi oluyor. Burası gerçekten çok güzel bir konak, güzel bir bahçesi de var ve arabanız varsa otopark sorunu da yok. İskenderini beğendiniz mi diye soracak olursanız tabii ki yine beğendik. Yanına mis gibi şırayı da yapıştırdık. Vedat Milor Bey şıra değil su için yanında diyor ama, şıra da harika bir şey arkadaş, insan engel olamıyor kendine. Neyse, en iyisi biz size beğenmediğimiz bir iskender olunca haber verelim, öbür türlü haber değeri taşımıyor.
Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde oradaydık ve benzer kargaşayı biz de yaşadık 🙂 Lezzet olarak kesinlikle “Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta” ama bazı tavırları rahatsız ediciydi. Detaylar için linke bakabilirsiniz https://www.gezginkadraj.com/bursa-gezi-notlari-seyahat-rehberi/
(yılanın soyu ERKAN gibi değil tabii, liseliler anlamaz) işte bu bana iskender yemek kadar keyif verdi,çok güldüm :)) Tabiyki hiç bir akrabalığım ve bağım olmadan Sedat Kural Bursa Kebapçısı tavsiyesini bırakmak isterim ama size katılıyorum şuana kadar hiç kötü iskender yemedim bence o malzemelerle kim yapsa yenirr
Mavi dukkan ❤️
Ya kusura bakmayın ama ben kısaltması ingilizcede yüksek çözünürlük anlamına gelen dondurulmuş eti mikrodalgada ısıtıp üzerine yağ diye kanser döktükleri zincir iskendercisindeki iskenderi bile beğeniyorum. Kim daha vizyonsuz tartışmayalım isterseniz? Et ettir iskender iskenderdir her türlüsüne aşığız ❤ Yazı müko ama dediğim gibi bana iskender fark etmez gidip düz ara hepsini deneyip beğeneceğim ahajshsjsjk
YA İŞTE ARADIĞIMIZ VİZYONSUZLUK BU, SENİ TANIMAK İSTİYORUZ asdjsdf
Ben de size daha farklı bir şeyden bahsedeyim. Bursa’da iskender yerine bir gün rakı/balık/manzara yapmaya Beyaz Kayalar Balık Restoran’ına gidin. Ne kasıyormuşum ben ya diyecekseniz. Manzaradan zaten iskenderi falan unutucaksanız.
Bursa’da doğmuş büyümüş biri olarak yazıyı okurken çok eğlendim, elinize sağlık. İskender meselesine gelince aslında sıralama tam olarak yazının seyri gibi. 1 numara o mavi dükkan:)
Sevgili oithe size bayiliyorum, en sevdigim blogger sizsiniz sfghj n’olur bozmayin böyle kalin… Ben de doğma büyüme Bursa’lıyım, turizm otelcilik okudum ve ilk stajımı İskender Efendi Konağı’nda yaptım (her ay 1,5 iskender çıkardı yemekhanede personele 🤗🤗🤗) yemeğe ne kadar düşkün olduğunuzu bilerek söylemeliyim ki ( ben de b.k boğazım) sıralamanız çok doğru tebrik ederim. Ama İskender Efendi Konağında çalışmış olmama rağmen hem de Yavuz İskenderoğlu ve ailesi müthiş insanlar, yine de lezzet olarak benim favorim Uludağ Kebapçısı (besssst) bir sonraki Bursa ziyaretinizde umarım beraber tereyağlanırız 💚
Pragla ilgili bir araştırma yaparken gördüm iskender kebapla ilgili yazınızı. Yolunuz düşerse Kebapçı Tamer e uğrayın , internette de bakabilirsiniz bu tartışmalara bence son verdi. Bilginize