Samos Gezi Rehberi: Deniz, Güneş ve Biraz da Kalamar

Issız olmayan bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız 3 şey nedir… Bir numara için OitheBlog’un Samos Gezi Rehberi cevabını vermenizi umuyoruz… Tabii şayet düştüğünüz ada Samos ise, yoksa bayağı saçma bir karar almış olursunuz… Hoşgeldiniz dostlar, bir başka Yunan Adası’ndayız, Samos’tayız, sizi daha adaya gitmeden adanın yerlisi kıvamına getireceğiz. Sizi sıcak kumlardan serin sulara atacak, oturduğunuz yerden cacıki değil CACIK, sözcüklerimizin sonuna i eklemeyi bırakın!!1!  kavgası verdirecek (ama sempatik versiyonu diyelim, sırf bu muhabbeti sevdiğimiz için) bi 10 – 15 dakika içinde Samos Adası uzmanı haline getireceğiz, hadi buyrun.

Samos nasıldı, beğendiniz mi diye soracak olursanız evet, gayet sevdik, çok da güzel zaman geçirdik. Hiç de küçük sayılmayacak bu güzel ada pek çok açıdan gözümüzde canlanan o her yeri mavi beyaz Yunan adası görüntüsünden çok bir Türk adası görüntüsüne daha yakın olsa da, harika plajları, güleryüzlü insanları (bize mi öyle denk geldi bilmiyoruz hep çok sempatik insanlara denk geldik) ve sakin havası ile insanı hemen ada moduna sokuyor. Bizce deniz tatili için gayet güzel bir tercih oldu.

Başlamadan gelen not: Diğer tüm Yunanistan gezi rehberlerimize bakmak isterseniz şuraya, bu geziyi okumak değil izlemek isterseniz Instagram’daki sabit hikayelerimize göz atabilirsiniz. 

Samos Gezi Rehberi: Samos’a Kapıda Vize ile Gidiliyor Mu?

Samos gezi rehberinin ilerleyen yıllarda okunma ihtimalini de göz önünde bulundurarak 2024 yılından seslendiğimiz vurgulayalım, en azından şu anda Samos’a kapıda vize ile gidilebiliyor. Ancak Sakız Adası Gezi Rehberi’mizde de detaylıca anlattığımız gibi KAPIDA VİZE KAPIDA ALINMIYOR. Bunu her yazışımda beni bi’ gülme tutuyor ama sarkastik bir gülme gibi düşünün içinde bulunduğumuz durumun verdiği sinir bozukluğunun getirdiği beklenmedik bir gülme….

*Kapıda vize işlemleri için belgelerinizi adaya aracılığıyla gideceğiniz feribot firmasına önceden göndermeniz gerekiyor. Bu süre firmaya ve yoğunluğa göre 7-10 gün arasında değişiyor. Yani limana gidip “2 bilet alabilir miyim, hemen şimdi şu anda çok acil başka bir ülkeye geçeceğim BEBEĞİM” diyemiyorsunuz. Kapıda vize aldığınızda bu vize ile 6 gece, 7 gün sadece vize için başvuruda bulunduğunuz adada kalabiliyorsunuz. Bu vizenin bir kısmını Samos’a, bir kısmını X adasına kullanayım, 3 gün Samos’ta 3 gün Sakız’da kalayım gibi seçenekleriniz olmuyor. Ücreti ise an azından Haziran 2024 için 80 Euro’ydu, ama gideceğiniz zaman mutlaka tekrar kontrol edin, her an her şey değişebiliyor.

*Biz şahsen kapıda vize almadık, çünkü normal Schengen vizemiz vardı, o zaman kapıda vize almanız gerekmiyor. Ancak birlikte seyahat ettiğimiz arkadaşımız kapıda vize ile Samos’a giriş yapınca sayesinde sürece de şahit olmuş olduk. Öncesinden göndermeniz gereken belgeleri buraya yazmıyoruz çünkü hangi feribot şirketi aracılığıyla gidecekseniz mutlaka sitelerinden en güncel halini konrol etmeniz sizin için çok daha iyi olur, gerçekten her an her şey değişebiliyor.

*Belgeleri feribot firmasına posta yoluyla gönderdikten sonraki süreç biraz enteresandı, çünkü Samos’a geçene kadar “tamam vizeniz çıktı ya da reddedildi” gibi bir bilgi edinemedik, yani adaya giderken arkadaşımız vize aldı mı yoksa kapıdan geri mi gönderilecek bilmiyorduk. Adaya indiğimizde kapıda vize için ayrı, normal schengeni/yeşil pasaportu vs. olanlar, yani direkt pasaport kontrolden geçmeye hazır olanlar için ayrı bir sıra vardı. Kapıda vize tarafına geçtiğimizde orada bulunan bir odadaki görevliler tek tek belgelerini gönderen kişilerin isimlerini bağırdı, ismi söylenen kişi odaya girdi, orada belgeleri kontrol edildi, vizesi basıldı (evet oradayken pasaportunuza bir vize basıyorlar) ve sonra adaya girebildik. Bu süreç bayram dönemi falan olmamasına rağmen maalesef  2 saatten fazla sürdü ve biz adaya girme aşamasına geldiğimizde hala bekleyen birçok kişi vardı. Yani doğruyu söylemek gerekirse öyle şak diye ilerleyen kolay bir süreç olmadı, 2 saat ayakta dikildik ve belgelerimizin ellerine ulaşmış olduğunu umut ettik. Bu süreç her aracı firma için böyle mi ilerliyor bilmiyoruz, biz Tilos adlı firmayı kullandık, ancak zaten bu konudan bağımsız olarak da iletişimsizliklerinden ve genel tavırlarından memnun kalmadık, dolayısıyla firma adı belirtmiş olmamızı bir “öneri” olarak değerlendirmeyiniz lütfen…

*Lütfen içinde bulunduğunuz dönem içinde Yunan adalarına kapıda vize ile ilgili ne gelişme yaşanmış, hangi adaya gidecekseniz onun gidiş koşulları nedir gibi detayları mutlaka kontrol edin, bu konuda cart curt birtakım değişiklikler yaşanıyor, burada yazılanlar sonradan değişirse mağdur olmayın.

Samos Gezi Rehberi: Samos’a Nasıl Gidilir?

Samos Türkiye’ye o kadar yakın bir ada ki, “abi burası nasıl bizim değil” muhabbeti yapmamak gerçekten imkansız gibi bir şey….. Dolayısıyla çok kolay ve kısa sürede ulaşacağınız garanti, gelin beraber konunun detaylarına girelim, bilgi yüklemesi olacağı için yine madde madde ilerleyelim.

-Samos’a feribotla ulaşmak için Kuşadası ya da Seferihisar’dan yola çıkmanız gerekiyor, ancak ne zaman gideceğinize bağlı olarak sefer sayıları/saatleri sınırlı olabiliyor ya da ek sefer eklenebiliyor. Örneğin biz Seferihisar’dan gitmek istemiştik ancak gitmek istediğimiz tarihte sefer olmadığı için Kuşadası’ndan gitmek durumunda kaldık. Özetle ne zaman gidecekseniz seferleri de ona göre kontrol etmekte fayda var, ancak özellikle yoğun bir sezonda gidecekseniz yine biletlerinizi mümkün olduğunca erken almaya çalışın, tahmin ettiğinizden hızlı bitebiliyor. 

-Feribot firması olarak IDO, Meander Travel, Tilos gibi seçenekleriniz var. Başka adalara giderken karşılaştığımız Ertürk, Turyol gibi firmaların Samos seferi var mı tam emin olamadık, belki de bizim gittiğimiz dönemde yoktu? Gitmeden önce bu seçeneklere de bi’ göz atabilirsiniz. Biz saatlerinin bize uyması sebebiyle Tilos’u seçmek durumunda kaldık ancak maalesef deneyimimizden hiç memnun kalmadık ve bir daha tercih etmeyiz. Gidiş saatini ve ulaşacağımız limanı yolculuktan bir önceki akşam, gidişimize saatler kala aniden değiştirerek bizi oldukça sıkıntılı bir duruma düşürdüler (örneğin araba kiraladığımız limanı varacağımız limana göre seçmiştik, haber verdikleri saatte araba kiralama şirketleri kapanmış olduğu için kimselere ulaşamadık, değiştirdikleri liman diğerine yakın değil ve araba orada kaldı vs) ve bilgi almak için aradığımızda da yeni mesaj atmış olmalarına rağmen “mesai saatleri dışındayız” diyerek herhangi bilgilendirmede bulunmadılar, saatlerce telefonlarını açmadılar, mesajlara cevap vermediler ve sabah ofislerine gidene kadar kendilerine asla ulaşamadık. Check in yapmak için sabah ofislerine gittiğimizde ise son derece gergin ve kaba bir şekilde karşılandık, telefonlarını açmamalarına ilişkin hiçbir açıklama yapma gereği duymamalarını geçtik genel olarak o kadar kabalardı ki mutlu mesut çıktığımız gezinin başlangıcı bizim için komple gerginlik ve huzursuzluk içinde geçti. Deneyimimizi Instagram’dan paylaştığımızda ise sinirlenme mesajı attılar, komple gerilimdi yani… Dolayısıyla kişisel deneyimimizden yola çıkarak Tilos’u önermiyoruz. (Bunu yazdık diye bile sinirlenip yine azarlama mesajı falan mı atarlar diye geriliyor olmam lol)

Kuşadası’ndaki limanın orada otopark konusunda da küçük çaplı bir sorun yaşadık, çünkü limanın güvenliği yakındaki otoparkın “Samos’a gidenlerin arabalarını uzun süre bıraktıkların bildiği için insanları almamaya çalıştığını” söyledi. Öyle olunca arabayı saçma sapan bir yerlere bırakmak durumunda kaldık…. Kandırılık mı bilmiyorum, güvenlik çok sempatik biriydi diye düşünmüştüm umarım bizi kandırmamıştır sdjs yine de böyle bir durum yaşadığımız aklınızda bulunsun.

Kuşadası’ndan Samos’a ulaşmak 45-50 dakika kadar sürdü, gelen yorumlardan anladığımız kadarıyla bazen bu yolculuk biraz fazla sallantılı geçebiliyormuş, biz öyle bir şeye denk gelmedik.

-İşin Samos kısmına gelecek olursak orası daha kolay, ulaşabileceğiniz 2 liman seçeneğiniz var, adanın merkezi sayılabilecek Vathi ve bizce konaklamak için en güzel seçeneklerden biri olan Pythagoria. Biz şöyle bir Samos araştırmasına giriştikten sonra Pythagoria’ya ulaşmanın bizim açımızdan daha mantıklı olduğuna karar verdik, çünkü kalacağımız yeri orada ayarladık ve liman eve yürüme mesafesindeydi, dolayısıyla feribot biletimizi de oraya varacak şekilde aldık. Neticede varış limanımızı aniden değiştirdikleri için oraya ulaşamadık ama yine de iyi denemeydi diyelim….. Siz de konaklayacağınız yere göre sizin için mantıklı olan 2 limandan birini seçebilirsiniz. 

Samos Gezi Rehberi: Samos’ta Ne Kadar Kalınır?

Samos’ta ne kadar kalacağınız aslında tamamen size kalmış, çünkü gezilecek çok da fazla yeri olmayan bu ada tam bir deniz tatili yeri. Yani özellikle denize girilebilecek bir dönemde kalıyorsanız tamamen ne kadar süre boyunca uyan, ye, yüz, yat, ye, yüz, yat aktivitesinde bulunmak istediğinize kalmış….. Biz 4 gün boyunca Samos’taydık ve gayet yeterli bir süre olduğunu düşündük. 

Samos Gezi Rehberi: Samos’ta Araba Kiralama ve Ulaşım

Öncelikle şuradan başlayalım, Türkiye’den Samos’a arabayla geçilemiyor. En azından şimdilik durum bu, ileride değişir mi ya da biz sezonun başında gittik diye o dönemde mi geçilemiyordu bilemiyoruz. Normal Schengen vizeniz ya da yeşil pasaportunuz varsa Sakız Adası’na arabayla geçip Samos’a oradan arabayla geçmek gibi atraksiyonlara girilebiliyor galiba, ancak o konuda bir deneyimimiz olmadığı için bu konuya fazla girmiyoruz, bu seçeneği değerlendirmek isterseniz gideceğiniz dönemde böyle bir şey mümkün mü diye bi’ araştırmaya girişirsiniz, tabii şayet mümkünse de o zaman Türkiye’ye Samos’tan değil Sakız’dan geri dönmeniz gerekir. (Bir şekilde arabayla gidecekseniz güncel arabayla yurt dışına çıkış koşullarına bakmayı unutmayın)

Samos küçük bir ada olmadığı için özellikle çeşitli yerini gezmek istiyorsanız buranın arabasız gezmeye pek uygun bir ada olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bir sebepten araba kiralayamıyor ya da kullanmıyorsanız ve illa gideceğim kardeşim kafaya koydum diyorsanız sadece Pyhtagoria tarafında kalarak bile güzel bir tatil yapabilirsiniz. Evet belki tüm adayı keşfetmeye kalkışmak pek mümkün olmayabilir ama yine de güzel zaman geçireceğinize eminiz. Bu ihtimali değerlendirmek isterseniz diye düşünerek Pyhtagoria’daki taksi durağına civardaki plajlara gitmek ne kadar tutuyor diye sorduk, örneğin bizim adadaki favori plajımız olan Glicorisa’ya gidiş 8 Euro, dönüş de aynı şekilde. 

Biz Samos’ta arabamızı Hertz’ten kiraladık ve gerçekten başından sonuna bize o kadar yardımcı oldular ki dönüşte sarılıp baklava falan hediye edecektik, ancak maalesef öz hakiki baklavalar karşı kıyıda kaldığı için edemedik…. (Şaka şaka hadi tamam) Buradan sevgili Christos’a teşekkürlerimizi iletelim, umarız siz de gittiğinizde ona denk gelirsiniz. Hem Pythagorio hem de Vathi’de şubeleri var ve birinden teslim alıp diğerine bırakabiliyorsunuz, bu da aklınızda bulunsun. Araba kiralayacaksanız elinizi çabuk tutmakta fayda var, özellikle otomatik olanlar daha hızlı tükenebiliyor, manuel olanlar da daha ucuz oluyor, karar sizin…

Samos Gezi Rehberi: Samos’ta Nerede Kalınır/Samos Otelleri

Samos’ta konaklamak için Pythagorion ya da Kokkari bölgelerinden birini seçmenizi öneriyoruz diyerek konuya ilk cümleden netlik getirelim. (Önerdiğimiz bölgelerde Booking’den otel araması yapabileceğiniz şekilde linkledik) Aslında adanın “merkezi” kabul edilen yer Vathi ancak bizce burada şöyle bir turlamak dışında pek de yapacağınız bir şey yok, dolayısıyla burada kalmanız için bir sebep de yok diyebiliriz. Söylediğimiz diğer 2 bölgeden birinde konaklarsanız hem mekan çeşitliliği açısından, hem de etrafınızdaki plaj sayısı sayesinde daha güzel bir gezi geçirirsiniz, üstelik her iki bölge de görsel olarak daha hoş ve vakit geçirmenin daha keyifli olduğu yerler, aşağıda detaylarına gireceğiz.

Biz tam olarak şurada konakladık, bir ev olduğu için tam olarak bir adı yok. Bu evin estetik açıdan öyle abartılacak bir tarafı yoktu, bildiğimiz evdi işte, ancak konum olarak o kadar iyiydi ki iyi ki burada kalmışız diye düşündük, temiz ve problemsiz bir ev de olduğu için kesinlikle önerebiliriz. Remataki Plajı’na ve adadaki en iyi kahveciye 150m uzaklıkta, ayrıca limana ve birçok mekana yürüme mesafesinde olması bizim açımızdan çok avantajlı oldu. Yakınında ücretsiz otopark da vardı ve konumu sayesinde dönmeden önceki son dakikaya kadar denizden faydalanabildik ve dönerken bavulları odadan alıp taksi mücadelesine girmeden limana yürüyerek ulaştık. Olur da burada yer bulamazsanız ya da tercih etmezseniz de en azından bu övdüğümüz konumdaki oteller arasından seçim yapmak için şuraya bakabilirsiniz.

Başka otel önerileri isterseniz görsel olarak hoşunuza gidebilecek ama ada geneline kıyasla biraz daha pahalıca kalan, çoğu kişi için adanın en iyi oteli olan Casa Cook Samos, sık tercih edildiğini tespit ettiğimiz Doryssa Seaside Resort ve Proteas Blu Resort gibi otellere bakabilirsiniz. Bunların herhangi birinde kalmadığımızı vurgulayayım, otel arayışına girdiğimizde tercih edildiğini fark ettiğim birkaç yeri size söz etmek üzere not almıştım.

Samos Gezi Rehberi: Samos’ta Gezilecek Yerler

Samos Gezi Rehberi dedik ama Samos’ta gezilecek o kadar da fazla yer olmadığını da baştan söylemeliyiz galiba… Bu ada sizin gezmenizi değil denize girmenizi istiyor ve bununla ilgili bir sorununuz olacağını sanmıyoruz? Ancak tabii ki deniz odaklı bir tatil olsa da yine de gezebileceğiniz birtakım yerler var, hani yüzdükten sonra akşam üstü hava biraz olsun serinleyince elde dondurmayla yarım yamalak gezilir ya, işte tam öyle bir gezmeden bahsediyoruz…

*Vathi yukarıda da söz ettiğimiz gibi adanın merkezi. Özellikle bu limana varacak olursanız sokaklarında şöyle bir turlayabilirsiniz, Arkeoloji Müzesi ve Şarap Müzesi de bu taraflarda. Zaten sahil şeridinde şöyle bir yürüyecek olursanız ve gözünüze kestirdiğiniz ara sokaklara dalarsanız burası hakkında genel bir bilgi sahibi olacaksınız, genel olarak gezecek nokta atışı pek fazla bir yeri yok.

*Adını burada doğmuş olan matematikçi/düşünür Pisagor’dan alan Pyhtagorion en sevdiğimiz bölgelerden biri oldu, Samos’un tam olarak “adadayım” hissini alabildiğiniz yerlerinden. Zaten çok büyük bir yer değil, gözden kaçırmanızın imkansız olduğu ana caddesinden denize doğru yürüyerek ve civar sokaklarını dolaşarak aslında burayı büyük ölçüde keşfetmiş oluyorsunuz. İlginizi çekerse sahilden Remataki Beach tarafına doğru yolu takip ederseniz Pisagor heykeline ulaşabilirsiniz. “The Blue Street” adlı turistik bir nokta da oluşturmuşlar ama doğruyu söylemek gerekirse pek görmeye değecek bir olayı yoktu, illa ki görmek isterseniz haritada bu şekilde aratırsanız çıkıyor. Son olarak Castle of Lykourgos Logothetis’e de gidip şöyle bir bakınabilirsiniz, ücretsiz olarak gezebileceğiniz ve adanın tarihine ilişkin bilgi edinebileceğiniz bir müze bölümü de var.

*Kokkari pek çok kişinin olduğu gibi bizim de Samos’taki diğer favori bölgemiz, burada kalmıyorsanız bile yine de buranın sokaklarını dolaşmak ve vakit geçirmek için uğramayı ihmal etmeyin. Özellikle akşam üstü saatlerinde deniz kenarındaki mekanlardan birinde oturup bir şeyler içmek hoş bir aktivite, aşağıda çeşitli mekan önerilerinde bulunduk.

*Potami adanın kuzeyinde, merkezden daha uzakta kalan bir noktada, bizim orada bulunduğumuz dönemde ekstra rüzgarlı olunca o tarafı ziyaret etmemeye karar verdik, aslında bu tarafta da birkaç plaj var ancak çok rüzgarlı ve dalgalı olabiliyor. İlginizi çekerse bu bölgede ufak bir şelale de var. 

*Manolates internette pek çok kaynakta mutlaka ziyaret edilmesinin önerildiğine şahit olduğumuz bir dağ köyü. Bu kadar övülünce zaman ayırıp gittik ancak açıkçası burayı özellikle ziyaret etmek için bir sebep göremedik, zaten biz gittiğimizde “NE GELDİNİZ LAN KÖYÜMÜZE” havası baskındı, karar sizin…

*Denizden kopamadığımız ve hava 8000 derece olduğu için adanın ziyaret edilebilecek bazı turistik noktalarına da gitmedik ancak belki ilginizi çeker ve ekstra bir araştırmaya girişmek istersiniz diye düşünerek bahsetmeden geçmeleyim. Panagia Spiliani Manastırı, Heraion of Samos, Eupalinos Tüneli (bu bir mühendislik harikası kabul edildiği için merak etmiştik doğrusu, ama denize girme isteği kazandı) gibi noktaları da ziyaret edebilirsiniz. 

Samos Gezi Rehberi: Samos’un En Güzel Plajları

Samos plajlarından devam edelim, Samos’ta nerede denize gireceğinizi bi çözelim, aslında her yerden girersiniz diyip geçsek bile abartmış olmayız çünkü gerçekten yüzdüğümüz her yerde çok mutluyduk, bir yere gidince de keşke buraya gelmeseydik demedik… Adada denize girebileceğiniz çok fazla plaj seçeneği var, dolayısıyla oturup hepsini buraya yazarsak bizce anlamsız bir içerik girişimi olacak, zaten hepimizin Google erişimi var çünkü. O yüzden biz sevdiğimiz, iyi olduğunu düşündüğümüz plajlardan bir seçki yapalım, sizin için de seçenekleri bir süzgeçten geçirmiş olalım.

•Genel bir bilgi: Şezlong&şemsiye ücreti ada genelinde kişi başı 4 euro gibi bir ortalamadaydı. Bazı yerler 5’ten sonra komple ücret almıyor. Plajlarda yeme içme ücretleri de bizdeki plajlara göre kesinlikle daha uygun fiyatlıydı ve adadaki restoranlarda ne kadarsa plajda da öyleydi. Beach diye ekstra geçirme huyu buraya henüz uğramamış yani, ancak anladığımız kadarıyla geçen sene girişi ücretsiz olan yerler bu sene kapıda vizenin tekrar aktif olması ile birlikte artık ücret istiyor. Son olarak birçok plajın otoparkı da vardı ve ücretsizdi.

•En çok Glicorisa Beach’i sevdik. Hem denizi güzel, hem yemekleri kötü değil, hem konaklamak için iyi bir seçenek olan Pythagoria’ya çok yakın, hem de en dolu haliyle bile sakin hissettirdi. Otoparkı da var ve belli bir noktadan sonra denizi kum.

Psili Ammos adanın sayılı kum plajlarından. Burada 2-3 işletme var, biz Noya’ya gittik. Plaj ve işletmeyle ilgili hiçbir sorun yoktu, sadece muhtemelen kum ve sığ bir deniz olduğu için kalabalık dönemlerde biraz daha kaotik olabilir. 

Lemonakia, Tsamadou ve Tsabou Beach adanın kuzeyinde kalan birbirine çok yakın denize girebileceğiniz noktalar, her biri tercih edilebilir, özellikle Navagos Beach seviliyor. Kokkari tarafında kalırsanız hepsi o tarafta kalıyor. Biz oradayken çok rüzgarlıydı, sanırım bu konumu sebebiyle genel bir durum olabilir, aklınızda bulunsun.

Potami tarafına daha da rüzgarlı olduğu için, Livadaki’ye ise çok övülse de yoluyla ilgili macera hikayeleri duyduğumuz için gitmedik. Mikro Seitani ve Megalo Seitani’ye ise yine ulaşımları zorlu ve tesis yok diye okuduğumuz için gitmeye kalkışmadık, maaleesef biz hizmet bağımlısıyız…. Belki siz şans vermek istersiniz diye yazmadan geçmek istemedik. 

*Eğer Pythagoria’da kalıyorsanız buradaki Remataki Beach’e de gidebilirsiniz, burası önünde plajı da olan bir restoran, gayet salaş ve rahat bir yer. Arada cacık, kalamar, kızartma üçlüsü için denizden çıkıp sonra kendinizi hop diye tekrar suya bırakabilirsiniz, yazarken bile canım bu aktiviteyi çekti resmen… Şayet yer bulamazsanız hemen yanından ücretsiz olarak denize girebilir, duş ve kabinlerden de faydalanabilirsiniz, aklınızda bulunsun. Limana da yürüme mesafesinde olduğu için Türkiye’ye dönmeden önce son bir deniz yeri olmaya müsait.

Samos Gezi Rehberi: Samos Yeme İçme Rehberi

İşte geldik son birkaç senedir sırf “fiş fotoğrafı” çekmek için bile gidilen o yerlere. Size fiş fotoğrafı çektireceğiz, size sosyal medyayı sallatacağız, sizi Twitter’daki (X demeye adapte olamıyorum) “bilmemne haber” hesaplarına düşüreceğiz, gelin Samos’ta yeme içme konusuna girelim… Biz bu fiş fotoğrafı çekme işini kesinlikle yadırgamıyoruz çünkü karşı kıyıya geçince işlerin bu kadar değişmesi gerçekten de çıldırtıcı. Bırakın fotoğrafını çektirmeyi fişle beraber selfie çekip Instagram’da paylaşsanız onu bile garip karşılamayız. İlerleyen yıllarda bu yazıyı okuyunca ne hissedeceğiz ve kim bilir ülkemizde işler ne hale gelmiş olacak diye düşünmeden edemiyoruz… Neyse, buyrun yemek konuşalım.

•En iyi kahveleri Two Spoons’ta içtik, özellikle sabah saatlerinde vakit geçirmek çok keyifli, bahçesi çok güzel. Alternatif olarak buraya yürüme mesafesindeki Hygge’yi de önerebiliriz. Bunlar dışında adada pek hoşumuza giden bir kahveciye denk gelmedik.

•Kahvaltıda börek yedik durduk, şu an o börekten gelse yine yeriz, çünkü bu kadar bol malzemeli börek yemeyeli çok olmuştu. Gittiğimiz börekçinin adı Χαλλλαρά απ’ το Βορρά, konumunu copy paste yaparak çözmeniz gerekecek araya bir alfabe bariyeri girdi…. P2 Cafe de hem kahvaltı hem kahve için sık karşınıza çıkan bir öneri olabilir ama biz en azından sandviç vb. seçeneklerini pek tutmadık.

Luigi’de kesinlikle dondurma yemeniz gerekiyor bu konu tartışmaya açık değil…… Salted caramel, vanilya ve fıstıklı olanlar favorilerimiz oldular. Hem Kokkari hem Pythagorio’da şubesi var.

•Pythagoria’da plaj kenarı salaş yerde bir şeyler yiyip sonra cup denize atlamak isterseniz Remataki ya da Trata değerlendirilebilir. Cacık, kızartma ve ahtapot&kalamar ekibiyle sonsuza…… Aynı bölgede olmasa da aynı aktiviteyi To Aperonto Tavern’de de gerçekleştirebilirsiniz, güzeldi.

•Kokkari’de deniz kenarında Cavos, Wave gibi yan yana birçok mekan var, ortam hoş olduğu için akşamüstü saatlerinde bu civarda bir şeyler içmeye gidilebilir, mekanların standartları birbirinden çok da farklı sayılmaz aklınıza yatana yönelebilirsiniz.

•Akşam yemeği için favorimiz Pergamonto oldu, kahvaltısını da denedik ancak akşam ile aynı seviyede iyi değildi. Bunun dışında denediğimiz Avli ve özellikle Triantafillos’tan beklentimiz yüksek olmasına rağmen aradığımızı bulamadık, kötü demek abartı olur ama ortalama diyelim.

•Türk gruplar arasında en popüler restoran kesinlikle Meltemi, bizim deneme imkanımız olmadı. Zakore, Aphrodite Garden ve Taverna Maritsa’yı da merak etmiştik ama vaktimiz kalmadı, belki siz denersiniz.

Samos Gezi Rehberi

Samos Gezi Rehberi: Birtakım İpuçları

*Samos’ta internet&telefon işini diğer yurt dışı ziyaretlerimizde de olduğu gibi bir E-sim uygulaması olan Airalo aracılığıyla hallettik, operatörlerin günlük aldığı ücreti göz önünde bulundurunca çok daha uygun fiyata geliyor, siz de şuradan kalacağınız süreye göre size uygun olan paketi seçebilirsiniz. 

*Samos’a günübirlik gidilir mi diye soracak olursanız gitmek isterseniz gidersiniz ama gitmenin bir anlamı olur mu diye soracak olursanız pek de olmaz gibi… İlla da göreceğim şöyle bi’ dolanırım ne var derseniz tabii ki gidebilirsiniz ama adayı keşfetmek ve denize girmek için yeterli bir süre olmayacağı kesin.

*Samos şarap üretilen bir ada, Muscat üzümünden yapılan şaraplarını denemeyi unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir