Bir Amatörün Kahve ile İmtihanı: Eve Kahve Makinesi Almak

Coffee
Bizi Instagram’dan takip edenler daha iyi bilir, birlikte çalışmakla kalmayıp birlikte yaşamakta da olan iki yakın dost olarak kahve meselesi ikimiz için de büyük bir olay. Tabii ki bunu çok ilginç bir özellik olarak kabul edip “aaabiii kahve içmeden ayılamıyorum ya ne kadar ilginç ve Amerikan sit-com karakteri gibi bir insanım” noktasına getirmedik. Bu durumun hiç de şaşırtıcı olmadığını ve aranızda birçok kişinin kahveyi ve kahve övmeyi sevdiğini biliyoruz. 3. Dalga kahvecilerin ortalıkta kol gezdiği bir dönemde yaşayan insanlar olarak “of ne kadar da kahve seven biriyim, allahım ŞEKERSİZ filtre kahve, of one more cup of coffee…..” tribinde değiliz korkmayın. Basit, net, açık, biz kahve içmeyi seven ve her gün, günde birkaç kez tüketen tipik Y jenerasyonu insanlarıyız.

Hal böyle olunca işi bir adım daha öteye taşımak gibi bir karar alıp özellikli kahve satan mekanların çoğalmasından da faydalanarak düşündük taşındık ve dedik ki, biz eve bir kahve makinesi alalım. DIN DIN DIN, dev karar! Neden? Çünkü onlarca çeşit kahve makinesi seçeneği var, kahveyi öğütme meselesi zaten ayrı bir olay, e kahveyi nereden alacağım falan derken bu iş bayağı karmaşık bir sürece dönüşüyor. Sonuç olarak biz bu süreci atlatmayı başardık mı? Tabii ki. Evde paşalar gibi şahane kahveler yapıp barista esprileri ve eciş bücüş latte art denemeleri yapıyor muyuz? Şüphesiz. Ancak bu süreçte girdiğimiz kafa karışıklığını birçoğunuzun da yaşadığını ve bize evde kullanılacak kahve makinesi önerilerinden tutun kahveyi nereden aldığımıza kadar birçok soruyla geldiğinizi fark edince tamam dedik, ne biliyorsak yazalım.

Kahve Makinesi
Bu konuyla ilgili hiçbir profesyonel bilgiye sahip değiliz, amatörü eğlendiririz, sonradan buraların altına gelip “o öyle değil böyle, ben sanal alemin kahveden sorumlu devlet bakanıyım, o youtube videolarının altında küfür eden adam da benim” çemkirmelerinde bulunacak arkadaşlara duyurulur.

Kahve Makinesi Seçimi

Kahve makinesi seçmek zor zanaat. O kadar çok çeşit ve marka var ve konuyla ilgili bilgi sahibi değilseniz en iyi olanını tespit etmek o kadar zor ki, insanın daha işin başından vazgeçesi geliyor. Sorun yok, bu acılı süreci beraber atlatacağız…….

*Şimdi, işleri kolaylaştırmak adına size bir test yapmak istiyoruz. Testin adı “Üşengeç Misiniz?”. Kısa ve öz bir test olacak. Televizyonda saçma sapan bir program açık kalmış (yok canım, tabii ki Survivor izlemiyorsunuz, sizde hep İZ TV açık, hmm, evet) ve kumanda çok uzakta. Ne yaparsınız? A. Kalkıp kumandayı alır, istediğim kanalı açarım. B. Var olan programın aslında çok da kötü olmadığı konusunda kendimi ikna eder ve kımıldamam. İşte kahve makinesi seçiminizi bu iki şıktan hangisi seçtiğinize göre yapacaksınız. Çok kolay oldu değil mi? Konuyu daha mantıklı bir biçimde açıklayacak olursak, eğer A şıkkını seçtiyseniz siz müthiş bir insansınız, azminizi takdir ediyoruz, en iyilerine layıksınız. Siz yarı otomatik bir makine alabilir, kendi kahvenizi bile öğütebilir, kim bilir belki bir gün Şirinler’i bile görebilirsiniz! Fakat B şıkkını seçtiyseniz sizi kınıyoruz ve size laflar hazırladık. Allah bilir siz makyajınızı çıkarmadan da yatıyor, yan odaya gitmemek evin içinde birbirinize Whatsapp’tan mesaj da atıyorsunuzdur. Bu noktada sizin için kapsüllü makine ya da tam otomatik bir kahve makinesi kullanmak büyük kolaylık olabilir.

*Şunu da bir detay olarak eklemeden geçmeyelim, kahve konusunda profesyonel olanlar ya da uzun süredir evinde kahve öğüten ve bu işe kendini adamış olan insanlar, kahve makinesi meselesinde adım adım ilerlenmesi gerektiğini söylüyor. Yani basit bir makine ile başlayıp ihtiyaç ve isteklerinizi tespit ettikçe daha gelişmiş bir makineye geçiş yapmak mantıklı olabilir. Biz de öyle yaptık, pişman değiliz, yine olsa yine yaparız.

Kahve
Kahve Makinesi Tipleri

Konuya son derece basit ve yüzeysel anlatımlarımızla devam ediyoruz. Yukarıda şöyle makine alabilirsiniz, böyle makine kullanabilirsiniz diye atıp tuttuk ama, tabii bunların ne olduğu konusunda hiçbir fikriniz olmayabilir, gayet normal. Bizim de yoktu, ama artık basit bir şekilde anlatabilecek noktaya gelmiş bulunuyoruz. Bakın şöyle oluyor;

*CafissimoDuoRotKompositionKapsüllü Kahve Makinesi: Kapsüllü kahve makineleri, adından da anlayacağınız üzere istediğiniz aroma ve sertlik derecesinde kapsülü satın alıp makinenin içine yerleştirdiğiniz ve sonucunda size kahvenizi yalnızca bir iki tuşa basmanızla hazırlayan son derece basit makinelerdir. Türkiye’de en yaygın örnekler Tchibo ve Nespresso gibi markalara aittir ve kullanımı son derece kolaydır. Kapsüllerin içinde sıkıştırılmış kahve bulunur ve birçok aroma seçeneği de mevcuttur. Örneğin biz bu işte ilerlemeden önce ilk olarak Tchibo’nun Cafissimo’sunu aldık ve yaklaşık 1-2 sene boyunca onu kullandık. Gayet de memnunduk. Bir girizgah olarak düşünülebilir, üstelik gayet bütçe dostu. Bu arada aklınızda bulunsun, hangi markanın kahve makinesini alırsanız o markaya ait kapsülü kullanmanız gerekiyor. Yani Tchibo’dan alıp Nespresso’nun kapsüllerini kullanamazsınız çünkü uyumlu olmuyor. Heves edip alıp sonra “acaba internete koysam elden çıkarabilir miyim” çaresizliğine düşmeyin.

Delonghi Tam Otomatik Kahve Makinesi*Tam Otomatik Kahve Makinesi: Bıraksanız sizinle yemek masasına oturacak, nebilelim evi süpürürken görseniz şaşırmayacağınız kahve makinelerine tam otomatik kahve makinesi adı veriliyor. Bunlar bayağı bağımsız karakterler, Jetgiller’den fırlamışçasına ne isterseniz lönk diye hazırlıyor hatta kahve öğütmeyi, süt köpürtmeyi ve kendilerini temizlemeyi bile başarıyorlar. Aslına bakarsanız tek bir tuşa basarak espresso, cappucino, latte vb. istediğiniz herhangi bir şeyi hazırlıyorlar da diyebiliriz, kontrol büyük ölçüde makinede. Bu sebeple kahve konusunda hassas ya da profesyonel olan kimseler tam otomatik kahve makinelerini önermeyebiliyor, çünkü iyi bir kahve hazırlayabilmek için kontrolün sizde olması gerektiğini söylüyorlar. Bu kısmı size, üşengeçlik derecenize ve kahveden beklentinize kalmış. Tabii bunların genellikle en pahalı modeller olduğunu da ekleyelim.

Yarı Otomatik Kahve Makinesi*Yarı Otomatik Kahve Makinesi: İşte şampiyonların tercihi, “ben kahveden anlıyorum ve bu işe zaman ayırmaktan sıkılmam” diyenlerin almak isteyeceği aslan parçamız burada. Yarı otomatik kahve makineleri de kendi içinde 23425 tane türe ayrılıyor. Biz size onları anlatmayacağız, anlatamayacağız Lavinyalar, çünkü öyle bir yetkinliğimiz yok. Yarı otomatik makine almak niyetindeyseniz daha çok bilgi gerektiren bir uğraş edindiniz anlamına geliyor ve bunun için hakikaten “bir bilene” danışmanızda fayda var.

Delonghi Icona Vintage
Biz Hangi Kahve Makinesini Kullanıyoruz?

Biz bir süre Tchibo’nun kapsüllü makinesi Cafissimo’yu kullandıktan sonra internette De’Longhi Icona Vintage ECOV 311.GR adıyla bulabileceğiniz makineye geçiş yaptık. İstediğimiz ülke ya da kahveciden beğendiğimiz kahveyi çekirdek olarak alıyor, kahvemizi kendimiz öğütüyor (ayrı bir kahve öğütme makinesinde) ve mutlu mesut yaşıyoruz. Ayrıca makinenin tipi o kadar tatlı ki kapitalizmin kölesi olmuş Y jenerasyonu mensupları olarak hiç kahve içmesek bile evde öyle bir alet var diye mutlu olabilirdik. Uzun süredir bayağı memnun olarak kullanıyoruz. Evet kullanımı kapsüllü makine kadar kolay değil ve bir tık daha fazla uğraştırıyor ama, sonucunda çok daha şahane bir kahve deneyimi sunuyor.

Evde Kahve Öğütme Meselesi

Eğer istediğiniz kahveyi çekirdek halinde alıp taze taze tüketmek niyetindeyseniz işin bir de kahve öğütme kısmına da girişmeniz gerekiyor. Bu işi de kendinize eziyet edip çok hipster olmak isteyen bir bireyseniz manuel olarak çözebiliyorsunuz ama, makul insanlar genellikle bu işi otomatik olarak yapan makineler aracılığıyla yapıyorlar. Örneğin biz…. Ne kadar makul olduğumuzu bilirsiniz. Neyse. Biz yine De’Longhi’nin kahve öğütücüsünü kullanıyoruz ve ondan da gayet memnunuz. Son derece pratik ve sorunsuz.

Kahve Makinesi Seçimi

Çekirdek Kahvemizi Nerelerden Alıyoruz?

Cevap veriyoruz: Her yerden. “Aman çok yardımcı oldun maldonado” dememeniz için konuyu biraz daha detaylandıracak olursak, aslında öncelikli olarak yurtdışından bol bol kahve depoladığımız söylenebilir. Biz gitmiyorsak da giden arkadaşlarımızdan rica ediyoruz. Zaten çoğu yazımızın içinde hangi şehirlerde nereden kahve aldığımızı da özellikle yazıyoruz, gitmeden önce göz atabilirsiniz. Ancak İstanbul sınırları içinde düşünecek olursak, kurtarıcı olarak birçok alışveriş merkezinde karşınıza çıkabilecek Tchibo ve marketlerde bile bulabileceğiniz Illy, tercihen ise gitmeyi sevdiğimiz daha özellikli kahvecilerin ürünlerini alıyoruz diyebiliriz. O konu tamamen size kalmış ama illa da öneri isterseniz Coffee Sapiens ve Kronotrop önerebiliriz.

Coffee Festival İstanbul
Bir Takım İpuçları

Kahve hazırlama teknikleri ile ilgili Kronotrop şöyle şahane bir şey oluşturmuş, oraya bir göz atmak isteyebilirsiniz. İşi bilenden öğrenelim.

-Gereksiz görünebilecek ama işinize yarayabilecek bir ipucu vermeden bir yere gitmeyiz. Kahve makinesi konusunda kararınızı verip sonunda evinize bir makine aldıktan sonra evde Iced Latte yaptıysanız size iki önerimiz var. Birincisi bardak değil kavanoz kullanmanız, çünkü soğuk kahve kesinlikle daha fazla içiliyor. İkincisi ise soğuması için buzlukta uzun süre bekletmek ya da içine buz koyarak tadını berbat etmek yerine kahveyi koyduktan sonra bardağını/kavanozun etrafına ıslak peçete sarıp buzluğa öyle koyun. Böylece çoook daha hızlı soğuyor. Rica ederiz.

-Hangi makineyi alırsanız alın mutlaka ama mutlaka kahve makineleri için özel üretilen kireç çözücülerden alın. Aksi takdirde bizim gibi amatör günlerinizde makinenizden sular fışkırması sonucu heyecan dolu dakikalar yaşayabilirsiniz. Nereden bulunur bu derseniz Tchibo’da mevcut.

-Bu kahve meselesini bir adım öteye taşımak, evde bile bir barista edası ile kasım kasım kasılmak, ortamların yıldızı olmak isterseniz MSA’nın kahve üzerine eğitimleri mevcut, onlardan birine katılmayı değerlendirebilirsiniz.

-Yine konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek, hem daha fazla kahve makinesi seçeneği, hem onlarca kahveci ile tanışmak ve denemek için tabii ki Coffee Festival’a gitmenizi önereceğiz. Sırf popüler diye gidip kalabalık yaratan insanların aksine hakikaten faydalı bir etkinlik olan Coffee Festival’ın bize bayağı faydası olmuştu.

24 Comments

  • Süper yazı ! Ufku iki katına çıkaran listeme ekledim vallahi…Olumsuz yapan arkadaşlar çıkabilir mi acaba sistem kasıyor 😉

  • Süper yazı ! Ufku iki katına çıkaran bilgiler listeme ekledim vallahi…

    Gezmek,kahve ve fotoğraf makinesi üçlüsü yeni jenerasyon için olmazsa olmazdır (hatta ben bavul fikri de almıştım o da eklenebilir belki sonradan 🙂 ) gayet pek tabiisi de çok alakalı bir yazı olmuş ben bu tarz yazıları destekliyorum ve devamını bekliyorum böyle tecrübe içeren bilgilerin:)

    Hı bi de olumsuz ve alakasız yorum yapan arkadaşlar çıkabilir mi acaba sistem kasıyor…

  • Kahve öğütme işini bile evde yaptığınıza göre benden daha fazla kafeinkoliksiniz sanırım 🙂 Günde aşağı yukarı 10 fincanla bende kendimi birşey sanardım 🙂

  • Ben de tam burada anlatılan noktadayım. Ancak bunun da iki adım ötesi var. Birincisi, yurt dışında (özellikle İtalya) deneyerek çekirdek alabildiğiniz kahve barlardan farklı türde çekirdekler alıp, evde öğütme esnasında bunları farklı oranlarda harmanlamak. Bir ilerisindeki adım ise çekirdeği çiğ alıp kavurma işlemini de evde yapmak. Ne kadar kavrulduğuna bağlı olarak aroma değişiyor. Ancak bu ikinci adım işin dozunun kaçtığı nokta olduğundan uzak durulmalı.
    Makineye alternatif diğer bir hazırlama şekli de bir “macchinetta” edinmek. (Tercihen Bialetti) Bu şekilde kahve ağır ağır demlendiğinde insanın aklını başından alabilir.
    Son olarak eğer kapsüllü makine kullanıyorsanız ve İtalya’ya yolunuz düşerse kentlerin en popüler yerlerinde Nespresso’nun adeta bir butik ya da mücevher dükkanı edasıyla işlettiği kapsül satış dükkanlarına da bir uğramak lazım. Önünde kuyruk olan zamanlar oluyor önemli günlerde. Adamlar aroma ve köpük işini çözmüşler. (Tercihen ristretto)

  • Rossmann’da iki liraya kahve makinesi kirec cozucusu satiliyor. Ben baya memnunum. Bir de kagit filtre konusunda bir detay beklerdik… 🙂 ellerinize saglik.

  • Çok güzel ve düzgün bir yazı olmuş her zamanki gibi.

    Kapsüllü makineler bizde yeni sayılır ancak yurt dışında son birkaç yıldır üretilen çöplerle ilgili haber çıkıyor. Yani çoktan tukaka ilan edildi. Coffee to go olayı da çevrecilerin ilgi kaynağı. Geçenlerde üretilen çöpün rakamlarına denk geldim, korkunç. Çünkü bu kullanılanlar tamamen kağıt değil, içlerinde plastik bir koruyucu tabaka var ve tahmin edersiniz ki doğada yok olmuyor kolay kolay. Neyse konu kahve. Kahveyi yıllardır evde yapıyoruz, çeşit çeşit aşamalardan geçtik. Birkaç türlü alet kullandık. Nihayetinde kapsüllüleri zaten es geçip doğru dürüst makine almaya karar verdik ve araştırmalarımız sonucu De’Longhi`de karar kılıp aldık. Mutlu mesut kullanıyoruz. Oğlum da çok meraklı, neler deniyor neler:) Costa Rica`dan çeşit çeşit kahve çekirdeği alıp geldi bu yaz:) Bu arada size bir adres vereyim. Ben henüz kullanmadım, çuvallarından almıştım o zaman keşfettim. İlk fırsatta kahvelerini de deneyeceğim.
    https://www.probadorcolectiva.com

  • Galiba gezi bloğu diye takip edip snapchatte bağımlınız olup şimdi işten vakit buldukça ilk tıkladığım site unvanına kavuştunuz 🙂 Bunda yazı karakterinizin ve seni gidi şapşal şey hallerinizin hiç bitmemesinin rolü büyük, kalp! Severim, öperim.. Hadi gidin gezin ki bol snapli bol neşeli yazılarınız olsun çünkü ben hepsini 3 kere filan okudum shsdhsaj

  • Bir uzmanın kahve ile imtihanı: Kahve çeşitleri ve kahve çekirdeği anatomisi yazınızı bekliyorum.

  • Vay be aylardır aradığım tatta bi yazıyı yazmışsıniz ya helal olsun.
    Inşallah bu yazi vesilesiyle istediğim tatta kahveye de kavuşurum. 🙂

  • gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş, biraz daha kahve çekirdekleri çeşitleri hakkında bilgilendirme gelirse 10 numara olur (alkış)

  • Daha önce Amsterdam yazılarınıza denk gelmiş,okurken hem çok keyif almış hem de bir sürü faydalı bilgi edinmiştim.Şimdi bir arkadaşım için kahve makinesi almak istiyorum ve tam istediğim bilgileri veren bir yazı olmuş hem de yazı diliniz inanılmaz eğlenceli.
    Çok teşekkür ederim.

    PS:ilk kahve makinesi olarak kapsüllü kahve makinesi mi yoksa şu an kullandığınızı belirttiğiniz kahve makinesinden mi tavsiye edersiniz? 🙂

  • Delonghi Icona Vintage ECOV 311.GR Kahve Makinesi kullanımını tarif edebilir misiniz? Latte için uygun mudur ?

  • Güzel yazi , elinize saglik. Bir bilgi paylasimi yapmak istiyorum.Kullandiginiz ögütücü KG49 bicakli ögütücüdür,aslinda ögütmekten ziyade kahveyi „parcalar“ ve elektriklenme nedeniyle topaklanma olur cekirdekte.Degirmen tipi , seramik ögütücüler kullanmanizi tavsiye ederim ki genelde önerilen de budur esasinda.Ayni markanin KG79 modeli mesela.Hario nun el degirmenleri de tercih edilesi ve makul 🙂
    Afiyet olsun 🙂

  • Yazınızı keyifle okudum. Ve konuya çok yabancı ama meraklı biri olarak sizin kullandığınız makina ve öğütücüyü sipariş ettim. Hazırlama ve kahve çekirdeği seçimi konularında da detaylı bilgi bekliyoruz :))

  • Tchibo satılan kireç çözücü biraz pahalı gibi… Başka önerebileceğiniz ürünler var mı acaba ? Bir arkadaştan limon tozunu sulandırıp kullanma önerisini duydum makineye bir zararı olurmu sizce.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir