Seul’da Alışveriş: Güney Kore’de Kozmetik Çılgınlığının Orta Yerine Düştük

Güney Kore'de Alışveriş (2)
Güney Kore’de alışveriş meselesi tam bir çılgınlık!

Merhaba arkadaşlar, kanalıma hoşgeldiniiiz…….(bu konuda ilk kez yazıyoruz, bir makyaj blogger’ı girişi yaparak huzurunuzu kaçıralım dedik) Yurtdışında yaptığınız tüm kozmetik alışverişlerini, yok yok, şu ana kadar yaptığınız tüm kozmetik alışverişlerini unutun arkadaşlar. Biz ömrümüzde Güney Kore kadar kozmetik ile kafayı bozmuş, güzellik meselesine tutulmuş bir ülke görmedik. Bu sebepten Güney Kore tam anlamıyla bir kozmetik cenneti ve alışveriş yapabileceğiniz yüzlerce seçenek ve marka mevcut. Aşağıda giyim kuşam için şöyle bir göz atabileceğiniz markalardan da söz edeceğiz ama, öncelikle Güney Kore kozmetik meselesine bir parmak basmalıyız diye düşünüyoruz. Normalde bu konulara öyle çılgınca ilgisi olan insanlar olmamamıza rağmen bu Güney Kore kozmetik konusunda bizi de manyağa çevirdi resmen.

Kore Güzellik Anlayışı
İşin Güney Kore’nin en iyi kozmetik markaları kısmına geçiş yapmadan önce Güney Kore’deki güzellik anlayışından, hatta bu konunun bir nevi bir “baskılamaya” dönüşmüş olmasından söz etmek gerek diye düşünüyoruz. Tabii ki dünya çapında özellikle kadınlara dayatılan birçok güzellik standardı var, bu durumu Kore ile sınırlandırmak pek mantıklı olmaz. Ancak Kore de bu durum özellikle son yıllarda çok daha katı ve acımasız bir şekilde ilerliyor. Korelilerin güzellik anlayışı nedir? Büyük gözler (evet, her zaman ulaşılması en zor olan beklenilsin zaten), küçük, düzgün bir burun ve kusursuz, pürüzsüz bir yüz. Üstelik bunlar işin sadece yüz ile alakalı tarafı. Aslında “büyük göz” çilesi dışında diğer ülkelerdekilerden çok da büyük bir farkı yok gibi görünebilir. Vücut olarak ise tabii ki bir kadını “güzel” olarak nitelendirmek için bekledikleri temel şey zayıf olması. Şaşırdık mı? Alışkınız, kitabını yazdık, her gün maruz kalıyoruz. Ancak Güney Kore’de bu işe dünyanın geri kalanından biraz daha katı bakıldığını tekrar söyleyelim. Özellikle K-pop’ın inanılmaz popüler bir hale gelmesi ülkedeki güzellik standartlarını adeta küçücük bir alan içine sıkıştırmış ve K-pop gibi bir altkültürün inanılmaz “batı özentisi” bir tavır içinde olması, ülkedeki güzellik standartlarını da derinden etkilemiş. Güney Koreli kadınlar, özellikle genç kızlar “batılı” görünmek için inanılmaz bir uğraş veriyor. Ülkede bir estetik çılgınlığı söz konusu, bir yerini beğenmediğin anda “e neden estetik yaptırmıyorsun ki” diye sorulacak kadar sıradan bir durum. Düşünün ki yalnızca Gangnam’da 500’ün üzerinde estetik merkezi var.

Kore Güzellik
İşin estetik kısmını bir kenara koyup “cilt beyazlığı” ile ilgili konuya gelecek olursak o da bambaşka bir takıntı boyutunda. Bizim taraflarda Demet Akalın karası, solaryum bağımlısı insanlar modayken Güney Kore’de işler tam tersi şekilde işliyor. Kore’de güzel bir kadın olarak kabul edilmek istiyorsan o cildin pürüzsüz olduğu kadar beyaz da olacak! (bu durum birkaç Asya ülkesinde de daha bu şekilde bu arada, ama biz Kore’ye odaklanıyoruz) Bizim gibi konuya tutulup araştıracak olursanız internette bunu ülkenin tarihi ve geçmişi ile ilişkilendirenlerden tutun, popüler kültürün kadınları ne denli kategorize ettiğine, belirli kalıplar içine sıkıştırmaya çalıştığına ve Kore’nin de bu durumdan muzdarip olduğuna kadar birçok makaleyle karşılaşabilirsiniz. Biz hangi kısmın daha ağır bastığına ve mantıklı bir açıklama olduğuna karar veremedik, o kısmı sizin muhakemenize kalmış.

Güney Kore Güzellik Anlayışı
Neticede ne sebepten olursa olsun, Güney Kore kozmetik konusunda öncü ülkelerden biri, bunu net olarak söyleyebiliriz. Dünyanın dört bir yanında K-beauty çılgınlığı yaşanmasının, herkesin Kore kozmetik ürünleri ile kafayı bozmuş olmasının bir sebebi var. Doğru yerlerden alışveriş yaptığınız takdirde hem birçok bilinen markaya kıyasla çok daha uygun fiyatlı, hem de son derece kaliteli ürünler bulabilmeniz mümkün. Üşenmeyelim, size aşağıda orada keşfettiğimiz ya da sizlerden “kızlar mutlaka şu markaya bakmalısınız!!” şeklinde öneri olarak gelen yerleri özet geçelim. Karşınızda Güney Kore kozmetik sektörünün en popüler ve güvenilir markaları:

Skinfood Güney Kore
Skinfood Güney Kore

Güney Kore’de Kozmetik Alışverişi Nereden Yapılır? / Güney Kore Kozmetik Markaları

*The Face Shop: Kore’de her yerde karşınıza çıkacak, pek sevilen kozmetik markalarından. Makyaj ürünlerinden çok cilt bakım ürünleri popüler. Jeju Aloe Gel’leri kapış kapış gidiyor. Ayrıca Chia’lı serisine özellikle göz atabilirsiniz, buranın en sevilen ürünlerinden olduğunu söyleyebiliriz.

*Skin Food: Bize en çok övülen, en çok “saldırın kızlar” direktifi aldığımız kozmetik/cilt bakım markası. Zaten köklü bir marka, taa 1957’te kurulmuş, öyle sonradan türemiş markalardan değil. Duyduğumuz kadarıyla Skin Food Türkiye de açılmış ancak Kore’de fiyatları çok daha uygun. Buranın tartışmasız bir şekilde en popüler ürünü “Black Sugar Mask”. Sebebini anlıyoruz, resmen cildimizi adeta bir prenses cildi bir bebek poposu gibi yaptı arkadaşlar, tek ürün hakkınız olursa buna abanın. Rice Mask Wash Off için de aynı derecede övgüler yağdırabiliriz.

Güney Kore Cilt Ürünleri
Güney Kore kozmetik çılgınlığı Pokemon çılgınlığı ile birleşmiş, çılgın kere çılgın bir durum olmuş

*Tony Moly: Özellikle maskeleri ve siyah nokta gidericileri ile ünlü Güney Kore kozmetik markası. Ayrıca ambalajları o kadar şirin yapıyorlar ki (Mesela bu ara Pokemon ile bozmuşlar) resmen karşı koyamıyorsunuz. Biz ucuz olduğu için buradan çılgınlar gibi maske aldık ama kalite değerlendirmesi yapacak kadar uzun süredir kullanmadığımız için o topun altına girmeyelim. Bir diğer öneri olarak bu markanın el kremlerini de çok seviyorlar, özellikle ambalajı muz şeklinde olanını, aklınıza bulunsun.

*Nature Republic: Naturel ürünleri ile ön plana çıkan, adından da anlayacağınız üzere doğallıktan yana bir Güney Kore kozmetik markası. Ginseng Royal Silk Watery Cream adlı ürünü internette çılgınlık boyutunda popüler, biz bu ürünü almadığımız için yorumlayamadık, belki göz atmak istersiniz.

*Missha: Cilt ürünlerinden çok makyaj ürünleri sevilen, özellikle BB kreminin kozmetik dünyasının bir Tarkan’ı, bir Justin Bieber’ı olduğu Güney Kore kozmetik markası. Ayrıca kalitesine göre fiyatlarının da gayet uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Kore Kozmetik Markaları (2)
Güney Kore kozmetik markaları türlü türlü, çeşit çeşit, seç seçebilirsen.

*Dr. Jart: Güney Kore’de olduğu kadar Amerika’da da popüler olan cilt bakımı markası. Öyle ki koskoca Estee Lauder bile bu markaya yatırım yapmış. Kore’de özellikle Gratis benzeri birçok markanın ürününü bir arada bulabileceğiniz yerlerde sık sık karşınıza çıkacak.

*Too Cool For School: Kore’de inanılmaz popüler olan, her yerde bir mağazasıyla karşılaşacağınız ve bizim de favorilerimiz arasına giren Kore kozmetik markası. Yumurta beyazı içerikli ürünleri inanılmaz popüler. Örneğin biz Egg Cream Mask aldık ve bayağı da severek kullanıyoruz. Ayrıca anti aging ürünlerine de göz atabilirsiniz, onlar da başarılı-imiş.

Güney Kore Kozmetik Alışverişi İçin İpuçları

*Birçok Kore kozmetik markasını, hatta uluslararası markaları da bir arada bulmak isterseniz her yerde karşınıza çıkacak Aritaum ve Olive Young’a uğrayabilirsiniz. Ayrıca burada da Watsons olduğunu hatırlatalım. Umarım oradaki Watsons da insanları hırsızlıkla falan suçlamıyordur.

*Güney Kore kozmetik alışverişi için eklemeden geçmeyelim, beyazlatıcı ürünler (whitening diye geçen) son derece yoğun. Bunların bazıları gerçekten beyazlatma etkili, bazıları ise “daha parlak bir cilt” anlamında beyazlatmaktan bahsediyor. Şayet beyazlamak gibi bir niyetiniz  yoksa ürün alırken dikkatli seçin, en azından bir bilene danışın. Rahmetli Michael Jackson da beyazlamak için Kore kozmetik ürünleri kullanıyormuş………

*Ülke genelinde salyangoz kremleri çok ünlü. Bu dalganın Türkiye’yi de vurduğunu hatırlıyoruz, demek Kore’den geliyormuş. İlginizi çekiyorsa yukarıda saydığımız markaların birçoğunda salyangoz bazlı ürünler mevcut. İğrenmece tiksinmece yok, gizli gizli , içinize ata ata kullanırsınız.

*Seul’da metrolarda, yerin bilmemnekadar altında kozmetik mağazaları görecek ve çok yüksek ihtimalle onların güvenilirliğinden şüphe edeceksiniz. Etmeyin. Özellikle size yukarıda saydığımız birçok Kore kozmetik markasının yeraltı şubeleri ile karşılaşmanız gayet normal.

Myeongdong Güney Kore
Myeongdong, Seul

Güney Kore Kozmetik
Seul’da Giyim Alışverişi

Seul’da alışveriş yazısı yazıyorsak konuyu sadece Kore kozmetik markalarından söz edip kapatamayız. Zira hayatımızda en çok kozmetik markasını bir arada gördüğümüz ülkede olmamız yetmiyormuş gibi giyim mağazaları konusunda da sınırları zorlayan bir ülkedeyiz. Adamlar alışverişi seviyor, işin özeti bu galiba. Aslına bakarsanız giyim kuşam için özellikle Seul’da alışveriş konusunda şansınızı zorlayabileceğiniz çok yer var. Zaten kocaman bir şehirdesiniz, üstelik Uzak Doğu’dasınız, her şey yeterince ilginç ve farklı geliyor. Ancak bu yetmiyormuş gibi bir de Seul’da mağaza konusunda adeta bir patlama yaşandığı için çok fazla seçeneğiniz var. Biz Seul’da bulunduğumuz süre içinde keşfettiğimiz ya da önceden bildiğimiz ve Seul’da kavuştuğumuz birkaç mağazayı aşağıya bırakacağız, gitmişken bir göz atarsınız.

Güney Kore'de Alışveriş (3)
Genel olarak söz edecek olursak Seul’da alışveriş için yolunuzu düşürebileceğiniz pek çok farklı bölge var. Öncelikli olarak tercih edebileceklerinizin başında kesinlikle Myeongdong geliyor. Burada dünya çapında ünlü markalardan tutun, Kore markalarına, Kore kozmetik mağazalarına kadar aklınıza gelebilecek her şey var. İşin bir diğer güzel tarafı da bu mağazaların en erken gece 22:00’de kapatıyor olması. Daha ilerleyen saatlere kadar açık olanları da mevcut. Fakat Myeongdong’un kötü tarafı gerçekten çok ama çok kalabalık olması. O filmlerde gördüğünüz Uzak Doğu’daki metropol şehir kalabalığına tam olarak bu bölgede maruz kalabilirsiniz. Hani şu 237423 kişinin aynı anda karşıdan karşıya geçtiği, neon tabelaların yanıp söndüğü, sokak yemeklerinin sağdan soldan fırladığı “bakın burası Uzak Doğu şehri” diye bağıran film sahneleri vardır ya, onlardan bahsediyoruz. Böyle bir şeye tahammülünüz yoksa önerimiz Hongdae tarafına doğru yol almanız. Burası bir tık daha lokal olduğu için karşılaşacağınız markalar da daha Kore’ye özgü şeyler olacak. Tabii ki yine popüler markalarla da karşılaşabilirsiniz ama bizce Myeongdong’a kıyasla hem keşfetmesi daha kolay, hem de daha az kalabalık olduğu için (kalabalık değil demiyoruz, Myeongdong’a göre daha az kalabalık diyoruz, dikkatinizi çekeriz) daha az daralıyorsunuz. Hongdae civarında alışveriş yapmaya niyetlendiyseniz Hongik University civarındaki sokakları kurcalamak isteyebilirsiniz. Ayrıca tabii ki Seul hakkında yalnızca tek bir şey biliyorsanız, aklınıza direkt gelecek olan Gangnam bölgesi de alışveriş için de oldukça potansiyeli olan bir bölge. Ancak Gangnam ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey buranın son derece büyük bir bölge olduğu. Dolayısıyla rastgele bir noktasına gidip alışveriş seçenekleriyle karşılaşma beklentiniz olmasın. Yüksek fiyatlı markalardan tutun uygun fiyatlı markalara kadar birçok seçeneği bir arada bulabileceğiniz nokta atışı bir bölgeye gitmek isterseniz Apgujeong-ro 12-gil üzerinde ve civarında gezinmek iyi bir fikir olabilir. Son olarak Dongdaemun taraflarında da alışveriş konusunda bir yoğunluk olduğu söyleniyor ancak açıkçası oraları alışveriş anlamında çok detaylı olarak keşfetme fırsatımız olmadığı için çok detay da veremiyoruz. Ancak birkaç kez bu bölgeden geçmiş olmamıza dayanarak söyleyebiliriz ki Dongdaemun tarafları bir tık daha uygun fiyatlı alışveriş seçenekleri sunuyor olabilir. Dolandığımız kadarıyla edindiğimiz izlenim bölgede büyük mağazalardan çok biraz daha pasaj ve küçük mağazaların olduğu havasıydı, aklınızda bulunsun. Yer yer Laleli terk bir ortam olabilir, sorumluluk kabul etmiyoruz asfsdf.

Seul'da Alışveriş
Seul’da Alışveriş

Seul’da alışveriş için birkaç mağaza önerecek olursak:

*Around The Corner: Hem Güney Koreli, hem başka ülkelerden tasarımcıların ürünlerini bir arada bulabileceğiniz Kore’de sevilen bir dükkan. Sırf kıyafet değil kırtasiye, kozmetik gibi alanlardan ürünler de satıyor ancak bu dönemsel olarak değişiyor olabilir. (532-13 Sinsa-dong, Gangnam-gu)

*Stylenanda: Koreli kızlar arasında acayip popüler olan, bayağı başarılı ve orijinal ürünlerle karşılaşabileceğiniz mağaza. Yalnızca giyim değil kozmetik bölümü de mevcut ve o bölümün kalabalıklığından anladığımız üzere bayağı da tutmuş. Tek hakkınız varsa buraya kullanabilirsiniz. (30, Eulji-ro, Jung-gu, Seoul) *2 şubesi var

Stylenanda South Korea
Stylenanda South Korea

*8seconds: Gitmeden önce hakkında türlü türlü övgü okuyup, H&M ile Zara arasındaki çizgide bir yerde olduğuna dair duyumlar alıp gidince pek de bir şey bulamadığımız giyim mağazası. Yanlış anlaşılmasın, kötü olduğu için değil, sadece orada gördüğümüz çoğu şeyin benzerleri ile Türkiye’de de karşılaşabileceğimiz için Kore’den İstanbul’a taşımaya değmez diye düşündük. Yine de sezondan sezona farklı şeyler çıkıyor olabilir, civarında olursanız bi’ şans verirsiniz.  (32 Myeongdong-gil, Myeongdong 2(i)-ga) *birkaç şubesi var

*Dongdaemun Design Plaza: Zaten turistik anlamda ziyaret etmeniz için sizi kesinlikle zorlayacağımız bir yer olan Dongdaemun Design Plaza’nın (Seul gezi rehberimizde detaylıca anlattık) içinde birçok farklı tasarımcının ürününü bir arada bulabilirsiniz. Giyimden çok kırtasiye, teknoloji ve birçok farklı alanda tasarım ürünlerle karşılaşacaksınız ve çoğuna bayılıp bunu nasıl taşıyacağım derdine düşeceksiniz. Rica ederiz……….

*Forever 21: Amerika’da ve Avrupa’da bol bol karşılaşabileceğiniz, artık çoğumuzun bildiği bir marka olan Forever 21 Kore’de de var. Bayağı da büyük bir mağazası olduğu için buraya bol vakit ayırmanızı öneririz. Saat 22:00’ye kadar açık, aklınızda bulunsun, kapanmıştır diye gitmemezlik etmeyin. (7 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu)

Güney Kore'de Alışveriş (3)
*Find Thank You:
Hongdae civarında dolanırken denk gelebileceğiniz, küçücük ama çok güzel şeyler satan, adı dev bir İngilizce hatası gibi duran giyim kuşam mağazası. Gönül isterdi ki size tam yerini söyleyebilelim ama not almayı unutmuşuz ve Google’da adresini bulabilene şehrin anahtarını veriyorlar herhalde. Umarız denk gelirsiniz. Bu arada hemen yanında Made Black adında pek tatlı bir dükkan daha var, oraya kadar gitmişken ona da göz atmak isteyebilirsiniz.

*6ixty8ight: Pijama ve iç çamaşırına odaklanan, ancak günlük giyim bölümü de olan sevilesi hazır giyim mağazası. Öyle tasarım ürünler falan beklemeyin, Victoria’s Secret’ın seksi değil şirin olan ürünlerinden ayrı bir mağaza yapılmış gibi düşünün, o tatta bir yer. Güzel ve kaliteli ürünleri var, bizce göz atmaya değer.

*Common Ground: Gitmeye vaktimiz kalmadığı için içimizde kalan ve bu sebeple sizi gitmeye zorlayacağımız bir acayip mekan Common Ground. İçinde farklı konseptlerde alışveriş yapabileceğiniz bölümler olduğu gibi “culture space” adını verdikleri, etkinlikler gerçekleştirilen noktalar olduğunu da duyduk. Artık yerimize gider gezersiniz. (çocuğunu gaza getiren anne gibi olduk iyice ya)

2 Comments

  • Ya bence ben kesinlikle katılıyorum bu koreliler gercekten beyaz cild hastası ama k pop tan kaynaklanıyor olması gerek bilmiyorum ben böyle düşünüyorum ve bir diğer şey çok abur çubur yemeleri sağlıksız yemekler yedikleri icin çok kilo aliyolar e haliylede kilo vermek istiyorlar yani normal birsey bu bence ve gercekten çok kalabalık olduğunu biliyorum su japonyada da aynısı oluyor ordan yola çıkarak bu yorumları yapıyorum yani katılıyorum fikirlerinize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir