Slovenya Gezisi: Postojna Mağarası ve Predjama Şatosu

slovenya gezisi
Slovenya gezisi ardından aklımızda yer eden ana görüntünün rengi belli: Yeşil. O civarda bol bol dolandıktan sonra emin olduğumuz şey ülkenin neredeyse her yerinin yeşil alanlar, ormanlar, ağaçlar, dağlar, bayırlar, çayırlar ile olduğu. Bir nevi cennet simulasyonu! Bu sonuca varmak için Slovenya’nın tamamını gezmeye falan da gerek yok bu arada. Nüfusun en yoğun olduğu Ljubljana şehrinde bile yeşil alanlar yerleşim alanlarına kıyasla daha fazla. Doğa ile iç içe yaşamanın gayet sıradan olduğu, doğa sporlarının günün sıradan bir aktivitesi olarak görüldüğü Slovenya’da, biz de kısa süreliğine de olsa lokal yaşama adapte olduk ve İstanbul’un şehir kaosuna ve hava kirliliğine alışık olan bünyelerimizin bizi götürdüğü yere kadar türlü türlü aktivitelerde bulunduk.  Bu aktiviteler boyunca ayakkabılarımıza bulaşan çamurdan, üstümüze konan böceklerden rahatsız olduğumuzu belirten ultra uyuz yüz ifadeleriyle tam bir şehir insanı olduğumuzu ve doğa içine hiç ait olmadığımızı ele vermiş olabiliriz tabii, orası ayrı. Ama diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha sakin, çok daha bakir olan Slovenya’da, doğa odaklı bir keşif yapmak gerçekten çok keyifli bir deneyimdi. Keşfimizin en ilgi çekici yerlerden biri de, Slovenya seyahatimizin kapanışını yaptığımız Postojna Mağarası ve Predjama Şatosu oldu. Her ikisini de rehberle gezme şansımız olduğu için birçok bilgi edindik ve size hakkında ufak çaplı bir rehber oluşturalım istedik. Buyrunuz efenim.

Başlamadan gelen not: Postojna ve Predjama’yı keşfetmemizi sağlayan, bize harika bir tur düzenleyen ve destek olan Slovenya Turizm Ofisi ve Türk Hava Yolları‘na buradan teşekkürlerimizi sunarız.

slovenya

Slovenya Gezisi: Postojna ve Predjama Şatosu’na Ulaşım

Ljubljana Gezi Rehberi‘nde de ulaşım konusundan detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Türk Hava Yolları‘nın Ljubljana’ya her gün 2 kez direkt uçuşu olması sebebiyle İstanbul’dan Slovenya’ya ulaşım oldukça kolay. Ljubljana’ya ulaştıktan sonra Slovenya’yı gezme kısmı daha da kolay. Çünkü diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi ülke çok küçük ve gezmek isteyeceğiniz her yer birbirine çok kısa mesafede. Bu sebeple Slovenya’yı gezebilmeniz için 2 önemli şey yapmanız gerekiyor. 1. Bir adet Schengen vizesi almanız, 2. Araba kiralamanız. Evet bizce bu iki şey Slovenya gezisi için neredeyse eşit derecede önemli. Çünkü toplu taşımanın yaygın olmadığı yerler olduğu gibi, olan yerlerde de ulaşım gereğinden uzun sürebiliyor. Bu yalnızca bizim fikrimiz değil, tüm lokallerin bize orada bulunduğumuz süre boyunca önermekten yılmadığı bir konu, ona da dikkatinizi çekeriz. Yine de eğer araba kiralamak gibi bir şansınız yoksa Ljubljana’dan Postojna bölgesine otobüs, tren veya günübirlik turlar ile ulaşabilirsiniz. Ancak bu konuyu önceden araştırmakta fayda var, çünkü bazı otobüsler ve turlar özellikle kışın ve yoğun olmayan dönemlerde ulaşım sağlamayabiliyor. Araba ile ulaşacaksanız işiniz çok kolay ve sözümüzü dinlediğiniz için sizi öpüyoruz. Postojna Ljubljana’dan yaklaşık 50km uzaklıkta ve hız sınırının 130km olduğu bir otoban üzerinden gidildiği için kısa sürede ulaşılabiliyor. Predjama ise Postojna’dan yaklaşık 10km mesafede ancak ormanın içinden, dar bir yoldan gidildiği için dikkatli olmakta fayda var.

postojna mağarası

Slovenya Gezisi: Postojna Mağarası

İzninizle önce Slovenya’da bulunan yaklaşık 11.000 mağaradan en popüleri olan Postojna hakkında size bir takım jeolojik bilgiler vermek istiyoruz. Eminiz ki siz de bizim gibi jeolojinin en kralını biliyorsunuz ve mağara oluşumu süreci hakkında engin bir bilgiye sahipsiniz ama olsun, biz yine de hatırlatma amaçlı bir özet geçelim. (Slovenya gibi küçük bir ülkede 11.000 mağara olmasına mı, yoksa şu blogun içindeki bir paragrafta 2 kez jeoloji kelimesini geçirdiğimize mı şaşıralım biz de bilemiyoruz).

Postojna,  hem yeraltı hem de yer üstünde bulunan 27km uzunluğundaki Pivka Nehri’nin kayaları aşındırması sonucu oluşan, Avrupa’nın en uzun karst mağarası olarak bilinen bir mağara sistemi. Gördüğünüz gibi ilkokulda “bu benim ileride ne işime yarayacak” deyip durduğumuz bilgiler sayesinde bu cümlede karst kelimesini geçirdiğimize dikkatinizi çekmek isteriz. O bilgiler gerçekten işinize yarıyormuş arkadaşlar. En azından bir şeyleri anlıyormuş gibi yapmak için hiç bilmediğiniz coğrafi terimlerin arasında tanıdık sayılabilecek bir kelime duyunca baya seviniyormuşsunuz. Neyse konumuza dönelim. Pivka Nehri pek de bizim bildiğimiz nehirlerden değil. Başka herhangi bir suya dökülmeyen, aktıkça suyu azalan, bir noktada yer altında kaybolup giden cinsten bir nehir.  Saçmalamayın diyor olabilirsiniz ama hakikaten durum böyle. Sayesinde bölgede birkaç farklı mağara oluşmuş. Ancak Postojna bunlardan en büyüğü ve gezmeye en elverişlisi olması sebebiyle en popüler mağara haline gelmiş. Evet artık hızlandırılmış coğrafya dersimizi burada sonlandırarak muhtemelen daha çok ilginizi çekecek, mağaranın nasıl gezildiği konusuna geri dönebiliriz.

postojna cave

Postojna mağarasını en ilginç kılan yönlerinden biri mağaranın belli bir kısmını tren ile gezebiliyor olmanız. Çünkü biz 2016’da hala İstanbul’a metro çalışmaları yapmaya çabalarken, adamlar 1872 yılında mağaranın kolay gezilebilmesi adına tren yolu yapmışlar. Mağarayı gezebilmek için birkaç seçeneğiniz var. En kolay, en kısa süren ve en uygun fiyatlı olan seçenek 1 buçuk saat süren turlardan birine katılmak. Bu turda mağaranın içinde trenle yaklaşık 10 dakika gittikten sonra 2km kadar yürüyerek geziyorsunuz ve sonrasında mağaradan tekrar trenle çıkıyorsunuz. Tur rehberi eşliğinde gezdiğiniz için hem mağara hakkında birçok bilgi sahibi oluyorsunuz, hem de kaybolma riskini ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Ayrıca tur rehberinin istemeye istemeye ziyaretçileri eğlendirmek için espriyi yapmaya çalışmasını ve gittikçe dibe vurmasını izleyerek biraz da hüzünleniyorsunuz…Zaten yürüyeceğiniz yol patika haline dönüştürülmüş ve düz bir zemin. Dolayısıyla abuk subuk bir yere sapmaya çalışmazsanız gayet kolay bir şekilde, başınıza bir şey gelmeden gezebilirsiniz. Tek zorlanacağınız nokta mağaraya kalabalık bir grup halinde girildiği için istediğiniz tempoda ilerleyemiyor olmanız. Özellikle de o turistler Asyalıysa. Neyse, ırkçılığın alemi yok, kendine gel OitheBlog. Sonuç olarak böyle bir durum da mağara geniş olduğu için bunaltıcı olmuyor. Yine de bu durum sizi rahatsız ediyorsa, biraz daha yüksek bir ücret ödeyerek özel bir tur yapabilirsiniz.

Yok ben adrenalin tutkunuyum, hayatımı tehlikeye atacağım aktiviteler benim bir numaralı hombimdir, “ölüm mü? onu sabah kahvaltısında yedim canım” diyorsanız, mağarada “macera turları” olarak adlandırdıkları, zorluk seviyesine göre değişen bir takım aktiviteler de var. Eğer bu durum sizi heyecanlandırıyorsa web sitelerine bir göz atın, orada aradığınız her detay mevcut.

postojna slovenia

*Giriş Ücretleri ve Saatler

-Mağara turunun ücreti €23.90. Eğer Predjama’yı gezecekseniz hem mağara hem de şato girişini kapsayan bilet ücreti €31.90. Eğer aşağıda bahsedeceğimiz EXPO müzesini ve Proteus Vivaryumu’nu da gezmek istiyorsanız, bu dört yere giriş sağlayan topluca bir bilet almak daha mantıklı olabilir. Bu biletin ücreti de €37.90.

Mağara yıl boyu açık ancak tur saatleri döneme göre değişkenlik gösteriyor. Mayıs-Eylül aylarında sabah 09:00’dan akşam 18:00’e kadar saat başı tur düzenleniyor ancak diğer aylarda günde yalnızca 3 veya 4 tur oluyor. Dolayısıyla gideceğiniz döneme göre şuradaki siteden hangi saatler tur olduğuna bakmayı unutmayın. 

slovenya gezilecek yerler

*Bir Takım İpuçları

-Mağaranın içi yaz kış sabit 10 derece ve %95’in üzerinde bir nem oranı oluyor, dolayısıyla yazın gidiyorsanız bile yanınızda uygun kıyafetler götürün. Ayrıca mağaranın içinde yer yer sular damlıyor, yani yağmurluk ya da kapşonlu bir şey götürmekte fayda var. Yukarı da da bahsettiğimiz gibi içeride bir süre yürümeniz gerekiyor, dolayısıyla ayakkabı seçimini de buna göre yapın. Son olarak içeride yaklaşık bir buçuk saat geçireceğinizi hatırlatalım, çok tetikleyecek kadar bunaltıcı olmasa da, ileri seviyede klostrofobiniz varsa biraz rahatsız edici olabilir.

-Eğer bu mağara size yeterince büyük gelmediyse ya da bir şekilde tatmin etmediyse civarında bulunan Pivka ya da Black mağaralarını Haziran ve Temmuz aylarında ziyaret edebilirsiniz. Bu mağaralarda  yukarıda da söz ettiğimiz Pivka nehrinin yer altını kısmını görebiliyorsunuz. Buraları gezmek biraz daha meşakkatli ve bir tık daha heyecan verici olabilir. Bu mağaralar ile ilgili şuradan daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

expo postojna

Expo Postojna

Postojna mağarasının bulunduğu alanda mağara dışında restoran/cafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar  ve sergi alanları mevcut. Bunlardan biri Postojna mağarasının oluşumu, tarihi ve içindeki doğal yaşam hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz Expo Postojna Müzesi. Müze çok büyük değil ve interaktif  bir müze olduğundan gezmesi oldukça keyifli. Eğer mağaralara karşı özel bir ilginiz varsa burayı kaçırmayın deriz, çünkü burası dünyadaki mağara ve karstlarla ilgili olan en büyük müze. Zaten başka nerede mağara ile ilgili bir müze ile karşılaşırsınız biz de bilemiyoruz. Müze, mağara turları için bilet satışı yapılan yerin hemen yanındaki siyah binanın içinde.

*Giriş Ücreti ve Saatler

-Eğer yukarıda bahsettiğimiz şekilde toplu bir bilet almazsanız, buranın normal giriş ücreti 8.90,  indirimli ücreti ise 7.10 Euro.

-Açılış ve kapanış saatleri her ay değişiklik gösteriyor, detaylara şuradan ulaşabilirsiniz.

proteus anguinus olm

Pretus Vivaryumu

Postojna mağarasını diğer mağaralardan ilginç kılan diğer yanlarından biri de içindeki doğal yaşam ve ekosistem. Mağaranın koşulları (karanlık, nemli vs) yaşama çok elverişli olmasa da içinde bazı canlı türleri tutunmayı başarmış. Bunlardan en değişik olanı da, Slovenya dahil yalnızca birkaç Avrupa ülkesinde rastlanan ve mağaralarda yaşamını sürdüren Mağara Semenderi. Başka dillerde Olm, Proteus anguinus, human fish olarak da bilinen bu hayvana biz kısaca Dragon demeye karar verdik. Hiç gözü olmayan, karanlıkta yaşamaya tamamen adapte olmuş bu enteresan canlının ortalama ömrü yaklaşık 100 yıl ve hiç beslenmeden yıllarca yaşayabiliyor. Çok acayip! Slovenyalılar bu canlıya kutsal hayvan gözüyle bakıyor desek yeridir. Keşfinden beri ilgiyle inceledikleri bu canlı bu sene uzun bir zamandan sonra ilk kez yumurta bırakmış ve Postojna’yı inceleyen uzmanlar için tarihi bir olay haline gelmiş.

Proteus’u Postojna mağara turu sonunda küçük bir akvaryumda görme şansını yakalayabilirsiniz. Ancak bu garip canlı sizin de bizim kadar ilginizi çektiyse, biraz daha zaman ayırarak mağaranın hemen yakınlarında bulunan Proteus Vivaryumu’nu da ziyaret edebilirsiniz.

*Giriş ve Saatler

-Eğer yukarıda bahsettiğimiz şekilde toplu bir bilet almazsanız, buranın da normal giriş ücreti 8.90,  indirimli ücreti ise 7.10 Euro.

-Buranın da aynı şekilde açılış ve kapanış saatleri her ay değişiklik gösteriyor, detaylara şuradan ulaşabilirsiniz.

predjama slovenia

Slovenya Gezisi: Predjama Şatosu

Predjama Şatosu, tam olarak “Dünyanın En İlginç Şatoları” listesine ait olabilecek cinsten bir yer. 123 metrelik bir kayalığın ve bir mağaranın üstüne yapılan bu şatoyu daha uzaktan gördüğünüzde güzelliğini mi övseniz, biraz ürkütücü olmasını mı garipseseniz tam karar veremiyorsunuz. Biz de bu karmaşık hisleri yaşadıktan sonra tabii ki herkesin yapacağı gibi türlü türlü Game of Thrones esprileri yaptık ve kafamızda bu acayip yerde ne gibi olağanüstü hikayeler olabileceğini canlandırmaya başladık. (ki zaten George R.R. Martin daha önce buraı ziyaret etmiş ve çekim için değerlendirmiş) Sonuçta kayalığın ve mağaranın içine yapılmış, gizli geçitleri olan tuhaf bir şatodan bahsediyoruz, tabii ki burayla ilgili gizemli bir şey söz konusu olacak. İçine girdikten sonra öğrendiğimiz bilgiler sayesinde konuyla ilgili çok da kafa yormamıza gerek kalmadı. Çünkü Discovery Channel’ın bu şatoyla ilgili çektiği bir belgeselde pek açıklanamayacak, tuhaf görüntüler ve sesler kaydedilmiş. Böyle bir yere “perili” ünvanını yapıştırmayacaklar da nereye yapıştıracaklar? Burayla ilgili öğrendiğimiz bir başka enteresan bilgi de, burada 1986’da çekilen bir filmde Jackie Chan’in tepeden düşüp yaralandığı. Bu saçma bilgiye niye sahipsiniz diyebilirsiniz, şatonun guide’ında anlatılıyordu, bayağı önemsemişler galiba durumu. Evet bu tuhaf bilgileri de paylaştığımıza göre artık şatoyla ilgili daha önemli konulara geçebiliriz.

predjama slovenia

Şato 12. yüzyıl civarı inşa edildikten sonra birçok soylu ailenin yaşadığı bir yer haline gelmiş. Starklar, Lannisterlar, Boltonlar, Greyjoylar falan hepsi buralarda yaşamış…(bu espriler kontrolsüzce çıkıyor) Gizli geçitleri ve erişilebilirliği zor olması sebebiyle saldırılara karşı korunaklı olan bu şatonun en önemli kiracılarından biri Slovenya’nın Robin Hood’u olarak bilinen efsanevi baron Erazem Lueger. Günümüzdeki haliyle içerisinin dışarısı kadar gizemli göründüğü söylenemez, ancak sergilen odalar ve Orta Çağ döneminden kalan eşyalar sayesinde insanların şatoda nasıl bir hayat sürdürdüklerini kafanızda canlandırabilirsiniz.

*Giriş ve Saatler

-Eğer yukarıda bahsettiğimiz şekilde toplu bir bilet almazsanız, buranın normal giriş ücreti 8.90,  indirimli ücreti ise 7.10 Euro.

-Açılış ve kapanış saatleri her ay değişiklik gösteriyor, detaylara şuradan ulaşabilirsiniz.

*Bir takım İpuçları

Audio Guide almayı unutmayın, herhangi bir ücreti yok.

-Dilerseniz şatonun altında bulunan Predjama Mağarası’nı Mayıs-Eylül aylarında gezebiliyorsunuz. Mağara yaklaşık 14km uzunlukta ancak normal turlarda yalnızca 700m kadar ilerleyebiliyorsunuz. Yok canım bana yetmez 700m derseniz, yukarıda da bahsettiğimiz macera turları burada da düzenleniyor.

-Yukarıdaki yazının tamamını okuduysanız bu bölgede gezebileceğiniz birçok yer, yapabileceğiniz birçok aktivite olduğunun farkına varmışsınızdır. Dolayısıyla burada gününüzün büyük bir kısmını, hatta duruma göre tamamını geçireceğinizi düşünerek plan yapmalısınız. Tabii ki her normal insan gibi siz de günün bir noktasında acıkacaksınız. Bu noktada da Postojna mağarasının giriş noktasının yanındaki Jamski Dvorec Köşkü‘nde bulunan restoranı önerebiliriz, yediğimiz her şey gayet lezzetliydi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir