Burano ve Murano Gezisi: 1 Günde Neler Yapılır? 

Venedik gibi güzeller güzeli bir şehri bırakıp Burano’ya gitme kararı almak bizim için zor oldu, sorunun güzelliğine bakar mısınız.… Alt tarafı 5-6 gün kaldığımız yerde sanki memleketimizi terk edip gidiyor gibi bir tavır içine girdik, resmen uzun süre Venedik’i bırakıp gitmemek için direndik ancak neticede hadi buraya gelmişken gidip görelim bari düşünceleri kazandı. Burano’dan Venedik’e dönüş yolundaysa bu düşünceler yerini çoktan “iyi ki gittik” düşüncelerine bırakmıştı. 

Burano ve Murano hem Venedik’e, hem de birbirine çok yakın iki turistik ada. Burano rengarenk evleri ve dantelleri ile ünlü, Murano ise cam sanatları ile. Yani özetle zaten Venedik’e gidecekseniz ve Venedik’i keşfetmek için yeterli zamanınız olduğunu düşünüyorsanız, bir gününüzü, hatta tek bir adayı görmek niyetindeyseniz yarım gününüzü bu adalardan birine ayırarak yeni bir yer daha görebilirsiniz. Gezi içinde geziden güzeli var mı……

Başlamadan gelen not: Venedik Gezi Rehberimizi şuradan okuyabilir, Venedik & Burano gezimizi izlemek isterseniz Instagram’daki sabit Venedik hikayelerimize bakabilirsiniz.

Burano ve Murano Gezisi: Nasıl Gidilir?

Buranı ve Murano gezisi için öncelikle tahmin edersiniz ki Venedik’e kadar ulaşmış olmanız gerekiyor. Sonrasında Fondamente Nove’den 12 numaralı vaporettoya (bizdekilerden daha minik bir vapur gibi düşünün) binmeniz yeterli oluyor. Vaporetto önce Murano’da sonra da Burano’da duruyor, eğer iki adaya da gidecekseniz biz yerinizde olsak uzaktakinden başlarız. Uzaktaki deyince yanlış anlaşılmasın, zaten Venedik – Burano arası da 40-45 dakika gibi bir şey sürüyor. 

Eğer vaporettoya binme aşamasında çok uzun bir kuyrukla karşılaşırsanız bizim gibi hemen sinir krizi geçirmeyin, 20 dakikada bir yeni vaporetto geldiği için sıra hızlı ilerliyor. Onu yerine dönüşünüzü geç saate bırakırsanız adadan Venedik’e dönüşteki kalabalıkta sinir krizi geçirirsiniz, bir güne bir kriz yeter. Seferlerin yeterince sık gerçekleştiğini illa da kendi gözünüzle görmek isterseniz şuradan saatlerine bakabilirsiniz. (Açınca bir an için karmaşık gibi gelebilir, 12 numaranın oradaki takvim gibi şeye tıklayın)

Burano ve Murano Gezisi: Burano’da Ne Var?

Burano küçük ve görmek istediğiniz her yeri yürüyerek keşfedebileceğiniz, geçimini uzun yıllar balıkçılıkla sağlamış bir ada, hala da bu şekilde devam ediyor. Tabii günümüzde en büyük geçim kaynağı turizm, çünkü görsel olarak gerçekten harika bir ada olduğu için Venedik’in turisti buraya da gitmeyi ihmal etmiyor. Üstüne Venedik’e çok yakın olması da eklenince geleni gideni çok oluyor. 

*Adanın bu kadar güzel olmasının en büyük sebebi rengarenk evleri. Bu sebeple çok ilgi gördüğü için ev sahipleri evlerinin rengini öyle kafasına göre değiştiremiyor, belli izinler almaları gerekiyor. Ayrıca bu evler belli aralıklarla (internetteki kaynaklara bakılırsa iki senede bir) boyanıyor ve yenileniyor. Evlerin neden böyle rengarenk olduğunu da merak etmiş olabilirsiniz, biz de ettik ve şöyle bir internette dolanınca tabii ki karşımıza hangisinin doğru olduğunun belli olmadığı çeşitli efsaneler çıktı. En çok ortaya atılanı ise bu adanın belli dönemler çok sisli olması sebebiyle balıkçıların evlerini bulmakta güçlük çekmemeleri adına rengarenk boyanmış olmasıydı. Tabii ki o zamanla “balıkçılar acayip sarhoş oluyor ve başkalarının evlerine dadanıyorlarmış o yüzdenmişşş” gibi noktalara evrilmiş, artık hangisine inanmak isterseniz…

*Burano gerçekten küçük bir yer olduğu için yapabileceğiniz en iyi aktivite kafanıza göre sokaklarını dolaşmak. Normalde bana bu “ya mutlaka sokaklarda dolaşın” önerisi verildi mi “hadi canım gerçekten mi ne kadar iyi düşünmüşsün” diyesim gelir ama burada durum gerçekten de bu, dolanacaksınız… Hatta daha spesifik bir öneride bulunacak olursak, vaporettodan indikten sonra dümdüz gidip kalabalığı takip etmek yerinde soldan ikinci sokağa (yani o kafenin olduğu deniz kenarındaki yola değil bir sonrakine) girecek olursanız oraları henüz adaya yeni ayak basmış turist kalabalığı tüm sokakları istila etmeden gezmeye başlayabilirsiniz. Sanki biz de orada turist değilmişiz gibi turistlere sallayışımıza bakar mısınız…Neyse, özetle kafanıza göre sağa sola girerek ilerleyin, belli bir plan izlemeye çalışmayın, çünkü zaten sokaklar çok güzel ve bu aktiviteden keyif almamanız imkansız.

*Piazza Baldassare Galuppi’yi adanın ana meydanı gibi düşünebilirsiniz, sokaklarda rastgele dolandıktan sonra burada ve adanın ana sokaklarından biri olan Via Baldassare Galuppi üzerinde de ilerleyebilirsiniz.

*Chiesa di San Martino’nun çan kulesi biz hiç söz etmemiş olsak da mutlaka ilginizi çekecekti. Neden biliyor musunuz? Çünkü o da eğik… İtalyanlar, bilerek mi yapıyorsunuz?

*Burano da 3 ana kanal ve haliyle üstünden geçen birtakım köprüler de var. Bunlardan en ünlüsü ise Tre Ponti. Herkesin üstüne çıkıp “klasik Burano fotoğrafı” çektiği köprü olduğunu gidince anlayacaksınız.

*Casa Bepi Burano’nun en renkli evi olarak biliniyor. Bu güzel adanın standartlarında değerlendirince şahane bir ev olduğu için değil, ancak buraya ulaşırken şahane birtakım sokaklara girip çıkmanızı sağlayacağı için yazdık.

*Bussola Burano’ya özgü bir kurabiye, birçok dükkanda karşınıza çıkacaktır, tadına bakmak isterseniz aklınızda bulunsun. Biz yemeyi unuttuk, denerseniz bir şey kaçırıp kaçırmadığımızı Instagram’dan mesaj atıp haber verirsiniz…

Burano ve Murano Gezisi: Murano’da Ne Var? 

En baştan itiraf edelim, biz Murano gezisi için gezi programımızı çıkarmış olmamıza rağmen bir son dakika kararı ile Murano’ya gitmedik… Neden diyecek olursanız, Venedik’te biraz daha vakit geçirmek ile Murano’yu da görmek arasında kalıp Venedik’i seçtik. Burano ve Murano arasında seçim yapma aşamasında ise Burano’nun daha çok ilgimizi çektiğine karar verdik, dolayısıyla Murano’yu pas geçmiş olduk. Siz de Murano’ya gidip gitmeyeceğinize hem ilginizi çekip çekmediğine hem de Venedik’te yeterli zaman geçirip geçirmediğinize göre karar verebilirsiniz.

Murano görsel olarak Burano gibi değil, daha çok Venedik gibi diyebiliriz. Buranın ünlü olmasının sebebi cam sanatları konusunda öne çıkmış olması. Özellikle bu konuya ilginiz varsa Murano’daki cam atölyelerini gezebilir, lokal üretim ürünlerden kapıp evinize götürebilir hatta gerçekten ilgi alanınızsa birtakım atölyelere bile katılabilirsiniz. Atölyelere katılacaksanız ufak bir internet araştırması ile önceden iletişime geçmekte fayda var. Bunun dışında Duomo di Murano’yu ve Campo Santa Stefano’daki saat kulesini görebilir, deniz fenerinin olduğu tarafa doğru yürüyebilir ve adanın ünlü sanat eseri Comet Glass Star’a da şöyle bi’ bakabilirsiniz.. Müze gezmek isterseniz Murano Glass Museum her gün 18:00’e kadar açık. 

Burano ve Murano Gezisi: Kısa Kısa

*Eğer imkanınız varsa Burano ve Murano gezisi için hafta sonunu tercih etmeyin, özellikle hafta sonu için Venedik’e giden çok fazla turist olması sebebiyle kesinlikle daha kalabalık oluyor, planınızı ona göre yapın.

*Eğer size Venedik gezi rehberimize söz ettiğimiz ulaşım kartını aldıysanız Burano ve Murano’ya gidiş ve dönüşe herhangi bir ekstra ücret ödemeniz gerekmiyor, ulaşım kartınız buraları da kapsıyor.

*Ada gezmelere doyamadıysanız Torcello ve Lido’yu da bi’ araştırmaya girişebilirsiniz, biz her ikisine de gitmediğimiz için maalesef ekstra bilgi veremiyoruz ama belki ilginizi çekecek bir şeyler çıkar, bakarsınız.

*Adalardan dönüşünüzü çok geç saate bırakmayın, hatta mümkünse zaten erken saatlerde gitmeye çalışın, çünkü gün ilerledikçe özellikle dönüşteki kalabalık durumu da giderek artmaya başlıyor, izdiham içinde dönüp burayı kötü hatırlamanızı istemeyiz…

*Son olarak ufak bir hatırlatma, sokaklarda dolaşırken çok gaza gelerek ve evlerine/suratlarına telefonu dayayarak yaşayanları rahatsız etmeyelim, bu turist kalabalığı işinden birazcık bunalmış durumdalar çünkü, doğrusu hak vermemek de imkansız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir