Yunanistan Gezisi Notları: Kavala ve Asprovalta

Biliyorsunuz, Yunanistan da tıpkı Türkiye gibi gerek tarih gerek kültür bakımından oldukça zengin bir ülke. Birçok insanın gözünde deniz tatili ya da Atina ve Selanik gibi şehir gezileri ötesine geçemese de keşfedilebilecek onlarca yeri var. Doğruya doğru biz de çok uzun süre Yunanistan’a burnumuzun dibinde diye oraya her zaman gidebilirmişiz gibi bir muamele yaptık ve Yunanistan gezisi işini hep ötelemiş bulunduk. Ama sonunda vakit geldi ve Atina gezimizden sonra başka bölgelerini de keşfetme kararını aldık. Yunanistan gezisi yapmaya niyetlenip Türkiye’den oralara gidenler için en popüler yerler tabii ki lokasyon itibarıyla bize en yakın olan bölgeler. Sınıra yakın ve arabayla ulaşımın pratik olmasının verdiği kolaylıktan öte bu civarda gerek tarihi yerler, gerekse denize girilebilecek yerler açısından gerçekten çok güzel noktalar var.

*Başlamadan gelen not: Bize Yunanistan gezimiz için yılmadan bıkmadan her türlü yardım eden ve yol gösteren sevgili Elena’ya buradan teşekkürlerimizi sunarız.

Yunanistan Gezisi
Yunanistan’da Nasıl Bir Rota İzledik?

Yunanistan’ın sınırımıza yakın bölgelerinde en popüler yerler Alexandroupoli, Kavala, Thasos, Asprovalta, Selanik ve tabii ki Halkidiki gibi noktalar. Biz İstanbul’dan direkt Selanik’e uçtuğumuzdan gezimize Selanik’ten başladık ve ilk olarak orada birkaç gün konaklayarak şehri keşfettik. Ardından Kavala ve Olympiada gibi bölgeleri keşfetmek için Selanik’e yaklaşık 60km uzaklıkta, sahil kenarında bulunan Asprovalta kasabasına yerleştik. Son olarak da Sithonia ve Kassandra adalarını keşfetmek üzere Halkidiki’ye geçtik ve gezimizi tekrar Selanik’te sonlandırdık. Ancak birçok kişinin yaptığı gibi eğer siz de Yunanistan’a arabayla geçiyor olacaksanız sahil şeridini takip ederek sırasıyla Alexandroupoli, Kavala, Thasos gibi noktalara uğrayarak Selanik ya da Halkidiki tarafına devam etme niyetinde olabilirsiniz, bu da oldukça mantıklı bir rota. Hazır konusu açılmışken, Türkiye’den Yunanistan’a arabayla ulaşım konusuna şuradaki Selanik rehberimizde detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Ayrıca eğer siz de bizimkine benzer bir rota izlemek niyetindeyseniz şuradaki Halkidiki Gezi Rehberimiz de işinize yarayabilir.

büyük iskender

Asprovalta & Kavala’ya Ulaşım

Kafanızın karışmaması adına şunu belirtelim, bu iki bölge aslında birbirinden tamamen alakasız noktalarda ve aralarında 80km civarı bir mesafe olsa da aynı yol üzerinde olduğu için ulaşım kısmında ikisini birlikte ele alacağız. Şimdi öncelikle Yunanistan’a arabayla gelecekler veya oradan araba kiralayacaklar için izlenilmesi gereken yoldan biraz bahsetmek istiyoruz;

Eğer Yunanistan gezisi için Türkiye’den arabayla gidiyor olacaksanız İpsala’daki sınırı geçtikten sonra Yunanistan otobanına bağlanacaksınız ve sonrasında izlemek istediğiniz rotaya göre bir karar vermeniz gerekecek. Eğer direkt Kavala veya Selanik gibi noktalara gitmek niyetindeyseniz otoban üzerinden devam edip bu noktaları hedef alabilirsiniz. Ama eğer arada başka sahil kasabalarına uğramak niyetindeyseniz National Road (haritada route 2 olarak görebilirsiniz) olarak adlandırdıkları eski kıyı şeridini takip ederek ve birçok farklı yerden geçerek ilerleyebilirsiniz. Zaten yeni otobandan önce birçok insan Yunanistan’a geldiğinde bu eski yolu kullanıyormuş. Öyle ki Asprovalta da bu kıyı şeridinde kaldığı için eskiden çok daha uğrak bir noktaymış ancak otobanın arından insanların ana yol tercihi değiştiği için çok daha lokal bir nokta haline dönüşmüş. Bizce herhangi bir zaman kısıtlamanız yoksa kıyı şeridini takip etmek çok daha keyifli. Üstelik yol gayet düzgün olduğu için pek de bir zaman kaybına uğramıyorsunuz.

Kavala, İpsala sınırından yaklaşık 200km, Asprovalta ise Kavala’dan yaklaşık 80km, Selanik’ten ise 60km uzaklıkta. Asprovalta’ya ulaşmak için Kavala’dan Selanik tabelalarını takip edebilirsiniz.

asprovalta

Asprovalta

Biz birçok seyahatimizde yaptığımız gibi Yunanistan gezisi boyunca da mümkün olduğunca farklı farklı yerlerde konaklamayı ve şehirleri zamana yayarak keşfetmeyi tercih ettik. Selanik’te sıcaktan buhran geçirdikten ve terlemekten 3 kilo kaldıktan sonra kendimizi en yakın sahil şeridine atmak niyetinde olduğumuz için Selanik’e 60km uzaklıkta bulunan Asprovalta’ya yerleştik. Burası daha ilk gördüğünüzde bizim Ege’deki tatil beldelerini anımsayacağınız küçük bir kasaba. Bölgenin assolisti Halkidiki kadar kalabalık olmadığı ve ulaşması çok daha kolay olduğu için yerlilerin yazlık yeri olarak ya da aileleriyle tatil yapmak için tercih ettiği bir nokta. Aynı zamanda turistler de Selanik’ten günübirlik denize girmek için de geliyor. Bulunduğu lokasyon aslında tam olarak Kavala ve Halkidiki ortasında bir yerde kalıyor ve civardaki yerleri keşfetmek isteyenlerin konaklaması için oldukça ideal bir noktada. Çünkü Halkidiki gezi rehberinde de bahsettiğimiz gibi, Halkidiki civarında mesafeler çok daha uzun ve yollar daha zorlu olduğu için işler daha karmaşık olabiliyor. Dolasıyla keyfi bir gezi peşindeyseniz arada bir noktada mola vermek mantıklı bir karar olabilir. Hatta eğer Halkidiki tarafında uygun bir otel bulma konusunda zorluk çekerseniz Asprovalta’da konaklarayak civardaki bölgelere günübirlik geçiş bile yapabilirsiniz.

asprovalta

Asprovalta’da Konaklama

Biz Asprovalta’yla tanışmamızın saniyesinde sanki yıllardır görüşmediğimiz eski dostlarımıza kavuşmuşuzcasına samimiyet kurduğumuz 2 kız kardeşin işlettiği Al Mare’de konakladık. Bahsettiğimiz gibi Asprovalta daha lokal bir bölge olduğu için genellikle apart otel tipi konaklama seçenekleri veya kiralayabileceğiniz daireler mevcut. Al Mare de sahilde bulunan ve tercihe göre 2 kişi veya grup olarak konaklayabileceğiniz birçok oda seçeneği olan bir apart otel. Odalar lüks, tasarım ya da “hipster-sevindiren” değil, aksine anneannenizin Altınoluk’taki yazlığına gitmişsiniz hissiyatı yaratabilecek tarza yerlerden bahsediyoruz. Ancak ihtiyaca yönelik her şey var, daireler çok geniş ve gayet temiz. Özellikle ailenizle veya yakın arkadaş grubunuzla konaklamak istiyorsanız gayet rahat edebilirsiniz. Bizim kaldığımız dairede deniz manzaralı bir balkon da vardı ama tabii ki her zaman olduğu gibi odada sadece birkaç saat uyumak için vakit geçirebildiğimizden pek keyfini çıkaramadık. Eğer burada konaklama şansınız olursa bizim için de o balkonda bir keyif yapın.

Bir başka alternatif olarak da, sahil kesiminde yer almasa bile gerek hijyen açısından, gerek sahibi açısından kesinlikle güvenebileceğiniz Evangelia Rooms & Apartments’ta da kalabilirsiniz. Bu dairenin sahibi bizim Yunanistan’da tanışıp çok sevdiğimiz ve resmen ailemizin Yunanistan ayağına dönüşmüş olan Elena’ya ait. Türkiye’den gelen pek çok misafiri her sene sık sık ağırladığı gibi, yalnızca bir otel sahibi gibi davranmayıp kişisel meselelerinize yardım etmek için bile koşturabilecek kadar sempatik ve yardımsever bir insan. Öpücükler Elena’ya gidiyor!

asprovalta

Asprovalta Civarında Gezilecek Yerler 

Asprovalta’da yapılacak şey belli; havlunuzu, içeceğinizi alıp plaja bayılacaksınız, sonra sahil kenarındaki yerlerden birinde kahvenizi içeceksiniz, akşam ise meze balık uzo triosu için lokal bir restorana gideceksiniz ve geceye devam etmek niyetindeyseniz beach bar’a gidip içkinizi yudumlayacaksınız. Yapılacak şey belli ama biz tabii ki şu an size vermekte olduğumuz tavsiyeye uymadık ve yine manyaklar gibi oradan oraya geçerek civarı keşfetmeye çalıştık.

*Stavros & Vrasna: Asprovalta’dan kaptırıp gittiğinizde karşınıza sırasıyla Vrasna ve Stavros kasabaları çıkıyor olacak. Her ikisi de Asprovalta’ya benzerlik gösteren, aynı tatta yerler. Denize girebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz alternatif yerler mevcut. Hazır Asprovalta civarındayken bir iki yer daha görmek isterseniz yakınlarınızda bu iki kasabanın da yer aldığı da aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Yunanistan Gezisi

*Drama: Asprovalta’dan yaklaşık 60km uzaklıkta bulunan Drama kentinin yakınlarında ziyaret edebileceğiniz bir takım mağaralar bulunuyor. Bunlardan en bilinenlerinden biri Alistrati Mağarası. Eğer civarda yapacak alternatif bir aktivite arıyorsanız ilginizi çekebilir. Hakkında daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

*Olympiada & Antik Stagira Kenti: Olympiada’nın yakınlarında bulunan Stagira kasabası Aristoteles’in doğum yeri olarak biliniyor. Bu bölgede 90’larda başlatılan kazı sonucu Bizans dönemine ait antik bir kent ortaya çıkmış. Kazılar günümüzde hala devam ediyor ve henüz turistlerin ziyaretine yönelik bir düzen oluşturdukları söylenemez ama bulunduğu noktadaki manzara çok güzel ve Asprovalta civarındayken uğramalık bir yer. Ayrıca Olympiada’da denize girebileceğiniz bir plaj da var. Olympiada Asprovalta’dan yaklaşık 25km, Stagira ise Olympiada merkezine 1km uzaklıkta. Halkidiki yolu üzerinde olduğu için eğer Halkidiki tarafına geçecek olursanız yol üstünde de uğrayabilirsiniz.

*Serres: Orta Makedonya bölgesinde Selanik’ten sonra en büyük 2. Şehir Serres. Burası Asprovalta bölgesine yaklaşık 80km uzaklıkta ve civarda keşfedilebilecek bir başka nokta. Bizim buraya uğrama şansımız olmadı ama bu bölgede gezebileceğiniz böyle bir olduğunu da paylaşmak istedik.

yunanistan yeme içme

Asprovalta Yeme-İçme İpuçları

-Kahve veya içki için sahilde bulunan Loll Cafe Bar en iyi seçenek. Buranın cafe dışında aynı zamanda denize girebileceğiniz beach kısmı da var.

-Kahvaltı veya atıştırmalık için envai çeşit börek, hamur işi, ekmek, tatlı allah ne verdiyse bulabileceğiniz, Alexandros Pastanesi. Pastane ana cadde Egnatia üzerinde bulunuyor. Burada mutlaka Yunanistan’ın meşhur tatlısı Bougatsa’yı denemeyi unutmayın. Hem tatlı hem tuzlu olarak 2 çeşidi var ve inanılmaz lezzetli.

-Meze, Balık, Uzo triosu için sahil kenarında bulunan Taverna Dimitris.

-Beach bar veya akşam içkisi için Versus Beach Bar. Özellike Temmuz-Ağustos aylarında yani yoğun sezonlarında burada geceleri partiler yapılıyor ve çok daha hareketli oluyor.

kavala gezi rehberi

Kavala

İzninizle “Kavala’ya gitmeseniz de olur, oralarda pek bir şey yok” diyen arkadaşlara küsmek istiyoruz. Kavala bizce Yunanistan gezisi kapsamında gördüğümüz en sempatik, tarihi açıdan en önemli yerlerden biri ve kesinlikle 1 gününüzü ayırmanıza değecek bir şehir. Kafamıza göre önemli demiyoruz tabii ki, sonuçta yüzyıllarca (1912’ye kadar) Osmanlı Devleti’nin parçası olan bir şehirden bahsediyoruz.

Gittiği her yeri Türkiye’den bir şehre benzetmezse ölecek hastalığına yakalanmış arkadaşlar için güzel bir gün! Çünkü tıpkı Selanik gibi burası da yer yer  İzmir’i bayağı andırıyor. Ama bu Kavala’nın kendine has özellikleri olmadığı anlamına da gelmiyor tabii. Özetle çok vaktiniz yoksa birkaç saat içinde hızlandırılmış bir gezi yaparak önemli yerlerini görebilirsiniz ama bizce rahatlıkla 1 tam gününüzü de geçirebileceğiniz bir yer. Kavala’ya gitmeyin, Kavala’da bir şey yok diyecek bir durum yok yani. Neyse biraz çemkirmiş olduk ama şimdi konumuza geri dönelim ve Kavala’da gezilecek yerler kısmına geçelim. Çemkirdiğimiz insanlar kendilerini biliyorlar, gözümüz üzerinizde……

kavala panagia

Kavala’da Gezilecek Yerler 

*Panagia (Old Town)

1912 gibi aslında günümüze çok da uzak olmayan bir tarihe kadar Osmanlı Devleti’nin parçası olan Kavala’da Osmanlı dönemine ait birçok yapı görmek pek de şaşırtıcı değil tabii.  Panagia bölgesi ise Kavala’nın eski şehir bölgesi ve eski Osmanlı tipi evlerinin, renkli binaların ve tarihi yapıların yoğunlukta olduğu bir bölge. Yani Kavala’da görmeniz gereken en önemli bölge ve Instagram’a “Ben Kavalada’yım” fotoğrafı koymak için en ideal nokta. Şehrin bu kısmını keşfetmek için bir adet arabanız olması işinizi epey kolaylaştırabilir. Aksi takdirde uzun ve yorucu tırmanışlara hazırlıklı olun. Panagia yani old own bölgesinde görebileceğiniz bazı önemli noktalar ise şöyle efenim;

imaret

*Imaret: Burası Kavala’nın en ilginç noktalarından biri. Osmanlı döneminde Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmış ve medrese, aşevi ve mektep olarak kullanılmış bir yapı. Günümüzde otel olarak işletiliyor ve içini gezme konusunda büyük sıkıntı çıkartıyorlar. Biz oradayken otel tadilatta olduğu için giremeyeceğimizi, yalnızca tur rehberleri eşliğinde gezebileceğimizi ve randevu almamız gerektiğini söylediler. Ancak lokallerden tadilattan önce de buraya girilemediğine dair bir takım söylentiler duyduk. Kimisi de restoranına geldiğinizde herkesi aldıklarını söylüyor. Yani anlayacağınız ortada net bir bilgi yok dolayısıyla gitmeden oteli arayıp konuyla ilgili bilgi ve gerekiyorsa randevu almakta fayda var. Imaret Poulidou caddesi üzerinde bulunuyor.

-Bu arada Imaret’in hemen karşısında adını bir türlü hatırlayamadığımız ve tuhaf bir biçimde not almayı unuttuğumuz ama siyah bir tentesi olduğuna emin olduğumuz bir cafe vardı. Kahve veya içki içmek için burayı önerebiliriz. Biz gündüz uğramış bulunduk ama müzikleri de bayağı başarılıydı, sanki akşamları da eğlenceli bir ortama bürünüyor gibi bir havası vardı.

kavala kalesi

*Kavala Kalesi: 15. Yüzyılda savunma amaçlı inşa edilen Kavala Kalesi günümüzde dünyadaki birçok kale ile aynı amaca hizmet ediyor; tepeden şehir manzarası görmek. Önemli bir tarihi yapıya böyle sığ bir bakış açısıyla yaklaştığımız için bizi yadırgamazsınız diye umuyoruz çünkü özetle durum Kavala’daki kale için de böyle. Açıkçası biz şehri tepeden kaleye yakın başka noktalardan gördüğümüz için kaleye çıkmak için özellikle bir çaba göstermedik. Zaten kaleyi de şehrin neredeyse her noktasından uzaktan görebiliyorsunuz ama manzaralara karşı özel bir ilginiz varsa Panagia’ya kadar gitmişken buraya da uğrayabilirsiniz. Bu arada kalenin tepesine çıkmak için dar geçitlerden geçilmesi ve biraz tırmanılması gerektiğine dair bazı duyumlar aldık. Neden böyle oldu bilmiyoruz ama sanki sizi kaleye çıkmamaya ikna etmeyi bir görev bildik. Kale düşmanıyız galiba. Neyse.

kavalalı mehmet ali paşa

*Kavalalı Mehmet Ali Paşa Müzesi & Heykeli: Kavala sözcüğünün kafamızda yer etmesinin bir başka sebebi de Kavalalı Mehmet Ali Paşa. Kendisi Osmanlı döneminde Mısır Valisi olarak bilinen, Osmanlı‘ya karşı çıkıp kendi hanedanlığını kurmuş olan ve günümüzde hala Kavalılar için bayağı önem taşıyan biri. Çok özet oldu biliyoruz. Ama burada yazarın asıl söylemek istediği şey, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Panagia’da müze olarak kullanılan bir adet evi ve heykeli olması. Panagia’nın ana caddelerinden biri olan Poulidou üzerinde tepeye doğru devam ettiğinizde evini, heykeli ve Panagia Kilisesi’ni solunuzda görüyor olacaksınız. Sağınızda ise şehrin tepeden manzarasını görebileceğiniz bir nokta var (bizi kaleye gitmekten caydıracak kadar yeterli bir manzaraydı).

yunanistan gezi notları

Kavala İle İlgili Bir Takım İpuçları

-Imaret’in yakınlarında, Anthemiou sokağı üzerinde günümüzde konser alanı olarak kullanılan eski Halil Bey Camii’si bulunuyor.

-Panagia bölgesine giderken karşınıza çıkacak olan kilise eskiden bir camii olan Aziz Nikolai Kilisesi. Burası Pargalı İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış ve 1926 yılında kiliseye dönüştürülmüş.

kavala yunanistan

-Şehirde karşınıza çıkacak olan ve İstanbul’dakini andıran su kemeri Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış, bu bilgiyi de sizinle paylaşalım istedik.

-Kavala’ya kadar gitmişken mutlaka ne yapıyoruz? Kavala’nın meşhur un kurabiyesiyle obeziteye hoşgeldin partisi veriyoruz. Hatta kim bilir belki aranızdan “OitheBlog kızlarına kurabiye alalım” diyen inanılmaz tatlı insanlar da çıkabilir…

-Kavala ve Asprovalta arasındaki sahil şeridinde (yani eski yol) bir noktada yemek molası vermek isterseniz size yolunuzun üzerinde olan Makis’i önerebiliriz. Menüde bayağı geniş bir yelpaze var ama biz meze ve balıklarını denemiş bulunduk ve gayet lezzetliydi. Zaten bizdeki mezelerle birebir aynı mantıkta olduğu için lezzetli olmaması için bayağı çaba göstermeleri gerekir. Fiyatlarda gayet makuldu ve yolunuzun üzerinde kalacağından mola vermek için ideal bir yer. Restoran Sikia adlı bir kasaba civarında kalıyor, Asprovalta’dan Kavala yönünde Route 2 (eski yol) üzerinde gittiğinizde yaklaşık 13km sonra solda kalıyor. Kolaylık olması açısından şuraya harita üzerindeki lokasyonunu da bırakıyoruz.

3 Comments

  • Yunanistan rehberlerde çok az bahsedilen bir sürü muhteşem yere sahip. Bence Yunanistan’ı keşfetmenin en iyi yolu arabayla gezmek. Bu sayede dağ yollarına sapılıp köyler, dereler, kanyonlar çok daha iyi keşfedilebiliyor.

  • Çok yararlı oldu, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Yaz tatilimiz için Asprovalta’dan yerimizi ayırttım bile.
    Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir