Urla Gezisi Notları: Bir Hafta Sonu Planı Girişimi

Yıllardır Urla’ya haksızlık edip sürekli bir geçiş noktası olarak kullanmış bir ikili olarak artık biraz daha kapsamlı bir Urla gezisi gerçekleştirmenin vakti gelmişti. Ayıp ettik sevgili Urla, özür diliyoruz. Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim, Urla tam bir CHILLEME (n’aptık Türkçe’ye öyle kızdınız mı……) yeri olduğu için öyle görülmedik yer bırakmayacağız mantığı ile her noktasına da ayak bastık diyemeyiz. Böyle bir gayeniz varsa tam olarak doğru rehberde olmayabilirsiniz. Bizim Urla gezisi planı tam bir keyif işiydi, normalde özellikle yurt dışı gezilerinde olabilecek en kapsamlı rehberi oluşturmak için perişan olurken bu sefer büyük ölçüde gerçekten gitmek istediğimiz yerlere gittik, sağda solda popomuzu yaydık, neredeyse her aktivitemizde elimizde şarap vardı, belki Dionysos bile bu kadar şarap içmemişti,  denizde elimizde kadeh olsa bile buna o kadar da şaşırmayacak bir haldeydik. Eğer bize soracak olursanız Urla gezisi planınız varsa siz de böyle takılmalısınız?? Urla gezmekten ayaklarınızın ağrıyacağı değil, yayılmaktan poponuzun uyuşacağı bir yer olunca daha güzel deneyimleniyor, tam bir KEYİF BELDESİ. Urla Belediyesi, logonuzun kenarına köşesine bir yerlere keyif beldesi yazmak isterseniz izni verdim gitti, bence şahane bi’ fikir ama siz bilirsiniz…….

Başlamadan gelen not:

*Buralara kadar gelmişken etrafta dolaşmak isterseniz Foça ve Sığacık&Seferihisar notlarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

*Bizi Instagram’dan takip ederek bu rehberde söz ettiğimiz yerleri sabitlenmiş hikayelerden izleyebilirsiniz.

Urla Gezisi Notları: Urla’da Konaklama Meselesi

2 Rooms

Şanslıyız ki canım abim Urla’ya yakın bir noktada olan Sığacık’ya yaşamaya karar verdiği için bizim Urla’da nerede kalacağımızın derdine düşmemiz gerekmedi. Sizin de evine çökebileceğiniz biri varsa buyrun çökün, giderken nezaketen bi baklava falan götürürsünüz olur biter. Fakat bu rehberi yazarken “e bizimkileri Urla’ya gönderiyoruz ama nerede kalabilecekleri konusunda da hiçbir şey önermeyelim mi yani” düşüncesi ile sanki kendimiz kalacakmışız gibi minik bir Urla otelleri araştırması yaptım. Dikkatimi çeken yerler Two Rooms Hotel, Manej Urla, Teruar Urla, Kekliktepe Bağ Evi ve Urla Bağ Evi Vineyard Hotel oldu. Bunlar arasından aklınıza yatan bir şey çıkıyor mu diye göz atabilirsiniz <3

Urla Gezisi Notları: Urla’da Ne Yapılır?

Arkas Sanat Urla

Evet tamam, denize girilir. Ama biz o kısmına pek karışmayacağız, caaaanım İzmir’desiniz, bir sürü denize girecek yer var, aslansınız, kaplansınız, siz o kısmı halledersiniz. İlla Urla’da denize girmek istiyorsanız hep duyduğumuz Urla plajları Demircili Plajı ve Altınköy Plajı, belki bunlara bi’göz atabilirsiniz.  Arabaylaysanız Urla sınırlarında kalmayıp Karaburun’a, Sığacık’a ne bilelim Çeşme’ye falan bile gidebilirsiniz, o iş sizde. Biz size 2 günlük bir Urla gezisi boyunca deniz harici ne gibi aktivitelerde bulunabileceğinizi, özellikle yaz harici dönemlerde giderseniz neler yapabileceğinizi özetlemek istedik. Buyrun konuya geçelim.

Arkas Sanat Urla

Arkas Sanat

Arkas Sanat bizim için Urla gezisinin sürprizli kuponu gibi bir şeydi. Vay be, bir sanat müzesini betimlemek için ne şairane bir anlatım….. Ama gerçekten de tam olarak “hadi bi’ gidip bakalım belki güzel çıkar” diye gittiğimiz yerin bir anda Urla gezisi yıldızlarından birine dönüşmesi beklenmedik bir gelişmeydi. Çok büyük değil, fakat şöyle sesli rehberinizi elinize alıp (rehber bir kişi değil bu cümleden korkmayın, bir cihaz) eserlere ilişkin anlatılan şeyleri de dinleyince öyle keyifli bir aktiviteye dönüştü ki, Urla gezisi gerçekleştirecek olursanız asla es geçmeyin deriz. 

*Müzeye giriş ücretsiz. Öğrenci kimliğiniz varsa sesli rehberi de indirimli olarak alıyorsunuz. Açık olduğu günleri sitelerinden kontrol edip gitmenizde fayda var, çünkü çoğu gün kapalı ve bu bir şaka değil. Sonra gidip kapalı denk gelirseniz üzülmeyin.

Uzbaş Arboretum

Urla gezisi rotamızda nadir olarak karşılaşabileceğiniz şarap içermeyen aktivitelerden bir diğer yer olan Uzbaş Arboretum’u bir botanik çiftliği olarak tanımlayabiliriz. İçinde türlü türlü bitkiler, ağaçlar, çiçekler mevcut, hem görsel olarak çok hoş, hem de keyifli bir aktivite. Biz buraya daha önce gittiğimiz için son Urla ziyaretimizde tekrar gitmemiş olsak da ufak bir araştırma sonucu artık girişin ücretli (25 TL) olduğunu öğrendik, aklınızda bulunsun. Ayrıca sanıyoruz ki içeriden herhangi bir alışveriş yapacak olursanız bu ücret alışverişinizden düşülüyor, farklı bir durum söz konusuysa siz bize haber edersiniz artık.

Urla Bağ Yolu

Urla Gezisi

Eveeet, geldik asıl Urla gezisi planına girişme sebebimize; Urla Bağ Yolu. Bu kısımda madde madde ilerleyerek işleri kolaylaştıralım:

*Öncelikle gözün korkmasın, böyle şarap tadımı falan deyince “ulan ben hiçbir halttan anlamıyorum ki, zaten ne şarap olsa içiyorum, tadıp da ne anlayacağım şimdi” diye düşünmüş olabilirsiniz. Zaten böyle böyle anlayacaksınız? Hakikaten bu işler deneyimleyip üstüne vakit ayırıp konuştukça öğreniliyor, o yüzden gerçekten zevkli olabilecek bir aktiviteye giriştiğiniz bi’ kabullenin ve bu bazı kişiler için ürkütücü gibi görünebilecek deneyimin aslında gayet eğlenceli geçeceğini bilin. Öğreneceğiz işte ya ne var?

*Bağ yolu derken de mantık şu; biliyorsunuz ki bu civarda bir sürü bağ evi ve şarap üreticisi var, dolayısıyla bu iş bir rotaya dönüştürülmüş ve aslında biz ziyaretçiler için de işler oldukça kolaylaştırılmış. Civarda her yere bağ evlerine yönlendiren tabelalar yerleştirilmiş, birinden diğerine BAĞ EVİ HOPPING (ooo yeni terim) yapabiliyorsunuz, hangisine gittiğiniz, hangisine gitmediğiniz hepsi size kalmış. 

Urla Bağ Yolu

*Şimdi size bu rota kapsamına dahil olan yerleri bir sıralayalım, seçeneklerinizi bilin; Urla Şarapçılık, Urlice, Usca, Perdix, Çakır, MMG Şarapçılık, Çakır, Mozaik ve İkidenizarası Şarapçılık (evet birleşik yazıyorlar). Bunlar arasından herhangi birinde gidip tadım yapabilir ve şarap alabilirsiniz.

*“Tadım yapabilirsiniz” kısmına dikkatinizi çekebiliriz, çünkü çoğu yerde gidip “hadi bahçede oturup birer kadeh sipariş verip istediğimi içeyim” diyemiyorsunuz, gerçekten de tadım yapmak durumundasınız. Yani tadım yerine keyfi olarak birer kadeh bir şey içip muhabbet edelim diyorsanız bunu yapabilme imkanınızın olmadığı yerler çoğunlukta, aklınızda bulunsun. Sanıyoruz ayrıca kadeh sipariş verilebilmesi için birtakım izinler alınması gerekiyor, bu durum gideceğiniz mekanın o izne sahip olup olmadığıyla ilgili, pisliğine vermeyiz demiyorlar yani sdsfs

*Eğer tadım yapmak değil, sadece istediğiniz şarabı sipariş verip oturup içmek istiyorsanız bunu yapabildiğiniz yerler USCA ve Urlice. Biz zaman kısıtlaması sebebiyle gidemedik, ancak öğrendiğimiz kadarıyla Perdix’te de tadım yapmadan bir şeyler içebilmek mümkün ve oldukça güzel bir orta yaratmışlar. Eğer mesafeyi sorun etmezseniz Seferihisar’da Ayda Winery’e de gidebilirsiniz, orada da aynı imkan sağlanıyor.

*Yine mesafeyi sorun etmeyecekler için Urla sınırlarından çıktığınız takdirde civarınızda Lucien Arkas Bağları ve İsabey Bağevi’nin olduğunu da hatırlatalım. Biz her ikisi için de çok heveslendik, gittiğimiz zaman onları da ayrı ayrı anlatırız. 

*Hangi bağ evine gidecek olursanız olun ve tadım yapın veya yapmayın, mutlaka rezervasyon yaparak gidin. Yer buluruz ya ille birinde ne olacak diye düşünmeyin, bulamazsınız, keyfiniz kaçar.

*Farkındaysanız özellikle şuranın şaraplarını deneyin, buranınkileri sevdik, bilmemkiminkileri sevmedik demiyoruz (kendi içimizde diyoruz tabii bir duysanız….), çünkü bu iş gerçekten acayip öznel bir durum. Ancak yer olmadığı için deneyemediğimiz ve yakınlarımız tarafından bize en çok övülen yerin Mozaik olduğunu ekleyebilirim. Denerseniz bizi Instagram’dan mesajlayın, merak ederiz.

Plantasta Urla

Urla Gezisi Notları: Urla’da Gezilecek Diğer Yerler

Yukarıda da belirttiğim gibi, biz Urla gezisi planı yaparken daha gastronomi ve şarap odaklı bir şeye heveslendiğimiz için muhtemelen başka bloglarda görebileceğiniz koskoca listelerden hazırlamayacağız. Zaten 2 güncük sürecek bir Urla gezisi planladığımız için öncelikli olarak ilgimizi çeken aktivitelerde bulunduk.  Zeytinyağı Müzesi, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Urla Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, İskele bölgesi gibi Urla’da gezilecek yerler listesine dahil edilebilecek birtakım noktalara bu sefer uğramadık ya da bazılarından şööyle bir geçtik. Eğer amacınız şarap ve gastronomi odaklı bir gezi geçirmekse ve kısıtlı bir zamanınız varsa bu kısmı es geçebilirsiniz. Ancak Urla’yı biraz daha detaylı tanımak ve gezmek gibi bir isteğiniz varsa daha detaylı bir araştırmaya girişebilirsiniz.

Urla’da Yeme İçme: Nerede Yiyelim?

Leone Kahvaltısı <3

Merak etmeyin, Urla’dan yalnızca litrelerce şarap içip dönmedik, aynı zamanda KİLOYLA yedik. Ancak şimdiden söyleyelim, deneyebileceğiniz çok yer olduğu için ve Urla aynı zamanda bir gastronomi rotası da olduğu için, özellikle kısa süreli bir Urla gezisi gerçekleştiriyorsanız birtakım tercihler yapmanız gerekecek. Bu kadar sürede heveslendiğiniz her yeri denemeniz imkansız. Biz de ay orayı mı denesek, aman buraya mı gitsek diye kudurup kudurup neticede öncelikli olarak merak ettiğimiz yerlere yönelmek durumunda kaldık. 

Leone Patisserie: İtiraz istemiyoruz, Urla’da kahvaltı için kesinlikle Leone’ye gidiyorsunuz, ne istiyorsanız yiyorsunuz ama ek olarak kruvasan da söylemeden asla dönmüyorsunuz. Kahvaltınızdan reçeller ballar falan artacak olursa onları da paket yapıp evinize götürüp lezzet şölenine evde devam edebilirsiniz, hadi yine iyisiniz…… (biz ziyan oldu diye çok üzülüyoruz, bu olanağa tek sevinen biz olamayız di mi) Bir de şey, yeriniz kalırsa profiterol.

Baristocrat: Kahve için 1,2 yer daha denemiş olsak da bu konuda Urla’daki favorimiz hala burası. Leone’de kahvaltı yaptıktan sonra buraya kolaylıkla yürüyebilirsiniz, ikisi birbirine gayet yakın.

Baristocrat Urla

Kepler Mahfel: Burası şans eser denk geldiğimiz bir yerdi, yemeğe gitme saatimiz gelene kadar açlıktan fenalık geçirme noktasına gelince şöyle bir göz atalım diye içeri kafamızı uzattık ve çok güzel, kocaman bir bahçesi olduğunu görünce oturduk. Pek fazla yemek deneme fırsatımız olmadı ancak yediğimiz şeylerle ilgili bir problem yoktu. Ayrıca bölgedeki şarap üreticilerinin şaraplarını da deneyebilirsiniz. Son olarak akşamları müzik dinlemeye de gidebilirsiniz, sanıyoruz ki özellikle caz severlere hitap edebilecek gruplar çıkıyor, gitmeden Instagram sayfalarından hangi gün ne var bakarsınız.

Plantsta: Baştan söyleyelim, Plantsta Urla’da değil, Yelki’de. Yani arabanız varsa erişiminiz daha kolay. Ancak özellikle ilginizi çektiğini düşünmüyorsanız buraya kadar gitmek istemeyebilirsiniz, anlarız. Buranın en büyük özelliği mekanın kendisinin güzelliği, çünkü burası bir botanik kafe. Gitmişken evinize bitki/saksı gibi şeyler de alabilir, bir şeyler de yiyip içebilirsiniz. 

Kepler Mahfel Urla
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı IMG_3350-768x1024.jpg
Od Urla

Od Urla: Şimdi, bu noktada işin rengi biraz değişiyor, çünkü yukarıda yazdığım yerlerden biraz daha farklı bir moda geçiyoruz. Od’u duymayanınız, bilmeyeniniz kalmamıştır diye tahmin ediyorum, özellikle gastronomi/yeme içme konularına ilginiz var ise çok yüksek ihtimalle gitmeseniz bile gitmiş kadar olmuşsunuzdur. Bizim için de durum buydu ve “tamam ya artık burayı denememiz gerekiyor” düşüncesi ile uzun bir süre önceden rezervasyonumuzu yapıp, aklımız inceden Teruar Urla’da kalmış bir halde tercihimizi Od’dan yana kullandık, çünkü artık neden bu kadar sevildiğini bilmeliydik?? Hemen açık açık en baştan söyleyeyim, Od’da inanılmaz bir deneyim yaşamadık. Elbette geçip de “kötü” olduğunu söylemeyeceğim, bu oldukça yüzeysel bir yaklaşım olur. Ancak bir “deneyim” yaşamak isteği ile özellikle tadım menüsünü tercih etmiş olmamızın neticesinde yemeklerin yarısı hakkında bilgi alıp yarısına ilişkin alamadığımız, genel olarak yüksek ihtimalle mekanın aşırı büyüklüğü sebebiyle bir panik ortamının hakim olduğu, pek çok eksiğin gözümüze çarptığı bir akşam geçirdik. Bu durumda kardeş restoran Ma’nın da açılmış olmasının ve işlerin biraz “fazla” büyümesinin bir etkisi mi vardı bilemiyoruz, ancak biz buraya yönelik heyecanımızın karşılığını alamadık. 

Vino Locale 

Vino Locale Urla

Uzun süredir denemek istediğimiz bir diğer restoran da Vino Locale’ydi ve ikinci akşam yemeği hakkımızı da buradan yana kullandık. Vino Locale’de tadım menüsü bulunmadığı için seçimlerimizi kendimiz yaptık ve genel olarak gayet memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Buranın en büyük özelliklerinden biri menüsünün her ay değişiyor olması. Masanıza oturduğunuz andan itibaren çalışanların menüye çok hakim olması ve sizi çok iyi şekilde bilgilendirip yönlendiriyor olmaları bile insanı iyi hissettiriyor. Yiyeceğiniz her şeyin arka planı, detayları, malzemeleri ile ilgili bilgi alabiliyor, ne yediğinizin içeriğine hakim bir şekilde tüketiyorsunuz. E lezzet anlamında da iyi bir karşılık alınca genel olarak oldukça memnun edici bir deneyim ile sonuçlanıyor. Özetle biz burayı sevdik, öneririz! 

Deneyemediğimiz ve aklımızda kalmış iki yer var; Teruar Urla ve Kekliktepe Bağ Evi. Her ikisi ile ilgili de güzel yorumlar duyduk, Instagram sayfalarına bakıp bakıp heveslendik, ancak bu seferlik vaktimiz yetmedi. Eğer sizin vaktiniz olursa buraları da deneyebilirsiniz. 

2 Comments

  • Tam şuan bu gezideyim, instada görerek ilhamlandım. perdix’e gidicem thx oitheblog iyi ki varsınız

  • Me: X bir yere gitmek aklımın ucundan geçmiştir.
    Me again: Oitheblog’un x yer hakkındaki blogunu okurum.
    Me again and again: X YERİNE GİTMEYİ ÇOK İSTİYORUMDUR.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir