Nürnberg Gezi Rehberi: Alem Noel Pazarı Görsün!

Nürnberg Gezi Rehberi

Her gezinin kafanızda bir yer etme şekli vardır ya hani. Mesela Paris’e giden herkesin aklına Paris denilince Eiffel Kulesi gelecek diye bir şey yoktur, olmamalı. Belki çoğu kişiye pek bir şey çağrıştırmayacak bir an gelir, bir eşya, bir sokak, metrodaki bir kadın fark etmez. İşte tam olarak “O” an senin Paris’in olur, benim Paris’te olduğumu anladığım an milyonlarca kişininki ile aynı değildi dersin, daha bir benimsersin şehri. İşte bizim için Nürnberg’de de öyle bir durum oldu. Çok yüksek ihtimalle Nürnberg’e geçen sene bu dönemde gitmiş olsaydık aynı dönemde buraya giden diğer insanlar gibi burayı öncelikli olarak Christmas ruhu ile hatırlayacaktık. Araya birkaç güzel anı, birkaç sokak görüntüsü karışacaktı falan ama, teması belli… Ancak bir takım tesadüfler, Kabus Kerim’le Köklere Dönüş’ü izlememiz, çocukluğumuzdan çıkıp gelip hayatımıza tekrar giren bir efsanenin Nürnberg’de yaşadığını öğrenmemiz, bunu Redbull’dan dünyalar tatlısı Ezgi ile paylaşmamız ve bir takım “acaba?” düşüncelerinin ardından Nürnberg’de Kabus Kerim ile buluşmamız, Nürnberg’in bizdeki izlenimini, kafamızda şekillenme ve yer etme sürecini tamamen değiştirdi. Şimdi biz Nürnberg’i nasıl hatırlıyoruz/hatırlayacağız? Kabus Kerim ile gezdiğimiz şehir!

Kabus Kerim OitheBlog

Efenim yaşı tutanlar, tutmasa da bir abisi/ablası olanlar, Türkçe rap dinleyenler, hatta dinlemeyenler fark etmez, Kabus Kerim’i herkes bilir. Herkes derken “aa anne sen nereden biliyorsun ya” dedirtebilecek bir durumdan bahsediyoruz çünkü zamanında rap şeklinde bir bomba olarak gelen Cartel’i duymayan birileri kalmış mıdır ki? Kişisel hikayemden yola çıkayım: Uzun yıllar önce taşındığımız, büyüdüğüm evimizdeyiz. Canım abim evde bangır bangır Cartel dinliyor. Ben küçüğüm, abim muhtemelen 18-19 yaş civarlarında, biraz çılgın dönemleri, odasında Metallica, Bon Jovi posterleri falan var, bir 1 gün süren bir küpe takma ve vazgeçme macerası olmuş ve “metalciden hallice” olmasına rağmen Cartel’i keşfetmiş, seve seve dinliyor. Rap ve metal dinleyenlerin keskin bir çizgi ile ayrıldığı yıllardayız, buna rağmen! Ben ise çok daha küçüğüm, abime özeniyorum, o ne seviyorsa onu seviyorum, 6-7 yaşında Prodigy’e eşlik ettiğim, Kanlıca’da annemlerle yoğurt yerken yolda Kabus Kerim’i görünce tanıyıp sevinçten çıldıran, ama tanışmaya utandığı için uzaktan bakmakla yetinen bir dönemimdeyim. Öyle bir şey Cartel benim için, bir sürü anı, bir sürü güzel gün demek, abim demek, çocukluğum demek. O yüzden belgeseli izleyip Nürnberg’de Kabus Kerim ile buluşmak, bu kadar sıcakkanlı, bu kadar bilgili, entelektüel biri olduğunu görmek benim için daha da büyük bir durum, anlatamam! Orada Kabus Kerim ile birlikte 8 yaşından itibaren yaşadığı, halen yaşamakta olduğu sokakları gezmek, detayları ondan dinlemek benim için acayip bir deneyimdi, kendisine çaktırmadım ama, aslında bayağı fan girl hallerdeydim diyebilirim. Bu arada, konusu açılmışken geçmek istemem, Kabus Kerim şu an bence müziğinin zirve noktasına ulaşmış durumda ve inanılmaz işler yapıyor. Şu link üzerinden son dönemlerde ne gibi işler yaptığına da bakabilirsiniz. (yerinizde olsak açar yazıyı fonda müzik ile okuruz) Özetle tanıdığımız bildiğimiz eski parçaların günümüzde çıksalar nasıl bir hal alabileceğini mükemmel bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Zaten Türkiye’de de birçok yerde çıkıyor, onları pek çok farklı kaynaktan takip edebilirsiniz. Ama en önemlisi, Kabus Kerim’in Nürnberg’den doğduğu şehir Manisa’ya yolculuğunu, müziğinin temellerini oluşturan bu süreci anlatan belgesel serisini mutlaka izlemelisiniz, ilk bölüm bol bol Nürnberg de içeriyor, biz bayağı hayran kaldık, affetmeyin! Buradan böyle bir projeyi gerçekleştirdikleri ve bu sürece şahit olmamızı sağladıkları için Redbull’a da bir teşekkürü borç biliriz efenim.

Şimdi gelelim işin Nürnberg Gezi Rehberi kısmına. Nürnberg Yeme İçme Rehberimiz de işe yarayabilir bu arada, aklınızda bulunsun.

Nürnberg Gezi Rehberi

Nürnberg Gezi Rehberi: Nürnberg’e Ne Zaman Gidilir?

Aşağıda Nürnberg çok tatlı, Nürnberg çok şirin şeklinde birçok betimlemeye şahit olacaksınız ancak tüm bunların önünde geçen bir durum var: Nürnberg kış aylarında ÇOK soğuk. Bakın ÇOK. Öyle soğuk ki, 8 yaşından beri Almanya’da yaşayan Kabus Kerim’e bile “kızlar çok soğuk oldu, ben eve gideceğim galiba dondum” dedirtti. Bizim Aralık ayında vuku bulan ziyaretimiz kar yağması, postal giymemize rağmen ayak uyuşması, ellerimizi hissetmeme ve yüzümüzün rahatsız edici bir kırmızılığa bürünmesi ile sonuçlandı. Akşamlar -5, -6 derecelere düşen, oldukça keskin bir soğuktan bahsediyoruz. Dolayısıyla ya çok hazırlıklı gidecek ya da bu dönemi es geçeceksiniz.

Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere. Size kışın gitmeyin donarsınız temalı bir girizgah yapmış olsak da Nürnberg’in en turistik ve en büyük olayının bir kış ayında gerçekleştiğini de anlatmak durumundayız, çünkü çok güzel! Nürnberg, Hitler’in en sevdiği şehir (evet maalesef öyle bir namı var) olmasının yanı sıra aynı zamanda Christmas pazarı konusunda Almanya’nın en ünlü şehri olarak kabul ediliyor. Eğer Noel pazarlarına ve o sıcak, sempatik ortama ekstra bir ilginiz varsa bizim gibi gitmek için bu dönemi tercih edebilirsiniz. Doğruya doğru, ne kadar donarsak donalım, ne kadar kalabalıkla boğuşursak boğuşalım Noel pazarlarının kurulduğu döneme denk geldiğimiz için bayağı mutluyuz. Şimdi konuyu biraz daha açmak lazım tabii, anlatmadan olmaz. Gelin aşağı.

Christkindelmark Nürnberg

Nürnberg Gezi Rehberi: Nürnberg’in Noel Pazarları

Başlık Ankara’nın Bağları’ndan hallice potansiyel Alman türküsü adı gibi oldu ama aslında burada çok önemli bir noktaya parmak basacağız arkadaşlar: Christkindlesmarkt! Yani Nürnberg’in dünyaca ünlü Christmas Pazarı. Belki şu ana dek adını duymadınız (ya da okuması ayrı bir zulüm olduğu için duyup da anlamadınız), ancak Almanya’da başka şehirlerdekiler dahil kime sorsanız herkes ülkenin en güzel Christmas pazarı olarak Nürnberg’i işaret ediyor.

Almanya'nın En İyi Christmas Pazarı

Çocukluğu boyunca televizyonda Evde Tek Başına’daki Christmas sahnelerini özene özene izleyen, “benim de bir çikolatam, PÜSKEVİTİM olsa, bizde niye yok” diye hüzünlenen, özentiliği (bu sözcüğü olumsuz anlamda kullanılmamıştır) hala son bulmamış bir nesil olarak şu ortama düşmenin güzelliğini size anlatamayız, görmeniz lazım! Hani bu “Ağğğbi Avrupa’da bir şey yok yeeaaea, daha değişik yerlere gidin” diyen tayfa var ya, bu marketi onların gözüne gözüne sokasımız var. Elinde sıcak şarapları ile meydanın dört bir yanında muhabbet eden Noel Baba şapkalı insanlar, rengarenk yılbaşı süslemeleri, ışıklı ağaçlar, ortalığa yayılmış tarçın ağırlıklı, tatlı bir koku, kahkaha sesleri, poponuzu donduran ama ortamın sıcaklığı ile umurunuzda bile olmayan bir soğuk…Resmen hepsi birleşip kafanıza baş rolünde kendinizin olduğu bir film çekebilmeniz için seferber olmuş gibi, inanılmaz tatlı bir ortam! Hani karşıdan ellerinde çiçekler Bradley Cooper gelse falan şaşırmazsanız, öyle bir hava. Sırf bu sebeple bile bizce Nürnberg’i deneyimlemek ve şehirle kaynaşmak için en güzel dönem Christmas dönemi.

Nürnberg Noel Pazarı

Nürnberg Christkindlemarkt 25 Kasım – 24 Aralık tarihleri arasında kuruluyor. Şehrin birkaç farklı noktasında küçük küçük Noel pazarı alanları görecek olsanız da Almanya’daki en büyük Noel pazarlarından biri olanı Christkindlemarkt şehrin ana meydanı olan Hauptmarkt’ta kuruluyor. Pazar her gün sabah 10:00’da açılıyor ve akşam 21:00’e kadar açık kalıyor. Yalnız saat konusunda çok katılar, saat akşam 9 oldu mu siz hali hazırda bir şey alıyor olsanız bile üstünüze branda geriyor adamlar, ona göre. İdil’i bir brandanın ardından kurtarmak için uğraştığımı bilirim….

Denemeden dönmeyin: Lebkuchen (kökeni 600 yıl öncesine dayanan Nürnberg gingerbread’i), sıcak şarap (isterseniz bardağı size kalıyor, iade ederseniz paranızın bir kısmını geri alıyorsunuz, haberiniz olsun), beyaz çikolata kaplı muz, yani Schoco Banana (bunu gizli yiyin asdjsf) ve waffle! (çünkü waffle’ı çok iyi yapıyorlar, yoksa özel bir sebebi yok) Karın doyurmak niyetindeyseniz Nürnberg sosisi yapan bir sürü stant da var, onlara da yumulabilirsiniz. Daha fazla yeme içme ipucu için şuraya tık tık.

Nürnberg Christmas Pazarı

Görmeden dönmeyin: Noel pazarını tepeden görmeniz lazım, inanılmaz bir görüntü, ayrıca ne kadar büyük olduğunu anlamanın tek yolu bu, içindeyken insan anlamıyor. Bunun için Hauptmarkt’taki Frauenkirche’nin tepesine çıkabiliyorsunuz. Gece çıkarsanız ışıklandırmalar sebebiyle çok daha güzel olduğunu hatırlatalım. Bir de çocukların Noel pazarı olan “Nürnberg Kinderweihnachtsmarkt”ı (o sözcük alın teri içeriyor, yazana kadar ne çektik be) görmeniz gerek, çünkü aşırı tatlı. Dönme dolaplar, atlı karıncalar, Noel Baba’nın evi falan derken kendinizi kaybediyorsunuz. Binmeye çalışmayın, bindirmiyorlar, nasıl bildiğimizi sormayın, yalanlar söyleriz, incinirsiniz Lavinyalar…

Kalabalığı atlatma teknikleri: Çare Noel pazarına Pazar akşamı gitmek! Muhtemelen Pazartesi sabahı kabusu evrensel bir durum olduğu için ortalık çok daha boş oluyor (öyle bomboş değil tabii) ve her yeri daha rahat gezebiliyorsunuz. Aksi takdirde özellikle Cuma-Cumartesi akşamları halk konserinden hallice bir kalabalığa maruz kalabiliyorsunuz.

Nürnberg Gezi Rehberi

Nürnberg Gezi Rehberi: Nürnberg’e Ulaşım

Aranızdan biri çıkıp “bunlar yine bulmuş antin kuntin bir yer, kim bilir kaç vasıta ile ulaşacağız” diye çemkirmeden önce olaya İlber Ortaylı stili bir müdahale gerçekleştirmek isteriz: BRE CAHİL! İstanbul’dan Nürnberg’e direkt uçuş var. Buradan bindin mi 2,5 saatte oradasın. İstanbul’da yağmurlu bir Cuma akşamı saat 7’de dolmuşla karşıya geçmeyi dene bakalım ne kadar sürüyor? Biz kime kızıyoruz, ne bu şiddet bu celal bilmiyoruz, ancak anladığınız üzere Nürnberg’e kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Zaten Türk popülasyonunun bu kadar yoğun olduğu bir yere zor ulaşma ihtimaliniz yok. (Yazar burada demek istiyor ki orada Türk çok, nasıl olsa anlamıyorlar diye bağıra bağıra küfür etmeyin)

Nürnberg Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşırken taksi kullanacaksanız yolunuz yaklaşık 15 dk civarı bir şey sürüyor. Ücreti ise aşağı yukarı 20 Euro gibi bir şey. Ancak bol bol Türk taksici ile karşılaşacağınız için “abi memleket nere” muhabbetine girerek belki birkaç Euro daha indirimli gidebilirsiniz, orasını pazarlık yeteneklerinize bırakıyoruz. Gerçi bu memleket nere muhabbetinden indirim kapmaya çalışan çok insan olduğu için artık hepimizden nefret etmiş olabilirler., neyse.. Yok ben toplu taşıma kullanacağım diyorsanız metronun U2 hattı 12 dakika gibi bir sürede sizi merkeze götürüyor. Ücreti ise 3 euro. Özetle kalabalıksanız taksinin oluru var, yoksa bizce toplu taşıma mantıklı. Çünkü hem ucuz, hem kısa sürüyor, öyle çileli bir yolculuk değil yani.

Nürnberg içinde ulaşım ise yine son derece kolay ve pratik. İnsanı o klasik “Almanların disiplini ve dakikliğini övme” diyaloguna iterek sizi adeta bir Umut Sarıkaya karakterine çeviriyor. Zaten çok fazla ulaşım aracı kullanacağınızı sanmıyoruz ama tramvay ve otobüs her daim orada bir yerde kurtarıcınız olarak bekliyor, donarsanız atın kendinizi birine, nereye gidiyorsanız o şekilde gidin. Ulaşım araçları sabah 5’ten gece 00:00’a kadar aktif olarak çalışıyor. Haftasonları ise “Nightliners” adı verilen ek otobüs seferleri koyuluyor, aklınızda bulunsun.

Nürnberg Gezi Notları

Nürnberg Gezi Rehberi: Nürnberg Konaklama Meselesi

Eğer Nürnberg’e yolunuz düşecekse konaklayacağınız yeri seçmek konusunda herhangi bir panik yaşamanıza gerek yok, çünkü burası öyle kocaman bir şehir değil. Bazı istisnalar dışında neredeyse hiç toplu taşıma aracı kullanmadan manyaklar gibi yürüyerek şehrin birçok noktasını keşfedebilirsiniz. Zaten yürümeden şehir keşfi yapılmaz arkadaşlar, kaldırın popoları, sonra o yürümeler size ne istiyorsanız yiyebilme hakkı olarak geri dönecek.

Biz Nürnberg Turizm Ofisi ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında öneri ile Park Inn By Radisson’da kaldık. Biliyorsunuz biz genelde otelde kalmak yerine ev bulmayı tercih ediyoruz, ancak böyle bir sürece girişmeyecekseniz biz otelimizden ve otelin yerinden son derece memnunduk, kesinlikle tercih edebilirsiniz. Kaldığınız noktadan birçok turistik yere ve aşağıda anlatacağımız birçok noktaya kolaylıkla yürüyebilirsiniz.

Nürnberg Gezisi

Nürnberg Pahalı Mı?

Nürnberg için özellikle çok pahalı bir şehir diyemeyiz ancak şöyle bir kıyaslama ile durumu daha iyi açıklamak mümkün: Diğer Avrupa şehirleri tadında. Yani küçük ya da bir tık daha az bilinen bir yere geldiğiniz için bir şeylerin daha uygun fiyatlı olacağını düşünmemelisiniz. Tabii ki durum her şehirde olduğu gibi burada da nerede ne yediğinize, nasıl vakit geçirdiğinize göre değişiyor. Daha açıklayıcı olması açısından bizim gezimiz üzerinden birkaç örnek verelim;

Kahve: 3-3,5 Euro civarı (3. dalga kahvecilerde)

Popüler bir restoranda ana yemek: 11 – 13 Euro civarı

Su: Ücretsiz, çünkü musluktan içiliyor. Koy o parayı cebe.

Popüler bir barda kokteyl: 8 – 10 Euro civarı

Bütçenizi biraz daha hafifletmek açısından Nürnberg Card’ı satın almanızı önerebiliriz. 2 gün boyunca 25 euro bir ücret karşılığında hem bir sürü müzeye bu kart ile girebiliyorsunuz, hem de tüm toplu taşıma araçlarını kullanabiliyorsunuz. Bir diğer önerimiz ise bu 25 Euro’yu kafanızda TL’ye çevirmemeniz. Sebebini biliyorsunuz. Üzülmenizi istemeyiz. Biliyorsunuz, OitheBlog sizi anneniz kadar düşünür…..

Nürnberg Gezilecek Yerler

Nürnberg Gezi Rehberi: Nürnberg’de Gezilecek Yerler

Hauptmarkt

İşte geldik Nürnberg’deyiz demek için ihtiyacınız olan şey kendinizi Hauptmarkt’a atmak. Burası şehrin göbeği, orta yeri ve simgesi. Eski tarihlerden beri bir pazar yeri olarak kullanılmış kocaman bir meydan. Günümüzde ise o dev Christmas pazarı da burada kuruluyor, hava güzelken meyve, sebze, çiçek satılan pazarlar da. Ayrıca ihtişamlı dev bir kilise olan Frauenkirche de tam olarak bu meydanın ortasında yer alıyor, zaten görmemeniz, fark etmemeniz imkansız.

Almanya Gezi Rehberi

Germanisches Nationalmuseum

Nürnberg turizm ofisi bu sanat müzesi için “Dünyadaki Almanca konuşulan ülkeler içinde kültürel tarihe adanmış olan en büyük müze” tanımlamasını yapmış. Biz bunun bir kelime oyunu olduğundan şüpheleniyoruz. Sanki “piyano çalabilen 3 başlı sarışın cüceler içinde en güzeli” gibi bir şey yapıp çok spesifik bir alanın en büyüğüyüz iddiasında bulunmuşlar gibi değil mi sizce de? Neyse. Sonuçta bu müzeyi gidip gezdiğimiz için büyüklüğüne ya da dünyaca ünlü olup olmadığına takılmadan beklediğinizi bulacağınızı söyleyebiliriz. İçeride birçok farklı döneme ve sanatçıya ait eser görebilmeniz mümkün, ancak öncelikli olarak aşağıda daha detaylıca bahsedeceğimiz Dürer’in evinde görmeyi umup da göremediğiniz birçok eseri burada mevcut. Ayrıca var olan en eski dünya kürelerinden biri de (Behaim Globe) bu müzede yer alıyor, onu da kaçırmayın. Zaten ayrı bir bölmede yer aldığı için dikkatinizi çekecektir.

Adres: Kartäusergasse 1. U1 hattına yakınsanız Lorenzkirche durağında, U2 ya da U3’ e yakınsanız Opernhaus’ta inerek ulaşabilirsiniz.

Giriş 8 Euro. Pazartesi kapalı. Diğer günler 10:00 – 18:00 arası açık.

Albercht Dürer

Albrecht Dürer’in Evi

Albrecht Dürer Nürnberg’den çıkmış en ünlü, en önemli sanatçı denilebilir. Konuya ilgisi olanlar eminiz ki kendisini duymuştur. Rahmetli bayağı enteresan ve çağının ilerisinde bir adammış. Zaten tipine bakacak olursanız kendisi Kurt Cobain ile Hz. İsa arasındaki çok acayip bir ince çizgide yer alıyor. (Kendini İsa’ya benzetmeye çalıştığına dair bir rivayet de söz konusu)  Daha 13 yaşındayken oto portresini çizerek sanat piyasasına bomba gibi düşeceğini belli etmiş ve ailesinin bu yeteneği yönlendirmeye karar vermesi sonucu (bizde 2017 yılındaki aileler bile sanatla ilgilenen çocuklara potansiyel işsiz muamelesi yaparken o dönemde bu öngörü de müthiş tabii) bir yerden başlıyor. Neticede döneminin ve Alman tarihinin en önemli ressamlarından biri haline geliyor. Öyle ki kendisi Naziler ve Hitler tarafından da çok seviliyor çünkü saf Alman olarak kabul ediliyor ve tabii ki şahane eserlerini benimsiyorlar. Gerçi Wikipedia’ya göre Dürer’in babası Nürnberg’e Macaristan’dan gelmiş ama, artık Naziler o kısmını görmezden mi geldiler bilemeyeceğiz.

Rhinoceros Albrecht Dürer

Dürer’in en ünlü ve etkileyici eserlerinden birinden söz etmeden de geçmeyelim: The Rhinoceros. Bu bir gravür, bir gergedan betimlemesi. Ancak işin enteresan kısmı, Dürer bu gergedanı çizerken hayatında hiç gergedan görmemişti, bu çalışmayı yalnızca yazılı bir tasvir üzerinden gerçekleştirdi. Birçok açıdan gerçek bir gergedana benzemiyordu, neticede adam görmeden çizmişti, ancak buna rağmen Avrupa da neredeyse 300 yıl boyunca gergedanlar bu resim ile tanındı. İnanılmaz değil mi? Fakat boşuna heveslenmeyin, çünkü eser şu an British Museum’da yer alıyormuş.

Konunun başına, Albrecht Dürer’in evine gelecek olursak burası aslında tüm bu bilgileri edinip gitmemizin üstüne pek de etkileyici olmadı. Yani tabii ki Dürer’e ve geçmişe dair birçok şeyi öğreniyor, aynı zamanda o dışarıdan inanılmaz güzel görünen Alman evlerinden birinin içini gezmiş oluyorsunuz, ancak bizce pek de beklentiyi karşılamıyor. Sanki Dürer’den çok evin tarihine odaklanıyormuş gibi bir hisse kapıldık. Ayrıca içerideki Dürer eserlerinin çoğu replika. He orijinalini görsek “aa bak bu orijinali” diye anlar mıydık, hayatta da anlamazdık ama, insan yine de takılıyor niyeyse. Yine de çok vakit almadığı ve Nürnberg Card dahilinde olduğu için bizce zaman ayırabilirsiniz. Hem civarı sokakları ve mimarisi de çok güzel.

*Adres: Albrecht Dürer Strasse 39

*Giriş 5 Euro. Nürnberg Card ile ücretsiz.

*Perşembe 20:00’ye kadar, hafta sonu 18:00’e kadar açık, diğer günler 10:00 – 17:00. Pazartesi kapalı

Kaiserburg Nürnberg

Nürnberg Kalesi

Avrupa’nın orta yerinde bir şehirde olup da buraya da kale yapmadılar mı sandınız? Herhalde yapmışlar, kalesiz Avrupa şehri mi olur? Üstelik Nürnberg’deki kale lokasyonundan mütevellit döneminin en önemli kalelerinden biri-imiş. İtiraf ediyoruz, biz gitmedik. Ancak burası Nürnberg’in şehir simgelerinden birisi olduğu için şayet ilginizi çekiyorsa kalenin içine girebilir ve dolaşabilirsiniz. Aynı zamanda hazır tepelere çıkmışken Nürnberg’e şöyle bir tepeden bakmak da fena fikir değil.

*Adres: Auf der Burg 13. Tram 4 ile Tiergartnertorplatz’da inerseniz ya da Bus 36’ya binip Burgstrasse’de inerseniz rahat ulaşabilirsiniz.

*Açılış saatleri döneme göre değişebiliyor, ona gideceğiniz zamana göre şuradan bakmanız daha mantıklı olacaktır.

Nürnberg Gezi Notları

Weisgerbergasse

Gidip bir lokali yakalayıp Nürnberg’in en güzel sokağı hangisi diye kıstıracak olsanız (niye böyle bir şey yapıyorsunuz normal efendi gibi sorsanıza) alacağınız en net cevap kesinlikle Weisgerbergasse olacaktır. Görsel olarak o kadar güzel, o kadar şirin ki durup dakikalarca bakasınız geliyor ve sırf bu sebepten bile bu sokağa uğramanız lazım. Zaten gayet kısa bir sokak olduğu için pek fazla zamanınızı almaz. Gitmişken hemen sokağın başında şehirdeki favori kahvecilerimizden birine de uğrayabilirsiniz, o kısmı Nürnberg Yeme İçme Rehberimizde. (şimdi reklamlar)

Neues Museum Nürnberg

Neues Museum

Şehrin modern sanat ve tasarım müzesi olan Neues Museum bizim Nürnberg’deki favorimiz. Müzeye girdiğiniz anda eminiz ki öncelikli olarak mimari açıdan da bayağı ilginizi çekecektir. Bu ilgilenmelerinizin bir anlamı olmalı, çünkü kendisi bu konuda da ödüllere boğulmuş bir müze. İçeride 1945 yılından başlayıp günümüze kadar uzanan bir heykel, resim ve fotoğraf koleksiyonu mevcut. Çoğunlukla Batı Avrupalı sanatçılara odaklanan müze bizce Nürnberg’in olmazsa olmazlarından.

*Adres: Luitpoldstrasse 5. U1, U2 ya da U3 hatlarından birine binip Hauptbahnhof durağında inerseniz kolayca ulaşabilirsiniz.

*Pazartesi kapalı. Diğer günler 10:00 – 18:00 arası açık.

dscf4270

dscf4277

Ehekarussel Nürnberg

Ehekarussell

Bakın Marriage-Merry-Go-Round adıyla da bilinen bu heykeli kesin görmeniz lazım, çünkü adamı sesli güldürüyor. Hans Sachs’ın “Bitter Sweet Marriage” adlı şiirinden esinlenilerek yapılan heykel evliliğin evrelerini anlatıyor, hem de bayağı komik ve acımasız bir şekilde. Hikaye bayağı neşeli başlıyor ama, heykelin etrafında dönüp de ölüm evresine gelene kadar oldukça enteresan evrelerden geçiyorsunuz. Yukarıdaki görseller biraz açıklayıcı olmuştur diye düşünüyoruz, mutlaka gidip inceleyin. Evliyseniz eşinize laf falan sokarsınız ne bilelim…

Nazi Party Rally Grounds

Nazi Party Rally Grounds

Güldük eğlendik, şimdi işin kasvetli kısmına geldik. Yukarıda bir yerde söz etmiştik, Nürnberg Hitler’in en sevdiği şehirlerden birisi. Bu sebeple (ve muhtemelen bizim bilmediğimiz başka bir takım sebeplerden ötürü) Nasyonal Sosyalizm döneminde Nürnberg “Nazi mitinglerinin yapılacağı şehir” olarak seçilmiş ve yaklaşık 50.000 kişilik bir miting alanı artı bir kongre binası inşa edilmeye başlanmış. Bir kısmı yarım kalmakla birlikte bu alan şu anda “Documentation Centre Nazi Party Rally Grounds” adıyla kullanılıyor ve o dönemde Nürnberg’de gerçekleştirilen Nazi faaliyetlerini anlatan, bol bol tarihi bilgi, görsel ve video içeren bir müzeye dönüştürülmüş. Buraya gitmeye karar verdiğiniz takdirde kendinizi psikolojik olarak önceden hazırlamakta fayda var, çünkü bayağı sarsıcı görüntülerle karşılaşıyorsunuz. Buna Hitler döneminde insanların nasıl birer “fanatik” haline geldiğinden tutun, ne gibi propaganda yöntemleri kullanıldığına, savaş döneminde Nürnberg’in nasıl bir hal aldığına, o dönemde yapılan inanılmaz kalabalık mitinglere kadar birçok şey dahil. Büyük ihtimalle Nürnberg’de gerçekleştirilen dev Nazi mitinglerine dair bir fotoğrafı daha önceden görmüşsünüzdür ancak buranın Nürnberg olduğunun farkında değilsinizdir. En azından bizim için öyle oldu. “Heee burası orasıymış” şeklinde bir aydınlanma yaşadık. Özetle gidilmeli, görülmeli, mutlaka birkaç saatinizi ayırın deriz. Bu arada bizim kadar ilginizi çektiyse, söz ettiğimiz propaganda görüntülerinin o dönemde “bir belgesel” olduğu iddia edilerek çekilen halini şuradan izleyebilirsiniz. İsmi Triumph of The Will.

*Adres: Bayernstrasse 110

*Giriş 5 Euro. Hafta içi 09:00 – 18: 00 hafta sonu 10:00 – 18:00 arası açık. Audio guide almayı unutmayın, burada bayağı önem taşıyor.

*Tramvay ile gidecekseniz 6 ya da 9’a binip, otobüs ile gidecekseniz Bus 36 ya da 55’e binip Doku-Zentrum durağında inin.

Nürnberg Mahkemeleri

Memorium Nürnberg Trials

Hazır hassas ve sarsıcı konulardan girmişken bir yeri daha es geçmek istemiyoruz. Nürnberg Mahkemeleri’nin gerçekleştiği mahkeme salonu adından da anlayabileceğiniz üzere Nürnberg’de yer alıyor ve ziyarete açık. Üstelik meşhur 600 numaralı mahkeme salonunu görmeden önce aynı binanın içinde yer alan bir alanda sürecin nasıl ilerlediği, kimlerin yargılandığı, ne kadar sürdüğü, yargılama sonucu ne gibi kararlar çıktığı gibi konuları da kapsayan bir müze bölümü de mevcut.

Nürnberg Mahkemeleri

Konudan haberdar olmayanlar için Nürnberg Mahkemeleri’nin neden bu kadar ünlü olduğunu da açıklayalım: Çünkü Nazi döneminde Hitler ile birlikte binlerce insanın ölümüne sebep olan isimler Ekim 1945’te ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği’nin bir arada açtığı bir dava sonucu, barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları gibi suçlar kapsamında yargılanmaya başladılar. Yargılamalar Nürnberg’de gerçekleştiği için buna “Nürnberg Mahkemeleri” adı verildi. Yargılanan isimlerin çoğu ölüm cezası alırken bazıları ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, bazıları ise beraat etti. Günümüzde hala bu yargılama sürecinin ne kadar adil olduğu konusu tartışılıyor ama, o kısmını biz de bilemiyoruz tabii. Bu arada, bu yargı sürecinin en önemli özelliklerinden biri de simultane yani eşzamanlı çeviri yapılmış olması. Bu sebeple çevirmenler de bu denli büyük bir dava sürecinin parçası oldukları ve tek bir kelimenin bile çok büyük önemi olduğu için bayağı gerginlik yaşamışlar. Müzede bu konuyla ilgili de birçok açıklama ve görüntü mevcut.

*Adres: Barenschanzstrasse 72

*Giriş 5 Euro. Çarşamba-Pazartesi arası 10:00 – 18:00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor ancak bir ihtimal 600 numaralı mahkeme salonunu göremeyebilirsiniz, çünkü burası halen aktif olarak kullanılan bir mahkeme salonu.

Gostenhof

Gostenhof Nürnberg

Gostenhof Nürnberg

Gostenhof Bölgesi

GoHo adıyla da bilinen Gostenhof bölgesi Nürnberg’in daha bir hipsterlı, daha bir bohem bölgesi. Berlin’i baz alacak olursak Kreuzberg ve Neukölln tarafları gibi düşünebilirsiniz. Aslında bakarsanız, geçmişi, hikayesi bile aynı. Göçmenlerin, özellikle Türklerin gelip yerleştiği, günümüzde de halen Türk popülasyonunun bayağı yoğun olduğu bir bölge. Zaten dolaşırken eminiz ki dikkatinizi çekecektir, bir anda ortalık İstanbul’a dönüyor, her yerde baklava, döner, mantı tabelaları, efendime söyleyeyim Türk doktorlar, “bayan eleman aranıyor” ilanları, tavla oynayan amcalar falan hepsi kol geziyor. Gezerken bir yandan da aslında ne kadar kapalı bir toplum olabildiğimizi anlıyor, “ulan insanlar bir kelime bile Almanca öğrenmeden nasıl yıllarca Almanya’da” yaşıyor sorusunun cevabını kendi kendinize çözüveriyorsunuz. Biz bu bölgeyi Kabus Kerim ile birlikte keşfetme fırsatı bulduğumuz için ayrıca şanslıyız. Çünkü kendisi Nürnberg’e ailesinin yanında geldiği ilk yıllarda burada yaşamış ve büyümüş, dolayısıyla bölgeyi son derece iyi biliyor. Kendisinin ilkokulu, ilk yaşadığı ev falan hepsi bu civarda. Öğrendiğimize göre hipsterların bu civara akın etmesi, bölgede yeni yeni açılan kafeler, restoranlar bu civarda yaşayan göçmen halkı pek de mutlu etmiyor, çünkü kiraların artmasına, bölgenin pahalanmasına sebep oluyorlar. Ancak tabii ki bu bölgenin değişimine engel olamıyor ve civarda Türkçe konuşan onlarca insanın yanından geçip giderken kendi kendinize acayip bir sorgulama içine giriyorsunuz. Neticede bu bölgeyi ve değişimi gözlemlemek için mutlaka buralara gitmek gerekir diye düşünüyoruz. Özellikle gittiğiniz şehri farklı özellikleri ile tanımayı, sosyolojik tespitler peşinde koşmayı seviyorsanız burada geçireceğiniz birkaç saat kesinlikle hoşunuza gidecektir.

Nürnberg Gezi Rehberi

Kısa Kısa…

*Hemen lokal bir bilgiyle gelelim, Adlerstrasse 4’te yer alan Adlerparhaus adlı otoparkın 7. katına çıkacak olursanız, tepeden sizi süper bir Nürnberg manzarası bekliyor. Bizce şehrin gece de gündüz de en güzel manzarası buradan, kaçırmayın. Merak etmeyin, o tepeye çıkmak sorun değil, zaten otopark alanı olduğu için “ne işiniz var ulan burada dunkoflar” falan diyen çıkmaz.

*Lorenzer Platz’da yer alan Lorenzenkirche’yi es geçmeyin, burası da mimari açıdan müthiş bir kilise. Hani mimariden hiçbir şey anlamayana bile “abi bak bu gotik galiba ya” dedirtecek kadar gotik bir mimarisi var. Ayrıca Christmas dönemi Lorenzer Platz ve civarı da gayet aktif oluyor ve oradaki stantlar daha boş olabiliyor, çok açsanız buradan sosisinizi kapar, öyle kalabalığa karışırsınız. Sinsilik in da hausss!

* Hospital of The Holy Spirit’in harika binasını en azından dışarıdan görmeden geçmeyin. Burası bir zamanların en büyük hastane/bakımevlerindenmiş ancak günümüzde bir restoran olarak kullanılıyor. Özellikle fotoğraf meraklısıysanız kaçırmayın. Spitalgasse 16’da yer alıyor, ama en güzel görüntüsü karşısındaki köprüden.

*Eğer ilginizi çekiyorsa Spielzeugmuseum, yani Oyuncak Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Nürnberg bu konuda bayağı ünlü.

*Eğer acayip bir tura çıkmak isterseniz eski yer altı hapishanelerini gezebildiğiniz bir Medieval Dungeons turu var. Biz katılmaya vakit bulamadık ama ilgimizi çekmişti. Rathausplatz 2’ye gidip önceden ayarlamanızı gerektiriyor, aklınızda bulunsun.

4 Comments

  • 2020den bildiriyorum. covide inat nürnberge taşınmayı başarabilmiş olmanın verdiği heyecanla yeni şehrimi tanımaya çalışıyorum. ilk haftalarımda biraz turistçilik oynamaya hazırım ve to-do-list im için tabii ki koşa koşa oitheblogun yazılarına geldim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir