Tromso’da Gezilecek Yerler: Artık Kuzeyin Oğlu Olmaya Adayız

Eyyyy Norveçli balıkçılar, bırakın o elinizdeki kremleri, biz geldik, beldenizi keşfedip bir soğuk ayranınızı içecek, bir gözleme yiyip döneceğiz. N’apıyorsunuz, işler nasıl, nütrucina kullanarak ellerinizi yumuşatmaya falan devam mı? Biz mi? Biz bi’ bakıp çıkacağız ya, bir şey yok, siz devam edin.

Tromso’ya giderken kafamızda çok net bir beklenti ve düşünce vardı; Burası da Reykjavik gibi bir yer olsa gerek. Doğruya doğru, çok da yanlış bir beklenti içine girmemişiz, hakikaten o renkli Nordik evleri, bol kar yağışı ve küçük kasaba havası ile aslında hakikaten de Reykjavik’i hatırlatıyordu. Nedendir bilmiyoruz, belki ilk göz ağrımız diyedir ama, Reykjavik bizde bir tık daha fazla sempati uyandırmıştı, fakat bu tabii ki Tromso’yu sevmediğimiz anlamına falan da gelmiyor. Sanırsak biz bu küçük ve soğuk kuzey şehirlerini komple sevmeye programlıyız, o sebeple onca soğuğa, donmaya ve kayıp kafamızı gözümüzü dağıtma ihtimaline rağmen Tromso ile de gayet iyi anlaştık.

Tromso Gezilecek Yerler

Tromso Gezi Rehberi’nde verdiğimiz aşırı detayın üzerine izninizle Tromso’da Gezilecek Yerler yazımızda hakikaten sadece Tromso’da gezilecek yerlerden bahsedeceğiz. Tamam tamam bir de belki birazCIK Tromso’da yeme içme meselesine gireriz. Bütçe, konaklama, ulaşım falan fistan onların hepsi Tromso Gezi Rehberi’nin içinde, önce bi’ oraya baksanız sanki çok doğru bir hamle olur gibi.

Tromso’da Gezilecek Yerler: Önce Bi’ Şehir İçini Keşfedelim

Tromso’da gezilecek yerler listesini ikiye ayırmakta fayda var; şehir içinde gezilecek yerler ve Tromso’ya yakın, civarda gezilecek yerler. Şehir içi bir tık daha bildiğiniz gibi ilerlese de şehir dışı daha farklı, çünkü tamamen doğa odaklı. Tromso şehir merkezinde buzların üzerinde dengede durmayı başarabilirseniz işin geri kalanı gayet kolay, çünkü keşfetmesi kolay, her noktanın bir şekilde birbirine bağlandığı, gezgin dostu bir şehirden bahsediyoruz. Hani şöyle sabah erkenden kalkıp verimli bir gün geçirecek olursanız, e gideceğiniz yerler konusunda da ilgi alanlarınıza göre biraz seçicilik yaparsanız neredeyse 1 gün içinde gezebileceğiniz bir şehirden bahsediyoruz. 2 günde lokal seviye bile sahibi olursunuz zaten, rahat olunuz. Buyrun Tromso’da gezilecek yerler nedir ne değildir şöyle bir bakalım.

Arctic Cathedral

Arctic Cathedral Tromso

Arctic Cathedral

Tromso’da gezilecek yerler listemize tamamlandığı yıldan itibaren bir nevi Tromso’nun simgesi haline dönüşmüş Arctic Katedral ile yapalım. Reykjavik’teki Asgard’dan fırlamış gibi görünen Hallgrimskirkja ve Helsinki’deki Temppeliaukio ile birlikte gördüğümüz en orijinal dini yapılardan biri olduğu için kendisini liste başına almazsak haksızlık olurdu diye düşünüyoruz. Allahım, Nordik halklar mimari konusunda neden bu kadar alıp yürümüş durumdalar, kıskana kıskana bir hal olduk! Bu daha önce gördüğünüz hiçbir dini yapıya benzemeyen katedral, 1965 yılında yapılmış. İçindeki kilise orgu ise (içeri girdiğinizde biraz yürüyüp arkanızı dönün ve yukarı bakın, işte orada) 2005 yılında sonradan eklenmiş. Günümüzde katedralin içinde çeşitli konserler de gerçekleşiyor, biz bir tanesine denk geldik, itiraf etmeliyiz ki oldukça ilginç ve biraz kulak zorlayan bir deneyimdi.

*Katedrale yürüyerek gitmek iyi fotoğraflar çekebilmek adına iyi bir fikir olabilir, bunun için adını uydurmuşuz gibi görünen Tromso Köprüsü, yani Tromsobrua üzerinden yürümeniz gerekiyor. Zaten tam olarak katedralin karşısına denk gelen köprü olduğu için hangisi olduğunu anlarsınız.

*Köprünün karşısına geçip tam olarak Pepe’s Pizza’nın bulunduğu konumun oralardan bir yerden de çok güzel fotoğrafı yakalanıyor, yalnızca yanına gittiğinizle kalmayın. Ek bir bilgi olarak katedral hava karardıktan sonra ekstra güzel görünüyor, o haline de denk gelmeye çalışın deriz.

Polaria

Polaria

Mimarisi ile dikkatimizi çektiği için gittiğimiz Polaria’nın içine girmeseydik, burası ile ilgili ilgimizi çeken tek şeyin mimarisi olduğunu bilemeyecektik. O yüzden pişmanız demeyeceğiz ama, hani girmesek de o kadar para vermesek olurmuş diyebiliriz mesela sdfsd. Neyse, sizin adınıza denek olduk diye düşünerek kendimizi teselli edelim….. Polaria’yı mutlaka görün, ancak dışarıdan şöyle bir bakıp uzaklaşın deriz. Çünkü içeride sitelerinde anlattıkları kadar bilgilendirici bir durum söz konusu değil, daha çocuksu ve sandığımızdan daha küçük bir yer çıktı.

Müzenin birkaç farklı bölümü var. Giriş bölümünde fazla detaylandırmadan küresel ısınma ve kirliliğin dünya üzerindeki etkilerinden bahsediliyor. Ardından hemen solunuzda kalan bölüme girdiğinizde içeride pek de büyük sayılmayacak derin bir havuzda tutulan fokları görünce siz de bizim gibi sinirlenebilirsiniz, çünkü o hayvanlar neden orada tutuluyorlar? (bunun bir açıklaması vardır diye düşünerek sorduk, olmadığını söylediler, Norveç’ten beklenmeyen hareketler) Ardından bu bölgede yaşayan çeşitli deniz canlılarını görebileceğiniz (deniz yıldızı, yengeç vb.) bölüme giriyorsunuz. Bu da çok büyük bir alan değil. Son olarak kuzey ışıklarının nasıl oluştuğuna dair bilgiler veren ve pek güzel görüntülerden oluşan 7-8 dakikalık bir belgeseli de izliyorsunuz ve Polaria deneyiminiz sona eriyor. Bizce pek lüzumlu değildi, girer misiniz girmez misiniz artık o kısmı size kalmış.

-Adres: Hjalmar Johansensgate 12

Polar Museum

Polar Museum

Kafalar karışmasın, Polaria farklı, Polar Museum farklı. Polar Museum, Kuzey Norveç, bu bölgedeki yaşam koşulları, bölgeyi keşfe çıkmış kaşifler ya da bu alanda önemi olan/ilklerden olan insanlar üzerine kurulu bir müze. Yalnızca Tromso değil, Svalbard ve kuzeyde kalan başka noktalar ile ilgili de pek çok bilgi içeriyor. Av konusuna biraz fazla odaklandığı ve bakarken insanı müthiş rahatsız eden hayvan postlarını (kaplan, kutup ayısı, geyik gibi) sergilediği için bizi biraz fazla huzursuz etti ve açıkçası koşar adımlarla gezip çıktık. Eğer burayı gezmeye niyetlenirseniz audio guide almayı ihmal etmeyin, içerideki açıklamaların %95’i Norveççe, dolayısıyla Norveççe bilen o küçük gruba dahil değilseniz pek bir şey anlayamıyorsunuz.

Adres: Søndre Tollbodgate 11

Tromso Kütüphane

Tromso Kütüphanesi

Küçük şehir minik şehir dedik dedik, dev gibi kütüphaneyi görünce neredeyse yerlere yatıp tapınma hareketlerinde bulunacaktık. Bizim ülkede hiç bulunmayan bu kütüphanede vakit geçirme/çalışma/kitaplara boğulma alışkanlığı diğer Nordik ülkelerde olduğu gibi Norveç’te de gayet yaygın. O yüzden ulan zaten 70.000 kişiler, kim gidecek kocaman kütüphaneye dememişler, eşek gibi kütüphane yapmışlar. (evet kıskandık kardeşim ne var ya) Tabii tüm bu kıskanmalarımız ve medeniyet övmelerimizden bağımsız olarak kütüphanenin oldukça ilginç ve orijinal bir mimarisi olduğunu da eklememiz gerek, bu sebeple zaten şehrin göbeğinde olan kütüphaneyi görmeden, hatta içine de girmeden geçmeyin deriz.

-Adres: Gronnegata 94

Nordnorsk Kunstmuseum

Nordnorsk Kunstmuseum

Biraz kuzeyli sanatçı almaz mıyız? Valla biz bayıla bayıla alırız, o yüzden Kuzey Norveçli sanatçılara odaklanan bu sanat müzesini de seve seve gezdik (bu sevincimizde ücretsiz olmasının da etkisi oldu galiba) Nordnorsk Kunstmuseum 2 kattan oluşuyor. Ana koleksiyonunun yanı sıra geçici sergiler de gerçekleşiyor. Aslında küçük bir müze olmasına rağmen kuzeyli sanatçılarla tanışmak için güzel fırsat, o yüzden buraya zaman ayırmanız konusunda ısrarcıyız.

-Adres: Sjoegata 1

Sami Halkı

Perspektivet Museum

Bu müze Tromso’nun bize sürprizi oldu desek yeridir, çünkü “hadi not alalım da görürsek gireriz işte” diye yazdığımız bir fotoğraf galerisi, Tromso’da en hoşumuza giden müzelerden birisi olarak aklımızda yer etti. Maalesef size aynı şekilde hissedeceğinizin garantisini veremiyoruz, çünkü fotoğrafa odaklı bu müzenin sergileri dönemsel olarak değişiyor. Biz oradayken oldukça ilgimizi çeken bir konu olan Sami halkı (İskandinavya’nın gerçek yerlileri, Tromso Gezi Rehberi yazımızda hikayelerini ve günümüzdeki durumlarını anlattık) ve bundan bağımsız olarak Tromso’daki dinler üzerine iki farklı sergi mevcuttu. Bir bölümde de Tromsolu bir fotoğrafçının çektiği eski şehir fotoğrafları yer alıyordu ki, henüz gördüğümüz yerlerin bundan yıllar önce nasıl göründüğünü ve şu anki hallerine ne denli yakın olduğunu gözlemlemek bayağı keyifliydi diyebiliriz. Siz bunlardan herhangi birine ya da bizim kadar hoşunuza gidecek bir sergiye denk gelir misiniz bilemiyoruz ama, müzenin girişi ücretsiz olduğu için bizce buraya her halükarda vakit ayırıp uğrayın. Zaten merkezi bir noktada yer alıyor, başınıza iş çıkarmaz.

Adres: Storgata 95 / Pazartesi günleri kapalı.

Storgata

Storgata Caddesi

Her şehrin bir en ünlü caddesi vardır ya, işte Tromso’nun o caddesi de Storgata. Eğer Tromso’da bir turistseniz, buraya yolunuzun düşmeme ihtimali sıfır diyebiliriz. Aslında Tromso’da bir turist değilseniz bile buraya yolunuzun düşmeme ihtimali 0, küçücük yerdeyiz canısı, neredeye gideceksiniz? Bu cadde üzerinde çeşitli restoranlar, mağazalar, kafeler bulunuyor. Ayrıca turistik anlamda gezmenizi önerdiğimiz birçok nokta da bu caddenin paralelinde, kesişiminde ya da civarında bulunduğu için burayı kutup yıldızınız olarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca Arctic Cathedral’a kıyasla daha geleneksel görüntüde sayılabilecek pek güzel bir diğer katedral olan Tromso Katedrali de bu cadde üzerinde yer alıyor, zaten gözünüzden kaçması mümkün değil.

Tromso Liman

Tromso Harbor

Tromso Liman Bölgesi

Tromso’dasınız, Nordik fotoğraflar çekmek istiyorsunuz, hakkınızdır. O zaman sizi şöyle kıyıya doğru alalım, hem şehrin diğer yakasını hem de liman tarafını görün, çünkü bu noktadan da bayağı güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Burayı şöyle bir dolanmak dışında gerçekleştirebileceğiniz çok özel bir aktivite söz konusu değil, ancak aşağıda gitmenizi önereceğimiz birkaç iyi restoran da tam olarak burada yer alıyor, dolayısıyla bunlardan birine gitmeyi planlarsanız zaten buraya yolunuz düşecek.

Fjellheisen

Neredeyse her turistin karşı koyamadığı bir duygu olan “şehre tepeden bakma” meselesine siz de kafayı taktıysanız en azından burada bunu yaptığınıza değecektir diye düşünüyoruz.  Neden mi bahsediyoruz? Efenim bildiğimiz, tanıdığımız bir teleferikten. Evet, bu Tromso’da turistik bir aktiviteye dönüşmüş durumda, hem de taa 1961 yılından beri bu hizmeti veriyor. Peki biz yukarı çıktık mı? Yoo, bayağı bile bile çıkmadık hem de. Bir de pişkin pişkin söylüyoruz. Çünkü o kadar soğuktu ki, yukarıdaki o rüzgar ve soğuk ile başa çıkabileceğimiz konusunda şüphelerimiz vardı. Neticede Tromso’ya tepeden bakmak isterseniz bu teleferik ile yukarı çıkabilirsiniz, tek ısrarcı olacağımız konu iyi giyinip, ağzınızı yüzünüzü kapatıp çıkmanız, çünkü cidden çok rüzgarlı oluyormuş.

-Eğer kuzey ışıklarının şiddetli olduğu bir güne denk geldiyseniz buraya çıkıp ışıkları izleyebilirsiniz. İşte bunun için donmaya değer, ona lafımız yok.

-Adres: Solliveien 12

Tromso Gezilecek Yerler

Tromso’da Gezilecek Yerler: Manzara Krizlerine Girmeye Çıkıyoruz

Evet Tromso pek tatlı, pek şirin, ancak kendisini biraz tanımaya başlayınca ve özellikle ne kadar pahalı olduğu gerçeği ile de karşılaşınca buraya gelmiş olmanızın asıl amacını hatırlıyorsunuz: Doğa! Şehri ne kadar sevmiş olsak da bu kadar pahalı bir yere yalnızca Tromso şehir merkezini görmek için gitmenin bir manası olmadığını düşünüyoruz. Çok şükür ki kuzey ışıkları ve fiyortlar ve bir takım inanılmaz manzaralar ile Tromso ve civarı kesinlikle gönlünüzü almayı başarıyor. Üstelik hayatınızda göreceğiniz en güzel manzaralar listenize zirveye yakın yerlerden giriş yapacak olan bu görüntüler için 1 kron bile ödemenize gerek yok, GOD BLESS DOĞA.

Tromso’nun merkezinden çıkıp Kuzey Norveç’in doğası ile haşır neşir olmak için çok da çaba göstermenize gerek yok. Ne bilelim öyle 3 saat arabayla gidip, 5km tırmanıp, uçurumdan aşağı yuvarlanma tehlikesi atlatmak zorundasınız gibi gerçek dışı önerilerle gelmeyeceğiz. Onu da yapmak isterseniz emin olun bu civarda bol seçeneğiniz var, o ayrı. (Size intihar önerisinde bulunuyormuşuz gibi oldu ama polisi ararsanız polisten önce ilk biz geliriz haberiniz olsun….) Gerek var mı? Bizce pek de yok, çünkü insancıl koşullarda görebileceğiniz, manzara beklentinizi karşılayabilecek seçeneklere pek de uzak sayılmazsınız.

Tromso Norveç

Bu noktada Tromso civarındaki yerleri daha iyi kavrayabilmeniz açısından şunu bilmenizde fayda var. Tromso aslında 2 farklı bölgeyi kapsıyor; biri şehir merkezinin de bulunduğu Tromsoya, diğeri ise size bu bölümde önereceğimiz doğa odaklı noktaları da kapsayan Kvaloya Adası. Buranın aynı zamanda “Whale Island” olarak geçtiğini de duyabilirsiniz, çünkü aslında “Kval” kelimesi Norveççe balina anlamına geliyor. Balina demişen, bunun bir sebebi var tabii. (heyecanlandık di mi) Eğer Ekim ve Şubat başı arasındaki bir dönemde Tromso’ya gidecek olursanız balinaları gözlemleyebileceğiniz turlara katılabilirsiniz. Diğer Tromso yazımızda kuzey ışıkları bölümünde bahsettiğimiz tur şirketlerinin bu gibi turları da var. Biz Şubat ayında Tromso’ya gitmiş olsak da tur şirketleri balinaları görme ihtimalimizin çok düşük olduğunu söylediği için acımızı içimize atarak tura katılmamayı tercih ettik. Pek de ucuz sayılmayacakları için işi şansa bırakmak pek makul gelmedi. Siz de emin değilseniz iletişime geçip sorabilirsiniz, bu konuda gayet dürüst davranıyorlar.

Neticede Kvaloya tarafına geçmek özellikle araba kiraladaysanız oldukça kolay. Merkezden Tromso Havalimanı ve Kvaloya tabelalarını takip ederek köprüyü geçtiğinizde yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede adaya ulaşmış oluyorsunuz. İşte tam bu noktada ise adeta “Nordik ülkeye hoş geldiniz” diye haykıran evler ve manzaralar başlıyor. Bu civarda manzara konusunda nokta atışı birkaç lokasyondan da bahsetmeden geçmeyelim. Benzer bir rota izlemek isterseniz, biz Kvaloya’ya geçtikten sonra sırasıyla Kaldfjord ve Ersfjordbotn’a uğrayarak Sommaroy istikametini takip ettik. 

Bryggejentene

Daha da nokta atışı birkaç öneri verecek olursak, Ersfjordbotn’un en güzel manzaralarından birini tatlış ötesi Bryggejentene isimli mekanın da bulunduğu noktada yakalayabilirsiniz (ufak bir plajımsı bir yer var tam bu noktada) . Plajı kutup yıldızınız olarak belirleyin, çünkü burası aynı zamanda kuzey ışıklarını da görme olasılığınızın çok yüksek olduğu bir yer olduğu için gece de tekrar gitmek isteyebilirsiniz. Bu noktaya ulaşmak hiç de zor değil, gece gitmek konusunda bir endişe taşımanıza gerek yok. Tromso’dan yaklaşık 20km uzaklıkta ve yarım saat gibi bir sürede gayet düzgün bir yol üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Söz ettiğimiz bu kafe ise gündüz uğrayıp bir kahve içebileceğiniz, tatlı yiyebileceğiniz, aynı zamanda tasarım ürünler satan bir mekan.

Ersfjordbotn Tromso

Sommaroy ise Kvaloya’nın en uç noktasında kalan ve plajlar barındırıyor olmasından ötürü civarın “yazlık” bölgesi olarak nam salmış bir başka ada. Yaz ortasında 20 derecenin İNANILMAZ bir hava kabul edildiği bir coğrafyadan söz ettiğimizi de göz önünde bulundurarak mojito yudumlarken güneşlenebileceğiniz tatta bir yazlık yerden bahsetmiyoruz pek tabii. Bizim Sommaroy maceramız Ersfjordbotn’dan o tarafa doğru yol alırken yolun yarısında “tamam, zirvede bırakalım” şeklinde yorum getirdiğimiz inanılmaz bir manzara ile karşılaşmamızın üzerine geri dönmemizle sonuçlandı. Tabii bunun gittiğimiz dönemin Şubat olmasıyla da biraz alakası var, çünkü anladığımız kadarıyla buraya Norveç standartlarında bile olsa bahar/yaz aylarında gitmek daha mantıklı oluyor. Zirvede bırakmaya karar verdiğimiz noktanın belli bir adı var mı bilmiyoruz, dolayısıyla size burayı çok spesifik bir şekilde tarif edelim; Ersfjordbotn’dan Sommaroy’a doğru yola çıktığınızda yaklaşık 14-15km sonra karşılaşacağınız manzara.

Tromso Sommaroy

*Yukarıda manzara ve doğa gezisi amaçlı gezmek için yazdığımız yerlerin hepsi aynı zamanda Tromso’da kuzey ışıklarını görme ihtimalinizin en yüksek ihtimalinin olduğu yerler. Çünkü şehirden uzakta ve dolayısıyla ışık kirliliğinden uzakta olduğu için bu duruma gayet elverişli bir ortam oluyor, aklınızda bulunsun. Bu konunun detaylarına Tromso gezi rehberi yazımızda yer verdik, oraya da bi’ bakarsınız.

Tromso’da Yeme İçme: Dünyanın Tepesinde 5 Parasız Kalma Deneyimi

Geldik cep yakan kısma. Cep yakmak hafif oldu ya, biraz daha abartalım, cep ALEV ALDIRAN, yok yok, CEP DESTROYER MI DESEK? İki yazıdır bizi bütçe konusunda korkutup duruyorsunuz diye düşünebilirsiniz ama, dost acı söyler, biz sizi şimdiden bu duruma hazırlayalım da, orada şoka girmeyin.

Konunun olumlu kısmından bakacak olursak, Tromso minik bir şehir olmasına rağmen mekan çeşitliliği konusunda gayet başarılı. İlla ki sabahlara kadar Norveç somonu falan yemeniz gerekmiyor, 3. Dalga kahvecinize de gidersiniz, yurtdışında her sıkıştığınızda koştuğunuz İtalyan mutfağı restoranlarının kralını da bulursunuz, “nasıl olsa seyahatteyim istediğimi yerim” hakkından faydalanarak çok iyi bir burger de yiyebilirsiniz. Aşağıda favorilerimizi şöyle bir özet geçelim, Tromso’da gezilecek yerler listemizin yeme içme ayağını da es geçmeyelim.

Kaffebonna Tromso

Kaffebonna: Konuya hassas noktamız olan kahveden girelim. Kaffebonna Tromso’daki en popüler kahvecilerden biri. Zaten şehir genelinde 3 farklı lokasyonu olmasından ve bu mekanların hepsinin her daim dolu olmasından da pek sevildiğini anlayabilirsiniz. Buraya yalnızca kahve için değil, şöyle kruvasanlı, hamur işi temalı bir kahvaltı için ya da öğlen atıştırmalığı için de uğrayabilirsiniz. Ek olarak donup da gelmiş olmanın bize verdiği yetkiye dayanarak size orada dilediğiniz kadar tatlı yeme hakkı veriyoruz, çünkü o soğukta enerjiye ihtiyacınız var, orada yemeyeceksiniz de nerede yiyeceksiniz? (biz de sizi seviyoruz…….) (Stortorget 3 / Strandtorget 1 / Jekta Alışveriş Merkezi)

Riso Food & Coffee: Kahvelerini Kaffebonna’dan bir tık daha fazla sevdiğimiz Riso’nun şehirde tek bir lokasyonu var. Ancak kahveleri oldukça leziz olduğu için tıpkı Kaffebonna gibi burası da genellikle dolup taşan bir halde oluyor. Yine Kaffebonna gibi burada da bir takım tatlılar ve atıştırmalıklar da bulabilirsiniz. (Strandgata 32)

Kafe Globus

Kafe Globus: Bu kafenin öyle çok da büyük bir olayı yok, yalnızca her telden çaldığı için bir kurtarıcı olarak aklınızda bulunsun diye yazıyoruz. İsterseniz kahve molasına, isterseniz biraya, isterseniz öğlen yemeğine gidebilirsiniz. Eğer şans eseri birazcık dışarıda durulabilir bir havaya denk gelirseniz dışında oturabileceğiniz küçük bir alanı da mevcut. (Storgata 30)

Smortorget: Gün içi molalarınız için önereceğimiz son mekanımız ile bu kategorinin kapanışını yapalım. Smortorget yine öğlen molası ya da akşam üstü kahvesi için gidebileceğiniz mekanlardan. Aynı zamanda içinde vintage ürünlerin satıldığı bir bölüm de var, oraları da kurcalamayı unutmayın. (Sjoegata 11)

Burgr Tromso

Burgr: Tromso’daki favori öğlen yemeğimiz, salaş, dağınık, küçük ama burgerleri müthiş lezzetli mekan! Zaten Tromsolu birçok kişinin şehirdeki en iyi burgercinin burası olduğu gibi bir iddiası söz konusu, e haklılarmış. Üstelik mekanı ve menüyü Super Mario konseptli yaptıkları için kendilerine ekstra sempati dalgaları gönderiyoruz. İsterseniz “kendini evde gibi hissetme” işini abartıp Super Mario oynarken bir yandan da burgerinizi yiyebilirsiniz. Aynı mekandan İstanbul’a da rica edeceğiz lütfen. (Skippergata 6A)

Presis Tapas: Biz bu tapas işine bayılıyoruz, o yüzden Norveç’in taa tepesine çıkınca bile bir tapasçı bulmayı ihmal etmedik. Zaten mekanın içine girdiğiniz anda Norveç’te değil de İspanya’daymışsınız gibi hissetmeye başlıyorsunuz, hem görüntü, hem müzikler o şekilde bir konsepte oturtulmuş Menüde ise gerek klasik İspanyol tapaslarını, gerek Norveç mutfağı ile İspanyol mutfağı karışımı tapasları bulabilirsiniz. Özellikle patatas bravas yemeniz önerimizdir, gayet basit olmasına rağmen acayip lezzetli yapmışlardı. Yengeç konusunda size de çok ısrarcı davranırlarsa onu pek sallamayın, buranın yengeci pek de başarılı değildi, onun daha iyi versiyonunu yiyebileceğiniz bir yeri aşağıda önereceğiz. (Storgata 36/ üst kata çıkmanız gerek)

Fiskekompaniet

Fiskekompaniet: Hani yukarıda daha iyi yengeç bulabileceğiniz bir mekan var demiştik ya, işte şu an tam olarak oradayız. Ancak tabii ki buraya sadece yengeç yemeye falan gitmedik, LÜKS DÜŞKÜMÜ MÜYÜZ BİZ??? Efenim Fiskekompaniet adından da aşağı yukarı anlayabileceğiniz gibi burası deniz ürünlerine odaklanıyor. Dolayısıyla eğer şöyle baba bir Norveç somonu denemek isterseniz bunu Tromso’da yapabileceğiniz en iyi yerlerden biri Fiskekompaniet. Şehir genelinde sevilen bir yer olduğu için rezervasyon yaptırmak mantıklı olabilir, Tromso’dayız ne rezervasyonu diye düşünmeyin. (Killengreens gate, hemen Steakers’ın karşısı)

Casa Inferno: Ah İtalyan mutfağı, canım İtalyan mutfağı, seni her zaman sevecek, her zaman bağrımıza basacağız. Tromso’da da bir noktada kavuştuk ve yine bizi küçük sürprizlerle şaşırttın. Biz Casa Inferno’ya “Tromso’da ne İtalyan mutfağı yeaea” gibi bir küstah tavırla gidip tam anlamıyla *öt olduk. (göt değil, *öt) Bir kere ilginç bir şekilde burası son zamanlarda yediğimiz en en en güzel mozarella ile bizi resmen mutluluktan göklere çıkardı, başlangıçlardaki o mozarellayı bi! Alın. Ardından herkesin pizza yediğini görünce biz de bi’ pizza söyledik ve mutluluğumuz “neden burada bu kadar güzel bir pizzaya denk geldik”  şeklinde daha büyük bir şaşkınlığa dönüştü. Özetle Casa Inferno’yu akşam yemeği seçeneklerinizden birine mutlaka ekleyin!

Tromso Yeme İçme

Steakers: Hemen Fiskekompaniet’in karşısında yine son derece popüler bir restoran var; Steakers. En büyük olayı etleri, dolayısıyla vegan/vejetaryen arkadaşlar, siz bi’ kulağınızı kapatın, burada sizlik bir şey yok, tadınız kaçmasın. Biz Steakers’ı efsane değil ama başarılı bulduk, özellikle akşam yemeği için iyi bir alternatif. Yalnız burası Türkiye’den giden bireyler için biraz fazla pahalı kalan restoranlar kategorisine giriyor, giderken ona göre gidin, böylece bizim gibi hesap geldikten sonra gelen şeyi TL’ye çevirme hatasında bulunarak kriz geçirmeyin. Sevgiler.

Pastafabrikken: Tromso’da yeme içme dosyamızın kapanışını Pastafabrikken ile yapalım. Diğer mekanlara kıyasla bir tık daha uygun fiyatlı sayılabilecek bu mekanda yine makarna & pizza konsespti ön planda. Ama maalesef yemekler menüde anlatıldıkları kadar güzel gelmiyorlar, zira Spaghetti Bolognese gibi bir klasiği nasıl o hale soktuklarını inanın biz de anlayamadık sdfsd. Tromso standartlarında bir tık daha uygun bir alternatif olması sebebiyle öğlen yemeği için tercih edilebilir, ancak özellikle buraya gitmek için vakit ayırmanıza gerek yok. (Sjoegata 17)

Tromso En İyi Barlar

Tromso Gece Hayatı: 404 NOT FOUND

Dost acı söyler, Tromso’nun gece hayatı öyle pek de aktif ve çılgın sayılmaz. Bu şehrin eğlenceli olmadığı anlamına gelmiyor, ancak bu eğlence kısmına dahil olmak için biraz lokal arkadaş edinmek iyi bir çözüm olabilir. Çünkü eğer kuzey ışıklarını da görebilmek adına dışarıda 5 dakika durunca bile inme inen dönemde gittiyseniz lokallerin de aynı dertten muzdarip olduğunu ve bu sebeple “ev partisi” konseptinin diğer kuzey ülkelerinde olduğu gibi burada da alıp yürüdüğünü söyleyebiliriz. Tabii ki bir ev partisine dahil olmadan gidip içki içebileceğiniz mekanlar da söz konusu. Zira Tromso öğrencisi de bol bir şehir olduğu için sizin gibi eğlenmek isteyen çok insan var.

Tromso’da içmek/eğlenmek için gidebileceğiniz mekanlardan en eski ve köklü olanlarından biri Olhallen. Bira konusunda şehrin en iyi ve popülerlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında Bla Rock Bar ve Huken Pub da genelde kalabalık olan mekanlar. Eğer güzel bir hava da gitmiş bulunduysanız Skarven dış mekan seçeneği sunması sebebiyle iyi bir tercih olabilir. Son olarak kaliteli kokteyl istiyorsanız en garanti adresiniz Bardus’un bar kısmı.

Tromso Gece Hayatı

*Tromso’nun pahalı olmasından şikayet eden lokal arkadaşlarımızın bir diğer önerisini de yazmadan geçmeyelim. Kendileri daha uygun fiyata içki bulabilmek için her bir farklı gün için en uygun içki seçeneklerinin olduğu mekanları tespit etmişler. Bilmemnere’nin happy hour’ı, bilmemnerdeki Ladies Night, bilmemnerede şarap Çarşamba günleri x Euro şeklinde şeyleri kovalıyorlar. Bunlar değişken şeyler olduğu için buraya yazmak biraz saçma olurdu, o yüzden siz gittiğinizde gözünüze kestirdiğiniz bir genci yakalayıp bu gibi öneriler alabilirsiniz.

Tromso’da Alışveriş: Hala Parası Kalanlar İçin Bir Takım Öneriler

Hangi çılgın Tromso’da alışveriş yapacak bilmiyoruz ama, belki bizim gibi dev bi’ indirim dönemine denk gelirsiniz ya da bir anda ısınmak için kendinizi normal koşullarda varlığına sövdüğünüz çirkin alışveriş merkezlerinden birinin içinde bulursunuz falan, biz bu konuda da yardımımızı esirgemeyelim. Tromso’da alışveriş için öyle çok çılgın seçenekler yok. Eğer lokal bir şeyler bulmak, magnetti, hediyelikti bu tip şeyler almak isterseniz Storgata üzerine bi’ tura çıkabilirsiniz. Bunun dışında şehir merkezinde Nerstranda adlı bir alışveriş merkezi, merkez dışında ise Jekta adı bir AVM var. Jekta’nın içinde talihsiz isimli Bik Bok ve Monki olduğu için belki oralara uğramak isteyebilirsiniz, onun dışında özellikle buraya gitmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değil.

5 Comments

    • cogu masa her gun her saat dolu oluyor ama mutlaka bir kisilik bir yer de cikiyor karsina 🙂 gercekten guzel bir yer, bence buraya gelen herkes yoruldugunda oturup bir soluklanmak icin bile olsa bu kutuphaneye gelmeli ve sehrin insanlarinin nasil okuyup arastirdigini yakindan gormeli.

  • Elinize saglik arkadaslar cok guzel ozetlemissiniz 🙂 Gece hayati icin bir iki katkida bulunmak istedim.

    Hicbir sey icmeseniz de iceriye girip deliler gibi dans etmek istiyorsaniz, sizlere Fun Pub’i oneririm. Farkli bir kafasi var, ne Istanbul’daki gibi bir pisti ne de muhtesem elit bir atmosferi var. Ama her kesimden insan, gocmeninden zengin yerlisine gecenin sonunda buraya gelip gece 03’e kadar dans edip oyle donuyor evine. 2’den sonra eve/otele donmek isterseniz once bir buraya ugrayin derim. Yalnizca insanlar biraz ictikten sonra burada yilisik olabiliyor o yuzden gerilecekseniz de aman bulasmayin 🙂

    Gründer var bir de. Burasi daha elit bir mekan. Haftasonlari insanlar takim elbiselerini giyip, tabiri yerindeyse jilet gibi eglenmeye gittikleri yerlerden bir tanesi. Yalniz gelen arkadaslara onermiyorum, yani yalnizlik hissiyati katlanabilir cunku burada insanlar hep arkadas gruplariyla hareket ediyorlar. Oyle guney ulkelerindeki gibi bu gruplara dahil olmak kolay olmayabilir.

    Storgata Camping. Cift geldiniz ya da 4 5 arkadas bi aradasiniz ve gece ye daha var (9pm), buraya gidip goygoyuna mini golf oynayarken onden de guzel kokteyllerinizi icebilirsiniz 🙂 Henuz bir kere gittim ama sevdim mekani, rahat.

    Oyle iste, Cumartesi gecesi disari cikmadan bu sayfaya denk geldim. Corbaya ben de tuz atayim dedim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir