Böbrekleri Çaldırmadan Couchsurfing’i Kullanma Rehberi

66.CouchSurfingNedir bu Couchsurfing?

Couchsurfing.org adresinden ulaşabileceğiniz bu internet sitesi, kendi tanımıyla “uluslarası bir misafirperverlik sitesi.” Evet, bu tanım çok da açıklayıcı olmadı biliyoruz. “Biz bunu anlamadık, bize Türkçesini söyleyin bunun” diyecek olursanız, o da pek bir şey ifade etmiyor; Kanepe Sörfü. En iyisi biz daha makul bir tanım yapalım. Couchsurfing, gittiğiniz başka bir şehirde, sizi ağırlayabilecek bir yeri olan (ki bu yer bir kanepe ya da yayla gibi bir oda olabilir) kişilerle tanışmanızı ve iletişim kurmanızı sağlayabilecek bir gezgin ağı. Örneğin Viyana’ya gideceksiniz ve konaklamaya para harcamak istemiyorsunuz, o zaman giriyorsunuz siteye, üyeliğinizi oluşturup orada kriterlerinize göre sizi ağırlayabilecek birilerini bulup iletişime geçiyorsunuz ve bedava konaklayacağınız bir yeriniz olmuş oluyor. Böbrekleri çaldırıp çaldırmayacağınızı merak ediyorsanız, o konuya aşağıda parmak basacağım, ama şimdiden söyleyeyim, sorumluluk kabul etmiyoruz.

Güvenli olup olmadığını bir kenara koyduğunuzda, aslında farklı bir kültürün tam anlamıyla parçası olabilmek ve yeni insanlarla tanışabilmek için oldukça güzel bir yöntem gibi görünüyor. Üstelik konaklamaya para harcamak zorunda kalmamanız da cabası. Özellikle benim gibi başka bir şehirdeyken evlerin içini görmeye çalışan, “acaba sıradan bir Perşembe gecesini nasıl yaşıyorlar” sorusunu cevaplandırabilmek için neredeyse insanların evine dalacak olan bir tipseniz, bence kesinlikle göz önünde bulundurabilirsiniz.

Tamam benim aklıma yattı, nasıl yapayım?

-Öncelikle couchsurfing.org’a girerek kendinize bir profil oluşturun. Bu profili oluştururken, siz insanların evine kalmaya gidebildiğiniz gibi, onların da size kalmaya gelebileceğini aklınızda bulundurun. Tabi ki bu tamamen sizin isteğinize bağlı, sitede bununla ilgili bir seçenek mevcut. Bu yüzden profiliniz oluştururken sizi, evinizi ve yaşam stilinizi tanıtabilecek nitelikte fotoğraflar eklemeyi de unutmayın. Böylece en azından sizinle iletişim kuracak insanları küçük çaplı elemiş olursunuz ve aynı kafa yapısında olduğunuz birilerinin sizinle iletişim kurmasını sağlarsınız.

-Evinizle ilgili detayları bildirirken, evcil hayvanınızı getirebilirsiniz ya da sigara içerseniz ağzınızı kırarım gibi kişisel detayları eklemeyi unutmayın, sonradan terslik çıkmasın.

-Evinizde kaç kişiyi ağırlayabileceğinize dair bilgi verin.

-Sitede dahil olabileceğiniz gruplar mevcut. Bu şekilde daha çok insan ile iletişim içine girebilir, aynı zamanda tam anlamlandıramadığınız konuları soracak, bu konuda sizden daha deneyimli insanlara ulaşabilirsiniz.

Profilinizi oluşturduktan sonra, artık couchsurfing dünyasına dahilsiniz.

couchsurfing1Onlar bana gelmesin, ben gideyim onlarda kalayım mı diyorsunuz?

“Ben elalemin evinde kalacağım, bedavacıyım, 2 böbreğim var, birini çalsalar bir şey olmaz mı” diyorsunuz?  O zaman onlar gelip sizde kalacağına, siz de gidip başkasının “koltuğunda” kalabilirsiniz. Şaka bir yana, bir şehri, bir kültürü en iyi şekilde tanımanın yolunun lokaller ile vakit geçirmek olduğunu düşünürsek, bundan daha iyi bir fırsat olamaz. Üstelik konaklamaya para vermeyecek olmanız da cabası. Bunun için sistem belli, insanların profillerine girerek  evlerini, nerede kalabileceğinizi ve kişisel özelliklerini inceliyor, konaklayabileceğinize inandığınız insan ile iletişime geçiyorsunuz. İletişime geçmek derken, yapmanız gereken şey “request”  yani talep göndermek akabinde özel mesaj ile iletişime geçerek, olur mu olmaz mı, kalsam nasıl olur diyaloglarına geçmek ve karşılıklı anlaşıp anlaşamadığınızı algılamaya çalışmak.

-Kimin evinde kalacağınızı seçerken ortak ilgi alanlarınız olup olmadığına bakarak arkadaşlık kuracağınız kişiyi de kendinize uygun şekilde seçebilirsiniz.

-Seçim yaparken evde sigara içip içmediğinizden evcil hayvanınızı götürüp götüremeyeceğinize kadar birçok detaya ulaşmanız mümkün. Bu tip konulara dikkat edin. Elin evine gidip lak diye sigara yakmak olmaz.

-Diyelim ki evine gideceğiniz kişiyi belirlediniz, ancak son anda bir aksilik çıktı ve gidemiyorsunuz. Böyle bir durumda mutlaka gidip gidemeyeceğinizi belirtin. Öncelikle ayıp. Ancak etik değerlerinizi sorgulayacak değilim, o yüzden ben işimize gelmeyen kısmını vurgulayayım. Sitede oylama ve yorum sistemi olduğu için, böyle bir durumda hakkınızda ileri geri konuşarak sizi ele güne rezil ederler arkadaşlar. Bakın çok net, tam mahalle ağzıyla anlatmış bulundum, o yüzden bu tip şeylere dikkat edin.

Onlar bende kalsın mı diyorsunuz?

Misafirperverliğiyle nam salmış Türk halkının önde gelenlerindenim, gelsinler bende kalsınlar diyorsanız, size gelen talep ve mesajları değerlendireceksiniz. Dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle bir sıralamak gerekirse:

-Tabi ki öncelikle girip profilini bir inceleyeceksiniz. Kimdir, kimlerdendir, Seferoğullarından mı Tellioğullarından mı bunlar önemli detaylar. Tipine ve ilgi alanlarına bakarken, referanslarını iyice incelemeyi unutmayın.

-Bence abartın, Facebook, Google, Twitter, Allah ne verdiyse hepsinden adamı araştırın. Nedir, ne değildir, doğru mu söylüyor daha detaylı bilgi edinmiş olursunuz.

-Sonra size gelmeyip talep ettiği tarihin size uyup uymadığına emin olun. Sevdiyseniz ve tarih uyuyorsa sorun yok, sevmediyseniz tarih uymuyor diyerek elveda diyebilirsiniz.

couchsurfing p

Bu gibi durumlara düşmemek için güvenlik meselesine dikkat etmeli.

Güvenlik Meselesi

Gördüğünüz üzere bu konuyla dalga geçip duruyorum, çünkü aslına bakarsanız Couchsurfing ile ilgili aklıma takılan en önemli konu bu. Eminim birçoğunuzun da benim gibi bu konuyla ilgili şüpheleri oluyordur. Couchsurfing’in konuyla ilgili sorunları en aza indirgemek için birkaç çözümü var:

  1. Referans Sistemi

Adından da anlaşılacağı üzere birbirinin evinde konaklayan ya da bir şekilde tanışıklıkları olan insanların birbirlerine referans yazısı yazmasıyla ilerleyen bir sistem. Yani Jack gelip sizde kalıyor, siz Jack’i krallar gibi yaşatıyorsunuz, annenizin yaptığı yaprak sarmasını verip, gece kendi yatağınızda yatırıp siz salonda uyuyorsunuz, Jack de eve dönünde giriyor sizin profilinize “Ahmet müthiş, kesin Ahmet’te kalın God Bless Ahmet” yazıyor, böylece insanların gözünde güvenilirliğiniz artıyor. Katil ya da sapık olup olmadığınızı anlamalarını sağlıyor. Dolayısıyla bol bol referans almaya bakın ve kalacağınız kişiyi seçerken mutlaka referanslarını inceleyin.

2.  Vouching Sistemi

Bu da tamamen birbirine “kefil olmak” üzerine kurulu bir sistem. Onu da hemen örneklendireyim. Diyelim bu sefer de siz Jack’e gidip onda kaldınız, sizi Fish n Chips’e boğdu, klozete taharet musluğu ekletmiş, hatta eve sizin için gazsız su bile almış. Dönünce hemen siteye giriyorsunuz, Jack’in profiline giriyorsunuz ona +1 Vouch veriyor ve kefil oluyorsunuz. Jack benim adamım, Jack’ten zarar gelmez demenin sayıyla ifade edilen hali. Birine gidip kalacağınız zaman, bunu da mutlaka göz önünde bulundurun.

-Adresini teyit ettirmiş profillerin de güvenilirlik oranı çok daha yüksek oluyor, bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz. Siz de adres teyidinde bulunmak istiyorsanız, bir miktar para ödemeniz gerekiyor.

-Bunun dışında profili boş olanlarda, acayip taleplerle gelenlerde, ev adresini vermek istemeyenlerde kalmaya çalışmayın, aynı şekilde evinizde kalmalarına da onay vermeyin. Ayşe come stay with me, ama gelirken kırbaç da getir diyenlere yanaşmayın.

-Ayrıca bana kalırsa mutlaka alternatif bir planınız olmalı. Olur da hoşlanmadığınız, güvenemediğiniz, görünce “ulan bu fotoğrafta böyle değildi” dediğiniz biri olursa, mutlaka kalacağınız, gideceğiniz bir başka yeriniz olsun. Civarda en azından bütçenize uyabilecek birkaç otel ya da kalabilecek bir dayı falan olursa, huzursuz olduğunuz takdirde sokakta çaresizce kalmazsınız.

 

8 Comments

  • Bobrekleri caldirmak bir yana, couchsurfing’den koca bulmus bir gezgin olarak bu platformu herkese oneriyorum 😉 Yanlis anlasilmasin, site online dating platformu olarak kullanilmasin, bu isler tamamen kader kismet.

    Cok keyifli bir yazi olmus, gulumseyerek okudum 🙂

    Berlin’den sevgiler

  • selam… 3 yıl içinde 53 çok olumlu referans almam rağmen.. hiç bir sebep yokken sayfamı kapattı cs yönetimi.. sanırım facebook tek paylaşımlarımı beğenmediler.. onlara göre usa yı çok sevmek zorundasınız… bunada dikkat..) . ikinci bir konu.. o kadar yabancıyı misafir ettim.. bizde yiyip içtiler..a rabayla otogardan alıp tekra otogara bırakıyodum enayi gibi… 3-4 gün kalanlar bile oldu.. ama biz ailecek ne zaman avrupayı dolaşimaya çıksak biride yardımcı olmadı bize.. halbuki karavanla gitmiştik orlara.. biride kahve içmeye barı çağırsa çok mutlu olurduk.. özetle avrupa ve amerika vatandaşalarıda bizi kullanmayı seviyolar… kendinizi enayi yerine koydurmayın.. burda yüzüne gülüyorlar.. ama orda yüzüne bile bakmazlar… denemesi bedava..

  • Evet Murat Filiz çok doğru yazmış, 2 aydır Avrupa’yı turluyorum, gideceğim şehirler’deki tüm kullanıcılara en az 1 ay önceden talep yoluyorum ama gel görki kahve içmeye bile çağıran yok, anlaşılan bizleri bunlar kullanıyorlar, ben Antalya’da hergün dünya’dan birilerini evimde konuk ediyordum CS üzerinden, ama artık etmeyeceğim baba gitsin otelde kalsın….

    Kullanıldığımızı bende MURAT FİLİZ gibi anladım % 100

  • ben mantıksız buluyorum gercekten yardıma ıhtıyacı olsa neysede karı koca msj atmıs bana yenı uyeyım evımın resımlerını yulklemıstım profılıme kalmak ıstedıler ama ucret odemeyecek ustune rehberlık ıstedı babanın usagımı var dıyecektım mantık basmıyor bır mıktar olsa otellere nazaran ucret odenmelı bence evım delux ayrıca benı kullanmayacagını nerden bıleyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir