Ljubljana Yeme İçme Rehberi: Şaşırt Bizi Slovenya!

Slovenya’ya birçok konu açısından beklentimiz yüksek bir şekilde ayak bastık. Çünkü her gidenin çok şirin bulduğu, hiçbir şey bulamadıysa sırf doğası nedeniyle vurulduğu bir ülkeydi. Ancak bu yüksek beklentilerin arasında yemek meselesinin herhangi bir yer tutmadığını itiraf etmeliyiz. Doğruya doğru, hanginiz “abi Slovenya’nın mutfağı i-na-nıl-maz!” ya da “Bir Slovenya usulü jölölö çorbası olsa de içsek şimdi” dendiğini duydunuz? Biz de duymadık…Zaten emin olun orada lokallerle biraz vakit geçirseniz birçoğunun “evet kabul, yemeklerimiz iddialı olduğumuz bir konu değil…” gibi cümleler kurduklarını duyabilirsiniz. Fakat bizce kendilerini bu konuda biraz fazla hafife alıyorlar, çünkü doğru yerlerde yemeyi başardığınız takdirde Slovenya’da bayağı başarılı yemekler yiyebilirsiniz! Öyle ki, biz Slovenya gezisi boyunca o kadar çok yemek yedik ki, bazen çalışanlara “allah aşkına tatlı falan vermeyin” şeklinde yalvarmamız, ya da yediklerimizin vicdan azabından kurtulabilmek için kilometrelerce yürümemiz falan gerekti. O bizim oburluğumuz mudur bilemiyoruz, ancak yine de Ljubljana’da güzel bir şeyler yemenizi garantilemek konusunda ısrarcıyız. Bu arada, yediğin içtiğin senin olsun, bana gezdiğini gördüğünü anlat diyenler Ljubljana Gezi Rehberimize de göz atabilir tabii. İzninizle Ljubljana yeme içme rehberimize geçmeden önce biraz genel olarak Slovenya mutfağından bahsedelim, hep beraber vizyonumuz genişlesin;

Ljubljana Yeme İçme

*Slovenya mutfağı konusu aslında biraz karmaşık. Neden? Çünkü Avusturya, Macaristan, İtalya ve Hırvatistan arasında kalan bir ülkeden bahsediyoruz. Durum böyle olunca ülkenin kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı, her neresine giderseniz gidin hepsi ayrı telden çalıyor. Kuzeye çıkıyorsunuz ortalıkta şinitzeller, patates salataları kol geziyor. Batıya gidiyorsunuz bir İtalya havası hüküm sürüyor. Bizce bu bayağı şahane bir çeşitlilik sağlamış ve Slovenya’nın ortaya karışık mutfağını sevmek için büyük bir sebep.

*Çorba konusunda tıpkı bizim gibiler, ana yemekten önce olmazsa olmaz! Üstelik bizim gibi çeşit çeşit çorbaları var, etlisi, sebzelisi artık ne ararsanız. Nereye gitsek mutlaka öncesinde çorba isteyip istemediğimizi sordular ve tabii ki bizden olumlu yanıt aldılar. Slovenya’da içip de hastası olduğumuz çorbayı soracak olursanız, oraya özgü karışık mantar çorbaları. Çeşit çeşit mantarı bir arada kullanarak hazırladıkları mantar çorbalarını nerede içsek bayıldık bizce kaçırmayın. Bir de unutmadan, çorbaların içinde sosis, sucuk benzeri şeyler kullanmayı bayağı seviyorlar, aklınıza yatmıyor olabilir, ama inanın güzel oluyor, denemeye değer.

*Ülkece kafayı bozdukları bir diğer konu da kara buğday. Kara buğday ülkede bol bol yetişiyor olsa gerek, bu ürünü kullanarak hazırladıkları pek çok yemekleri var. Bir noktada biz de kafayı bozmuş olacağız ki içinde kara buğday olan ne varsa denedik, bizce siz de seversiniz, şans verin. (İngilizcesi buckwheat olarak geçiyor)

Slovenya Mutfağı
*Slovenya genelinde geleneksel yemek yapan yerlere “Gostilna” adı veriliyor. Burada hazırlanan yemekler genellikle geleneksel, eski Slovenya tariflerine göre hazırlanıyor ve aslında “Slovenya mutfağı” diyebileceğimiz ana yemekler Gostilnalarda bulunabiliyor. Bu mekanların en güzel yanı ürünlerin çoğunlukla taze ve lokal ürünler olması. Çünkü büyük restoranlar bile ürünlerini yerel çiftçilerden alıyor. Seveceğiniz garanti diyebiliriz.

*Geldik Slovenya’da sizi en çok mutlu edebilecek konulardan birine: Şarap! Şu ana kadar Avrupa’da içtiğimiz en iyi şaraplardan bazılarını Slovenya’da içtiğimizi söyleyebiliriz. Zaten şarabın ülke genelinde de üretimi ve tüketimi çok yaygın. Özellikle Goriska Brda bölgesinin şarapları bayağı alıp yürümüş durumda. Yer yer gerçekten sudan daha ucuz şaraplar olduğunu bile görebilirsiniz şaşırmayın. Vipavska Dolina Santei Merlot, Kristancic Modri Pinot ve Batic önerilerimizdir, onun dışında deneme yanılma tekniğini kullanmanızı önereceğiz. (çok kendinizi dağıtmayın, bizi ele güne rezil etmeyin)

*Bled bölgesine özgü bir tatlı olan Kremna Rezina’yla Slovenya’nın birçok noktasında karşılaşabilirsiniz. Size burada onu övmeyecek ve tarif etmeyeceğiz. Bunu Hemingway’ın yapması falan gerekir, çünkü i-na-nıl-maz lezzetli bir tatlı! Sanıyoruz her gün 1 tane yedik. Sonra OitheBlog niye semirdi, OitheBlog niye kilo aldı?

Şimdi Ljubljana’da yeme içme konusuna geçecek olursak gelelim oradaki favori mekanlarımıza:

Ljubljana Yeme İçme Rehberi & Mekan Önerileri

Ljubljana Gezisi
Ljubljana Yeme İçme Rehberi

Lolita

Lolita Ljubljana’nın lokal & turist karışımı bir kitleye sahip mekanlarından. Zaten söylediğimiz gibi Ljubljana’da “ay burası çok turistik buraya oturmayalım” diyeceğiniz cinsten bir yer mevcut değil, çünkü burası pek de turistik bir şehir değil. Dolayısıyla Lolita’ya da gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz. Mekan çok tatlı, özellikle tatlıları çok başarılı ve dolanırken bir kahve molası vermek için birebir. Denemek isterseniz Matcha Latte’leri bayağı lezzetliydi, ona da bir şans verebilirsiniz. Ayrıca mekanda içki olduğunu da ekleyelim. Öyle şirin görüntülü bir kafeden beklemeyebilirsiniz

Adres: Cankarjevo Nabrezje 1

Cacao

Söz konusu Cacao olunca Ljubljana halkının net bir tutumu var. Kime nereye gidelim, nerede takılalım diye sorsanız herkes Cacao’nun tatlılarını övüyor arkadaş. E hal böyle olunca tabii ki koştur koştur kendimizi Cacao’ya attık. Sonuç? Bu insanların bir bildiği varmış, çünkü tatlılar efsane! Özellikle çilekli pastasının İstanbul’da herhangi bir yerde var olmadığına çok mutluyuz. Zira çok yüksek ihtimalle sürekli bunu tüketecek olmamız nedeniyle az 38 kilo falan fazlamız olurdu. Bunun dışında kahvelerinin de gayet lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Kanal kenarında sakin sakin oturmak isterseniz öncelikli tercihiniz burası olsun.

Adres: Petkovskovo Nabrezje 3

Le Petit Cafe Ljubljana
Le Petit Cafe

Ljubljana’da iyi bir kahvaltı mı yapmak istiyorsunuz? Size başka mekan öneren biri olursa karşısında bizi bulur. Çünkü şehirde yaptığımız en iyi kahvaltı kesinlikle Le Petit Cafe’deydi. Adına bakınca “ulan her şehirde de le petit cafe, bunlar kesin kruvasanı dayıyorlardır Fransız kafesi ayağına” demiş olabilirsiniz, ayıp ediyorsunuz. Çünkü yumurtalar, keçi peynirleri, omletler, eggs benedictler havada uçuşuyor, yani mutlu bir sabah için ideal ortam. Korkmayın, buraya kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı bla bla bla cümlesini kurarak Cemal Süreya’yı ele ayağa düşürmeyeceğiz. Le Petit Cafe kahvaltı için garanti önerimizdir, daha fazla övmeden bunu söyleyelim yeter.

Adres: Trg Francoske Revolucije 4

TOZD Ljubljana
TOZD Bar

Biz İtalya’dan alıştık, aperativo yapmadan duramıyoruz şekerim… O yüzden TOZD bizim için şahane bir akşam üstü kafesi oldu. Ev yapımı şarap, lokal bira, TOZD’a özgü bir takım kokteyller, ne ararsanız mevcut. Ayrıca içkinin yanında şahane giden atıştırmalıklar, tostlar vb. sizi akşam yemeği öncesi çok tıkamayacak, onun yerine muhabbete ve ortama eşlik edecek yiyecekler de mevcut. Şayet dışarıda oturacak olursanız içinize göz atmayı unutmayın, güzel bir dekorasyonu ve geniş bir kitaplıkları mevcut. Özellikle yalnız gezenlerdenseniz içeriden bir kitap kapıp gün ortası keyfi yapabilirsiniz.

Adres: Gallusovo Nabrezje 27

Pop’s Burger

Sevgili burger seven yoldaşlarımız, Ljulbjana size bunca şeyi sundu da bir kaliteli burger sunamayacak mı? Tabii ki sunacak. Pop’s Burger Ljubljana genelinde en sevilen mekanlardan birisi. Sebebini gidince anladık, çünkü burger konusunda hakikaten çok başarılılar. Menülerinde çok fazla seçenek sunmuyorlar, ancak yaptıkları her burgeri gerçekten inanılmaz bir özenle hazırlıyorlar ve bu da ortaya harika sonuçlar çıkmasını sağlıyor. Bu arada craft bira konusunda da başarılılar ve birçok seçenekleri var. Ayrıca enteresan bir şekilde içecek açısından bira odaklı bir mekan olmalarına rağmen kokteylleri de çok başarılı. Buradan barmenlerini öpücüklere boğuyoruz. Gidiniz, övünüz, dönünce bi’ teşekkürünüzü alırız sevgili burger severler.

Adres: Cankarjevo Nabrezje 3

Slovenya Mutfağı
Cajna Hisa

Çay odaklı mekanlar bizde yeni yeni popülerleşmiş olabilir ama, Ljubljana bu konuda geç kalmamış şehirlerden. Cajna Hisa’da onlarca çeşit çay mevcut ve bu konuda şehrin en bilinen mekanlarından birisi. Ayrıca demlikleri o kadar güzel ki birini kapıp hızla götürmemek için kendinizi bayağı zor tutuyorsunuz. Yemek konusunda değil ama, kahvaltı konusunda da kefil olabileceğimiz bir mekan. Öyle kallavi bir sofradan bahsetmiyoruz ama, şehir turuna çıkmadan önce hızlıdan bir şeyler atıştırıp değişik bir çay deneyebilirsiniz.

Adres: Stari trg 3

Centralna Postaja

Centralna Postaja bizim neslin saçma tabiriyle tam bir “pre parti mekanı”. Yani Ljubljana gece hayatına kapılmadan önce uğrayabileceğiniz eğlenceli mekanlardan. Aynı zamanda bir radyo olarak (Central Station) hizmet verdiği için içeride bir yayına bile denk gelebilirsiniz, aslında bayağı enteresan oluyor. Genellikle öğrencilerin takıldığı mekanda ayrıca sigara içenler için ayrı bir bölme de var, dolayısıyla Ljubljana gezinizi soğuk günlerde gerçekleştirecek olursanız ya da bizim gibi “oh hava mis gibi olur şimdi” döneminde gidip donma tehlikesiyle karşılaşırsanız bu mekanı kesinlikle tercih edebilirsiniz.

Adres: Truvarjeva 23

Manna Ljubljana
Manna

Akşam yemeği için daha klasik bir yerde, daha özellikli yemekler yemek isterseniz ödüllü bir restoran olan Manna bizim bu konudaki favorimiz oldu. Yine lokal tavsiyesiyle ziyaret ettiğimiz Manna’da gerçekten şahane yemekler yedik ve bizce Michelin yıldızının kralını hak ediyorlar. (merak etmeyin porsiyonlar öyle bezelye kadar değil) Eğer ne yiyeceğinize karar vermediyseniz önerimizi kendinizi çalışanlardan birinin ellerine bırakmanız ya da tadım menüsünü tercih etmeniz, çünkü biz bu tekniği seçmemiş olmamıza rağmen yan masanın yediklerinde bir gözümüz kaldı ki, hala aramızda onu konuşup duruyoruz. Kişisel tercihlerimizi soracak olursanız başlangıç olarak karides carpaccio ve marine edilmiş ahtapot, ara sıcak olarak yengeçli ravioli, ana yemek olarak ise John Dorry (bu bir balık) ve risottolarına kesinlikle kefiliz. Şarap konusunda ne gibi tatlardan hoşlandığınızı tarif ederseniz garsonlar gerçekten çok yardımcı oluyor ve tam anlamıyla nokta atışı yapıyorlar, o konuda da kendinizi çalışanların ellerine bırakmakta fayda var.

Adres: Eipprova Uliva 1a

Ljubljana Yeme içme
Zvezda Kavarna Bistro

Şayet yukarıda söz ettiğimiz Bled’e özgü Kremna Rezina’yı gidip de yerinde deneyecek kadar vaktiniz olmayacaksa üzülmenin alemi yok. Çünkü aynısını Ljubljana’da da, Bled’de yiyeceğiniz ayarda bulabilirsiniz. Bunun için biz Bled’e gidecek olmamıza rağmen öküzullah gibi sabırsız davranıp sevgili Karmen’in önerisi ile Zvezda’ya gittik ve tatlı konusunda zirvenin doruklarına ulaştık. Mekanın büyük bir özelliği olmayabilir, ama Kremna Rezina konusunda çok iyiler! Başka tatlıları da vardı ama, biz lokal olana odaklanınca onları deneyemedik, siz affetmeyin, afiyet olsun.

Adres: Wolfova Ulica 14

3 Comments

  • Oitheblog’un sozunu dinledim. Gittim Pop’s Burger’de hamburgerimi yedim, Cacao’da kahve ve 2 porsiyon cilekli pasta keyfimi yaptim. Yagmurlu bir guz aksami Ljubljana’da huzurla uykuya dalabilirim 🙂 Yarin da gezi rehberindeki yerleri gezmeye baslayacagim sirasiyla. Gidecegim yerlere iyi ki benden once gidiyorsunuz da (bkz. Salzburg) ; blogdan gezi plani ciktisi alip , isimizi kolaya getiriyoruz 😉 Kesinlikle Ingilizce – hatta Ispanyolca da – icerik uretmelisiniz. Herkesin OitheBlog okuma hakki var ! Seviliyorsunuz ♥

  • Merhabalar,
    Le Petit Café tam kaldigimiz evin altindaydi. 2 sabah kahvalti yapma sansimiz oldu, ilk sabah yedigimiz tostlar (sanirim tam ismi madame toast idi.) gercekten efsaneydi, ikinci sabah le petit breakfast soyledik, acikcasi Turkiye’deki serpme kahvaltilardan sonra tabak cok yavan geldi:) Ayrica mekan aksam 00:00’a kadar acik ve geceyi bu mekanda bira ile kapatmakta cok guzel. Cacao’nun cilekli pastasi gercekten muhtesem, fazla soze gerek yok. Pop’s Burger’in hamburgerleri gayet basarili ama mekan gercekten cok kalabalik. Bircok cesit bira ve sarap var.
    Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir