Küba Vizesi Almak: Nasıl Alınır & Ücreti Ne Kadar?

Heves ettiniz, Küba’ya doğru yollara düşeceksiniz ya da “gitsek mi acep” aşamasındasınız ve işin Küba vizesi almak kısmı aklınıza takıldı di mi? Tamam, doğru yerdesiniz. Daha ilk cümleden içinizi rahatlatalım, yazının geri kalanını huzur içinde okuyun: Evet, Küba Türk vatandaşlarından vize istiyor ancak Küba vizesi almak hiç de öyle alengirli, zorlu bir süreç değil. Yani Küba’ya gitmek için heves ettiyseniz ve Küba’nın vize istediğini görünce caydıysanız DURUN, o Küba’ya gidilecek, panik yok.

Küba vizesi almak
Küba vize istiyor mu?

Yok istemiyor, ama biz kafayı yediğimiz için Küba vizesi almak üzerine yazı yazıyoruz. Herhalde istiyor, istiyor ki yazıyoruz. Yukarıda da söyledik, yukarıyı okumayıp koştur koştur burayı okuyanlar için net olarak yazalım: Evet arkadaşlar, Küba, Türk vatandaşlarından vize istiyor.

Küba vizesi almak zor mu?

En çok merak ettiğiniz ikinci soruyu da cevaplayalım, Küba Türk vatandaşları için vize almanın en kolay olduğu ülkelerden biri, yani Küba vizesi almak kolay. En azından bizim her iki Küba vizesi alma deneyimimizde de bunun böyle olduğunu söyleyebiliriz. Yani diğer vizeler gibi çileli, 23423 tane varlığından bile haberdar olmadığınız evrak toplamalı bir süreç değil.

Küba vizesi almak
Küba vizesi almak için nereye başvuracağım?

Aslında Küba vizesi başvurusu için 2 net seçeneğiniz var, ya Ankara’daki Küba Büyükelçiliği’ne bireysel başvuruda bulunacaksınız, ya da aracı firmalardan birini kullanacaksınız. Aracı firma derken birçok tur şirketinin vize departmanından tutun, Jose Marti Küba Dostluk Derneği’ne kadar birçok farklı kurumdan söz ediyoruz.

Örneğin biz Küba vizesi almak için Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin sitesinde yönlendirdiği Bizim Ada Turizm Seyahat Acentası’ndan yardım aldık, siz de oraya göz atabilirsiniz.

Küba vizesi almak için hangi başvuru belgelerine ihtiyacım var, hangi evrakları sağlamam gerekiyor?

Küba vizesi almak için ihtiyacınız olan belgelerle ilgili internette abuk subuk bilgiler dolaşıyor. Eğer bizim anlatacağımız şekilde başvuracaksanız o bilgileri komple aklınızdan çıkarabilirsiniz. Taptaze, yepyeni bir Küba vizesi almak için ne belge sağladığımızı şöyle söyleyeyim, konu kapansın: Pasaportumuzun ilk, bilgilerimizi kapsayan sayfasının fotoğrafını çektik ve yukarıda söz ettiğimizi acentaya mail aracılığıyla gönderdik. Bu kadar. Yok biyometrik fotoğrafmış, başvuru formuymuş, aman efendim annenizin halasının doğum belgesiymiş, dedenizin ilk ayakkabısının faturasıymış falan öyle abuk subuk şeylere girmiyorsunuz hiç. Normalde büyükelçiliğe bireysel başvuru yaptığınızda bir dilekçe yazmanız falan gerekiyor olabilir, ancak acente aracılığıyla başvurduğunuzda o sorun da ortadan kalkıyor, çünkü onlar bu işi sizin yerinize çözüyor. Biz sadece pasaport fotoğrafımızı aracı firmaya göndererek ve Küba vizesi ücretini ödeyerek vizemizi aldık.

Küba vizesi almak
Küba vizeyi ne kadar uzunlukta veriyor? Ben daha uzun süreli Küba vizesi almak istiyorum, gidip ülkelerine çökeceğim, bu mümkün mü?

Küba vizesi aldığınız zaman vizeniz 6 ay boyunca geçerli oluyor ve bu 6 ay içinde Küba’da toplam 30 gün kalabilmenize olanak tanıyor. Ayrıca tek giriş hakkı tanıyor, yani pasaportunuza 1 kez çıkış damgası vurulduktan sonra, “kardeş ben geri geldim, aynı vizeyle Küba’ya tekrar gireceğim” diyebilme şansınız yok.

Küba vizesi ücreti ne kadar?

Yine kendi Küba vizesi alma sürecimizden yola çıkarak söyleyelim, kargo ücreti ile birlikte Küba vizesi için 130 TL gibi bir ücret ödedik.

Küba vizesi almak
Küba vizesi ne kadar sürede çıkar?

Sağolsunlar Küba vizesi almak konusunda işi zora sokmadıkları gibi, bu konuda da adamı süründürmüyorlar, çok ekstrem bir durum yoksa, ne bilelim babanız Pablo Escobar falan değilse maksimum 1-2 gün gibi bir sürede şıp diye çıkıveriyor. Bireysel başvurularda başvuru yaptığınız gün içinde alabildiğiniz bile oluyor, sanırsak biraz da yoğunluğa bağlı.

Küba vizesini alınca vizeyi pasaportuma mı basacaklar?

Hayır, Küba vizesi size ayrı bir belge olarak veriliyor. Yani pasaportunuzda basılı olmayacak.

Küba vizesi almayı başardım, şimdi bu vizeyi ne yapacağım?

Bir şey derdik de şimdi, neyse………Ne demek ne yapacağım, o ne saçma soru demeyin. Pasaportunuza basılmayan ve size ayrı bir belge olarak teslim edilen Küba vizesinin iki parçadan oluştuğunu göreceksiniz. Önemli olan nokta şu, Küba vizenizi Küba’da ayrılana kadar kaybetmemeniz gerekiyor. Normal koşullarda Küba’ya girerken bu iki parçadan oluşan vizenin bir tarafını, çıkarken ise diğer tarafını sizden almaları gerekiyor. Tabii burası sülalesi rahat insanların ülkesi olduğu için girerken vizenizin bir parçasını almayıp çıkarken ikisini birden alması ile de sonuçlanabilir, tamamen oradaki ablanın/abinin o günkü ruh haline, paşa gönlüne kalmış. Neticede ne yapmıyoruz, Küba vizemizi ülkeden çıkana kadar kaybetmiyoruz.

Küba vizesi almak
Küba vizesini Küba’dayken kaybettim, köpeğim yemiş, evde kalmış, Berkecan’a vermiştim geri vermedi, şimdi ne olacak, hapislerde mi çürüyeceğim?

Ya sen kocaman insansın, kalkıp Küba’ya gidecek yaşa gelmişsin, nasıl kaybedersin vizeni? Kendini de kaybetseydin……..(Anneniz yerine ilk biz söyleyelim dedik) Tamam panik yok, vizenizi kaybetmeniz dünyanın sonu değil. Ancak anladığımız ve okuduğumuz kadarıyla biraz uğraştırıcı bir sürece dönüşebiliyormuş. Zaten hali hazırda sülalesi rahat olan ve inanılmaz yavaş hareket eden Kübalılar bu konuyu çözmekte de bayağı yavaşlar. Biz Küba’da komple pasaportu kaybettik oradan biliyoruz. (size laf edenlere bakın) Bu durumu tam uçuşunuzun olduğu gün yaşarsanız yapmanız gereken en en en en önemli şey havaalanına olabildiğince erken gitmek. Daha öncesinde fark ederseniz ise ne yapılmasının en doğrusu olduğunu biz de tam olarak bilmemekle birlikte yerinizde olsak hemen Küba’daki Türkiye Büyükelçiliği’ni ararız.

Küba vizesi almak
Ben hesap ettim, Amerika’dan Küba’ya uçunca daha ucuza geliyor, sorun yaşar mıyım? Ya da Küba’dan Amerika’ya geçebilir miyim / Amerika’dan Küba’ya geçebilir miyim?

Bakın işte bu konuda çeşitli söylentiler var. Biz biraz fazla söylenti ile karşılaşınca Küba’dan Amerika’ya geçme planımızdan komple caydık mesela, çünkü olumsuz bir şey ile karşılaşmak istemedik. Öncelikle bilmeniz gereken şey Amerika’dan vizesiz transit geçiş diye bir şey yok. Yani Amerika’dan Küba’ya geçme şansınız varsa bile, Amerika vizeniz olmak durumunda. Bu zaten işleri başlı başına komplike bir hale sokuyor. Amerika vizeniz varsa da şiddeti azalmakta olan bir Amerika – Küba gerilimi halen süregeldiği için sıkıntı yaşayıp yaşamayacağınızın bir garantisi yok, bu konuda en az 5-6 farklı yerle konuştuk, herkesin cevabı “belli olmaz, bilemiyorum” şeklinde havada kaldı.

Yok kardeşim ben illa ki Küba’dan Amerika’ya geçeceğim diyorsanız bu işi Amerikalıların yaptığı gibi çözeceksiniz. Yani? Yani biraz yol gitmeyi göze alacaksınız. Bu durumda Amerikalılar çoğunlukla önce Meksika’ya geçiyor, Meksika’dan Amerika’ya geçiyor.

Küba’dan çıkarken bir çıkış harcı ödeniyormuş diye duyduk, doğru mu o?

Biraz doğru, biraz yanlış. Yani? Yani şöyle oluyor, Mayıs 2015’e kadar falan durum böyleydi, Küba’dan çıkarken bir çıkış harcı ödemeniz gerekiyordu. Biz de 2014 yılında gittiğimizde ödemiştik mesela çıkarken. Ancak bu sene gittiğimizde ödemedik ve Mayıs 2015’ten itibaren bu düzenlemenin kalktığını duyduk. Yani, Küba’dan çıkarken bir çıkış harcı ödemeniz gerekmiyor.

6 Comments

  • Küba, Küba`dan Meksika, oradan da ver elini Amerika ne şahane olurdu yaa… ama bunun için arabayı satmamız lazım galiba 😀 Yetmeye de bilir, tam kestiremedim şimdi :/

  • Selam,

    Blogun diğer sayfalarından epey faydalanmıştık, teşekkür edelim bu vesileyle.

    Asıl şunu bildirmek istedim. Eylül başında Küba’dan döndük, girlte ve çıkışta, vizeye rağmen, pasaporta damga bastılar. ABD’lilern girişlerinde artık pek sorun olmamasına bağladık biz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir