Santiago Yeme İçme Notları: Şili Mutfağıyla Tanışalım

santiago de chile mercado central

Santiago gezi rehberimizde size oralarda ne kadar mutlu olabileceğinizin garantisini verdiysek, şimdi sıra geldi Santiago yeme içme meselesine. Merak etmeyin, Santagio’da her alanda olduğu gibi yemek konusunda da gayet mesut olabilirsiniz. Çünkü hem Güney Amerika mutfağının her çeşidini bulabilmeniz, hem de dünya mutfağından çok başarılı seçenekler bulabilmeniz mümkün. İlk etapta lokal şeyler denemeye çalışıp, sonlara doğru gelen “yok mu bi’ burger, pizza falan?” hissine teslim olursanız da sorun yok, burada her aradığınızın güzel bir versiyonu mevcut.

Başlamadan gelen not: Güney Amerika ile ilgili tüm notlarımızı görmek isterseniz diğer Güney Amerika yazılarımıza bakabilirsiniz.

Santiago’da restoran önerilerine geçmeden önce hazır Şili gezisine çıkmışken genel olarak tüketmeden dönmemeniz gerekenlerle ya da tüketmekten kaçamayacağınız şeylerle ilgili şöyle bir özet geçelim:

Şili GezisiŞili Şarabı: Şarap konusunda hiçbir bilginiz olmasa dahi Şili’nin bu konuda dünyanın en iyilerinden biri olduğundan bir şekilde haberdarsınızdır. Haliyle Santiago’da her gün en az bir öğününüzün yanında şarap içmeden dönmeyin, çünkü döndükten sonra bu kadar iyi şarapları bu kadar uygun fiyata içmeyi bayağı özleyebilir, neden daha çok içmedim pişmanlığı yaşayabilirsiniz. Bizim deneyip de çok sevdiğimiz birkaç şarabı da söylemeden geçmeyelim: Casillero del Diablo, Conca y Toro ve Almaviva.

Pisco: Pisco Şili’nin ulusal içkisi olarak kabul edilebilir. Aslına bakarsanız Güney Amerika genelinde çok yaygın, ancak özellikle Şili ve Peru’ya özgü olduğu biliniyor. Hal böyle olunca bizim Şilili arkadaşlar pisco’yu onunla bununla karıştıra karıştıra türlü türlü kokteyl ve içki üretmişler. En yaygın olanları Piscola (pisco ve kola karışımı) ve Pisco Sour (lim suyu, pisco, simple syrup, yumurta beyazı karışımı). Ancak tabii ki bunlar dışında daha yaratıcı ve enteresan denemelerde de bulunuyorlar, bizce kesinlikle seversiniz, kaçırmayın.

Mote con Huesillo: Adını söyleyince kendinizi 1 saniye için İspanyolca konuşabiliyormuş gibi hissettiğiniz bu alkolsüz içecek, aslında komposto/hoşaf benzer bir şey. İçinde çoğunlukla kayısı ya da şeftali ve buğday oluyor ve soğuk olarak servis ediliyor. Biliyoruz böyle söyleyince kulağa müthiş çekici gelmiyor, çünkü bizim kültürümüze çok da uzak bir şey değil, ancak tadına bakarsanız çok seveceğinize eminiz. Özellikle yaz döneminde gidiyorsanız sokak satıcılarının bundan bol bol sattığını göreceksiniz, kapın bir tane!

Santiago Yeme İçme RehberiTerremoto: Bu kadar içecekten bahsetmişken Terremoto’yu atlamak olmaz. Terremoto nedir? Terremoto annelerinizin “evladım sakın yabancıların verdiği bir şeyi içme” cümlesindeki yabancının verdiği içkidir. Terremoto nedir? Bir sabah kalktığınızda başınıza giren ağrının ana kaynağıdır. Terremoto nedir? Terremoto Jack’in kırılan kalbidir. Kelime anlamı “deprem” olan bu içki, Şilili gençlerin bir numaralı sarhoş olma kaynağı. Çok içildiğinden midir, dondurma ve alkolün (evet içinde ananaslı dondurma var) birleşimi tuhaf bir etki yarattığından mıdır bilinmez, sonuçları bir acayip, çok acayip. Afiyet olsun, drink risponsılbli.

Avokado: Tam bir ya sev ya terk et meyvesi olan avokado Şili’de inanılmaz popüler. Biz hastası olanlar kategorisine girdiğimiz için her şeyin içine avokado koyma sevdalarını takdirle karşıladık ve Türkiye’de güzel avokado bulmak için verdiğimiz çabanın karma puanlarını burada topladık diyebiliriz. Sevmiyorsanız bir sandviç siparişi verip içinde avokado da bonus olarak gelince biraz mutsuz olabilirsiniz tabii, o ayrı. Ayrıca genellikle avokado ve mayonez ikilisini bir arada kullanmayı tercih ediyor ve malzemeyi bol kullanmaktan kaçınmıyorlar. Bakın bol derken öyle böyle bir bolluktan bahsetmiyoruz, mayonezlerin içinde yüzmekten, avokado püresi içinde boğulmaktan bahsediyoruz. Sevenini bile bıktıracak cinsten bir bolluk. O yüzden sevmiyorsanız her siparişte önlem almakta, “kardeş bize de mı avokado?” diye sormakta fayda var.

Güney Amerika NotlarıEmpanada: Bizim çiğ börekten hallice olan Empanada’nın ne kadar lezzetli bir şey olduğunu şuradaki Buenos Aires yeme içme rehberimizde anlatmıştık. Zaten empanada da Güney Amerika genelinde yaygın olan ve tek bir ülke ile özdeşleştirmekte zorlanacağınız yiyecekler kategorisine giriyor. Şili’de deniz ürünlerinin popüler olması sebebiyle karidesli ve peynirli versiyonu da bol bol yapılıyor ve gerçekten yerken gözlerinizden mutluluk gözyaşları dökülecek lezzette oluyor. O sebeple Şili’nin empanadasını da denemek, sokak satıcılarıyla göz kontağını kesmemek gerek. Bizim için de yiyin.

Pastel de Choclo: Güney Amerika yemeği kontenjanından tüm kıtaya genelleyebileceğiniz bu “mısırlı tart” şeklinde ifade edilebilecek bu yiyecek Şili’de de sık sık karşınıza çıkabilir. Genellikle mısırı püre haline getirip ardından çeşitli baharatlar, soğan ve et, balık, tavuk gibi yiyeceklerle karıştırarak hazırlıyorlar ve gayet lezzetli bir şey, denenebilir.

Alfajores: Şili’yle birlikte Arjantin ve Uruguay’da da çok popüler olan Alfajores, inanılmaz lezzetli bir kurabiye. İçinde manjar, yani süt reçeli olarak bilinen dulce de leche’nin Şili ayağı bulunuyor. Orijinalinin üzerinde herhangi bir kaplama olmuyor çünkü manjar zaten yeterince mükemmel bir şey. Ancak çok tüketildiği için üstü çikolata kaplı versiyonlarını görebilmeniz de mümkün. Yiyin, sevmezseniz verdiğiniz parayı biz size iade edeceğiz. (çünkü çok ucuz)

Santiago yeme içme notları kapsamında genel olarak yemeniz gereken birkaç şeyi özet geçtikten sonra biraz da mekan önerisi verelim.

Lomito ChileFuente Alamena

En sevdiğimiz, pek sevdiğimiz, yaşımız tutsa gidip evlenme teklifi edeceğimiz Anthony Bourdain’in önerisi ile (sanki adam bizi aramış da önermiş gibi yazdık di mi) gittiğimiz bu mekanın olayı belli: Lomito! Lomito ne ola ki diyeceksiniz Kendisi temelde yavaş yavaş pişirilmiş ve ince dilimlenmiş çok lezzetli bir domuz eti, ısıtılmış yumuşak bir hamburger ekmeğinden oluşan ve içine hangi malzemelerin ekleneceğine sizin karar verdiğiniz, Şili’nin ikonik hale gelmiş bir sandviçi. Her şey önünüzde hazırlanıyor, domates, avokado, mayonez, peynir, yeşillik, domates sos, acı sos gibi malzemelerden hangilerini istediğinizi soruyorlar ve seçimlerinize göre hazırlıyorlar. Sonucunda ise dünya üzerindeki en lezzetli sıcak sandviçlerden birini yemiş oluyorsunuz. Mekan tam bir esnaf lokantası tadında işlediği için öğlen saatlerinde ciddi kalabalık olabiliyor. Ayrıca o içine koydukları malzeme bolluğu ilk etapta iyi bir şeymiş gibi görünse de yemeğin sonlarına doğru bir ALLAHIM BEN NE YİYORUM hissi gelmeye başlıyor. Yine de hatırladıkça gözlerimizde kalpler oluşmasına engel değil, yiyin, yedirin, yemeyenleri uyarın.

-Avda Pedro de Valdivia 210

Astrid y Gaston

Komşu ülke ve yakın kültür olmasından mütevellit Şili’de bol bol Peru mutfağı etkileri görebilmeniz mümkün. Astrid y Gaston ise Peru ve Şili mutfağı karışımını en iyi şekilde harmanlayan mekanlardan biri olarak biliniyor. Öyle ki gittiğinizde çok ünlü şefi ile fotoğraf çektirenler falan bile görebilirsiniz, bayağı popüler bir yer. Biz Peru mutfağını da çok sevdiğimiz için buradan karnımız tok bir şekilde ayrıldık. Hayatımızın en iyi Peru mutfağı örneklerini yediğimizi söyleyemeyeceğiz, ancak Peru mutfağının en bilinen iki yemeği olan Ceviche (balık salatası gibi bir şey) ve Lomo Saltado’yu Şili mutfağı ile harmanlayarak gayet lezzetli bir hale soktuklarını söyleyebiliriz. Bu arada mekanın biraz kasıntı olduğunu ekleyelim, sonra gidince bunlar söylemedi, şıpıdık terliklerimle beyaz masa örtülü, karmaşık çatal bıçak dizilimli mekana geldim diye kızmayın.

-Antonio Bellet 201

Santiago Yeme İçmeAqui esta Coco

Lokal tavsiyesiyle gittiğimiz ve Şilili arkadaşlarımızın çoğundan şehrin en iyi balık restoranlarından biri olduğunu duyduğumuz Aqui esta Coco, özellikle akşam yemeği için gidebileceğiniz bir mekan. Hem aperatifleri hem de ana yemekleri gerçekten çok lezzetli ve Şili’ye özgü lezzetler deneme olanağı da tanıdığı için burayı özellikle sevdik. Ayrıca geniş bir Pisco menüleri var ve klasik kokteyller konusunda da başarılılar, dolayısıyla Şili’de deniz ürünleri denemenizle ilgili önerimizi burada sonuçlandırabilirsiniz.

-La Concepcion 236

Liguria

Liguria tartışmasız bir şekilde son dönemlerde Santiago’nun en popüleri! Neden? Çünkü kokteylleri çok lezzetli, çok güzel atıştırmalıkları var, akşam yemeği için gayet lezzetli alternatifler sunuyorlar ve çalışanları çok sempatik. Rezervasyonsuz gitmenin büyük bir hata olacağı mekan her daim kalabalık, her daim eğlenceli. Ayrıca mutfakları bayağı geç saatlere kadar açık olduğu için gece hayatı son derece geç saatlerde başlayan şehirde özellikle gençlerin eğlence öncesi sık tercih ettiği bir mekana dönüşmüş. Unutmadan, çok güzel pisco kokteylleri yapıyorlar, denemek isterseniz burası sizin yeriniz.

Barrica 94

Akşam yemeği için Bellavista taraflarında takılmak niyetindeyseniz Barrica 94, hem hareketli ortamı, hem içki çeşitliliği hem de lezzetli yemekleri ile kesinlikle tercih edebileceğiniz bir mekan. Fiyatları yukarıda önerdiğimiz diğer restoranlara kıyasla bir tık daha uygun ve kitlesi de çoğunlukla gençlerden oluşuyor, dolayısıyla eğlenceli bir akşama girizgah yapmak için de aradığınız yer burası olabilir. Yemekler yalnızca Şili mutfağı üzerine kurulu değil, ancak bu gayet lezzetli şeyler yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor tabii ki. Ayrıca olur da yer bulamazsanız Barrica 94 yakınında, Patio Bellavista içinde çok fazla mekan bulunduğu için bir B planı bulabilmeniz de kolay olacaktır.

Santiago ŞiliMercado Central

Mercado Central özellikle Güney Amerika genelinde birçok ülkede karşılaşabileceğiniz yerel pazar yerlerinin Santiago versiyonu. İçinde bol bol lokal lezzet tadabileceğiniz, ağırlıklı olarak deniz ürünleri seçenekleri barındıran mekanlar da var. Pazar yeri diye fiyatların çok uygun olduğunu düşünmeyin, çünkü turistik bir yer. Ancak birçok farklı lezzeti bir arada denemek için güzel seçenek.

Fix Cafe

Santiago kahve konusunda pek de alıp yürümüş bir şehir değil. Biliyoruz, söz konusu Güney Amerika ülkeleri olunca bir “güzel kahve” beklentisi de kendiliğinden oluşuyor, ancak bunun için doğru şehirde değilsiniz. Tabii ki bu iyi kahveciler bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Fix Cafe oturup uzun uzun kahve içmekten çok çalışanların iş öncesi uğradığı ya da ayak üstü kahve içip işine devam ettiği bir mekan. Bir ara sokakta, pek de etrafı görmeyen bir noktada ancak birçok ülkenin kahvesini çeşitli demleme tekniklerini kullanarak son derece profesyonel bir şekilde hazırlıyorlar ve Santiago’da kaliteli kahve ihtiyacınızı gidermek için birebir.

-Av Apoquino 3411

Santiago GezisiColmado Coffee & Bakery

Şehirde bayağı başarılı kahveler içebileceğiniz işini ciddiye alan mekanlardan biri de Colmado Coffee. Bir binanın avlusunda yer aldığı için geçerken görme ihtimaliniz biraz düşük, dolayısıyla biraz arkalara doğru dolanmanız gerekecek. Çalışanları genç ve çok sempatik insanlar olduğu için nasıl bir kahve içmek istediğinizi açıklamaya çalışırsanız size ellerinden geldiğince yardımcı oluyorlar ve gerçekten başarılı kahveler hazırlıyorlar.

-Merced 346 – Avlunun içine girince karşınıza çıkacak.

Barrio Lastarria

Lastarria özellikle yaz aylarında inanılmaz hareketli bir bölge. Civardaki tüm sokalar kafe, restoran ve vine bar’lar ile dolu. Üstelik çoğu rastgele birini seçip oturabileceğiniz kalitede ve güzellikte mekanlar Bölgenin ana caddelerden biri Jose Victorino Lastarria. Bu cadde üzerinde Şili şarapları denemek için Bocanariz’e, geniş pisco menüsüne sahip bir mekan için Chipe Libre’ye oturabilirsiniz. Bunun dışında öğlen ya da akşam yemeği için de çok fazla alternatif bulabilirsiniz.

Santiago de ChileIsidora Goyenecheya

Santiago’nun bize yer yer ciddi anlamda Amerika’yı hatırlatmasının ana sebebi olan Las Condes bölgesinin en Amerika terk sokaklarından biri olan Isidora Goyenecheya Caddesi, Güney Amerika mutfağından sıkıntı basarsa kendinizi atabileceğiniz bir bölge. Tüm cadde Applebee’s, Ruby Tuesday, P.F Changs, TGI Friday’s, Starbucks gibi buram buram Amerika kokan mekanlarla dolu ve tabii ki Şili halkı arasında çok popüler. Alternatif mutfaklara açık değilseniz ve bildiğiniz lezzetler peşindeyseniz kurtarıcınız olabilir.

*Santiago yeme içme notları için gerekli bir bilgi vermeden geçmeyelim, mekanlarda hesap geldiğinde hem bahşişin dahil olduğu, hem de dahil olmadığı bir tutar yazılıyor. Size bahşiş vermek isteyip istemediğinizi soruyorlar ve evet derseniz %10 oranında bahşiş de hesaba eklenmiş oluyor ve o şekilde ödüyorsunuz. Zaten tahmin edersiniz ki gözünüzün içine bakıp bahşiş eklemek ister misiniz diye soran birine hayır demek pek de kolay olmuyor.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir