De Hogeweyk: Alzheimer Hastaları için Yaratılmış Müthiş Bir Köy

Alzheimer ve ileri derece unutkanlık birçok insanın mücadele ettiği ve kolay üstesinden gelinemeyen bir hastalık. Girişe aldırmayın, niyetimiz sizi konu ile ilgili endişelendirmek veya üzücü bir hikaye paylaşmak da değil. Aksine oldukça değişik ve faydalı bir konsept olduğunu düşündüğümüz, bu gibi hastalıklar ile baş etmekte olan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için kurulmuş De Hogeweyk köyünden bahsetmek istiyoruz.

Hogeweyk köyü, Hollanda’nın Weesp kasabasında, Alzheimer hastalarının güvenli bir ortamda normal yaşantılarını sürdürmelerini sağlamak için kurulmuş. Köyde, özenle tasarlanmış 23 ev, içinde yaşamakta olan 150 civarı Alzheimer hastası bulunuyor.

de hogeweyk villageKöyün içinde süpermarket, kuaför, restoranlar, çeşitli kafeler, sinema, tiyatro hatta bir bar bile mevcut. Hepsi aktif olarak işliyor ve yalnızca bu köyün yerlilerine hizmet veriyorlar. Sinema ve tiyatroda sürekli olarak güncel etkinlikler yer alıyor.

de hogeweyk villageDe Hogeweyk’te yaşayanlara yardımcı olması için bakıcılar, hemşireler ve uzmanlar bulunuyor. Hastalara doğal bir yaşantı hissi verebilmek adına yardımcılar üniforma değil, günlük kıyafetler giyiyorlar.

de hogeweyk villageHastalar aslında bir çeşit bakımevinde bulunuyor olmalarına karşın, bir yerde kapalı kalmış ya da hastalıkları nedeniyle bulunmak istemedikleri bir yerde yaşamak durumundalarmış hissine kapılmıyorlar, çünkü mahalledeki tüm ev ve binalar gayet samimi ve “ev” hissi verebilecek bir şekilde döşenmiş.

de hogeweyk villageSamimi bir ortam olabilmesi için evleri Hollanda’nın tipik evlerine göre oluşturmuşlar. Hatta evlerin tipini Hintli, geleneksel, Hristiyan gibi birkaç farklı kültürel özelliğe göre kategorize etmişler. Böylece insanlar tercihlerine göre daha yakın hissettikleri ev ortamını seçebiliyorlar.

de hogeweyk villageAynı evde yaşayacak kişiler ise ilgi alanları ve karakter benzerliklerine göre seçiliyor. Hastaların birbiriyle sosyalleşmesi ve günlük hayatlarında aktif olabilmeleri açısından park gibi birçok ortak alan düşünülmüş.

de hogeweyk villagede hogeweyk villageProje Hollanda devleti ve çeşitli kuruluşlar tarafından toplamda 19,3 milyon Euro civarı bir para harcanması sonucu hayata geçirilmiş.

de hogeweyk villagede hogeweyk villageDe Hoheweyk’te yaşayan kişilerin hepsi günlük hayatlarındaki gibi market alışverişi yapıyor, evine istediği şeyleri alabiliyor. Satın aldıkları şeyler için de herhangi bir ücret ödeyip ödememeleri hiç sorun değil.

de hogeweyk villagede hogeweyk villageProje çoktan hayata geçirilmiş ve yaşam başlamış olmasına rağmen, ortamı daha samimi ve sevilebilir kılmak adına köyü sürekli geliştirmeyi hedefliyorlar.

de hogeweyk villagede hogeweyk village

de hogeweyk village



















Source: http://www.boredpanda.com/dementia-village-for-elderly-de-hogeweyk/

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir