Sofar Sounds İstanbul: Bir Maniniz Yoksa Akşam Size Konsere Geleceğiz

sofar istanbul1

Sofar Sounds İstanbul’da gün geçtikçe yayılıyor. Bilenler bilmeyenlere anlatıyor, gidenler gitmeyenleri özendiriyor ve gün geçtikçe bir şekilde kemik kitlesini oluşturuyor. Pek tabi hala “Sofar Sounds ne ola ki?” diyenlerimiz de mevcut. O noktada da biz devreye girip, İstanbul’a kadar geldiği için pek mesut olduğumuz bu etkinliği daha fazla insana aktarma çabası içine girmeye karar verdik.

Özet geçecek olursak, öncelikle açılımını söyleyerek konuyu biraz daha netleştirmiş bulunalım: “Songs From A Room” Yani? diyeceksiniz. Yani şöyle oluyor, her ay, oturma odası 50+ sayıda insan ağırlamaya müsait olan bir müziksever, evini bir günlüğüne, samimi bir konser ortamı olarak dinleyicilere açıyor. Mümkün olduğunca lokal kabul edilebilecek gruplar seçiliyor, mail aracılığıyla Sofar ekibine en erken ulaşan şanslı konuklar davetiyelerini kapıyor ve bu “başka” konser deneyiminin bir parçası oluyorlar. Sanmayın ki içeride çılgın bir parti ortamı oluyor. Aksine, bulunduğunuz eve ve ortama saygı göstererek (merak etmeyin ayakkabılarınızı çıkarmaya zorlamıyorlar), “Burak ben tanımadığım birinin evine geldiim :)))” tadında mesaj zincirlerine dahil olmadan, kendinizi müziğe bırakıyorsunuz. Yoksa son güne kadar kimin evinde, hangi grubu dinleyeceğini bilmeyen 10’larca insanın bir araya gelmesi çok da muhtemel bir durum olmazdı diye düşünüyoruz.

Siz de bizim gibi şehirde bu denli güzel ve naif (yukarıda etkinliğin hiçbir ticari amacı olmadığını söylemiş miydik?) bir etkinliğin vuku buluyor olmasından memnunsanız, elbet bu işin arkasında kim var, nedir, ne değildir, nasıl oluyor merak etmişsinizdir. İstanbul’u bu harika proje ile tanıştıran güzel insanlar Eda Demir ve Gözde Tekay, Sofar Sounds İstanbul’un nedir/ne değildir kısmını, anlattılar, hadi yine iyisiniz, sizi şöyle aşağı doğru alalım.

10387073_656514911095723_5171851194138841311_o
Güzel şeyler duymaya ihtiyacımızın olduğu bir dönemde, yüzümüzde kocaman gülümsemeler bırakan bir müzik hareketi Sofar Sounds. Biz yine de “bilenler bilmeyenlere anlatsın” düşüncesi ile bir de sizden dinlemek isteriz.  Sofar Sounds nedir?

Eda: Teşekkür ederiz, bizi de çok güldürüyor, mutlu ediyor. Sofar Sounds global bir müzik hareketi, biz 2013 Aralık ayında başladığımızda dünyada yaklaşık 45 hip şehirde gerçekleştiriliyordu şimdi ise bu sayı 70’i buldu. 2009 yılında New York ve Londra’da ‘başka bir konser mümkün’ diyerek başlayan bu müzik hareketi insanların evlerinin oturma odalarında konserler yapıyor.

Peki İstanbul ayağını gerçekleştirmeyi nasıl başardınız? 

Eda: O zamanlar bir trend danışmanlık şirketinde dünyadaki trendleri takip ederek Türkiye’de markalar için ipuçları çıkarmaya çalışıyordum. Sofar Sounds’tan da bu şekilde haberim oldu ve hakkında Türkçe bir makale yazdım. İçimde de burda olsa ne güzel olur diye geçirdim ama işler güçler derken uçtu gitti. Eski iş arkadaşım Ersinhan yazdığım haberi gördü ve ev arkadaşlarının Sofar Londra tayfasından olduğunu söyledi, bu bir işaretti. Yavaş yavaş global ekipten ilgili birimlerle tanıştırıldım ve yaklaşık 6 ay kim olduğuma, ne yaptığıma, Sofar’ı global standartlarda ne kadar gerçekleştirebileceğime dair bilgiler vererek geçti, sonra çok eski arkadaşım Gözde ile birlikte Sofar Sounds İstanbul’u başlattık.

110deb7a66001d67096fdc257a3b14bc
İstanbul’da hayal ettiğiniz gibi işleyeceğinden, ilgi göreceğinden emin miydiniz? Sence Sofar İstanbul’da beklendiği kadar ilgi görüyor mu? Anladığımız kadarıyla siz böyle bir girişimde bulunmadan önce çok da fazla kişi tarafından bilinmiyordu.

Eda: İçimizde heyecan ve inanç vardı ama hiçbir şeyden emin değildik tabii ki. Sofar’ın en ilginç yanı tüm kültürel farklılıklardan arınıp bir evin odasına giren 50 kişiyi aynı dünyaya bağlaması. Sonuçta bizim kültürde birinin evine gidelim, konser verelim diye bir şey yoktu, insanların böyle bir şeye evini açıp açmayacağı konusunda şüphelerimiz vardı. Hangi Türk evine 60 kişinin ayakkabıyla girmesine izin verir?:) Sofar Sounds, daha önce yurt dışında yaşamış ve Sofar’a gitmiş birkaç kişi dışında kimse tarafından bilinmiyordu. Fakat farklı bir konsept olduğu için basında çok fazla yer aldı ve kısa zamanda sesini rahatlıkla duyurdu. Şu an itibariyle Sofar Sounds İstanbul, 5 senedir dünyanın her yerinde yapılan Sofar’lar arasında en hızlı büyüyen 1. Sofar oldu.

Peki ya dinleyiciler? Herkes katılabiliyor mu? Bu konuda nasıl bir yöntem izleniyor?

Gözde: Konserlere dinleyici olarak katılmak isteyenler, önce www.sofarsounds.com’dan aylık bülten için kayıt oluyor. Ay başında her şehirde gerçekleşecek olan konser tarihleri kayıt olmuş müzikseverlere gönderiliyor. Katılmak isteyenler sofaristanbul@gmail.com’a mail atıyorlar. Biz de evin kapasitesine göre belirlediğimiz sayıda dinleyiciye davetiyesini gönderiyoruz. Yani evin kapasitesi 50 kişiyse konsere katılmak için mail atan ilk 50 kişiyi o ayki konsere davet ediyoruz.

10519201_690097997737414_111678037452986430_o
İsteyen herkes Sofar için evini açabiliyor mu, yoksa belli kriterleriniz mi var?

Gözde: Eğer salonları ufak bir sahne ve minimum 50 kişi ağırlayabiliyorsa, anlayışlı komşuları varsa ve ev merkezi bir semtteyse, herkes evini Sofar’a açabilir.

Sofar ile ilgili merak edilen enteresan bir konu daha var. Onlarca kişiyi evinde ağırlamayı kabul eden ev sahipleri ile güven ortamı nasıl sağlanıyor? Sonuçta evlerinde daha önce hiç görmedikleri insanları birkaç saatliğine de olsa ağırlıyorlar..

Gözde: Hem organizatör hem de evini daha önce Sofar’a açmış biri olarak söyleyebilirim ki endişelenecek hiçbir şey yok. Sofar bir parti değil, gerçek bir müzik dinleme deneyimi, gelen müzikseverler de bunun farkında. Sofar’ı 8 aydır yapıyoruz ve şu ana kadar katılımcıların hepsi konseptin kurallarına saygılıydı.

Bilet almak, son ana dek hangi evde, kimlerle, hangi grubu dinleyeceğini bilmek hatta konser esnasında yemek yemek, konuşmak, telefonla ilgilenmek yok. Ama her ay yüzlerce insan Sofar etkinliklerine katılabilmek için çaba gösteriyor. Sizce en büyük motivasyonumuz “iyi müzik” beklentisi mi, yoksa bu gizli saklı, esrarengiz atmosferin de Sofar’ın ilgi görmesinde etkisi var mı?

Gözde: İkisi de etkili diye düşünüyorum. Öncelikle belki de bir daha deneyimleyemeyecekleri kadar samimi bir ortamda müzik dinleyebiliyorlar, çünkü tüm odak noktası sahne ve üzerinde olanlar. Bunun dışında yeni müzisyenler keşfetmiş oluyorlar. Sofar’da ilk konserini veren bir sürü müzisyen var. Buna şahit olmak gerçekten çok keyifli. Tabi ki gizli saklı ve esrarengiz atmosferin de etkisi oluyordur. Bir gün öncesine kadar kimin sahne alacağını bile bilmediğiniz bir konsere, hiç tanımadığınız bir insanın oturma odasında katılmak farklı bir deneyim.

22445205
Peki “Ben de işin ucundan tutayım, bir şekilde bu projeye dahil olayım” diyenler için organizasyona dahil olabilmek gibi bir şans var mı? Yoksa yalnızca mekan sahibi/müzisyen/dinleyici triosu arasına mı dahil olabiliyoruz?

Eda: 2 kişilik bir ekibiz çekirdekte, ama zaten ses ekibi, görüntü ekibi anlamında birçok harika insan bize destek oluyor. sofaristanbul@gmail.com adresine gönüllü olmak istediklerine dair mail atan olursa mutlaka dönmeye çalışıyoruz, çünkü Sofar Sounds İstanbul büyüdükçe ihtiyaçları da artıyor.

Son olarak, Sofar İstanbul’un uzun soluklu olacağını düşünüyor musunuz? Biz şimdiden büyük bir fanı olsak ve bu girişiminiz konusunda minnettar olsak da, Türkiye’de kar amacı gütmeyen projelerin geldikleri noktaları hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Bu hevesli kitle size o umudu ve heyecanı vermeyi başardı mı? 

Eda: Sofar Sounds İstanbul’un sonu hiç gelmeyecek bence. Başta bu kadar çok bağımsız müzisyen var mı Türkiye’de, kaçıncı ayda tükenecek bu liste diyordum, çok karamsarmışım ve dünyadan haberim yokmuş! O kadar yetenekli müzisyenlerle çevrildi ki Sofar’la birlikte etrafımız, tek bir kötü yanı var o da artık neredeyse Türkçe müzik dışında hiçbir şey dinleyemiyorum. Tüm #sofarist mezunlarına hayranım. Bağımsız müzisyenler olduğu ve müzikseverler salonları doldurduğu sürece biz buralardayız.

1 Comment

  • Bu nasıl bir kültür etkinliği demeden edemedim????Biz de bakalım madem bu deneyimi kaçırmak olur mu ??.(faydalı bi şeyler kısmında gerçekten faydalı şeyler varmış?)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir