Slovenya Gezisi Notları: Bled Gölü, Bohinj ve Niceleri

bohinj slovenia
Slovenya’da koca bir hafta kalıp o haftanın tamamını Ljubljana’da geçirmeye çalışmak manyaklık olurdu. Bu yüzden “Slovenya’da bir hafta ne yapacaksınız abi, başka yere geçsenize” diyenlere inat aldık arabamızı, düştük yollara. İstikamet Bled Gölü! Buralara ayak basmadan önce okuduklarımıza göre Slovenya’nın en turistik noktalarından biri kesinlikle burası. Özellikle Slovenya’yı çevreleyen ülkelerden turistler atlayıp atlayıp buraya geliyor. Hal böyle olunca biz de merakımıza yeniliyoruz ve burayı resmen gönlümüze yazıyoruz. Tabii Bled’i gezmekle kalmayacağız, aynı zamanda biraz civarı keşfetmek niyetindeyiz. Özellikle Bohinj Gölü’nün Bled’den çok daha güzel görseller sunduğu cümlesini birkaç lokalden üst üste duyduğumuzdan beri hedefimiz Bled Gölü’nü görmeyi de aştı, Bohinj’e kilitlenmiş durumdayız.

Bled Gölü aslında bir buzul gölü. Öyle söyleyince aklınıza İzlanda terk bir yer falan geliyor olabilir ama tabii ki şu an o düşündüğünüz görüntüde değil. Daha çok birbirine yapışmış çiftlerin bir bütün halinde etrafında dolaştığı, çift olmayanın hor görüldüğü, bizim de İdil ile çiftmiş gibi davranarak zar zor tutunduğumuz bir durumda. Hani bu aralar evlenme teklifi edesiniz varsa tam yerine düştünüz diyebiliriz. Gölün etrafında onlarca tesis, kafe ve otel yer alıyor. Hem çılgın romantikler, hem de doğa ve hiking tutkunları sayesinde son derece popüler bir destinasyon olduğu için pek de bakir kalmış bir yer olduğu söylenemez. (Merak etmeyin, onun için Bohinj’e gideceksiniz) Bu sebeple gölün tamamını çevreleyen bir yürüyüş yolu da mevcut ve yaklaşık 5 km sürecek bir yuvarlak çizdiğinizde Bled Gölü’nü her açıdan görmüş oluyorsunuz. Şayet bol gezen biri değilseniz 5 km gözünüzde büyümüş olabilir ama bizce kesinlikle öyle düşünmeyin, o kadar huzurlu ve görsel açıdan o kadar güzel bir yerden bahsediyoruz ki, sağa sola baka baka, iki dakikada bir fotoğraf çeke çeke bir bakmışsınız başladığınız yere geri dönmüşsünüz. Üşenmek yok, gezgin adam üşenmez!

slovenya gezi notları

Slovenya Gezisi Notları: Bled Gölü’ne Ulaşım

Bled Gölü’ne ulaşabilmeniz için haliyle öncelikle civarına ulaşmanız gerekiyor. Bu noktada izninizle sizi biraz kategorize edeceğiz.

*Şayet Slovenya gibi kendisi küçük ama işlevi büyük bir ülkeyi gezmek üzere, yalnızca Slovenya odaklı bir geziye çıktıysanız öncelikle sizi tebrik ediyoruz, alternatif yerleri keşfetme isteğinizi takdir ettik. Bu noktada yapmanız gereken Ljubljana’ya ulaşmak. THY’nın her gün, günde iki kez Ljubljana seferi olduğu için buraya ulaşmakta herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğiniz aşikar. Sonrasında ise bizim yaptığımız gibi araç kiralayarak Ljubljana’ya yaklaşık 50 km uzaklıkta olan Bled’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bizce araba kiralamak dışında bir alternatifi değerlendirmenize gerek yok, çünkü hem yollar son derece düzgün, hem de özellikle Bohinj’i de görmek isterseniz aradaki ulaşımı sağlamanın en kolay yolu araba. Biz aracımızı tren istasyonunun içinde yer alan Sixt’ten kiraladık, siz de orayı değerlendirebilirsiniz. Yol boyunca tabelalar gayet düzgün ama, siz yine de navigasyon ekletmeyi unutmayın. Arabasız hareket etmek niyetindeyseniz, Ljubljana’dan trene binebilirsiniz, yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürüyor ve gölün yakınındaki Bled Jezero istasyonunda duruyor. İstasyon Bled’in merkezi sayılabilecek noktanın tam zıttında, dolayısıyla ne kadar yürümek istediğinize bağlı olarak bir karar vermeniz mantıklı olabilir.

bled slovenya

*Şayet Ljubljana harici bir noktadan Bled Gölü’ne ulaşacaksanız çok yüksek ihtimalle ya Venedik’ten ya Viyana’dan ya da Zagreb’den günübirlik bir tur gerçekleştirme niyetindesiniz. Bunun için de şöyle alternatifleriniz var;

Venedik – Bled Gölü Arası Ulaşım: Trenle yaklaşık 5 saat, arabayla 3 saat

Zagreb – Bled Gölü Arası Ulaşım: Trenle yaklaşık 4.5 saat, arabayla 2 saat

Viyana – Bled Gölü Arası Ulaşım: trenle en kısa haliyle 7 saat, arabayla 4 saat

*Tren alternatifleri için şu siteye göz atabilirsiniz.

vila preseren

Slovenya Gezisi Notları: Bled Gölü Konaklama Meselesi

Bled’e günübirlik gelip gördükten sonra Bled’in güzelliğinin size verdiği gaza dayanarak civarda konaklamaya karar verdiyseniz bayağı tatlı seçenekleriniz var. Biz göl kenarında yer alan ve iki sap için gereksiz derecede romantik olan Vila Preseren’de kaldık ve otelimizden gayet memnunduk. Vila Preseren bir butik otel tadında olduğu için insanlarla iletişim içinde olabildiğiniz, son derece sempatik çalışanların olduğu, küçük, şirin ve tertemiz odaları olan bir oteldi. Şayet buralara arabayla ulaştıysanız otoparkı da var. Ayrıca otelin ön tarafında yer alan kafesi göle çok güzel bir noktadan baktığı için bayağı popülerdi ki burası aynı zamanda sizin otel sakini olarak kahvaltınızı yapacağınız yer de oluyor.

Biraz daha yüksek bir bütçeye sahipseniz tarihi bir bina olan ve zamanında Tito’nun yazlık evi olarak kullandığı Vila Bled’de de konaklayabilirsiniz. Biz bir akşam yemeğimizi Vila Bled’de yediğimiz için binasını gezme ve aşırı sempatik çalışanlarından (bağrınıza basarsınız, o derece) binanın tarihini dinleme fırsatımız da oldu, gerçekten harika, dolayısıyla kesinlikle önerebiliriz.

slovenya

Bled Pahalı Mı?

Bled ucuz değil gibi tatlı bir kelime oyunu yaparak içinizi rahatlatalım mı? Tamam yapmıyoruz, gerçeklere dönelim. Aslında Bled Gölü ve civarı, benzer nitelikte değerlendirilebilecek Como Gölü vb. bölgeleri düşündüğünüzde pek de pahalı sayılmaz. Evet Slovenya’nın bazı noktalarına kıyasla bir tık daha “lüks” bir bölge kabul edildiği için yer yer pahalı olabiliyor, ancak bu da Slovenya standartlarında bir pahalılık. Bled gezinizi uygun fiyata getirmek aslında büyük ölçüde sizin elinizde. Pahalı aktivitelerden kaçınarak doğa odaklı bir gezi yaptığınız takdirde, göreceğiniz tüm güzellikler “bedava” olduğu için, burada az para harcayarak da çok mutlu olabilirsiniz. Yaşasın doğa diye bağırasımız geliyor.

Slovenya Gezisi Notları: Bled Gölü’nde Ne Yapılır?

Bled Gölü’nde ne mi yapılır? Bled Gölü’nde romantizmin dibine vurulur arkadaş. Gözünüze kestirdiğiniz birine evlenme teklifi edilir, ne bilelim Rutkay Aziz ses tonuyla şiirler okunur, klasik müzik dinlerken uzaklara dalınır artık aklınıza ne geliyorsa. Ama bizim gibi iki arkadaş gittiyseniz yapılacak şeyler de var tabii, merak etmeyin…. (İÇLENDİLER…)

bled

Bled Adası

Herhangi bir Bled fotoğrafına bakacak olursanız karşınıza çıkma ihtimali %99 olan Bled Adası, aslında Bled Gölü’nün bu denli popüler olmasının ana sebebi, çünkü zaten müthiş görünen göle ekstra bir güzellik, ekstra bir mistik hava katıyor. Bu sebeple konuyla ilgili hiçbir fikriniz olmasa bile zaten Bled Gölü’ne gittiğinizde kesinlikle ilginizi çekecek olan bu küçük adaya gitme fikri sizi heyecanlandırabilir. Bizi adaya gitme fikrinden çok adaya nasıl gidildiği fikri heyecanlandırdı, çünkü 8 yaşında olduğumuz için kürek çekmek istiyorduk, neyse, o kısmından aşağıda bahsedeceğiz.

Bled Adası’nın üzerinde yer alan yapı bir kilise. Efsaneye göre önceden burada tanrıça Ziva’nın tapınağı bulunuyormuş, ancak Paganizme inananlar ile Hıristiyanların savaşmaya başladığı dönemde tapınak ortadan kaybolmuş ve yerine Hıristiyanlar yeni bir kilise yapmışlar. Günümüzde adaya ulaşarak kiliseyi ziyaret edebiliyor, hatta size şans getirmesi için kilisenin çanını bile çalabiliyorsunuz.

*Adaya ulaşmak için gölün dört bir yanında karşınıza çıkacak Pletna adı verilen 7-8 kişilik küçük kayıkları kullanmanız gerekiyor. Bu aracı siz kullanmıyorsunuz tabii. Biz arada adaya kendi kanosuyla/kayığıyla ulaşan kişiler de gördük ama, sanıyoruz onlar şahsi araçlardı. Bu sebeple kayıkla adaya ulaşma maceramız başlamadan son buldu. Hüzün…

*Kiliseyi ziyaret ücreti 6 euro. Öğrenciler için 4.

bled castle

Bled Kalesi

Kaleden bol bir şey bulamayacağınız Slovenya’da Bled’i kalesin bırakmak tabii ki çok ayıp olurdu. Zaten Slovenya genelinde gezerken bir noktada adamların “abi buraya kale yapmadık bir tane yapıversek mi hemen” falan gibi diyaloglar yaşadıklarından bile şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Bled Kalesi’ni gezmeden önce mutlaka kaleyi aşağıdan, yani göl tarafından görmenizi önereceğiz. Çünkü göl ile birlikte, bulunduğu tepede o kadar güzel bir görsel sunuyor ki, bir noktada Game of Thrones’un yönetmenini arayıp “abi burayı görmüş müydünüz siz ya” diye sorasımız geldi. Ardından iki seçeneğiniz var, ya göl çevresindeki yürüyüş yolunu takip ederek merdivenlerde perişan ola ola tepeye tırmanacaksınız ve aşırı doz oksijenden başınız dönecek. Ya da şanslıysanız arabanıza atlayıp ana yolu takip ederek kaleye çıkacak ve hedefinize insanı koşullarda ulaşacaksınız. Biz mi ne yaptık? Tabii ki ölmeye bir adım daha yaklaştığımızı hissettiğimiz tepeye tırmanma seçeneğini tercih ettik. O bizim manyaklığımız…

Bled Kalesi birçok kaynağa göre Slovenya’nın en eski kalesi olarak biliniyor ve tarihi 1004 (öyle bir tarih olmazmış gibi geliyor di mi) yılına kadar dayanıyor. Kalenin içini gezmek ilginizi çekmiyorsa bile mükemmel bir Bled Gölü manzarası için kesinlikle buraya çıkmanızı tavsiye ediyoruz, teşekkürü sonra edersiniz…

*Giriş 10 Euro. Öğrenci 7 Euro.

vila bled

Slovenya Gezisi Notları: Bled Gölü Yeme İçme Önerileri 

Bled küçük bir yer olabilir, ancak yeme içme konusunda sırtınızın yere geleceği bir yer olmadığı kesin. Biz Bled ve civarında bulunduğumuz süre boyunca Slovenya Turizm Ofisi’nin de katkılarıyla bayağı lezzetli yemekler yedik ve bazılarını hala canımız çekiyor desek abartmış olmayız. O yüzden bu civarda ne yiyeceğiniz konusunda bize gözünüz kapalı güvenebilirsiniz, tamamen lokal tavsiyesi!

*Vila Bled: Yukarıda Tito’nun bir zamanlar yazlık evi olarak kullandığı Vila Bled’den biraz söz etmiştik. Şayet burada konaklamayacaksanız bile yemek için mutlaka değerlendirmeniz gereken bir yer. Yemeklerini mi, manzarasını mı, çalışanlarını mı, şaraplarını mı övsek biz de bilemiyoruz. Övemeyeceğimiz tek kısım restoranın dekorasyonu. Çünkü ortam biraz 90’lar, hatta belki 80’ler kokuyor. Ama eğer şanslıysanız ve güzel bir havaya denk gelirseniz dış kısmında oturarak gölün en iyi manzaralarından biri eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Biz kendimizi burada ete verdik ve başlangıç olarak carpaccio, ana yemek olarak da dana ve kuzu et denemiş bulunduk ve hepsine kefiliz, gerçekten inanılmaz lezzetliydi.

Adres: Cesta svobode 26

kremna rezina

*Park Cafe

Slovenya’nın birçok yerinde bulabileceğiniz ama Bled’e özgü olan en meşhur tatlı Kremna Rezina. Bled’e özgü olduğunu biliyorduk bilmesine de, bu oraya gidene kadar bu tatlıyı yemeden bekleyeceğimiz anlamına gelmiyordu. Ana malzemesi krema ve milföy olan bir tatlıyı affeder miydik? Tabii ki hayır. Affetmemekle kalmadık, utanmadan henüz Bled’e varamadan 3 gün içinde birkaç farklı yerde denedik. Bu OitheBlog kızlarında hiç utanma yok, PES!  Doğruyu söylemek gerekirse Bled’de yediğimizin diğerlerinden çok da bir farkı olduğunu söyleyemeyeceğiz. Bu tatlının kötü yapılması pek mümkün değil gibi. Ama yerinde denemek ayrı tabii. Bunun için de istikamet tatlının çıkış noktası olan ve Bled’in en iyi manzaralarından birine sahip olan Park Cafe.

Adres: Cesta svobode 15

*Art Cafe

Yalan söyleyecek değiliz, Art Cafe’nin şöyle güzel, böyle harika diye övebileceğimiz bir yanı yok. “E ne diye öneriyorsunuz o zaman” diyecek olabilirsiniz, bir durun hele. Tahmin edebileceğiniz üzere Bled gece hayatı konusunda pek de aktif bir yer değil. Özellikle ara sezonlarda mekanlar erken kapanıyor, akşam içki içecek yer seçeneğiniz baya azalıyor. Art Cafe de özellikli bir mekan olmasa da, içecek menüsü geniş, kokteyl, bira, şarap gibi birçok seçenek barındıran, ara sezonlarda bile gün içinde canlı olan bir cafe. Zaten çok yüksek ihtimalle civarda dolanırken buranın diğer yerlere göre daha kalabalık olduğunu fark edecek ve gözünüze burayı kestireceksiniz.

Adres: Cesta Svobode 7a

vila podvin slovenia

*Vila Podvin

Slovenya genelinde yediğimiz en özellikli yemeklerden biri Vila Podvin’de oldu. Hatta Avrupa’da yediğimiz en başarılı restoranlar listesine bile alabileceğimiz kadar beğendik desek yeridir. NE LAN BU KADAR? dediniz mi. Dediniz tabii. Bizi az çok biliyorsanız yemekle kafamızı bozmuş bir ikili olduğumuzu biliyorsunuzdur. Güzel yemek için dağları, denizleri aşarız. Burası da Bled’in biraz dışında kalan ama kesinlike gitmeye değer bir yer. Slovenya’ya özgü lezzetleri daha gastronomik ve kendilerine özgü bir tarzla sunuyorlar. Biz burada seçimimizi tadım menüsünden yana kullandık ve pek de güzel oldu. Çünkü normalde menüde görüp söylemeye korkacağımız enteresan lezzetler denemiş bulunduk. O güne özel bir menü denemiş bulunduğumuzdan size özellikle bir yemek tavsiyesinde bulunmayacağız. Tavsiyemiz şefe güvenip tadım menüsü söylemeniz.

Adres: Mošnje 1

*Casino Bled

Gereksiz derecede romantik ve sakin olan Bled’e arkadaş grubunuzla gitmiş bulunduysanız veya bir noktadan sonra sevgilinizle yapacak bir aktivite, konuşacak bir şey bulamıyorsanız öncelikle çok iyi olmuş. Bizim sevgilimiz yok, o yüzden sevgililer sıkılınca çok seviniyoruz… Neyse. Sonuç olarak bu ve benzeri durumlardan ötürü alternatif bir aktivite arayışı içine girmiş olabilirsiniz. Bu noktada, -sizi heyecanlandırır mı heyecanlandırmaz mı bilemiyoruz ama- belki burada bir casino olduğunu bilmek istersiniz. Sakinlikten sıkılan ve kaos isteyen bünyeniz için değişiklik arıyorsanız veya kumar oynamaya ba-yı-lı-yo-rum diyorsanız çare Casino Bled olabilir. Slovenya’ya gidip de kumar oynamayı yapmanız gereken bir aktivite olarak sunmuyoruz tabii ki, biz sadece bilgisini vermiş bulunalım. Sonra OitheBlog niye bize bunu söylemedi, kahrolsunlar demeyin. Biz içkisi, kumarı olmayan bir blog’uz, efendi gibi insanlarız, böyle şeyler önermeyiz…….

bohinj slovenia

Slovenya Gezisi Notları: Bohinj Gölü 

Herkes Bled’i seviyor, Bled’i övüyor olabilir. Tamam biz de sevdik ama, bizce kesinlikle bir Bohinj değil! Slovenya’da kimle tanışsak, kimle konuşsak “tamam Bled’e gidin ama siz asıl bir de Bohinj’i görün” diyordu da ciddiye almıyorduk, meğer haklılarmış! Bled Gölü’nden yaklaşık 30 km uzaklıkta ve Slovenya’nın tek ulusal parkı olan Triglav Ulusal Parkı‘nın bir parçası olan Bohinj Gölü, Slovenya’nın bir başka doğa harikası. Bled’den çok daha büyük, çok daha bakir ve gerçekten görsel hazzın dibine vurmanızı sağlayacak güzellikte. Slovenya’nın en büyük buzul gölü olma özelliğini taşıyan Bohinj’de çok az tesis var ve aslında Bled’e kıyasla çok daha sakin bir yer. Bled’den daha sakin ne olabilir diyeceksiniz, heyecanınızı anlıyoruz, henüz Bohinj’i görmediniz canlarımız…. (ukalalığı severiz)

slovenya gezisi notları

Bohinj’de sakin sakin göl kenarına bayılmak dışında bir aktivite arıyorsanız hiking konusunda çığır açabilir ya da su sporlarına yönelebilirsiniz. Bölgede görülebilecek en popüler noktalardan biri Savica Şelalesi. Buraya ulaşmak için, gölü sağınıza alarak ana yolu sonuna kadar takip etmeniz gerekiyor. Gölün bitiminden sonra ormanlık bir alanın içinden dar bir yoldan geçiyor olacaksanız, dikkatli olun. Yolun sonunda arabayı bırakıp şelaleye ulaşmak için yaklaşık 20 dakikacık kadar hiking yapmanız gerekiyor. 20 dakika az geldiyse bu noktadan 3.4-4 saat kadar süren başka hiking rotaları da var, nasıl isterseniz.

bohinj slovenia

Biz oradayken birçok aile kanolarını kapmış hep beraber göl üzerinde çılgın eğlencelere kapılıyorlardı, biz “görev olarak” gezdiğimiz için baktığımızla yetindik, ama özenmedik desek yalan olur. Ayrıca yaz aylarında su sıcaklığı 25 derecelere kadar yükseldiği için gölde yüzebilme şansınız da var. Şayet kışın gittiyseniz gölün üstü buz oluyor, o da ayrı bir güzellik, o da ayrı bir kıskançlıktan çatlama sebebi!

*Bohinj’e ulaşmak için birkaç seçeneğiniz var:

-Araba ile ulaşım: Bled’den route 209’u yaklaşık 30km dümdüz takip edin. Bu rota üzerinde birçok Bohinj tabelası var, kaybolmanız mümkün değil.

-Otobüs ile ulaşım: Bled’den Bohinj Gölü’ne kadar günün birçok farklı saatinde kalkan otobüs otobüs var. Yolculuk yaklaşık 30-40 dakika sürüyor. Detaylar için şu siteye göz atabilirsiniz.

-Tren ile ulaşım: Bled’den tren Bohinj Gölü’nün yaklaşık 9km uzaklığında olan Bohinj Bistrica istasyonuna kadar gidiyor. Bu noktadan göle taksi ya da otobüs ile ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla toplu taşıma kullanmak istiyorsanız Bled’den direkt otobüs ile gitmek daha mantıklı olabilir.

danica restaurant slovenia

*Danica

Bu civarda yemek veya bir şeyler içmek için en iyi restoran alternatiflerinden biri kesinlikle Danica. Buranın hem manzarası hem de yemekleri gerçekten çok başarılıydı. Bilgisayarınıza arka plan olabilecek, Bill Gates’ gösterseniz adama “aha bunu Windows’a yaslayalım” dedirtecek güzellikte bir manzaradan söz ediyoruz. Biz burada mantar çorbası, ızgara balık ve krema soslu tavuk denedik ve hepsine kefiliz. Özellikle bölgede yetişen mantarlardan yaptıkları mantar çorbası, Türkiye’ye döndükten sonra bile canımızın çekeceği kadar lezzetliydi. Restoran Bled ve Bohinj arasında tam yolunuzun üstünde bir noktada kalıyor dolayısıyla Bohinj’e giderken ya da dönerken uğramak için ideal.

Adres: Triglavska 60,

11 Comments

  • Bled, insanı büyüleyici bir etkiye sahip. Dağların ormanların içinden geçtikten sonra karşılaşılan manzara enfes. Bu manzaraya karşı Kremna Rezina yemek ise çok keyifli. Emeklere sağlık

  • Slovenya, her yanı ile muhteşem bir gezi destinasyonudur. Çok tanınmamış olması kötü olduğu anlamına gelmez. Aksine daha bakir daha doğal bir ülkedir. Tatlıya gelince, Kremne Rezine tatlısı 2002 Yılından bu yana İzmir Bornova’daki Cafe Rezine’de yapılmaktadır. Nereden mi biliyorum? Cafe bana ait! Hepinizi beklerim. Slovenya’ya mutlaka gitmeyi unutmayın. Selamlar. Suat Göksu.

  • merhaba, su program pratikte yapılabilir mi?
    cumartesi sabah ilk ucakla istanbul-lubljana ve cumartesi lubljana gezilmesi konaklama-pazar sabah otobüs veya tren ile bled burda önerdiğniz yerler sonra bohinj aksam bohinj den lubljana ya donus konaklama otelime.-pazartesi lubljana gezme ve salı ilk ucakla istanbul’a dönüş

  • Merhabalar,
    Uzun zamandir blogunuzu takipteyiz. Bu sayede gecen hafta Ljubjlana gezimizi gerceklestirdik. Birkac not birakmak herhalde bizden sonrakilere de yardimci olacaktir. Eger Bled ve Bohinj golune gidecekseniz en uygun cozum araba kiralamak gibi duruyor. Bled golunde hava cok degisken. Oglen civari hava gole girecek kadar sicakti, 1 saat sonra saganak basladi ve resmen usuduk, ve sonra tekrar bunaltici bir hava. Ayrica lutfen bizim gibi golun cevresinde bir tur atacagim diye inat etmeyin:) Yaklasik 6.5 – 7 km civari ve eger gol kenarinda cok vakit gecirirseniz Bohinj icin vakit kalmiyor, bizde kalmadi:) Bir de bu aksiyonlari 14 aylik bir bebekle hic yapmayin:) Yuruyus parkuru gercekten ruya gibi, biz pizzamizi ve biramizi cadir ve kamp yerine ait olan restaurantta yedik, fiyatlar gayet makul ve pizzalar lezzetli.
    Son olarak sevgili Oyku ve Idil’e sizlere cok tesekkurler ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir