Frankfurt Gezi Rehberi: Bir Günde Neler Yapılır?

Sınırlı zamanımızın olduğu şehir keşifleri bizi nasıl geriyor bir bilseniz… Bir daha görmeme ihtimalimiz olan bir şehri yarım yamalak gezmenin yarattığı huzursuzluk için Japonca’da bir sözcük falan var mıdır acaba, bize o lazım çünkü. Neyse, neticede artık 1 gün gibi kısa bir süre geçirmiş olsak da minik bir Frankfurt Gezi Rehberi çıkarabilecek noktaya geldik. 

Frankfurt ve Frankfurt Havaalanı gezginler arasında genellikle dev bir aktarma noktası muamelesi görse de aslında öyle söz edildiği kadar az aktivitenin olduğu bir şehir değil. Özellikle şehirde 1-2 gün gibi kısıtlı bir süreniz varsa günlerinizi gayet verimli geçirebileceğini söyleyebiliriz. Yani özellikle iş dolayısıyla burada bulunmanız gerekiyorsa ya da uzun süreli bir aktarmanız falan varsa kendinizi odaya kapatıp şehrin güzelliklerini kaçırırsanız üzülürsünüz. 

Frankfurt’u bir geçiş noktası olarak kullanıyorsanız (tamam itiraf ediyorum biz de öyle yaptık) ve Almanya’nın diğer şehirlerini de ziyaret edecekseniz Frankfurt Gezi Rehberi dışında şuradaki Almanya rehberlerimize de göz atabilir ve Instagram’daki sabitlenmiş storylerimize de göz atabilir ve ne var ne yok izleyebilirsiniz.

Frankfurt’ta 1 Günde Neler Yapılır?

* Güzel bir kahvaltı üstü lezzetli kahve içilir.

2023’e girmek üzere olduğumuz bu günlerde Frankfurt’ta kime “nerede kahvaltı yapayım” diye sorsanız parmaklar hep aynı yeri işaret ediyor; Sunny Side Up. Bu yüzdendir ki gününe göre önünde sıra ile karşılaşma ihtimaliniz yüksek olsa da Frankfurt’da tek bir gününüz varsa kahvaltı hakkınızı buradan yana kullanabilirsiniz. Sonrasında şehrin en popüler kahvecilerinden The Holy Cross, Hoppenworth & Ploch ya da Drei Kaffebar’da bir kahve patlatabilirsiniz. Hoppenworth & Ploch tam olarak turistik noktaların göbeğinde, şehrin en hoş meydanlarından birinde yer alan bir kahveci, dolayısıyla tek bir kahvelik vaktiniz varsa direkt oraya.

* Old Town (Altstadt) bölgesinde şehrin şirin tarafları keşfedilir.

Frankfurt’u tatlı bir şehir olarak hatırlama ihtimaliniz varsa pek çok Avrupa şehrinde olduğu gibi burada da bu konuda size en yardımcı olabilecek bölge kesinlikle Altstadt tarafı. Yukarıda söz ettiğimiz merkezi konumdaki kahvecinin bulunduğu noktadan şehrin en güzel ve en ünlü meydanlardan Römerberg’e doğru yürüyecek olursanız güzel bir başlangıç yapmış olursunuz, şehrin en önemli kiliselerinden St Nicholas Kilisesi ve yüzyıllardır belediye binası olarak kullanılan Römer (23 numara) bu meydanda kaçırmamanız gereken yerler. Buradan Frankfurt Katedrali’ne doğru yürüyüp ardından enteresan mimariye sahip binaların bulunduğu Saalgasse’den geçerek Eiserner Köprüsü’ne doğru yürürseniz Old Town bölgesinde güzel bir mini tur gerçekleştirmiş olursunuz. Köprünün üstünden Main Nehri’ne şööyle bir bakmayı ihmal etmeyin. 

*Eğer Christmas Market gezmeyi seviyorsanız ve yılın o döneminde Frankfurt’a yolunuz düşecek olursa Römerberg’deki Christmas pazarına da uğrayabilirsiniz.

*Frankfurt’ta konaklayacaksanız bir turist için konaklamanın en mantıklı olacağı bölge de bu civar, şu bölge içinde kalan otellerden size uygun olanı seçebilirsiniz.

* “Mainhattan” dedikleri de neymiş diye bi’ bakılır.

Frankfurt’ta gökdelenlerin yükseldiği Bankenviertel bölgesine “Mainhattan” adını veren şakacılar olduğunu biliyor muydunuz… Ama haklılar? Gerçekten de gökdelen yoğunluğu ile Manhattan’ı andıran bir havası var. Hatta oraya kadar ilerlemeden Kaiserplatz’ta şöyle bir durup bakınca burada bile esrarengiz bir Amerika havası var… Eski Şehir bölgesinin şirinliğinden biraz uzaklaşıp şehrin bu yönünü de görmek isterseniz Altstadt tarafından buralara kadar yürüyebilirsiniz, hem bu çeşitli sokakları dolaşarak şehri biraz daha tanımanız için size bir fırsat da sunmuş oluyor. En azından Kaiserplatz’a doğru yürüyecek olursanız Kaiserstrasse üzerinde Weekday ve biraz ilerisindeki Urban Outfitters’a da bakmış olursunuz fena mı?

* Frankfurt müzelerinden en az biri ziyaret edilir.

İşte buyrun size Frankfurt’u gezmeye vakit ayırmak için bir sebep daha… Frankfurt’ta gerçekten de iyi müzeler var. Biz şehirdeki 1 günümüzde tek bir müze gezebileceğimize karar vererek hakkımızı Almanya’daki en iyi koleksiyonlardan biri kabul edilen Stadel Museum’dan yana kullandık ve kararımızdan memnunuz, burayı gezmek uzunca bir zamanımızı aldı ve son derece keyif aldık. Fakat biz oradayken kapalı olmasaydı belki MMK’yı (Museum für Moderne Kunst) da gezmeyi değerlendirebilirdik. Eğer şehirde daha fazla vaktiniz varsa ya da içinizdeki müze gezme isteğini dizginleyemiyorsanız bir güne 2 müze sığdırabilir, hatta abartıp Goethe’nin müzeye çevrilmiş evi Goethehaus’u da gezebilirsiniz. Burası Goethe’nin doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği ev olduğu için biz gezemeyecek olsak da merak edip şöyle bir dışarıdan baktık, içinde ilginç bir şey varsa bize de anlatırsınız artık.

* Kleinmarkhalle’de sosisli yenir.

Frankfurter gerçekten de adını Frankfurt’tan mı alıyor? İnternet bu konuda kararsız. Kimi bu ismi Frankfurt ile ilişkilendiriyor, kimi “yok canım bu bildiğimiz Viyana sosisi işte” diyor. Biz daha Yunan dostlarımızla aramızdaki yemek tartışmasını çözememişken (biz bu kültürel paylaşıma bayılıyoruz bu arada ya milletler arası sonsuza kadar süren bir geyik olsun isteriz) Frankfurter’i kimin sahipleneceğine takılmadan Frankfurt’tan birer sosisli yemeden ayrılmak istemedik. Bunun için bir taşla iki kuş vurma kararı aldık ve zaten turistik bir nokta olan Kleinmarkhalle’ye giderek sosisliyi buranın en ünlüsü Schreiber’de yedik. Lezzetli miydi? Tartışmaya açık… Doğruyu söylemek gerekirse burada yediğimizden yola çıkarak Frankfurter’i Viyana’ya teslim etmeyi daha uygun gördük. (Bitzinger’e giderseniz ne demek istediğimizi anlarsınız) Ancak yine de burada da deneyip kendiniz karar vermeniz taraftarıyız.

Frankfurt Gezi Rehberi: Kısa Kısa

*Biraz soluklanmak “büyük bir şehirde değilmiş gibi” hissetmek isterseniz Frankfurt’un botanik bahçesi şeklinde özetleyebileceğimiz Palmengarten’e uğrayabilirsiniz. 16:00’da kapandığı aklınızda bulunsun, ilginizi çekiyorsa çok geç saatlere bırakmayın. Yeşile doymuyorsanız kahvenizi kapıp çok yakınızdaki Grüneburgpark’ta sakinliğin tadını da çıkarabilirsiniz.

*Frankfurt ile ilgili genel bir izlenim edinmek adına şehrin ana alışveriş caddesi sayılabilecek Zeil üzerinde dolaşabilir, alışveriş yapabilirsiniz.

*Willy Brandt Platz üzerinde bir Euro Heykeli var? Bunu tam ne sebeple görmek isteyebileceğinizin cevabını bilmemekle birlikte insan merakı sınır tanımadığı için hazır görmüşken varlığından söz etmeden de geçmeyelim dedik.

*Buraya kadar okuyanlar için ufak bir ipucu da vermek isteriz, şayet Frankfurt’ta konaklayacaksanız mümkünse otel işini, hatta araba kiralayacaksanız onu da mümkün olduğunca erken halledin, çünkü Frankfurt’ta çok fazla fuar vb. şey gerçekleştirildiği için her yer tahmin ettiğinizden çok daha hızlı şekilde dolabiliyor. Bilet alırken gideceğiniz dönemde şehirde bir etkinlik ya da büyük bir fuar olup olmadığını kontrol etmek de faydalı olabilir.

*Frankfurt geziniz bir Pazar gününe denk gelecekse neredeyse her dükkanın kapalı olacağını da hatırlatmak isteriz. Almanya….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir