Hong Kong’da Patlayana Kadar Yeme İçme Rehberi

çin mutfağı
Söz konusu Uzak Doğu olunca iki farklı hissiyat içine girmeniz mümkün. Eğer yemekte gelenekçiyseniz “yiyebildiğin kadar böcek, yalnızca 12 Hong Kong Doları!” tabelalarıyla karşılaşacağınız korkusuyla, yeni şeyler denemeye açıksanız nerede ne yiyeceğinizi şaşırmış bir halde dolanabilirsiniz. İki tarafın da içini rahatlatmak için Rüştü’nün oynadığı rezalet çikolata reklamının sloganını çaldık “Böcek? Yemeyiz. Ama değişik yemekler? Tabi ki yeriz!” Yani? Yani şöyle oluyor; Çeşit çeşit yiyecek denemiş bulunduk, ama öyle büyük çılgınlıklar, bunları yiyen insan olamaz dedirtecek cinsten şeyler yemedik. Bir çeşit Uzak Doğu Mutfağı 101 olarak düşünebilirsiniz. İnanmıyorsanız aşağıdaki restoran önerilerimizi okuyunuz. (Of nasıl da sizi aşağıda yazanları okumaya yönlendirdik di mi…….)

Başlamadan gelen not: Yemeden önce bi’ konaklamadan, ulaşımdan, gezilecek yerlerden haber edin diyenler için şurada Hong Kong’la ilgili adeta destan yazdık.

mak's noodle hong kong
Mak’s Noodle

Hong Kong’da nerede ne yediğiniz çok önemli. Çünkü binlerce restoran var ve tabelalarda yazanların çoğunu anlamıyorsunuz. Haliyle bazen ani gelen “şurayı mı denesek?” kararlarını vermek biraz zor olabiliyor. Uzak Doğu’ya ayak basmışken Noodle denemek isteyeceğinizi biliyoruz. Eğer gerçekten Hong Kong’a özgü, halis muhlis Uzak Doğu noodle’ı deneyecekseniz adreslerinizden birisi kesinlikle Mak’s Noodle. Tipi de tadı da bizimkilerden farklı, çünkü bizdeki noodle’lar pek tabi Türk damak tadına uydurulmuş. Burada bizdekinin aksine bol sulu, içinde pek de malzeme bulunmayan bir noodle türü ile karşılaşacaksınız. Soya ve ne olduğu belirsiz sosları size yanında verecekler ve o öğünlük kendiniz kobay yerine koyup allah ne verdiyse deneyeceksiniz artık. Karidesli, dana etli ve tavuklu seçeneklerinizin olduğunu hatırlatalım. Artık karides taklidi yaparak mı anlatırsınız, gıdaklayıp tavuğu mu tarif edersiniz orası size kalmış.

-Biliyoruz, mekanın tipi size hiç güven vermeyecek. Lakin çekinmeyin, Hong Kong tarzı esnaf lokantası diye düşünebilirsiniz.

-Oldukça lokal ve küçük bir yer olduğu için sizinle İngilizce de konuşamayacaklar. Bizim gibi etraf masaların yemeklerini kesip onların yediği şeylerden söylerseniz mutlu son garanti. (Pis pis şeyler düşünmeyin be)

-Biz Noodle Wonton, Noodle Beef Briscet ve Noodle with Shrim&Oyster Sauce denedik, siz de direkt onlara girişebilirsiniz. Ücret merak edenler için 140 HKD gibi bir şey tutuyor.

-Adres: 77 Wellington Street, Central

australian diary company hong kong
Australian Dairy Company

Burası çok acayip bir yer. Memlekette kahvaltı yapacak 23949 tane yer mevcut ise de fark etmiyor, burada neredeyse her sabah sıra var. İçeriyi görseniz “Bu mu ulan?” şeklinde önyargılara boğacağınız cinsten bir yer olmasına rağmen Australian Dairy Co, bu aralar şehrin en en en popüler kahvaltı mekanlarından biri. İçeride menünüz belli, bizim tabirimizle “makarna çorbası” yanına çırpılmış yumurta ve tereyağlı ekmek. İsterseniz bunların hepsini bir arada söylemeyebilirsiniz tabi ama, olayı bu. Lokal gibi davranacaksanız sorgulamayın, yiyin sabahın köründe makarna çorbanızı efendi gibi.

-Kalabalık olduğu konusunda gayet ciddiyiz, çok aç olduğunuz bir gün sırayı göze alarak gitmenizi tavsiye ederiz. Yok ben sıraya falan gelemem diyorsanız akşama kadar bu menüyü istediğiniz vakit tüketebiliyorsunuz.

-Burası oturup Türk usulü keyif yapacağınız cinsten bir restoran değil. Kahvaltınızı yapıp kalkıp gitmeniz gerekiyor, aksi takdirde inceden tepki toplayabilirsiniz.

-Adres: 47 Parkes Street

IMG_1270
Man Mo Cafe

Man Mo’yu anlatmadan önce uyaralım, Dim sum yemeden Hong Kong’dan dönerseniz olmaz. Ne olduğunu anlatmadan önce ise seveceğinize neredeyse emin olduğumuzu ekleyelim ki ilginizi çekelim. Aslına Dim-Sum = mezenin Çin mutfağı versiyonu. Ancak çoğunlukla mantı tarzı (daha çok “hinkal” benzeri) içi çeşitli malzemelerle doldurulmuş hamur topçuklarına ithafen kullanılıyor, ki bunlar oldukça lezzetli atıştırmalıklar.- Kimine göre ana yemek bile olabilir, bize göre atıştırmalık.- Aslında bu versiyonlarını “dumpling” olarak adlandırmak daha mantıklı olabilir.

Man Mo Cafe ise bu Dim Sum meselesini bir adım daha öteye taşıyarak, normalde var olan hallerinden daha farklı çeşitlerini geliştirmiş ve mozarellalı, pestolu, bilmemkaç peynirli gibi inanılmaz lezzetli şeyler hazırlıyorlar. Zaten kendilerini “Contemporary Dim Sum Restaurant” olarak adlandırıyorlar. Bizce kesinlikle denemeli.

-Adres: 40 Upper Lascar Row

classified hong kong
Classified

Olur da Uzak Doğu mutfağından sıkılacak olursanız, şehirde sizi kurtaracak yüzlerce seçenek mevcut. Zaten Hong Kong yalnızca Uzak Doğu mutfağı ile değil Dünya mutfağı konusundaki çeşitliliğiyle de nam salmış durumda. Bu gibi restoranlardan en efsanesi bize kalırsa kesinlikle Classified. Et, makarna, tavuk, Avrupa usulü kahvaltı, güzel kokteyller, çeşit çeşit biralar, ne ararsanız mevcut. Kitlesi ise çoğunlukla Hong Kong’da yaşamakta olan expatlar. Burada yediğimiz Mac and Cheese kadar güzelini, bu işin babası Amerika’da bile yemedik desek yeridir, yüzde yüz kefiliz.

-Sheung Wan’daki Classified’ın dışarıda oturabileceğiniz yerleri mevcut, ancak yasa nedeniyle dışarı servis yapmaları yasak. Dolayısıyla yiyip içeceğiniz şeyleri size kapıdan uzatmaya çalışırlarsa garipsemeyin, onların uyuzluğu değil, tamamen yasaların uyuzluğu.

-Adres: Birkaç yerde mevcut. 108 Hollywood Road ya da Repulse Bay’deki şubelerine uğrayabilirsiniz.

little bao hong kong
Little Bao

“Asian Burger” diye bir şey duymuşluğunuz var mıdır bilmiyoruz. Bizim yoktu. Lakin Uzak Doğu yemeklerini seviyorsak, burgerini niye sevmeyelim ki diye düşünerek Little Bao’yu keşfedilecek yerler listemize aldık ve hiç de pişman olmadık. Yukarıdaki küçük tanımlamamızdan da anlayabileceğiniz üzere bünyesinde çeşit çeşit enteresan burger barındıran Little Bao şehirde oldukça popüler. Dolayısıyla yer bulamama ya da bekleme ihtimalinizi göz önünde bulundurmalısınız. Porsiyonların oldukça küçük olduğunu da ekleyelim. Ama sever misiniz? Bizce seversiniz.

-Dondurmalı burger denemeyi unutmayın!

-Adres: 66 Staunton Street, Central.

IMG_1320
Mandarin Cake Shop

İnsanlar Mandarin Oriental Hotel’in içinde bulunan Mandarin Cake Shop’u öve öve bitiremeyince merakımıza yenik düşüp soluğu burada aldık. Hal böyle olunca beklentilerimiz mi çok yükseldi, yoksa biz mi tatlıdan anlamıyoruz bilemiyoruz. Ancak buranın tam anlamıyla “abartılmış” olduğunu söylemekten de çekinmeyeceğiz. Üstelik fiyatlarının gayet ortalama olan tatlılarına göre oldukça fazla olduğunu da ekleyelim.

-Blueberry Cheesecake’i deneyebilirsiniz. Çoğu yerde olduğu gibi burada da lezzetli. Coconut Cake ve Fresh Cream Horn’un da tadına bakabilirsiniz.

-Adres: 5 Connaught Road, Central

çin mutfağı1
Din Tai Fung

Hong Kong’a gitmeden önce araştırma yaptığınız takdirde internette bol bol karşınıza çıkabilecek olan Din Tai Fung, lokal&turist karışımı kitleye sahip, özellikle Dim Sum’larıyla nam salmış bir mekan. Seveni bol, ancak bize kalırsa Hong Kong’da birkaç restoran denedikten sonra buranın aslında çok büyük bir özelliğinin olmadığı ve bu işi çok daha iyi yapan yerler olduğunu kanısına varma ihtimaliniz muhtemel. Yine de aman gitmeyin dedirtecek bir yer değil, eğer uzun soluklu bir yemek yemek niyetinde değilseniz ve sonrasında başka planlara girişecekseniz bir akşamınızı burada geçirebilirsiniz.

-Akşam 10’a kadar açık, dolayısıyla çok geç gitmemekte fayda var.

-2 şubesi var. 20 Canton Road’dakini tercih edebilirsiniz. Diğeri Causeway Bay’de.

twg tea
TWG Tea

Aslında Singapur çıkışlı, çok tatlı, pek tatlı bir konsepte sahip olan TWG Tea, adından da anlaşabileceği üzere çay konusuna yoğunlaşmış durumda. Zaten biz söylemesek bile eğer yolunuz IFC Mall’a düşerse tatlı dekorasyonu ve “GEL BENİ AL” diye bağıran kutularıyla mutlaka dikkatinizi çekecektir. TWG Tea’nin en büyük özelliğinden bahsetmeden de geçmeyelim, tüm çaylar belli konseptler üzerine kurulu. Kutuların üzerinde de görebileceğiniz üzere “New York Breakfast Tea”, “Sakura Sakura Tea” hatta “Weekend in Istanbul” gibi bölgelerin çaylarına göre adlandırılmış yüzlerce çeşit mevcut. Eminiz ki siz de bizim gibi birkaç tane deneyebilmek adına çay komasına gireceksiniz.

-Beğendiğiniz çayı alabiliyorsunuz, meraklılarına duyurulur.

-Makaronları pek seviliyor. Bir Pierre Herme değil ama, yine de gayet lezzetli.

breaktalk hong kong
BreadTalk

Burası birkaç farklı ülkede şubeleri bulunan bir pastane zinciri. İçinde tatlı, tuzlu birçok çeşit mevcut. Bizi kendine çekme sebebi öncelikli olarak Portekiz’de yiyip hastası olduğumuz bir tatlıyı vitrininde görmüş olmamızdı. Ancak yediğimiz şeyin Portekiz’dekiyle hiçbir ilgisi olmayacak kadar kötü olduğunun fark edince başka şeylere yöneldik ve oldukça güzel hamur işi tatlılar keşfettik. Eğer gününüzün bir kısmını şehrin parklarından birine bayılarak geçirmek niyetindeyseniz buradan birkaç atıştırmalık alarak keyfinize keyif katabilirsiniz.

-Parmesan Cheesecake çok çok lezzetli bir şey, kaçırmayınız!

-Adres: Nathan Road üzerinde.

motorino pizza hong kong
Motorino

Öğle yemeğini hızlı geçiştirmek isteyenler, toplanın, güzel pizzacı bulduk. Her öğününüzü ziyafete çevirip saatlerce oturmak niyetinde değilseniz Motorino’ya uğrayıp hızlıdan bir pizza yiyebilirsiniz. Öyle efsane pizzalar yiyeceğiniz falan iddia etmiyoruz ama, kısa bir öğle yemeği için ideal olduğunu düşünüyoruz.

-Eğer ev kiralama işine giriştiyseniz eve servisi var.

-Adres: 14 Shelley Street (Soho)

hong kong street food
İpuçları

-Sokak yemekleri konusuna meraklıysanız burası bir Bangkok değil ama, yine de oldukça enteresan şeylerle karşılaşmanız mümkün. Bangkok ile ilgili de şurada şöyle bir şey duruyor, bazılarına Hong Kong’da da denk gelebilmeniz gayet olası.

-Özellikle lokal yerlerde yemek öncesinde ya da yemeğin yanında çay servis edildiğini göreceksiniz. Özellikle dim sum yiyorsanız %90 ihtimalle önünüze çay da koyulacak. Hazmetmeyi kolaylaştırdığı ve mideyi rahatlattığı için servis ediyorlar. Sever misiniz bilemiyoruz, ancak yine de tadına bakmayı ihmal etmeyin. Neden bilemiyorum, bize göre tuhaf bir şekilde tadı toprağa benziyordu.

-İlginizi çeken restoranları denemeye çekinmeyin. Tipi eşek eti satıyormuşçasına ürkütücü olan yerlerden pek lezzetli şeyler çıktığı oluyor.

-SOHO bölgesinde deneyemediğimiz ama oldukça sevimli görünen bir sürü restoran ve bar mevcut. Bizim yukarıda yazdıklarımız dışında keşfe çıkmak isterseniz burası ellerinizden öper.

-Son olarak chopstick meselesine parmak paşmak istiyoruz. Herkes kullanmayı sevmiyor ya da bilmiyor olabilir, onun için şurada bir video var ki, hepimizi bu zulümden kurtaracak.

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir