Categories: İTALYAVATİKAN

Vatikan: Ülke mi Şehir mi Bir Türlü Karar Verilemeyen Yer


Ülke mi şehir mi ikilemlerinin içinden bir türlü çıkılamayan, çok küçük olması nedeniyle ülke olması bir türlü kabul edilemeyen Vatikan, hangi inancı benimsemiş olursanız olun, “Abi adamlar yapıyor” şeklinde dolaşacağınız, inanılmaz ihtişamlı ve etkileyici bir yer. (Ülke demeye çekindi) Saymaya kalkışırsanız gezecek az yeriniz varmış, şipşak bitirirmiş hissine kapılsanız da, pratikte işlerin hiç de öyle ilerlemeyeceğini, özellikle sanata ve mimariye ilginiz varsa, olayın ayaklarınıza kara sular inme noktasına geleceğini şimdiden söylemeliyim.

Vatikan, bildiğiniz üzere, Roma’nın orta yerinde bulunuyor ve ikisini ayıran şey şehrin orta yerinde uzanan koca duvarlar. Oradan geçtiniz mi, başka bir devlet oluyor, öyle mantıklı, öyle makul bir durum söz konusu. Lakin olsun, anlık yaşanan “vay be başka bir ülke daha gördüm” hissi insanın hoşuna gitmiyor değil. Yazar burada demek istiyor ki, Vatikan geziniz= Roma gezinizin bir parçası.

Vatikan gezi rehberimize başlamadan önce gelen not: Roma’yı da aradan çıkaralım diyenler için şurada çılgınca yazdık.

Ne Zaman Gitmeli?

Vatikan’ın Roma’nın bir parçası olduğunu düşünürsek ve siz de tatilinizi hava koşullarına göre belirleyenlerdenseniz (evet kar kış umursamadan gezen insanlar da var tabi ki) Roma’nın hava koşullarını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu noktada asıl önemli olan, kalabalığa tahammül oranınız. Yani eğer metrekareye 26384 insanın düştüğü, hiç tanımadığınız insanlarla gereksiz yere sürekli temas halinde olduğunuz bir tatil sinirlerinizi tepenize çıkarmayacaksa, çekinmeyin Vatikan’a da, Roma’ya da yazın gidin. Fakat bu konuyu sorun edenlerdenseniz, Avrupa’nın geri kalanına göre çok daha ılıman bir iklime sahip olan İtalya’ya, kışın bile gidebilirsiniz.

Benim kişisel tercihimi soracak olursanız, Türkiye’de bayrama denk gelmeyen dönemler ve hatta mümkünse ilkbahar/sonbahar dönemleri, hem Vatikan’ın hem de Roma’yı ziyaret etmek için ideal.


Vatikan’da Ne Giymeli?

Roma’nın ve dolayısıyla Vatikan’ın hava durumu, Türkiye’nin batı kesimiyle paralel ilerliyor denilebilir. Haliyle kıyafetlerinizi buna göre kolaylıkla şekillendirebilirsiniz. Ancak konumuz Vatikan olduğu için dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var; Vatikan’da kiliselere kısa şortlar, etekler, göğsü bağrı açık tişörtler ile giremiyorsunuz efendim. Hatta bu durumun Vatikan’ın dışına çıkıp, Roma genelinde birkaç kilisede geçerli olduğunu da söyleyebiliriz. Böyle bir durumda sizden üstünüzü herhangi bir şeyle örterek dolaşmanızı istiyor ya da “git buradan, sen bacaklarını açarak kilisede nasıl dolaşırsın SAYGISIZ KADIN” demek yerine, üstünüze ameliyat önlüğümsü bir şey verebiliyorlar. Dolayısıyla Vatikan ziyaretinizi gerçekleştirirken bu detayı göz önünde bulundurmakta fayda var.

Bu arada, bu kısa şort meselesi kadın erkek fark etmiyor, beyler. Siz de ona göre giyinin gidin.

Vatikan’da Konaklama

Tamamen salladığım oranlara göre Vatikan’ı görmeye gidecek insanların %98’i, Roma ve Vatikan gezisini birleştiriyor. Yani” Hadi bir Vatikan’a gideyim de orada konaklayayım” diyen insan çok az. Çünkü ne kadar ilgi çekici olursa olsun, Vatikan’da günlerinizi geçirmenin bir alemi yok. Eğer daha farklı bir sebebi yoksa, ya da sanat tarihi konusunda üstad falan değilseniz, çok çok ilginizi çektiği takdirde Roma’da kaldığınız iki gününüzü buraya ayırırsınız olur biter.  Dolayısıyla konaklama meselesini öncelikli olarak Roma gezinizi göz önünde bulundurarak planlamalısınız. Bunun için şurada bulunan, adeta Derya Baykallı yemek programı gibi önceden hazırladığımız Roma rehberimize bakarak konaklama önerilerimize bir göz atabilirsiniz. Vatikan’a da paşalar gibi metroya binip ulaşırsınız.


Vatikan’ı Gezmeye Başlamadan Önce

Vatikan’ı gezme kararı aldıktan sonra gerçekleştirmeniz gereken en önemli ikinci şey, internet üzerinden bilet almak. Aksi takdirde, özellikle turistlerin yoğun olduğu bir dönemde gitmiş bulunduysanız, çılgın kuyruklarla başa çıkmak durumunda kalabilir, sıcak bir güne denk geldiyseniz İsmail Türüt gibi terleyebilirsiniz.

İnternetten bilet almak için resmi siteyi kullanmanızda fayda var. Siteye girdiğinizde ise karşınıza birkaç farklı seçenek çıkıyor. Bunlardan işe yarar ve ilgi çekici olan birkaçını detaylandıracak olursak;

1.Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ni Kapsayan Bilet

Size müzeler ve şapele giriş + sıra atlama şansı sağlıyor. Bileti alırken hangi gün ve hangi saatte gideceğinizi belirlemeniz gerekiyor.

-Giriş: 16 Euro

-Tur başlangıcından bi’ 15-20 dakika önce orada bulunursanız işler kolaylaşır

2.Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ni Kapsayan Gece Turu

2014 itibariyle, Vatikan ziyaretiniz 3 Mayıs-26 Temmuz ve 6 Eylül- 25 Ekim tarih aralıklarına denk geliyorsa, yukarıda bahsettiğim turun, akşam 19:00 ile 23:00 arasında gerçekleştirebileceğiniz versiyonu mevcut. Vatikan’ın mistik bir havası olduğu için biz tercihimizi gece gitmekten yana kullanmıştık ve kesinlikle doğru tercihti diyebilirim.

-Giriş: 16 Euro

3. “Hidden Vatican Museums” Turu

Kalabalık bir grup (max. 20 kişi) oluşturulduğunda gerçekleştirilen ve normal tur kapsamında göremeyeceğiniz yerleri görebilmenizi sağlayan bu turu bir rehber aracılığıyla gerçekleştiriyorsunuz. Deneyimlemediğim için daha fazla detaylandıramasam da, ilgi çekici görünüyor.

-Müze bölümü pazarları kapalı.

-Biletleri almanız gereken site şurası. Orada anlattıklarım dışında daha farklı seçeneklere de ulaşabilirsiniz.

-Online rezervasyonda normal fiyatlar + 4 Euro ödüyorsunuz ancak gitmeyi tercih ettiğiniz döneme göre hayatınızda değerlendirdiğiniz en anlamlı 4 Euro harcamalarından biri olabilir. (Kalabalığı görünce bana hak vereceksiniz)

-Online bilet aldıysanız, bileti satın aldığınıza dair bir çıktıyı yanınızda götürmeyi unutmayın.

Vatikan’da Gezilecek Yerler

San Pietro Meydanı

Aziz Petrus Meydanı olarak da isimlendirilen bu meydan, televizyonda Vatikan ile ilgili herhangi bir şey gördüğünüzde Papa’dan sonra karşınıza çıkan ikinci görüntü olarak anlatılabilir. Bu kadar sığ bir anlatımla yetinmeyecekler için, Bernini tarafından tasarlanmış, sütunlarla çevrili, Papa’nın halka seslendiği, ya da çeşit çeşit organizasyonun gerçekleştirildiği önemli bir meydan olarak da tarif edilebilir tabi.

San Pietro Bazilikası

60.000 kişi kapasitesi ile (stad gibi kilise, aklımdan çıkaramamışım) ile dünyanın büyük kiliselerinden biri olan ve Roma’nın silüetinde yer edinen San Pietro Bazilikası, Vatikan’da göreceğiniz en önemli yapılardan bir diğeri. İtalya sınırları içinde bulunduğunuz süre içinde saygıda kusur etmeyeceğiniz, her bir eserini gördüğünüzde daha da hayran kalacağınız Michelengelo tarafından tamamlanmış.

Bazilikanın tepesine çıkma şansınız var ama bunun için ölümüne merdiven çıkmayı göze almanız gerekiyor. Asansör gibi bir seçeneğiniz de var ancak o da belli bir yere kadar çıkıyor. Yine de yukarıda göreceğiniz manzarayı göz önünde bulundurunca, çabanıza değer diye düşünüyorum. (Kalabalık ve dar alanda, sıcağa maruz kalma ihtimalinizi düşünerek, yukarı çıkıp bayılırsanız beni sorumlu tutmayın)

Saatler: 07:00-18:00 Arası.

Asansör+Merdiven 7 Euro

Sadece Merdiven 5 Euro

Vatikan Müzeleri

Vatikan Müzeleri deyince aklınıza birkaç müzenin bulunduğu bir bölge gelse de, aslında birbiriyle bağlantılı dev bir müze kompleksi olarak tarif edilebilir. Tavanından gözlerinizi alamayacağınız, güzeller güzeli meşhur Sistine Şapeli’ni de içinde bulunduran bu alanda kendinize bir gezi planı oluşturmanız şart. Aksi takdirde bir şeyleri mutlaka gözden kaçırıyorsunuz, çünkü gezecek görecek çok fazla alan var. Örneğin Pinacoteca’da Rafael, Leonardo da Vinci, Caravaggio gibi ünlü sanatçıların eserlerini görebilmeniz mümkün.

-Pazar kapalı. Diğer günler 09:00-18:00 arası açık. İçeriyi gezmek oldukça uzun süreceği için bilet alımı kapanış saatinden daha erken bitiyor.

-İlgilenenler için Michelengelo’nun “Pieta”sı burada yer alıyor.

İpuçları

Roma’da kalıyorsanız Vatikan’a ulaşmak için inmeniz gereken metro durakları: Ottaviano San Pietro- Mueso Vaticani ya da Cipro.

-Vatikan’a girmek için ayrıca vizeye ihtiyaç var mı diye merak edenler oluyor. Hayır, ekstra bir vizeye ihtiyacınız yok. İtalya’ya girdiyseniz ve Mehmet Ali Ağca değilseniz, Vatikan’a ekstra bir uğraş vermeden girebilirsiniz.

-Gitmeden önce Vatikan’la ve göreceğiniz yerlerle ilgili bir şeyler okumakta fayda var. Bu şekilde içeride görecekleriniz size çok daha fazla şey ifade edecektir.

-İçeride yorulduğunuzda oturabileceğiniz bir kafe mevcut. Kahveleri de tüm İtalya çapında olduğu gibi çok lezzetli. Özellikle gece turunu gerçekleştirecek olursanız ve dolunaya denk gelirseniz, kafenin dış bölümünde oturmak oldukça değişik bir deneyime dönüşüyor.

-Vatikan’ı hatırlatacak bir hediyelik alma niyetindeyseniz, illa ki buradan almanıza gerek yok. Çünkü gereksiz yere fazla para bayılırsınız. Bunun yerine Roma’da merkezden daha uzak noktada bulunan küçük hediyelikçileri tercih edebilirsiniz.

Published by
oitheblog

Recent Posts

2024 Viyana Gezisi Notları: Avrupa’nın En Avrupalı Şehri

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinin 1 numarasını yıllardır zapt etmiş, “muasır medeniyetler seviyesinin ne olduğunu…

27 dakika önce

Düsseldorf Gezi Rehberi: 1 Günde Neler Yapılır?

Galiba hayatımda hiç özel olarak uçak bileti alıp Düsseldorf’a gezmeye giden bir insan görmemiş olabilirim,…

2 hafta önce

Amsterdam Gezisi Notları: Yeni Öneriler, Birtakım Övgüler

En son ne zaman Amsterdam gezisi için yollara düşmüştük diye bir bakıp üstünden 5 sene…

3 ay önce

Atina Gezisi Notları: İhtimallerin Heyecanına Üzülüyorum

Kişisel tarihimizdeki ilk Atina gezisi üstünden neredeyse 8 sene geçtiğini fark ettiğimizde zamanın ne kadar…

5 ay önce

2023 Tiflis Gezisi Notları: Bazı Yeni Keşifler

Hatalarımızdan ders almamak konusundaki ısrarcılığımızın bir belgesi olarak bir önceki Tiflis Gezisi Notları kapsamında “buraya…

8 ay önce

Kazbegi Gezi Rehberi: Gürcistan ile Bağları Kuvvetlendirme Girişimi

Az önce kapı çaldı. Eskimiş metal grubu tişörtüm ve berbat şekilde toplanmış saçım ile kapıyı…

8 ay önce