AMATÖRLER İÇİN TOSKANA’DA ŞARAP TADIMI: CHIANTI’DE 1 GÜN

Toskana denildiği saniye aklımızdan geçenlerin sırasız listesi: Üzüm bağları, şarap, peynir, Toskana’da şarap tadımı, şarabın ta kendisi, şarabın çeşitleri, şarabın yanında yenilen bir takım aşırı güzel şeyler ve yine şarap. Özetle bir noktada konu şuna bağlanıyor: Toskana = Şarap. Şaraba o kadar ilgisi olmayan adamın bile konuyla ilgilenesi geliyor ya, kahvaltı yaparken falan “acaba sabah şarap içsem İtalyan toplumu beni 1-10 aralığından kaç skorla yargılar diye düşünüyorsun, sonra bir bakmışsın onlar zaten çoktan günün şarap girizgahını yapmışlar, senin turist turist cappuccino içmeni yadırgıyorlar. Güzel memleketsin İtalya ya, tutuyor frekansımız, geliriz yani tekrar, merak etme yani, sağolasın……

Toskana'da Şarap Tadımı

Toskana’da şarap tadımı deyince, hatta şarap tadımı deyince de herkes bi’ geriliyor, bi’ “abi ben Vedat Milor muyum, bunlar beni ezikler, “TÜKÜRMÜYO BİLE ŞARABI YA ŞAKA GİBİ HEPSİNİ İÇTİ SIĞIR” bakışları altında yudumlarım boğazıma dizilir” endişesi oluyor biliyoruz. Saçmalamayın. (nasıl güzel çözdük probleminizi di mi) Şey gibi düşünün, sizi almışız kıyafetlerinize soğuk suyun altına sokmuşuz, filmlerdeki gibi kendinize getirmeye çalışıyoruz. Şarap tadımı yapmak için bu işin üstadı olmanız, şarap konusunda inanılmaz engin bilgilere sahip olmanız gerekmiyor dostlar, aksine denedikçe öğreniyor, kendinizi geliştiriyorsunuz. Tamamen damak tadı ve damak tadınızı geliştirme meselesi, bu da deneyimledikçe oluyor. Bu gibi tadım yapılan yerlere gittiğinizde de size hiç kimse “şimdi şunu iç ve BU ŞARABIN YILINI ve ADINI SÖYLE, YANLIŞ BİLİRSEN GÜVENLİK SENİ DIŞARI ATACAK BAK ARKADA BEKLİYOR ŞU AN” muamelesi falan yapmıyor, aşağıda konuyu detaylandıracağız, sadece önceden bi’ içinizi rahatlatmak istedik. Hem bakın başlığa, “Amatörler için Toskana’da Şarap Tadımı”, huzur içinde bu plana girişebilirsiniz, nedir ne değildir aşağıda anlatacağız.

Toskana’da Şarap Tadımı: Tadım Yapmak İçin Hangi Bölgelere Gidilebilir?

Öncelikle Toskana’nın koskocaman bir bölge olduğunu, bir sürü şehri kapsadığını bilmemiz gerekiyor. Yani Floransa da Toskana dahilinde, Pisa da, Siena da, ne bilelim Livorno da, Lucca da, bir sürü şehri kapsayan koca bir alandan bahsediyoruz. Bunu bilmiyor olabilirdiniz, gayet normal. Çünkü Toskana gerçekten de pek çok kişinin kafasında şarap ile özdeşleştiği için aslında bize benzetecek olursak Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi dememiz gibi olabileceği değil de, öyle üzüm bağlarıyla dolu küçük bir bölge olduğu algısı oluşabiliyor. İşte öyle büyükçe bir bölge olmasından mütevellit Toskana’da şarap tadımı için gidebileceğiniz pek çok farklı nokta mevcut.  Bu bölgelerde de farklı farklı şaraphaneler, farklı farklı özellikte yerler var. (kale olanı da var, modern olanı da var, küçük bir bağ evi olanı da var, çeşit çeşit) Tabii ki biz gittik tek bir yerde şarap tadımı yaptık diye tüm bölgeye hakimiyetimizi ilan etmeyeceğiz, ancak okuduğumuz, gördüğümüz ve araştırdıklarımızdan yola çıkarak size planınız için yol göstermeye çalışacağız. Konuyu maddeler halinde devam ettirerek biraz bildiklerimizi aktarmaya çalışalım.

Toskana'da Şarap Tadımı
Toskana'da Şarap Tadımı
*Toskana’da şarap tadımı için en bilinen bölgeler, Chianti, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri ve San Gimignano. Bu deneyime ne kadar vakit ayırmak istediğinize göre birkaç tanesini seçebilir , bu geziyi birkaç güne yayabilir, işi sadece şarap tadımı yapmaktan çıkarıp köy/kasaba gezisine de çevirebilirsiniz.

*Chianti yukarıda saydıklarımız arasında en büyük ve dünya çapında en ünlü olanı, ama tabii ki bu “Chianti en iyisidir” gibi bir sonuca varmamızı sağlamıyor. Biz şarap odaklı tek bir gün geçirmenin  bizim açımızdan yeterli geleceğini düşündüğümüz için henüz hiç ayak basmadığımız Chianti taraflarını da görmüş oluruz diyerek o bölgede bir yeri tercih ettik, aşağıda detaylıca anlatacağız.

Toskana'da Şarap Tadımı
Toskana'da Şarap Tadımı
*O kadar güneye inmedik ama, araştırmalarımızdan yola çıkarak görsel anlamda en tatmin edici noktalardan birinin Val d’Orcia tarafları olduğunu tespit ettik, dolayısıyla o klasik Toskana manzaraların da yakalamak istiyorsanız o civara yönelebilirsiniz. Chianti de tabii ki çok hoştu, ancak OHA BU NE MANZARA KARDEŞİM PEYY vurulması yaratmadı, belki Val d’Orcia tarafları o etkiyi veriyordur? Şayet buna karar verirseniz yukarıda söz verdiğimiz bölgelerden Montelpulciano’ya doğru yanaşmış olacaksınız.

Toskana'da Şarap Tadımı
*Hangi bölgeyi seçecek olursanız olun tadım yaptığınız pek çok yerde konaklama seçenekleri de sunan şaraphaneler (winery yerine şaraphane diyelim dedik ama olmadı mı sanki ya, böyle bi’ ayyaşların gittiği yer gibi oldu sdfsi) olduğunu, konuya ilginiz varsa böyle bir deneyime girişebileceğinizi hatırlatalım. Örneğin biz tadım yapmak, civarı dolanmak istiyorduk, ancak öyle 2-3 günlük bir aktiviteye dönüşmesi gibi bir niyetimiz yoktu, dolayısıyla konaklamaya çalışmadık fakat ilgilenenler için çok güzel yerler yapmışlar, güzel deneyim olabilir. İşin deneyim kısmını boşverecek olursak, eğer doyasıya şarap içmek istiyorsanız ve arabanız başınıza dert olduysa konaklamalı bir deneyimi tercih etmek de mantıklı oluyor.

*Aşağıda bizim Toskana’da şarap tadımı için için gittiğimiz yerden daha detaylı bahsedeceğiz ama, onun dışında gitmeden önce araştırıp hoşumuza giden birkaç yeri daha sizinle paylaşmadan geçmeyelim, belki alternatif yer arayışına girerseniz bunlara da bi’ göz atarsınız, hepsi çok baba yerler; Avignonesi, Barone Ricasoli, Castello Banfi ve Castello di Ama.

Toskana'da Şarap Tadımı
Toskana’da Şarap Tadımı: Antinori nel Chianti Classico Deneyimimiz

Şimdiii, dediğimiz gibi aslında Toskana’da şarap tadımı için gidip ziyaret edebileceğiniz, bağlarını gezip şarap alışverişi yapabileceğiniz, hatta konaklayabileceğiniz pek çok seçenek olsa da elbet birine odaklanmanız, bir tercih yapmanız gerekiyor. Konuya özel bir ilginiz yoksa, yalnızca bu deneyimi yaşamak istiyorsanız bölgeyi gezecek olsanız bile öyle bir sürü farklı yerde şarap tadımınaa gideceğinizi sanmıyoruz, dolayısıyla bir yerde karar kılmak lazım. İşte biz bu noktada Antinori nel Chianti Classico’yu seçtik ve tercihimizden DEV memnunuz. Neden orayı tercih ettiğimizi soracak olursanız hem Chianti bölgesini özellikle merak ettiğimiz için hem de buranın mimarisini çok etkileyici bulduğumuz için, onun dışında çok da bir bilgimiz olduğunda değil yani. Özetle şarap konusunda bizim amatörlük seviyemizdeyseniz, bu işe bütünüyle bir deneyim olarak bakıyor, “abi adamlar neler yapıyor ya” anları da yaşamak istiyorsanız bizce burayı çok seveceksiniz, zaten fotoğraflar sizi çoktaaan ikna etmiş bile olabilir. Buradaki deneyimimizden de biraz söz edecek olursak:

Toskana'da Şarap Tadımı
*Öncelikle buraya araç olmadan ulaşılması imkansız. Bir yolu varsa da biz haberdar değiliz. Zaten genel olarak aracınız olmadan buralarda tura çıkmak pek de iyi bir fikir değil, çünkü Toskana’nın keyfi öyle çıkıyor. Rastgele bir kasabada durmak, fotoğraf çekmek ya da hoşunuza giden bir manzaranın tadına varmak için duraksamak, ne bilelim gördüğünüz bir bankta oturup aylaklık etmek, yavaş yavaş, acelesiz, kafanıza göre gezmek; Toskana’nın keyfi başka türlü çıkmaz.

Toskana'da Şarap Tadımı
Toskana'da Şarap Tadımı
*Antinori’in inanılmaz güzellikte bir binası var. Gerçekten işin şarap tadımı aşamasına geçmeden önce binanın güzelliği, konumlandırılışı, doğa ile bütünleşmesini aşamıyorsunuz, işte ADAMLAR YAPIYOR ABİ anı dediğimiz an da tam olarak burada başlıyor. Zaten Antinori’nin binası, Toscana Wine Architecture adlı bir birliğin parçası ve buna benzer özelliklerde, yani harika çağdaş mimari örnekleri diyebileceğimiz 13 tane şaraphane daha var, şuradan girip inceleyebilir, hatta ilginizi çekerse planınıza göre onlara da yolunuzu düşürebilirsiniz. 

*Antinori’de şarap tadımı yapmak için illa ki bir turun parçası olmanız gerekmiyor, kafanıza göre gidip tadım yapılan noktada dilediğiniz şarabı deneyebilir ve akabinde mağazadan o şarabı edinebilirsiniz. Ayakta tadım yapabildiğiniz noktadada iyi derecede İngilizce bilen ve size yardımcı olacak kişiler var. Onlara nasıl tatlardan hoşlandığınızı tarif ederseniz zaten sizi yönlendiriyor ve ona göre tatmanız için şaraplar öneriyorlar.

Toskana'da Şarap Tadımı
*Bir alternatif olarak binanın çatısı diyebileceğimiz noktada oturup şarap içebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz, bağları gezebileceğiniz bir alan var. Orada da şarap deneyip sonra o şaraplardan satın alabilirsiniz.

*Eğer daha özel bir deneyim istiyorsanız 4 adet tur seçeneği var, bunlardan birini seçip satın alabilirsiniz, bu noktada önemli olan rezervasyon yapmanız, bunun için şu sayfadaki book a visit bölümüne bakın. 

Pisa Gezi Rehberi

Toskana’da Şarap Tadımı: İşe Yarar Bir Takım İpuçları

*Bu kadar şaraplı bir gezinin ardından evinize şarap almak istiyorsanız Vivino adlı telefon uygulamasını indirmenizi öneririz. Biz de sizlerden gelen mesajlarla oradayken öğrendik, şaraplara ilişkin puan, yorum ve öneriler kapsayan bir uygulama, biz şu ana kadar hangi şarabı baksak sistemlerinde çıktı, güzel app.

*Toskana bölgesine nasıl ulaşacağınızı bir türlü çözemediyseniz en mantıklı iki seçeneğinizi söyleyelim: Bologna ya da Pisa’ya uçmak. Aklınızdan Floransa geçmiş olabilir ama maalesef oraya direkt uçuş diye bir şey yok.

Dario Cecchini

*Hazır civarda dolanıyorken Chef’s Table’dan da hatırlayabileceğiniz dünyaca ünlü kasap Dario Cecchini’nin Panzano’daki restoranına uğrayıp bir akşam yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Normalde yolunuzun düşme ihtimalinin düşük olduğu bir noktada olduğu için bizce es geçmeyin, hatta gitmeden Chef’s Table bölümünü izlerseniz daha da keyif alırsınız, bizden söylemesi.

*Toskana’da şarap tadımı ana konumuz olduğu için bu yazıda Toskana’da gezilecek yerler kısmından hiç bahsetmedik ama, Floransa, Pisa, Lucca, Livorno, San Gimignano, Siena gibi görmek isteyebileceğiniz yerlerin etrafında cirit atıyorsunuz, herhalde es geçmezsiniz di mi? Hepsinin rehberlerine ulaşmak için sizi şöyle alabiliriz, işiniz kolaylaşsın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir