Minsk Gezi Rehberi: Selam Beyaz Rusya, Tanışalım Mı?

Minsk Gezi Rehberi
Ah Minsk, ah Belarus! Instagram‘da ve Facebook’ta “Nereden geldi şimdi oraya gitmek aklınıza?” sorusunu en çok duymamıza sebep olan yer sen oldun galiba. Doğruya doğru, biz de oralara ayak basana kadar Friends’in her bölümünü 648 kez izlemiş iki kişi olarak Minsk’i sadece Phoebe’nin bilim adamı sevgilisinin gittiği yer olarak biliyorduk. (Sığlık level:8000) “Of Belarus’un kızları çok güzel, aman Belaruslu kızlara KURBAN OLAYIM” muhabbetlerine maruz kalıyor olmamızı da bir kenara bırakıyoruz tabii. O konuya aşağıda biraz gireceğiz ama, kaçış yok. Neyse, sonuçta işler değişti, biz hazır Vilnius’a kadar gidiyorken o civarda bir yerleri daha keşfetmenin iyi bir fikir olabileceğini düşündük ve şimdi Minsk’i adım adım biliyoruz desek abartmış olmayız.

Minsk Belarus
Belarus turistik bir ülke değil ve Minsk turistik bir şehir değil. Ancak işin en eğlenceli taraflarından biri de bu oluyor galiba: Kimselerin görmediği, bilmediği yerleri keşfetmek. Yani şöyle bir düşünüyoruz da, hayatımızda kaç kişi “ulan Minsk’e mi gitsek be?” şeklinde bir cümle kurmuştur ki? Siz de bu durumdan saçma bir haz almıyor musunuz? Allah aşkına aldığınızı söyleyin de kendimizi manyak gibi hissetmeyelim. Neyse…Minsk’in bizim için en büyük özelliği, gecesinin ve gündüzünün insana verdiği hissin tamamen ayrı olmasıydı. Ancak bunu geceleri çok hareketli oluyor, kendinizi çok çılgın eğlencelerin içinde buluyorsunuz anlamında söylemiyoruz. Demek istediğimiz, gündüz görsel olarak çok da çekici olmayan bir şehirken, akşam özellikle şahane şehir ve bina ışıklandırması ile birlikte son derece çekici, Avrupai bir yere dönüşmesi. Ayrıca gayet yeşil ve güvenli bir şehir olduğunu da ekleyelim. Yani kendinizi rahat rahat sokaklara, parklara atabilirsiniz. Sizi “ay orası tehlikeli diyorlar ama?” diye korkutan arkadaşlarınız varsa onlara pek de kulak asmanıza gerek yok. Çok yüksek ihtimalle Minsk’e ilk ayak bastığınızda ilk görüşte aşk yaşamayacak ve şehirden ayrılırken “bu son görüşmemiz olmayacak Minsk….” gibi bir cümle de kurmayacaksınız. Ancak yine de bizce şöyle 2-3 gün geçirmek için gayet de güzel.

Beyaz Rusya Gezisi
Rusya Gibi Ama Değil, Avrupa Gibi Ama Değil, Bil Bakalım Nedir Bu

Cevap veriyoruz: Belarus. Yani? Yani Beyaz Rusya. Biz neden Beyaz Rusya diyoruz? Belarus sözcüğü Beyaz Rusya anlamına geliyor, biz ülkeye ismini Türkçeleştirip de vermişiz, gayet güzel olmuş. Ülke resmi olarak 91 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılmış, ama Rusya’nın etkileri tam gaz devam ediyor. Beyaz Rusça diye bir dil var olmasına rağmen halkın %70’i Rusça konuşuyor. Zaten dünya genelinde Rusya’nın en yakın müttefiki olarak biliniyor. Hatta SSCB’den ayrılan ülkelerin çoğunda yer alan Sovyet dönemi eserleri kaldırılmasına rağmen, Belarus Parlamento Binası önünde Lenin’in kocaman bir heykeli bile yer alıyor. (aman fotoğrafını çekmeyin, nedense yasak) Aslına bakarsanız Independence Square ve civarındaki birçok bina size ciddi anlamda Sovyet dönemi mimarisi örneklerini hatırlatıyor da diyebiliriz. Şehrin bu tarafları sanki size kendinizi “küçük” hissettirmek için yapılmış gibi, her şey devasa!

Öte yandan Minsk’in enteresan bir Avrupa havası ve kültürü de var. Rusya ve SSCB’nin etkileri yoğun bir şekilde hissedilmesine karşın ara sokaklarda dolaştıkça kendinizi tipik bir Avrupa şehrinin Old Town, yani eski şehir bölgesinde dolaşıyormuş gibi hissedebiliyorsunuz. Üstelik burayı da 3. dalga kahveciler işgal etmiş, burada da yoğun bir hipster akımı var, burası da yer yer klasik Avrupa şehri görüntüsüne sahip. İşte bu sebeple Minsk’in ziyaret etmeye değer bir şehir olduğunu düşünüyoruz, bu garip arada kalmışlık durumu insana anlamlandıramadığı bir haz veriyor!

Neyse, lafı çok uzattık di mi? Minsk Gezi Rehberi ‘ne geçiş yapıyoruz.

Belarus Gezi Rehberi
Minsk Gezi Rehberi: Minsk’e Ulaşım

Türkiye’den Minsk’e ulaşmak sorun değil. Çünkü İstanbul’dan direkt uçuş mevcut ve yalnızca 2,5 saat gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Asıl sorun olan Minsk Havaalanı’ndan şehre ulaşmak, çünkü Minsk Havaalanı ile şehir merkezi arası yaklaşık 45 km. Fakat valizinizi teslim alıp havaalanından çıkış noktasına vardığınızda sabit fiyata taksi ayarlayabileceğiniz bir bölüm mevcut. Ücreti 25 Euro gibi bir şeye denk geliyor, onu kullanabilirsiniz. Hatta buraya gitmek yerinde direkt kapının önündeki taksicilerle pazarlığa girerseniz 20 Euro’ya kadar da düşürebiliyorsunuz. Bu noktada tek sorun taksicilerin pek iyi İngilizce konuşamıyor olması ve sizi kazıklama ihtimalleri. Garanticiyseniz ve heyecan aramıyorsanız 25 Euro’ya tamam deyin geçin.

-Uçaktayken size bir form verilmesi ve bu formu doldurmanız gerekiyor. Olur da uyuyakalırsanız falan uyanınca hostesleri bu konuda mutlaka darlayın. O form sizin için önemli ve onu Minsk’ten ayrılana kadar kaybetmemeniz gerekiyor. İki parçalı olan bu formun bir tarafını ülkeye girerken, bir tarafını ise ülkeden çıkarken sizden alıyorlar.

-Havaalanına indiğinizde es geçmemeniz gereken bir konu da sağlık sigortası yaptırmak. Havaalanında bu sigortayı yaptırmanız zorunlu ve öyle “emeen kim anlayacak basayım gideyim” diyebileceğiniz bir konu değil. Yaptırmadıysanız pasaport sırasından geri döndürüyorlar. Katakulli kovalamayı gerektiren bir şey değil zaten çünkü ücreti saçma değil. Örneğin 2 gün, 2 Euro.

-Bu arada şehir genelinde taksiler acayip ucuz, havaalanında 25 Euro’yu bayıldık diye geneli böyle düşünmeyin.

Beyaz Rusya
Minsk Gezi Rehberi: Minsk’e Ne Zaman Gidilir?

Bakın bu konu önemli. Çünkü Belarus’un pis bir soğuğu var. Dolayısıyla eğer ekstrem koşullarda dolaşmak istemezseniz Minsk’e yaz aylarında gitmenizi önereceğiz. Zira biz Eylül ayında gittiğimizde gündüz 13-14 derece, akşamları ise 4 derece civarlarındaydı. Tabii bu söylediğimiz dereceleri o şekilde hissettiğimizi de belirtmeliyiz. Gezinin büyük bir kısmı soğuktan yüz felci olmak ile ayaklarımızı hissedememek arasında bir yerde geçti. Yaz aylarında ise en azından 24-25 derecelere kadar ulaştığı için daha gezilesi bir halde olabiliyor. Ancak her halükarda akşamları havanın serin olduğunu ve yazın gitseniz dahi akşam için üstünüze bir şeyler almanız gerektiğini ekleyelim. Sonra vay OitheBlog bizim donmamıza izin verdi, bizi gurbet elde parmak arası terlikle bıraktı demeyin……

Minsk Gorky Park

Minsk Pahalı Mı?

Güzel haberlerle geliyoruz, Minsk pek de pahalı bir şehir değil. Avrupa’daki birçok şehre kıyasla ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Paris, Milano, Amsterdam gibi şehirlerle kıyaslayacak olursanız kendinizi bayağı mutlu hissedebilirsiniz. Daha açıklayıcı olması açısından birkaç örnekle gelelim: (Buranın para birimi Ruble, ancak biz anlaşılır olması açısından fiyatları Euro olarak yazacağız)

-İyi bir restoranda ana yemek: 5-11 Euro (Makarna vb. şeyler 5, et&balık 11 gibi düşünebilirsiniz)

-Su: Musluktan içilebiliyor. Koy cüzdanı cebine.

-Kahve: 1-2 Euro

-Kokteyl: 3,5 – 5 Euro

-Bir kadeh şarap: 4 – 5 Euro

-Taksi (2-3 km’lik mesafe): 2 Euro

Minsk Gezi Rehberi
Minsk Gezi Rehberi: Minsk’te Konaklama

Garip bir şekilde Minsk’te az otel seçeneği var. Özellikle booking.com üzerinden bakacak olursanız karşınıza yüzlerce daire çıkacak ve çoğunun çirkinliğine ve zevksizliğine dalıp gitmekten rezervasyon yapmaya vakit bulamayacaksınız. Dolayısıyla burada güzel bir dairede kalabilme umudunuzu bir kenara bırakarak önceliğinizi merkezi konuma vermenizi önerebiliriz. Örneğin Independence Square ve civarında bir yer seçerseniz gezeceğiniz ve vakit geçireceğiniz birçok noktaya kolaylıkla yürüyebilirsiniz. Biz Boutique Hotel Buta’da kaldık ve konum itibarıyla gayet memnunduk. Ayrıca olur da orada kalacak olursanız allah aşkına içerideki dev avizeye bir göz atın ve onun oraya nasıl asılmış olabileceğini bize açıklayın. Bakın hala onu konuşuyoruz.

Belarus
Minsk Gezi Rehberi: Minsk Gezilecek Yerler Listesi 

Şanslısınız, Minsk’te turistik anlamda gezilecek pek de fazla yer yok. Şanslı olduğunuzu düşünüyoruz çünkü lokal takılacak, şehri tanıyacak vaktiniz artacak ve tüm gezi boyunca bir elinizde fotoğraf makinesi bir elinizde harita heyecanlı heyecanlı dolaşmanıza gerek olmayacak.

Minsk Independence Square
*Independence Square

Minsk’in en ünlü meydanlarından biri Bağımsızlık Meydanı. Aynı zamanda Sovyetler Birliği’nden ayrılmış bir ülkede olduğunuzu en sık hatırlayacağınız meydan olarak da nitelendirilebilir. Zira size kendinizi minicik hissettiren dev binaları, parlamento binası önünde bulunan Lenin heykeli ve genel mimarisi ile gerçekten de o dönemleri hatırlatan bir havası var. Buraya kadar gelmişken hemen yakınındaki Aziz Simon ve Helena Kilisesi’ni de gözden kaçırmayın, oldukça güzel bir mimarisi var. Kendisi aynı zamanda rengi sebebiyle “Red Church” olarak da biliniyor.

-Lenin heykelini fotoğraflamak niyetindeyseniz biraz dikkatli davranabilirsiniz. Bazı kaynaklar bu heykelin fotoğrafını çekmenin yasak olduğunu iddia ediyor, bazıları ise eskiden böyle olduğunu, artık şehrin turistlere alıştığını… Biz doğrusunu bilemedik, kararı size bırakıyoruz. Gizli mi çekseniz acep?

Minsk Gezisi
*Victory Square

Hazır konuya meydanlardan girmişken şehrin en turistik noktalarından biri olan Victory Square’i de aradan çıkaralım. Bu dev meydanın en önemli özelliği ortasında yer alan ve 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden insanlara adanmış olan yaklaşık 40 m yüksekliğindeki obelisk. Bunu gördüğünüz zaman “tamam kardeş Victory Square’deyiz” de diyebilirsiniz yani. Yine buralara kadar gelmişken hemen meydanın yanındaki adını Maksim Gorki’den alan Gorky Park’a da uğrayabilirsiniz. Tam dinlenmelik, tam çimlere bayılmalık. Tabii soğuktan ayaklarınızı hissetmeyeceğiniz havalardan birinde gitmediyseniz.

Minsk Isle of Tears
*Isle of Tears

Isle of Tears 1979-1989 yılları arasında hayatını kaybeden Sovyet – Afganistan Savaşı sırasında ölen askerlerin anısına tasarlanmış bir anıt. Eğer ülkenin önemli günlerinden birinde buraya gidecek olursanız birçok asker ve ailesini bu anıtı ziyaret ederken görebilirsiniz.

Belarus Ulusal Sanat Müzesi
*Belarus Ulusal Sanat Müzesi

Hemen günlük sanat ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir müzeye dalalım: National Art Museum. Burası şehrin, hatta ülkenin en geniş sanat koleksiyonuna sahip müzesi. Hem lokal, hem de dünya çapında ünlü birçok sanatçı ile tanışabileceğiniz, açıkçası beklentimizin çok daha üzerinde çıkmış bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Beyaz Rusyalı sanatçıların yanı sıra Rusya ve Doğu Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden farklı sanatçıların eserlerine ayrılmış bölümler de mevcut. Ayrıca geçici sergilere de oluyor, göz atmayı unutmayın. Bizce bu müzenin tek sorunu kapıdaki bilet kesen suratsız kadın. İkimizi dövebilecek güçte olduğu için kendisine çemkiremedik ama, şimdi ülkemizde olduğumuza göre salon kadını çizgimizden çıkabiliriz. KALPSİZ KADIN.

-Giriş: Öğrenci 6 Ruble. Yetişkin 10 Ruble.

-Adres: 20 Lenin Street

Minsk Gezi Rehberi
*Y Gallery

Hazır sanat müzelerinden konu açılmışken Y Gallery’den bahsetmek isteriz. Burası bayağı küçük bir galeri. Bakın BAYAĞI KÜÇÜK. Ama içeride oldukça enteresan sergilere ve çalışmalara denk gelebiliyorsunuz, dolayısıyla gitmeden önce mutlaka o dönemki programına göz atın. Ayrıca galerinin parçası olarak tatlı bir tasarım dükkanı ve Minsk’in ilk şarap barı da mevcut. Sanatla kandıramadıysak alışverişle ve içkiyle kandırırız. Üstelik Victory Square’de çok yakın… (Burada gördüğümüz allahın belası kabus bir çalışmanın görselini de yukarı bırakıyoruz, sizin de rüyanıza girsin)

-Giriş 2 Ruble. Canım ya.

*Ulusal Kütüphane

Biz kütüphaneye gidemedik çünkü burası gerçekten oldukça alakasız bir noktada kalıyor ve açıkçası zamanımız yetmedi. Ancak yine de buraya yazıyoruz çünkü şayet vaktiniz olursa ve özellikle mimariye ilginiz varsa gidip görmek isteyebilirsiniz. Binanın oldukça enteresan bir mimarisi var ve gecesi ayrı bir olay, gündüzü ayrı. Ayrıca Rusya’daki iki ana kütüphaneden sonra var olan en büyük Rusça kitap koleksiyonunu da içinde barındırıyor ama, bizim Rusçamız “da”dan öteye gitmediği için o konuda pek bir heyecan duyamadık. Dediğimiz gibi, vaktiniz ya da arabanız varsa uğramalık.

Beyaz Rusya
*Holy Spirit Cathedral

Holy Spirit Katedrali abartıdan uzak ve son derece zarif bir mimariye sahip. 1600’lü yıllardan beri orada yer alıyor ve 1700’lü yıllarda büyük bir yangın atlatarak tekrar inşa edilmiş. Katedralin bulunduğu nokta tam anlamıyla şehrin göbeği olduğu için civardaki sokaklarda aylak aylak dolaşmanızı ve şahane şehir fotoğrafları yakalamanızı da özellikle rica edeceğiz. Buraya geldiyseniz, doğru yere geldiniz, şehrin kalbindesiniz.

-Cyril and Methodius Street 3

Minsk Belarus
*Troitskoye Predmestie

Çeşitli kaynaklarda “Trinity Suburb” adıyla da karşılaşabileceğiniz bu bölge, aslında şehrin Old Town bölgesi olarak biliniyor. Nehrin kenarında, oldukça küçük bir bölge ve aslına bakarsanız sokaklarında turlamak dışında burada turistik anlamda yapabileceğiniz pek de bir şey yok. Merkezi bir noktada yer aldığı için şöyle bir dolanabilir, belki civardaki bar ya da restoranlardan birine çökebilirsiniz.

Minsk Street Art
*Kastrycnickaja Street

Buraya kadar okuduysanız sizi öpücüklere boğuyor ve ödüllendiriyoruz çünkü en güzeli en sona sakladık. Adını okumanın İstiklal Marşı’nın tamamını ezberlemekten daha zor olduğu Kastrycnickaja Street, yalnızca zulüm isimli bir sokak değil. Burayı bir kompleks olarak da düşünebilirsiniz. Eskiden endüstriyel bir alan iken günümüzde tam bir hipsterland’e dönüşmüş ve birçok restoranın, barın, kafenin, galerinin ve şahane sokak sanatı çalışmalarının bir arada yer aldığı bir alana dönüşmüş. Burada yer alan mekanlardan aşağıda bahsedeceğiz ama diğer kısımları es geçmeyelim. Aralara dalarak mutlaka her duvara bakın, çünkü acayip başarılı mural çalışmaları göreceksiniz. Ayrıca CECH adlı “sanat alanına” (onlar kendilerini öyle adlandırıyor) mutlaka göz atmanızı öneririz.

-Buraya giderken kendinizi böbrekleri çaldırmaya koşuyor gibi hissedebilirsiniz ama öyle bir şey yok, korkmayın. Evet biraz merkezin dışında kalıyor ama ulaştığınızda gayet popüler ve kalabalık bir yerde olacaksınız.

Minsk Yeme İçme
Minsk Gezi Rehberi: Minsk’te Yeme İçme Meselesi

Beyaz Rusya mutfağını aslında direkt olarak Doğu Avrupa mutfağı ile eş değer tutabilirsiniz. Tabii ki Ruslardan da feci şekilde esinlenmişler, sonuçta yakın kültürler. Dolayısıyla Borsch çorbası, bol bol patates, mantı/ravioli benzeri içi etle doldurulmuş dumpling’ler ve pek lezzetli ekmekler ile her yerde karşılaşmaya hazır olun. Ancak tabii ki 18. yüzyılda olmadığımız için geleneksel yemeklerde değil dünya mutfağına odaklanan çeşit çeşit restoran ve kafeyle de karşılaşacaksınız. Ayrıca 3. dalga kahveciler tabii ki burayı da vurmuş ve onlarla da bayağı sık karşılaşacağınızı şimdiden söyleyelim. Bizim denediğimiz birkaç restoran ve kafeyi önermeden de geçmeyeceğiz tabii:

*Pinky Bandinsky: Dünya mutfağı odaklı, özellikle akşam gitmelik mekan. Yemeklerinin hiçbir olayı yok ama kokteylleri gerçekten çok iyi. İçinde kendi yaptıkları likörlerini de kullandıkları için özellikle Whisky Sour ve Brumble önerimizdir. Ayrıca gençler arasında bayağı popüler, dolayısıyla rezervasyon şart. (Kamsamoiskaja Street 13A)

*Cafe Enzo: Yukarıda söz ettiğimiz Kastrycnickaja Street’te yer alan ve çok lezzetli burgerler yapan mekan. Güzel müzik, güzel yemek, güzel kitle triosunu bir arada barındırdığı için sevdik. Öğlen ya da akşam gidebilirsiniz. Enzo Burger önerimizdir, ama menüde daha enteresan burgerler de var.

*Cafe Zerno: Kahvaltı ya da kahve molası için gidebileceğiniz tatlı bir mekan. Kahveleri başarılı, ancak kahvaltı konusunda çok büyük şeyler beklemeyin. Kruvasan, kiş gibi daha hızlı ve basit seçenekler mevcut. Tabelasını Zerno şeklinde değil Зерне olarak göreceksiniz, şaşırmayın.

*Depo: Yine Kastrycnickaja Street’te yer alan bir krepçi. Özellikle hafta sonu deli gibi kalabalık olmasına rağmen açıkçası hiçbir olayı yok, bildiğimiz krep. Tuzlu krep seçenekleri de mevcut olduğu için belki hızlı bir atıştırma amaçlı uğranabilir.

Minsk Gezi Rehberi
*Union Coffee:
Şehrin birçok noktasında karşılaşabileceğiniz kahve zinciri. Kahvaltılık seçenekler de mevcut. Özellikle tren istasyonu yakınında yer alan şubesi şayet trenle başka bir yere geçiş yapacaksanız işinize yarayabilir.

*Manufactura Coffee: Minsk’in en popüler kahvecilerinden biri, dolayısıyla bayağı kalabalık olabiliyor. Kahveleri gerçekten başarılı ancak tatlıları da bir o kadar başarısız. Buraya giderseniz kahve ile yetinmenizi önereceğiz. (Karla Marksa Street 17)

*Wake Up Coffee: Küçük bir kahveci. Adının hakkını vererek sabah erken saatte açılıyor ve gerçekten güzel kahveler yapıyor. Özellikle Victory Square civarındaysanız önce buradan kahve kapıp sonra Victory Square tarafında doğru inerek şehir keşfinde o şekilde başlayabilirsiniz. Kahvaltı konusunda buraya güvenmeyin, sandviçlerinde pek iş yok. (Viery Charuzaj 5)

*Kitch’n: “Öff burası sıkıcı görünüyor” önyargımızı bir kenara bırakıp gittiğimiz ve tıpkı lokaller gibi bizim de yemeklerini çok beğendiğimiz mekan. Ayrıca çalışanları çok kibar ve çok güzel et yapıyorlar. Şefi öpücüklere boğuyoruz….. (Kamsamoiskaja 8)

*26 Sverdslova: Bu aralar şehrin en popüler kahvecisi. Gerçekten güzel kahveler yapıyorlar ve yememiş olmamıza rağmen gözümüz kaldığı için sizi oradaki tatlıları denemeye davet ediyoruz. Adresi ismi aynı. Yani Sverdslova 26 numarada.

Minsk Gece Hayatı
Minsk Gece Hayatı

Belarus’un gece hayatının ülkemizdeki “ürkütücü” bir kesim tarafından bayağı merak edildiğini biliyoruz. Keşke elimizde olsa da o “ürkütücü” kesim bu yazıyı okumasa, ama okuyacaklar tabii kaçış yok. Neyse. Efenim Minsk gece hayatı gayet renkli bir şehir. Birçok ülkede olduğu gibi burada da hafta sonu daha aktif ve yine birçok ülkede olduğu gibi burada da barlar/gece kulüpleri “leş” olarak tabir ettiğimiz yerler ve sevilesi yerler olarak ikiye ayrılıyor. Biz buraya çok partileme kafasında gitmediğimiz için açıkçası kulüpten kulübe koşmadık. Ancak belli bir ücret karşılığında size bazı isimler verebiliriz………..Tamam şaka yaptık. Google’a girip Minsk gece hayatı yazıp enter’a bastığınızda çok yüksek ihtimalle karşınıza bir sürü saçmalık çıkacak, o yüzden biz size direkt isimlerle gelelim. Turistlerin de akın ettiği en popüler kulüpler Dozari, Black Hall ve Cherdak. Anladığımız kadarıyla Cherdak en çekilebilir olanı. Lakin biz bunların hiçbirine gitmedik, dolayısıyla daha detaylı araştırma kısmını konuyla yakından ilgilenenlere bırakacağız. Fazla yakından ilgilenmeyin, sonra başınıza bir işler gelir. Neyse biz bi’ şey demiyoruz. Mşglsnz glb………..Biz size sevdiğimiz birkaç önerip bu Beyaz Rusya’nın gece hayatı meselesinden sıyrılmaya karar verdik.

BarDuck: Adı Türkiye’deki kötü seçilmiş bar isimleri gibi dursa da gayet sevilesi bir kokteyl bar. Ayrıca lokaller arasında son derece popüler. (Hikalo 5)

Svobody 4: Şarap barı. Ancak Belarus şarabı diye bir şey var mı sorusunu sorduğunuzda boşverin, olsa bile güzel olmazdı cevabını alıyorsunuz. Dolayısıyla dünyadan başka şaraplara yönelmenizi önereceğiz. Gayet sevilesi bir mekan ve güzel bir kitlesi var. (öyle güzel değil be sapıtmayın hemen)

Insomnia: Oldukça merkezi bir noktada bulunan yine popüler bir bar. Lokallere “akşam nereye gidek” diye sorduğunuzda seçeneklerin arasında mutlaka bu da oluyor. Çok büyük bir özelliği yok ama kitlesi ve içkileri güzel. Ayrıca bu civarda çok fazla bar ve restoran var, dolayısıyla civarı da dolanabilirsiniz.

Hooligan Bar: Bizim Kastrycnickaja Street’in en popüler barı. Diğer söylediklerimize kıyasla daha hipster bir mekan. Cumartesi geceleri en kalabalık zamanı.

Minsk Beyaz Rusya
*Minsk ve Belarus ile İlgili Bir Takım İpuçları

-Beyaz Rusya Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Hadi yine iyiyiz.

-Şehirde İngilizce konuşabilen insan bulmak biraz zor. Hani bir gece, hiç tanımadığın bir erkeğe, sırf İngilizce konuşabiliyor gibi görünüyor diye usulca sokulup merhaba dersin ya…… İşte o yöntem burada geçerli değil. Çünkü gençler bile pek iyi İngilizce konuşamıyor. O sebeple gitmeden önce ne yapacaksınız ne edeceksiniz haritanızdan işaretleyin, işiniz kolaylaşsın.

-Para bozdurma meselesini nerede halledeceğinizi bilemediyseniz panik yok zira otellerde hatta casinolarda bile para bozdurulabiliyor. Minsk’te sağınızdan solunuzdan casino çıkıp duracağı için onlardan birinin içine dalıp paranızı orada bile bozdurabilirsiniz. Zaten milyon dolarlar bozdurmadığınız için öyle önemli bir para kaybınız falan olmuyor.

-Minsk’te birçok mekanın içinde sigara içilebiliyor. Artık sevinir misiniz üzülür müsünüz bilemiyoruz ama, en azından çoğu mekanın havalandırma sisteminin gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Dumana boğulmuyorsunuz yani.

-Bunu da Minsk Gezi Rehberi kapsamında yazmaktan zarar gelmez diye düşünüyoruz: Eğer bizim gibi Minsk’ten Vilnius’a geçmek isterseniz trene binmeniz en mantıklısı olacaktır. Biletinizi online olarak şu siteden alabilirsiniz. Ardından tren istasyonuna gittiğinizde eğer oradaki İngilizce konuşabilen tek bireyi bulabilme şerefine nail olursanız biletinizin çıktısını alırsınız. Zira kimse İngilizce konuşamıyor. O arkadaş orada değilse tarzanca halledin ticket micket diyerek artık. Sonrasında treniniz hangi perondaysa oraya gideceksiniz zaten, korkmayın, rakamlar bizim anlayabileceğimiz şekilde yazılıyor. Minsk – Vilnius arası tren yolculuğu yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. Buna trenin Belarus – Litvanya sınırında durdurulup pasaportlarınıza çıkış damgası vurulma süresi de dahil.

2 Comments

  • Sitedeki tüm yazılarınızda olduğu gibi , bu sayfada da ,
    HEM çok faydalı bilgiler var , HEM DE hoş -esprili bir üslup:)
    Daha ne isteyelim yani:)) ….Çok teşekkürler..
    Gezmelerinize – bilgilerinize – yazılarınıza – emeğinize sağlık..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir