Yurtdışında Alışveriş Çılgınlığı: Türkiye’de Bulamayacağınız 7 Popüler Marka

Instagram’dan bakınca yurtdışına çıkıp kendini alışverişe vuran insanların çizdiği genel tablo: “Yalnızca küçük ve özellikli butiklerden alışveriş yapıyorum…..” Biz bunu yer miyiz? Yemeyiz canısı, yemedik…Tamam, tabii ki biz de özellikli yerlerden alışveriş yapmayı, farklı keşiflerde bulunmayı daha çok seviyoruz. Ama yeri geliyor kendimizi tipik hazır giyim markalarının ellerine teslim ediyor, özellikle Türkiye’de bulunmayan markaları sömürmeye içten içe bayılıyoruz. Elbette çok güzel tasarım ürünlerle karşılaştığımız ve başında yas tuttuğumuz oluyor. Çünkü bu gibi ürünler genellikle 234234 Euro çıkarak bizi hüzne boğuyor. Öyle olunca n’apıyoruz? Hemen kendimizi indirim döneminde 9 euro’ya ayakkabı bile bulabildiğimiz hazır giyim mağazalarına atıyoruz. Alışveriş yapmayı seviyorsak suçumuz ne? İlla müze müze gezelim, operada mı sabahlayalım? Biz de insanız. DON’T JUDGE, ONLY WATCH. Sonuç olarak aranızda bizim gibiler olduğuna çok eminiz ve sizin için Türkiye’de olmayan markalar konusunda küçük çaplı bir rehber hazırlayıp yurtdışında sık sık karşılaşabileceğiniz birkaç markadan bahsetme kararı aldık. Bunların bazılarını biliyor olabilirsiniz, bazıları ile sayemizde tanışarak bizi öpücüklere boğmak isteyebilirsiniz, o kısmı sizde. Başka kıtalara, başka ülkelere ayak basıp bu markaları kaçırmayın diye verdiğimiz bu emek… Ne kadar iyi insanlar olduğumuzun farkında mısınız?

Other Stories
& Other Stories

Girizgahı favorilerimizden biriyle yapalım, & Other Stories! İsveç çıkışlı bu marka, aslında Türkiye’de yok diye içten içe sevindiğimiz, “oh bu kadar güzel kıyafetler Kızılay tarafından dağıtılmış gibi hepimizin üzerinde olmayacak” diye sinsi gibi mutlu olduğumuz markalardan biri. Gerçi Türkiye’ye gelse de çok şaşırmayız, çünkü kendisi H&M ile aynı grubun markası. Yalnız fiyat açısından H&M’in daha üstünde bir şeylerle karşılaşmaya hazır olun, zira konsepti çok daha farklı. Kıyafet, ayakkabı, çanta allah ne verdiyse bulabileceğiniz bu markanın aynı zamanda kremlerinin, vücut spreylerinin ve kozmetik ürünlerinin de hastayız. Gözden kaçırmayınız.

Nerelerde Var?

Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç, İngiltere ve Amerika.

Urban Outfitters
Urban Outfitters

Yurtdışına birkaç kez ayak basıp da Urban Outfitters’ı keşfetmemiş olma ihtimaliniz var mıdır bilemiyoruz, ama biz yine de kendisinden bahsetmeden geçmek istemedik. Urban Outfitters Türkiye’ye gelsin diye kampanya başlatacak, kendini bir mağazasının önüne zincirleyecek insanlar tanıyoruz arkadaşlar, konu çok ciddi… Burası hipsterların kutsal mağazası, bohemlerin taptığı, moda blogger’larının içinde kamp kurduğu türden bir mağaza. İçinde birçok farklı markanın ürünlerini bulabilmeniz de mümkün, dönem dönem değişiklik gösteriyor. Erkekler için ayrı bir bölümü de olan mağazanın bizim için en güzel özelliği ise tartışmasız bir şekilde dekoratif ürünleri, kırtasiye malzemeleri ve kitapları! Ama söz konusu Urban Outfitters olunca o kadar geniş bir skaladan söz ediyor oluyoruz ki, buradan plak çalar almanız da mümkün, fotoğraf makinesi de, hayatınız boyunca hiç ihtiyaç duymayacak olmanıza rağmen sırf güzelliğine vurulduğunuz için edinme kararı alacağınız bir takım başka ürünler de… Allah kahretsin seni kapitalizm, yine mi sen kazandın ulan?

Nerede Var?

Almanya, İtalya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, Amerika, İngiltere, İskoçya, İspanya, Kanada Fransa şeklinde dev bir liste. Şehir şehir görmek için tık tık. 

Forever 21
Forever 21

E ama artık pes. Arkadaşlar ucuzculuğun mabedi, o yukarıda bahsettiğimiz 9 euroluk ayakkabıları alabildiğimiz, Tumblr’da gördüğünüz o sürekli yeni moda akımlarına kapılan genç kızlarımızın yaşam kaynağı olan Forever 21’e daha önce girmemiş olabilir misiniz? Siz hiç etrafınıza bakmıyor musunuz? 18 dilde indirim diyebilen, REBEJAS sözcüğünü bile anlamlandırabilen müthiş insanlar olarak Forever 21’ı nasıl es geçebildiniz? Yazın ilk crop top’ları, her sezonun en mesaj kaygılı tişörtleri, “ya ben bunu nasıl giyeyim bu tek bacağımı bile kapatmıyor abi” diyerek almakla almamak arasındaki çok kalın çizgide pandomim yaptığınız o ürünler, hepsi burada! Bi’ de indirim dönemine denk geldiniz mi en kral sizsiniz, affetmeyin arkadaşlar, affetmeyin… PS. Buradan alınan ürünlerin 1 sene içinde potansiyel bir pijamaya dönüşme sürecini de şaşkınlıkla takip edeceksiniz, heyecan dolu bir deneyim.

Nerede Var?

Amerika, Avusturya, Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya, Hong Kong, Singapur, Dubai, Belçika şeklinde uzayıp gidiyor. Nokta atışı için tık tık.

Monki
Monki

Monki, Forever 21 ve Urban Outfitters gibi dünya çapında aşırı popüler mağazalara kıyasla daha az karşınıza çıkabilir. Ancak aslında yine onlardan hallice bir marka olduğunu söyleyebiliriz. Şayet Türkiye’de Zara, Bershka, Pull and Bear gibi markalara dadanmış durumdaysanız Monki kesinlikle hoşunuza gidebilecek ve saçma sapan fiyatları olmayan ürünler bulabileceğiniz bir marka. Zaten biz kendisinden söz etmesek bile acayip eğlenceli vitrin tasarımları ve mağazalar yapmaları nedeniyle çok yüksek ihtimalle ilginizi çekecekti, orası ayrı mesele.

Nerede Var?

Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya, Malezya, Hollanda, Norveç, Rusya, İsveç, İngiltere

Türkiyede Olmayan Markalar
Weekday

Şayet Weekday ile daha önce karşılaşmadıysanız bu çok normal. Çünkü aslında çok da fazla ülkede yer alan bir mağaza değil. O yüzden kendisini herhangi bir yerde görünce ekstra sevindirik olmanıza sebep oluyor. Gittiğiniz takdirde hem çeşitli tanıdığınız markaların ürünlerini, hem de Weekday’e ait daha özellikli şeyleri bulabilmeniz mümkün. Fiyat ve kalite açısından Zara tadında, yer yer bir tık daha üst seviyede düşünebilirsiniz. Bazen kendinizi “ulan çok güzelmiş ama Euro da bilmemne kadar oldu” şeklinde düşüncelere dalmış olarak bulabileceğiniz durumlara da düşürebiliyor tabii. Özetle şayet daha önce karşılaşmadıysanız tanısanız seversiniz diye düşünüyoruz, kaçırmayın.

Nerede Var?

Avusturya, Danimarka, Almanya, Norveç, İsveç, Hollanda

New Yorker
NewYorker

Bakın baştan söyleyelim, biz NewYorker’ı aslında pek de sevmiyoruz. Çünkü ürünleri bayağı dandik (yurt dışı markası diye hakkında istediğimiz gibi atıp tutabilmenin dayanılmaz hafifliği) ve çoğunlukla gerçekten çirkin şeyler yapıyorlar. Peki neden bu listeye yazıyoruz? Çünkü özellikle pijama, bikini, telefon kabı, aksesuar ve dandik gözlük konusunda ekmek çıkabildiği oluyor. Üstelik hakikaten çok ucuz. Ayrıca her ne kadar kötülesek de şans eseri güzel birkaç parçaya denk gelebildiğiniz de oluyor. Şu Orta Avrupa dolaylarına gidip “nasılsa yaz, hava güzel olur” diyerek ince kıyafetleri dayadığınız ve sonrasında saçma bir soğuğa denk geldiğiniz geziler vardır ya, işte o anlarda NewYorker kurtarıcınız olabilir. Onun dışında çok büyük bir olayı yok. Yine de aklınızda bulunsun.

Nerede Var?

Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz, Gürcistan, Azerbaycan, İtalya, Sırbistan, Danimarka, Norveç şeklinde uzayıp giden koca bir liste. Detaylar için tık tık.

Türkiye'de Olmayan Markalar
Uterqüe

New Yorker ile dibe vurduk, Uterqüe ile tekrar yukarı, zenginlerin katına çıkalım. (aşağısı bayağı iyiydi aslında, neyse) Adı uydurulmuş gibi duran Uterqüe aslında bir süre öncesine kadar Türkiye’de de mevcuttu. Ancak biz sinsiler yüzünden mi, yoksa Türkiye’ye hitap etmediği için midir bilinmez, kapanmış. O yüzden ne yapıyoruz? Yurtdışında Uterqüe bulup saldırıyoruz. Fiyat skalası olarak & Other Stories ile aynı tatta yani yüksek olarak değerlendirebileceğimiz Uterqüe, aslında Türk kızlarının yaşam kaynağı, evimizin direği Zara ile aynı gruba ait bir marka. Onun bir üst segmenti diyebiliriz. (segment mi, wow?) Ürünleri gerçekten çok kaliteli, gömleklerine ve deri ceketlerine kurban olurum diye bağırasımız geliyor, fakat söylediğimiz gibi, biraz fiyatlı. Seviyoruz, öpüyoruz, kaçırmayın.

Nerede Var?

Çok da yerde yokmuş hani, o yüzden küsmeyeceğiz… Buyursunlar.

8 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir