Alsace Gezi Rehberi: Noel Baba Bile Bu Kadar Abartmamıştır

Ne oluyor kardeşim? NE OLUYOR burada böyle? Siz ne yaptınız, bu ne şirinliktir, bu ne Christmas kutlama hevesidir, bu kadar süs fikri kimin aklına geldi, kim dedi biz apartmanların dışına peluş kutup ayısı yapıştıralım ve kim dedi tamam abi olur bana da uyar hatta başlamışken ışık sallandırmadık yer bırakmayalım diye??? Evet doğru bildiniz, Alsace’ı (Alsas/Alzas arası bir şekilde telafuz ediliyor) tam da Noel pazarlarının kurulduğu dönem civarında ziyaret ettiğimiz için ortalık tam anlamıyla bir curcunaydı, ancak Grinch olarak gidip Mariah Carey olarak ayrıldık desek yeridir. Burası gerçekten de Noel pazarı tantanasını sevmeyen insanı bile 2 günde bir sonraki sene için Noel pazarı gezme planı yapacak kıvama getirir, öyle hoş, öyle tatlı. Zaten görsel olarak inanılmaz güzel bir bölge olması ve dünyanın tüm şirinlik ihtiyacını birtakım kasabalar aracılığıyla gideriyor olması yetmezmiş gibi bir de bu döneme denk geldiniz mi gerçekten de kafanızdaki köy ve kasaba kavramlarını sorgulatan unutulmaz bir yer halini alıyor. 

Alsace Gezi Rehberi kısmına geçiş yapmadan önce tam olarak nasıl bir yerden bahsettiğimizi bir konuşalım. Öncelikle Fransa’dayız, bu rehbere kadar ulaştıysanız muhtemelen bu bilgiye sahipsiniz. Fransa’dayız ama, Alsace Fransa’nın bir şehri değil bir bölgesi. Ayrıca günümüzde Fransa’nın bir parçası olsa da tarih boyunca Almanya ile Fransa arasında gidip gelme durumları olduğu için her iki ülkenin esintilerini de görebilirsiniz. Zaten tam yukarınızda Almanya hemen aşağınızda da İsviçre var, dolayısıyla vaktiniz varsa gezi birkaç ülkeyi bir arada görmeli bir gezi upgrade’i yapmaya da gayet uygun. Bölgenin başkenti Strasbourg, ancak asıl dünyaca ünlü hale gelme sebebi yukarıda da belirttiğimiz üzere inanılmaz güzellikteki köyleri. Bonus olarak dünyanın en ünlü şarap bölgelerinden biri (bu konuya aşağıda biraz daha gireceğiz) olmasına Noel dönemindeki akılalmaz şirinlik seviyesi de eklenince pek çok açıdan son derece ilgi çekici bir bölgeye dönüşüyor.

Kafanızda tam olarak nasıl bir yerden söz ettiğimizi biraz canlandırabildiysek şimdi Alsace Gezi rehberi kısmına geçiş yapabiliriz. Aşağıda anlatacaklarımızı izlemeyi tercih ederseniz Instagram profilimizdeki sabitlenmiş Alsace hikayelerine göz atabilirsiniz.

Alsace Gezi Rehberi: Alsace’a Ne Zaman Gidilir / Ne Kadar Kalmalı?

Bu sorunun cevabı gerçekten de Alsace’tan ne beklediğinizle son derece ilişkili. Örneğin biz uzun uzun Noel pazarı gezme aktivitesini pek de ilgi çekici bulmuyoruz ve bir pazarda 1-2 saat dolaşınca konuya olan ilgisi sona eren insanlarız, günlerce Noel pazarı gezmek pek bize göre değil. Bu sebeple Alsace köy ve kasabalarını daha az kalabalık haliyle görmek istediğimiz, ama bölgenin o süslü püslü şirin haline şahit olmak da istediğimiz için Noel pazarları kurulmadan hemen önce, yani Kasım’ın 15’i civarında buralardaydık. Rahat rahat kalabalıksız dolaştık, istediğimiz yerlerde kolaylıkla yer bulduk, ancak ortalık süslenmiş ve Christmas görüntüsüne de bürünmüştü. Eğer 1 hafta daha sonra gitseydik bölgenin bu alandaki şanı sebebiyle her yer bunun en az 2 katı kalabalık olacaktı, dolayısıyla bu kararımızdan son derece memnunuz. Alsace’ın en popüler Christmas pazarlarına ve hangisinin hangi tarihte olduğunu kontrol etmek için şuraya bakabilirsiniz. Buraya tek tek yazmıyoruz çünkü her yıl birkaç gün oynama olabiliyor, yönlendirdiğimiz siteden son durumu kontrol edebilirsiniz. 

Şayet Christmas dönemi pek de umrunuzda değilse ve örneğin şarap ile ilgilendiğiniz için bu civara gidecekseniz zaten bölgenin mimarisi ve genel görüntüsü de son derece güzel olduğu için bir eksiklik hissedeceğinizi sanmıyoruz, dolayısıyla buraya herhangi bir dönem gidilebilir sonucuna varmak pek de yanlış olmayacaktır. 

Ne kadar kalınacağı da net cevaplar vermenin zor olduğu bir başka konu, çünkü bu kısım da tamamen beklentiniz ve nelerden keyif aldığınız ile alakalı. Yine bizim gezimizden örnek verecek olursam, biz bölgede 3 gece 4 gün geçirdik. Ancak bunun köy ve kasabalara ayırdığımız bölümü yalnızca 1 gündü, çünkü doğruyu söylemek gerekirse görsel olarak harika olsalar da çok fazla sayıda kasaba olduğu için bir noktada hepsi birbirine benzemeye başlıyor ve bulunabileceğiniz aktivite sayısı azalıyor. Dolayısıyla biz ilgimizi çeken birkaç kasaba belirleyip (aşağıda hepsini anlatacağım) bir günde 3-4 tanesini gezdik ve kararımızdan gayet memnunuz, içimizde daha fazlasını görme isteği kalmadı. Geri kalan günlerimizi ise Strasbourg’da geçirdik, çünkü neticede bir şehir olduğu için bulunabileceğimiz ve ilgimizi çeken daha fazla aktivite vardı. Eğer şarap rotası planınız varsa bunun için bambaşka bir plan program yapmak gerekir, biz bu gezide o kısma pek girmedik ve gittiğimiz mekanlarda not aldığımız birtakım lokal şaraplar deneyerek hevesimizi aldık.

Alsace Gezi Rehberi: Alsace’ta Nerede Kalınır?

Biz Alsace’ta nerede kalacağımızı planlarken en çok nerede vakit geçireceğimize göre bir planlama yaptık ve bu sorunun cevabı Strasbourg olduğu için kasabalardan birinde kalmak yerine Strasbourg’da bir Airbnb ayarladık. Airbnb’mizden pek memnun kalmadığımız için linkini vermiyorum, ancak lokasyon olarak “Rue des Balayeurs” üzerinde olduğunu ve şehrin merkezine kolaylıkla yürüdüğümüzü söyleyebilirim. Bu sokaktan katedrale kadar uzanan bölgede bir yerlerde konaklayacak olursanız yürüyerek rahatlıkla Strasbourg’u keşfedebilir, köy ve kasabalara da buradan ulaşabilirsiniz. Zaten köyler Strasbourg’a gayet yakın, örneğin Colmar ve kaldığımız sokak arası araba ile 1 saat gibi bir şey sürdü, yani Strasbourg’da konaklayıp köylere buradan gitmek gayet makul bir seçenek. Ayrıca şehirde daha fazla konaklama seçeneği olduğu ve köylerde konaklamak biraz daha masraflı olduğu için özellikle oralarda konaklamak istemiyorsanız siz de bu seçeneğe yönelebilirsiniz. Tam olarak bizim kaldığımız bölgedeki otellere bakmak için direkt şu linki kullanabilirsiniz.

*Alsace köylerinden birinde konaklamak istiyorsanız Colmar’da kalmak mantıklı olabilir, direkt Colmar içinde konaklama araması yapmak isterseniz yine şöyle ilgili linki bırakalım. Köylerin arasında en popüler ve en büyüğü olduğu için hem otel hem de restoran/yeme içme anlamında daha çok seçenek bulabilirsiniz. Ama özellikle araba ile hareket edecekseniz köylerin çoğu birbirine yakın olduğu için başka bir yerde kalmanız çok da dünyanın sonu olmaz.

*Eğer Christmas döneminde gitmek gibi bir planınız varsa konaklama işini mümkün olduğunca erken çözmeniz gerek, yoksa kudurmuş gibi bütün güzel yerleri kaptıklarında pişman olursunuz……

Alsace Gezi Rehberi: Alsace’ta Ulaşım

Son derece dürüst ve net bir yorum ile konuya girişi yapıyorum: Alsace’ta arabayla dolaşılır. Olayları gözünüzde büyütme seviyeniz bizim kadar fazlaysa burada arabasız bir şekilde bir kasabadan diğerine geçme işini kafanızda ne kadar büyüteceğinizi aşağı yukarı tahmin ediyorsunuzdur. Arabasız zor yani bunu kabullenelim. Ama imkansız da değil elbet, sadece dürüst bir şekilde net yorumumuzu baştan söylemek istedim. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursak;

*Alsace’da araba kiralamak sizi en özgür kılacak ve geziyi en verimli şekilde geçirmenizi sağlayacak ulaşım alternatifi. Tabii ki Strasbourg içinde ulaşım için bu son derece gereksiz bir hamle olur, kasabaları gezme kısmını kastediyoruz. Araba kiralayacak olursanız köy ve kasabalar arasında cirit atabilir, kahvaltıyı bir köyde, kahveyi bir kasabada e hadi öğlen yemeğini de bir başka köyde diye diye huzur içinde dolanabilirsiniz. Bizim kasabalara 1 gün ayırarak hevesimizi alabilmiş olmamızın sebebi kesinlikle araba kiralamış olmamızdı. Christmas döneminde gidecek olursanız araba kiralama konusunda da elinizi çabuk tutsanız iyi edersiniz, evet arabaları da kapışıyorlar…

*Otopark konusuna gelince, küçük ve dar sokaklı köy görselleri ile karşılaştıysanız bu durum size otopark konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşündürtmüş olabilir, ama merak etmeyin. En azından bizim gezdiğimiz ve aşağıda söz edeceğimiz köylerde arabayı park etmek konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Köylerin merkezlerine doğru ilerledikçe sizi park edebileceğiniz alanlara yönlendirilen tabelalar göreceksiniz, ya da şans eseri yol üstünde bir yer bulursanız “payant” yazan bir noktaya da park edebilirsiniz. Bu park noktalarının yakınlarında bir otomat oluyor ve kalacağınız süreye (bazen de sabit bir ücret oluyor örneğin Egusheim’deki ana otoparkta öyleydi) göre ödeme yapıyorsunuz ve ardından bileti arabanın içine bırakıyorsunuz. Yine de civardaki herhangi bir tabela veya uyarı var mı diye bakınmakta fayda var, belli saat aralıklarında ya da özel durumlarda park edilemeyen noktalar olabiliyor.

*Alsace’ta toplu taşıma ile hareket edebilmeniz de tabii ki mümkün. Strasbourg’un içini hiç karıştırmıyorum, çünkü zaten şehir içindesiniz, yine köy kasaba kısmı için konuşacağım. Köylerin olduğu civara ulaşmanın en pratik ve hızlı yolu Strasbourg merkez istasyonundan kalkan ve Colmar’a yaklaşık 30 dakikada ulaşan TER Alsace trenini kullanmak. Bu tren aynı zamanda Colmar’dan sonra Mullhouse gibi birkaç farklı noktaya daha uğrayıp Basel, İsviçre’ye kadar gidiyor. Colmar’dan sonra yakındaki diğer köylere geçmek (örneğin Eguisheim) için otobüs kullanmanız gerekecek, çünkü herhangi bir tren hattı yok. Yılın farklı dönemlerinde farklı otobüs hatları ve saatleri olabiliyor, dolayısla en doğrusu bu site üzerinden gideceğiniz nokta ve tarige göre ulaşım seçeneklerine bakmak olur. Örneğin Christmas döneminde “Christmas Shuttle” isimli ayrı bir otobüs hattı ve seferleri oluyor, onun için de şuraya göz atabilirsiniz.

Alsace Gezi Rehberi: Alsace’da Gezilecek Yerler

Alsace’a gitmeden önce kafanızda bir rota çizmeniz lazım, çünkü burası çok fazla sayıda köy ve kasabadan oluşuyor, hepsine gitmeye kalkışmak ise çılgınlık. Tam olarak nereleri görmek istiyorsunuz, hangilerine öncelik vereceksiniz, hangileri biraz daha sallamaya müsait, hangi kasabaları görecekmiş gibi yapıp sonra orada her yerin aşağı yukarı aynı olduğu gerçeğini fark edince “ayy nysss biraz dinlenelimmm sonra giderizz, bi daha geliriz zatennn” diyerek görmeyeceksiniz. Bunlar önemli. Aşağıda size mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğümüz, görseniz fena olmayacağını düşündüğümüz ve neredeyse tüm hayatımızı dünyayı görmeye adamış olmamıza rağmen bizim bile düşünmediğimiz birtakım yerlerden bahsedeceğiz. Yani Alsace’taki her noktayı aşağı yazmak yerine kendi favoriler derlememizden söz etmek niyetindeyiz. Dolayısıyla daha fazla yer görmek isterseniz belki ek bir araştırmaya da girişebilirsiniz, ancak kişisel yorumumuz aşağıda anlatacağımız yerleri görmenin = Alsace’ı görmek olduğu yönünde…….Sevgiler……

*Strasbourg

Strasbourg’u detaylıca gezdiğimiz için ayrı bir rehber yazmak niyetinde olduğumuzdan burada uzun uzun anlatmayacağız, ancak Alsace bölgesinin başkenti olduğu için kendisinden söz etmeden de geçmek istemedik. Strasbourg en az 2-3 gün geçirebileceğiniz, dev gibi olmayan ama size güzel bir gezi sunabilecek gayet hoş bir şehir. Pek çok Avrupa şehrinde olduğu gibi Old Town bölgesi ekstra hoş olan, güzel müzeler gezebileceğiniz, mimari olarak hoşunuza gidecek yerlerle karşılaşabileceğiniz, Alsace bölgesinin olmazsa olması gibi bir şey. Küçük bir özet geçecek olursak Notre Dame Katedrali ve civarı, Petite France bölgesi, Ponts de Couverts tarafı ve Palais Rohan kaçırmamanız gereken bazı ana gezilecek yerler. Daha fazla detayı Strasbourg Gezi Rehberi için saklayalım diyoruz…

-Christmas pazarı sevenler, Strasbourg’un noel pazarı da sevdaya dahil, onunla ilgili en güncel bilgileri de şuradan alabilirsiniz.

*Colmar

Colmar, Alsace bölgesinin hatta Avrupa’nın en popüler, en ilgi çeken kasabalarından biri, dolayısıyla adını duymuş olma ve hatta buranın fotoğraflarını görerek Alsace gezisi planı yapmaya karar vermiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Güzel haber, gerçekten de fotoğraflarındaki kadar, hatta fotoğraflarından bile daha güzel. Kötü haber yok korkmayın.

-Colmar düşündüğünüzden biraz daha büyük bir yer çıkabilir, ancak yine de öyle koskocaman bir yer beklemeyin, gezebileceğiniz yerlerde birinden diğerine giderken zaten Colmar’ı büyük ölçüde keşfetmiş olacaksınız. Bölgede gezebileceğiniz en büyük kasaba burası olduğu için burada diğer köy ve kasabalara kıyasla biraz daha uzun süre geçireceğinizi de göz önünde bulundurmayı unutmayın. 

-Biz köylerin olduğu bölgeyi gezmeye Colmar’dan başladık, çünkü buraya ne kadar erken saatte gidersek o kadar az kalabalık olur diye düşündük, siz de bu şekilde bir plan çıkararak biraz daha rahat gezebilirsiniz. Yine kalabalık olabilecek bir döneminde gidiyorsanız mümkünse bu civarı gezme işini hafta içine bırakmak da daha iyi bir fikir olabilir.

-Colmar’ı gezmeye kasabanın en güzel bölgelerinden biri olan Little Venice’ten başlayabilirsiniz. Tam olarak Quai de la Passionaire tarafından yürümeye başlarsanız Colmar’ın en güzel sokaklarından biri ile girizgah yapmış olacaksınız. Sonrasında Place de l’Ancienne Douane’ye doğru yürüyerek rotanızı devam ettirebilirsiniz. 

Rue des Merchands üzerinde Au Vieux Pignon’un bulunduğu nokta ve civarı da gerçekten Colmar’ın en fotografik noktalarından, burayı ve civar sokaklarını da mutlaka dolaşın.

-Dini yapılar ilginizi çekiyorsa St Martin’s Church ve Dominican Church Colmar’ın en ünlü kiliseleri, içine girmeyecekseniz bile size bir gezi rotası oluşturması açısından buralara da bakılabilir. 

-1500’lü yıllarda inşa edilmiş Pfister House Colmar’ın en ikonik yapılarından biri, burayı da dışarıdan şöyle’ bi görebilirsiniz. 

-Colmar’a giderken yol üzerinde Özgürlük Anıtı’nın replikasını görmeyi unutmayın. Ne alaka diye düşünmenize olanak tanımadan hemen neden burada olduğunu da söyleyelim, çünkü yaratıcısı Bartholdi Colmarlı-imiş. Hatta daha da derine inmek isterseniz Colmar’da Bartholdi Müzesi de var.

-Tam olarak şu aralar “ulan burada görecek çok da bir şey yok mu sanki” hissi geldiyse bu gayet anlaşılır, çünkü Colmar daha çok sokalarında dolaşacağınız, binaların ve ortamın güzelliğinin tadını çıkaracağınız bir yer, yani kendinizi aktivite bulmak için zorlamanıza gerek yok, gidince ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. 

*-Arabanızı park etmek için Rue Turenne tarafına bakabilirsiniz. Eğer burada park yeri bulamazsanız biraz daha uzaklaşarak civardaki sokaklarda yer bakınabilirsiniz. Tekrar hatırlatalım, sokak kenarında bulunan makinelerden ödeme yapmayı ve sokak üzerindeki tabelalara bakarak o sokakta hangi saatler arasında ve ne kadar süre ile park etmenin uygun olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

*Eguisheim

Yukarıdaki Colmar övgümüzün ardından şaşırtıcı bir cümle ile diğer kasabamıza geçelim; Biz Eguisheim’ı Colmar’dan daha çok sevdik? Tartışmasız bir şekilde hayatımızda gördüğümüz en güzel köyler listesinde, hatta gerçekten de “köy” anlayışımızı değiştiren, “aa internette gördüğümüz abartı güzel köyler demek gerçekten varmış” dedirten yer burası olabilir. Colmar ile arası araba ile 15 dakika gibi bir şey (6,5 km kadar yani) olduğu için Colmar’ı gördüğünüz gün buraya da mutlaka uğramanızda ısrarcıyız. 

-Eguisheim Colmar’dan çok daha küçük ve gezi rotanız aslında kendiliğinden oluşuyor gibi bir şey. Rue de Rempart Sud üzerinde tam ortada dikkatinizi çekecek olan evin sol tarafından yürümeye başladığınızda köyü çevreleyen yolu takip ederek köyü güzelce dolaşmış oluyorsunuz.

-Sonrasında Eguisheim’ın ana caddesi sayılabilecek Grand Rue üzerinde de turlarsanız köyü büyük ölçüde gezmiş olacaksınız. Bu sokak üzerinde denk geleceğiniz Saint Leon Meydanı da zaten köyün ana meydanı ve Eguisheim bu meydanın etrafında kurulmuş.

*Riquewihr

Geldik bir başka güzel köye. Strasbourg’a en yakın köy olan Riquewihr, Alsace köyleri arasında görmeye karar verdiklerimizden bir diğeri. Rue du General de Gaulle’yi ana caddesi olarak düşünebilirsiniz, zaten gezebileceğiniz sokaklar da bu ve civarını kapsıyor.  Daha da derinine inmek isterseniz mutlaka dikkatinizi çekecek olan Dolder Tower köyün tarihini anlatan bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Biz akşam yemeği için bu köydeki Au Trotthus adlı restorana rezervasyon yapınca bu köyü sona bıraktık. Strasbourg’da yeterince lokal yemek denemiş gibi hissettiğimiz için biraz daha enteresan bir şey denemek istedik, ve Michelin rehberinde yıllarca Japonya’da çalışmış Fransız bir şefin ülkesine dönünce açtığı Japon&Alsace mutfağını bir arada sunduğu restoranında bir şeyler yeme kararı aldık. Enteresan bir deneyimdi, menü dönemsel olarak değiştiği için yediklerimizden detaylı bahsetmiyorum, çünkü muhtemelen siz gittiğinizde daha farklı bir menü ile karşılaşacaksınız.

*Kaysersberg

Alsace köyleri arasında gezdiğimiz son köy olan Kaysersberg aklımızda Anthony Bourdain’in hayatını kaybettiği yer olarak yer etti. İşin bu üzücü kısmını bir kenara koyacak olursak burası da yine görsel olarak çok güzel ve yine küçük sayılabilecek bir merkezi olduğu için sokaklarında kafanıza göre dolaştığınız takdirde büyük ölçüde her yerini görmüş olacaksınız.

*Biraz daha fazla kasaba görmek isterseniz, içinizde kasaba görme ateşi alev alev yanıyorsa o zaman ekstra vaktimiz kalırsa görürüz diye düşündüğümüz birkaç kasabayı da şöyle bırakayım; Ribeauville, Obernai ve Bergheim. Şayet bölgede daha çok vakit geçirecekseniz bunlara öncelik verebilirsiniz.

Alsace Gezi Rehberi: Alsace Şarap Yolu

Alsace Gezi Rehberi kapsamında söz etmeden geçemeyeceğimiz Alsace Şarap Yolu Rotası Marlenheim’dan başlayıp Mulhouse’a kadar uzanan 170 km’lik bir yol ve 70’in üzerinde köy/kasabayı kapsıyor. Bunların bazıları da zaten size yukarıda söz ettiğimiz yerler. Bu bölge boyunca dağılmış çok fazla sayıda şarap üreticisi de olduğu için tam bir KEYİF rotası olan bu rotaya çıkacaksanız mümkünse araba kiralama seçeneğine yönelin, aksi takdirde bu geziden beklediğiniz verimi almak gerçekten zor olacaktır. Ancak bu konuyla ilgili tereddütleriniz varsa bölgedeki turlara katılmayı da tercih edebilirsiniz. Biz bu seferki Alsace rotamızda şarap odaklı bir gezi gerçekleştirmediğimiz için hakim olmadığımız bir alanda size çok net önerilerde bulunmak istemiyoruz. Sadece şayet şarap ile ilgileniyorsanız buranın güzel bir gezi seçeneği olduğundan şöyle bir söz etmek istedik.

*Bölgenin şaraplarının çok ünlü olması sebebiyle gezi boyunca oturduğumuz mekanlarda mümkün olduğunca yerel şaraplar denemeye çalıştık. Siz de benzer bir gayret içine girecekseniz menülerde gözünüz Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Muscat d’Alsace ve Pinot Blanc arasın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir