Helsinki Yeme İçme Rehberi: Bu Nordikler Ne Yiyormuş?

#HelsinkiSecret projesi kapsamında günlerce çöküp bir türlü terk etmek bilmediğimiz Helsinki’de yedik yedik doymadık. Midemizin bir fil büyüklüğünde olmasının size geri dönüşü de elbet birçok mekan şeklinde oldu. Helsinki’ye 2. ziyaretimiz olması sebebiyle bu sefer lokal mutfağı deneme işine pek takılmayıp daha alternatif seçeneklere yöneldik. Şimdiden afiyet olsun, Helsinki geziniz boyunca Euro – TL çevirisi yapıp huzurunuz kaçtıkça bizi hatırlayın. Karşınızda, Helsinki yeme içme rehberi!

*Helsinki gezi rehberini okumak isteyebilirsiniz, onu da buraya bıraktık.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (15)
Helsinki’nin En İyi Kahvecileri

Bakın kahve seviyorsanız iyi yere kapak attınız, çünkü Finlandiya kahve tüketimi konusunda çılgınlık boyutlarına ulaşmış bir ülke. Öyle ki, 2017 yılında dünyanın kişi başına en çok kahve tüketen ülkesi Finlandiya olmuş. Valla sallamıyoruz, biz de şaşırdık. Beklenmedik di mi?

*Kaffa Roastery: Millet diğerlerini övedursun, bizim Helsinki’de en sevdiğimiz kahveci Kaffa Roastery oldu. Hem kahveleri gerçekten çok başarılı, hem evde kahve tüketiyorsanız eve alabiliyorsunuz, hem de koltuklara bayıldınız mı bir türlü kalkasınız gelmiyor. Üstelik yanındaki tasarım ürünler satan Moko Shop’da eviniz için tatlı ürünler de bulabilirsiniz, oraya da bi’ göz atmayı unutmayın. (Pursimiehenkatu 29)

*Johan & Nyström: Stockholmcular, bu kahveciyi bir yerden hatırladınız mı? Evet, İsveç’te gördüğünüz Johan & Nyström’un Helsinki’de de bir şubesi var ve kendisi burada da pek popüler. Lokallerin dışarıda çalışmak üzere de sık sık tercih ettiği bir mekan olmasının yanı sıra buradakinin kahveleri de güzel. Ayrıca güzel bir havaya denk gelirseniz güzel bir lokasyonda olması sebebiyle tam dışına çökmelik, -8 derecede şortla koşuya çıkan Helsinki halkını izlemelik, aklınızda bulunsun. (Kanavaranta 7C)

Helsinki Yeme İçme Rehberi (13)
Helsinki Yeme İçme Rehberi (3)
*Good Life Coffee:
Geldik Helsinki’nin bize en övülen, Fin arkadaşlarımızın “kızlar kesin deneyin” diye kendini yırttığı yere. (2 kere gidin dediler diye abartmak) Good Life Coffee’nin Helsinki genelinde birkaç farklı noktada karşınıza çıkacağını şimdiden söyleyelim. Ancak ben yerinde deneyeceğim derseniz adresi paragrafın sonuna bırakıyoruz. Burası da fena sayılmaz ve lokal olduğu için denemenizi öneriyoruz, ancak Kaffa değişmez favorimiz. (Kolmas Linja 17)

*Kahvila Savy: Yukarıda bahsettiğimiz Good Life Coffee’nin kahvelerini de bulabileceğiniz bir başka iyi kabul edilebilecek kahveci. Bir Kaffa Roastery olmasalar da kaliteli kahveler sunduklarını söyleyebiliriz. Helsinki Gezi Rehberi yazısında söz ettiğimiz Helsinki’nin aşırı doz hipster bölgesi Kallio’yu keşfederken kahve ihtiyacınızı burada giderebilirsiniz. (tuvalet gibi anlattık sanki ya)

*Yalnızca yaz döneminde açık olduğu için gidip yerinde deneyemediğimiz Ihana Kahvila’ya lokaller bayılıyor, eğer yazın giderseniz aklınızca bulunsun.

*Cafe Regatta’nın öyle büyük bir olayı yok ama tipi çok tatlı, gerçek bir Nordik kafeden beklentinizi karşılıyor, o sebeple uğranabilir.

Helsinki Old Market Hall
Helsinki Yeme İçme Rehberi

Old Market Hall ve Hakaniemi Market

Avrupa genelinde sık sık karşınıza çıkan bu lokal pazar yerlerine gitmeyi seviyorsanız (Nordik ülke sevenlere Stockholm’deki Saluhall’ı hatırlatalım, oradan anlayın) Helsinki’de de bunlardan 2 tane keşfettiğimizi söyleyelim, sizi sevindirelim. Bunlardan bir tanesi Hakaniemi Market, diğeri de Old Market Hall. Eğer 50 tane pazar yeri gezemem kardeşim, bana bi’ tane söyleyiver garantisinden diyorsanız yolunuzu direkt Old Market Hall’a düşürün, zira Hakaniemi bir tık daha lokal olduğu için vakit geçirmelik bir yer olmaktan çok ev alışveriş yapmaya yönelik. Old Market Hall’da ise hem bir şeyler yiyip içebileceğiniz hem de daha turistik sayılabilecek bir yer. İçeride uzun soluklu oturmak, hatta bi’ somon çorbası patlatmak isterseniz Story önerimizdir.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (10)
Kuuma

Helsinki’nin net bir şekilde en en en popüler brunch/kahvaltı noktası Kuuma. Haftasonu ya da haftaiçi fark etmeksizin önünde bedava bir şey dağıtılıyormuş gibi bir insan kalabalığına denk gelebileceğiniz mekanın şöyle bir fotoğrafına bakacak olsanız zaten direkt gitme kararı alırsınız, çünkü görsel olarak da aşırı tatlı. Bu kadar popüler olmasının temel sebebi hem sağlıklı, hem de doyurucu alternatifler sunması. (ya da sahibi Helsinki belediye başkanının yeğeni falan mı ne bilelim sdfs) Biliyorsunuz biz sağlıklı alternatifleri sağlıksızın yanına çerez olarak söylediğimiz için bizim bile karnımız doyduysa sizin de sırtınız yere gelmez. Özellikle avokado konusunda bolluk olduğu için burayı sevmememiz zaten imkansızdı, bizce mutlaka bir kahvaltı hakkınızı buradan yana kullanın. Unutmadan, kahve konusunda da iyiler, kahvaltıya yer bulamazsanız kahve molasına da gidebilirsiniz.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (14)
Levain

Helsinkililerin en sevdiği kahvaltıcı Kuuma olabilir, paşa gönülleri bilir, biz kendi favorimizi belirledik: Levain. Zaten hiçbir şeylerini beğenmesek bile Lizbon’un insanlığa kazandırdığı en muhteşem lezzetlerden olan Pastel de Nata’yı burada da bulabiliyor olmamız ve işin enteresan tarafı, en az Lizbon’dakiler kadar güzel yapıyor olmaları sebebiyle Levain’i yine önerirdik. Burada kahvaltı konusunda hamur işi şeyler ağırlıkta. Ancak yumurtalı bir takım yiyecekler, hatta leziz kahvaltı burgerleri (ağır şeyler değil, burger deyince korkmayın) falan da mevcut. Özellikle Pazar sabahları ekstra popüler ve her şey taze taze çıktığı için insanlar üşüşünce bitebiliyor, dolayısıyla geç kalmayıp elinizi çabuk tutsanız iyi edersiniz.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (9)
BasBas

Koca 1 hafta boyunca bir türlü yer bulamayıp en son şans eseri akşam 22:30’a rezervasyon yapmayı başarıp resmen YA BİZİMSİN YA KARA TOPRAĞIN muamelesi yaptığımız BasBas’a oturmak için verdiğimiz emeğe değdi! Kendisi Finlandiya genelinde yediğimiz en güzel yemeklerin sahibi olarak kişisel tarihimize geçmiş durumda, helal olsun.

BasBas ile ilgili bilmeniz gereken şey, pek de uygun fiyatlı bir restoran olmadığı. Finler için belki çok çılgın değildir ama, bizler için yapa yapa matematiğimizin level atladığı hesaplara girişmek anlamına geliyor. Akşam yemeğine gidecek olursanız size bir menü seçeneği sunuyorlar ki bu kapsamda menüden seçeceğiniz 5 yemekten oluşuyor. Bunun için 45 Euro gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. (yutkunma efekti) Menüdeki yemekler sezona göre değişiyor ancak olur da denk gelirseniz mutlaka Burrata peynirini deneyin. İtalya sınırları dışında yediğimiz en iyi burratayı Finlandiya’da yiyeceğimizi biz de tahmin etmezdik. (Napoli’den geliyor dediklerinde “yav he he” demiştik, doğruymuş demek)

*Bulması biraz zor, adresteki avluya girdiğiniz mekanın kapısı zaman sol tarafınızda kalıyor. Asansörlere yürüyüp yukarı çıkmaya falan kalkışmayın yani.

Pastor

Peru mutfağı sevenler kaleye mum diksiin. Evet, Finlandiya’da İtalya terk bir Burrata peyniri bulmamızın ardından daha da abartıp bir de Peru restoranı bulduk. Üstelik cidden başarılılar. Helsinki halkı da bu durumu fark etmiş olacak ki akşamları bayağı kalabalık, yer bulması bayağı zorlu bir yere dönüşüyor, o yüzden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Ne yiyelim diye soracak olursanız bol bol ceviche öneriyoruz. Abartıp çok fazla söylemeyin, çünkü porsiyonları tahmin ettiğinizden çok daha büyük.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (2)
The Cock

Talihsiz ismi ile insanın huzurunu kaçıran ve burada yiyeceği yemek konusunda derin düşüncelere iten The Cock’a dair önyargılarınızı bir kenara bırakıp burayı ziyaret etmeniz konusunda ısrarcıyız, zira burası BasBas ve Pastor ile birlikte Helsinki favorilerimizden oldu. Buraya günün herhangi bir öğünü için uğrayabilirsiniz ancak biz hakkında bol bol övgü duymamız sebebiyle akşam yemeği için tercih ettik ve pişman değiliz, yine olsa yine yaparız! Tek sorunu, hepimiz farklı bir kokteyl sipariş vermiş olmamıza rağmen esrarengiz bir biçimde tüm kokteyllerin tadının aynı olmasıydı, onun için barmenlerini kınıyoruz….Kahvaltı için giden olursa haber versin, biz deneyemedik, merak içindeyiz, acaba övdükleri kadar var mı?

Helsinki Yeme İçme Rehberi (1)
Sandro Kallio

Sandro Kallio’yu Helsinkili bloggerlar arasında dev bir stalklama operasyonu yaptıktan sonra keşfettik. Herhalde bir bildikleri vardır diyerek bir akşam yemeğimizi de burada yeme kararı aldık. Hem Kallio gibi hip bir bölgede, hem belli ki sevilen bir yer diye düşündük. Buraya kadar her şey iyi, güzel bir şey çıkacak gibi duruyor di mi? Yok canım, o işler öyle olmuyormuş. Aslında Sandro’nun şehir genelinde birkaç farklı restoranı var, ancak Kallio bunlar içinde tartışmasız bir şekilde en popüleri. Fas mutfağına odaklandıkları gibi bir iddialı var ki, şöyle bir fotoğraflarına bakacak olursanız yemeklerin de tam olarak öyle göründüğünü ve görsel olarak acayip güzel olduğunu göreceksiniz. Lakin tatları için aynı şeyi söylemek biraz zor. Biz burayı biraz abartılmış bulduk, dolayısıyla olur da başka kaynaklarda da görürseniz çok heves etmeyin diye uyarıyoruz. Meraktan menüdeki baklavayı denemeye kalkışırsanız (bizim yediğimiz menünün içine dahildi) şeker komasına girme ihtimaliniz olduğunu da ekleyelim, ona göre yiyin.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (4)
Naughty BRGR

Öğlen yemeği için biraz sapıtmak ister misiniz? İstersiniz istersiniiiz. Hadi kalkın, burger yiyoruz, hem de Naughty Burger. Burası Helsinki’de pek sevilen ve öyle dandik değil, kaliteli burgerler yapan bir mekan. Dandik burgerin yeri ve lezzeti ayrıdır ama, bazen daha kalitelisini de canınız çekmiyor mu? Burada Bacon Burger, Shroom Burger, Jalapeno Burger gibi çeşit çeşit, klasik burgerlerden daha farklı kabul edilebilecek şeyler yapıyorlar ve burgerinize isteklerinize göre çeşitli eklemeler/çıkarmalar yapabiliyorsunuz. Biz mekanın klasik burgeri olan ve blue cheese içermesi ile kalbimizi çalan Naughty Burger’i denedik, gayet beğendik, önerimizdir.

*Ben fast food peşindeyim derseniz buraların zincir burgercisi, bir nevi McDonalds’ı sayılabilecek HesBurger’i denemenizi öneririz, tavuk burgerleri o kadar güzel ki hala yer yer canımız çekiyor. Yaşasın pis burgerler.

Helsinki Yeme İçme Rehberi (7)
Putte’s Bar & Pizza

Her akşam mükellef sofralara oturmak gibi bir niyetiniz olduğunu sanmıyoruz, o yüzden belki bir akşamınızı da bar & pizzacı karışımı bir yerde geçirmek istersiniz. Kokteyl ve içki konusunda çok büyük bir çeşitlilik olmasa da klasiklerin hepsini bulabilirsiniz. Pizzaların ise yine öyle inanılmaz bir tarafı olmasa da burada önerebileceğimiz kadar düzgün olduğunu söyleyebiliriz. Gününe göre akşamları eğlenceli olabiliyor, dışı da var, bir akşam buraya ayrılabilir.

Trillby & Chadwick

Her ne kadar artık pek çok şehirde denk gele gele alışmış olsak da yine de bu “gizli bar” konsepti bizim hoşumuza gidiyor, engel olamıyoruz. O yüzden Helsinki’de de bir tane bulmayı ihmal etmedik. Tabii böyle şıp diye bulmuşuz gibi anlattığımıza bakmayın, bulmamız en az bir 15 dakika sürdü, çünkü gerçekten lokasyonu ile ilgili internette neredeyse hiçbir bilgi yoktu. Elimizde var olan tek bilgi hangi sokak üzerinde olduğu ve giriş kapısının önünde eski bir telefon olduğuydu. (Yerini söylemeyelim de bu eğlenceli kısmı da deneyimleyin, öyle armut piş ağzıma düş yok) Neticede eğlenceli ve sonlara doğru gelen “başlarım lan gizli barınıza” hissi içinde barı bulmayı başardık. Yukarıda söz ettiğimiz telefonu kaldırınca içeriden biri telefonu açtı ve biraz beklememizi söyledi. Bir süre bekledikten sonra içeri girdik ve sanmayın ki o gizemli süreç sona erdi, içeride de türlü türlü atraksiyonlar var. Örneğin fotoğraf çekmek yasak, mekandan ayrılmak isterseniz girdiğiniz kapıyı kullanmanız yasak gibi birkaç kural var ve bunlara uymanız gerekiyor. Ayrıca barı dedektiflik konsepti üzerine kurmuşlar ve menüyü hikayeleştirip içebileceğiniz içkilerle ilişkilendirerek bayağı keyifli bir konsept oluşturmuşlar. Hikayesini şuradan okuyabilirsiniz. Özetle bayağı keyifli bir deneyimdi, uğraşın da bulun şurayı! (hiç bulamazsanız bize instagram’dan mesaj atın yardım ederiz hadi tamam tamam)

Helsinki yeme içme Rehberi (8)
Bar Molotow

Daha salaş takılmak, birkaç bira içip muhabbete kapılmak isterseniz Bar Molotow’un da bulunduğu Vaasankatu üzerinde pek çok bar mevcut. Bar Molotow bunlar içinde en popüler olanı, ancak bu öyle çok büyük bir özelliği var izlenimi yaratmasın. Bir şekilde popüler bir nokta haline gelmiş gayet salaş, gösterişsiz, eğlenceli bir yer. Olur da yer bulamazsanız, ki hafta sonu gittiyseniz bu ihtimaller dahilinde, civardaki barlardan herhangi birine çökebilirsiniz, hepsi aşağı yukarı aynı tatta.

Liberty or Death

Hem dünyanın en iyi barları listesinde olduğu için, hem de adı sebebiyle ilgimizi çeken Liberty or Death Helsinki’nin en popüler kokteyl barlarından biri. Oldukça küçük bir mekan ve saat 16:00’ya kadar açılmıyor. Sonrasında ise özellikle iş sonrası takılmak için lokallerin sık sık tercih ettiği bir yer.

3 Comments

  • merhaba oi!

    agustos ayında helsinkiye gidiyorum, cok cok guzel yerler tavsiye etmişsiniz, hepsini detaylıca inceleyeceğim ama bir tek akşam şık bir yemek yiyeceksen şuraya git diyebileceğin yer hangisi olur? 🙂

    • Merhaba bende ağustos ayında gitmeyi düşünüyorum, vize alırken zorlandınız mı acaba ya da vizeyi bir şirket aracılığı ile mi aldınız? Ne önerirsiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir